FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 december 2011

Kovalainen denkt mee over ontwerp 2012-auto

Heikki Kovalainen praat naar eigen zeggen stevig mee over de ontwikkelingsrichting die Team Lotus, volgend jaar Caterham, moet opgaan met de nieuwe auto. De Fin kende dit seizoen een uitstekend jaar en wil zich in 2012 met de nieuwe auto definitief tussen de gevestigde orde rijden.

Volgend jaar moet Caterham na twee jaar investeren eindelijk de eerste echt aansprekende resultaten gaan boeken. "Ik wil voor mezelf de beste omstandigheden creeëren om er echt iets van te maken," zei Kovalainen tegen Formule1.nl.

"Ik ben erg betrokken bij het ontwerp van de auto voor volgend jaar. Ik kom vaak op de fabriek, inmiddels ken ik alle afdelingschefs, van de aerodynamica tot de elektronica. Ze vragen me om mijn mening en luisteren naar wat ik te zeggen heb, en ik luister naar hun ideeën. Het team weet wat voor soort auto ik graag wil in 2012, en samen proberen we precies die auto te bouwen. Wat Jarno daarvan vindt, weet ik niet, we hebben het daar nooit over."

Corinthians kampioen van Brazilië

Corinthians is zondag voor de vijfde keer in het clubbestaan kampioen van Brazilië geworden. De titel werd veiliggesteld door een 0-0 gelijkspel tegen Palmeiras, dat eveneens afkomstig is uit São Paulo. Corinthians houdt Vasco da Gama twee punten achter zich. Die ploeg kwam niet verder dan een remise tegen Flamengo: 1-1.

Corinthians vierde het laatste kampioenschap in 2005, toen onder meer Carlos Tevez en Javier Mascherano nog voor de ploeg speelden. Het duel tegen Palmeiras was zondag heetgebakerd. Aan beide kanten vielen twee rode kaarten.

Corinthians viert het behalen van het landskampioenschap uitgerekend op de dag dat clubicoon Socrates overleed. De voormalig middenvelder speelde bijna 300 duels voor de club uit São Paulo.

Lecce ontslaat trainer Di Francesco

Lecce heeft trainer Eusebio di Francesco ontslagen en direct een opvolger gepresenteerd. De Italiaanse club maakte zondag bekend dat Serse Cosmi de nieuwe eindverantwoordelijke is. Di Francesco was bezig aan zijn eerste seizoen bij Lecce. Hij is al de achtste trainer die dit seizoen wordt weggestuurd bij een club uit de Serie A.

Lecce is met acht punten uit dertien wedstrijden hekkensluiter. De ploeg ging zaterdag met 4-2 onderuit tegen Napoli.

Boze leraren willen drie dagen staken

De onderwijsbond Leraren in Actie (LIA) roept op tot een algemene staking van drie dagen onmiddellijk na de kerstvakantie. De leraren zijn boos vanwege een vorige week aangenomen wetsvoorstel van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). Volgens LIA moeten leraren meer lessen gaan geven voor hetzelfde salaris, terwijl de werkdruk al te hoog was.

LIA hekelt het beleid van de minister. "De minister kiest definitief voor kwantiteit in plaats van kwaliteit, voor zinloze ophokuren in plaats van zinvolle lessen." De politiek zou geen oog hebben voor de werkelijke problematiek in het onderwijs.

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PVV en SGP stemde vorige week in met een wetsvoorstel waardoor de zomervakantie in het voortgezet onderwijs van zeven naar zes weken gaat. De kortere zomervakantie wordt gecompenseerd door roostervrije dagen. Het aantal lesuren wordt niet teruggebracht naar duizend. Dit advies van een commissie was aanvankelijk door de minister overgenomen.

De leraren van de vakbond willen het werk neerleggen op 9, 10 en 11 januari en betalen het staken uit eigen zak. LIA roept de andere onderwijsbonden, het LAKS, schoolbesturen en de VO-raad zich bij de actie aan te sluiten.

LIA is de eerste bond die concrete actie aankondigt. De eveneens teleurgestelde Algemene Onderwijsbond (AOb) liet vorige week weten met scholieren en de werkgevers te overleggen over een 'vervolgtraject'.

Het wetsvoorstel van Van Bijsterveldt moet nog worden aangenomen door de Eerste Kamer.

Vier gewonden bij brand Schiedam

Bij een brand in Schiedam zijn zondagavond vier mensen gewond geraakt. Ze liepen rookvergiftiging op bij een woningbrand. De brandweer moest met een hoogwerker twee personen van een balkon halen. De woning aan de Dr. Zamenhofstraat is uitgebrand. Zeven omliggende woningen moesten worden ontruimd.

Twee van de vier gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht, onder wie de bewoner van de flatwoning. Ze had behalve rookvergiftiging ook brandwonden op haar armen. De andere twee konden ter plaatse worden behandeld door ambulancepersoneel.

De brandweer voert op dit moment een inspectie uit om te beoordelen of de bewoners weer terug naar hun huizen kunnen. De bewoners worden ter plaatse tijdelijk opgevangen in een bus van de RET.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

'Van der Meyde vertrekt naar WKE'

Het lijkt erop dat Andy van der Meyde in WKE zijn nieuwe club heeft gevonden. Jan Oosting, technisch directeur van de Emmenaren, liet dit vandaag weten aan RTV Drenthe. Van der Meyde moet bij de Topklasser de rechterflank gaan bestrijken.

WKE hoopt vrijdag de gesprekken met de inmiddels 32-jarige Van der Meyde te voltooien. "Hij houdt zijn conditie op peil bij AGOVV Apeldoorn. Hij was vrijdag bij ons op de club en hij ziet er afgetraind uit. Mijn broer gaat veel om met mensen uit Arnhem, waar Andy vandaan komt. Zodoende zijn we met hem in contact gekomen", aldus Oosting.

De technisch directeur vervolgde: "Ik acht de kans zeer groot dat hij vanaf de winterstop voor ons speelt We hebben versterking aan de rechterkant nodig. Van der Meyde is dan optie nummer één. Rechts hangend komt hij met zijn snelheid het meest tot zijn recht."

In zijn professionele loopbaan kwam Van der Meyde uit voor Ajax, FC Twente, Internazionale, Everton en PSV. Daarnaast kwam hij achttien keer uit voor het Nederlands elftal. Daarin wist hij één keer te scoren.

Regering Italië eens over bezuinigingen

De nieuwe Italiaanse regering is het zondag eens geworden over een pakket bezuinigingsmaatregelen. De maatregelen moeten bijdragen aan de redding van de euro.

Premier Mario Monti kondigde de aangenomen maatregelen zondagavond aan na een kabinetsvergadering van drie uur. Het doel van de bezuinigingen is om de Italiaanse economie 'te doen ontwaken', aldus Monti. De regering wil onder andere snijden in de kosten van de Italiaanse politiek. Zo zei Monti dat hij als premier geen salaris hoeft. Verder wil de regering belastingontduiking tegengaan.

De premier doet het pakket maandag in het Italiaanse parlement uit de doeken. Het parlement moet de plannen vervolgens nog goedkeuren.

Chinese reuzenpanda's aangekomen in Schotland

Twee reuzenpanda's uit China zijn zondag aangekomen in Schotland. Het zijn de eerste panda's in bijna twintig jaar die in Groot-Brittannië komen te wonen.

Het 8-jarige stel Tian Tian en Yang Guang, oftewel Lieverd en Zonneschijn, werden op het vliegveld van Edinburgh onthaald door hoogwaardigheidsbekleders en doedelzakspelers. Het vliegtuig dat gecharterd was voor hun reis was omgedoopt tot de Panda Express.

Tian Tian en Yang Guang blijven tien jaar in de dierentuin in Edinburgh wonen. De hoop is dat ze in die tijd voor nakomelingen zorgen. Het vrouwtje, Tian Tian, is eerder al eens bevallen van een tweeling. Ook Yang Guang heeft al kinderen.

China en Groot-Brittannië hebben een nieuw onderzoek naar de reuzenpanda's opgezet. Het uitlenen van de reuzenpanda's maakt daar deel van uit. China leent vaker panda's, die als een nationale schat worden gezien in China, uit aan andere landen als teken van vriendschap.

"Dit toont aan dat we nauw kunnen samenwerken niet alleen op commercieel gebied, maar ook als het aankomt op milieu of cultuur", zei de Britse vicepremier Nick Clegg.

Het Koninklijk Zoölogisch Genootschap van Schotland betaalt China omgerekend zo'n zevenhonderdduizend euro per jaar voor de twee panda's. Dat is exclusief de kosten voor de bamboe, dat wordt geïmporteerd uit Nederland.

De panda's, die tijdens hun reis een vliegtuigmaaltijd van bamboe, appels en wortelen kregen voorgeschoteld, worden over twee weken aan het publiek getoond. Ze zullen de eerste paar maanden nog niet samen komen te wonen.

De dierentuin heeft al plannen gemaakt om hun hokken uit te rusten met vier 'pandacams'. De beelden zullen live op internet te zien zijn.

Ogier wint Race of Champions

Sébastien Ogier heeft vandaag in Düsseldorf de Race of Champions op zijn naam geschreven. De Fransman versloeg in de finale de Deen Tom Kristensen overtuigend met 2-0. Vorig jaar was de titel in het eindejaarsevenement in de autosport nog voor Filipe Albuquerque.

In het evenement ter ere van Henri Toivonen kende Albuquerque een slechte dag. De titelverdediger kampte in groep A in de eerste run al met een kapotte versnellingsbak en verloor ook zijn andere races. Andy Priaulx en David Coulthard gingen door, terwijl naast Albuquerque ook Travis Pastrana afviel.

In groep B leed Ogier tegen Jan Kopecky zijn enige nederlaag van de dag. Omdat de Tsjech slechts eenmaal wist te winnen en Ogier en DTM-kampioen Martin Tomczyk twee wedstrijden gingen zij door, terwijl ook Mattias Ekström klaar was. Groep C was eenvoudig met Michael Schumacher en Jenson Button die doorgingen. Schumacher won het onderlinge duel. Juho Hanninen en Brian Deegan waren de afvallers.

In de laatste groep was het spannend, omdat Romain Grosjean de lat hoog legde met twee zeges. Om door te gaan moest Kristensen winnen van Sebastian Vettel en sneller rijden dan de tijd van Grosjean, iets uiteindelijk wat lukte. Ook Vettel was sneller waardoor naast Vitaly Petrov ook Grosjean voortijdig het veld moest ruimen.

In de kwartfinales klopte Ogier Priaulx eenvoudig, terwijl Tomczyk afrekende met Coulthard. Schumacher had het na een trage start lastig tegen Vettel die omdat hij een paar foutjes maakte zijn oudere landgenoot toch zag winnen. Kristensen was Button de baas. In de halve finales was Ogier Tomczyk eenvoudig de baas. Kristensen had veel meer moeite met Schumacher en wist een achterstand goed te maken om met miniem verschil te winnen.

Ogier won in de eerste finalerace met de RX 150 met ruim verschil van Kristensen. Ook in de Audi R8 was de Fransman sneller dan de Deen, waardoor de rallycoureur bij zijn debuut meteen de zege wist te grijpen.

Nadal in 2012 niet in Davis Cup vanwege Spelen

Rafael Nadal heeft kort na het winnen van de Davis Cup met Spanje laten weten dat hij volgend jaar niet deelneemt aan het toernooi. De nummer twee van de wereldranglijst richt zich volledig op het verdedigen van zijn olympische titel in Londen.

De 25-jarige Nadal sleepte zondag tegen de Argentijn Juan Martin del Potro het beslissende punt in de wacht voor Spanje, dat in de finale met 3-1 te sterk was. Ook zonder zijn bijdrage denkt Nadal dat de Spanjaarden de Davis Cup kunnen winnen. "Maar voor mij is het onmogelijk te combineren met een olympisch jaar."

Nadal veroverde vier jaar geleden goud bij de Spelen in Beijing. In de finale rekende hij af met de Chileen Fernando Gonzalez. Het olympische tennisevenement vindt komende zomer plaats bij de All England Club, de thuisbasis van Wimbledon.


Nadal in 2012 niet in Davis Cup vanwege Spelen (Foto: Novum)

Rutten: "We hadden hoge verwachtingen"

PSV was in Rotterdam enigszins verrast door de 2-0 nederlaag. Coach Fred Rutten had namelijk gerekend op een overwinning tegen Feyenoord.

"Normaal hebben wij een hoog rendement, maar vandaag absoluut niet. Dat is van grote invloed geweest op de wedstrijd", aldus de oefenmeester van de Eindhovenaren na afloop van de wedstrijd op de persconferentie. Rutten meldde dat hij meer van zijn ploeg had verwacht.

"We waren met hoge verwachtingen naar Rotterdam gekomen. Ik heb de ploeg de afgelopen weken steeds beter zien worden. Dan is het teleurstellend dat je met nul punten naar huis gaat", zo voegde de voormalige coach van FC Twente eraan toe.

Poulsen: "Speelden totaal niet als team"

AZ verloor zondag in Friesland na een goede serie van elf wedstrijden zonder nederlaag weer eens. Tegen sc Heerenveen werd het maar liefst 5-1.

AZ-linksback Simon Poulsen keek na afloop ontgoocheld terug. "Dit is gewoon een klap. Het draait dit seizoen zo lekker en nu krijgen we ineens met 5-1 ros. Het is natuurlijk moeilijk om een heel seizoen lang te blijven winnen. Het is altijd mogelijk om eens een minder goede wedstrijd te spelen. Maar met 5-1 verliezen, dat is dramatisch. Zoiets mag niet gebeuren", was hij op de officiële website van zijn club duidelijk over de afstraffing in Friesland.

Hij denkt wel te weten waar het aan lag vandaag. "Wat normaal onze kracht is, was vandaag onze zwakte. We speelden totaal niet als een team. We deden maar wat. Er liepen elf individuen op het veld. Dat kunnen wij ons niet veroorloven. Onze basis is de teamgedachte. Van daaruit komen we normaal gezien tot goed voetbal en goede resultaten. De onderlinge communicatie was vandaag echter niet goed en we maakten te veel persoonlijke foutjes. Daar heeft Heerenveen optimaal van geprofiteerd. Met elf jongens die voor zichzelf spelen kunnen we van iedereen verliezen."

Poulsen vond Heerenveen erg goed spelen. "Ze waren vanaf het eerste fluitsignaal feller en beter. We weten dat Heerenveen een counterploeg is. Toch liepen we vol in het mes. Dit was gewoon een offday. We moeten de knop omzetten en de volgende wedstrijd weer oppakken. Woensdag wacht het restant van de uitwedstrijd tegen Excelsior. Ik ben blij dat we al snel weer de kans krijgen om revanche te nemen voor dit verlies", besloot hij.

Schaduwlijst ADO voor eventuele transfers

ADO Den Haag-trainer Maurice Steijn heeft een schaduwlijst bij de club neergelegd, voor het geval dat er belangrijke spelers in de winterstop vertrekken.

Mochten er in de winterstop spelers vertrekken bij ADO Den Haag, dan hoeven de supporters niet te vrezen voor kwaliteitsverlies. De Hagenaars staan met achttien punten uit vijftien wedstrijden op de twaalfde plaats in de Eredivisie. Het afgelopen weekeinde werd een ruime overwinning behaald tegen NAC Breda (3-0).

Diverse spelers van ADO staan in de belangstelling van andere clubs. Zo zat Swansea City zaterdagavond op de tribune voor Christian Kum en Jens Toornstra. Tegenover TV West liet de oefenmeester weten een lijst klaar te hebben liggen met spelers die de selectie zouden kunnen versterken.

"Als spelers blijven spelen zoals ze nu doen, wordt het misschien lastig om ze te behouden", aldus de hoofdtrainer, die hoopt de gehele selectie tot aan het einde van het huidige seizoen te kunnen behouden voor ADO.

Vriend Amy Winehouse ziet biopic niet zitten

De vriend van Amy Winehouse ziet het niet zitten om een film over de overleden zangeres te regisseren. Regisseur Reg Traviss vertelt de Britse boulevardkrant The Sunday Mirror dat hij wordt overspoeld met aanvragen. "Maar het komt te dichtbij."

"Ik denk dat een biopic onontkoombaar is", zegt de 34-jarige Traviss. "Het is me gevraagd, maar ik denk dat ik het echt niet kan." De filmmaker had twee jaar een relatie met Winehouse voordat zij in juli stierf. De zangeres stierf op 27-jarige leeftijd als gevolg van alcoholmisbruik.

"De familie zal wel betrokken willen zijn bij het maken van een film", fantaseert Traviss verder. "Zodat ze zeker weten dat een biopic recht doet aan Amy. Maar op dit moment is het allemaal nog te vers."

