FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 december 2011

'Tientallen ontvoerde Syriërs dood gevonden'

Een groep van 34 Syriërs die door een regeringsgezinde militie waren ontvoerd, zijn maandag dood aangetroffen. Dat meldde het het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

De lijken zijn gevonden in de stad Homs, een van de centra van de opstand tegen het bewind van president Bashar al-Assad. De Shabiha-militie ontvoerde de de slachtoffers maandag vanuit buurten die bekendstaan als anti-Assad.

'Tientallen ontvoerde Syriërs dood gevonden'
'Tientallen ontvoerde Syriërs dood gevonden' (Foto: ANP)

Dode gevonden in Heerde

Het stoffelijk overschot van een jongeman is maandagochtend gevonden in het Gelderse Heerde. Het lichaam werd rond 11.20 uur aangetroffen door een bewoner in een gracht bij een woning aan de Bonenburgerlaan. De jongeman was niet een van de bewoners van de straat.

Het is niet duidelijk of sprake is van een misdrijf, een noodlottig ongeval of een ander incident. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen.

Nieuw onderzoek naar Duits extreemrechts

Aanklagers in de Duitse deelstaat Saarland hebben een onderzoek ingesteld naar een aantal onopgeloste brandstichtingen en een bomaanslag in de afgelopen tien jaar, en het mogelijke verband met de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), een terreurnetwerk van neonazi's.

Volgens aanklager Ralf-Dieter Sahm richt het onderzoek zich op de NSU en een aanval uit 1999 op een tentoonstelling over het Duitse leger ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vorige maand werd bekend dat de NSU ook verdacht wordt van de moorden op tien allochtonen en een politieagente.

Sahm voegde toe dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat de NSU betrokken is bij de brandstichtingen, die vooral waren gericht tegen Turkse immigranten. Gezien de eerdere onthullingen over misdrijven waar de NSU vermoedelijk bij betrokken is worden alle onopgeloste zaken echter opnieuw onderzocht, aldus Sahm.

OM in beroep tegen vrijlating Hells Angel

Het Openbaar Ministerie heeft maandag hoger beroep aangetekend tegen de vrijlating van een 34-jarige Hells Angel die wordt verdacht van afpersing. Dat meldt het OM maandag.

De rechtbank stelde de verdachte vorige week op vrije voeten wegens persoonlijke omstandigheden. Het OM vindt dit 'onbegrijpelijk'. "Afpersing is een zeer ernstig misdrijf en in dit geval ook nog bijzonder heftig."

Daarbij speelde de afpersing zich volgens het OM af in de kring van de motorclub. Het OM vermoedt dat het netwerk van de Hells Angels is gebruikt om de afpersing voor te bereiden en uit te voeren.

De 34-jarige verdachte werd in oktober samen met twee andere leden van de Hells Angels opgepakt op verdenking van het afpersen van de exploitant van een uitgaansgelegenheid in Arnhem. Onder bedreiging van een vuurwapen en geweld zou de ondernemer in september afstand hebben gedaan van zijn belangen in de zaak.

De twee andere Hells Angels zitten nog vast.

'Utrechtse politie negeerde advies risicowedstrijd'

De Utrechtse politie was van tevoren door collega's uit Twente gewaarschuwd het duel tussen FC Utrecht en FC Twente als risicowedstrijd aan te merken. Dat heeft manager operationele zaken van FC Twente Eugenio Porcu gezegd tegen RTV Oost.

Bij een wedstrijd tussen beide clubs vorig jaar in Enschede werd een reservespeler van FC Utrecht geslagen. Dat heeft volgens Porcu 'kwaad bloed' gezet bij de fans van de Utrechtse club.

Het duel zondag werd uiteindelijk niet aangemerkt als risicowedstrijd. Na afloop van het duel braken echter rellen los en loste de politie waarschuwingsschoten om de onruststokers op afstand te houden. Acht agenten raakten lichtgewond. Twee relschoppers zijn aangehouden.

De politie stelde eerder dat deze wedstrijd niet te laag was ingeschat. "Alle seinen stonden op groen", zei districtschef van de politie Johan van Renswoude maandag nog.

Nieuwe regering België: baard eraf

Tientallen bekende en minder bekende mannelijke Belgen hebben maandag weer het scheermes ter hand genomen om hun baard af te scheren. Zij hadden de haargroei maandenlang zijn gang laten gaan als protest tegen het uitblijven van een nieuwe regering. Nu Elio Di Rupo het samen met de onderhandelende partijen eens is over het regeerakkoord en de ministersposten heeft verdeeld, gingen de baarden eraf.

De bekende Vlamingen begonnen 12 januari met hun actie na een oproep van acteur en regisseur Benoît Poelvoorde. Zo liet onder meer radiopresentator Koen Fillet zijn baard staan. Maar ook 800 minder bekende mannen deden aan de actie mee.

Niet iedereen haalde de eindstreep. Eind april schoren al enkele "moedelozen", waaronder Poelvoorde zelf, hun baard af.

Nieuwe regering: baard eraf
Nieuwe regering: baard eraf (Foto: ANP)

Sparta Praag ontslaat Chovanec

Oud-PSV'er Jozef Chovanec is ontslagen als manager van Sparta Praag. De Tsjechische koploper nam die beslissing vanwege 'tegenvallende resultaten'. Zo werd vorig seizoen de in 2010 behaalde titel niet geprolongeerd. Ook vielen de resultaten in Europa tegen. In de Europa League overleefde Sparta de derde kwalificatieronde, maar was in de play-off FC Vaslui te sterk.

De 51-jarige Chovanec, die eerder ook voorzitter was van Sparta, stond sinds 2008 aan het roer van de club. Met de Praagse ploeg werd hij in 2010 landskampioen. In Europa haalde hij tweemaal de groepsfase van de Europa League. Volgens de club is het 'absoluut noodzakelijk' om dit jaar opnieuw kampioen te worden en Europees voetbal te halen.

Als speler kwam Chovanec drie keer voor Sparta uit. Tussendoor speelde hij een periode voor RH Cheb en drie seizoenen voor PSV. Tussen 1998 en 2011 was hij bondscoach van Tsjechië.


Sparta Praag ontslaat Chovanec (Foto: Novum)

S&P beziet kredietstatus van eurolanden

De kans bestaat dat de zes sterkste eurolanden, waaronder Nederland, de hoogst denkbare kredietstatus (AAA) bij kredietbeoordelaar Standard& Poor's verliezen. S&P houdt namelijk de kredietstatus van vrijwel alle eurolanden tegen het licht, zo bevestigde de financiële dienstverlener maandag.

Behalve Nederland hebben nog 14 eurolanden maandag te horen gekregen dat hun kredietstatus onder de loep wordt gelegd en mogelijk neerwaarts wordt herzien. S&P noemt de toegenomen systeemrisico's van de afgelopen weken als voornaamste reden. De rating van Griekenland is niet in het geding omdat die al op een zeer laag niveau staat. Die van Cyprus stond al op de helling. Een lagere kredietstatus leidt er in de regel toe dat een land meer rente moet betalen op staatsleningen.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager wilde niet inhoudelijk ingaan op het besluit van S&P. Wel zei hij dat het nieuws duidelijk maakt dat de schuldencrisis alle eurolanden kan raken. "Het is niet voor niets dat Nederland concrete voorstellen heeft gedaan die bij moeten dragen aan een oplossing van deze crisis. Daar werken we nu hard aan. Daarnaast laat het nogmaals zien dat het goed is dat dit kabinet koersvast is ten aanzien van het op orde brengen van het huishoudboekje van Nederland."

S&P beziet kredietstatus van eurolanden
S&P beziet kredietstatus van eurolanden (Foto: ANP)

Man bijna van piemel ontdaan

Een 69-jarige vrouw uit het Californische Palm Springs is opgepakt omdat ze probeerde het geslachtsdeel van haar partner te ontdoen met een schaar.

De vrouw deed gif in het eten van haar 62-jarige echtgenoot, bond hem vast aan zijn bed en knipte een deel van zijn piemel eraf, die ze daaropvolgend in de afvalbak deponeerde.

Direct na het voorval belde de 69-jarige vrouw de alarmlijn, ze verklaarde tegenover de toegesnelde ambulancebroeders dat hij het verdiend had. De man is meegenomen naar het ziekenhuis waar hij na een kleine ingreep weer naar huis mocht.

[Premier League] Fulham laat langs Liverpool

Fulham heeft in eigen huis met 1-0 weten te winnen van Liverpool. De Amerikaan Clint Dempsey profiteerde kort voor tijd van een fout van doelman Pepe Reina. De bezoekers speelden twintig minuten lang met tien man, nadat Jay Spearing een dubieuze rode kaart kreeg.

Het begin van de wedstrijd ging gelijk op. Zo kreeg Bryan Ruiz, die een basisplaats had bij Fulham, een grote kans. De Londense ploeg kwam vervolgens echter een aantal keren goed weg, maar het vizier bij Andy Carroll stond niet op scherp. De lange spits vormde met Luis Suárez het spitsenduo, terwijl Dirk Kuijt op de reservebank begon.

Na rust werd Liverpool sterker, maar moest het twintig minuten voor tijd verder met tien man. Een overtreding van Spearing op voormalig AZ'er Moussa Dembélé werd zwaar bestraft met rood. Met Stuart Downing en Kuijt als invallers gingen The Reds op zoek naar de voorsprong, maar de ploeg kwam goed weg toen Dempsey aan de andere kant de lat raakte.

Downing en Henderson waren namens Liverpool het dichtst bij een treffer, maar beiden raakten de paal. Kort daarna wist Fulham toch tot score te komen. Reina verkeek zich op een afstandsschot van ex-Liverpudlian Danny Murphy, liet de bal los en deze kwam voor de voeten van Dempsey. De Amerikaan kon de bal zodoende in het lege doel schieten. Liverpool zette in de slotminuten nog aan, maar de ploeg van trainer Martin Jol kwam niet meer in moeilijkheden.

Gestrande witsnuitdolfijn ingeslapen

Een jonge witsnuitdolfijn die zondagochtend werd gevonden op het strand bij Den Helder is maandagochtend in het opvangcentrum van stichting SOS Dolfijn overleden. SOS Dolfijn heeft het dier laten inslapen, omdat het in een erg slechte gezondheid verkeerde en de kans dat de dolfijn ooit nog terug kon keren naar de natuur minimaal was, meldt de stichting maandag.

De dolfijn had de naam Emma gekregen. Emma was volgens SOS Dolfijn in een slechte conditie, was sterk vermagerd en haar immuunsysteem leek stil te liggen. "Haar kansen op herstel waren nihil." Ook is het vrijwel zeker dat Emma nog afhankelijk was van haar moeder. "Dergelijke jonge dieren kunnen uiteindelijk niet teruggebracht worden naar zee."

Witsnuitdolfijnen worden vaker waargenomen in de Noordzee, maar dat een levend dier strandt, is volgens de stichting vrij uitzonderlijk. Eerder dit jaar werd een volwassen dier gevonden op het strand van Ameland. Dit dier, dat de naam Robbie heeft gekregen, is volgens SOS Dolfijn inmiddels flink opgeknapt en kan waarschijnlijk binnenkort al terug worden gebracht naar zee.

Mishandelde voetbalfan uit coma

De 77-jarige man die zaterdagmiddag in Amsterdam door een voetballer werd mishandeld, is bijgekomen uit zijn coma. Dat meldt het bestuur van de Amsterdamse amateurclub OSV maandag in een brief aan de leden op de website.

De 32-jarige voetballer van Sporting Noord werd zaterdag van het veld gestuurd tijdens een wedstrijd tegen OSV. Toen het slachtoffer, een supporter van OSV, liet blijken dat hij die beslissing terecht vond, ging de voetballer de bejaarde man te lijf.

Volgens het bestuur leek het wel mee te vallen met de verwondingen van de 77-jarige OSV-supporter. Toch werd een ambulance gebeld en niet veel later ging het bergafwaarts met hem. Het slachtoffer werd met spoed geopereerd, waarbij zijn milt is verwijderd. Ook zijn liters bloed uit de buikholte gehaald. Daarna is de man in slaap gehouden om beter te kunnen herstellen, aldus het bestuur van OSV.

De man is inmiddels bijgekomen en volgens zijn familie gaat het wat beter met hem.

Tegen de voetballer is aangifte gedaan en hij is aangehouden. Sporting Noord heeft de speler, een oud-kickbokser, geroyeerd.

Van aanranding verdachte advocaat vrij

De advocaat uit Nijmegen die wordt verdacht van aanranding en verkrachting van een cliënte, komt dinsdag op vrije voeten. De rechtbank in Utrecht heeft maandag besloten dat de man zijn proces in vrijheid mag afwachten.

De raadsman mag echter voorlopig niet werken als advocaat en mag ook geen contact opnemen met het slachtoffer. De 40-jarige advocaat zou de vrouw bij hebben gestaan in een echtscheidingsprocedure.

De advocaat zou zijn cliënte eind vorig jaar meerdere keren betast hebben. Hij liet haar ook intieme foto's van zichzelf opsturen en zou de vrouw hebben voorgehouden dat hij zou zorgen voor minder alimentatie als ze niet meewerkte.

De zaak tegen de man wordt eind februari voortgezet.

[CL] Guardiola geeft talenten de kans tegen BATE Borisov

Trainer Josep Guardiola zal de laatste groepswedstrijd in de Champions League tegen BATE Borisov gebruiken om een aantal talenten uit de eigen jeugdopleiding aan het werk te zien. Hij kondigde vandaag aan "nieuwe spelers" in te zetten tegen de Wit-Russische ploeg.

"Ik wil dat ze dapper zijn, hun talenten laten zien en geen angst tonen", aldus Guardiola, die nog niet de namen prijsgaf van de jonge spelers die aan de aftrap zullen verschijnen. Titelverdediger FC Barcelona is al zeker van een plaatsje in de achtste finales. Tevens wacht komend weekend de loodzware competitiewedstrijd tegen Real Madrid.

Voor BATE Borisov staat er nog wel iets op het spel. De ploeg heeft een zege nodig als derde te eindigen en zodoende in de Europa League te belanden.

Coach Jong Ajax: "El Hamdaoui werkte heel hard"

Mounir El Hamdaoui heeft vanavond zijn eerste wedstrijd gespeeld voor Jong Ajax. In de wedstrijd tegen Jong AZ (1-0 verlies) deed de Marokkaanse spits ruim een uur mee. Vervolgens werd hij tegen zijn zin in gewisseld door trainer Gery Vink.

De oefenmeester was na afloop te spreken over de inzet van zijn spits. "Mounir heeft heel hard gewerkt. Je kon wel zien dat hij er een tijdje uit heeft gelegen, hij moest even in het ritme komen”, liet Vink weten aan Ajax.nl.

El Hamdaoui was niet blij met de wissel. Yener Arica, die in het veld kwam voor El Hamdaoui, kreeg geen hand van de spits. Vervolgens verplaatste de Marokkaan zich direct naar de kleedkamers. Vink heeft niet op de actie gereageerd.

Samsung-aandeel stijgt na rechtzaak met Apple

Het aandeel van 's werelds grootste mobiele telefoonproducent Samsung is in waarde gestegen op de aandelenbeurs van Seoul nadat zij een rechtzaak hebben gewonnen waarbij Apple een verkoopverbod wilde op de Galaxytelefoons en -tablets van Samsung in Amerika.

Het aandeel steeg met 1,5 procent bij sluiting terwijl de Kospi Index zelf bleef steken op een winst van 0,4 procent. 

Op 3 december heeft een rechter in Amerika bepaald dat Samsung gewoon haar 4G-telefoons en Galaxy Tab 10.1-tablets mocht verkopen in Amerika en dat er geen aantoonbare patentbreuk was gepleegd.

Volgens kenners is dit conflict tussen Samsung en Apple, dat onder andere al heeft gespeeld in Nederland en nog loopt in Australië, nog lang niet voorbij. De verwachting is dat het alleen nog maar ingewikkelder zal gaan worden. Eerder heeft Samsung al aanpassingen aan haar toestellen en tablets gemaakt in Nederland en Duitsland om juridische stappen verder te vermijden.

'Scheidsrechter Gözübüyük pokerde met Feyenoorders'

De KNVB heeft een onderzoek ingesteld naar scheidsrechter Serdar Gözübüyük, aangezien een anonieme bron wist te melden dat de arbiter om grote bedragen geld zou hebben gepokerd met spelers van Feyenoord. Het onderzoek komt op een slecht moment voor Gözübüyük, aangezien de 26-jarige arbiter op het punt staat te promoveren naar de A-lijst internationaal.

Een aantal betrokkenen, waaronder Feyenoord-verdediger Ron Vlaar, zou al gehoord zijn door de zogeheten integriteitseenheid. Gözübüyük heeft naar eigen zeggen bij directeur betaald voetbal Bert van Oostveen zelf op het onderzoek aangedrongen, aangezien hij van mening is onschuldig te zijn "Ik wil erachter komen wie mij beschuldigt en waarom iemand mij dit wil aandoen", aldus de scheidsrechter.

"Ik heb nog nooit met spelers gepokerd. Het is een lachwekkende beschuldiging. Kwalijk ook. Bullshit! Als het wel zo zou zijn, lever ik meteen mijn contract in bij de KNVB. Ik zit er enorm mee. Aan de andere kant: ik word hier alleen maar sterker van. Ik richt me volledig op het fluiten, niet op onzinverhalen", vervolgde Gözübüyük verder.

De KNVB heeft over de zaak inmiddels contact gehad met de UEFA. De aanstaande promotie als international zou niet in gevaar komen.

Matthijs van Nieuwkerk moet kotsen tijdens DWDD

Matthijs van Nieuwkerk is maandagavond tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) niet lekker geworden. Tijdens het programmaonderdeel De TV Draait Door droeg Van Nieuwkerk enkele minuten de presentatie over aan tafelheer Jan Mulder.

Volgens een woordvoerder van de VARA heeft Van Nieuwkerk vermoedelijk iets verkeerds gegeten. Van Nieuwkerk trok zich even terug om over te geven. Na wc-bezoek knapte hij op en nam hij de presentatie van Jan Mulder weer over. Hij is in goede gezondheid huiswaarts gegaan, aldusde VARA.

Zijn afwezigheid werd meteen trending topic op Twitter, het meest besproken onderwerp. Op de wereldwijde ranglijst van populairste onderwerpen stond #matthijs op de derde plaats.

Matthijs van Nieuwkerk moet kotsen tijdens DWDD
Matthijs van Nieuwkerk moet kotsen tijdens DWDD (Foto: ANP)

SWTOR-bèta had twee miljoen spelers

Dat Star Wars: The Old Republic een langverwacht en veelgevraagd spel is was al bekend. Nu de bèta is afgelopen wordt dit nog eens bevestigd. Electronic Arts heeft namelijk bekendgemaakt dat de bèta twee miljoen spelers had, waarvan 750.000 unieke spelers alleen al in het weekend van Thanksgiving hebben ingelogd.

EA heeft verder gemeld dat er tijdens het Thanksgiving-weekend totaal negen miljoen uur gespeeld is in het spel, wat neerkomt op gemiddeld twaalf uur per ingelogde speler.

Star Wars: The Old Republic komt op 20 december uit op pc.

Protest in Moskou tegen Poetin

Duizenden mensen zijn maandag in Moskou de straat opgegaan om te protesteren tegen premier Vladimir Poetin en diens partij, Verenigd Rusland. De partij van Poetin behaalde zondag net geen vijftig procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen, maar volgens de oppositie en waarnemers is er gefraudeerd.

Het was een van de grootste betogingen in jaren. De politie heeft een onbekend aantal demonstranten gearresteerd. Enkele honderden betogers probeerden het kantoor van de kiescommissie in Moskou te bereiken, maar werden de pas afgesneden door de oproerpolitie. Die voerde de demonstranten af in bussen.

Naar schatting namen vijfduizend tot tienduizend mensen deel aan het protest. Ze scandeerden 'Rusland zonder Poetin'.


Protest in Moskou tegen Poetin (Foto: Novum)

Klimaatonderhandelingen van start in Zuid-Afrika

In het Zuid-Afrikaanse Durban zijn maandag achter gesloten deuren de onderhandelingen begonnen over een nieuw klimaatverdrag. De afspraken die zijn vastgelegd in het verdrag van Kyoto lopen tot eind 2012.

Om de uitstoot van broeikasgassen significant te verminderen is de deelname van China, de Verenigde Staten en de Europese Unie vereist.

De EU wil alleen nieuwe bindende afspraken maken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen als alle andere grote vervuilers hetzelfde doen. Volgens de EU moet er nu overeenstemming worden bereikt over nieuwe onderhandelingen die in 2015 moeten leiden tot een nieuw verdrag. Dat verdrag kan dan in 2020 ingaan. "We moeten niet nog meer nadenken, we moeten nu tot actie overgaan", zei Eurocommissaris Connie Hedegaard.

De VS en China, twee van de grootste vervuilers ter wereld, zijn de grootste struikelblokken. De Amerikaanse gezant Todd Stern gaf aan alleen iets in een nieuwe overeenkomst te zien als alle landen zich aan dezelfde doelstellingen binden. Hij zei echter niet te geloven dat China bereid is dat te doen.

Volgens Stern moet een toekomstig verdrag opnieuw kijken naar de verdeling van landen in twee categorieën: de industriële en de opkomende landen. Deze verdeling werd in 1992 opgesteld. "Het slaat nergens op. De wereld is drastisch veranderd sinds 1992", aldus Stern.

De Europese delegatie sprak eerder achter gesloten deuren met China. Volgens een bron bij de Europese delegatie verliep de bijeenkomst teleurstellend. Hoewel China eerder in het openbaar heeft gezegd voor een bindende overeenkomst te zijn, zeiden de Chinese gezanten onomwonden geen bindende doelen te accepteren, aldus de bron.

De Canadese minister van milieu Peter Kent zei dat zijn regering geen enkele nieuwe overeenkomst zal tekenen, ongeacht wat andere landen zoals China doen.

