BAM-coach: "Langebaan training voor marathon"

Peterselieman

Jorrit Bergsma boekte gisteren in Thialf verrassend de wereldbekerzege op de 10.000 meter. De marathon-rijder uit de BAM-ploeg klopte zijn ploeggenoot en erkende langeafstandrijder Bob de Jong met ruim verschil. Voor de Fries was het volgens zijn coach een goede training voor de marathons die hij ook rijdt.

"Ik denk absoluut dat de twee te combineren zijn. Maar het wordt ons niet makkelijk gemaakt. De kalender wordt veel te vol gemaakt en te dicht op elkaar ingepland," zei BAM-trainer Jillert Anema. Hij snapt het beleid van de schaatsbond KNSB niet. "Die begrijpen dat niet. Laatst werd er door zo iemand gevraagd wat wij zouden gaan doen als de Elfstedentocht tegelijkertijd met Olympische Spelen zijn... Dan snap je er niets van."

Voor Anema en zijn rijders is de langebaan mooi, maar het natuurijs geniet hun voorkeur. "Het langebaanschaatsen zie ik als een prima training voor de marathon," zei de BAM-coach die vindt dat de KNSB de schaatskalender aan moet passen. "Laten we wel wezen: het zou een diskwalificatie voor het langebaanschaatsen zijn als onze jongens hier niet zouden starten. Zij zijn de wereldtop."

De Jong sloot zich bij zijn trainer aan. "Het is wel weer een prachtig podium. Het zou mooi zijn als straks in maart bij de WK afstanden dezelfde rijders op het podium staan. Maar hopelijk wel in een iets andere volgorde."