Traviss vertelt dat hij de plotselinge dood van zijn geliefde nog niet heeft verwerkt. "Ik leef van dag tot dag. Het lijkt een verschrikkelijke nachtmerrie en het liefst zou ik ontwaken, maar dat kan niet."

Selena Gomez gaat restaurant beroven

Selena Gomez heeft een rol gescoord in de film Spring Breakers. De 19-jarige actrice, die enkel te zien was in brave komedies, speelt een tiener die met vriendinnen een restaurant berooft om een vakantie te kunnen betalen. "Ik heb er erg veel zin in", vertelt Gomez aan muziekzender MTV.

"Het is een heel ander personage", vergelijkt Gomez haar nieuwste acteerklus met haar eerdere films als Monte Carlo en Another Cinderella Story. "Mensen zijn niet gewend me in zo'n rol te zien. Het wordt een stuk rauwer en komt neer op veel meer acteren."

In Spring Breakers krijgt Gomez gezelschap van James Franco, Vanessa Hudgens en Emma Roberts. De opnamen voor de film, die in 2013 moet verschijnen, gaan begin volgend jaar van start. "Ik ben nu bezig dit jaar af te ronden", zegt het vriendinnetje van Justin Bieber. "Begin volgend jaar ga ik aan de slag met Spring Breakers, ik heb er zin in."

Opnieuw veel doden bij geweld Zuid-Jemen

Bij gevechten in de Zuid-Jemenitische stad Taiz zijn de afgelopen drie dagen zeker 28 mensen om het leven gekomen. Dat hebben activisten en gezondheidswerkers in de stad zondag gezegd.

Volgens de activisten zijn bij artilleriebeschietingen op woonwijken sinds vrijdag dertien burgers omgekomen. Voorts zijn zeven militairen en ten minste acht stamleden gestorven bij gevechten.

Taiz is een brandpunt van de opstand tegen de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh. Ondanks het feit dat Saleh in november overeenkwam afstand te doen van de macht houdt het geweld in Taiz aan.

KNSB wil twee extra schaatsers naar OS

De KNSB gaat komende zomer tijdens een congres van de internationale schaatsunie ISU een verzoek indienen om voortaan met 22 in plaats van 20 schaatsers naar de Olympische Spelen te gaan.

Het is al jaren zo dat elk land tien schaatsers en tien schaatsters mag meenemen naar de Spelen. Omdat de ploegenachervolging sinds Turijn 2006 is toegevoegd als extra afstand, is de KNSB van mening dat er ook twee extra schaatsers mee zouden mogen.

Mocht het idee worden goedgekeurd, dan zal de ISU voor de eventuele regelwijziging nog wel toestemming moeten krijgen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Italiaanse premier Monti ziet af van loon

De nieuwe Italiaanse premier Mario Monti ziet af van salaris voor zijn baan. Hij wil zo een bijdrage leveren aan het bestrijden van de grote staatsschuld van Italië.

Monti zei dat zondagavond toen de regering een groot pakket aan belastingverhogingen en pensioenverlagingen aannam.

Het pakket betreft 24 miljard euro aan aanpassingen. Monti is speciaal aangesteld als technocratische premier, om de ingrijpende bezuinigingen door te voeren.

[FA Cup] Derby van Manchester in derde ronde

Vandaag werd de loting verricht voor de derde ronde van de FA Cup. Titelverdediger Manchester City zal het daarin opnemen tegen Manchester United. De wedstrijden worden in het weekeinde van 7 en 8 januari 2012 afgewerkt.

City wist vorig seizoen stadsgenoot United in de halve finales van de FA Cup uit te schakelen. Vervolgens wonnen The Citizens de beker door Stoke City in de finale te verslaan. Dit seizoen stonden beiden ploegen ook al tegenover elkaar. City won op Old Trafford met maar liefst 1-6.

Het enige andere duel in de derde ronde tussen teams uit de Premier League gaat tussen Newcastle United, waar Tim Krul onder de lat staat, en Blackburn Rovers. Robin van Persie mag het met Arsenal opnemen tegen Leeds United, terwijl het Liverpool van Dirk Kuijt de strijd aan zal gaan met Southend of Oldham.

Rutten ontevreden over handelswijze Toivonen

PSV-trainer Fred Rutten was na de wedstrijd tegen Feyenoord (2-0 verlies) niet blij met de handelswijze van zijn aanvoerder Ola Toivonen. De Zweed werd in de tweede helft gewisseld en gedroeg zich na de wissel chagrijnig. Ook wenste hij zijn ploeggenoten geen succes.

De middenvelder zorgde tevens met een foute bal op Timothy Derijck ervoor dat Feyenoord op voorsprong kwam. De wedstrijd werd uiteindelijk door doelpunten van Sekou Cissé en Ruben Schaken met 2-0 gewonnen. Toivonen zat niet lekker in de wedstrijd en werd daardoor in de tweede helft gewisseld.

Rutten was niet blij met de reactie van Toivonen: "Je mag best boos zijn op de trainer, maar je hoort wel je medespeler succes te wensen." De trainer liet tevens weten Toivonen nogmaals aan te spreken op diens gedrag.

Chadli opnieuw in de lappenmand

Het zit Nacer Chadli dit seizoen niet mee. De Belgische middenvelder was net hersteld van een forse knieblessure, maar zit nu weer in de lappenmand. Het is nog onduidelijk hoelang de speler buitenspel staat.

"Hij heeft een pees onder zijn knie gekneusd", liet trainer Co Adriaanse na afloop weten. "Daardoor had hij even geen gevoel meer in zijn been. Na de wedstrijd liep hij alweer een beetje. Hopelijk valt het mee en is Nacer er snel weer bij. Misschien weten we morgen al meer."

FC Twente won het duel met FC Utrecht, dat door ongeregeldheden een kwartier stil lag, overigens met 6-2. Daardoor hijgen de Tukkers PSV en AZ weer in de nek, aangezien de laatstgenoemde ploegen hun wedstrijden verloren. Het verschil met de Eindhovenaren bedraagt nu nog één punt.

Rellen na nederlaag Utrecht in eigen huis

Na afloop van het Eredivisieduel tegen FC Twente zijn rond het stadion van FC Utrecht rellen uitgebroken. Bij het verlaten van het stadion bekogelden supporters van de thuisploeg agenten met stenen. Daarop losten twee agenten enkele waarschuwingsschoten. Een politieruiter is door de stenen gewond geraakt.

Er waren rond het stadion veel supporters op de been. De politie zette na afloop van de onrustig verlopen wedstrijd extra mensen en een politiehelikopter in. Toen de schoten vielen, waren de supporters van Twente nog in het stadion.

Tijdens de wedstrijd gooiden Twente-supporters met vuurwerk, wat reacties bij het thuispubliek opriep. De wedstrijd werd daarop aan het begin van de tweede helft tijdelijk gestaakt. Het werd in De Galgenwaard uiteindelijk 6-2 voor Twente.

Van den Brom niet helemaal tevreden na zege

Vitesse legde eerder vandaag RKC Waalwijk, dat in Arnhem met 4-0 onderuit ging, over de knie. Desondanks was trainer John van den Brom niet helemaal tevreden.

"In plaats van te mooi voetbal had ik liever gezien dat mijn ploeg wat zorgvuldiger was omgesprongen met de kansen", liet Van den Brom na afloop van de wedstrijd weten. Hiermee refereerde hij naar de grote mogelijkheden in de tweede helft, die Wilfried Bony en Nick Hofs niet verzilverden.

"Dat het máár 4-0 geworden is, zie ik wel als een minpuntje", besloot de oefenmeester, die overigens nog een ander puntje van kritiek had, zijn relaas. "Ook het concentratieverlies aan het eind van de eerste helft, waardoor RKC bijna 2-1 maakte, was niet nodig."

Adriaanse: "Wedstrijd waarin veel gebeurde"

FC Twente-trainer Co Adriaanse was vooraf niet altijd optimistisch over het uitduel tegen FC Utrecht. In de praktijk waren de Tukkers zondagmiddag heer en meester (2-6). FC Twente speelde donderdagavond nog voor de Europa League tegen Fulham (1-0). Toch koos Adriaanse voor de sterkste opstelling.

"Dan loop je het risico dat spelers vandaag niet geheel uitgerust zijn. Je weet dat de moeilijkheidsfactor tegen FC Utrecht hoog is. Het is een ploeg die in staat is om tegen topclubs nog wat meer te brengen dan in wedstrijden tegen gelijkwaardige tegenstanders."

De spelers oogden echter fit in De Galgenwaard. "Na de 1-0 kreeg FC Utrecht een mentale tik, waarna wij door konden trekken naar 2-0. Vervolgens kregen we nog diverse heel goede kansen uit goede aanvallen. Je weet dan dat FC Utrecht de tweede helft een alles of niets spel zal gaan spelen om de aansluitingsgoal te scoren en het publiek achter zich te krijgen. Dat hebben we voorkomen door meteen het derde doelpunt te maken. Daarmee was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. We konden de voorsprong uitbouwen tot 5-0", was de reactie op de persconferentie na afloop van de wedstrijd.

"Het was een wedstrijd waarin veel gebeurde. Het is positief dat we zoveel goals maken in een uitwedstrijd. Ook is het positief dat de twee jonkies op de vleugel, Ola John en Steven Berghuis, samen drie treffers voor hun rekening namen." Er was ook minder prettig nieuws voor de oefenmeester, spelmaker Nacer Chadli moest het veld verlaten. "Hij heeft een kneuzing aan de onderkant van de knie, waar een pees geraakt is. Hopelijk valt de blessure mee."

Trainer Verbeek heeft verborgen talent

Na afloop van de wedstrijd wordt er altijd een persconferentie met de twee trainers gehouden. Dit gebeurde ook na de wedstrijd tussen sc Heerenveen en AZ.

Gertjan Verbeek, trainer van de Alkmaarders, opende deze persconferentie met een gedicht en kreeg daarmee de lachers op zijn hand. Wat hij precies zei? Lees hieronder maar:

Dat is schrikken voor de nummer één
Op deze uitslag rekende lang niet iedereen
Maar de bal is rond, wordt wel gezegd
En sc Heerenveen voetbalde lang niet slecht

Hoe moet je daar als team op reageren
Gelukkig zijn jullie het blijven proberen
Een prachtige wedstrijd om naar te kijken, zei Piet
Daarom, Gertjan, treur maar niet

Blijf altijd gewoon zeggen wat je vindt
Dat is altijd het beste, vindt ook de Sint

Wil je het fragment nog eens terugkijken? Klik dan hier!

Gewonde bij schietpartij centrum Tilburg

Bij een schietpartij in het centrum van Tilburg is zondagavond een man gewond geraakt. Wat er precies is gebeurd, kon een politiewoordvoerder nog niet zeggen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht, en zou niet in levensgevaar verkeren.

De melding van de schietpartij die plaatsvond in de Noordstraat, vlak bij het station, kwam iets na 18.30 uur binnen bij de politie. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend.

Omroep Brabant meldt dat de schoten werden gelost bij een uit de hand gelopen verkeersruzie. Een meisje liep over straat, en een auto moest om haar heen rijden, waarop een woordenwisseling ontstond. De schutter zou een getinte man met een rastamuts zijn. Hij zou er per fiets vandoor zijn gegaan.

Wouters: "Verdedigd als kleuters"

FC Twente liet in de Domstad geen spaan heel van FC Utrecht (2-6). Na afloop gaf verliezend coach Jan Wouters tekst en uitleg over waar het in zijn ogen fout ging. "Je kan nog zo goed voetballen, als je zo verdedigt ben je kansloos. We hebben verdedigd als kleuters. Bij vrije trappen en hoekschoppen werden afspraken geschonden. Dan houdt het op", zo luidde het harde oordeel van Wouters na afloop van het duel op de persconferentie.

"Hoe het nu verder moet? Mij lijkt dat we ons gewoon aan de afspraken moeten houden. Dan is er niets aan de hand", zo voegde de voormalige middenvelder zich eraan toe. Utrecht heeft echter nog veel werk te verzetten om aanspraak te maken op het linkerrijtje. Momenteel bezet Utrecht de dertiende plaats van de ranglijst.

[Bundesliga] Schalke 04 rekent af met Augsburg

Schalke 04 heeft zich hersteld van de nederlaag van vorige week tegen Borussia Dortmund. De formatie van trainer Huub Stevens won met 3-1 van FC Augsburg. Klaas-Jan Huntelaar zette zijn ploeg op het goede spoor, maar Sascha Molders maakte gelijk. Via Christian Fuchs en Raúl werden alsnog drie punten behaald.

Schalke staat nu vierde in de Bundesliga met 28 punten uit vijftien duels. De achterstand op koploper Bayern München bedraagt drie punten. Het Augsburg van de Nederlandse trainer Jos Luhukay is hekkensluiter. Lorenzo Davids en Paul Verhaegh stonden in de basis bij die ploeg.

Hamburg SV was eerder op zondag met 2-0 te sterk voor FC Nürnberg. Paolo Guerrero en Marcell Jansen scoorden voor de thuisploeg, waar Jeffrey Bruma kort na rust werd vervangen. HSV bezet de elfde positie met zeventien punten, Nürnberg moet het doen met de vijftiende stek.

John Heitinga ging met Everton onderuit in de Premier League. In eigen huis werd met 1-0 verloren van Stoke City. Robert Huth maakte het enige doelpunt. Wolverhampton Wanderers was dankzij twee treffers van Steven Fletcher Sunderland de baas: 2-1. Kieran Richardson had de bezoekers nog wel op voorsprong gezet.


Schalke 04 rekent af met Augsburg (Foto: Novum)

Trots overheerst bij Feyenoord

Feyenoord boekte vandaag in de Eredivisie in eigen huis een 2-0 zege op PSV dankzij goals van Sekou Cissé en Ruben Schaken. De Rotterdammers waren na afloop van het duel vol trots.

"Hier geniet ik echt van. Ik geniet vooral van de inzet, de beleving en de wijze waarop we hebben gespeeld. Dan kun je als trainer alleen maar trots zijn", zei coach Ronald Koeman die zijn elftal in de Kuip goed zag spelen tegen PSV.

Aanvoerder Ron Vlaar was het met zijn trainer eens. "We mogen hier best van genieten. Ik denk dat het een boeiende wedstrijd was op te zien. De kansen waren over en weer en er werd in een hoog tempo gespeeld", zei de verdediger die zijn ploeg effectief zag spelen. "Ik denk dat wij onze kansen hebben benut en zij hebben wat laten liggen. 2-0 is een prima overwinning, volgens mij. Zij hebben twee fouten gemaakt en die hebben wij goed afgestraft. Ik denk dat we hier heel trots op mogen zijn, we zijn tot heel veel in staat."

Johnson neemt leiding Chevron World Challenge

Tiger Woods moest vandaag de leiderplaats op het Chevron World Challenge afstaan aan Zach Johnson. De landgenoot van Woods staat met een voorsprong van één slag eerste.

Woods liet het vandaag vooral op de lange par-5 holes afweten. De uit Iowa afkomstige Johnson kon op de achttiende hole de leiding overnemen nadat hij bij zijn derde slag de bal in de cup wist te slaan. De Zuid-Koreaanse K.J. Choi staat derde met een achterstand van drie slagen.

Reactiescores op de frontpage, sport, games en filmsite!

Om de user meer te betrekken bij het onderhouden van de reacties op de frontpage staan er nu + en - knoppen bij elke reactie. Door op de plus of min te klikken wordt de reactie met 1 punt opgehoogd of verlaagd. Hierdoor kunnen reacties een positieve of negatieve score krijgen. In de instellingen kun je instellen welke reacties je wel en niet wilt zien. aangeraden wordt dit op 0 of lager in te stellen. Dit kun je doen op de instellingenpagina.

Wanneer kunt je reacties een plus of min geven?
Je kunt reacties een score geven als aan alle voorwaarden hieronder wordt voldaan:
- Je bent ingelogd
- Je bent niet gebanned
- Je rechten om een score te geven zijn niet weggehaald door een crewlid (wegens misbruik bv)
- Je bent langer dan 30 dagen geregistreerd
- Je hebt nog niet op de reactie gestemd
- De reactie is niet ouder dan 24 uur
- Je hebt de reactie niet zelf geplaatst

Naast de + en - knopjes is ook de vormgeving van de reacties iets aangepast. Elke reactie neemt nu iets minder ruimte in.

Standaard viewlevel is 0. Is een bericht lager gescoord dan 0 dan zien users die niet zijn ingelogd de reactie sowieso niet. Heeft een reactie -3 of lager dan heeft deze reactie ook geen quoteknop meer. Dit om te voorkomen dat men ongewenste reacties blijft quoten en op trollen blijft ingaan.