Praten met Chocobo's in FFXIII-2

Via de Japanse website 4Gamer.net zijn nieuwe details opgedoken voor Final Fantasy XIII-2. Zo is het mogelijk om met chocobo's te praten en wanneer je op ze rijdt dan zul je alle gevechten vermijden of op plaatsen kunnen komen waar je normaal niet kunt komen.

Nieuw in het spel is schade die 'Blood Damage' heet. Deze schade zorgt ervoor dat je HP continu steeds lager wordt en permanent lager blijft tenzij je een specifiek voorwerp gebruikt. Het zal mogelijk zijn vier verschillende reacties te geven in gesprekken en monsters die voor jou vechten kun je een eigen naam geven.

Final Fantasy XIII-2 komt 3 februari uit voor PS3 en Xbox 360.

Trailer: Chimpanzee

Disneynature brengt na Earth (2008), The Crimson Wing: Mystery of the Flamingos (2008) en Océans (2009) een nieuwe natuurfilm in de bioscoop. In Chimpanzee, die in 2012 uit moet komen, wordt een groep chimpansees gevolgd die leeft in de regenwouden van Ivoorkust en Oeganda. De nieuwsgierige en speelse Oscar raakt zijn familie kwijt en is in het enorme oerwoud helemaal op zichzelf aangewezen.

Chimpanzee gaat op 29 april 2012 in de Verenigde Staten in première. Een Nederlandse releasedatum is nog onbekend. Bekijk hieronder de trailer.

Sluiter overtuigend naar finale qualifying school

Tim Sluiter heeft nog goede kansen om volgend jaar uit te mogen komen op de Europese Tour. Sluiter plaatste zich overtuigend voor de finale van de zogeheten qualifying school door het kwalificatietoernooi in het Spaanse Alicante te winnen. Hij kwam na vier ronden uit op een totaal van 268 slagen, 16 onder par.

Naast Sluiter wisten nog drie Nederlanders zich te plaatsen voor het finale toernooi, volgende week in Girona. : Taco Remkes, Wil Besseling en Floris de Vries voldeden plaatsten zich door bij de eerste twintig van één van de vier kwalificatietoernooien te eindigen. Inder van Weerelt, Richard Kind, Jurrian van der Vaart en Reinier Saxton kwamen niet door de kwalificatie heen.

Maarten Lafeber moet na meer dan 10 jaar ook in actie komen in de qualifying school om zijn kaart voor de Europese Tour terug te verdienen. Als oud-winnaar van het KLM Open (2003) is hij rechtstreeks toegelaten tot het finaletoernooi. Daar krijgen de eerste dertig een Tourkaart voor volgend jaar.

Marianne Weber vindt parodie niet tof

Een sketch in de TV Kantine van Carlo Boszhard en Irene Moors is niet in goede aarde gevallen bij Marianne Weber. Vrijdag zette Irene een persiflage neer van de zangeres die een zelfmoordpoging onderneemt. De moeder van Weber kwam twintig jaar geleden om het leven door zelfdoding.

"Het is een heel zwaar, beladen onderwerp", vertelde de zangeres maandagavond in RTL Boulevard. "Toen ik keek stond ik er niet eens zo bij stil." Na reacties van familie en vrienden realiseerde ze zich dat het 'wel heel erg zwaar' was. "Betere research zou geen kwaad kunnen, want het komt wel heel erg dichtbij."

Carlo Boszhard heeft inmiddels zijn excuses aangebonden aan Weber. Ook stelde hij voor om de sketch uit de herhaling van de aflevering te knippen. Weber heeft aangegeven dat dat wat haar betreft niet nodig is.

Galatasaray meldt zich voor Amrabat

Galatarasary heeft zich bij Kayserispor gemeld voor Nourdin Amrabat. De Nederlandse aanvaller is dit seizoen op dreef en dit heeft tot de interesse geleid van de Turkse topclub.

Naar verluidt zou Kayserispor het eerste bod van Galatasaray hebben geweigerd. De huidige ploeg van Amrabat zou een astronomisch bedrag verlangen voor de voormalig PSV'er. Amrabat zou zelf oren hebben voor een overgang naar de ploeg uit Istanbul.

Mocht Amrabat de overstap maken naar Galatasaray, dan is dit goed nieuws voor PSV. De Eindhovenaren, waar Amrabat tussen 2008 en 2011 onder contract stond, vangen 25% van de transferopbrengst. Amrabat speelde in het verleden verder voor VVV-Venlo en FC Omniworld.

Vlemmings wint bij debuut AEK Larnaca

Leon Vlemmings, sinds kort trainer van AEK Larnaca, heeft zijn debuut als trainer van de Cypriotische ploeg opgeluisterd met een overwinning. In eigen huis won Larnaca met 2-0 van hekkensluiter Ermis Aradippou.

"De eerste helft was heel slecht", liet Vlemmings, voormalig interim-trainer en assistent-coach van Feyenoord, weten aan VI. "Daarna hebben we het in de tweede helft beter gedaan." Voor Larnaca wist Gonzalo Garcia-Garcia, voormalig speler van onder meer FC Groningen, de 2-0 te scoren. Verder maakten Kevin Hofland en Tim de Cler hun opwachting. Edwin Linssen ontbrak vanwege een blessure en Gregoor van Dijk was geschorst.

Over het niveau van AEK Larnaca is Vlemmings al aardig op de hoogte: "Ik ben natuurlijk op de hoogte gesteld door de Nederlanders bij AEK. Het niveau van Omonia Nicosia, APOEL Nicosia – dat in de Champions League verraste – en ons is aardig. Alles wat daar onder komt, is heel veel minder. Dat zagen we vandaag ook. Een echte counterploeg die alleen maar verdedigt. Ons niveau is ongeveer middenmoot Eredivisie."

Vlemmings weet nog niet hoe lang hij werkzaam zal zijn op Cyprus: "Voorlopig zit ik hier goed voor de komende zes maanden, zeker omdat er in Nederland niet direct een job is die vrij zal komen. Daarna zien we het wel." Na twaalf competitiewedstrijden staat AEK Larnaca op de vijfde plek. Het verschil met koploper Omonia Nicosia bedraagt acht punten. Komend weekend gaat Vlemmings met zijn ploeg op bezoek bij nagennisi Dherynia.

Epic Games kondigt nieuw project aan

Cliff Bleszinski heeft namens Epic Games op de website van Spike TV een boodschap geplaatst dat ze zaterdag een nieuw project zullen aankondigen. Het project wordt gemaakt door het hoofdkwartier van Epic Games in North Carolina.

Het project, zoals Bleszinski het zegt, zal nieuwe en fris zijn: “It’s an entirely fresh and new experience being crafted from our North Carolina studio that you’re not going to want to miss.” Bekijk de aankondiging hieronder, mocht het filmpje in jouw browser niet werken, kijk hem dan hier.

Bedenker Last Guardian stelt fans gerust

Fumito Ueda, bedenker van onder andere The Last Guardian, heeft fans en belangstellenden via Twitter gerustgesteld en aangegeven dat hij nog altijd hard aan het werk is met de ontwikkeling van The Last Guardian.

"Er zijn veel vragen gekomen de laatste tijd maar er wordt hard aan The Last Guardian gewerkt, dus je hoeft je geen ernstige zorgen te maken", aldus een vrije vertaling via Google Translate van Ueda's tweet.

Vorige week meldden wij het gerucht dat Ueda zou zijn weggegaan bij Sony. Hij zou zijn designwerk voor The Last Guardian afmaken als freelancer. Sony wilde destijds geen commentaar geven op de geruchten en ook Ueda laat dit onderwerp nu buiten beschouwing.

The Last Guardian moet in 2012 uit gaan komen op PlayStation 3, maar er is nog geen precieze datum bekend.

Filmindustrie wil af van gratis downloads

Filmmakers hebben een brandbrief gestuurd naar Tweede Kamerleden over het bestrijden van het gratis online filmaanbod. De industrie wil dat bedrijven die op internet kosteloos films aanbieden, worden aangepakt.

De brief is gestuurd namens de leden van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, Filmproducenten Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten. In Nederland is het downloaden van films voor privégebruik niet verboden. De verenigingen roepen de politiek op maatregelen te nemen om daar een einde aan te maken.

Volgens de filmmakers brengen de aanbieders van gratis films op internet de Nederlandse filmindustrie serieus in gevaar. De industrie zegt het al zwaar te hebben met de aangekondigde bezuinigingen vanaf 2013.

De Kamerleden bespreken deze kwestie woensdag in de commissie Veiligheid en Justitie.

'BBC op Xbox Live in 2012'

Microsoft en BBC hebben bekendgemaakt dat de iPlayer van de BBC naar Xbox Live zal komen in 2012 maar alleen in Engeland. De service van het mediabedrijf zal gratis zijn voor alle Xbox Live-gebruikers.

Waar het aanbod van de BBC uit zal bestaan is nog niet bekendgemaakt. Beide partijen zijn nog druk aan het kijken naar welke programma's ze willen aanbieden. Dat de BBC ook naar Xbox Live komt is één van de vele stappen om de Xbox 360 en de Xbox Live-service echt een multimediabelevenis te maken. Of een soortgelijke service ook buiten Engeland zal komen is nog niet bekendgemaakt.

Xbox Dashboard wil alles samenbrengen

Microsoft gaat vanaf 6 december het Xbox Live Dashboard aanpassen en neemt hierin geen kleine maatregelen. Het doel van het nieuwe Dashboard wordt om een complete multimediabelevenis te kunnen bieden en ondersteunen.

Het dashboard wordt volledig ondersteund door het Kinect-systeem, waardoor je opdrachten kunt geven via de controller, gebaren of spraakopdrachten. Ook krijgt het een scala aan entertainmentsamenwerkingsverbanden. Zo komt er bijvoorbeeld een YouTube-app aan om via het dashboard op YouTube te surfen en is er een UFC-app om onder andere je favoriete UFC-wedstrijd terug te kijken.

Microsoft wil met de update drie belangrijke doelen bereiken. Zij willen meer entertainment bieden op één plek, makkelijker kunnen achterhalen wat gebruikers willen en interactieve sociale elementen introduceren in televisiecontent.

In de onderstaande video krijg je alvast een eerste indruk van het nieuwe dashboard. Komende week moeten alle Xbox Dashboards voorzien zijn van de update.

Casillas, C. Ronaldo en Ramos niet tegen Ajax

Real Madrid zal komende woensdag in de Champions League-wedstrijd tegen Ajax aantreden zonder een aantal toppers. Trainer José Mourinho liet onder meer Iker Casillas, Cristiano Ronaldo en Sergio Ramos achter in Spanje.

Mourinho besloot wel om de pas 18-jarige Jesé Rodríguez mee te nemen naar Amsterdam. Ook Mesut Özil zal van de partij zijn in de Amsterdam ArenA. De Duitser verwacht een lastige wedstrijd tegen Ajax: "We zullen het in Amsterdam moeilijker krijgen. Maar Real Madrid wil iedere wedstrijden winnen, ook dit duel. Als we ons gebruikelijke spel spelen, ben ik ervan overtuigd dat we met die punten naar Madrid terugkeren."

Voor Real Madrid staat er tegen Ajax niets meer op het spel, aangezien de Spaanse ploeg zich al eerder wist te plaatsen voor de volgende ronde. Tevens staat komend weekend de belangrijke competitiewedstrijd tegen FC Barcelona op het programma.

Gewonden door instorten damwand melkfabriek

Twee bouwvakkers zijn maandagmiddag bedolven geraakt onder een ingestorte damwand op het terrein van Friesland Campina in het Drentse Beilen. Een van de mannen kon al snel onder het puin vandaan worden gehaald. De ander moest met speciale apparatuur onder de brokstukken weg worden gehaald, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Over de toedracht van het instorten kon een woordvoerder van het zuivelbedrijf niets zeggen. De damwand stortte rond 14.30 uur deels in. Het gaat niet om een reguliere wand, maar een wand uit grote betonnen platen die voor werkzaamheden is opgezet. De twee gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Sesamstraat decor Coen en Sander Show

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga maken live uit Sesamstraat een uitzending van hun radioshow. De 3FM-dj's met de Coen en Sander Show doen de bekende tv-straat volgende week woensdag aan.

Coen en Sander hebben met hun uitzending een primeur te pakken. Nooit eerder maakte een radioprogramma een uitzending vanuit Sesamstraat, dat dit jaar zijn 35e verjaardag viert. "Ik ben van jongs af aan groot fan en kan alle liedjes meezingen", laat Sander weten.

Ook de bewoners van Sesamstraat kijken uit naar het bezoek van de dj's. "Sesamstraat bestaat dit jaar 35 jaar. Coen en Sander zijn van harte welkom op onze verjaardag", laat Meneer Aart weten. "Het belooft een dolle boel te worden."

Van der Wiel: "Het wordt een mooie wedstrijd"

Gregory van der Wiel treft met Ajax woensdagavond in de laatste wedstrijd uit de groepsfase van de Champions League het al geplaatste Real Madrid. De Amsterdammers hebben aan een gelijkspel genoeg om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. Verliest Ajax, dan is de ploeg afhankelijk van de wedstrijd tussen Olympique Lyon en Dinamo Zagreb.

Van der Wiel is klaar voor de confrontatie met de Spaanse topclub. "Het wordt een hele mooie wedstrijd. Ik hoop dat we ons voor de volgende ronde zullen plaatsen. Dat zou een prestatie zijn. De wedstrijd tegen Real Madrid is heel belangrijk voor de club. Ik heb er erg veel zin in", aldus de rechtsback van Ajax.

Onlangs werd Van der Wiel in verband gebracht met Valencia. De verdediger ziet de Spaanse ploeg zelf als een ideale volgende stap in zijn loopbaan. Wel liet hij weten zich de komende maanden volledig op Ajax te willen richten.

Gregory van der Wiel
Van der Wiel: "Het wordt een mooie wedstrijd" (Foto: Pro Shots)

Nieuwe Mercedes debuteert op 21 februari

Mercedes Grand Prix zal de nieuwe Formule 1-auto voor het seizoen 2012 pas bij de tweede wintertest op 21 februari in gaan zetten. Op die datum zal er door de coureurs op het circuit van Barcelona gereden gaan worden. De eerste wintertest op 7 februari in Jerez is niet haalbaar.

"We zijn in de fabriek al een poosje bezig met de voorbereidingen op 2012. Het is de bedoeling dat we dan een stuk verder naar voren staan op de grid. Zoals altijd, moet je in de winter de afweging maken tussen meer dagen aan de ontwikkeling van de auto steken in de fabriek en meer dagen besteden aan het optimaliseren van de wagen op de baan. Door pas tijdens de tweede wintertest voor het eerst met de W03 de baan op te gaan, denken we het maximale uit onze tijd in de fabriek én onze tijd op de baan te kunnen halen," zei teambaas Ross Brawn.

'Wildstand neemt af door opmars stropers'

Elk jaar worden duizenden reeën, edelherten en wilde zwijnen illegaal afschoten door zwaarbewapende stropers. Op sommige plaatsen is de reeënpopulatie door het stropen zelfs gehalveerd, meldt het televisieprogramma EénVandaag maandag.

Boswachters en jachtopzichters registreerden in 2009 bijna 2800 incidenten, zo blijkt uit het registratiesysteem van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's). Dit jaar zal dat oplopen tot meer dan 3500. Dat zou echter nog maar het topje van de ijsberg zijn.

In slechts tien procent van de gevallen lukt het de dader op te sporen. Dat heeft met name te maken met de afname van het aantal boswachters en jachtopzieners. Waren er in 2000 nog duizend 'groene' boa's, dit jaar zijn het er nog vierhonderd.

Boswachter Ger Verwoerd van het Geldersch Landschap zegt in het programma dat het om georganiseerde criminaliteit gaat en dat de illegale wildhandel zeer winstgevend is.

Trainer Allegri verlengt bij Milan

Trainer Massimiliano Allegri heeft met zijn ploeg AC Milan overeenstemming bereikt over de verlenging van zijn contract tot medio 2014. Dit liet algemeen directeur Adriano Galliani vandaag weten.

"We zijn er al een tijdje uit, maar we hebben nog geen tijd gehad het op papier te zetten", aldus Galliani. Allegri wist vorig seizoen met AC Milan de landstitel te pakken. Dit seizoen won hij de Italiaanse supercup met de rossoneri.

Verder liet Galliani weten dat Milan zich graag wil versterken met Carlos Tévez (Manchester City) en Riccardo Montolivio (Fiorentina).

GAME krijgt exclusieve Star Wars: The Old Republic-editie in UK

Eerder is aangegeven dat de Collector's Edition van Star Wars: The Old Republic in Engeland naar verschillende webwinkels zou komen zoals Amazon en Play.com. Nu meldt MCV dat dit niet klopt en dat de Collector's Edition alleen verkrijgbaar zal zijn bij GAME en Gamestation in Engeland.

De speciale editie van meer dan €100,- bevat onder andere een soundtrack, extra ingame-content en een beeldje. GAME is blij met de exclusiviteit: "It’s great to see so much enthusiasm and anticipation around Old Republic and we’re happy to be able to offer GAME and Gamestation’s Star Wars fans this special edition.”

Star Wars: The Old Republic komt 20 december uit voor windows, bekijk hieronder een filmpje van de Collector's Edition.

Nesbitt: "Ik kan nog harder"

Christine Nesbitt heerst net zoals vorig seizoen weer op de middenlange afstanden in het vrouwenschaatsen. De Canadese bewees met wereldbekerzeges in Chelyabinsk, Astana en Heerenveen al vroeg in vorm te zijn en goede tijden te rijden, maar naar eigen zeggen kan ze nog sneller.

Het hoofddoel voor de 26-jarige Nesbitt is het WK sprint dat in januari op haar thuisbaan in Calgary gehouden zal worden. Ze wil voor eigen publiek de titel prolongeren. In de Chinese Yu Jing zal ze een geduchte concurrente gaan hebben. Daarom moet ze op de 1.000 meter het wereldrecord van Cindy Klassen van 1.13.11 aanvallen. "Ik moet daar in elk geval dichtbij komen om Yu Jing van me af te houden. Het zou mooi zijn om in Calgary een wereldrecord te vestigen," zei de Canadese.

Ze heeft een persoonlijk record van 1.13,36 staan en schaatste ruim een week geleden in Astana al 1.14,82 waarmee ze het wereldlaaglandrecord van Anni Friesinger tot op 0.01 seconde benaderde. "Ik kan nog wat procentjes beter worden."

De druk op haar schouders zal in ieder geval lager zijn dan tijdens de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver. "Ik was totaal niet gelukkig. Toen ik de 1000 meter had gewonnen, was mijn eerste gedachte: 'Oh, mijn God. Wat ben ik blij dat dit over is.' Ik voelde zó veel druk op mijn schouders om in eigen land olympisch kampioen te worden. Het was echt niet leuk," zei Nesbitt die nu relaxter is maar heeft richting Sochi 2014 nog veel doelen. "Ik denk dat er nog zó veel meer in mij zit. Ik wil de komende jaren ontdekken hoe goed ik kan worden."


Christine Nesbitt (Foto: Pro Shots)

'Xbox 360 aan top in Amerika'

Aanstaande donderdag maakt de NPD in Amerika cijfertjes bekend over het aantal consoleverkopen in Amerika over de gehele novembermaand. Analisten van Wedbush Morgan en EEDAR doen alvast een ruwe schatting van de cijfers en de Xbox 360 doet het bij beide het beste.

November nam ook het beruchte Black Friday met zich mee waar Amerikanen met vele kortingen de winkels bestormen. Bekijk hieronder de verkoopcijfers, het percentage achter de cijfers geeft aan of het een stijging of daling is in vergelijking met november vorig jaar.

Wedbush Morgan

360 - 1,445,000 (+5%)

Wii - 1,050,000 (-17%)

DS - 750,000 (-50%)

PS3 - 750,000 (+41%)

3DS - 760,000 (n/a)

PSP - 225,000 (-22%)

PS2 - 20,000 (-75%)

Totaal - 5,000,000 (-1%)

EEDAR

360 - 1,380,000 (0%)

Wii - 900,000 (-29%)

DS - 690,000 (-54%)

PS3 - 693,000 (+31%)

3DS - 650,000 (n/a)

PSP - 175,000 (-39%)

PS2 - (n/a)

Totaal - 4,488,000 (-11%)

Bestuurslid Buma/Stemra definitief weg

Bestuurslid van Buma/Stemra Jochem Gerrits heeft maandag ontslag genomen. Dat meldt de auteursrechtenorganisatie. Gerrits trad vorige week al tijdelijk terug na een uitzending van Pownews waarin een telefoongesprek te horen was waarin het bestuurslid zijn diensten aanbood in ruil voor geld.

In het gesprek zei Gerrits dat hij zich wilde inzetten voor een miljoenenclaim van de componist Melchior Rietveldt. In ruil daarvoor vroeg Gerrits wel een derde van de opbrengst. Een woordvoerder van Buma/Stemra meldde vorige week dat Gerrits niet ontkent dat hij in het gesprek te horen is, maar dat hij zich niet herkent in de berichtgeving.

Een muziekstuk van Rietveldt voor een antikopieercampagne zou zonder zijn medeweten zijn vertoond in bioscopen en op dvd's. Buma/Stemra moet de belangen van muziekmakers, zoals componisten en tekstschrijvers, behartigen en het auteursrecht beschermen.

Met zijn vertrek is Gerrits de bestuursvergadering die woensdag plaatsvindt voor. Tijdens die vergadering zou worden besproken wat er verder met hem moest gebeuren. Het bestuur stelt het volgens de organisatie op prijs 'dat Gerrits het belang van Buma/Stemra laat prevaleren'.

Het college van toezicht van de collectieve beheersorganisaties van auteurs- en naburige rechten kondigde vorige week aan een onderzoek in te stellen naar de kwestie. Het bestuur van Buma/Stemra wil zolang dit onderzoek loopt geen mededelingen doen over de kwestie.

De auteursrechtenorganisatie stelt op korte termijn een onafhankelijke interim-voorzitter aan, die onder meer moet toezien op de vorming van een nieuwe bestuursstructuur.

Clinton bezorgd over Russische verkiezingen

De Verenigde Staten zijn zeer bezorgd over het verloop van de Russische parlementsverkiezingen. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton maandag gezegd.

