Zambia wijst roep om arrestatie Bush af

Zambia heeft een oproep van Amnesty International om voormalig president van de Verenigde Staten George Bush op te pakken afgewezen. De mensenrechtenvereniging had Tanzania, Zambia en Ethiopië eerder deze week gevraagd Bush op te pakken voor marteling.

Bush gaf als president toestemming voor waterboarding. Dat is een ondervragingsmethode waarbij een verdrinking wordt nagebootst en die door veel deskundigen als marteling wordt gezien.

Bush toert momenteel met zijn vrouw en dochters door Afrika om aandacht te vragen voor baarmoeder- en borstkanker. Bush begon zijn toer in Tanzania. Zaterdag liep zijn bezoek aan Zambia af.

De Zambiaanse minister van Buitenlandse Zaken Chishimba Kambwili zei dat het verzoek alleen in overweging was genomen als het was gekomen van het Internationaal Strafhof in Den Haag dat handelt in naam van internationale organisaties zoals de Verenigde Naties.

Bush zou in Afrika populair zijn omdat hij als president geld stak in een programma om mensen met aids te behandelen. Daardoor zouden sinds 2003 miljoenen mensen zijn behandeld.