Laat gerust weten wat je van deze optie vindt.
Alle stemmen worden bijgehouden en in een later stadium zul je als gebruiker extra's kunnen krijgen op FOK! naarmate je een uitgebreidere bijdrage hebt geleverd. Ook de gemiddelde score van je reacties zal hierbij een rol spelen.

Let wel; de mogelijkheid tot het scoren van reacties kan elke user worden ontnomen als blijkt dat er misbruik van wordt gemaakt.

'Kartels Mexico bedreiging voor democratie'

De Mexicaanse drugskartels proberen verkiezingen te beïnvloeden en zijn een bedreiging voor de democratie in het land. Dat heeft de Mexicaanse president Felipe Calderon zondag gezegd.

Volgens Calderon is de inmenging van de kartels 'een nieuw zorgelijk feit en een bedreiging voor iedereen'. Hij riep het land op de beïnvloeding door de drugskartels een halt toe te roepen.

De zus van Calderon verloor onlangs de verkiezing om het gouverneurschap van de staat Michoacan. Er waren veel klachten over manipulatie door criminelen. Aanklagers onderzoeken momenteel een afgeluisterd telefoongesprek waarin een lid van een van de kartels kiezers bedreigde en zijn rivaal ervan betichtte een kandidaat financieel te steunen.

Oud-PSV'er Reis tekent bij Vitesse

Oud-PSV'er Jonathan Reis heeft een contract getekend bij Vitesse tot het einde van het seizoen, zo meldt de Arnhemse club op de eigen website. De aanvaller, die sinds juli zonder club zat, revalideert nog altijd van de zware knieblessure die hij op 19 december 2010 in de wedstrijd PSV tegen Roda JC opliep. 

"Een zeer gecompliceerde operatie, maar aangezien het kraakbeen ongeschonden is, is de hoop op volledig herstel realistisch. Het is niet te zeggen wanneer hij wedstrijdfit is. Dat gaan we in januari testen", aldus technisch directeur Ted van Leeuwen.

Reis heeft een geschiedenis qua bijzaken, zo werd hij al eens weggestuurd door Huub Stevens, de toenmalige trainer van PSV en werd hij in januari 2010 door diezelfde club ontslagen voor het gebruik van verdovende middelen.

Van Leeuwen vervolgt: "Jonathan Reis is overlever pur sang. Hij heeft zijn portie mentale en lichamelijke ellende wel gehad. Hij heeft alle kelders van misere verkend. Toch is hij er nog altijd. Dat zegt veel over zijn karakter. Reis is een winnaar, geen loser. Het lijkt een medisch wonder dat hij een jaar na het ongeluk alweer traint bij zijn eigen Braziliaanse fysiotherapeut Dr. Eduardo Santos."


Jonathan Reis, toen nog in dienst van PSV. (Foto: Pro Shots)

[WB] Oranje-trio wint eerste teamsprint

Het Oranje-trio heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de eerste teamsprint bij de mannen op hun naam geschreven. Het trio Sjoerd de Vries, Michel Mulder en Jesper Hospes, alle drie schaatsend voor APPM, was met 1.20,13 Rusland en Canada te snel af.

Bij de dames sloot de Nederlandse sprintploeg met Annette Gerritsen, Anice Das en Floor van den Brandt af op de derde plaats. Japan ging met de zege aan de haal, Zuid-Korea werd tweede.

Bij de teamsprint valt er telkens na een ronde een schaatser af. De derde schaatser komt dus alleen over de streep en dienst tijd is dan ook bepalend.

Havelange kiest eieren voor zijn geld bij IOC

Joao Havelange heeft zijn functie bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) neergelegd. De 95-jarige Braziliaan zou over enkele dagen geschorst worden voor een corruptiezaak in zijn tijd als voorzitter van de FIFA. Hij ontving in 1997 naar verluidt één miljoen dollar van een voormalige marketingpartner.

IOC-lid Havelange was van 1974 tot 1998 preses van de wereldvoetbalbond. Omdat de FIFA weigerde een onderzoek te starten, nam het IOC het heft in eigen handen. Dat onderzoek liep sinds afgelopen zomer. Havelange had vermoedelijk een lange schorsing gekregen of was uitgesloten van een functie in de sport.

Wüst: "Laten we Thialf maar platbranden"

Er wordt allang gediscussieerd over schaatsstadion Thialf. Volgens vele schaatsers loopt het stadion achter op de concurrentie en zal er snel wat moeten gebeuren om niet nog verder achter te lopen. Ireen Wüst is in ieder geval duidelijk in haar mening; zij is wel klaar met het huidige Thialf.

"Laten we Thialf maar platbranden en een nieuwe baan in Heerenveen neerleggen", zei Wüst na het wereldbekerweekend in het Friese stadion. Ze vindt wel dat de eventuele nieuwbouw in Friesland zal moeten zijn. "Schaatsen is toch iets echt Fries, met de Elfstedentocht en zo. Laten we 'm maar hier houden. Maar ik heb niet het idee dat ik dat nog ga meemaken. In Nederland duurt het allemaal zo lang voordat er een besluit wordt genomen. Ik denk dat we er nog 5 jaar over praten en dan nog 5 jaar bouwen. Tegen die tijd schaats ik niet meer, hoor."

'Verenigd Rusland verliest meerderheid'

De partij Verenigd Rusland van president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin verliest volgens een exitpoll haar meerderheid in de Doema, het Russische parlement.

De partij heeft volgens een representatieve peiling van het bureau VTsIOM tijdens de verkiezingen van zondag 48,5 procent van de stemmen gekregen.

De uitslag zou betekenen dat de partij 220 van de 450 zetels krijgt. Dat zijn er nu nog 315. Tijdens de parlementsverkiezingen in 2007 kreeg Verenigd Rusland nog ruim 64 procent van de stemmen.

De partij van Poetin en Medvedev blijft veruit de grootste partij. De tweede partij zou de Communistische Partij worden, met 19,8 procent.

'Verenigd Rusland verliest meerderheid'
'Verenigd Rusland verliest meerderheid' (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie speelronde 15

Dit weekend stond in de Eredivisie de vijftiende speelronde op het programma. Koploper AZ incasseerde een ruime nederlaag bij Heereveen, terwijl ook nummer twee PSV verloor (2-0 tegen Feyenoord). Nummer drie FC Twente won daarentegen ruim van FC Utrecht (2-6).

FC Utrecht heeft in eigen huis een ruime 2-6 nederlaag geleden tegen FC Twente. Na een kwartier stond het al 0-2 voor de Enschedeërs, dat Wisgerhof en John zag scoren. 

Na rust gingen de Twentenaren verder en via Janssen (2x) en John werd de voorsprong uitgebreid tot 0-5. Daarna werd het duel een kwartier stilgelegd door onrust op de tribune. Toen de teams uit de kleedkamer kwamen kwam Utrecht via Demouge en Bulthuis terug tot 2-5, maar Berghuis bepaalde de eindstand op 2-6.

sc Heerenveen heeft een nieuw clubrecord neergezet. De Friese club bleef voor het twaalfde duel op rij ongeslagen en deed dit in stijl door met 5-1 te winnen van koploper AZ. Heerenveen domineerde en kwam op voorsprong door Dost. De eerste de beste AZ aanval was echter ook raak; Altidore rondde een mooie aanval af.

Bij rust stond het echter 2-1 door een goal van Van La Parra. Na rust beslisten de Noorderlingen het duel al snel via Djuricic en Zomer. Daarna kwam AZ nog enkele keren goed weg en wist alleen Narsingh nog te scoren.

Verder stond dit weekend ook de topper tussen Feyenoord en PSV op het programma. Het verslag van deze wedstrijd kan je hier vinden.



Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Heracles Almelo VVV-Venlo 7-0
FC Groningen N.E.C. Nijmegen 3-3
ADO Den Haag NAC Breda 3-0
De Graafschap Roda JC Kerkrade 1-2
Ajax Excelsior 4-1
Feyenoord PSV 2-0
FC Utrecht FC Twente 2-6
Vitesse RKC Waalwijk 4-0
sc Heerenveen AZ 5-1


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AZ 14 11 1 2 34 31-13
2 PSV 15 9 4 2 31 42-18
3 FC Twente 15 8 6 1 30 39-15
4 Ajax 15 7 6 2 27 41-23
5 Feyenoord 15 8 3 4 27 29-18
6 sc Heerenveen 15 6 7 2 25 33-23
7 Vitesse 15 7 4 4 25 22-16
8 FC Groningen 15 6 4 5 22 28-28
9 Roda JC Kerkrade 15 7 0 8 21 22-36
10 Heracles Almelo 15 5 5 5 20 27-22
11 NAC Breda 15 5 3 7 18 22-26
12 ADO Den Haag 15 5 3 7 18 20-27
13 FC Utrecht 15 4 4 7 16 26-32
14 RKC Waalwijk 15 4 3 8 15 14-26
15 N.E.C. Nijmegen 15 4 2 9 14 15-25
16 De Graafschap 15 3 3 9 12 15-32
17 Excelsior 14 1 4 9 7 9-29
18 VVV-Venlo 15 1 4 10 7 14-40

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Johan Heesters (107) weer uit ziekenhuis

De zanger en acteur Johan Heesters is ontslagen uit het ziekenhuis. Heesters viert maandag zijn 108e verjaardag thuis in familiekring, zo liet zijn impresario Jürgen Ross zondag weten aan het Duitse persbureau Dapd. Hij was dinsdag opgenomen in het ziekenhuis nadat hij door een plotselinge daling van zijn bloeddruk onwel was geworden.

De Nederlander Heesters zou dinsdag de première bijwonen van zijn laatste film, Ten. Die moest hij vanwege zijn lichamelijke conditie afzeggen. De operettezanger is de oudste nog optredende artiest ter wereld en is opgenomen in het Guinness Book of World Records.

In Nederland is Heesters omstreden. In de Tweede Wereldoorlog bracht hij een, naar eigen zeggen onvrijwillig, bezoek aan concentratiekamp Dachau. In 2008 gaf hij een eenmalig concert in zijn geboortestad Amersfoort.

Kienhuis met Nederlands record naar Spelen

Op de slotdag van het open Nederlands kampioenschap zwemmen hebben Job Kienhuis en Sebastiaan Verschuren zich geplaatst voor de Olympische Spelen. Verschuren plaatste zich op de 100 meter vrije slag. Eerder plaatste hij zich ook al voor de 200 meter vrij.

Kienhuis plaatste zich door een Nederlands record te zwemmen op de 1.500 meter vrije slag. Voor het eerst in de geschiedenis zwom een Nederlander daarmee onder de vijftien minuten; 14.58,34.

De knapste prestatie van de dag kwam echter op naam van Sarah Sjöström. De jonge Zweedse verraste op de 100 meter vrije slag Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk en klokte 53,05. Dit is de snelste tijd ooit gezwommen in een textielpak. Kromowidjojo kwam zelf tot 53,60.

Job Kienhuis
Kienhuis met Nederlands record naar Spelen (Foto: Pro Shots)

'Medewerker Chemie-Pack bekent veroorzaken brand'

Een werknemer van Chemie-Pack heeft in juli bekend dat hij de brand heeft veroorzaakt die het Moerdijkse bedrijf begin dit jaar in de as legde. Dat meldt de NOS zondag op basis van bronnen rond het onderzoek. De 45-jarige man, die al dertien jaar voor het bedrijf werkte, zou niet worden vervolgd. Justitie heeft hem immuniteit beloofd.

De brand zou zijn ontstaan toen de man een pneumatische pomp probeerde te ontdooien met een gasbrander. De pomp was aangesloten op chemicaliën. Ook stonden in de buurt containers met brandbare producten. Toen de pomp onverhoeds vlam vatte, greep het vuur snel om zich heen. De gealarmeerde veiligheidscoördinator kon niets uitrichten.

De werknemer heeft volgens de NOS maandenlang beweerd dat hij niet wist hoe de pomp in brand was gevlogen. Het was vanzelf gebeurd, zei hij.

Dat hij niet wordt vervolgd, zou de man in mei beloofd zijn door de officier van justitie. Ook toen hield hij zijn mond. Enkele dagen nadat eind juni de directeur, de veiligheidskundige, de productieleider en een productiemedewerker van hun bed waren gelicht op verdenking van overtreding van milieuwetten, besloot de werknemer een bekentenis af te leggen.

Het Openbaar Ministerie wilde de deal tegenover de omroep niet bevestigen of commentaar geven op de bevindingen. Er zou 'een goede verklaring' voor zijn, maar die zou men pas op de zitting kwijt willen. De rechtszaak begint vrijdag 9 december in Breda met een zogeheten regiezitting. Daarin staan de directeur, de veiligheidscoördinator en de productieleider terecht.

Opbrengst Modern Warfare 3-avatarkledij voor goed doel

Activision heeft bekendgemaakt dat de opbrengst van alle Avatarkledij van Modern Warfare 3 die nu verkocht wordt aan 'Call of Duty Endowment' gedoneerd wordt. Dit goede doel zet zich in voor soldaten in Amerika die in de problemen zitten nadat ze uit het leger komen.

Voor Amerikanen die uit het leger komen is weinig zorg. Velen kampen met psyschische klachten en daarnaast helpen de werkeloosheidscijfers ook niet mee. Call of Duty Endowment, opgericht door Activision, helpt soldaten aan een studie, baan of zorg die ze nodig hebben. De actie duurt tot 16 december en hier kan je bekijken wat er allemaal te koop is.

Iran: reactie in buitenland na incident drone

Iran heeft zondag gedreigd met een reactie buiten de eigen landsgrenzen, na een incident waarbij een Amerikaans onbemand vliegtuig het luchtruim zou hebben geschonden. Dat was te zien op de Iraanse staatstelevisie.

Het leger maakte eerder op zondag bekend dat het een Amerikaans toestel had neergeschoten. De drone van het type RQ-170 zou in handen zijn van Iran en nog in redelijke staat verkeren.

Iran: reactie in buitenland na incident drone
Iran: reactie in buitenland na incident drone (Foto: ANP)

Uitslag sc Heerenveen - AZ

Vanmiddag werd er om 16:30 uur afgetrapt voor het laatste duel van de vijftiende speelronde. Koploper AZ moest op bezoek bij sc Heerenveen, dat al elf wedstrijden op rij niet had verloren. Hieronder volgen alle statistieken van deze wedstrijd.

sc Heerenveen

5 - 1

AZ

 14' Dost
 31' van La Parra
 46' Djuricic
 48' Zomer
 74' Narsingh
   20' Altidore 
 
 Gele kaart: Holman, Klavan (AZ)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
Janmaat
Gouweleeuw (Kruiswijk/88)
Zomer
Breuer
Elm
Djuricic
Kums (v. Anholt/86)
Narsingh (Valpoort/81)
Dost
v. La Parra
  Esteban
Reijnen
Moisander (Viergever/61)
Klavan
S. Poulsen
Falkenburg
Maher (Gudmundsson/41)
Elm
Beerens (Benschop/61)
Altidore
Holman


Esteban werd vandaag vijf keer geklopt. (Foto: Pro Shots)

Afghanistan wil nog minstens 10 jaar hulp

President Hamid Karzai van Afghanistan heeft andere landen gevraagd om zijn land nog minstens 10 jaar te steunen. Hij wil financiële en militaire hulp, net als in de afgelopen 10 jaar. Karzai zei dat zondag in Bonn, voorafgaand aan een grote conferentie over hulp aan Afghanistan.

Aanleiding is het geplande vertrek van buitenlandse militairen eind 2014, evenals de armoede en de vele drugssmokkel in het land. "We hebben training en materiaal nodig voor ons leger en de politie, evenals hulp voor de overheidsinstellingen", zei Karzai.

Afghanistan wil nog minstens 10 jaar hulp
Afghanistan wil nog minstens 10 jaar hulp (Foto: ANP)

Denemarken, Portugal en Duitsland

Er waren eigenlijk maar drie dingen die niet moesten gebeuren tijdens de loting voor EURO 2012 van afgelopen vrijdag. De poulefase in Oekraïne afwerken zou vervelend zijn voor de afreisende fans, en Portugal en Duitsland waren de enige twee landen die ik liever niet bij Nederland in de poule wilde zien. We weten allemaal wat er uiteindelijk uit kwam: Marco van Basten en Zinedine Zidane zorgden ervoor dat we de poulewedstrijden in Oekraïne spelen, en dat Portugal en Duitsland wél bij Oranje in de poule zitten.