Verenigd Rusland, de partij van president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin, leed zondag een pijnlijk verlies. De partij behaalde 49,5 procent van de stemmen, goed voor 238 van de 450 zetels in de Doema. Vier jaar geleden wist de partij nog 315 zetels te behalen. Volgens waarnemers en de oppositie is de uitslag nog geflatteerd, gezien de vele meldingen van fraude en andere overtredingen van de kieswet.

Clinton zei dat haar mening er minder toe doet dan die van de Russische kiezers, die volgens haar het recht hebben te weten of hun stemmen eerlijk zijn geteld. Clinton voerde de berichten over fraude met stembiljetten en manipulatie van kieslijsten als reden voor haar zorgen aan.

Cao-inzet FNV: 2,5 procent en koopkrachttoeslag

De FNV-bonden gaan de cao-onderhandelingen van volgend jaar in met een looneis van maximaal 2,5 procent. Ook gaan de bonden ter compensatie van het koopkrachtverlies door bezuinigingen van het kabinet op onder meer de kinderopvang en zorgtoeslag een koopkrachttoeslag van driehonderd euro eisen. Dat zijn de FNV-bonden maandag overeengekomen in de Federatieraad.

De bonden waren het in september in principe al eens geworden over deze inzet. Na discussie met de leden heeft de FNV het beleid maandagmiddag definitief vastgesteld.

Cao-coördinator van de FNV Catelene Passchier stelt dat met de koopkrachttoeslag de bestedingen op peil worden gehouden. "Het allerbelangrijkste is dat mensen vertrouwen blijven houden in de veerkracht van onze economie."

De FNV-bonden gaan zich verder onder meer richten op het vergroten van de arbeidsparticipatie van ouderen en werknemers met een arbeidsbeperking, het terugdringen van flexcontracten en het bevorderen van doorstroming naar vast werk en meer zeggenschap en invloed voor werknemers op hun werk.

De cao-onderhandelingen moeten volgens de vakcentrale zo min mogelijk hinder ondervinden van de omvorming van de FNV tot de Nieuwe Vakbeweging. Tot die omvorming werd zaterdag besloten door de voorzitters van de bij de FNV aangesloten bonden/

Malki: "Niets gehoord van Stuttgart"

Roda JC Kerkrade moet mogelijk al na één seizoen weer afscheid nemen van Sanharib Malki. De Syrische aanvaller is dit seizoen één van de blikvangers bij de Limburgers.

Het Algemeen Dagblad schrijft maandag dat Malki in de belangstelling zou staan van het Duitse VfB Stuttgart. Ook Roda JC is inmiddels overtuigd van de aanvaller. De Limburgers willen de optie in het éénjarige contract van de spits lichten.

Malki scoorde dit seizoen al negen keer. Van de interesse van de Duitse club weet hij echter niets. "Dat hoor ik voor het eerst", zegt Malki in de krant over de belangstelling. "Ik heb het naar mijn zin hier. Het voetbal in Nederland is beter dan in België, ik ontwikkel me goed."

Toch hoopt hij ooit nog in één van de grote competities te voetballen. "Aan de andere kant, ik ben al 27 jaar. Mijn manier van spelen kost veel kracht. Ik denk dat ik nog maar een jaar of drie op mijn top ben. Duitsland? Die competitie ligt me denk ik wel", aldus Malki.

Sanharib Malki
Malki: "Niets gehoord van Stuttgart" (Foto: Pro Shots)

'Saudi-Arabië moet kernwapens overwegen'

Saudi-Arabië moet overwegen een kernwapen te verkrijgen als tegenwicht voor de regionale rivalen Israël en Iran. Dat heeft voormalig chef van de inlichtingendienst prins Turki bin Faisal al-Saud maandag gezegd.

"Onze inspanningen en die van de wereld hebben Israël en Iran er niet van overtuigd massavernietigingswapens af te zweren", aldus het invloedrijke lid van de Saudische koninklijke familie. Hij wil daarom dat ook Saudi-Arabië die mogelijkheid openhoudt.

Saudi-Arabië is officieel tegenstander van nucleaire wapens. Het land heeft wel laten weten dat het kernreactors wil bouwen 'voor vreedzame doeleinden'.

Cameron wil patiëntengegevens delen met bedrijven

De Britse premier David Cameron heeft maandag voorgesteld alle patiëntengegevens van de National Health Service (NHS), de Britse openbare gezondheidszorgdienst, te delen met Britse bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg. Dat zou de innovatie ten goede komen, aldus Cameron. De premier gaf als voorbeeld de farmaceutische mastodonten GlaxoSmithKline en AstraZeneca.

In het plan van Cameron worden alle patiëntengegevens gedeeld tenzij mensen persoonlijk bezwaar maken. De premier opperde ook om de NHS toe te staan experimentele medicijnen, die nog niet volledig zijn goedgekeurd, te gebruiken om ernstig zieke mensen te behandelen.


Cameron wil patiëntengegevens delen met bedrijven (Foto: Novum)

MRSA-uitbraak in ziekenhuis Assen

Twee patiënten en een medewerker van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen blijken besmet te zijn met de MRSA-bacterie. De besmetting is vastgesteld op een verpleegafdeling. De hele afdeling is geïsoleerd en voor neurologiepatiënten is een opnamestop ingesteld. Dat meldt het ziekenhuis maandag.

Het ziekenhuis gaat kweken afnemen van medepatiënten van de twee besmette mensen en van medewerkers die op de afdeling komen. Ook inmiddels ontslagen patiënten worden opgeroepen om een kweek af te laten nemen. In totaal gaat het om ongeveer zestig mensen.

MRSA is niet direct schadelijk voor mensen, maar kan gevaar opleveren voor mensen met een verminderde weerstand. Daarom gelden strikte regels om dergelijke bacteriën in ziekenhuizen uit te bannen. De bacterie verspreidt zich via huidcontact.

Passagiers KLM gekoppeld via sociale media

Passagiers van KLM kunnen binnenkort via sociale media zelf kiezen naast wie ze tijdens hun reis in het vliegtuig willen zitten. Dat heeft een woordvoerder van de vliegtuigmaatschappij maandag gezegd.

Bij het online inchecken kunnen de profielen die reizigers op bijvoorbeeld Linkedin en Facebook hebben, aan elkaar gekoppeld worden. Zakenmensen kunnen zo bijvoorbeeld nieuwe contacten opdoen.

De zegsvrouw wilde verder nog niets over het plan kwijt omdat het de bedoeling was dat de dienst met de naam 'social seating' pas in het nieuwe jaar zou worden aangekondigd. Ook is het plan volgens haar nog in ontwikkeling. In 2012 worden meer details bekend.

3JS komen met nieuw album en toer

De 3JS beginnen het nieuwe jaar goed. De Volendammers komen in januari met een nieuw album, genaamd 4 Elementen. De band gaat ook meteen de theaters in voor een begeleidende toer.

De nieuwe cd ligt 27 januari in de schappen, bevestigt een woordvoerder van Volendam Music. De eerste single van het album, De Weg, komt op 6 januari uit.

De begeleidende theatertoer, die ook 4 Elementen heet, start op 12 januari in Beverwijk. De show 'boordevol nummers van de nieuwe plaat' zal 37 theaters in het land aandoen.

Sloop winkels Heerlen start woensdag

De tien door verzakking bedreigde winkels van winkelcentrum 't Loon in Heerlen worden vanaf woensdag gesloopt. Dat heeft burgemeester Paul Depla maandag gezegd op een persconferentie. Tijdens de sloop blijven de overige winkels dicht. Ook de bewoners van de achttien appartementen boven het winkelcentrum kunnen zolang nog niet naar huis.

De sloop betreft de tien winkels die dinsdagmiddag hun deuren moesten sluiten. De gemeente heeft het sloopplan dat de vereniging van eigenaren van het winkelcentrum eerder op de dag voorlegde goedgekeurd. De sloop duurt tot uiterlijk 23 december.

Het aannemingsbedrijf dat de sloop op zich neemt is maandagavond met groot materieel onderweg. Dinsdagochtend wordt de werkplaats ingericht, zodat woensdag kan worden gestart met de sloop. "Ik zie liever vandaag dan morgen dat ze beginnen, maar de voorbereidingen zijn noodzakelijk."

De problemen met het gebouw kwamen maanden geleden al aan het licht, maar zaterdagmiddag begon de verzakking van 't Loon. Toen was een kolom van het complex losgeslagen, wat een gat sloeg van ongeveer vijf meter doorsnede en een halve meter diep. Zondag zette de verzakking door.

De betrokken bewoners en ondernemers zijn inmiddels geïnformeerd. Volgens Depla was het vooral voor de winkeliers van wie de winkel wordt gesloopt een harde boodschap. "Hun winkels worden gesloopt met inventaris en al. Ze zijn echt hun winkel kwijt met alles wat erbij hoort. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten."

Met de bewoners van de vrijdagnacht ontruimde flat wordt gekeken naar alternatieven. "Voor sommige mensen is het hotel waar ze nu zijn ondergebracht op termijn niet adequaat. Voor hen biedt een vakantiehuisje of een gemeubileerd appartement wellicht uitkomst."

Tweede arrestatie voor dood zwerver Breda

Een 40-jarige Rotterdammer is maandag aangehouden in verband met het onderzoek naar de gewelddadige dood van een zwerver in Breda. Woensdag werd al een 30-jarige vrouw aangehouden. De 50-jarige zwerver werd begin september dood aangetroffen in de fietsenstalling van een school, vlak bij een daklozenopvang.

Onder meer in Opsporing Verzocht werden vorige week bewakingsbeelden getoond en werd de achtergrond van het slachtoffer geschetst. Het ging om beelden van een man die in de betreffende nacht op de locatie was op het moment dat de zwerver werd omgebracht.

Naar aanleiding van de opsporingsuitzendingen kwamen vijf reacties binnen. Een van deze tips is volgens de politie zeer bruikbaar in het onderzoek.

Achievements the Darkness 2 bekendgemaakt

Het duurt nog even voordat the Darkness 2 uitkomt, maar er zijn vijfitg achievements bekendgemaakt met een totaal van duizend punten. Bekijk de lijst van achievements hieronder.

Free the Mind (25 points)
Finish the game on any difficulty

Don of Darkness (100 points)
Finish the game on Don difficulty

At Home in the Dark (50 points)
Finish all chapters in New Game+ on any difficulty

One Man Army (10 points)
Kill 25 enemies while being dragged from the restaurant, without dying or restarting checkpoint

The Bird is the Word (5 points)
Avoid being run over in the parking garage

Carnie Kid (20 points)
Earn a score of over 1000 in each of the carnival games

Impish Delight (10 points)
Kill 15 enemies while playing as the Darkling

Executioner (10 points)
Kill 50 enemies with Executions while playing as Jackie

The Swarm King (10 points)
Kill 50 enemies who are swarmed while playing as Jackie

The Old Gibber (10 points)
Kill 100 enemies with Gun Channeling while playing as Jackie

Suck It Up (10 points)
Kill 50 enemies with Black Hole while playing as Jackie

Cut and Run (10 points)
Kill 50 enemies with the Demon Arm Slash attack

Ready for the Big Leagues (10 points)
Kill 50 enemies with thrown objects

Dark Akimbo (10 points)
Kill 100 enemies while dual wielding 2 different guns while playing as Jackie

That's Why I'm the Boss (15 points)
Impress Dolfo in two different ways

Karma's a Bitch (10 points)
Kill a shielded enemy with his own shield

2 Guys 1 Pole (25 points)
Kill 2 enemies with one javelin

Versatile Killer (20 points)
Kill enemies in 5 different ways within 30 seconds

Skeet Shoot (10 points)
Throw an enemy into the air and kill him with gunfire before he lands

Jackie's Got Talent (5 points)
Purchase a Talent in the single player campaign

This Kid's Got Potential (10 points)
Max out 1 of Jackie's Talent Trees

Truly Talented (25 points)
Max out 3 of Jackie's Talent Trees

Talent Show (50 points)
Max out all of Jackie's Talent Trees

Mmmm Essence! (10 points)
Pick up 5 Relics in the single player campaign

Relic Hunter (50 points)
Find all 29 Relics in the single player campaign

Romantic (5 points)
Real guys know how to dance

Burned His Mansion (20 points)
Kill Luigi Palladino

Coward (20 points)
Kill Cedro Valdez

Whipping Boy (20 points)
Kill Frank Marshall

Bonnie & Clyde Wannabes (20 points)
Kill Jean-Luc Lambert and Amelie Dubois

Technical Difficulties (20 points)
Kill the NewsWatch 6 team of Tom Dawson, Bud Langley and Sara Stephens

The Brotherhood Crumbles (50 points)
Complete Vendettas Campaign

Dark Ninjutsu (10 points)
Complete a mission as Inugami

Hell Hath No Fury... (10 points)
Complete a mission as Shoshanna

It's 12pm Somewhere! (10 points)
Complete a mission as Jimmy

Voodoo is More Than Dolls (10 points)
Complete a mission as JP

Embraced the Darkness (25 points)
In Vendettas, acquire all the talents for one character

You've Made My Hit List (25 points)
Complete 6 Hit List exclusive missions

Daarnaast zijn er ook nog 12 geheime achievements met een totale waarde van 235 punten.

GreenEdge zeker van World Tour

GreenEdge Cycling heeft een licentie ontvangen voor de World Tour. De internationale wielerunie UCI maakte vandaag bekend dat de nieuwe Australische wielerploeg de komende twee seizoenen mag deelnemen aan de grote wedstrijden.

Bij GreenEdge staan onder meer de Nederlanders Sebastian Langeveld, Pieter Weening en Jens Mouris onder contract. Ook de nieuwe fusieploeg RadioShack-Nissan, een fusie van RadioShack en Leopard-Trek, kreeg een World Tour-licentie voor 2012.

Jonathan Reis, nu al een bewogen carrière. Een overzicht.

Jonathan Reis kwam op zijn zeventiende naar Nederland om mee te trainen met een aantal Nederlandse clubs. Sindsdien is het zelden stil geweest. Nu hij verrassend een contract heeft getekend bij Vitesse is het een mooi moment om eens terug te blikken op alle verwikkelingen in de nog korte loopbaan van de Braziliaan. Daarom zetten we hier op FOK!sport even de ontwikkelingen op een rijtje. Je vindt een overzicht van alle relevante nieuwsberichten met daarbij een korte samenvatting. Voor de gehele berichten kan je doorklikken naar de betreffende berichten.

Bulgaarse premier niet blij met voetbalprijs

De Bulgaarse minister-president Boiko Borisov is in eigen land uitgeroepen tot voetballer van het jaar. De politicus, die af en toe een balletje trapt bij derdedivisionist Vitosha Bistritsa, kreeg meer stemmen dan Manchester United-aanvaller Dimitar Berbatov. Borisov kon de uitslag niet waarderen en riep meteen op de verkiezing te annuleren.

De uitkomst van de stemming lijkt de onvrede over de huidige stand van het Bulgaarse voetbal te weerspiegelen. De nationale ploeg eindigde in de kwalificatiepoule voor het EK troosteloos onderaan. Ook in clubverband vallen de prestaties tegen. In de groepsfase van de Champions League en Europa League is geen Bulgaarse inbreng.

"Het zijn vooral proteststemmen", meldde de 52-jarige Borisov aan persbureau Reuters. "Dit wil echt niet zeggen dat de mensen mij de beste speler van het land vinden, maar wel dat hervormingen in het Bulgaarse voetbal noodzakelijk zijn. Dit jaar kunnen ze de uitslag het beste schrappen of de prijs aan de beste jonge speler geven."


Bulgaarse premier niet blij met voetbalprijs (Foto: Novum)

Eredivisieseizoen 2012-2013 start half augustus

De Eredivisie begint volgend seizoen op 10 augustus. Dat blijkt uit de speeldagenkalender die de KNVB maandag bekendmaakte. De laatste speelronde wordt op 12 mei 2013 afgewerkt, drie dagen na de finale van de KNVB Beker. De winterstop van ruim drie weken begint vlak voor Kerstmis: de laatste speelronde in 2012 wordt op 21, 22, en 23 december gespeeld.

In het speelschema zijn geen midweekse wedstrijden opgenomen. Ook in de Eerste Divisie worden alle wedstrijden op vrijdag afgewerkt, met uitzondering van een dubbel programma rond Pasen.

"We zijn er vorig jaar in geslaagd om het schema een flinke stap dichter bij het ultieme speelschema (om en om uit en thuis) te brengen. We leggen de lat dit jaar weer iets hoger", stelt competititemanager Gijs de Jong. "In principe net zo lang tot we het standaard speelschema hanteren dat overal elders ter wereld ook gebruikt wordt."

Het huidige seizoen eindigt op 6 mei. Het EK in Polen en Oekraïne wordt vervolgens van 8 juni tot en met 1 juli afgewerkt.

Götze verkozen tot Golden Boy 2011

Mario Götze is door het Italiaanse Tuttosport verkozen tot Golden Boy 2011. Deze prijs geldt voor het grootste talent van de Europese velden. Götze volgt hiermee Mario Balotelli op, die de prijs vorig seizoen wist te winnen.

De pas 19-jarige Götze, die tijdens de verkiezing onder meer Christian Eriksen wist te verslaan, pakte afgelopen seizoen met zijn ploeg Borussia Dortmund het landskampioenschap. Daarnaast speelde hij ook al twaalf interlands voor de nationale ploeg van Duitsland. Hierin wist de jonge Duitser twee keer te scoren.

De verkiezing van Tuttosport is de laatste jaren uitgegroeid tot een bergrip in het internationale voetbal. Rafael van der Vaart wist in 2003 de eerste verkiezing te winnen. In de jaren daarna vielen Wayne Rooney (2004), Lionel Messi (2005), Cesc Fabregas (2006), Sergio Agüero (2007), Anderson (2008), Alexandre Pato (2009) en dus Balotelli (2010) in de prijzen.

Mario Götze
Götze verkozen tot Golden Boy 2011 (Foto: Pro Shots)

Uncharted-reeks verkoopt meer dan 13 miljoen keer

Tijdens een interview gaf product marketing manager Asad Quizilbash aan dat alle drie de spellen uit de Uncharted-reek dertien miljoen keer over de toonbank zijn gegaan. 

Uncharted: Drake's Fortune kwam in november 2007 uit op de PlayStation 3. Twee jaar later bracht ontwikkelstudio Naughty Dog ons Uncharted 2: Amongst Thieves. De vorige maand uitgekomen Uncharted 3: Drake's Deception heeft op de eerste dag alleen al 3,8 miljoen exemplaren verkocht.

De spin-off Uncharted: Golden Abyss, zal als launchtitel voor PlayStation Vita uitkomen. In Japan kunnen ze op 17 december al aan de gang met het nieuwste avontuur van Drake, wij moeten wachten tot 22 februari. Iets zegt ons dat Sony nog veel meer Drake voor ons in petto heeft als we de cijfers zien.

Uncharted 3

FOK!tv spreekt de enige echte Sint

Sint was aanwezig bij de première van Bennie Stout; een film waar de Sint zelf ook in meespeelt.

FOK!tv voelde de Sint aan de tand over niet aangekomen brieven, verhuizingen en ADSL-verbindingen. Verder zochten we uit hoe het nu precies zit met die ene adviseur, Bram van der Vlugt. Want Bram is op FOK! misschien nog wel populairder dan Sinterklaas zelf.

Download de flv en speel af met oa VLC Media Player.

[Video] Neymar, Messi en Rooney strijden om Puskas Award

Neymar, Lionel Messi en Wayne Rooney zijn door de FIFA genomineerd als maker van het mooiste doelpunt van 2011. De uiteindelijke winnaar zal de Ferenc Puskas Award in ontvangst mogen nemen.

Samen met de winnaars van de titel Wereldvoetballer van het Jaar en de titel Trainer van het Jaar zal deze prijs op 9 januari tijdens een ceremonie in het Zwitserse Zürich worden bekendgemaakt. Daarbij zal een hoofdrol zijn weggelegd voor Ruud Gullit, die in 1987 de Gouden Bal wist te winnen.

Hieronder de genomineerde doelpunten.

Neymar (solo tegen Flamengo):

Messi (wippertje over keeper tegen Arsenal):

Rooney (omhaal tegen Manchester City):

PS3 richt zich op jonger publiek

Jim Ryan, de CEO van Sony Computer Entertainment in Europa, heeft aangegeven dat het bedrijf zich gaat richten op de familie als het om de PlayStation 3 gaat. Hij benadrukte dat "de coregamer absoluut niet zal worden verwaarloosd."

Hij vertelde aan het Official PlayStation Magazine van Groot-Brittannië: "Als je terugkijkt naar de geschiedenis van PlayStation 1 en PlayStation 2 deden we de meeste zaken op beide platformen toen de consoles onder de 129 pond kostten. Nu zijn we een paar maanden geleden to 199 pond gedaald in het Verenigd Koninkrijk, dus je ziet dat er nog een hoop potentie is om nog meer PlayStation 3's te verkopen."

De focus op de jongere markten lijkt gekoppeld aan de levenscyclus en de prijsdalingen van de vorige PlayStation-consoles. "Ik denk dat je zult zien dat we de console meer de richting van een iets jongere doelgroep gaan sturen. Meer familie-markt. De coregamer zal absoluut niet worden verwaarloosd. Er komen nog genoeg leuke dingen voor de coregamer, maar in onze eigen studio's en third party gebeuren ondertussen een aantal heel interessante dingen op een aantal gebieden die ons in staat zouden stellen een markt aan te boren die we behoorlijk succesvol geopend hebben op zowel de PS1 en PS2 maar zijn nog niet op de PS3."

PlayStation 3 Slim

Radioactief water lekt uit kerncentrale Japan

Bij de Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi is afgelopen weekend zo'n 45 ton hoogradioactief water uit een waterzuiveringsinstallatie gelekt. Dat heeft Tepco, de beheerder van de centrale, gezegd. Een deel van het water is mogelijk de oceaan ingestroomd.

