Foto's opgedoken van executies in Nederlands-Indië

TARAraboemdijee

Voor het eerst zijn foto's opgedoken van executies in voormalig Nederlands-Indië. De executies zijn zeer waarschijnlijk uitgevoerd door het Nederlandse leger tijdens de politionele acties, schrijft de Volkskrant dinsdag.

De foto's uit een privéalbum van een soldaat die als dienstplichtige diende zijn op de voorpagina gezet. Op een foto zijn drie Indonesiërs in een greppel te zien die in de rug worden geschoten. Op een andere foto ligt een tiental lijken in de greppel terwijl twee Nederlandse soldaten toekijken.

Het oorlogsinstituut NIOD en het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie zeggen in de krant niet eerder zulke foto's te hebben gezien. De maker van de foto's diende bij de artillerie en kwam uit Enschede. Hij is inmiddels overleden. Hij werd in 1947 uitgezonden en keerde pas in 1950 terug, na de soevereiniteitsoverdracht. Het is niet bekend welke executies hij heeft gefotografeerd. De artillerie voerde voor zover bekend zelf geen executies uit. Mogelijk is bijstand verleend aan de speciale troepen of infanteristen die dat wel deden.

De maker heeft nooit ruchtbaarheid aan de foto's gegeven. Een medewerker van het gemeentearchief van Enschede zag de albums onlangs in een vuilcontainer liggen en besloot ze eruit te vissen. Het is niet bekend wie ze daarin heeft gegooid. De eigenaar had geen kinderen en leefde volgens de krant de laatste jaren alleen.

De albums zouden aanvankelijk niet aandachtig zijn bekeken, maar archivarissen werden later gealarmeerd door foto's van een gevangenentransport. Al snel stuitten ze op de foto's van de executies.