Bodem onder winkelcentrum zakt verder

De verzakking van de bodem onder winkelcentrum 't Loon in Heerlen gaat door. Dat meldt de gemeente Heerlen zondagmiddag. Op foto's is te zien dat de grond verder is ingezakt. "De grond is nog steeds in beweging", zegt een woordvoerder van de gemeente. Het was onduidelijk of de bodem na een verzakking zaterdag stabiel was. Dat blijkt nu dus niet het geval.

Zaterdagmiddag werd bekend dat de verzakking van 't Loon was begonnen. Een kolom in het onveilige deel van het complex was losgeslagen, wat een gat sloeg van ongeveer vijf meter doorsnede en een halve meter diep.

Winkeliers met een winkel in 't Loon en bewoners van het woongedeelte boven het winkelcentrum mochten zondag tot 17.00 uur naar binnen om spullen op te halen. Volgens de gemeente verliep dit zonder incidenten. De omgeving van het winkelcentrum is rustig, zo is te zien op een speciale webcam die op het 't Loon is gericht.

In verband met de situatie rondom het winkelcentrum heeft de gemeente besloten dat de maandelijkse test van het luchtalarm maandag om 12.00 uur niet doorgaat.

De gemeente heeft een principebesluit genomen om een aantal winkels boven het onveilige gedeelte te slopen. De vereniging van eigenaren (VvE) moet daarvoor een sloopplan uitwerken. De VvE heeft tot maandag 12.00 uur de tijd om op het besluit van de gemeente te reageren.


Bodem onder winkelcentrum zakt verder (Foto: Novum)

[Serie A] Juventus blijft koploper na zege op Cesena

Juventus voert ook na dit weekeinde de ranglijst aan in de Serie A. De formatie uit Turijn heroverde de koppositie met een 2-0 zege op Cesena. Claudio Marchisio brak in de 72e minuut de ban, waarna Arturo Vidal het duel elf minuten later besliste uit een penalty. Juventus heeft nu 29 punten, twee meer dan AC Milan en Udinese.

Maarten Stekelenburg ging met AS Roma pijnlijk onderuit. De Oranje-international kreeg op bezoek bij Fiorentina drie treffers om de oren. Stevan Jovetic en Santiago Silva scoorden wel uit een strafschop. Tussendoor vond ook Alessandro Gamberini het net. Roma staat achtste met zeventien punten, één meer dan Fiorentina.

Tennissers Spanje winnen Davis Cup

Spanje heeft voor de vijfde keer in de historie de Davis Cup gewonnen. Rafael Nadal zorgde in de finale tegen Argentinië voor het beslissende punt door Juan Martin del Potro met 1-6, 6-4, 6-1, 7-6 (0) te verslaan. Spanje komt daarmee in Sevilla op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong. Argentinië wist zaterdag alleen het dubbelspel te winnen.

Het was een enerverende partij tussen Nadal en Del Potro, die er een zware strijd van maakten. De vierde set was daarbij het hoogtepunt. Del Potro had op een gegeven moment een voorsprong van 5-3, kwam vervolgens 5-6 (met een break) achter, maar wist alsnog terug te komen tot 6-6. In de tiebreak bleek Nadal vervolgens oppermachtig en bezorgde Spanje alweer een Davis Cup.

Bom WO II in Koblenz ontmanteld

Een massieve Britse bom uit de Tweede Wereldoorlog die onlangs werd ontdekt in de Duitse stad Koblenz is onschadelijk gemaakt. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer gezegd.

Zo'n 45.000 inwoners van Koblenz moesten zondagochtend hun woningen verlaten. De explosievendeskundigen hadden een gebied van twee kilometer rondom het 1,8 ton zware explosief ontruimd.

De Britse bom werd vorige week in de Rijn ontdekt. Hij kwam, samen met een Amerikaanse bom van 275 pond, droog te liggen vanwege het lage waterpeil van de rivier. De Amerikaanse bom is tevens onschadelijk gemaakt. De omwonenden kunnen nog niet terugkeren naar hun huizen. Een kleinere rookgranaat die ook werd gevonden wordt later zondag gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De explosievendeskundigen begonnen zondag rond 13.30 uur, anderhalf uur eerder dan gepland, de bom onschadelijk te maken, aldus een woordvoerder van de brandweer. Vooraf werd een dam van honderden zandzakken rondom de bom aangelegd om het resterende water weg te pompen.

Als de bom was ontploft had hij een enorme ravage kunnen veroorzaken. Het is een van de grootste evacuaties ooit in Duitsland vanwege een explosief uit de Tweede Wereldoorlog. Zo'n 2500 politieagenten, brandweermannen en gezondheidswerkers waren zondag op de been om de evacuatie in goede banen te leiden.

Er worden in Duitsland nog geregeld niet-geëxplodeerde bommen uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. De inwoners van Koblenz in het bijzonder zijn wel wat gewend. Sinds 1999 zijn in de stad meer dan 28 kleinere bommen gevonden.


Bom WO II in Koblenz ontmanteld (Foto: Novum)

Werkgevers willen haast achter nieuwe FNV

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen zo snel mogelijk zaken kunnen doen met een opvolger van de vakcentrale FNV. "Het zou goed zijn als er, gezien de grote financiële problemen in Europa en de wereld en de teruglopende economie, snel een gesprekspartner komt", zo stellen de twee in een gezamenlijke verklaring.

De werkgevers vinden het jammer dat de vakcentrale FNV in zijn huidge vorm verdwijnt. Ook betreuren ze het dat voorzitter Agnes Jongerius en Henk van der Kolk, de voorzitter van de grootste bond van de federatie, moeten wijken. De twee werkgeversorganisaties begrijpen wel dat het huidige vakbondsmodel 'niet meer verder kon'. Ze prijzen de FNV-verkenners Han Noten en Herman Wijffels dat de bond niet gescheurd is.

Zaterdag werd bekend dat de vakcentrale FNV op de schop gaat. De stap is een uitvloeisel van het conflict binnen de vakcentrale over het gesloten pensioenakkoord. De verkenners hebben deze week oud-staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma benaderd om dit proces in goede banen te leiden. Klijnsma liet zondag weten in principe bereid te zijn om de FNV te helpen.

De PvdA verwelkomt de stappen die de FNV heeft gezet. "Ik hoop dat de komende maanden een stevig fundament wordt gelegd voor een vernieuwde vakbeweging, die ook nieuwe groepen mensen aantrekt", laat PvdA-leider Job Cohen weten. Een sterke vakbeweging die meegaat met haar tijd is in het belang van ons land, aldus de PvdA.

De vakbond moet opgaan in een nieuwe vakvereniging met verschillende vakorganisaties. In het voorjaar van 2012 komt er een oprichtingscongres van de nieuwe vakbond, die als werktitel de Nieuwe Vakbeweging heeft meegekregen. Jongerius en Van der Kolk zullen daarna van het toneel verdwijnen.

[WB] Weer winst Oranje op ploegenachtervolging

De Nederlandse achtervolgingsmannen hebben de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen gewonnen. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel waren in 3.42,35 de concurrentie te snel af. Eerder werd ook de eerste wereldbekerwedstrijd in Cheljabinsk gewonnen.

De tweede plaats was voor de Zuid-Koreanen, die in 3.43,82 anderhalve seconde trager waren dan de Oranjemannen. De derde plaats ging naar Duitsland, dat in 3.45,28 finishte.

Kanye West wil wereldleiders op begrafenis

Kanye West hoopt dat een aantal wereldleiders zijn begrafenis bijwonen. De 34-jarige rapper hoopt met zijn muziek toekomstige machthebbers te inspireren. "Ik wil wereldleiders op mijn begrafenis. Mensen die zeggen: Kanye heeft mij geleerd in mezelf te geloven."

De rapper zegt dat het zijn missie is toekomstige leiders te inspireren. "Voordat ik sterf, wil ik mensen hebben kunnen raken", zegt Kanye in een video die op internet is gezet in het kader van de Watch the Throne-tournee. "Het is mijn missie in de mij gegeven tijd."

Kanye noemt zijn werk essentieel. "Ik zeg niet dat dit het belangrijkste in de wereld is, maar het is wel noodzakelijk. Net als een docente in een klas, wat zij doet is ook noodzakelijk."

'Leger Iran haalt onbemand toestel VS neer'

Het leger van Iran claimt dat het een onbemand Amerikaans vliegtuig heeft neergeschoten boven het oosten van het land. Dat meldde de staatstelevisie zondag.

Het gaat volgens de Iraniërs om een drone van het type RQ-170. Dat is een onbemand verkenningsvliegtuig waar niet veel over bekend is. De Amerikanen zouden het toestel in het geheim inzetten. Het zou beschikken over eigenschappen die het minder zichtbaar maken op radar.

'Leger Iran haalt onbemand toestel VS neer'
'Leger Iran haalt onbemand toestel VS neer' (Foto: ANP)

Elf doden door omgevallen muur Indonesië

Zeker elf mensen zijn zondag op het Indonesische eiland Sulawesi omgekomen toen een hoge betonnen muur op een woongebouw viel. Dat heeft de Indonesische politie bekendgemaakt.

De zeven meter hoge muur stortte in en bedolf meerdere woningen in een complex in Makassar, de grootste stad op Sulawesi. Reddingswerkers vonden elf lichamen onder het puin, waaronder dat van een 7-jarige jongen. Acht mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld aan hun verwondingen.

De politie heeft in een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het voorval, dat zich voordeed toen het zeer hard regende.

Uitslagen Eredivisie (04/12/2011)

Om 14:30 stonden er twee wedstrijden op het programma in de Eredivisie. In Utrecht werd er afgetrapt voor een wedstrijd tussen FC Utrecht en FC Twente, terwijl in Arnhem de wedstrijd tussen Vitesse en RKC Waalwijk op het programma stond. Hieronder vind je alle gegevens van de wedstrijden.

Vitesse

4 - 0

RKC Waalwijk

 9' v.d. Heijden
 21' Kazaishvili
 45+2' Aborah
 59' Bony(pen)
   
 
 Gele kaart: v. Mosselveld, Martina, Drost, Bandjar (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.067
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Yasuda
Kashia
Kalas
Büttner
Aborah (Hofs/62)
Annan
v.d. Heijden
Ibarra
Bony (Pedersen/73)
Kazaishvili (Chanturia/82)
  Zoet
Bandjar
Drost
Martina
v. Mosselveld
Sno
Ramos (Stans/46)
Auassar (Meijers/46)
v. Hout
Castillion
Ten Voorde


Van der Heijden (l) maakte zijn eerste goal voor Vitesse (Foto: Pro Shots)

 


FC Utrecht

2 - 6

FC Twente

 68' Demouge
 72' Bulthuis
   8' Wisgerhof 
 13' John 
 47' Janssen 
 58' Janssen 
 64' John 
 83' Berghuis 
 
 Gele kaart: Duplan (FC Utrecht), Douglas, Janssen, Landzaat (FC Twente)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Wiedemeijer
Bijzonderheden: Wedstrijd heeft tien minuten stilgelegen door ongeregeldheden
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Dijk
Bovenberg
Schut
Wuytens (Nilsson/78)
Bulthuis
Martensson
Kali
Asare
Duplan
Demouge
Takagi (Zullo/69)
  Mihaylov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Brama
Chadli (Janssen/34)
Landzaat
Bajrami (Berghuis/78)
De Jong (Janko/85)
John


Wisgerhof kopt de 1-0 achter Van Dijk (Foto: Pro Shots)

Verdachten bekenden van dode in Velpse woning

De vier personen die vrijdagnacht zijn aangehouden nadat in een woning in Velp een dode werd aangetroffen waren daar volgens de politie waarschijnlijk 'niet toevallig'. Het zou gaan om bekenden van het slachtoffer, wiens identiteit nog formeel moet worden vastgesteld.

De vier verdachten zijn een man van 29 en een vrouw van 30 jaar uit Zevenaar, een 54-jarige vrouw uit Rheden en een 34-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats.

De politie meldde eerder ervan uit te gaan dat het slachtoffer, dat werd aangetroffen in een pand aan het Kemphaanplein, om het leven is gekomen door een misdrijf.

Twee arrestaties voor dood 19-jarige Enschedeër

Een 17-jarige jongen en een 21-jarige man uit Enschede zijn vrijdag aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van de 19-jarige Ebubekir Darar. Die kwam bijna twee weken geleden op gewelddadige wijze om het leven.

De arrestaties werden verricht door het Team Grootschalige Opsporing van de Twentse politie. Agenten verrichtten ook doorzoekingen op twee locaties in en om de stad.

Het lijk van Darar werd 22 november rond 17.00 uur gevonden in zijn flat aan de Oostveenweg. In het complex werd tevens een wietkwekerij aangetroffen. De politie is nog steeds op zoek naar getuigen die informatie hebben over het misdrijf.

Alle partijen stemmen in met regeerakkoord

Alle zes de onderhandelende politieke partijen in België hebben dit weekeinde ingestemd met het regeerakkoord. De Franse socialisten van de PS onder leiding van formateur en aankomend premier Elio Di Rupo stemden zondag als laatsten in met de plannen van de nieuw te vormen regering.

Alle andere partijen hadden dat zaterdag of eerder op de zondag al gedaan. De stemmingen waren nagenoeg unaniem.

Zondagavond roept Di Rupo alle leiders weer bijeen om de ministersposten te gaan verdelen. Volgens Vlaamse media kunnen deze gesprekken lang gaan duren.

Alle partijen stemmen in met regeerakkoord
Alle partijen stemmen in met regeerakkoord (Foto: ANP)

[WB] Canadese dames winnen ploegenachtervolging, val Oranje

De Canadese dames hebben bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de ploegenachtervolging gewonnen. Christine Nesbitt, Brittany Schussler en Cindy Klassen reden met 3.00,01 een baanrecord en bleven de Russische dames dik twee seconden voor.

Canada reed een ijzersterke race, waarin ze hun directe concurrent Nederland al snel onderuit zagen gaan. Oranje werd daardoor laatste en zakte in het wereldbekerklassement naar de zevende plaats.

Verpleegkundige gewond bij ongeluk ambulance

Een verpleegkundige is zaterdagavond ernstig gewond geraakt toen de bestuurder van de ambulance waarin hij meereed de controle over het voertuig verloor. Het ongeluk gebeurde op de provinciale weg bij het Groningse Wehe-den-Hoorn. De ambulance was onderweg naar een spoedmelding. De bestuurder van de ziekenauto raakte niet gewond.

De ambulance kwam tijdens de rit in de rechterberm van de weg terecht, waarop de bestuurder een ruk aan het stuur gaf. Daardoor vloog het voertuig over de middengeleiding van de weg en kwam tot stilstand tegen een pilaar van een tankstation aan de weg. De ernstig gewonde verpleegkundige ligt in het ziekenhuis.


Verpleegkundige gewond bij ongeluk ambulance

Schumacher: "Goed samengewerkt met Vettel"

Duitsland won gisteren voor de vijfde maal bij de Race of Champions de Nations Cup. De combinatie tussen Sebastian Vettel en Michael Schumacher bleek wederom een gouden te zijn. Schumi gaf na afloop toe dat veel te danken was aan Vettel die in de halve finale er voor zorgde dat Groot-Brittannië geklopt werd.

"Het was een fantastische samenwerking. Ik liet het in de halve finale een beetje afweten, maar hij loste het prima op. Het is ons weer gelukt, voor de vijfde keer! Morgen wordt natuurlijk een ander verhaal. We zijn al trots dat we ons land weer hebben laten winnen, maar we willen Duitsland morgen weer vertegenwoordigen en hopelijk heeft een van ons een geweldig resultaat," zei Schumacher die samen met Vettel in de finale Team Nordic met 2-0 aan de zegekar reeg.

Anelka: "Ik weet al waar ik heen ga"

Nicolas Anelka, die bij Chelsea op een zijspoor is geraakt, geeft te kennen dat hij al weet waar hij in de nabije toekomst zal gaan spelen.

De ervaren spits komt bij The Blues nauwelijks nog in beeld, onder meer dankzij de goede ontwikkeling van Daniel Sturridge. Op zijn officiële website heeft Anelka echter bekend gemaakt dat hij al weet naar welke club hij verkast. "Ik weet al enige tijd waar vanaf 2 januari ga spelen", aldus de 32-jarige aanvaller.

Hij heeft er ook begrip voor dat hij bij Chelsea geen belangrijke rol meer vertolkt. "De club, die door een moeilijke periode gaat, heeft ervoor gekozen om aan de slag te gaan met de spelers die het toekomstige gezicht van Chelsea gaan bepalen. Als een goede professional heb ik dit geaccepteerd."