Bij de zuiveringsinstallatie werd zondag een plas radioactief water ontdekt, aldus Tepco. Nadat de installatie was stilgelegd leek het lekken te stoppen. Later ontdekten medewerkers dat een deel van het water door een scheur in een betonnen afsluiting in een goot lekte die afliep naar de oceaan. Volgens Tepco is er zo'n driehonderd liter door de scheur weggelopen voordat het lek met zandzakken kon worden gedicht. Onderzocht wordt of een deel van het water in de oceaan is beland.

Minoes na tien jaar alsnog naar Amerika

De Nederlandse jeugdfilm Minoes komt na tien jaar alsnog uit in de Verenigde Staten. De jeugdfilm uit 2001 is vanaf 23 december in een beperkt aantal Amerikaanse bioscopen te zien. Dat bevestigt een woordvoerder van productiebedrijf Bosbros tegenover Novum Nieuws.

Waarom Minoes, met Carice van Houten in de hoofdrol, toch nog op het grote scherm uitkomt is onbekend. De film van Vincent Bal kreeg in 2002 de prijs voor beste film tijdens het kinderfilmfestival van Chicago. De jeugdfilm won in eigen land twee Gouden Kalveren. Het won een Kalf voor de beste film en Van Houten kreeg een gouden beeldje voor haar hoofdrol.

Carice van Houten speelt in de film de kat Minoes die in een mens is veranderd. Ze helpt journalist Tibbe, een rol van Theo Maassen, om aan nieuws te komen. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt.

VS beleeft wellicht slechtste filmweekend van jaar

Bioscoopfilms hebben afgelopen weekeinde in de Verenigde Staten 'slechts' 82 miljoen dollar opgebracht. Dat is de op een na laagste weekendomzet van het jaar. Als de exacte cijfers bekend zijn kan het bedrag nog lager uitvallen en resulteren in het slechtste filmweekend van 2011.

Dit jaar bracht alleen het tweede weekeinde van september, met 81,5 miljoen dollar, minder in het laatje. Het eerste weekend van december is altijd een lastige periode voor de Amerikaanse bioscopen. Het land komt dan bij van de Thanksgiving-viering en de grote kerstfilms laten op zich wachten. Een omzet van 82 miljoen dollar is echter erg laag. In 2009 leverde het eerste weekeinde van december nog ruim 99 miljoen op, vorig jaar ruim 86 miljoen.

Afgelopen week kon het Amerikaanse bioscooppubliek zich bovendien niet verheugen op de release van een nieuwe film. De vampierfilm The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 voert voor de derde achtereenvolgende week de lijst van bestbezochte films aan. De familiefilms The Muppets en Hugo completeren de top drie.

Ook in de Nederlandse bioscopen gebeurde afgelopen weekeinde weinig spannends. Reinout Oerlemans' Nova Zembla is ook in de tweede week na zijn release de bestbezochte film. The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 staat hier op plaats twee, gevolgd door de familiefilms Happy Feet 2 en Tintin: The Secret of the Unicorn. Daarmee is de gehele top vier ongewijzigd ten opzichte van vorige week.

Filmindustrie wil af van gratis downloads

Filmmakers hebben een brandbrief gestuurd naar Tweede Kamerleden over het bestrijden van het gratis online filmaanbod. De industrie wil dat bedrijven die op internet kosteloos films aanbieden, worden aangepakt.

De brief is gestuurd namens de leden van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, Filmproducenten Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten. In Nederland is het downloaden van films voor privégebruik niet verboden. De verenigingen roepen de politiek op maatregelen te nemen om daar een einde aan te maken.

Volgens de filmmakers brengen de aanbieders van gratis films op internet de Nederlandse filmindustrie serieus in gevaar. De industrie zegt het al zwaar te hebben met de aangekondigde bezuinigingen vanaf 2013.

De Kamerleden bespreken deze kwestie woensdag in de commissie Veiligheid en Justitie.

Tweetal opgepakt met ruim 1200 kilo vuurwerk

Twee mannen zijn zaterdagmiddag aangehouden toen in hun bestelbus een grote hoeveelheid vuurwerk werd gevonden. Een 33-jarige en een 37-jarige man uit Wierden vervoerden ruim twaalfhonderd kilo vuurwerk. De ontdekking werd gedaan in het Overijsselse Sibculo. Dat laat een woordvoerder van de politie maandag weten.

De politie kwam de mannen op het spoor bij een uitgebreid vuurwerkonderzoek. De politie wist het tweetal op heterdaad te betrappen. Ze werden op de Gemeenteweg aan de kant gezet. De politie trof in de bus vooral zwaar vuurwerk aan, zoals nitraatklappers en cakeboxen.

De mannen zijn opgepakt en zitten nog vast. De politie voert in de aanloop naar oud en nieuw extra controles uit op illegaal vuurwerkbezit.


Tweetal opgepakt met ruim 1200 kilo vuurwerk (Foto: Novum)

Veroordeelde miljoenenoplichter aangehouden

De politie heeft maandagochtend een man uit Den Haag aangehouden die nog ruim een miljoen euro moest betalen. De 72-jarige Hagenaar werd in 2009 veroordeeld wegens oplichting, zegt een politiewoordvoerder.

Een politieteam vond hem in een pand in Den Haag. De man was ruim twee jaar spoorloos. De Hagenaar moet het geld terugbetalen aan zijn slachtoffers, als hij dat niet kan moet hij een jaar de cel in.

De politie wilde niets kwijt over de manier waarop de slachtoffers zijn opgelicht.

Pakjesavond zorgt voor vroegere spits

Pakjesavond zorgt er maandagmiddag voor dat het iets vroeger druk is op de weg. Omstreeks 16.15 uur stond er al honderd kilometer file, terwijl dat op maandag normaal ongeveer zestig kilometer is rond 16.30 uur. De ANWB verwacht dat de spits door het pakjesavondeffect wel eerder voorbij is.

Het probleem met het heerlijk avondje is dat meer mensen tegelijk naar huis proberen te komen, terwijl normaal het verkeer meer gespreid de weg op gaat. "Dat zag je de afgelopen jaren vaker. Dan was het rond 16.00 uur druk op de weg, maar was het rond 17.30 uur voorbij, terwijl we de laatste files normaal rond 19.00 uur wegstrepen", zegt een woordvoerder.

Grote ongelukken hebben zich maandag niet voorgedaan. "Dat scheelt ook flink natuurlijk." Vooral rond Rotterdam is het maandagmiddag druk.


Pakjesavond zorgt voor vroegere spits (Foto: Novum)

Balamb Garden nagemaakt in Minecraft

Vandaag is een goede dag voor alle Final Fantasy-fans. Eerder werd al geïnformeerd over de Unreal Engine-remake van Final Fantasy VII, en nu kunnen we melden dat de Balamb Garden uit Final Fantasy VIII volledig is nagemaakt in Minecraft.

Het oog voor detail in deze hercreatie van Balamb Garden is echt adembenemend. Fans van Final Fantasy en Minecraft raad ik aan om onderstaande video te kijken, want het is bijna kunst te noemen.

[CL] Arsenal zonder Van Persie naar Griekenland

Arsenal zal het tijdens de laatste Champions League-wedstrijd tegen Olypmiakos Piraeus moeten doen zonder aanvaller Robin van Persie. De Nederlander krijgt rust van trainer Arsène Wenger en wordt daarom buiten de selectie gehouden.

Arsenal, dat zal zeker is van de volgende ronde, maakte dit vandaag bekend via de clubsite. Oğuzhan Özyakup, een andere Nederlander in de selectie van Arsenal, is wel opgeroepen. Mocht de negentienjarige Zaandammer in actie komen, dan betekent dit zijn debuut in het miljoenenbal.

Waar Arsenal al zeker is van de volgende ronde, staat er voor Olympiakos nog vanalles op het spel. De Grieken hebben de kans om nog tweede te worden, maar kunnen ook nog als laatste eindigen in de groep.

Uitleg over PS3-problemen bij Skyrim

Josh Sawyer, hoofd van ontwikkeling van Fallout: New Vegas, heeft in een forumpost de problemen die de studio heeft gehad met de PlayStation 3 verduidelijkt. Veel gebruikers hadden ook problemen met lag in dat spel, zoals PlayStation 3-spelers nu geplaagd worden met lag in The Elder Scrolls V: Skyrim.

Volgens hem ligt het niet aan een klein programmeerfoutje, maar aan de interne werking van de PlayStation 3. Alle wijzigingen in de wereld, ook een lepel die van tafel is gevallen, wordt opgeslagen in het interne geheugen. De PlayStation 3 heeft 256 megabyte aan werkgeheugen en 256 megabyte aan grafisch geheugen. De Xbox 360 heeft 512 megabyte gedeeld geheugen. Omdat er voor de Xbox 360 dus geen foefjes hoeven te worden uitgehaald om van het volledige geheugen gebruik te maken gaat het op die console goed.

De PlayStation 3-versie heeft meer aandacht nodig om alles goed te laten verlopen, want de programmeurs moeten in verschillende geheugen gaan knutselen. Volgens Sawyer zal er ook veel aan de engine van The Elder Scrolls V: Skyrim gesleuteld moeten worden om alle wijzigingen in de wereld goed op te slaan zonder lag te gaan veroorzaken.

Zo te horen zal deze bug een hoge prioriteit moeten hebben om de problemen op de PlayStation 3 voorgoed te verhelpen. Bethesda heeft al aangegeven dat ze veel patches gaan releasen om eerst de werking van het spel te optimaliseren en daarna pas om quests en dergelijke te verbeteren. Wordt vast nog vervolgd.

The Elder Scrolls: Skyrim
Liet jij die lepel vallen?

Blessure Chadli valt mee

FC Twente kan mogelijk voor de winterstop nog beschikken over Nacer Chadli. De Belgische aanvaller viel afgelopen weekend in de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht (2-6 winst) geblesseerd uit. Hij liep een kneuzing op in een pees bij de knie.

"De medische staf bekijkt de situatie van dag tot dag", liet FC Twente weten. Men dacht eerst dat Chadli langdurig uitgeschakeld zou zijn, maar van zwaar letsel is geen sprake. Dit seizoen stond de Belg al enkele maanden aan de kant met een knieblessure. De huidige kwetsuur heeft echter niets met de vorige te maken.

Nacer Chadli
Blessure Chadli valt mee (Foto: Pro Shots)

'Chinese economie kan gaan crashen'

De superinvesteerders Jim Rogers en Marc Faber hebben het met elkaar aan de stok over China. Faber waarschuwt expliciet dat de Chinese economie kan gaan crashen. De Zwitserse beleggingsgoeroe is van mening dat dat de Chinese economie aan de vooravond van een forse groeivertraging staat.

Daarbij sluit de econoom een harde landing niet uit, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot een forse daling van de grondstofprijzen: "De Chinese economie bestaat uit veel sectoren en ik denk dat sommige sectoren al in een recessie zitten. Ik denk dat de groei veel lager zal zijn en dat we mogelijk een harde landing krijgen met helemaal geen groei."

Rogers is het duidelijk niet eens met Faber: "Marc snapt nog steeds niets van China. Er zullen verschillende crashes komen, maar China zal minder geraakt worden dan Griekenland, de Verenigde Staten en andere landen."

Rogers verwacht dat sommige sectoren in de Chinese economie het minder gaan doen, maar dat andere sectoren zo hard groeien dat de economie 'booming' blijft. Ook verwacht de Amerikaan dat grondstofprijzen op termijn hoog blijven.


'Chinese economie kan gaan crashen'

Schitterende Morrowind graphics-update

Alhoewel The Elder Scrolls V: Skyrim al weer bijna een maand in ons midden is, zijn er nog steeds mensen die voor altijd The Elder Scrolls III: Morrowind in hun hart zullen blijven koesteren. Voor die mensen is er nu een complete graphics-overhaul waardoor het spel er nog mooier uitziet. Bekijk hieronder een video van de schitterende graphics van Morrowind met een prachtig gezongen versie van The Dragonborn Comes eronder.

Mojang werkt aan Minecraft-LEGO

Minecraft-ontwikkelaar Mojang heeft vandaag bekendgemaakt dat het in samenwerking met de LEGO Group werkt aan een officiële Minecraft LEGO-set. 

Bezoekers kunnen via de LEGO Cuusoo-website ideeën opperen voor nieuwe LEGO-sets. Verschillende ontwerpen en ideeën zijn al aangedragen voor Minecraft LEGO en ontwikkelaar Mojang wil dit nu echt gaan realiseren. 

Daniel Kaplan, business developer van Mojang, heeft het volgende getwitterd: "We're happy to share that Mojang has caught Lego Minecraft fever.

De royalties die Mojang zal ontvangen als de LEGO-sets verkocht gaan worden, zullen aan een goed doel geschonken worden.


Scheimann krijgt drie duels voor doodschop Sulejmani

De KNVB heeft Excelsior-verdediger Samuel Scheimann voor vier duels, waarvan één voorwaardelijk, geschorst. Scheimann kreeg afgelopen weekend in de competitiewedstrijd tegen Ajax (4-1 verlies) de rode kaart nadat hij een zware overtreding begin op Miralem Sulejmani.

De Servische aanvaller van Ajax, die daarna nog een strafschop wist te benutten, liep daarbij een gekneusde enkel op. Met tien man kwam Excelsior nog terug tot 2-1, maar moest het na rust toezien hoe Ajax uit wist te lopen naar 4-1.

Bokser Klitschko blaast titelgevecht af

Vladimir Klitschko heeft zijn eerstkomende gevecht in het zwaargewicht tegen de Fransman Jean-Marc Mormeck moeten afzeggen. De wereldkampioen boksen zal volgens zijn zaakwaarnemer komende zaterdag onder het mes gaan. Bij de Oekraïner wordt tijdens de ingreep een niersteen verwijderd.

Het gevecht tussen beide boksers zou 10 december in het Duitse Düsseldorf plaatsvinden. Klitschko is op dit moment in het bezit van de wereldtitels van de bonden IBF, IBO, WBO and WBA. Het duel tegen Mormeck zou voor Klitschko zijn twintigste gevecht om een kampioensgordel worden.

Ecclestone: "RRA was geen goed idee"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone begrijpt wel waarom Ferrari en Red Bull Racing uit de Formula One Teams' Association zijn gestapt. De Brit vindt dat het Resource Restriction Agreement dat de teams afgesproken hebben om kosten te besparen al meteen gedoemd was om te mislukken.

Voor 2012 hadden de teams een nieuw akkoord moeten sluiten, maar interne ruzie over de handhaving van de RRA en het niet eens kunnen worden over de afspraken heeft Ferrari en Red Bull af doen haken. Hierdoor zal de FOTA vanaf 1 februari uit slechts negen teams bestaan. HRT was al eerder geen lid meer.

Het mislukken van de RRA verbaast Ecclestone niet. "Het was vanaf het begin al een hopeloze zaak. Voor Formule 1-teams, die allemaal met elkaar strijden om de beste te zijn, is het namelijk heel moeilijk om afspraken te maken waardoor het voor henzelf moeilijker wordt om te winnen," zei hij tegen The Financial Times.

"Daarnaast is het voor een Formule 1-renstal sowieso niet eenvoudig om eerlijk te zeggen wat ze hebben gedaan en hoeveel geld en mankracht het heeft gekost, dus het is niet verwonderlijk dat er over en weer beschuldigingen zijn geüit over teams die valsgespeeld zouden hebben," zei de Brit die wel snapt waarom Ferrari en Red Bull af zijn gehaakt. "Ik denk dat zij vinden dat de FOTA niet meer vertegenwoordigt waar het in het begin voor stond."

Dynasty Warriors bevestigd voor Vita-release in EU

Tecmo Koei heeft bevestigd dat Dynasty Warriors Next voor Vita bij de Europese release op 22 februari van de handheld in de winkels ligt. Het spel zal met SIXAXIS-, touch-screen- en touchpadondersteuning hebben.

Dynasty Warriors Next heeft ook 'Live Area'-ondersteuning om een "rijke multiplayerervaring te bieden" door de Conquest Mode en Coalition Mode die ook via 3G te spelen zijn.

Gekneusde schouder voor Bruma

Jeffrey Bruma is niet ongeschonden uit de competitiewedstrijd met 1. FC Nürnberg (2-0 winst) gekomen. De verdediger van Hamburger SV heeft een schouderkneuzing opgelopen en bleef daardoor na rust achter in de kleedkamer.

Vandaag wees dat de schouder van Bruma gekneusd blijkt te zijn en ook zijn omliggende spieren hebben een flinke klap te verwerken gekregen. Dit maakte HSV vandaag bekend op de eigen website. De komende dagen zal Bruma rustig aan moeten doen. Trainer Thorsten Fink wist nog niet zeker of de verdediger zaterdag tegen FSV Mainz 05 weer inzetbaar is.

Groen bloed en meer in Serious Sam 3

Er is een filmpje online gezet waarin de nieuwe bloedopties van Serious Sam 3 te zien zijn. Rich Knuckles neemt ons mee en laat de nieuwe opties zien.

Voor mensen die niet goed tegen het rode bloed kunnen, is er nu de mogelijk om het bloed aan te passen naar bijvoorbeeld groen. Voor de zachtaardige mensen onder ons is er ook de mogelijkheid om het bloed te veranderen in bloemetjes. Snoepliefhebbers kunnen hun lol op met het 'kinderbloed', wat niet verward moet worden met 'bloed van kinderen'. Bekijk onderstaand filmpje voor visuele ondersteuning van deze opties.

Eén PSN-account per Vita-handheld

Gamers die graag meerdere accounts willen koppelen aan hun PlayStation-apparaat hebben pech. Sony laat maar één PSN-account toe per PlayStation Vita. Je kunt dus geen demo's via je Japanse account binnenhalen om soms wat eerder te kunnen bekijken of een game wat voor jou is.

Een gebruiker van NeoGAF kwam terug van het PlayStation Vita-event in Osaka en merkte op dat in de FAQ-gedeelte van de meegekregen catalogus duidelijk vermeld stond dat er maar één PSN-account gekoppeld kan worden. Je moet de Vita formateren om van account te kunnen wisselen. Het lijkt erop dat Sony op deze manier digitale content regio-locked wil houden.

PSN-logo

Assange mag uitlevering aanvechten

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag bij het Britse hooggerechtshof in beroep gaan tegen zijn uitlevering aan Zweden. Hij heeft veertien dagen de tijd om dat beroep schriftelijk bij het hof in te dienen. Dit heeft een rechtbank in Londen maandag bepaald.

Assange (40) wordt in Zweden verdacht van seksueel misbruik van twee vrouwen. Zweden wil hem daarover aan de tand voelen en heeft een Europees arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Een rechtbank in Londen oordeelde dat hij moet worden uitgeleverd aan Zweden en ook een beroepsrechtbank kwam tot dat oordeel.

Volgens Assange vond de seks met de twee vrouwen met wederzijdse toestemming plaats. Hij stelt dat hij niets fouts heeft gedaan en beweert dat de zaak politiek gemotiveerd is vanwege de honderdduizenden geheime documenten die WikiLeaks heeft gelekt. De Australiër denkt dan ook dat de rechtszaak in Zweden slechts een dekmantel is voor uiteindelijke uitlevering aan de Verenigde Staten, waar vooral het Pentagon een appeltje met hem te schillen heeft. De publicatie van geheime Amerikaanse documenten door WikiLeaks bracht het Amerikaanse corps diplomatique ernstig in verlegenheid.

Nu Assange in beroep mag gaan bij het hooggerechtshof blijft hij nog enkele weken op borgtocht vrij, zij het dat hij het land niet mag verlaten.

Het is niet duidelijk of Assange voldoende financiële middelen heeft om een juridische strijd te blijven voeren. WikiLeaks zelf kampt met financiële problemen. In november waarschuwde Assange dat de financiële situatie dusdanig slecht is dat de site misschien al binnen twee maanden zou moeten stoppen met het publiceren van gelekte documenten.

'Flessenpost steekt oceaan over'

De flessenpost die de 10-jarige Curtis Kipple uit Adams Basin in de Verenigde Staten in het kader van een schoolproject in zee gooide heeft een lange reis gemaakt. De fles met de brief werd teruggevonden op de Azoren, midden in de Atlantische Oceaan.

Kipple schreef de brief in maart. De brief werd in een fles gestopt en samen met de andere flessen van zijn klasgenoten in zee gegooid door een visser. De school van Kipple kreeg deze week een e-mail vanuit een klein vissersdorpje op de Azoren, een eilandengroep die bij Portugal hoort. De fles was gevonden door een vader en een zoon die waren gaan vissen. De Azoren liggen ruim 2500 kilometer van de woonplaats van Kipple.


Flessenpost steekt oceaan over (Foto: Novum)

Witwasser verbergt 47.000 euro in laptop

Een 39-jarige Amsterdammer is op Schiphol aangehouden toen bleek dat hij 47.000 euro in zijn laptop had verstopt. Hij wordt verdacht van witwassen, meldt de marechaussee maandag.

De man werd gecontroleerd toen hij het land wilde verlaten. De biljetten van vijfhonderd euro waren verstopt achter het scherm van de laptop. De Amsterdammer had geen aannemelijke verklaring voor hoe hij aan het geld kwam.


Witwasser verbergt 47 duizend euro in laptop (Foto: Novum)

Na 1975 nog 100.000 slachtoffers wapentuig Vietnam

In Vietnam zijn sinds het einde van de oorlog in 1975 meer dan honderdduizend mensen gedood of gewond geraakt door landmijnen of andere achtergebleven explosieven. Het zal naar verwachting nog tientallen jaren duren voordat het oorlogstuig allemaal is opgeruimd. Dat heeft de Vietnamese premier Nguyen Tan Dung maandag gezegd op een VN-conferentie in Hanoi.

Dung zei dat 42.132 mensen om het leven zijn gekomen en 62.163 gewond geraakt. De Verenigde Staten zetten in de Vietnamoorlog bijna vijftien miljoen ton bommen en munitie in.

De Amerikaanse ambassadeur David Shear zei dat de VS 46 miljoen euro hebben uitgegeven om Vietnam te helpen 'deze pijnlijke nalatenschap' het hoofd te bieden.

