Stroom opwekken voor strafvermindering

Redactie

De Braziliaanse gevangene Ronaldo da Silva springt op een fiets, begint verwoed te trappen en stapt pas af als er een flink aantal kilometers op de teller staat. Voor Silva, die een celstraf van 5,5 jaar uitzit wegens een overval op een bakkerij, is de fietstocht een soort ontsnapping. Hoewel hij geen meter van zijn plaats is geweest, is hij toch weer ietsje dichter bij zijn vrijlating gekomen.

Silva maakt deel uit van een initiatief van de autoriteiten waarbij gedetineerden strafvermindering kunnen verdienen, door stroom op te wekken voor het nabijgelegen stadje Santa Rita do Sapucai. Trappend op hun fietstrainers laden de gevangenen een batterij op die tien straatlantarens op een boulevard van elektriciteit voorziet. Voor elke drie werkdagen die de gevangenen op de fiets zitten wordt er een dag van hun straf afgehaald.

Het is een van de projecten in gevangenissen door heel Brazilië die erop zijn gericht om het recidivisme terug te dringen en gevangenen een gevoel van eigenwaarde te geven. In andere gevangenissen kunnen gedetineerden strafvermindering krijgen door boeken te lezen of lessen te volgen. Kritiek dat de projecten 'te soft' zijn voor misdadigers is tot dusver niet veel gehoord.

"Vroeger zaten we de hele dag in onze cel, we zagen de zon maar twee uur per dag", zei de 38-jarige Silva. "Nu zitten we in de buitenlucht, wekken we elektriciteit op voor de stad en komen we dichterbij onze vrijlating." Silva heeft al twintig dagen van zijn straf afgeschaafd, en vier kilogram van zijn lijf.

Gekleed in rode joggingbroeken met bijpassende T-shirts springen Silva en de andere deelnemers aan het project rond negen uur 's ochtends op de fiets. Ze trappen door tot vijf uur 's middags, met twee onderbrekingen voor de lunch en een middagsnack.

Het project, dat twee maanden oud is, is een idee van de lokale rechter, Jose Henrique Mallman. Hij kwam op het idee toen hij een verhaal las over Amerikaanse sportscholen waar met fietsen elektriciteit wordt opgewekt. De politie doneerde fietsen van de afdeling gevonden voorwerpen, monteurs hielpen ze om te bouwen en sloten ze aan op een auto accu. Bedrijven in de stad doneerden geld voor apparatuur om de elektriciteit om te zetten in de 110 volt die nodig is voor de straatverlichting.

Elke avond, vlak voor zonsondergang, rijdt een bewaker met de opgeladen accu naar de boulevard om hem op de straatlantarens aan te sluiten. Waar de boulevard voorheen 's avonds verlaten was zijn er nu stelletjes, hardlopers, kinderen en mensen die hun hond uitlaten te vinden. Een andere bewaker pikt de accu de volgende ochtend op en brengt hem terug naar de gevangenis, waar de gedetineerden klaar staan om hem weer vol te fietsen.


Stroom opwekken voor strafvermindering (Foto: Novum)