Evenals Alex is Anelka buiten de hoofdmacht van de Londense club geplaatst. Coach André Villas-Boas heeft onlangs bekend gemaakt dat beide spelers in de uitverkoop worden gedaan. Zowel de Fransman als de Braziliaan had een tranfersverzoek ingediend. Overigens is het contact met Villas-Boas en beide spelers vriendelijk van aard.

Bewoners rond 't Loon hebben weer verwarming

De bewoners tegenover winkelcentrum 't Loon in Heerlen hebben weer normale verwarming. Omdat het complex verzakt, werden zaterdag het gas en de stadsverwarming afgesloten. Hierdoor zaten een flat aan de Muzenlaan en het DSM-gebouw ook zonder verwarming.

Dat werd zaterdag deels opgelost door een gat in de grond te graven en een bypass aan te leggen. Hierdoor konden de flat en het gebouw met een gebrekkige capaciteit worden verwarmd. Door extra maatregelen is er zondag weer volledige verwarming, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Zondag krijgen de ondernemers en bewoners van een flat op het winkelcentrum de kans om hun spullen op te halen. Bij de bewoners gebeurt dat op afspraak. Van de mogelijkheid wordt volgens de woordvoerder veel gebruik gemaakt.

De gemeente is ondertussen nog in afwachting van een sloopplan voor tien winkels op een onveilig deel. De vereniging van eigenaren heeft tot maandag 12.00 uur om met zo'n plan te komen.

BAM-coach: "Langebaan training voor marathon"

Jorrit Bergsma boekte gisteren in Thialf verrassend de wereldbekerzege op de 10.000 meter. De marathon-rijder uit de BAM-ploeg klopte zijn ploeggenoot en erkende langeafstandrijder Bob de Jong met ruim verschil. Voor de Fries was het volgens zijn coach een goede training voor de marathons die hij ook rijdt.

"Ik denk absoluut dat de twee te combineren zijn. Maar het wordt ons niet makkelijk gemaakt. De kalender wordt veel te vol gemaakt en te dicht op elkaar ingepland," zei BAM-trainer Jillert Anema. Hij snapt het beleid van de schaatsbond KNSB niet. "Die begrijpen dat niet. Laatst werd er door zo iemand gevraagd wat wij zouden gaan doen als de Elfstedentocht tegelijkertijd met Olympische Spelen zijn... Dan snap je er niets van."

Voor Anema en zijn rijders is de langebaan mooi, maar het natuurijs geniet hun voorkeur. "Het langebaanschaatsen zie ik als een prima training voor de marathon," zei de BAM-coach die vindt dat de KNSB de schaatskalender aan moet passen. "Laten we wel wezen: het zou een diskwalificatie voor het langebaanschaatsen zijn als onze jongens hier niet zouden starten. Zij zijn de wereldtop."

De Jong sloot zich bij zijn trainer aan. "Het is wel weer een prachtig podium. Het zou mooi zijn als straks in maart bij de WK afstanden dezelfde rijders op het podium staan. Maar hopelijk wel in een iets andere volgorde."

'Nederlander met coke gepakt in Brazilië'

Een Nederlandse man is zaterdagavond (lokale tijd) opgepakt op het internationale vliegveld van Rio de Janeiro. Hij had 78 bolletjes cocaïne bij zich. Dat melden Braziliaanse media op gezag van de federale politie.

De man werd gecontroleerd toen hij op de luchthaven Antonio Carlos Jobim het vliegtuig naar Amsterdam wilde nemen. Agenten ontdekten dat de bolletjes in zijn onderbroek met tape tegen zijn lichaam waren geplakt.

De Nederlander wordt aangeklaagd voor internationale drugshandel. In Brazilië zitten 77 Nederlanders vast voor een drugsdelict. Het overgrote deel van hen zit vast in de stad Sao Paulo.

[WB] Nuis boekt eerste zege op 1.000 meter

Kjeld Nuis heeft in Heerenveen zijn eerste wereldbekerzege geboekt. De schaatser van de Control-formatie was in Thialf met 1.08,64 een halve seconde sneller dan Sjoerd de Vries en Tae-Bum Mo. Met zijn winst komt hij op gelijke hoogte met Stefan Groothuis in de stand om de wereldbeker.

Groothuis werd in de slotrit geklopt door Nuis en werd na twee overwinningen nu slechts vierde in 1.09,20. De 1.000 meter werd na vijf ritten onderbroken, nadat het ijs door enkele valpartijen flink was beschadigd.

Pauwels sterkste in wereldbeker Igorre

Kevin Pauwels heeft een nieuwe zege geboekt in de wereldbeker veldrijden. De Belg versloeg in het Baskische Igorre zijn landgenoten Sven Nys en Tom Meeusen. Hij verstevigde tevens zijn leidende positie in het wereldbekerklassement.

Nys en Pauwels gingen er al vroeg met zijn tweeën vandoor en werden ook niet meer teruggezien. Nys reed iets na half koers lek, waarna Pauwels versnelde. Hij werd vervolgens niet meer teruggezien en won met dik veertig seconden voorsprong. Beste Nederlander was Thijs van Amerongen op de dertiende plaats.

Italiaanse premier spreekt met vakbonden

De Italiaanse premier Mario Monti heeft zondag gesprekken gevoerd met de vakbonden over een groot aantal ingrepen om de overheidsfinanciën te versterken. Naar verluidt wordt een pakket met 24 miljard euro aan bezuinigingen en hervormingen maandag door het kabinet van Monti goedgekeurd.

Volgens Monti moet Italië "offers brengen anders gaat het land bankroet en wordt de euro vernietigd". Monti zou van plan zijn de pensioenleeftijd te verhogen, de belastingen te verhogen en overheidsdiensten te privatiseren. De ingrepen moeten ervoor zorgen dat de Italiaanse begroting in 2013 in balans is.

De vakbonden lieten weten dat door de maatregelen gepensioneerden en armere werknemers hard worden geraakt, maar dat er brede steun is voor de plannen van Monti. Een definitief oordeel zal worden geveld zodra de plannen volledig bekend zijn gemaakt, aldus de bonden.

Italiaanse premier spreekt met vakbonden
Italiaanse premier spreekt met vakbonden (Foto: ANP)

Uitslag Feyenoord - PSV

Feyenoord heeft in de Eredivisie de topper tegen PSV met 2-0 gewonnen. In de Kuip maakten Sekou Cissé en Ruben Schaken in een fraaie wedstrijd de doelpunten voor de Rotterdammers. Door de zege hervindt Feyenoord op de ranglijst de aansluiting met Ajax, terwijl PSV tweede blijft staan.

In een open wedstrijd nam Feyenoord het voortouw waarbij Schaken al na drie minuten gevaarlijk was. Hij schoot in kansrijke positie hoog over, terwijl Otman Bakkal namens de Rotterdammers naast schoot. PSV herstelde zich langzaam maar zeker en kreeg via Tim Matavz en de uitgefloten Georgino Wijnaldum enkele kansen.


PSV'er Manolev in een verbeten duel met Feyenoorder Cissé (Foto: Pro Shots)

Vlak voor rust trok Feyenoord het initiatief weer naar zich toe, wat resulteerde in de 1-0 van Cissé. Toivonen zag een breedtepass onderschept worden door Cissé die na een combinatie met John Guidetti PSV-doelman Andreas Isaksson via een schuiver kon passeren.

Vlak na rust was het opnieuw raak in de Kuip nadat de linksback van PSV Jetro Willems bij de achterlijn zich eenvoudig van de bal liet zetten door Schaken die hierna het strafschopgebied inliep en via een schot met links Isaksson opnieuw liet vissen. Amper vijf minuten later had Schaken de 3-0 op zijn schoen, maar Isaksson redde knap.


Schaken viert de 2-0 (Foto: Pro Shots)

PSV zette aan en nog geen minuut na het schot van Schaken was het Karim El Ahmadi die Feyenoord voor een tegentreffer behoedde door de bal van de doellijn te halen. Niet lang daarna waren Wijnaldum (twee keer), Bouma en Strootman dichtbij de aansluitingstreffer, maar de Rotterdammers hadden telkens een antwoord op de schoten van de Eindhovenaren.

Nadat de storm van PSV was geluwd was het slotakkoord weer voor Feyenoord. Willems haalde een inzet van Schaken van de lijn en Isaksson hield met een knappe redding een hard schot van Bakkal tegen. Ook invaller Jerson Cabral was nog dicht bij de 3-0, maar gescoord werd er niet meer.

Feyenoord

2 - 0

PSV

 41' Cissé
50' Schaken
 
 
 Gele kaart: El Ahmadi, Leerdam, Vlaar, (Feyenoord), Bouma, (PSV)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 46.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Leerdam
Vlaar
Martins Indi
Nelom
El Ahmadi (Mokotjo/80)
Clasie (Van Haaren/88)
Bakkal
Schaken
Guidetti (Cabral/74)
Cissé
  Isaksson
Manolev
Derijck
Bouma
Willems (Engelaar/70)
Wijnaldum
Toivonen (Lens/57)
Strootman
Labyad (Vennegoor/76)
Matavz
Mertens

Winst islamitische partijen in Egypte

Islamitische partijen hebben in de eerste ronde van de Egyptische parlementsverkiezingen meer dan zestig procent van de stemmen gekregen. Dat maakte de kiesraad zondag bekend.

De partij van de islamitische Moslimbroederschap kreeg 36,6 procent van de stemmen en de Nour-partij, een conservatievere islamitische beweging, 24,4 procent. De eerste resultaten geven slechts een indicatie van hoe het nieuwe parlement eruit zal gaan zien, omdat er nog twee verkiezingsronden moeten worden gehouden. Naar het zich laat aanzien krijgen islamitische partijen de meerderheid in het parlement.

De verkiezingen waren de eerste sinds een volksopstand oud-president Hosni Mubarak in februari uit het zadel wipte en het leger de macht overnam. De opkomst van zestig procent was de hoogste in de recente geschiedenis van het land.

Het nieuwe parlement krijgt in theorie de taak honderd mensen te selecteren die gezamenlijk een nieuwe grondwet moeten opstellen. De Opperste Militaire Raad heeft echter al gezegd tachtig van die leden te willen aanstellen. De generaals hebben ook aangegeven dat het parlement geen zeggenschap heeft in de benoeming van een nieuwe regering.

Het is nog onduidelijk of de islamitische partijen één coalitie in het parlement zullen vormen of dat de Moslimbroederschap liberale bondgenoten zoekt als tegenhanger van de radicalere Nour-partij. Eind januari zal de samenstelling van het nieuwe parlement pas bekend worden.

Sites critici Poetin gehackt

De websites van Echo Moskvy, een onafhankelijk Russisch radiostation, en van Golos, de enige onafhankelijke organisatie voor verkiezingswaarnemers in Rusland, zijn zondag uit de lucht. Beide organisaties zeggen dat hun sites zijn gehackt.

Zondag kiest Rusland een nieuw parlement. Volgens peilingen kan de macht van Verenigd Rusland, Vladimir Poetins partij, wel eens behoorlijk afnemen, ondanks pogingen tot marginalisatie van oppositiebewegingen.

"De aanval op de site op verkiezingsdag heeft duidelijk te maken met pogingen om te voorkomen dat informatie over verkiezingsfraude wordt gepubliceerd", zei Alexej Veneditov van Echo Moskvy op Twitter.

Khloé Kardashian beschuldigd van geweldpleging

Khloé Kardashian wordt beschuldigd van bedreiging en geweldpleging. Een vrouw beweert dat ze tijdens een avondje stappen in Hollywood is geslagen door de realityster, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Chantal Spears, die ook door het leven gaat als Ronald Spears, beweert dat ze in december 2009 rake klappen kreeg van Khloé. Chantal zou tegen Lamar Odom, Khloés echtgenoot, hebben gezegd dat hij te jong is om getrouwd te zijn. Daarop ging Khloé door het lint.

Chantal vertelde agenten destijds dat ze geduwd en geslagen werd door de realityster. Niemand werd in de boeien geslagen of gedagvaard. Bijna twee jaar na dato wil Chantal, die beweert dat ze niets heeft uitgelokt, geld zien van Kardashian. Ze eist een onbekend bedrag aan schadevergoeding.

Khloé, die bekend werd dankzij de realityshow Keeping Up With the Kardashians, heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen. De 27-jarige trouwde in september 2009 met de 32-jarige basketballer Lamar Odom. Kardashian is geen onbekende van justitie, in 2008 zat ze ruim twee uur in de cel wegens rijden onder invloed.

Bruma: ''Snel aangepast in Hamburg''

Jeffrey Bruma is tevreden over zijn aanpassing bij zijn nieuwe club Hamburger SV. De centrumverdediger en viervoudig Oranje-international wordt gehuurd van Chelsea. Bruma voelt zich uitstekend op zijn plek bij HSV. "Natuurlijk is alles nieuw en moest ik wennen. Maar voetbal is voetbal, waar ook ter wereld", stelde het jeugdproduct van Feyenoord in gesprek met Voetbal International.

"In Hamburg heb ik me snel aangepast. Het niveau en de manier van voetballen is vergelijkbaar met Chelsea. Het grote verschil is dat ik nu wekelijks speel", aldus Bruma. En dat doet de verdediger goed. Door zijn verhuur aan HSV zit de Rotterdammer ook weer dichter tegen Oranje aan. Bruma is pas net twintig, maar heeft toch al vier keer het Oranje-shirt mogen dragen.

In die korte periode bij HSV heeft Bruma al genoeg meegemaakt. Zijn trainer Michael Oenning kreeg de zak, waarop Bruma na een 5-0 nederlaag tegen Bayern München zij basisplek verloor. Inmiddels heeft hij die heroverd. "Getwijfeld heb ik nooit", blikte Bruma terug op die periode. "Ik ben keihard gaan trainen en heb gewacht op een nieuwe kans."

Op het moment heeft Bruma weinig reden tot klagen. "Ik voel me fit en speel. Al heb je bij een topclub nooit de zekerheid dat je altijd in de basis staat. Iedere speler moet gewoon zorgen dat-ie zo goed mogelijk traint, de coach zal de beste kiezen."

[WB] Nesbitt weer oppermachtig op 1.000 meter

Christine Nesbitt heeft weer toegeslagen op de 1.000 meter. Na winst tijdens de wereldbekerwedstrijden Cheljabinsk en Astana bleek de Canadese ook vandaag de sterkste in Heerenveen. Ze zette 1.15,32 neer en bleef daarmee de Chinese Jing Yu ruim een halve seconde voor (1.15,85).

De Nederlandse dames vielen enigszins tegen. De beste Nederlandse was Marrit Leenstra op de vijfde plaats (1.16,23). Ireen Wüst (zevende) en Laurine van Riessen (tiende) wisten nog wel in de top tien te eindigen, terwijl Thijsje Oenema (dertiende) en Margot Boer (veertiende) tegenvielen.

Nesbitt bereidde haar voorsprong in het wereldbekerklassement uit. De Canadese heeft nu 300 punten, terwijl Leenstra nu tweede staat met 180 punten.

Eindhovenaar steekt zwaard door brievenbus buren

De politie heeft zaterdagnacht een Eindhovenaar aangehouden omdat hij een zwaard door de brievenbus in de deur van zijn buren had gestoken. Gasten die achter de deur stonden, liepen volgens de politie ernstig gevaar. Er vielen geen gewonden.

Bij de buren werd een feestje gehouden. De 40-jarige Eindhovenaar was aanvankelijk ook te gast, maar werd buiten gezet omdat hij zich vervelend zou hebben gedragen. Eerst probeerde hij via de achterdeur weer binnen te komen. Toen dat niet lukte, sloeg hij met een zwaard de ruit van de huiskamer van de buren aan stukken. Vervolgens stak hij het zwaard door de brievenbus.

De politie heeft hem aangehouden. In zijn woning werden twee zwaarden gevonden. De man moest eerst naar een ziekenhuis om een wond aan een hand te behandelen. Daarna is hij ingesloten. Zijn 37-jarige buurvrouw heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag.

Ben Knapen waarschuwt voor 'marathon'

De eurotop die de komende week wordt gehouden zal niet direct zorgen voor een oplossing van de eurocrisis. "Ik geloof niet in de suggestie dat er een top komt en dat er dan deus ex machina een oplossing komt. Dit is een marathon", zei staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) zondag in het televieprogramma Buitenhof.

Politici in de zuidelijke eurolanden hebben volgens hem de neiging te zeggen dat nu de grote doorbraak komt. "Zij zijn wat beter in theater." Knapen zei er wel alle vertrouwen in te hebben dat er uiteindelijk een oplossing komt.

Waar het volgens hem nu om gaat is dat er een afdwingbare begrotingsdiscipline komt. "Dat schept vertrouwen. Het gebrek aan vertrouwen is nu het grootste probleem."