Bui Hong Linh, onderminister van arbeid, oorlogsinvaliden en sociale zaken, zei dat 6,6 miljoen hectare of ruim een vijfde deel van het land explosieven bevatte. Hiervan is nog maar zo'n vijf procent gezuiverd. Onlangs werd een kabinetsplan goedgekeurd voor het opruimen van nog eens vijfhonderdduizend hectare, waarvoor de komende vijf jaar ruim 440 miljoen euro wordt uitgetrokken.

Onderzoek naar zes ex-leden SS

Het Duitse openbaar ministerie is een onderzoek gestart naar zes voormalige leden van een SS-pantserdivisie die verantwoordelijk was voor de grootste massaslachting ten tijde van de Duitse bezetting van Frankrijk. Mogelijk worden de zes mannen aangeklaagd voor moord of medeplichtigheid aan moord. Dat werd maandag bekendgemaakt.

Volgens aanklager Andreas Brendel is het onderzoek eerder dit jaar opgestart na de veroordeling van John Demjanjuk. De 91-jarige Demjanjuk werd in mei veroordeeld voor ruim 28 duizend gevallen van medeplichtigheid aan moord. De rechtbank achtte bewezen dat Demjanjuk bewaker was in het vernietigingskamp Sobibor. Het was de eerste keer in Duitsland dat iemand is veroordeeld op basis van het feit dat hij een bewaker was en zonder dat er bewijzen waren voor een specifieke moord.

De zes mannen naar wie nu een onderzoek is gestart, zijn allemaal 85 of 86 jaar oud. Het gaat om laaggeplaatste leden van de Derde compagnie van het Eerste Bataljon van het 'Führer-regiment' dat onderdeel uitmaakte van de fanatieke 'Das Reich'-divisie. De compagnie was verantwoordelijk voor een bloedbad in Oradour-sur-Glane, slechts vier dagen na D-day. De divisie vermoordde in het dorp 642 mannen, vrouwen en kinderen.

De burgers van het dorp werden in schuren en een kerk bijeengedreven. De deuren werden vervolgens gesloten en het gehele dorp werd in brand gestoken. De mensen die niet omkwamen in de vlammen werden doodgeschoten. Slechts een handvol mensen wist te ontsnappen. Het dorp is nog steeds een spookdorp.

Sturmbannführer Adolf Diekmann zou opdracht hebben gegeven tot het bloedbad uit vergelding voor de ontvoering van een Duitse soldaat door het Franse verzet. Diekmann heeft vermoedelijk gedacht dat de daders uit Oradour-sur-Glane kwamen of er in ieder geval een band mee hadden. Diekmann kwam korte tijd na het bloedbad om het leven in de strijd, er is dus weinig bekend over de achtergrond van zijn beslissing.

Twee van de zes mannen die betrokken zouden zijn bij de massaslachting ontkennen. Vier anderen waren om medische redenen niet in staat een verklaring af te leggen. De autoriteiten gaan nu proberen uit te zoeken welke rol de mannen die dag speelden. "We weten dat alle leden van de Derde compagnie in Oradour waren", aldus Brendel. "Vanzelfsprekend hadden ze verschillende functies - sommigen beveiligden bijvoorbeeld het gebied. Het probleem op dit moment is uit te vinden hoeveel ze wisten en wat ze hebben gedaan om de misdaden mogelijk te maken."

Details update PES 2012 bekend

Konami heeft de details omtrent een nieuwe update voor Pro Evolution Soccer 2012 bekendgemaakt. De belangrijkste onderdelen van de gameplay zullen verfijnd worden.

Als resultaat van feedback van PES-spelers is het na de update ook mogelijk om als keeper langeafstandschoten te kunnen stoppen. Ook kun je nu op zoek gaan naar spelers op basis van hun instellingen, als vervanging van de Friendly Match of Player Match in de Quick Mode. Verder is ook de Speed Star skill card aangepast om het realistischer te maken. 

Er zijn ook wat kleinere, maar toch specifieke, problemen aangepakt:

- Het probleem van een rode kaart van één of meer spelers in een wedstrijd, waarbij er alsnog elf spelers beschikbaar bleven na het uploaden van de opstelling is opgelost.

- Er kan in myPES geen gelijkspel meer gegeven worden nadat penalty's de wedstrijd hebben beslist.

- De betekenisloze nummers die in beeld kwamen als je het Community Menu via de Community Card ingaat zijn verwijderd.

- Gegevens over de formatie in Formation Settings in het Game Plan zullen alleen nog maar opgeslagen kunnen worden via de Player 1-controller.

- Beide teams kunnen tegelijkertijd gamegegevens uploaden en opslaan, ook als een speler het Data Management-menu verlaat en opnieuw opent terwijl de andere speler nog bezig is met uploaden of opslaan. 

Als aanvulling hierop is ook het lag-probleem, het blijven hangen van het scherm, opgelost, ook bij de Online-, Become a Legend- en Edition-modes. 

De update zal binnenkort beschikbaar zijn voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows. 

Alan Wake Night Springs is Alan Wake 2

Geoff Keighley heeft aangegeven dat de Alan Wake-titel dat via XBLA wordt gedistribueerd het best op te vatten is als Alan Wake 2. De bekende gamejournalist heeft de game al mogen zien.

Keighley, die een flinke vinger in de pap heeft bij de Video Game Awards waar een trailer van de XBLA-titel te zien zal zijn, heeft de game al in handen mogen hebben en heeft er het volgende over te melden: "I’ve seen the game, seen the trailer we’re showing and even though it’s going to be a downloadable game, it’s not a small game. It effectively is, I think, Alan Wake 2 when you really look at it and what they’re doing with that game. It’s really ambitious, beautiful technology and I think people are really going to be excited about it."

Het is dus nog even wachten tot 10 december, want dan worden de VGA's uitgereikt en zullen we meer te weten komen over de verdere avonturen van meneer Wake.

Alan Wake 2?

NAC naar FIFA voor transfergeld Amoah

NAC Breda is naar de FIFA gestapt in de hoop het transfergeld voor Matthew Amoah te ontvangen. De Bredase club ontvangt nog 450.000 euro van Mersim Idman Yurdu.

De Brabanders hebben nog geen cent heeft ontvangen van het Turkse Mersim Idman Yurdu voor de transfer van Matthew Amoah. De Ghanese voetballer maakte in september de overstap naar Turkije voor 450.000 euro. De Turken zouden in negen termijnen van 50.000 betalen, maar hebben dat vooralsnog niet gedaan.

Vooraf werden wel duidelijke afspraken zwart op wit vastgelegd en een bankgarantie overlegd, waardoor de club sterk staat in de zaak. "We zijn met deze club overeengekomen dat ze in negen termijnen de transfersom van 450.000 euro mogen overmaken. Deze afspraak is ook ondertekend door de KNVB en de Turkse voetbalbond."

"De eerste twee termijnen zijn verstreken, maar we hebben nog helemaal niks ontvangen", zegt algemeen directeur Ed Busselaar tegen De Telegraaf. Bij de Turkse club vond hij geen gehoor en schakelde daarom de KNVB en de FIFA in. "Natuurlijk winnen we deze zaak en krijgen we ons geld. Maar de vraag is wanneer."

Teaser-site voor PS3-exclusive

Er is een teaservideo verschenen van de PlayStation 3-exclusive The Last of Us dat op 10 december tijdens de VGA van Spike TV wordt bekendgemaakt. In de video zien we nieuwsbeelden waarin flink gereld wordt.

De verteller in de video wil een simpeler leven, een leven waarin het weer rustig is en hij zo zondag zijn potje voetbal op TV kan volgen. De wereld is in ieder geval niet meer zoals wij die kennen. Op de officiële website staat nog een ander stukje video, namelijk een documentaire over een schimmelsoort dat de hersenen van het slachtoffer van binneuit opvreet. Wat het spel ook gaat brengen, de mensheid is er niet beter van geworden.

Andere games die tijdens de Video Game Awards van Spike TV hun debuut gaan vieren zijn de nieuwe game van BioWare, de nieuwe Alan Wake en Metal Gear Solid: Rising. Om 10 december staat in ieder geval een kringetje in onze agenda.

Sinterklaas in beeld

Het heerlijk avondje komt al bijna en ook de FOK!kers zijn al in feeststemming. Wil jij ons laten delen in jouw vreugd over Sint en piet? Stuur je leukste Sinterklaasfoto dan snel in en kom in de Sinterklaasspecial!

Of je nu foto's maakt van je surprise, het verkleden als hulppiet of de blijdschap bij het uitpakken van de cadeaus.. alles is welkom! Stuur je foto uiterlijk 5 december naar fotografie@fok.nl. Zorg wel dat de langste zijde van de foto niet groter is dan 1024 pixels. Je foto komt dan in de Sinterklaasspecial op de FOK!frontpage. Makkers staakt uw wild geraas!

Sint en Piet

Doe mee! Stuur jouw Sinterklaasfoto naar fotografie@fok.nl. (Foto: Mirjam Ravensbergen)

Man gewond door vuurwerkbom in brievenbus

Een 49-jarige man is zondagavond in zijn woning in de Haagse Schilderwijk gewond geraakt toen een vuurwerkbom ontplofte. De bom was door de brievenbus naar binnen gegooid bij zijn huis aan de Monstersestraat. Een deel van het plafond kwam naar beneden en de voordeur werd vernield. Dat meldt een woordvoerder van de politie maandag.

De man zag rond 23.30 uur iemand voor de deur staan die stond te rommelen bij de brievenbus. De dader stak de lont aan en gooide de zelfgemaakte vuurwerkbom naar binnen.

In het huis was ook de 70-jarige moeder van het slachtoffer aanwezig. De man wilde haar beschermen en heeft daarom een kussen op het vuurwerk gegooid en is er op gaan staan. De man raakte vervolgens gewond aan zijn voeten.

Het is nog onbekend wie de dader is. De politie is een onderzoek gestart.

Sterretje en Matsoe Matsoe bezig met nieuwe show

Tony Wyczynski werkt samen met zijn Oh Oh Cherso-maatje Joey Spaan aan een nieuw programma. De twee zijn in gesprek met Eyeworks, onthulde Tony maandag in Koffietijd.

"We zijn samen naar Eyeworks gegaan en hebben een eerste pilot opgenomen", vertelde de Hagenees, die bekend is onder de naam Sterretje. "We gaan nu kijken of ze het bij RTL of andere zenders willen hebben."

Volgens Sterretje is het nieuwe programma 'totaal iets anders' dan de realityshow Oh Oh Cherso. "We gaan mensen de helpende hand bieden. Maar het wordt geen hulpprogramma, daar zijn er al genoeg van. We doen het op onze eigen manier", is het enige wat hij erover wil zeggen.

Tony en Joey waren samen te zien in Oh Oh Cherso en Oh Oh Tirol. Joey, beter bekend als Matsoe Matsoe, stopte na Oh Oh Tirol met de realityserie omdat hij niet meer mee mocht doen van zijn vriendin. Inmiddels is zijn relatie voorbij. Tony verscheen wel in de derde reeks van de realityshow, maar is er nu ook klaar mee. "Na drie seizoenen is het genoeg."

Ook Barbie liet eerder weten het gehad te hebben met Oh Oh Cherso. De blondine krijgt een eigen realitysoap in aanloop naar haar huwelijk met Michael.

Sloopplan winkelcentrum Heerlen voorgelegd

De Vereniging van Eigenaren in Heerlen heeft maandagmiddag het sloopplan van het verzakkende winkelcentrum 't Loon voorgelegd aan de gemeente. De gemeente bestudeert het plan en komt later maandag met een reactie, zegt een woordvoerder.

In het plan staat hoe en wanneer de sloop van het verzakte deel moet worden aangepakt. De Vereniging van Eigenaren had tot maandag 12.00 uur de tijd om met zo'n plan te komen. In het onveilige deel staan tien winkels.

Burgemeester Paul Depla liet maandagochtend weten dat de gemeente bekijkt of de deeltijd-ww kan worden ingezet zodat winkeliers hun personeel gewoon kunnen blijven betalen. De gemeente overlegt hierover met het ministerie van Financiën.

Zaterdagmiddag begon het winkelcentrum te verzakken. Toen werd een kolom van het complex losgeslagen, wat een gat sloeg van ongeveer vijf meter doorsnede en een halve meter diep. Zondag zette de verzakking door.

Man verstoort sinterklaasintocht in Surhuisterveen

Een man heeft zaterdagmiddag een sinterklaasintocht in Surhuisterveen verstoord. De automobilist reed roekeloos door een winkelstraat waar Sinterklaas zou aankomen, zegt een politiewoordvoerder maandag. Een aantal ouders met kinderen moest aan de kant springen.

Een 57-jarige man sprak de automobilist aan op zijn rijgedrag. De bestuurder werd woest en trok het portier dicht. Hierbij raakte de man gewond aan zijn oor en kwam met zijn hand tussen de deur. Toen de man zijn hand los probeerde te trekken, kneusde hij drie vingers.

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De politie weet wie de roekeloze bestuurder is, maar heeft hem nog niet aangehouden.

Valencia maakt werk van Van der Wiel

Valencia wil Gregory van der Wiel overnemen van Ajax. De nummer drie van Spanje is met de Amsterdammers in gesprek over een eventuele transfer in de zomer, laat zaakwaarnemer Hakim Slimani weten aan Voetbal International. "Valencia zou een mooie stap van Gregory zijn. Hij is hun eerste keus als nieuwe rechtsback."

Volgens Spaanse media is er al een persoonlijk akkoord tussen Van der Wiel en Valencia, maar volgens de zaakwaarnemer is dat voorbarig. "Eerst moeten de clubs tot een akkoord zien te komen. Het contact verloopt in ieder geval in een positieve sfeer." De 23-jarige international heeft bij Ajax nog een contract tot medio 2013.

Valencia toonde aan het begin van het seizoen ook al interesse voor Van der Wiel, maar toen kwam het niet tot een akkoord. De rechtsback kan bij de Spaanse club ploeggenoot worden van Hedwiges Maduro.


Valencia maakt werk van Van der Wiel (Foto: Novum)

Belgische regeringsploeg rond

In België hebben de onderhandelaars een akkoord bereikt over de samenstelling van de nieuwe regering. Er komen dertien ministers en zes staatssecretarissen. Dit melden Belgische media.

De onderhandelaars gingen zondag om 17.30 uur rond de tafel, berichtte de Standaard. Besloten moest worden hoeveel ministers en staatssecretarissen de nieuwe regering zou tellen en welke bevoegdheden naar welke partijen zouden gaan.

Iets voor 14.00 uur kwam het nieuws dat er witte rook was. De PS levert de premier, krijgt daarbij twee ministerposten en het voorzitterschap van de Kamer. Wat de andere Waalse partijen betreft krijgt MR twee ministers en CDH een.

Open VLD en CD&V krijgen elk twee ministerposten, terwijl de christendemocraten ook de voorzitter van de Senaat mogen leveren. SP.A levert de overige twee ministers.

Mercedes voegt AMG aan teamnaam toe

Mercedes Benz heeft de naam van haar Formule 1-team gewijzigd naar Mercedes AMG Petronas Formula 1 Team, zo maakte het bedrijf vandaag bekend. Het bedrijf wil zo de band benadrukken tussen alle raceonderdelen van het merk.

Het in 1967 opgerichte AMG levert bolides af die hogere prestaties kunnen leveren dan de standaardproducten van Mercedes. Mercedes-AMG GmbH is onderdeel van het Daimler AG concern levert niet alleen straatauto's maar ook DTM-bolides en voor de duurraces de SLS AMG GT3.

Ook de fabriek voor Formule 1-motoren van Mercedes zal de naam AMG gaan dragen. Mercedes AMG High Performance Powertrains is de nieuwe naam voor de faciliteit die onder meer krachtbronnen levert aan Mercedes AMG Petronas Formula 1 Team, McLaren en Sahara Force India.

Jessica Biel was graag zwanger

Jessica Biel vond het heerlijk om met een nepzwangerschapsbuik rond te lopen. In haar nieuwste film New Year's Eve speelt de 29-jarige Biel een vrouw die op het punt staat te bevallen.

"Ik kon alles eten wat ik wilde. Het was geweldig", verklaart de actrice in het Britse tv-programma The Graham Norton Show. Biel droeg voor haar rol een zwangerschapsbodysuit. "Mijn borsten waren echt enorm."

Jessica deelt in New Year's Eve het scherm met Hollywood-grootheden als Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Halle Berry en Sarah Jessica Parker. De film draait om verschillende romantische verhalen die zich afspelen op oudejaarsavond.

New Year's Eve draait vanaf donderdag in de bioscoop.


De trailer voor New Years Eve.

Coppola werkt aan film over bende van Hollywood

Sofia Coppola wil een film maken over de groep jongeren die in 2009 inbrak bij Amerikaanse beroemdheden. Francis Ford Coppola, de vader van de regisseuse, gaat de film produceren. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Het filmproject bevindt zich nog in een zeer pril stadium, zo is er nog geen scenarist aangesteld. Wel is Tess Taylor, een zus van inbreker Alexis Neiers, aangenomen als adviseuse. De 41-jarige Coppola maakte vorig jaar het drama Somewhere met Stephen Dorff.

De bende van Hollywood is in de Verenigde Staten bekend geworden onder de naam Burglar Bunch. De bende bestond uit vijf jongeren die inbraken bij beroemdheden als Paris Hilton, Lindsay Lohan en Orlando Bloom. In totaal maakte de bende voor ruim drie miljoen dollar buit, ongeveer twee miljoen euro. Een groot deel van de gestolen waar is teruggevonden.


De Bling Ring legt uit hoe ze inbraken.

Meryl Streep en Neil Diamond geëerd door Obama

Meryl Streep en Neil Diamond zijn zondagavond door de Amerikaanse president Barack Obama geëerd met een Kennedy Center Honor. De twee artiesten werden geroemd voor hun bijdrage aan de Amerikaanse cultuur.

Ook cellist Yo-Yo Ma, actrice Barbara Cook en jazzmuzikant Sonny Rollins kregen een Honor. "Ze hebben verschillende talenten en verschillende paden bewandeld', zei Obama in een speech. "En toch horen ze bij elkaar omdat iedere artiest die hier zit zichzelf wilde uiten en dat deelde met het publiek."

Caroline Kennedy, over wie de hit 'Sweet Caroline' van de 70-jarige Diamond gaat, presenteerde de avond. Smokey Robinson bracht het nummer ten gehore met hulp van Kennedy. De 62-jarige Streep kreeg een muzikale hommage van haar collega's Anne Hathaway, Emily Blunt, Kevin Kline en Stanley Tucci.

Obama verklapte over Yo-Yo Ma dat hij jaloers is op zijn vermogen om zo populair te blijven. "Je moet me wat tips geven", zei hij tegen de cellist. "Ik overweeg hem naar het Congres te sturen." De aanwezige oud-president Bill Clinton vertelde sinds zijn vijftiende fan te zijn van Rollins. "Zijn muziek kan je geest buigen, je hart breken en het kan je hardop doen lachen."


Meryl Streep en Neil Diamond geëerd door Obama (Foto: Novum)

Watts en Wright cougars in erotisch drama

Naomi Watts en Robin Wright hebben getekend voor rollen in The Grandmothers. In het erotische drama spelen de actrices vriendinnen die verliefd worden op elkaars tienerzonen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De twee vrouwen in The Grandmothers gaan relaties aan met de twee jonge mannen, gespeeld door Xavier Samuel en James Frecheville. De Australische Watts brak in 2001 door met het mysterieuze drama Mullholland Drive van David Lynch en Wright is bekend sinds haar rol in de komedie Forrest Gump uit 1994.

The Grandmothers is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Australische Nobelprijswinnares Doris Lessing. Christopher Hampton, bekend van het scenario van Dangerous Liaisons uit 1988, bewerkt het tot een script.

Het erotische drama wordt geregisseerd door de Franse Anne Fontaine, die in 2009 het drama Coco avant Chanel maakte. Wanneer The Grandmothers in productie gaat is nog onbekend.


Watts en Wright cougars in erotisch drama (Foto: Novum)

Vuurwerk flitspaalbom van Poolse makelij

Het vuurwerk dat is gebruikt voor de flitspaalbom die eind oktober ontplofte in Voorschoten kwam uit Polen. Dat heeft districtschef van de politie Marlé van Tol gezegd.

De bom was vastgeplakt aan een flitspaal aan de Voorschoterweg. Nadat hij was losgemaakt, probeerde een 44-jarige bomruimer het explosief te demonteren. Daarbij ontplofte het. De bomruimer verloor zijn rechterhand, en ook twee anderen liepen verwondingen op.

Na het incident werden drie mannen uit Voorschoten aangehouden. Twee mannen hebben hun betrokkenheid bekend. De derde verdachte werd eerder vrijgelaten.

De politie constateerde eerder al dat vuurwerk steeds minder in België wordt gehaald en steeds vaker illegaal via internet wordt besteld.

Lange Frans: gedicht voor 1975 euro ex btw

Moeite om het juiste gedicht te schrijven voor pakjesavond? Geen nood, want Lange Frans biedt zijn dichtkunsten aan, speciaal voor Sinterklaasavond.

Voor het bedrag van slechts 1975 euro exclusief btw heb je voor acht uur een gedicht van Frans in je mail. Deze aanbieding komt van Frans via Twitter. En da's toch leuk, een gedicht bij een paar sokken of de nieuwe dvd van Nick en Simon. Wie het geld niet kan of wil ophoesten, FOK!kers bieden hun dichtkunsten gratis aan in het Feestforum.

Gouden Bal naar Messi, Xavi of C. Ronaldo

Lionel Messi, Xavi of Cristiano Ronaldo wordt de winnaar van de FIFA Gouden Bal. De Argentijn, de Spanjaard en de Portugees werden geselecteerd uit een lijst van 23 genomineerden, waarop ook de naam van Wesley Sneijder prijkte. Op 9 januari wordt in Zürich bekendgemaakt wie van de drie zich de beste speler van het jaar mag noemen.

