Palestijnse voetballer vrij na hongerstaking

Redactie

Een voetballer van het Palestijnse nationale elftal die de afgelopen drie jaar zonder aanklacht vastzat in Israël is dinsdag vrijgelaten. De 25-jarige Mahmoud Sarsak was de afgelopen negentig dagen in hongerstaking om zijn vrijlating af te dwingen.

Volgens Israël was Sarsak lid van de militante Islamitische Jihad. Sarsak heeft dit altijd ontkend. Hij werd dinsdag in het vluchtelingenkamp Rafah, waar zijn familie woont, echter feestelijk onthaald door leden van de Islamitische Jihad. Tientallen mannen schoten met hun geweren in de lucht. Bij een ceremonie in Gaza-Stad prees een van de leiders van de Islamitische Jihad Sarsak als 'een van onze nobele leden'.

Sarsak werd in 2009 gearresteerd toen hij op weg was naar de Westelijke Jordaanoever voor een voetbalwedstrijd. Volgens de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet heeft Sarsak ooit een bom geplaatst, die een Israëlische militair verwondde. Er was echter niet genoeg bewijs om een rechtszaak te beginnen, waardoor Sarsak uiteindelijk zonder aanklacht werd vastgehouden.

In maart begon Sarsak zijn hongerstaking. Diverse mensen uit de internationale sportwereld, onder wie FIFA-president Sepp Blatter en de legendarische Franse speler Eric Cantona, zetten zich in voor zijn vrijlating.


Palestijnse voetballer vrij na hongerstaking (Foto: Novum)