Ook is het volgens hem belangrijk wat Italië gaat doen. Hij wees erop dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi is vervangen door Mario Monti. "De vraag is wat hij gaat doen. Hij moet zorgen dat Italië het huishouden op orde krijgt."


Ben Knapen waarschuwt voor 'marathon' (Foto: Novum)

De Jager ziet grote fouten bij invoering euro

Bij het invoeren van de euro is gemakzuchtig gehandeld en zijn grote fouten gemaakt. Daar wordt nu de prijs voor betaald. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) gezegd voor de camera van KRO Brandpunt, laat het televisieprogramma zondag weten. Het programma wordt zondagavond uitgezonden.

Een voorganger van De Jager, Hans Hoogervorst, zei deze week dat de euro is mislukt. Zo ver wil De Jager volgens het programma niet gaan. Wel had Europa volgens hem veel strenger moeten zijn. Het had 'echt heel anders' gemoeten. "Het had nooit zo mogen zijn dat we heet aan de blauwe ogen van een ieder hebben overgelaten om die regels die we hebben ook toe te passen."

Bij de Europese top aanstaande vrijdag moeten vooral de Zuid-Europese landen volgens hem echt over de brug komen. "Helaas hebben we tot voor kort gezien dat het gevoel voor urgentie niet door iedereen in heel Europa werd gedeeld." Vooral de hervormingen en bezuinigingen in Zuid-Europa laten volgens hem te lang op zich wachten.

Vorige week zondag zei directeur van het Centraal Plan Bureau Coen Teulings nog dat Noord-Europa aan zet is. Het zou snel duidelijk moeten maken dat het vertrouwen heeft in Zuid-Europa. Meer van het zuiden kon volgens hem niet worden verwacht. Hij wees erop dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi is vervangen door Mario Monti. "Noord-Europa is nu echt aan zet", zei hij in het televisieprogramma Buitenhof.


De Jager ziet grote fouten bij invoering euro (Foto: Novum)

Stam en Van Bon zesde in Zesdaagse Zürich

Danny Stam en Leon van Bon hebben de Zesdaagse van Zürich afgesloten met een zesde plaats. De Nederlanders eindigden op de baan met vier ronden achterstand op de winnaars de Zwitser Franco Marvulli en de Belg Iljo Keisse.

Marvulli en Keisse eindigden op 283 punten. Het Zwitserse/Australische koppel Silvan Dillier/Glenn O'Shea (261) en de Duitsers Danilo Hondo en Robert Bartko (257) eindigden op een ronde achterstand als tweede en derde. Stam en Van Bon behaalden 174 punten in de wedstrijd die dit jaar niet zes maar vier dagen duurde.

MDI? Opheffen!

Goed nieuws deze week. Van de Hoge Raad. Columnisten mogen meer dan je denkt. Beledigen is niet langer verboden. Althans, als die belediging een redelijk doel dient, of valt binnen de artistieke vrijheid van de stukjesschrijver. Met dat arrest is de rol van de columnist als criticaster van de samenleving erkend, en ook zijn recht om die rol in te vullen op de wijze die hem goeddunkt, ook als anderen die manier van schrijven als onprettig ervaren.

Van Calker elfde in viermansbob

Edwin van Calker is met zijn bobsleeploeg elfde geworden in de viermansbob bij de wereldbekerwedstrijd in Igls. De ploeg, verder bestaande uit Arnold van Calker, Sybren Jansma en Jeroen Piek, noteerde 1.43,88 en was daarmee acht tienden langzamer dan de winnende slee.

Die slee werd bestuurd door de Rus Aleksandr Zoebkov, die de Amerikaanse slee van Steven Holcomb en de Duitse slee van Thomas Florschütz voorbleef.

United-speler Chicharito scheurt enkelbanden

Manchester United moet het de komende weken stellen zonder Javier Hernández. De Mexicaanse spits scheurde in het uitduel met Aston Villa zijn enkelbanden. In de 0-1 gewonnen uitwedstrijd tegen Aston Villa, moest Chicharito al na twaalf minuten per brancard van het veld.

Later bleek de aanvaller zijn enkelbanden te hebben gescheurd. Een blessure die hem vermoedelijk vier weken aan de kant houdt. "Hij heeft zijn enkelbanden gescheurd. Hij zal er een week of vier uit zijn", zei manager Alex Ferguson voor de camera's van ESPN. Hernández krijgt van Ferguson vaak een basisplek. De jonge spits staat in de hiërarchie boven Dimitar Berbatov.

Vorig seizoen kende Hernández een prachtig debuutjaar, met dertien goals in 27 competitiewedstrijden. Dit seizoen was hij tot nog toe zes keer trefzeker in dertien duels. Manchester United bleef dankzij de uitzege in het spoor van koploper Manchester City, dat eenvoudig won van Norwich City.

Engelse media: 'Spurs willen Krul'

Tottenham Hotspur wil Tim Krul onder de lat hebben. De Nederlandse doelman imponeert bij Newcastle United en dan blijft interesse van andere clubs niet uit. Verschillende Engelse media berichten over de belangstelling van Tottenham Hotspur in Tim Krul.

De derde keeper van Oranje staat de laatste weken geweldig te keepen onder de lat van The Magpies. Newcastle beleeft, mede door de verdiensten van Krul, een bovengemiddeld goede eerste seizoenshelft.

Tottenham heeft met Brad Friedel en Carlo Cudicini twee oude doelmannen onder contract staan, terwijl Heurelho Gomes weg mag uit Londen. De Londenaren staan momenteel derde in de Premier League, Newcastle is de nummer zes.

De kans dat Krul naar de Spurs vertrekt lijkt klein, aangezien het verschil met zijn huidige club Newcastle op het moment te verwaarlozen is. Vooral nu Krul in Newcastle langzaamaan uitgroeit tot publiekslieveling, lijkt een vertrek niet aanstaande.

Muisbewegingen per game gemeten

De website GeekOSystem heeft grafieken online staan die laten zien hoe vaak je, in elke game wel met een eigen tijdsbestek, jouw muis beweegt en dingen aanklikt. De vier games waarvan grafieken zijn gemaakt zijn Minecraft, World of Warcraft, Starcraft en Counter Strike: Source. Welke conclusie kunnen we hieruit trekken?

Je kunt ook je eigen grafiek maken met het programma IOGraphica, dat hier te downloaden is. Bekijk de screens hieronder.

Minecraft (3,9 uur)
Minecraft (3,9 uur)

World of Warcraft (1,2 uur)
World of Warcraft (1,2 uur) 

Starcraft 2 (3 uur)
Starcraft (3 uur) 

Counter Strike: Source (40,2 minuten)
Counter Strike: Source (40,2 minuten) 

Microsoft start bèta-aanmelding Microsoft Flight

Microsoft is begonnen met het aannemen van aanmeldingen voor de bèta van haar nieuwe flightsimulator Microsoft Flight. Over het spel zelf is nog weinig bekend, maar de bèta moet in januari gaan starten. Het aanmelden kan via Microsoft Connect.

Het ontwikkelingsteam heeft op de officiële site wel al aangegeven met welke specificaties het spel volgens hen het beste werkt, welke hieronder vermeld staan.

We've found the game runs well on low graphics settings with hardware meeting the following specifications:
CPU: Dual Core 2.0 GHz
GPU: 256 MB card capable of shader 3.0 (DX 9.0c compliant)
HD: 10 GB Hard Drive space
OS: WinXP SP3
RAM: 2.0GB

It was also one of our goals to ensure that the game can run well with high settings on hardware that is attainable today. Based on our testing of core scenarios, the game runs smoothly on high graphics settings with the following hardware specifications:
CPU: Intel® CoreTM i7 960 @ 3.20GHz, AMD® PhenomTM II X6 1100T 3.3 GHz or better
GPU: ATI RadeonTM HD 5870, NVIDIA® GeForce® GTX 560 or better
HD: 10 GB Hard Drive space
OS: Windows 7 64-bit
RAM: 6GB

Eerste natte sneeuw in Nederland verwacht

De komende dagen valt in Nederland mogelijk de eerste natte sneeuw van deze winterperiode. Dezelfde luchtstroom zorgt waarschijnlijk ook voor de eerste droge sneeuw van deze periode op lagere hoogten in de Alpen, zegt een woordvoerder van Weeronline zondag.

Maandagmiddag en dinsdag kan vooral in het noorden en oosten van Nederland lokaal natte sneeuw en hagel vallen. In de Alpen is tot nu toe alleen boven de 2500 meter een enkele sneeuwbui gevallen, maar dinsdag kan het ook boven de duizend meter gaan sneeuwen.

Voor wintersporters is het natuurlijk vooral interessant of die sneeuw tot en met de kerstvakantie blijft liggen, maar dat is nog niet te voorspellen. "Boven de vijftienhonderd meter blijft het in ieder geval nog wel anderhalve week liggen", zegt de woordvoerder. "Maar dat er al sneeuw valt, is een goed teken. Als dat eenmaal is gebeurd, blijft daar meestal wel sneeuw komen."

Toch is er nog geen garantie op goede wintersportsneeuw. "Naast sneeuwval heb je bijvoorbeeld ook de juiste temperatuur nodig om goed te kunnen skiën of snowboarden."

Er zijn overigens signalen dat er volgend weekeinde droge sneeuw in Nederland valt. "Maar de meeste weermodellen gaan ervan uit dat dit niet gebeurt." De kans is wel iets toegenomen. Zaterdag was de kans nog 1 procent en zondag ongeveer 8 procent.

Voetballegende Sócrates (57) overleden

De Braziliaanse voetballegende Sócrates is zondag op 57-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Albert Einstein-ziekenhuis in São Paulo bekendgemaakt. Hij was met het Braziliaanse elftal in 1982 en 1986 actief bij de wereldtitelstrijd.

Sócrates werd zaterdag voor de derde keer in korte tijd opgenomen in het ziekenhuis. Hij overleed aan de gevolgen van een darminfectie. Hij werd dit jaar al twee keer eerder in het ziekenhuis opgenomen met inwendige bloedingen. De sierlijke middenvelder gaf onlangs toe dat zijn gezondheidsklachten te wijten waren aan overmatig alcoholgebruik.

Hij liet in een interview weten dat hij alcohol als zijn vriend beschouwde. "Maar het regelmatig gebruik van alcohol beïnvloedde mijn carrière niet."

Bij het WK in 1982 was Sócrates de grote uitblinker bij de Brazilianen. Na de wereldtitelstrijd in 1986 stopte hij als international. Tijdens zijn actieve loopbaan voetbalde hij onder meer voor Botafogo, Corinthians, Fiorentina en Santos.

Voetballegende Socrates overleden
Voetballegende Sócrates overleden (Foto: ANP)

Bewoners en winkeliers Heerlen halen spullen op

De bewoners van 18 appartementen van de Homerusflat boven winkelcentrum 't Loon in Heerlen halen zondagochtend spullen op uit hun woningen. Ook mogen 40 winkeliers voorraad weghalen uit hun zaak. Een van de eerste zaken die met twee vrachtwagens voor reed was de Carnevalswierts, een winkel in carnavalskleding.

De Homerusflat telt in totaal 40 appartementen. Daarvan zijn er 18 bewoond. De bewoners zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag vanwege instortingsgevaar geëvacueerd en in een hotel ondergebracht.

Bewoners en winkeliers halen spullen op
Bewoners en winkeliers halen spullen op (Foto: ANP)

Coalitie stijgt drie zetels in peiling

De gedoogcoalitie is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond drie zetels gestegen. Dat komt volgens de opiniepeiler doordat deze week alleen onderwerpen speelden die goed vallen bij de kiezers van de regeringspartijen. Daardoor worden veel twijfelaars over de streep getrokken.

VVD, CDA en PVV stijgen ieder een zetel. De coalitie komt daardoor uit op zeventig zetels. Dat is nog altijd zes minder dan wat de coalitie nu heeft. SP, GroenLinks en ChristenUnie leveren ieder een zetel in.

De Hond spreekt van een tussenweek omdat de schuldencrisis in Europa even niet centraal stond. Omdat dit de komende week weer gaat spelen, kan de peiling er volgende week weer anders uitzien.

Deze week werd bekend dat de snelheid op meer snelwegen wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur. Van alle kiezers vindt 55 procent dat een goed plan.

Ook de oproep van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt aan ouders om meer te worden betrokken bij de school van hun kinderen viel goed, net als het voorstel van de PVV om leerlingen te verplichten 'u' tegen hun leraar te zeggen. Daarbij bezocht premier Mark Rutte (VVD) de Amerikaanse president Barack Obama.

Het plan om op meer snelwegen 130 te rijden valt het beste bij de VVD-kiezers, waar negentig procent voor is. De meeste tegenstanders zijn te vinden bij GroenLinks. Daar is 78 procent het niet met het plan eens.

Het voorstel om ouders meer betrokken te laten zijn bij de schooltijd van hun kinderen kreeg bij 58 procent de handen op elkaar. Maar ook hier is alleen bij VVD, PVV en CDA een meerderheid voor. Bij D66 is ongeveer de helft het met de oproep eens en de helft niet.

Driekwart is het met de PVV eens dat leerlingen 'u' tegen hun leraren horen te zeggen. Hier is bij alle partijen een meerderheid voor te vinden. Het is niet bekend of de kiezers ook vinden dat het een taak voor de politiek is om dit te regelen.


Coalitie stijgt drie zetels in peiling (Foto: Novum)

Foutje De Boer, Enoh toch beschikbaar

Eyong Enoh is woensdagavond toch inzetbaar tijdens de laatste groepswedstrijd van Ajax in de Champions League tegen Real Madrid. Trainer Frank de Boer haalde de middenvelder zaterdag tijdens de thuiswedstrijd tegen Excelsior (4-1) vlak voor rust naar de kant. "Hij is geschorst tegen Real. Daarom liet ik Anita vast op die positie spelen", zei de coach van Ajax.

Nader onderzoek leerde echter dat Enoh hemelaal niet geschorst is. De Boer moet het tegen de koploper van Spanje wel stellen zonder de geblesseerde Kolbeinn Sigthórsson, Siem de Jong, Dmitri Bulykin, Derk Boerrigter, Nicolai Boilesen en André Ooijer. Het meespelen van Ismaïl Aissati (enkel) is onzeker.

Gregory van der Wiel is wel weer beschikbaar. Hij kreeg tegen Excelsior rust wegens liesklachten.


Enoh toch beschikbaar (Foto: Pro Shots)

Russische verkiezingen in volle gang

Met het openen van de stemlokalen in Kaliningrad om 6.00 uur Nederlandse tijd zijn de Russische parlementsverkiezingen zondag in volle gang.

Voor het eerst sinds de val van de Sovjet-Unie kunnen de circa 110 miljoen geregistreerde kiezers op zeven partijen stemmen. Door een wetswijziging wordt het parlement voor een periode van vijf jaar gekozen.

De partij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev is de gedoodverfde winnaar. Poetin is van plan om volgend jaar van positie te wisselen met Medvedev en voor de derde keer president van Rusland te worden. Door de afspraak lijkt de steun voor Verenigd Rusland de laatste tijd afgenomen, waardoor het nog onduidelijk is hoeveel stemmen de partij zal binnenhalen.

De verkiezingen gaan gepaard met ongeëvenaarde druk op verkiezingswaarnemers. Zo begon justitie een onderzoek naar de waakhond Golos (Stem), die kiezersbedrog in kaart brengt. De organisatie had vrijdag al 5000 klachten over de stembusgang binnen. Bij de stembureaus zijn vooralsnog geen onregelmatigheden gemeld. Meer dan 330.000 agenten en militairen zijn op de been om de veiligheid bij de stembureaus te garanderen. Ook worden nog eens enkele honderdduizenden extra mensen ingezet op drukke punten als treinstations en winkelcentra.

Verschillende Kremlinkritische websites liggen zondag op de dag van de parlementsverkiezingen plat. Volgens de hoofdredacteur van de regeringkritische radiozender Echo Moskou gaat het om een hackersaanval, die kritische berichtgeving op internet moet verhinderen. Dat twitterde Aleksej Venediktov.

Ook de website van de enige onafhankelijke waarnemersorganisatie Golos is uit de lucht. Het is de eerste keer dat dergelijke kritische websites op deze manier worden aangepakt. Tot dusver liet de overheid internet vrij.

Internet is het medium van de oppositie. Hierop uit ze scherpe kritiek op de regering. De televisie was al in overheidshanden. Net als de meeste kranten. De media die de oppositie steunen, kennen weinig bereik.