Met Messi en Xavi zijn er twee spelers van Barcelona genomineerd. Ronaldo komt uit voor Real Madrid. Messi was vorig jaar de winnaar van de eerste FIFA Gouden Bal, een samenvoeging van de Ballon d'Or en de prijs voor Wereldvoetballer van het Jaar. Hij liet toen in de verkiezing zijn ploeggenoten Andres Iniesta en Xavi achter zich.

De prijs wordt toegekend door de aanvoerder en bondscoaches van de nationale ploegen. Ook een door de FIFA geselecteerde groep van journalisten mag een stem uitbrengen.


Gouden Bal naar Messi, Xavi of Ronaldo (Foto: Novum)

'Drankrijder' raakt rijbewijs kwijt door snelheid

Op de vlucht voor de politie reed een man uit Veenendaal zondagnacht met 132 kilometer door de bebouwde kom in zijn woonplaats. Hij dacht te veel gedronken te hebben, meldt de politie maandag.

Agenten wilden de 32-jarige man rond 01.30 uur op de Wageningselaan controleren en gaven hem een stopteken. Hierop verhoogde de Veenendaler zijn snelheid, die opliep tot 132 kilometer per uur waar een maximumsnelheid van vijftig geldt. Ook het zwaailicht en de sirene van de politieauto deden de man niet stoppen.

Uiteindelijk verloor de man op de Rondweg de macht over het stuur en kwam hij tot stilstand tegen de middengeleider. Op het bureau verklaarde hij dat hij op de vlucht was omdat hij dacht dat hij te veel had gedronken. Hij blies echter 205 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijke limiet is. Hij moest vanwege zijn snelheidsovertreding toch zijn rijbewijs inleveren.

VS ontruimen drone-basis in Pakistan

De Verenigde Staten ontruimen een vliegbasis voor onbemande vliegtuigen in Pakistan. De Amerikanen voldoen daarmee aan een eis van de Pakistaanse regering na een luchtaanval van de NAVO waardoor 24 Pakistaanse militairen om het leven kwamen, zegt de Amerikaanse ambassadeur Cameron Munter.

De aanvallen van de Amerikaanse drones op Taliban en Al-Qaida-strijders zijn Pakistan al langer een doorn in het oog. Deze aanvallen zullen door de ontruiming van de basis Shamsi in de zuidwestelijke provincie Baluchistan niet wezenlijk afnemen, omdat het vliegveld vooral gebruikt wordt als uitwijkbasis voor toestellen die storingen hebben of kampen met slecht weer. Maar de ontruiming illustreert hoe diep de toch al stroeve Amerikaans-Pakistaanse betrekkingen door het incident van 26 november gezonken zijn.

De crisis maakt het voor de VS extra lastig om de medewerking van Pakistan te krijgen bij het afronden van de oorlog in Afghanistan. Pakistan boycot een internationale conferentie over het stabiliseren van Afghanistan in Duitsland en staat niet meer toe dat de NAVO-troepen in het buurland over zijn grondgebied worden bevoorraad.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Pakistaanse ambtgenoot Asif Ali Zardari zondag telefonisch verzekerd dat de beschieting een abuis was, maar Pakistan en de VS steggelen nog over de vraag wie daaraan schuld heeft.

[CL] Kuipers fluit Basel - Manchester United

Scheidsrechter Björn Kuipers is door de Europese voetbalbond UEFA aangewezen voor het het cruciale Champions Leagueduel tussen FC Basel en Manchester United. Mocht Basel winnen dan gaan zij door, bij een gelijkspel of zege voor United is de Engelse ploeg door.

Voor Kuipers zal het zijn vijftiende duel in de Champions League worden. Hij zal in Zwitserland Erwin Zeinstra en Sander van Roekel als assistenten krijgen. Gisteren leidde Kuipers nog de topper tussen Feyenoord en PSV in goede banen.

Voetballer schopt bejaarde in coma

Een 77-jarige man is zaterdag in Amsterdam in coma geschopt door een amateurvoetballer. De voetballer was kwaad omdat de bejaarde het 'terecht' vond dat hij het veld werd afgestuurd, zegt een politiewoordvoerder maandag.

De 32-jarige voetballer werd van het veld gestuurd op de Amsterdamse amateurclub OSV. Toen hij merkte dat de bejaarde het met de keuze van de scheidsrechter eens was, werd hij woest. Hij sprong over de reclameborden en deelde met twee benen een karatetrap uit tegen de borstkas van de man.

De bejaarde ligt nog in het ziekenhuis. Over zijn toestand is verder niets bekend. De voetbalvereniging OSV wil geen commentaar geven.

De voetballer zit nog vast. Hij moet zich deze week voor de rechter-commissaris verantwoorden.

Politie speurt naar anonieme moordgetuige Cuijk

De politie is op zoek naar een persoon die recent een brief heeft gestuurd over een dodelijke steekpartij in Cuijk vorig jaar. Deze persoon zou de moord hebben gezien en is een belangrijke getuige, zegt een politiewoordvoerder.

Een 20-jarige inwoner van Cuijk werd op 22 september 2010 doodgestoken door twee mannen uit Gennep. De mannen van 21 en 27 jaar zitten nog vast. De rechtbank beslist 15 december over hun hechtenis. De politie hoopt de anonieme briefschrijver voor die tijd te hebben gevonden. De woordvoerder wilde verder geen inhoudelijke informatie over de brief geven.

Farley gehuldigd door IBAF

De prestatie die bondscoach Brian Farley eerder dit jaar leverde met het Nederlands honkbalteam is in de internationale honkbalwereld niet onopgemerkt voorbijgegaan. Hij werd gisteren in Arlington, in het stadion van de Texas Rangers, door de internationale honkbalfederatie IBAF uitgeroepen tot Coach van het Jaar.

Eerstehonkman Curt Smith kreeg de titel meest waardevolle speler van het WK dat in Panama gehouden werd. Farley was blij met zijn prijs, maar bescheiden als hij is dankte hij iedereen om hem heen. "Zoals mijn collega's maar al te goed weten, hebben de beste coaches de beste spelers. Daarnaast ben ik mijn technische, medische en ondersteunende staf buitengewoon dankbaar."

Rus stijgt naar tachtigste plaats

Arantxa Rus is twee plaatsen gestegen op de wereldranglijst. De 20-jarige tennisster klimt dankzij haar halve finaleplaats bij het ITF-toernooi van Dubai van de 82e naar de tachtigste plaats. Ze komt daarmee dicht in de buurt van haar hoogste klassering ooit. In juli van dit jaar stond ze 78e.

Michaëlla Krajicek is de tweede Nederlandse bij de beste honderd. Ze staat net als vorige week 95e. De top van de wereldranglijst blijft ongewijzigd. Caroline Wozniacki leidt de dans, voor Petra Kvitova en Victoria Azarenka.

[Premier League] Uitslagen speelronde 14

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de veertiende speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor speelronde 12.

Uitslagen speelronde 14:

Thuis Uit Uitslag
Newcastle United Chelsea 0-3
Blackburn Rovers Swansea City 4-2
Queens Park Rangers West Bromwich Albion 1-1
Tottenham Hotspur Bolton Wanderers 3-0
Wigan Athletic Arsenal 0-4
Manchester City Norwich City 5-1
Aston Villa Manchester United 0-1
Everton Stoke City 0-1
Wolverhampton Wanderers Sunderland 2-1
Fulham Liverpool ma 5 dec, 21:00 uur


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 14 12 2 0 38 48-13
2 Manchester United 14 10 3 1 33 31-13
3 Tottenham Hotspur 13 10 1 2 31 29-16
4 Chelsea 14 9 1 4 28 31-17
5 Arsenal 14 8 2 4 26 30-23
6 Newcastle United 14 7 5 2 26 19-15
7 Liverpool 13 6 5 2 23 17-12
8 Stoke City 14 5 3 6 18 14-23
9 Aston Villa 14 3 7 4 16 16-18
10 Everton 13 5 1 7 16 15-17
11 Norwich City 14 4 4 6 16 20-26
12 Queens Park Rangers 14 4 4 6 16 15-25
13 West Bromwich Albion 14 4 3 7 15 13-21
14 Swansea City 14 3 5 6 14 14-20
15 Wolverhampton Wanderers 14 4 2 8 14 15-24
16 Fulham 13 2 6 5 12 15-16
17 Sunderland 14 2 5 7 11 16-17
18 Blackburn Rovers 14 2 4 8 10 21-32
19 Bolton Wanderers 14 3 0 11 9 19-34
20 Wigan Athletic 14 2 3 9 9 12-28


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 14
2 Edin Dzeko Manchester City 10
= Sergio Aguero Manchester City 10
4 Wayne Rooney Manchester United 8
5 Ayegbeni Yakubu Blackburn 7


Programma speelronde 14:

Datum Thuis Uit
za 10 dec, 16:00 uur Arsenal Everton
za 10 dec, 16:00 uur Bolton Wanderers Aston Villa
za 10 dec, 16:00 uur Liverpool Queens Park Rangers
za 10 dec, 16:00 uur Manchester United Wolverhampton Wanderers
za 10 dec, 16:00 uur Norwich City Newcastle United
za 10 dec, 16:00 uur Swansea City Fulham
za 10 dec, 16:00 uur West Bromwich Albion Wigan Athletic
zo 11 dec, 14:30 uur Sunderland Blackburn Rovers
zo 11 dec, 17:00 uur Stoke City Tottenham Hotspur
ma 12 dec, 21:00 uur Chelsea Manchester City

PVV boycot nieuwjaarsreceptie om hoge kosten

De PVV in Almere gaat opnieuw niet naar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere. De partij is boos omdat de kosten voor het feest weer hoger zijn dan vorig jaar. Toen ging de PVV ook al niet vanwege de hoge kosten.

De receptie voor 2012 wordt begroot op zestigduizend euro. De gemeente neemt daarvan een bedrag van vijftigduizend euro voor haar rekening.

Vorig jaar bleek dat de kosten van het feest in 2010 op zo'n 49 duizend euro uitkwamen. De totale kosten voor 2011 werden vervolgens geschat op 58 duizend euro. "Daar waar Amsterdam het fatsoen heeft geen nieuwjaarsreceptie te houden doet Almere er dus een schepje bovenop", stelt de partij.

"Die elitaire feestneuzen in Almere krijgen er maar geen genoeg van om zichzelf op kosten van de burger te fêteren", zegt gemeenteraadslid Toon van Dijk maandag. "Ze lijken geen benul te hebben van de minachting die hier uit blijkt voor de belastingbetaler die krom ligt door de crisis. Het zal duidelijk zijn dat de PVV daar niet aan mee doet. Wij gaan er niet heen."

'Turkse hackers bekladden Nederlandse websites'

Een Turkse groep hackers met de naam 1923Turk is begonnen met het bekladden van duizenden Nederlandse websites. Op de lijst van doelwitten staan onder meer wikileaks.nl en een site van weerman Piet Paulusma, meldt tweakers.net.

De groep, die al enkele jaren actief is, schrijft op zijn site dat Nederland te ver is gegaan. Het wordt niet duidelijk waar precies op gedoeld wordt. In de lijst met mogelijke doelwitten die op de site staat, worden meer dan 3600 domeinnamen opgesomd. Het gaat voornamelijk om sportverenigingen en kleine bedrijven, maar ook de sites van de gemeente Diemen en Bussum worden genoemd.

De sites die de hackersgroep op de korrel hebben, gebruiken waarschijnlijk het content management systeem Joomla. De groep heeft het al jaren voorzien op sites met een lek in dat systeem en 'bekladt' websites door het indexbestand te vervangen door hun eigen pagina.

Volgens tweakers.net zijn in de nacht van zondag op maandag de eerste sites beklad, maar functioneert het merendeel van de genoemde sites nog normaal.

Golfer Woods wint eigen toernooi

Golfer Tiger Woods heeft eindelijk weer eens een toernooi op zijn naam geschreven. De Amerikaan won gisteren de Chevron World Challenge, het toernooi dat hij mede-organiseert, dankzij een birdie op de laatste hole. Hij bleef op de Sherwood Country Club zijn landgenoot Zach Johnson één slag voor.

Woods boekte zijn 95e zege uit zijn loopbaan, maar pas de eerste sinds 2009. In dat jaar raakte hij in opspraak na buitenechtelijke affaires. Mede hierdoor speelde de voormalig nummer een van de wereld lange tijd niet goed en kwam hij niet in de buurt van toernooizeges.

Utrecht-supporters boos op burgemeester

Supporters van FC Utrecht zijn boos op burgemeester Aleid Wolfsen. Ze vinden het onbegrijpelijk dat het vak met Twente-fans zondag niet werd ontruimd toen er met vuurwerk werd gegooid. De rellen zouden zo voorkomen kunnen worden, schrijft Rob Rietveld, voorzitter van supportersvereniging True Support in een brief aan Wolfsen.

Volgens Rietveld kregen fans van FC Utrecht door het stilleggen van de wedstrijd de gelegenheid zich buiten het stadion te groeperen. In afwachting van de supporters van Twente ging het vervolgens mis toen zij de confrontatie opzochten met de politie. Agenten moesten waarschuwingsschoten lossen om de relschoppers op afstand te houden.

"Omdat u verzuimde het verlossende commando te geven en een signaal naar komende wedstrijden te geven dat de maat vol is: ontruimen", schrijft Rietveld. "Daarmee heeft u uw mensen en mijn club in de kou gezet op een onaanvaardbare wijze."

Wolfsen zegt dat ontruimen niet mogelijk was omdat de wedstrijd tussen Utrecht en Twente niet was ingeschat als een met een hoog risico. Daardoor was er niet meteen ME aanwezig. "Schoonvegen kan alleen als je daar ook de mensen voor hebt", zei de burgemeester maandag op Radio 1. "Het was onverantwoord om dat nu te doen. De mensen waren in het vak het veiligst."

Dat het daarna zo uit de hand liep, had Wolfsen niet verwacht. Hij keurt de rellen af. "Mensen hebben zich schandelijk misdragen", zegt hij. Volgens hem is er maar een remedie voor de relschoppers: een stadionverbod. Ook vindt hij spelen zonder uitsupporters een optie.

De politie neemt de rellen hoog op. Camerabeelden worden ingezet om de geweldplegers op te sporen. Tot nu toe werden twee personen aangehouden. Bij de rellen raakte een politieruiter gewond.

Davis laat allrounden links liggen

Shani Davis zet een punt achter zijn allroundcarrière. De Amerikaanse schaatser wil voortaan alleen nog maar zich richten op de middenlange afstanden. Dit maakte hij bekend in Heerenveen waar afgelopen weekend wereldbekerwedstrijden werden gehouden.

"Terugblikkend op wat ik hier gepresteerd heb, kan ik enkel concluderen dat het flink beter moet," zei Davis die zich naar eigen zeggen overtraind heeft. "Ik heb veel te veel gedaan, gewoon overtraind. Dat mag een veteraan zoals ik niet overkomen. Ik ga nu naar huis om te rusten. Echt heel veel te rusten. Ik heb zeven weken om het te fiksen, dan staat de vierde wereldbeker in Salt Lake City op het programma."

"Voortaan ga ik me alleen nog maar focussen op de duizend en de 1500 meter. De vijfhonderd meter pak ik dan enkel mee voor de snelheid. Vergeet het allrounden, dat rijd ik alleen nog maar als training," zei de Amerikaan die het WK allround dan ook laat schieten. "Alleen als er een wonder gebeurt ga ik daar van start. Maar ga er maar van uit dat ik hem niet ga rijden."

Davis voelt de druk van concurrenten als Kjeld Nuis en Stefan Groothuis die de lat hoog hebben gelegd. "Het zal beter gaan in Salt Lake, maar ik moet van ver komen. De vechter in me zegt echter dat het beter moet, mijn lichaam moet alleen nog volgen."

VVD Amsterdam: niet betalen voor verhuizing Occupy

De gemeente Amsterdam moet niet meebetalen aan een eventuele verhuizing van het Occupy-kamp op het Beursplein. "Wij willen juist dat de camping verdwijnt", zegt VVD-gemeenteraadslid Daniel van der Ree.

Bij een bezoek aan het kamp op het Beursplein heeft Van der Laan zaterdag gezegd dat het 'echt anders moet' op het kamp. "Hij wil dat er minder stank en minder drank op het kamp is", zegt zijn woordvoerder. Ook mag er geen sprake meer zijn van open vuur. De burgemeester wil het kamp in omvang terugbrengen naar een kwart van wat het nu is.

Verder wil de burgemeester de overlast over de stad verspreiden door een deel van het kamp naar de Zuidas verplaatsen. Toen voerden de kampbewoners aan dat dit ook kosten met zich meebrengt. De bewoners van de kleine tentjes kunnen hun tent opbreken en zelf naar de Zuidas lopen. "Maar er staat ook een paar flinke tenten op het plein", zegt de woordvoerder.

De gemeente is bereid een deel van die kosten te dragen. Het is volgens hem zeker niet de bedoeling dat de gemeente een demonstratie bekostigt.

Van der Ree vindt dit te ver gaan. "Dit lijkt me niet een taak voor de gemeente. We moeten nu ieder dubbeltje al omdraaien", zegt hij. "We hebben absoluut niets tegen demonstraties, maar mensen moeten die wel zelf vormgeven."

Donderdag overlegt de raad met de burgemeester over de situatie. De VVD adviseert dan geen geld af te dragen en vraagt met het CDA het kamperen niet meer toe te staan. De partijen hebben samen geen meerderheid in de raad.

Babyboomers zorgen voor explosieve stijging AOW-uitgaven

De Nederlandse overheid is dit jaar een stuk meer kwijt aan AOW. In de eerste helft van 2011 werden miljoenen euro's meer uitgekeerd door de instroom van babyboomers. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De in 1946 geboren babyboomers gaan dit jaar allemaal met pensioen. Het is de grootste geboortegroep ooit in Nederland. Begin dit jaar leefden er nog 234.000. Door die grote instroom keerde de overheid in de eerste zes maanden van 2011 ruim negenhonderd miljoen euro meer uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. De uitgaven stegen met bijna zes procent.

In juni waren bijna drie miljoen uitkeringen verstrekt. De AOW-uitgaven bedroegen in totaal 15,8 miljard euro.

Chelsea-viertal mag vertrekken

Chelsea-spelers Didier Drogba, Salomon Kalou, José Bosingwa en Paulo Ferreira mogen Stamford Bridge verlaten. Eerder werd al bekend dat Nicolas Anelka en Alex konden gaan.

Manager André Villas-Boas heeft ingrijpende veranderingen gepland en neemt hierdoor afscheid van een groot deel van zijn selectie. Opvallend is dat bijvoorbeeld Drogba en Kalou afgelopen weekend nog speelden en zelfs trefzeker waren voor Chelsea.

De Portugese trainer krijgt nog altijd het volle vertrouwen van eigenaar Roman Abramovich en aankomende transferperiode gaat de selectie flink op de schop. Namen van eventuele versterkingen zingen al een tijdje rond in de wandelgangen van Stamford Bridge.

Zo staat verdediger Gary Cahill al enige tijd op de nominatie om de gelederen van Chelsea te versterken. De stopper van Bolton Wanderers wordt al langer door Engelse topclubs in de gaten gehouden en aankomende transferperiode zal Cahill naar Chelsea vertrekken, volgens The Daily Mail.

[Upd] Paul de Leeuw woest op DWDD

Paul de Leeuw heeft zondag op zijn Facebook uitgehaald naar de kritieken die vrijdag in De Wereld Draait Door zijn gegeven. Sonja Barend en Rick Nieman zeiden toen dat de presentator zijn beste tijd gehad heeft en dat De Leeuw beter een sabbatical kan nemen om vervolgens met iets echt vernieuwends terug te komen.

"Afgelopen vrijdag nog afgeserveerd in het VARA-clubhuis onder leiding van Matthijs, waarvoor mijn dank voor deze collegiale dolk in de rug. Nu iedereen blij met de Sint-uitzending", zo sneert De Leeuw naar DWDD. Zaterdag kon de Sinterklaas-uitzending van zijn show Pau!l op 1,5 miljoen kijkers rekenen, een verdubbeling ten opzichte van twee weken geleden.

Ook zegt de VARA-coryfee Sinterklaas-uitzendingen te willen blijven maken met de 'oude Sint' Bram van der Vlugt, zelfs als hij daarvoor naar een andere zender moet verhuizen: "Behalve sommigen bij de publieke omroep, die vinden dat ik het met een andere Sint moet doen. Sint Bram en ik gaan graag naar een andere zender, als we uit elkaar worden gerukt. Nemen we Mauro als Zwarte Piet mee!"

Update 11.05 uur - De Leeuw woest
De Leeuw heeft maandagochtend op Radio 538 bij Edwin Evers wederom gereageerd op de DWDD-uitzending. "Ik was vrijdagavond totaal in de war. Ik begrijp het gewoon niet, hoe ik vrijdag gewoon 'kalt gesteld' word. Ik ben eigenlijk afgeschoten in mijn eigen clubhuis, de VARA. Ik heb er een flinke tik van gekregen", aldus de VARA-presentator over de uitspraken van Barend.

De Leeuw trok eerder dit jaar de stekker uit de MaDiWoDoVrijdagshow vanwege tegenvallende kijkcijfers. Met hem gaat het qua kijkcijfers echter weer de goede kant op. "Ik lag op mijn rug en ik ben weer aan het opkrabbelen. Ik heb heel veel energie, ik heb het ontzettend naar mijn zin. En nu lig ik weer op mijn rug door sommige mensen", bekritiseert De Leeuw.

Hij is woest op DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk: "Sonja Barend, die ik hoog heb zitten, heeft mijn programma niet goed bekeken en ziet de vernieuwing niet. Zo ook Rick Nieman, terwijl hij zei mijn programma eigenlijk nooit te hebben gezien. En Matthijs greep niet in."


Paul de Leeuw: De Wereld Draait Door stak dolk in mijn rug

Speelbare FFVII-opening gemaakt met UDK

Final Fantasy VII is een deel binnen de reeks met vele trouwe volgelingen. Het is dan ook niet zo raar dat het deel een van de meest 'remake wanted'-games is van de afgelopen 15 jaar. Helaas heeft ontwikkelaar Square al meerdere malen aangegeven dat een remake er voorlopig niet in zit.

