Bodem onder winkelcentrum zakt verder

De verzakking van de bodem onder winkelcentrum 't Loon in Heerlen gaat door. Dat meldt de gemeente Heerlen zondagmiddag. Op foto's is te zien dat de grond verder is ingezakt. "De grond is nog steeds in beweging", zegt een woordvoerder van de gemeente. Het was onduidelijk of de bodem na een verzakking zaterdag stabiel was. Dat blijkt nu dus niet het geval.

Zaterdagmiddag werd bekend dat de verzakking van 't Loon was begonnen. Een kolom in het onveilige deel van het complex was losgeslagen, wat een gat sloeg van ongeveer vijf meter doorsnede en een halve meter diep.

Winkeliers met een winkel in 't Loon en bewoners van het woongedeelte boven het winkelcentrum mochten zondag tot 17.00 uur naar binnen om spullen op te halen. Volgens de gemeente verliep dit zonder incidenten. De omgeving van het winkelcentrum is rustig, zo is te zien op een speciale webcam die op het 't Loon is gericht.

In verband met de situatie rondom het winkelcentrum heeft de gemeente besloten dat de maandelijkse test van het luchtalarm maandag om 12.00 uur niet doorgaat.

De gemeente heeft een principebesluit genomen om een aantal winkels boven het onveilige gedeelte te slopen. De vereniging van eigenaren (VvE) moet daarvoor een sloopplan uitwerken. De VvE heeft tot maandag 12.00 uur de tijd om op het besluit van de gemeente te reageren.


Bodem onder winkelcentrum zakt verder (Foto: Novum)