Rusland heeft ruim 50 miljoen internetgebruikers op 143 miljoen inwoners. De meeste mensen gebruiken televisie en radio als informatiebron.De opkomst in de eerste uren van de parlementsverkiezingen in Rusland is iets lager dan in 2007. Dat heeft de kiescommissie laten weten. Er zijn nog geen onregelmatigheden gemeld, berichtte persbureau RIA Novosti.

Ongeveer 700 internationale waarnemers en een half miljoen Russische waarnemers houden het kiesproces in de gaten, dat door ongeveer 2000 Russische journalisten en hun collega's uit zo'n 30 landen wordt verslagen.

Kremlincritici spreken van de "smerigste verkiezingen" sinds de val van de Sovjet-Unie.

Russische verkiezingen in volle gang
Russische verkiezingen in volle gang (Foto: ANP)

Huistra: ''Niet bij de pakken neerzitten''

FC Groningen gaf zaterdagavond thuis tegen NEC drie keer een voorsprong uit handen. De laatste tegengoal viel zelfs diep in blessuretijd. Zuur, vindt ook trainer Pieter Huistra. "Ik ben teleurgesteld", is Huistra duidelijk op de officiële clubsite van FC Groningen. "Als je in de 85ste minuut op 3-2 voor komt dan moet je de overwinning ook over de streep trekken. Er zat toch iets van angst in de ploeg. Wellicht na het tikkie van vorige week." Toen werd Groningen met 6-1 overklast door PSV.

"Iedereen is teleurgesteld. De spelers en trainer en je merkt het ook aan het publiek. De resterende twee wedstrijden in 2011 moeten we nu laten zien dat we van jongens kerels gaan worden", aldus Huistra. Dat zal niet eenvoudig worden tegen Vitesse (uit) en FC Utrecht(thuis).

Het puntenverlies houdt FC Groningen op de achtste plaats en vandaag kan de concurrentie uitlopen. Toch blijft Huistra positief. "We gaan niet bij de pakken neerzitten. We blijven keihard werken en ik heb nog steeds heel veel vertrouwen in de ploeg."

Huistra
Huistra: ''Niet bij de pakken neerzitten'' (Foto: Pro Shots)

Australië heft ban uraniumexport naar India op

De regerende Labor-partij van Australië heeft zondag besloten een langdurig uitvoerverbod van uranium voor India op te heffen. Het besluit stuitte op fel verzet van kritische leden van de partij. Zij wezen erop dat India het non-proliferatieverdrag niet heeft getekend. Dat verdrag moet het bezit van kernwapens inperken.

Op de jaarlijkse partijconferentie herinnerde premier Julia Gillard de leden van haar centrumlinkse partij aan de veiligheidseisen die ervoor moeten zorgen dat het uranium alleen voor vreedzame doelen wordt gebruikt. De verkoop zou van groot belang zijn voor de nationale economie. "Wij moeten ervoor zorgen dat de relaties met omliggende regio's zo sterk mogelijk zijn", zei Gillard.

De vorige, conservatieve, regering van Australië was al met India in gesprek over handel in uranium. Toen de partij van Gillard aan de macht kwam, werden die gesprekken onmiddellijk beëindigd. De partij stelde dat er geen sprake van export zou zijn zolang New Delhi het non-proliferatieverdrag niet had getekend.

Gillard heeft er eerder op gewezen dat de Verenigde Staten al in 2005 afspraken met India maakten over handel in uranium en samenwerking in het opwekken van kernenergie. Daarmee zou een internationaal verbod op samenwerking met India op het gebied van kernenergie zijn doorbroken.

Veel parlementsleden stelden dat het onverantwoordelijk is om zo kort na de ramp bij de kerncentrale in Fukushima uranium te gaan verkopen aan India. Anderen wezen erop dat India net als China een opkomende supermacht is en dat Australië dus een prominente rol moet spelen in de handel met India. Voor zover bekend ligt veertig procent van de uraniumreserves in de wereld in Australië. De voorraad van Australië is echter niet voor iedereen te koop. In verdragen die zijn gesloten met de Verenigde Staten, China, Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Australië en verschillende Europese landen is afgesproken dat Australië alleen uranium verkoopt als het wordt gebruikt om stroom op te wekken. Voor militaire toepassingen mag het niet worden verkocht. Het opwekken van kernenergie is in Australië zelf verboden.

Vertonghen: ''Toch al met Real bezig''

Jan Vertonghen was zaterdagavond belangrijk voor Ajax. Met twee doelpunten had de Belg een groot aandeel in de 4-1 zege. Toch was zijn team volgens hem al bezig met Real Madrid. Woensdag kan Ajax de knock-outfase van de Champions League bereiken, als in de thuiswedstrijd tegen Real Madrid een punt wordt gepakt. Een thuiswedstrijd tegen de nummer voorlaatst van de Eredivisie wordt dan al gauw als nietig voorafje beschouwd. Bij Ajax waren ze volgens Vertonghen dan ook onbewust al bezig met het 'hoofdgerecht'.

"Het was al snel duidelijk hoe het eruit zou gaan zien", zei Vertonghen tegen Eredivisie Live. "Zij zakten in en lieten ons het spel maken. Af en toe waren we te nonchalant. Altijd van die kleine tikjes. We hebben allemaal voetballertjes voorin, dat weet je. Ach, uiteindelijk hebben we weinig problemen gehad."

Jan Vertonghen
Vertonghen: ''Toch al met Real bezig'' (Foto: Pro Shots)

Ondanks de 2-0 voorsprong en de rode kaart die Excelsior-verdediger Samuel Scheimann kreeg, maakten de Kralingers op slag van rust nog de aansluitingstreffer. Daar baalde Vertonghen van. "We verloren een paar duels, de voorzet viel in de vijfmeter, dan mag-ie er niet in. Onbewust dachten we denk ik toch al aan de wedstrijd van woensdag tegen Real Madrid. Als we spelen zoals vandaag, krijgen we er dan wel een paar om onze oren."

Vertonghen maakte zaterdagavond zijn tweede en derde competitietreffer van het seizoen. "Ik vind het leuk om toch nog iets meer deel te nemen aan het spel en mee op te komen, maar je moet het niet overdrijven. Ik had de derde nog wel willen maken, maar vond het wel goed zo. Erg moe ben ik niet", aldus de captain van Ajax.

Paul en Sint verslaan Gerschtanowitz

Paul de Leeuw heeft met zijn speciale Sinterklaas-uitzending voor het eerst dit seizoen de concurrentie op RTL 4 weten te verslaan. Naar zijn VARA-programma Pau!l keken zaterdag bijna 1,5 miljoen mensen. Dit blijkt uit zondag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Hiermee versloeg De Leeuw het nieuwe trouwprogramma Let's Get Married van presentator Winston Gerschtanowitz, dat maar 1,1 miljoen kijkers trok, een half miljoen minder dan vorige week.

Nederland 1 was ook met andere programma's de grote winnaar van de zaterdagavond. Het Achtuur Journaal (1,6 miljoen), Ik Vertrek (1,5 miljoen) en Kassa (1,35 miljoen) behoorden samen met De Leeuw tot de bestbekeken programma's.


Paul en Sint verslaan Gerschtanowitz (Foto: Novum)

Zelda is fan van Mario Kart

Afgelopen week verscheen Mario Kart 7 voor Nintendo 3DS in de winkel en Nintendo liet speciaal wat karts bouwen door West Coast Customs. Deze karts reizen met het promoteam mee door de Verenigde Staten.

Zelda Williams, dochter van acteur Robin Williams en vernoemd naar de gelijknamige game, is groot fan van Nintendo-games. Mario Kart draagt ze dan ook een warm hart toe en ze was helemaal in haar element bij de Mario Kart-promotour.

zelda

zelda

Zambia wijst roep om arrestatie Bush af

Zambia heeft een oproep van Amnesty International om voormalig president van de Verenigde Staten George Bush op te pakken afgewezen. De mensenrechtenvereniging had Tanzania, Zambia en Ethiopië eerder deze week gevraagd Bush op te pakken voor marteling.

Bush gaf als president toestemming voor waterboarding. Dat is een ondervragingsmethode waarbij een verdrinking wordt nagebootst en die door veel deskundigen als marteling wordt gezien.

Bush toert momenteel met zijn vrouw en dochters door Afrika om aandacht te vragen voor baarmoeder- en borstkanker. Bush begon zijn toer in Tanzania. Zaterdag liep zijn bezoek aan Zambia af.

De Zambiaanse minister van Buitenlandse Zaken Chishimba Kambwili zei dat het verzoek alleen in overweging was genomen als het was gekomen van het Internationaal Strafhof in Den Haag dat handelt in naam van internationale organisaties zoals de Verenigde Naties.

Bush zou in Afrika populair zijn omdat hij als president geld stak in een programma om mensen met aids te behandelen. Daardoor zouden sinds 2003 miljoenen mensen zijn behandeld.

Grafische upgrade voor 3D-classic Kid Icarus

De NES-game Kid Icarus, die beschikbaar zal zijn als 3D-classic voor de 3DS, is grafisch significant opgepoetst. Dit maakt de game tot de eerste van de 3D-classics die een totale facelift krijgt.

Tot nu toe werden de 3D-classics enkel aangepast op het 3D-effect, waarbij bijvoorbeeld het gamekarakter meer naar de voorgrond werd geplaatst. Bij Kid Icarus zijn echter de karakters en de hele omgeving ook nog eens grafisch opgepoetst. De onderstaande video toont de trailer van deze game.

Oud-chef BVD: spionageverzoek Verhagen gaat te ver

Het gaat te ver dat toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) PVV-leider Geert Wilders wilde laten bespioneren om meer te weten over de film Fitna. Dat zei oud-hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (de huidige AIVD) Arthur Doctors van Leeuwen in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

De Nederlandse regering is volgens hem uitermate terughoudend in dit soort verzoeken, 'in tegenstelling tot sommige andere regeringen'. Terwijl Doctors van Leeuwen hoofd van de BVD was, kwam volgens hem 'een enkele keer' een verzoek binnen dat op de grens van het toelaatbare lag. "Maar het lag altijd een stuk verder weg dan dit voorstel'.

"Als dit verzoek bij mij was binnengekomen, had ik gezegd dat de grens een stuk verder ligt", zei Doctors van Leeuwen. Hij wees erop dat de veiligheid van de staat niet in het geding was. "Om op zo'n verzoek in te gaan moet er sprake zijn van terrorisme of iets dergelijks, maar dat was nu niet het geval."

De omroep HUMAN meldde zaterdag dat Verhagen de AIVD wilde inzetten om meer te weten te komen over de plannen van Wilders voor de film Fitna. Twee anoniem gebleven bewindslieden uit het toenmalige kabinet Balkenende IV zouden dat bevestigen. Verhagen zou ook de toenmalige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) Tjibbe Joustra met een soortgelijk verzoek hebben benaderd. Hij zou hebben geweigerd.

Meisje reanimeert moeder met hulp tv-serie

Het jarenlang volgen van de populaire medische tv-serie Grey's Anatomy heeft een meisje in de Amerikaanse staat Wisconsin geholpen het leven van haar moeder te redden. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.

De 10-jarige Madisyn vond haar moeder na een astma-aanval bewusteloos op de grond. Ze belde het landelijke alarmnummer om hulp en begon samen met een vriendinnetje (12) met het reanimeren van de vrouw. Madisyn gaf mond-op-mondbeademing en het vriendinnetje voerde hartmassage uit. Na 4 minuten nam toegesneld ambulancepersoneel het over.

"Ik kijk iedere donderdag met mijn moeder naar de serie en daar heb ik het van geleerd", zei Madisyn in lokale media. De 36-jarige vrouw maakt het inmiddels goed.

Meisje reanimeert moeder met hulp tv-serie
Meisje reanimeert moeder met hulp tv-serie (Foto: ANP)

Weer autobrand in Waalwijk

Een pyromaan die Waalwijk sinds oktober teistert heeft zondagochtend weer toegeslagen. Op De Erve brandde rond 05.45 uur een Suzuki jeep met een linnen dak uit. Kort daarna werd aan de Anoniusstraat een houten garagebox in brand gestoken. De auto die daar stond geparkeerd, kon op tijd worden weggehaald. Dat meldt het Brabants Dagblad.

De brandweer kon voorkomen dat de brand van de jeep oversloeg op een andere auto. Sinds eind oktober worden in Waalwijk regelmatig auto's in brand gestoken. De dader heeft het vooral voorzien op oudere auto's met een open dak.

De politie heeft eerder aangegeven dat de zaak de hoogste prioriteit heeft. Agenten surveilleren volgens Omroep Brabant in uniform en in burgerkleding door de wijken in de hoop de brandstichter te betrappen.

Olympische kwalificatie voor Driebergen

Nick Driebergen heeft vormbehoud getoond voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Op de 100 meter rugslag zwom hij 54,40, wat 0,15 onder de voorbehoudeis was. Hij is na Joeri Verlinden en Sebastian Verschuren de derde Nederlandse man die zich bij het zwemmen plaatst voor de Spelen.

Bij de vrouwen wisten Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zich voor een tweede afstand te kwalificeren. Beide dames toonden vormbehoud op de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo zwom 54,01, terwijl Heemskerk tot 54,76 kwam. Er zijn echter slechts twee startplaatsen te vergeven bij de dames op het sterk bezette nummer, waardoor ze nog niet zeker zijn van plaatsing.

Skiër Viletta wint eerste wereldbekerrace

De Zwitserse skiër Sandro Viletta heeft zaterdag zijn eerste wereldbekerwedstrijd gewonnen. In het Amerikaanse Beaver Creek won hij de super-G voor Aksel Lund Svindal uit Noorwegen en zijn landgenoot Beat Feuz. Viletta startte als dertigste, maar had het voordeel van zijn favoriete weer sneeuw. Iedereen beet zich vervolgens stuk op zijn 1.18,70 minuten.

Lindsey Vonn won in het Canadese Lake Louise de afdaling. De Amerikaanse superster was vrijdag ook al de beste op een afdaling in Lake Louise. Zaterdag bleef ze met een tijd van 1.51,35 minuten Marie Marchand-Arvier uit Frankrijk en de Oostenrijkse Elizabeth Görgl voor.


Skiër Viletta wint eerste wereldbekerrace (Foto: Novum)

Duels Champions Trophy verplaatst naar maandag

De tweede speeldag van de Champions Trophy in het Nieuw-Zeelandse Auckland is compleet in het water gevallen. Door de regen bleek het veld onbespeelbaar en besloot de organisatie alle wedstrijden naar morgen te verplaatsen.

Het Nederlandse team, dat gisteren met 2-0 won van Zuid-Korea, had om 06.05 uur in actie moeten komen tegen Duitsland. Deze wordt nu maandag om 02:05 uur gespeeld.

Handbalsters stellen teleur in openingsduel WK

De Nederlandse handbalsters zijn het wereldkampioenschap in Brazilië, belangrijk als springplank naar de Olympische Spelen, teleurstellend begonnen. Oranje verloor het openingsduel in Barueri tegen Spanje, vooraf al bestempeld als een cruciale confrontatie in groep B, kansloos met 27-34. Bij rust leek er nog van alles mogelijk: 15-18.

In de aanloop naar het titeltoernooi in Zuid-Amerika maakte de selectie van bondscoach Henk Groener met regelmaat indruk door snel spel en frivole combinaties. Mede daardoor waren de verwachting hooggespannen. Mogelijk te hoog. De Spaanse opponent kon zich zaterdag de nodige missers veroorloven, zonder op enig moment in de problemen te komen.

Nederland had moeite met de rol van gevaarlijke outsider, speelde slordig en werkte menig aanval te gehaast af. Dat leidde meteen tot een achterstand, die allengs groeide. Slechts een paar keer zorgde een opleving tijdelijk voor enige hoop. Spanje liep vervolgens, aan de hand van de sterspeelsters Macarena Aguilar en Marta Mangué net zo gemakkelijk weer uit.

Oranje-routiniers als Maura Visser en Pearl van der Wissel, met respectievelijk vijf en zes treffers wel het productiefst, bleven te ver onder hun kunnen om een kentering te bewerkstelligen, Diane Lamein kon geen enkele bijdrage leveren. De aanvankelijke onzekerheid en nervositeit veranderden in de tweede helft in machteloosheid en moedeloosheid.

"We hebben de hele wedstrijd achter de feiten aangelopen", gaf Groener na afloop volmondig toe. ,,Heel veel dingen gingen niet goed. We zetten steeds een stapje te weinig en waren minder fel dan Spanje, misschien dat het zenuwen voor zo’n eerste wedstrijd waren. We zullen morgen moeten zorgen onszelf weer in het toernooi te spelen.’’