Square is van mening dat de complexe omgevingen binnen de wereld van FFVII niet compatible zijn met de huidige grafische mogelijkheden. Gelukkig weerhoudt deze mening sommige fans niet om het dan alsnog zelf te proberen. Een aantal fans hebben namelijk de beroemde introscéne nagebouwd in de Unreal Development Kit. Hierdoor is het begin van de game voor het eerst te spelen in first person.

De korte demo speelt in op de mythe dat spelers die lang genoeg in het eerste deel van de game rondhangen hoofdpersonage Zack kunnen ontmoeten. Of de fans de kans krijgen om de ontwikkeling van hun fanmade remake door te kunnen zetten is nog even de vraag. Als het niet Square is die hun tegenhoudt is het wellicht de complexiteit van de UDK zelf.

De Windows-only demo is hier te vinden. Get it while its hot (en voordat Square hem offline haalt).

'Vita-games downloaden veertig procent goedkoper'

Het downloaden van een spel voor de PlayStation Vita is tot wel veertig procent goedkoper dan wanneer diezelfde game in de winkel gekocht wordt, aldus een gerucht van GI. Het prijsverschil zou voortkomen uit het wegvallen van kosten voor onder meer drukwerk, discs, hoesjes, distributie en opslag.

Bovendien zou Sony willen compenseren voor de hoge prijs die het bedrijf vraagt voor de benodigde geheugenkaartjes. Dat heeft een anonieme medewerker van Sony gezegd tegen het gameweblog Thrifty Nerd.

Jim Ryan, voorzitter van de Europese tak van Sony, verklaarde vorige week dat games voor de Vita vrij geprijsd mogen worden. Uitgevers kunnen zelf bepalen hoe duur hun spellen moeten zijn.

Over twee weken ligt de Vita in de Japanse winkels. In Japan is een downloadbaar spel twintig procent goedkoper dan hetzelfde spel in de winkel. De Playstation Vita is vanaf 22 februari voor 249 euro verkrijgbaar in Nederland.


Vita-games downloaden veertig procent goedkoper (Foto: Novum)

Handbalsters verpulveren Australië op WK

De Nederlandse handbalsters hebben zich op het WK in Brazilië knap hersteld van de nederlaag tegen Spanje. De wedstrijd tegen Australië werd door de ploeg van bondscoach Henk Groener met 53-15 gewonnen. Nederland staat nu tweede in de groep, achter het ongeslagen Rusland.

Estavana Polman was met elf treffers de trefzekerste speelster aan Nederlandse kant. Lois Abbingh maakte tien doelpunten. Groener liet routiniers Maura Visser en Pearl van der Wissel, die kampen met lichte blessures, aan de kant. Dinsdag tegen Kazachstan zijn ze weer gewoon van de partij.

De omgedraaide wereld in UMvC3-glitch

Blogger Shoryuken heeft een tutorial gepost waarin hij uitlegt hoe je de wereld op zijn kop kan zetten in de laatste versie van Ultimate Marvel vs Capcom. Door gebruik te maken van Morrigan en Striders abilities kun je de engine zo in de war brengen dat er dingen gebeuren die niet zouden moeten.

Zo kun je de camera negentig graden laten draaien en de personages naar je toe laten lopen. Naast dit nieuwe perspectief kun je met wat meer proberen het scherm in zijn geheel zwart maken, en voor de echte die-hards is er 'reversed world'. In 'reversed world' is alles omgedraaid en zie je het vechttafereeel vanaf de achterkant. Nu is de hele setting zwartwit geworden en is links rechts en visa versa. De glitch werkt overigens ook online en is tot nu toe alleen bevestigd voor de Xbox360.

Hockeyers verslaan ook Duitsland

De Nederlandse hockeyers hebben ook de tweede wedstrijd op de Champions Trophy gewonnen. In Auckland werd Duitsland met 3-2 aan de kant geschoven. Het duel was zondag nog afgelast vanwege zware regenval. Oranje, dat met een 2-0 zege op Zuid-Korea aan het toernooi was begonnen, staat met zes punten bovenaan in groep B.

Nederland kwam via Billy Bakker na een klein kwartier spelen op voorsprong, maar keek tien minuten later plots tegen een achterstand aan. Tobias Mantania en Christoph Menke waren trefzeker. Nog voor de pauze trok Jeroen Hertzberger echter de stand gelijk, waarna Rogier Hofman Nederland vijf minuten voor tijd de winst bezorgde.

Dinsdag staat de derde en laatste groepswedstrijd voor Nederland op het programma. Gastland Nieuw-Zeeland is dan de tegenstander.

Zynga registreert Forestville-websites

Casual gaming-gigant Zynga heeft een totaal aan negentien domeinnamen geregistreerd welke allen gebaseerd lijken te zijn op een nieuwe titel binnen de 'ville'-franchise. De negentien namen, varierend van forestvile.com tot forestvillandroid.com zijn allen beschermd door MarkMonitor.

MarkMonitor is ook het bedrijf achter veel van de andere websites van Zynga. Grappig feitje is dat het domein forestville.com niet geregistreerd is. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat deze website geregistreerd staat op een centraal school district in New York.

Waarschijnlijk zal Forestville, naast CastleVille, FishVille, YoVille, FarmVille en CityVille, de zesde installatie zijn binnen de 'ville'-franchise. Ook lijkt het er op dat er dit keer naast een Facebook-app ook een Android, iPhone en iPad-versie van de game komen. De hele lijst met domeinnamen vindt je hieronder.

forestvile.com
forestville.de
forestville.jp
forestville.co.uk
forestville2.com
forestvilleandroid.com
forestvilleapp.com
forestvillefacebook.com
forestvillegame.com
forestvillegamecards.com
forestvilleipad.com
forestvilleiphone.com
forestvillelive.com
forestvillemobile.com
forestvilleplus.com
forestvillewithfriends.com
forestvillezynga.com
playforestville.com
wwwforestville.com

[Serie A] Uitslagen speelronde 13

In de Italiaanse Serie A stond afgelopen weekend de dertiende speelronde op het programma. Juventus wist met 2-0 van Cesena te winnen en behoudt daardoor de koppositie. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de volgende speelronde.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Genoa AC Milan 0-2
Internazionale Udinese 0-1
Napoli Lecce 4-2
Catania Cagliari 0-1
Bologna AC Siena 1-0
Chievo Atalanta 0-0
Fiorentina AS Roma 3-0
Juventus Cesena 2-0
Parma US Palermo 0-0

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 13 8 5 0 29 24-10
2 AC Milan 13 8 3 2 27 29-14
3 Udinese 13 8 3 2 27 16-6
4 Lazio Roma 12 6 4 2 22 16-9
5 Napoli 13 5 5 3 20 21-13
6 US Palermo 13 6 2 5 20 16-15
7 Cagliari 13 4 5 4 17 12-13
8 AS Roma 13 5 2 6 17 15-17
9 Catania 13 4 5 4 17 14-19
10 Fiorentina 13 4 4 5 16 13-11
11 Parma 13 5 1 7 16 15-20
12 Chievo 13 4 4 5 16 10-16
13 Genoa 12 4 3 5 15 14-16
14 Atalanta 13 5 6 2 15 16-15
15 Internazionale 12 4 2 6 14 14-18
16 AC Siena 13 3 5 5 14 14-12
17 Bologna 13 4 2 7 14 11-18
18 Novara Calcio 12 2 4 6 10 14-21
19 Cesena 13 2 3 8 9 6-15
20 Lecce 13 2 2 9 8 11-23

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1 Germán Denis Atalanta 10
2 Antonio Di Natale Udinese 9
3 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 8
4 Edinson Cavani Napoli 7
Sebastian Giovinco Parma 7

Programma speelronde 14
Datum Thuis Uit
ma 5 dec, 20:45 Lazio Roma Novara Calcio
za 10 dec, 18:00 Lecce Lazio Roma
za 10 dec, 18:00 AC Siena Genoa
za 10 dec, 20:45 Internazionale Fiorentina
za 10 dec, 20:45 US Palermo Cesena
zo 11 dec, 15:00 Atalanta Catania
zo 11 dec, 15:00 Bologna AC Milan
zo 11 dec, 15:00 Cagliari Parma
zo 11 dec, 15:00 Udinese Chievo
zo 11 dec, 20:45 Novara Calcio Napoli
ma 12 dec, 20:45 AS Roma Juventus

'Nederlandse kantoren onverkoopbaar'

De kantorenmarkt staat er slechter voor dan tot nu toe werd aangenomen. Het wordt steeds moeilijker om leegstaande gebouwen te verkopen, schrijft het Financieele Dagblad maandag na een mislukte kantorenveiling van vastgoedonderneming Uni-Invest.

Zelfs met een korting van veertig procent lukte het niet om van de ruim tweehonderd kantoren af te komen. Het mislukken van de miljoenentransactie maakt volgens de krant pijnlijk duidelijk hoeveel er nog op de markt moet worden afgeboekt.

De problemen richten zich vooral op kantoren in steden als Hoofddorp, Zoetermeer en Capelle aan den IJssel. Die plaatsen hebben geen aantrekkelijk oud centrum en liggen niet dicht genoeg bij andere grote steden. Banken lenen daarnaast liever geld aan vastgoed op toplocaties als de Amsterdamse Zuidas.


'Nederlandse kantoren onverkoopbaar' (Foto: Novum)

Greenpeace dringt Franse kerncentrale binnen

Acht activisten van Greenpeace zijn maandagochtend het terrein van de kerncentrale in de Franse plaats Nogent-sur-Seine, tussen Parijs en Troyes, binnengedrongen. De politie heeft een verklaring daarover van de milieuorganisatie bevestigd. Enkele activisten zijn inmiddels opgepakt.

Greenpeace wil met de actie naar eigen zeggen 'de boodschap verspreiden dat er niet zoiets als veilige kernenergie is'. Volgens de milieuorganisatie zijn de activisten op de koepel van een van de reactoren geklommen en hebben zij een spandoek ontvouwd met de tekst "Veilige kernenergie bestaat niet". Het doel van de actie is te laten zien hoe kwetsbaar de Franse nucleaire installaties zijn en hoe gemakkelijk het is tot het hart van een reactor door te dringen.

De centrale van elektriciteitsbedrijf EDF ligt 95 kilometer ten zuidoosten van Parijs.

Greenpeace dringt Franse kerncentrale binnen
Greenpeace dringt Franse kerncentrale binnen (Foto: ANP)

Vormer verkiest Feyenoord boven Vitesse

Ruud Vormer staat in de belangstelling van zowel Feyenoord als Vitesse. De voorkeur van de middenvelder gaat uit naar de Rotterdamse club.

De belangstelling van Feyenoord in Vormer is al langer bekend. Vorige week mengde ook Vitesse zich in de strijd om de middenvelder. Maar de Arnhemmers lijken geen kans meer te maken. "We zitten deze week met Martin van Geel om de tafel", bevestigt Vormers zaakwaarnemer Winny Haatrecht in de Telegraaf.

"We weten dat Feyenoord niet meer de salarissen betaalt van tien jaar geleden. Maar als de aanbieding goed is en het voetbalverhaal Ruud aan staat, praten we niet meer met andere clubs. Dat hebben we Vitesse ook netjes gemeld. Mochten we er niet uitkomen met Feyenoord, dan komt Vitesse weer in beeld", aldus Haatrecht.

Eerder kwamen er al geruchten de wereld in dat Vormer al rond zou zijn met Feyenoord. Maar volgens Haatrecht is dat "beslist niet waar".

Ruud Vormer
Vormer verkiest Feyenoord boven Vitesse (Foto: Pro Shots)

Boca Juniors kampioen Argentinië

Boca Juniors is voor de 24e keer in haar historie landskampioen geworden van Argentinië. De ploeg wist het kampioenschap veilig te stellen door zondag met 3-0 te winnen van Banfield. Oud-Ajacied Dario Cvitanich maakte twee van de drie doelpunten.

De club uit Buenos Aires is dit seizoen een klasse apart in Argentinië. 27 wedstrijden op een rij waren ze ongeslagen en ze hoefden in de laatste zeventien duels maar vier tegendoelpunten te incasseren. De voorsprong op de nummer twee, Racing Club, bedroeg dan ook elf punten.

Boca Juniors behaalde in 2008 het laatste landskampionschap van Argentinië.

Heerlen wil deeltijd-ww voor winkeliers 't Loon

De gemeente Heerlen bekijkt of de deeltijd-ww kan worden ingezet zodat de winkeliers van het verzakkende winkelcentrum 't Loon hun personeel kunnen blijven betalen. De gemeente overlegt hierover met het ministerie van Financiën, zei burgemeester Paul Depla op Radio 1.

Hij sprak van een 'terechte vraag' aan het ministerie. Hij wees erop dat de deeltijd-ww ook is ingezet zodat bedrijven hun personeel tijdens de bankencrisis konden behouden. "Dit is ook een crisis, ook al speelt het heel lokaal." De verzakking is volgens hem een drama voor de mensen. "Dat zag je zondag wel toen ze hun spullen kwamen halen. De rest van de stad is in sinterklaassfeer, maar voor hen is het deze keer een domper."

De winkeliers lopen veel inkomsten mis doordat ze in de aanloop naar de feestdagen niet open kunnen zijn. De verzakking van het winkelcentrum wordt volgens de burgemeester iedere dag erger.

"Als een pilaar verzakt, weet je dat het plafond het niet gaat houden. Hier is sprake van een kettingreactie." Het is volgens hem daarom van belang dat de winkeliers snel met een sloopplan komen. Bij een gecontroleerde sloop valt volgens hem beter te voorspellen wat er gebeurt dan wanneer het gebouw plotseling instort. De winkeliers hebben tot maandag 12.00 uur om met een plan te komen.

'Duitsland bereidt nationalisatie Commerzbank voor'

De Duitse overheid bereidt plannen voor een mogelijke nationalisatie van Commerzbank voor, indien de bank niet in staat is het benodigde additionele kapitaal op te halen. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel op basis van bronnen bij de overheid.

In het artikel staat dat Duitsland het noodfonds voor banken SoFFin opnieuw op zal starten om de aandelen Commerzbank over te nemen. Dit gebeurt als het concern voor komende zomer geen extra kapitaal op weet te halen.

Duitsland nam tijdens de financiële crisis al een belang in Commerzbank van 25 procent om de kredietverstrekker overeind te houden na de overname van Dresdner Bank.

Volgens Der Spiegel wordt aangenomen dat de meerderheid van de nieuwe aandelen in handen zal komen van de overheid in geval van een kapitaalverhoging voor Commerzbank.

Duitsland heeft uitgesloten onderdeel Eurohypo over te nemen, meldt het blad verder. Die divisie moet Commerzbank van de Europese Unie verkopen in ruil voor de ontvangen staatssteun.

De European Banking Authority zal de komende dagen vermoedelijk nieuwe schattingen presenteren voor de benodigde kapitaalbehoeftes van banken om hun kapitaalratio's te verhogen tot minimaal negen procent eind 2012.

Een woordvoerder van Commerzbank wilde geen commentaar geven. Woordvoerders van het Duitse ministerie van financiën en de Duitse kanselarij waren niet beschikbaar voor commentaar.

Partij Poetin behoudt meerderheid parlement

De partij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin heeft na de parlementsverkiezingen van zondag in Rusland nog altijd een ruime meerderheid in de Doema, de Russische Tweede Kamer, hoewel de partij net onder de 50 procent van de stemmen is gebleven. Volgens de nationale kiescommissie krijgt Verenigd Rusland 238 van de 450 zetels in de Doema, een verlies van 77.

De communisten, die als tweede partij zijn geëindigd, gaan 92 zetels bezetten en het populistische Rechtvaardig Rusland 64. De ultranationalistische Liberaal Democratische Partij van Vladimir Zjirinovski zou op 56 zetels uitkomen.

Verenigd Rusland heeft nu nog met 315 zetels een tweederdemeerderheid in de Doema. Poetin wil bij de verkiezingen in maart terugkeren als president. Hij vervulde die functie ook al van 2000 tot mei 2008.

Partij Poetin behoudt meerderheid parlement
Partij Poetin behoudt meerderheid parlement (Foto: ANP)

Nederlandse duiker omgekomen in Nieuw-Zeeland

Een 52-jarige Nederlander is zaterdag om het leven gekomen bij een duik bij Pukerua Bay in Nieuw-Zeeland. Hij was aan het speervissen toen hij in de problemen kwam, melden Nieuw-Zeelandse media.

De man was een ervaren duiker en woonde al ruim dertig jaar in Nieuw-Zeeland. Vermoedelijk raakte hij bewusteloos toen hij naar boven kwam. Andere duikers vonden hem later na een zoekactie. Zij probeerden hem nog te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

'Nederland heeft aantrekkelijk vestigingsklimaat'

Nederland is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van accountantsbureau Deloitte. Nederland scoort op een groot aantal punten beter dan andere Europese landen.

Deloitte onderzocht onder meer het fiscale klimaat, de arbeidsmarkt en de logistieke verbindingen met binnen- en buitenland. Ook werd gekeken naar de huisvesting- en vestigingskosten. "Nederland steekt op vrijwel al deze terreinen boven de andere landen uit en vormt daarmee dus een interessant investeringsland", licht Peter Kavelaars, partner bij Deloitte en hoogleraar fiscale economie, toe.

Volgens Deloitte heeft Nederland, in tegenstelling tot wat momenteel veelvuldig wordt beweerd, een prima en gezond vestigingsklimaat. Dat negatieve beeld is onterecht, aldus Kavelaars. "Het remt investeringen af en dat helpt de Nederlandse economie niet vooruit." Volgens hem moet de overheid de voordelen op ruimere schaal onder de aandacht brengen.

Kiekjes Monroe leveren 352.000 dollar op

Foto's van Marilyn Monroe hebben tijdens een veiling meer dan 352.000 dollar opgebracht. Ook items van Lady Gaga en John Lennon gingen onder de hamer bij Julien's Auctions in Beverly Hills.

De kiekjes van het sekssymbool werden in 1946 genomen tijdens haar eerste fotoshoot. Ze werden verkocht met negatieven en het ongebruikelijke recht om ze te verkopen en distribueren.

Een jurk van Lady Gaga werd voor ruim dertigduizend dollar van de hand gedaan en een karikatuur die John Lennon tekende van hemzelf en Yoko Ono werd verkocht voor negentigduizend dollar.

[Primera División] Uitslagen speelronde 14

In de Spaanse Primera División werd afgelopen weekend de veertiende speelronde afgewerkt. Real Madrid behield de koppositie door met 0-3 van Sporting de Gijón te winnen. FC Barcelona won eenvoudig met 5-0 van Levante en staat daardoor met drie punten achterstand tweede. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programme voor de volgende speelronde.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Sporting de Gijón Real Madrid 0-3
Racing Santander Villarreal 1-0
FC Barcelona Levante UD 5-0
Valencia Espanyol 2-1
Atletico Madrid Rayo Vallecano 3-1
Real Sociedad Malaga CF 3-2
Osasuna Real Betis Sevilla 2-1
Real Mallorca Athletic de Bilbao 1-1
Granada CF Real Zaragoza 1-0

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 14 12 1 1 37 49-10
2 FC Barcelona 15 10 4 1 34 47-7
3 Valencia 14 9 3 2 30 23-14
4 Levante UD 14 8 2 4 26 23-17
5 Malaga CF 14 7 2 5 23 19-19
6 Sevilla FC 13 5 6 2 21 13-10
7 Osasuna 14 5 6 3 21 18-26
8 Atletico Madrid 14 5 4 5 19 21-21
9 Athletic de Bilbao 14 4 6 4 18 20-17
10 Espanyol 14 5 2 7 17 11-17
11 Rayo Vallecano 15 4 4 7 16 16-22
12 Granada CF 13 4 3 6 15 6-12
13 Real Sociedad 14 4 3 7 15 15-22
14 Real Mallorca 13 3 5 5 14 11-18
15 Villarreal 14 3 5 6 14 11-20
16 Getafe CF 13 3 4 6 13 14-19
17 Real Betis Sevilla 14 4 1 9 13 13-21
18 Racing Santander 14 2 6 6 12 10-20
19 Sporting de Gijón 14 3 3 8 12 12-24
20 Real Zaragoza 14 2 4 8 10 12-28

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 17
Lionel Messi Barcelona 17
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 12
4 Roberto Soldado Valencia 9

Programma speelronde 15
Datum Thuis Uit
ma 5 dec, 21:00 Sevilla FC Getafe CF
wo 7 dec, 19:30 Granada CF Real Mallorca
za 10 dec, 18:00 Levante UD Sevilla FC
za 10 dec, 20:00 Real Betis Sevilla Valencia
za 10 dec, 22:00 Real Madrid FC Barcelona
zo 11 dec, 12:00 Rayo Vallecano Sporting de Gijón
zo 11 dec, 16:00 Getafe CF Granada CF
zo 11 dec, 16:00 Villarreal Real Sociedad
zo 11 dec, 18:00 Real Zaragoza Real Mallorca
zo 11 dec, 18:00 Malaga CF Osasuna
zo 11 dec, 19:45 Athletic de Bilbao Racing Santander
zo 11 dec, 21:30 Espanyol Atletico Madrid

FOK!filmtip van de dag: Mission: Impossible

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Mission: Impossible.

Ter voorbereiding van Mission: Impossible - Ghost Procotol zendt Veronica deze maand de eerste drie films uit. De eerste in het rijtje is Mission: Impossible. Het geheime team van Jim Phelps (Jon Voight) probeert in Praag een disc te onderscheppen met de namen van alle Amerikaanse spionnen in dienst. Als het gehele team op Ethan Hunt (Tom Cruise) na wordt uitgeroeid wijzen alle vingers naar de enige overlevende. Hunt heeft weinig tijd om te achterhalen waar de informatie is gebleven, wat er die avond precies heeft plaatsgevonden en wie er achter het duistere plan zit. Een onmogelijke missie?

Mission: Impossible is vanavond om 20:30 bij Veronica te zien.

Madonna treedt op tijdens pauze Super Bowl

Madonna gaat het podium op tijdens de pauze van de Super Bowl. De 53-jarige zangeres staat op 5 februari in Indianapolis bij de finale van de American Footballcompetitie.

Madonna gaat voor haar optreden de samenwerking aan met een team van Cirque du Soleil en choreograaf Jamie King. King werkte eerder samen met popsterren als Britney Spears, Shakira en Ricky Martin.

De Super Bowl trekt traditiegetrouw een miljoenenpubliek. In februari keken meer dan 162 miljoen mensen naar optredens van de Black Eyed Peas en Usher. Eerder gaven artiesten als Prince, U2 en Paul McCartney acte de présence tijdens de Super Bowl. De show van Janet Jackson en Justin Timberlake in 2004 zorgde voor veel opschudding omdat Timberlake 'per ongeluk' een stukje van Jacksons borst ontblootte.

Enorme file op A4 door rood kruis

Doordat een rood kruis niet van een matrixbord te krijgen is staat maandagochtend op de A4 bij Hoogmade een enorme file richting Amsterdam. Rond 08.00 uur stond al meer dan twintig kilometer file, zegt een woordvoerder van de ANWB. Door het weigerende matrixbord is maar één rijstrook open.

In de vroege ochtend gebeurde bij Hoogmade een ongeluk. Daarom werd een rood kruis op het matrixbord gezet. Rond 06.45 uur kon de weg weer vrij worden gegeven, maar het rode kruis bleef staan. "Inmiddels werkt een monteur aan het probleem", zegt de woordvoerder. Het is niet bekend of snel een oplossing wordt bereikt.

CDA kritisch op 'PVV-sprookjes' over gulden

Partijen die pleiten voor een terugkeer naar de gulden, vertellen sprookjes. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de PVV de gulden terug wil, zegt CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma in een maandag gepubliceerd interview met Nu.nl.

De werkgelegenheid in Nederland is volgens hem 'zo verdwenen' als afstand wordt gedaan van de euro. "De gulden is een mooie munt geweest, maar dat was vroeger. Op de wereldschaal van de Nederlandse economie werkt hij alleen niet meer."

Door het verdwijnen van de euro zou Europa minder stabiel worden, maar het gaat volgens Van Haersma Buma te ver om te waarschuwen voor oorlog. "Voorlopig heeft het vooral economische gevolgen."

PVV-leider Geert Wilders kondigde vorige maand aan te laten onderzoeken wat het kost om de gulden weer in te voeren. Een internationaal bureau dat zich al kritisch heeft uitgelaten over de euro moet in kaart brengen of een vertrek uit de euro op de lange termijn economisch beter uitpakt voor Nederland.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Met de altijd lastige maand december komen de kilootjes er weer aan, maar wees gerust. Deze week maak je kans op Your Shape Fitness Evolved 2012 voor de Xbox 360 met Kinect! Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Hoeveel uur aan activiteiten zit er ongeveer in het spel?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

 

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 15

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de vijftiende speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Bayer Leverkusen 1899 Hoffenheim 2-0
Bayern München Werder Bremen 4-1
SC Freiburg Hannover 96 1-1
FC Kaiserslautern Hertha BSC 1-1
VFL Wolfsburg FSV Mainz 05 2-2
Borussia Mönchengladbach Borussia Dortmund 1-1
VFB Stuttgart 1.FC Köln 2-2
Hamburger SV 1.FC Nürnberg 2-0
FC Schalke 04 FC Augsburg 3-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 15 10 1 4 31 38-9
2 Borussia Dortmund 15 9 3 3 30 30-10
3 Borussia Mönchengladbach 15 9 3 3 30 24-10
4 FC Schalke 04 15 9 1 5 28 31-21
5 Werder Bremen 15 8 2 5 26 26-25
6 Bayer Leverkusen 15 7 4 4 25 22-19
7 VFB Stuttgart 15 6 4 5 22 22-17
8 Hannover 96 15 5 6 4 21 19-23
9 Hertha BSC 15 4 7 4 19 22-23
10 1899 Hoffenheim 15 5 3 7 18 16-18
11 Hamburger SV 15 4 5 6 17 20-26
12 1.FC Köln 14 5 2 7 17 22-31
13 VFL Wolfsburg 15 5 2 8 17 21-30
14 FSV Mainz 05 14 4 4 6 16 21-27
15 1.FC Nürnberg 15 4 3 8 15 14-26
16 FC Kaiserslautern 15 3 5 7 14 11-19
17 SC Freiburg 15 3 4 8 13 20-31
18 FC Augsburg 15 2 5 8 11 13-27

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 13
2 Huntelaar Schalke 04 12
3 Pizarro Werder Bremen 11
3 Podolski 1. FC Köln 11

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 9 dec, 20:30 Hertha BSC FC Schalke 04
za 10 dec, 15:30 Werder Bremen VFL Wolfsburg
za 10 dec, 15:30 FSV Mainz 05 Hamburger SV
za 10 dec, 15:30 1.FC Nürnberg 1899 Hoffenheim
za 10 dec, 15:30 1.FC Köln SC Freiburg
za 10 dec, 15:30 FC Augsburg Borussia Mönchengladbach
za 10 dec, 18:30 Hannover 96 Bayer Leverkusen
zo 11 dec, 15:30 Borussia Dortmund FC Kaiserslautern
zo 11 dec, 17:30 VFB Stuttgart Bayern München

Arjan Ederveen slaat december liever over

Arjan Ederveen heeft niks met Sinterklaas en de Kerstman. De 55-jarige acteur gaat wel ieder jaar kijken naar de intocht van de goedheiligman, maar voor de rest kan de hele decembermaand hem gestolen worden.

"Ik ga wel kijken naar de aankomst van Sinterklaas", vertelt Ederveen voor de camera van Novum Nieuws. "Omdat ik het heel erg leuk vind om de tranen in de ogen van de ouders te zien die naar hun kinderen kijken, en zelf nog zenuwachtiger zijn dan hun kinderen."

Op 5 december gebeurt er bij Ederveen thuis niks speciaals. "Het enige is dat ik dan zuurkool eet", zegt hij. "Als je zelf geen kinderen hebt, ga je er niet zo in mee."

Met kerst komt de acteur meestal ook niet verder dan het zetten van een boom en eten met geliefden. "Maar dat is meer omdat iedereen het doet." Vanwege zijn Amerikaanse vriend doet Ederveen wel aan Thanksgiving, maar sinterklaas en kerst kunnen hem gestolen worden. "Eigenlijk kan die geschrapt worden, die decembermaand."

PvdA wil einde aan intensieve veehouderij

Boeren moeten worden gedwongen een steeds grotere hoeveelheid land beschikbaar te hebben voor hun vee. Zo moet een einde worden gemaakt aan de intensieve veehouderij. Dat bepleit de PvdA deze week tijdens het begrotingsdebat met staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), schrijft Trouw maandag.

PvdA-Kamerleden Tjeerd van Dekken en Lutz Jacobi willen een driesterrensysteem invoeren. Hoe duurzamer en diervriendelijker een boer werkt, hoe meer sterren hij krijgt. Vlees, eieren of melk van bedrijven die meer sterren hebben, moeten volgens hen goedkoper zijn. De voorwaarden om sterren te scoren moeten langzaam worden opgeschroefd.

Voor dierenwelzijn bestaat al het Beter Leven-keurmerk. De partij wil de eisen voor een ster van dit keurmerk vanaf volgend jaar verplicht stellen bij de nieuwbouw van stallen. Vanaf 2015 moeten nieuwe stallen minstens twee sterren scoren.

Toch is dierenwelzijn voor de PvdA niet de belangrijkste reden voor de omslag. Het zou de Kamerleden meer te doen zijn om het mestprobleem, de ruimtelijke ordening, gezondheidsproblemen bij mensen en de slechte vooruitzichten voor boeren.

De vrees bestaat dat er in het buitenland geen markt is voor duurzame Nederlandse producten. Momenteel gaat driekwart van het vlees naar het buitenland. Volgens de PvdA is er echter meer markt voor dan gedacht. Uiteindelijk zou het wel in Europees verband moeten worden geregeld. "Dat kan, want iedereen wil een duurzame landbouw", zegt Jacobi in de krant.

FF XIII-3 niet in de maak ondanks domeinnaam

Akio Ofuji, hoofd public relations bij Square Enix, heeft in een podcast aangegeven dat het registreren van de domeinnaam voor Final Fantasy XIII-3 een defensieve maatregel is geweest. Het spel is op dit moment niet in de maak.

Volgens de vertaling op Andriasang is de registratie gedaan door het Amerikaanse kantoor van Square Enix en wisten de Japanse medewerkers van niets totdat het verhaal door de pers was opgepakt.

Final Fantasy XIII-2 komt in Japan komende maand uit en in februari in het westen op Xbox 360 en PlayStation 3.

Capcom verscheept 420.000 x Monster Hunter 3G

Andriasang heeft op basis van rapportages van de verkopers aangegeven dat Capcom 420.000 exemplaren gaat versturen van Monster Hunter 3G wanneer deze in Japan uitkomt op 10 december. Hiervan worden 100.000 stuks verzonden als slidepadbundels en 20.000 stuks als 3DS-bundels.

Capcom verwacht zelf dat het spel 1,5 miljoen exemplaren gaat verkopen. Monster Hunter Tri heeft ruim 800.000 stuks verkocht op Wii en is ruim vier miljoen keer over de toonbank gegaan op PSP. De verkopers zelf verwachten dat de vraag naar Monster Hunter 3G de eerste verscheping zal overtreffen.

'Nieuwe C&C gaat Alliances heten'

Electronic Arts heeft een reeks domeinnamen geregistreerd waaruit mogelijk kan blijken dat de volgende titel in de Command & Conquer-serie Command & Conquer: Alliances gaat heten. In totaal zijn er vijftien domeinnamen geregistreerd waarbij een whois-search duidelijk maakt dat EA ze heeft geregistreerd.

Alle domeinen zijn op 2 december vastgelegd. De complete lijst ziet er als volgt uit:
- alliances-commandandconquer.com
- alliancescommandandconquer.com
- candcalliances.com
- candctiberiumalliances.com
- commandandconquer-alliances.com
- commandandconqueralliance.com
- commandandconqueralliances.com
- commandandconquertiberiumalliances.com
- generalsalliance.com
- generalsalliances.com
- redalertalliance.com
- redalertalliances.com
- tiberianalliances.com
- tiberiumalliance.com
- tiberiumalliances.com 

Michiel van de Pol wint Willy Vandersteenprijs

Michiel van de Pol heeft met zijn album Terug naar Johan de Willy Vandersteenprijs gewonnen. Het album is volgens de jury het beste Nederlandstalige beeldverhaal van 2010 en 2011. De jury van de Nederland-Vlaamse prijs roemt de kwetsbare en humoristische manier waarop Van de Pol herkenbare en persoonlijke situaties neerzet.

In het bekroonde album kijkt de auteur terug op zijn verlogen jeugdjaren. De lezer wordt deelgenoot van de vriendschap van de auteur met Johan en de impact van een ontluikende puberteit op die vriendschap.

Een album dat het pas op het laatst aflegde tegen Terug naar Johan was Van Istanbul naar Bagdad van Hanco Kolk en Arnon Grunberg. Ook de Sigmund-strip van Peter de Wit was tot op het laatst in de running.

Van de Pol debuteerde in 1996 met de strip Mol in het Sjors en Sjimmie Stripblad. Tien jaar later won hij met zijn autobiografische strip Cartoondiarree de Stripstrijd, een wedstrijd van Het Parool. De Amsterdamse krant publiceerde die strip twee jaar lang.

Het is de tweede keer dat de Willy Vandersteenprijs wordt uitgereikt, genoemd naar de geestelijk vader van onder meer Suske en Wiske. Van de Pol volgt als winnaar de Vlaming Brecht Evens op. Die won in 2009 de prijs met zijn graphic novel Ergens Waar Je Niet Wil Zijn.

Van de Pol krijgt de prijs zaterdag in Turnhout uitgereikt op het Gala van de Vlaamse Strip.

Felle brand legt loods Nieuwveen in de as

Een grote brand heeft zondagavond laat een loods van een bedrijf in Nieuwveen (Zuid-Holland) verwoest. Na enkele uren blussen had de brandweer het vuur bedwongen. Tijdens de brand vond een aantal explosies plaats. In de loods bleek siervuurwerk te liggen.

Gedurende enkele minuten waren knallen te horen en lichtflitsen te zien, vertelde een woordvoerder van de brandweer. Over de hoeveelheid vuurwerk bestond nog geen duidelijkheid. Ook kon de brandweer nog niet zeggen of het bestemd was voor verkoop. De politie gaat de zaak onderzoeken.

Vanwege de intensiteit van de brand had de brandweer al snel besloten op een flinke afstand te blijven en de loods gecontroleerd te laten afbranden.

Niemand raakte gewond en de diverse brandweerkorpsen uit de omgeving wisten te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar de dichtstbijzijnde boerderij. Daar was twee maanden terug ook al brand geweest.

In de afgebrande loods staan volgens een woordvoerster drie containers. Wat daar precies in zat, is nog onduidelijk. Het bedrijf aan de Blokland in Nieuwveen houdt zich blijkens de website onder meer bezig met afvalverwerking en containerverhuur.

10

De dag dat ik de enige 1 van mijn schoolcarrière te pakken had, kan ik me nog goed herinneren. In het begin van de derde klas kregen we bij Frans een schriftelijke overhoring van het huiswerk, te weten een hele rits aan onregelmatige werkwoorden. Omdat ik ook toen al liever lui dan moe was, schreef ik de avond ervoor de werkwoorden die ik niet goed kende minuscuul op een briefje, dat ik veilig in mijn etui wegstopte.

John: "Zaten gefrustreerd in de kleedkamer"

Ola John was zondagmiddag één van de uitblinkers bij FC Twente in de gewonnen wedstrijd tegen FC Utrecht. In De Galgenwaard werd het 2-6. De aanvaller is de laatste weken goed in vorm bij de Enschedeërs. Ook tegen Utrecht stond hij te genieten op het veld. Desondanks leek Twente na de 0-5 niet scherp meer te zijn en stond twee doelpunten toe van haar opponent.

"Het is heel lastig om hier te voetballen", begon hij na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live. "Dat hebben we twee weken geleden gezien tegen Ajax. Ze zijn thuis tegen topploegen altijd sterk. We hadden moeite met de eerste vijf minuten, daarna valt de 1-0 door een vrije trap en tien minuten later de 2-0." De buitenspeler was zelf verantwoordelijk voor de tweede treffer.

De club uit Enschede kwam via Willem Janssen (2x) en wederom John op 0-5, maar zag daarna dat scheidsrechter Reinold Wiedemeijer de wedstrijd tijdelijk stilleggen. "We zaten een beetje gefrustreerd in de kleedkamer, er was nog maar kort te spelen, een half uur. Na de hervatting viel de 5-1 en ze begonnen echt goed. Na tien minuten viel de 5-2. Dan wordt het eigenlijk nog spannend, ook omdat de twaalfde man er achter staat. Toen kwam Berghuis erin en hij besliste het duel eigenlijk."

Partij Poetin net onder 50 procent

Na het tellen van driekwart van de stemmen in Rusland staat de partij van premier Vladimir Poetin, Verenigd Rusland, op bijna 50 procent van de stemmen. De partij heeft tot dusverre 49,98 procent van de stemmen behaald, meldde de centrale kiescommissie maandagmorgen.

Bij de verkiezingen in 2007 stemde nog 64,3 procent van de kiezers op Verenigd Rusland van Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev.

De communisten zijn bij de parlementsverkiezingen van zondag als tweede uit de bus gekomen met tot dusverre 19,3 procent van de stemmen.

Politie in het nauw bij FC Utrecht-FC Twente

Bij supportersrellen na de wedstrijd van FC Utrecht tegen FC Twente heeft de politie waarschuwingsschoten gelost. Een agent te paard raakte gewond, zo maakte een woordvoerder van de politie naderhand bekend. De ongeregeldheden begonnen al tijdens de wedstrijd. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer legde het duel ook enige tijd stil.

De aanhang van de thuisclub werd kwaad nadat supporters van de tegenstander met vuurwerk gooiden. Wellicht zorgde ook de tussenstand voor enige frustratie. Op het moment van de onderbreking leidde FC Twente met 5-0. De Enschedese club won uiteindelijk met 6-2.

Na afloop van het duel wachtten supporters van FC Utrecht hun tegenstanders voor het stadion op. De situatie liep uit de hand, waarop twee agenten waarschuwingsschoten hebben gelost. Twee verdachten zijn aangehouden. De politie gaat de ongeregeldheden onderzoeken.

Eerder dit seizoen, halverwege september, liep de situatie bij Feyenoord - De Graafschap ook uit de hand. Daar trok de politie het pistool, maar kwam het niet tot waarschuwingsschoten.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht riep de supporters tijdens de incidenten op zich rustig en waardig te gedragen. "Neem je verlies en laat de supporters van FC Twente rustig vertrekken", zei Wolfsen. Rond 18.30 uur meldde de politie dat de situatie was genormaliseerd. Het duel was omstreeks 16.30 afgelopen.

Wilco van Schaik, de nieuwe algemeen directeur van FC Utrecht, baalde van de ongeregeldheden. "Teleurstellend en heel frustrerend", reageerde de opvolger van Jan-Willem van Dop. "Heel triest allemaal. Hier ben ik natuurlijk geen directeur voor geworden."

Van Schaik: "Maandag gaan we met alle betrokkenen om de tafel zitten om dit te evalueren. Ik heb al met mensen van FC Twente gesproken. Zij balen er ook van. Laat ik benadrukken dat het bij een achterstand van 0-3 voor onze club nog rustig in het stadion was. Daarna gooiden fans van FC Twente met vuurwerk en toen is het uit de hand gelopen. Begrijp me goed, die emoties van onze fans zijn niet goed te praten."

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vindt het "volstrekt onaanvaardbaar" dat agenten in het nauw zijn gedreven. De KNVB en de politiek moeten overwegen om voetbalwedstrijden met een verhoogd risico voortaan te laten spelen zonder uitpubliek, vindt de vakbondsman.

De politie en de voetbalclub waren zondag goed voorbereid op eventuele opstootjes, vond Van de Kamp.

Politie in nauw bij FC Utrecht - FC Twente
Politie in nauw bij FC Utrecht - FC Twente (Foto: ANP)

Italië in recessie in 2012

Italië belandt volgend jaar in een recessie, meldde de onderminister voor Economie Vittorio Grilli zondag. De economie krimpt volgend jaar naar verwachting met 0,4 tot 0,5 procent.

In 2013 zou de recessie eindigen, voegde hij eraan toe. Grilli sprak tijdens een persconferentie na het kabinetsberaad waar een pakket harde bezuinigingsmaatregelen werd aangenomen.

Italië in recessie in 2012
Italië in recessie in 2012 (Foto: ANP)

'Lindsay Lohan in Celebrity Big Brother'

Lindsay Lohan staat op het punt zich weer op te laten sluiten. De 25-jarige actrice verdwijnt dit keer niet achter tralies, maar laat zich vastzetten in een Big Brother-huis. Ingewijden vertellen de Britse boulevardkrant The Sunday Mirror dat Lohan denkt aan een deelname aan Celebrity Big Brother.

Lohan zou deelname aan de Britse show zien als een perfecte manier om haar carrière nieuw leven in te blazen. De actrice kwam de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege haar problemen met justitie. Haar laatste grote film stamt uit 2005.

"Lindsay zou voor ons een geweldige kandidaat zijn", zegt een insider. "Ze is erg bekend en iedereen is op de hoogte van haar problemen. Bovendien heeft ze een pittig karakter, wat garant staat voor een aantal pittige aanvaringen met de andere bewoners."

Producenten van de show zouden al met Lohan om de tafel hebben gezeten. In Los Angeles zouden bovendien de eerste beelden al opgenomen zijn. Het enige wat nog roet in het eten kan gooien is Lohans taakstraf. Die moet ze uitvoeren bij een mortuarium in Los Angeles.

"We hopen dat de rechtbank een uitzondering maakt", zegt de ingewijde over Lohans taakstraf. "In het Big Brother-huis wordt Lindsay ook gecontroleerd."

Haaienfilm weer in opmars

Het is alweer 36 jaar geleden dat Jaws een groot succes was en sindsdien hebben we heel wat films gezien met haaien. Vooral de laatste jaren is het zeemonster weer behoorlijk in opmars.

Werd er bij Jaws nog veel aan de fantasie overgelaten, in de nieuwere films kunnen de haaien de vreemdste dingen doen. Zo komen er binnenkort een tweetal films uit, waarvan we jullie de trailers niet willen onthouden.

Super Shark is een low budget film over een monsterlijke haai die vooral op het strand jaagt. Zelfs een straaljager ontkomt niet aan de kaken van het monster en er is maar één manier om de haai te bestrijden. Men gooit een tank met poten in de strijd. Super Shark is een film van Fred Olen Ray, die eerder naam maakte in het cultcircuit met titels als Hollywood Chainsaw Hookers, Attack of the 60 Foot Centerfolds, Bikini Girls from the Lost Planet en Bikini Jones and the Temple of Eros.


De trailer voor Super Shark.

En dan denk dat het niet erger kan? Mis. In de B-film Sand Sharks zijn de mensen ook al niet veilig op het strand. De haaien zwemmen namelijk gewoon door het zand heen. Sand Sharks is geregisseerd door Mark Atkins, die eerder meewerkte aan onder meer Battle of Los Angeles.


De trailer voor Sand Sharks.

WWE '12

Hoewel de worstelfederatie WWE wereldwijd steeds minder populair wordt, blijven de games in trek. Jaarlijks gaan ze (vooral in Amerika) als warme broodjes over de toonbank. Maar de laatste jaren is de serie compleet gestagneerd. Het liep achter op alle mogelijke vlakken en het was gewoon geen leuk spel meer. THQ probeert het dit jaar met een nieuwe naam voor de game (WWE 12 in plaats van Smackdown vs Raw 2012) en met geheel nieuwe gameplay die de serie weer geweldig moet maken. Is het de worstelboer gelukt, of kan deze rebranding erg snel de prullenbak in?

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.