Funest hoeft het verlies nog niet te zijn omdat vier van de zes ploegen uit de poule doorgaan naar de knock-outfase. Rusland versloeg Zuid-Korea met 39-24, Kazachstan was veel te sterk (37-9) voor Australië, de volgende tegenstander van Nederland.

FOK!filmtip van de dag: Dead Calm

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Dead Calm.

Dit is een ijzersterke thriller uit 1989 met Nicole Kidman en Sam Neill in de hoofdrollen. Het echtpaar John en Rae maakt met hun zeiljacht een tocht op zee. Als ze in de verte een schip in moeilijkheden zien pikken ze een drenkeling op. De verwarde jongen zegt dat alle opvarenden zijn overleden aan een voedselvergiftiging. Als ze echter aan boord gaan blijkt echter het tegendeel. Een verontrustende ontdekking te meer wanneer John beseft dat ze gevangen zitten op het zinkende schip.

Dead Calm is zondag 4 december (eigenlijk 5 december) te zien om 00:10 uur op NET 5.

Herman Cain quote Pokémon bij afscheid

De Amerikaanse republikein Herman Cain heeft een quote uit Pokémon gebruikt in zijn speech waarin hij zijn campagne voor het Amerikaanse presidentschap stopt. Hij heeft de woorden eerder gebruikt, maar heeft ze toen toegeschreven aan een dichter. Nu heeft hij de quote ook echt toegekend aan Pokémon.

"Ik geloof dat deze woorden uit de Pokémon-film komen", zei Cain tijdens zijn speech in Atlanta. "Het leven kan een uitdaging zijn. Het leven kan onmogelijk lijken. Het is nooit makkelijk als er zoveel op het spel staat. Maar jij en ik kunnen het verschil maken. Er is een missie speciaal voor jou en mij. Kijk maar diep van binnen en je vindt daar precies wat je moet doen".

De tekst komt uit het lied The power of one van Donna Summer. Het lied zit verwerkt in Pokémon the movie

Dode bij ongeluk op A4

Bij een ongeluk op de A4 is zondagochtend ter hoogte van Leidschendam-Voorburg een dode gevallen. De snelweg richting Amsterdam is door het ongeluk afgesloten, meldt de politie.

Even voor 06.15 vloog een auto volgens een politiewoordvoerder door de middenberm. Op de andere weghelft volgde een botsing met een andere auto. Een auto kwam in een sloot terecht. Volgens een brandweerwoordvoerder vielen naast de dode twee gewonden.

Voor het politieonderzoek werd de snelweg in beide richtingen afgesloten. Even voor 07.15 uur meldde het Korps Landelijke Politiediensten dat de rijbaan richting Den Haag inmiddels weer vrij is. Het is niet bekend hoe lang de rijbaan richting Amsterdam nog dicht blijft.

1 miljoen nieuwe spelers voor Marvel Super Hero Squad

Gazillion en Marvel hebben bekendgemaakt dat er 1 miljoen nieuwe spelers zijn geregistreerd bij Marvel Super Hero Squad sinds het spel in april is gestart als free-to-play. Het is een van de vele spellen dat succes weet te boeken in een free-to-playvariant.

Jay Minn, vice-president van ontwikkelaar Amazing Society, heeft aangegeven dat zij continu nieuwe content en personages zullen blijven ontwikkelen om het spel interessant te houden.

'Genève-conventie toepasbaar op videogames'

Het International Committee for the Red Cross (ICRC) onderzoekt of het nodig is de conventies van Genève en Den Haag toe te passen op videogames waar oorlogsslachtoffers in vallen. Als zij besluit dat dit toepasbaar is, dan zal zij regeringen vragen de wetgeving hierop aan te passen.

Het ICRC vecht al jaren voor de internationale humanitaire wetgeving, maar heeft haar pijlen nu blijkbaar gericht op de videogamesindustrie. Volgens zeggen is de organisatie gevraagd na te denken over wat haar rol in dezen zou kunnen en moeten zijn.

Het ICRC houdt momenteel een peiling onder haar eigen achterban om te bepalen hoe men tegen dit standpunt aankijkt en wat de beste manier van handelen is hieromtrent. Het belangrijkste wat men in ieder geval wil doen is de trivialisatie van de internationale wetten in videogames ter discussie stellen.

Mocht dit allemaal echt een vlucht gaan nemen dan kan het dus zomaar zijn dat je in een volgende Call of Duty of Battlefield niet meer zomaar tegenstanders mag afknallen, maar dat je er ook voor moet gaan zorgen achteraf.

Klant belwinkel neergeschoten bij overval

Een klant van een belwinkel aan de Schiedamseweg in Vlaardingen is zaterdagavond laat ernstig gewond geraakt bij een schietpartij. Volgens de politie drongen vier tot vijf mannen tegen half twaalf de zaak binnen om geld te eisen.

De eigenaar van de belwinkel gaf gehoor aan die eis en opende zijn kluis. Toch werd er even later geschoten. De klant die werd geraakt is een 28-jarige man uit Macedonië. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ook de eigenaar van de zaak moest ter controle naar het ziekenhuis. Hij heeft klappen gekregen, vertelde een woordvoerster van de politie.

De daders zijn er met een onbekend geldbedrag vandoor gegaan. De politie heeft camerabeelden veilig gesteld.

Zes arrestaties na voetbalrellen Den Bosch

De politie heeft vrijdag zes mannen aangehouden toen zij zich tegen de politie keerden na afloop van het Eerste Divisieduel tussen FC Den Bosch en Go Ahead Eagles. Bij de ongeregeldheden raakte een agent gewond.

Voetbalsupporters bekogelden de politie op de Graafsebaan onder meer met stenen, fietsen en houten palen. Ook sneuvelden enkele ruiten van een café. Onder de arrestanten bevonden zich drie Belgen. De rest komt uit Rosmalen en Wijk en Aalburg.

Deadline Van der Laan voor Occupy Beursplein

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de Amsterdamse Occupy-betogers op het Beursplein tot maandag gegeven om de overlast aan te pakken. Dat heeft Van der Laan de betogers zaterdag tijdens een bezoek laten weten, meldt een woordvoerder van de gemeente.

De Amsterdamse burgemeester bezocht zaterdag het tentenkamp op het Beursplein en sprak met vijftig demonstranten. Hierbij kaartte Van der Laan het verkleinen van het tentenkamp en het verminderen van de stankoverlast aan. De betogers gaven aan te voldoen aan de verzoeken van Van der Laan op dit punt, aldus de zegsvrouw.

Op het terrein gaat ook een drank- en drugsverbod in en mogen de betogers geen open vuur meer maken. Het kamperen op het tentenkamp werd vrijdag al gestopt. De betogers van Occupy mogen nog maar met maximaal vier personen overnachten op het Beursplein om zo hun eigendommen te bewaken.

De overlast van het tentenkamp nam voor de omliggende ondernemingen de laatste weken toe. Het terrein werd vaak bezocht door zwervers en drugsgebruikers.

Als Poetin blijft, willen Russen weg

Natalia Lepleiskaja is precies de persoon die het huidige Rusland nodig heeft - een succesvolle IT-manager die zich in haar vrije tijd wijdt aan liefdadigheidswerk. Maar gefrustreerd door de corruptie en stagnatie die ze om zich heen zegt te zien, pakken zij en haar echtgenoot hun spullen bijeen om een nieuw leven in Canada te beginnen.

"Ik zie niet hoe ik verandering kan bewerkstelligen, en ik wil er mijn jeugd niet aan verspillen", zegt de 29-jarige. Enkele jaren geleden verhuisde ze vanuit een provinciestadje naar Moskou waar ze opklom tot een hoge positie binnen een groot technologiebedrijf.

Terwijl de partij van premier Vladimir Poetin alles in het werk stelt om zondag een zo groot mogelijke verkiezingswinst binnen te slepen, een overwinning die een voorbode moet worden voor zijn terugkeer als president, overweegt een toenemend aantal Russen het moederland te verlaten om in het buitenland een rooskleuriger toekomst te zoeken.

De ontgoocheling over het leven in Rusland nam al toe voordat Poetin en president Dmitri Medvedev in september besloten volgend jaar van baan te wisselen. In een peiling uit mei van het Levada Centrum liet 22 procent van de ondervraagden weten voorgoed naar het buitenland te willen vertrekken. In april 2009 was dit nog dertien procent.

Demograaf Michail Denisenko van de Hogere School voor Economie in Moskou schat dat tussen 2002 en 2009 zeker een half miljoen Russen emigreerde. Volgens hem volgen er nog velen in wat hij de vijfde emigratiegolf sinds het begin van de twintigste eeuw noemde. "De frustratie is groter, het is een gevoel van onbehagen, een afkeer van het leven in Rusland", zei Lev Goedkov, hoofd van het Levada Centrum.

Tal van websites en blogs bieden tegenwoordig advies over emigratie. Daarbij worden de problemen in Rusland, met name de welig tierende corruptie, niet onder stoelen of banken geschoven. "Het nieuws dat Poetin blijft verziekt het gemoed van mensen en het gespreksonderwerp emigratie komt steeds vaker aan bod", aldus Anton Nossik, een populaire blogger en internetdeskundige die bijeenkomsten over emigratie organiseert.

De democratische hervormingen na de val van de Sovjet-Unie in 1991 deed de hoop groeien dat Rusland eindelijk vrij en progressief zou worden. Maar elf jaar Poetin aan de macht, eerst als president en nu als premier, heeft veel mensen gedesillusioneerd achtergelaten. Zij vrezen voor hun toekomst. De levensstandaard is voor velen door de groeiende economie beter geworden, maar de corruptie is niet verdwenen en politieke pluriformiteit is zo goed als verdwenen. Veel Russen klagen daarbij dat het onderwijs en de ziekenzorg achterblijven. Slechts weinigen vertrouwen nog dat de politie of de rechtbanken hun eigendommen kunnen beschermen.

Russische emigratie is geenszins een nieuw fenomeen. De twintigste eeuw kende meerdere emigratiegolven. De eerste vond plaats na de Russische Revolutie in 1917, de tweede tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1971 en 1988 trokken bijna driehonderdduizend joden weg uit Rusland en in de periode van 1989 tot 2002 emigreerden 1,6 miljoen mensen als gevolg van het desintegreren van de Sovjet-Unie.

De huidige emigratiegolf is bij lange na niet zo traumatisch als tijdens het Sovjettijdperk, toen mensen jarenlang wachtten op toestemming om te vertrekken. Maar de beslissing tot een vertrek is tegenwoordig niet minder pijnlijk. Veel emigranten laten bejaarde ouders achter, hun cultuur en de mogelijkheid om in hun eigen taal te communiceren.

Vijftien jaar geleden maakte Lepleiskaja haar neef nog uit voor verrader omdat hij naar de Verenigde Staten vertrok. Begin deze eeuw stemde ze nog op Poetin en zijn partij, maar naarmate de jaren vorderden werd ze steeds kwader over wat er met het land gebeurde. De sociale ongelijkheid is toegenomen, de corruptie woekert door, protesten van de oppositie worden op gewelddadige wijze beëindigd en het nieuws op de televisie verschilt maar weinig met Sovjet-propaganda. "Er kwam een moment dat ik me er niets meer van aantrok, er komen toch geen echte veranderingen", zegt zij. De arrestatie van een bevriende zanger, die in het zuiden van Rusland een kritisch lied over de politie ten gehore bracht, betekende voor haar de spreekwoordelijke druppel. Lepleiskaja kwam tot de conclusie dat burgers niet over de macht beschikken om politici ter verantwoording te roepen of verandering af te dwingen.

Ze besefte dat de opkomende Russische markt mogelijkheden biedt voor vlugge winsten en een snelle opmars op de carrièreladder, maar ze is er niet gerust op dat de regering haar spaargeld kan beschermen tegen inflatie en economische tegenslag. Haar vader ging onlangs met pensioen en ontvangt omgerekend tweehonderd euro per maand.

Zij en haar echtgenoot, Aleksandr, een 27-jarige IT-specialist, ontvangen de komende dagen hun Canadese visa en willen in het voorjaar naar Montreal vliegen. Lepleiskaja moet haar kat Xavier nog laten vaccineren, haar spulletjes verkopen en haar vrienden, kennissen en familieleden gedag zeggen. Beiden hebben Canada nog nooit bezocht en zijn zich ervan bewust dat het enige tijd zal duren voor ze werk hebben gevonden dat even interessant en goedbetaald is als hun huidige banen, maar ze kijken naar de toekomst en hopen daar een beter bestaan voor henzelf en hun kinderen te vinden.

Volgens Denisenko is het een slecht voorteken als ondernemende, hoogopgeleide Russen hun vaderland achter zich laten. "Het is moeilijk om hen te vervangen", zei hij. "Het zou Rusland beter vergaan als ze zouden blijven."

Udinese wint bij Internazionale

Udinese blijft meespelen bovenin de Serie A. De nummer twee van de ranglijst won zaterdag met 1-0 bij Internazionale. Mauricio Isla tekende een kwartier voor tijd voor de enige treffer, vlak voordat Javier Zanetti namens Inter met rood naar de kant werd gestuurd. Ook Udinese eindigde met tien man. Damiano Ferronetti werd in de blessuretijd nog weggestuurd.

Napoli won met 4-2 van Lecce. Ezequiel Lavezzi, Edinson Cavani en Blerim Dzemaili zetten Napoli in de eerste helft op een 3-0 voorsprong. Luis Muriel verkleinde de marge namens Lecce na rust tot twee doelpunten, maar Cavani zorgde voor de 4-1. Diep in de blessuretijd Maakte Damiele Corvia de tweede treffer voor de bezoekers.

Herman Cain besluit campagne te staken

Herman Cain schort zijn pogingen de Republikeinse kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap te bemachtigen op. Dat heeft hij zaterdag in Atlanta bekendgemaakt. Cain ligt al langere tijd onder vuur vanwege mogelijke ongepaste seksuele intimiteiten.

Maandag maakte een vrouw wereldkundig dat ze zo'n veertien jaar lang een buitenechtelijke relatie met Cain had gehad. Daarvoor werden al diverse andere beschuldigingen van ongepaste seksuele intimiteiten aan zijn adres bekend. Sinds de laatste aantijging besloot Cain zich te beraden over het vervolgen van zijn campagne voor de Republikeinse kandidatuur.

Uiteindelijk staakte Cain, die geflankeerd werd door zijn vrouw, zijn campagne om nieuwsberichten te voorkomen die pijnlijk zijn voor zijn familie. Dat deed hij op wat eigenlijk de opening van het nieuwe nationale hoofdkwartier van zijn campagne had moeten zijn.

De schier oneindige reeks beschuldigingen deden Cains kansen verdampen, blijkt uit opiniepeilingen. Ook de financiering van zijn campagne stokte. Diverse medewerkers van zijn campagneteam lieten dan ook al doorschemeren ervan uit te gaan dat Cain zou opgeven.

Cain is een voormalige directeur van een pizzeriaketen en bekleedde niet eerder een gekozen ambt. Hij werd enige tijd als grootste kanshebber voor de Republikeinse kandidatuur gezien, maar de beschuldigingen van seksueel misbruik of pogingen daartoe gooiden roet in het eten. Eerder wees de oud-zakenman nog met een beschuldigende vinger naar de 'Democratische machine' die de geruchten aan zou wakkeren.

'Mountain Man' Bill McKinney overleden

Acteur Bill McKinney is op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden. McKinney was vooral bekend wegens de film Deliverance maar speelde ook rollen in films als The Outlaw Josey Wales, The Gauntlet, First Blood en The Green Mile.

Deliverance

In Deliverance van John Boorman spelen Burt Reynolds, Jon Voight, Ronny Cox en Ned Beatty de hoofdrollen. McKinney speelde de rol van Mountain Man, een sadist die het op de kampeerders voorzien heeft. In één veelbesproken scène vernedert en verkracht Mountain Man één van de vier mannen. Net voor zijn gruweldaad verzoekt de man zijn slachtoffer 'to squeal like a pig'.


Squeal like a pig !!!

[Premier League] United boekt magere zege op Aston Villa

Manchester United heeft zaterdag een benauwde 1-0 zege geboekt op Aston Villa. Eerder op de dat wist Manchester City met 5-1 te winnen van Norwich City waardoor het verschil op de ranglijst tussen City en ManU nog altijd vijf punten bedraagt. Villa bezet de achtste plaat

Voor United scoorde Phil Jones in de twintigste minuut de enige treffer van de wedstrijd. Hij maakte zijn eerste doelpunt voor de ploeg van Sir Alex Ferguson. De Mancunians zagen Javier Hernández met een op het oog ernstige enkelblessure uitvallen. Bij Villa moesten doelman Shay Given en Jermaine Jenas zich met blessures voortijdig laten vervangen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.