'Medewerker Chemie-Pack bekent veroorzaken brand'

Een werknemer van Chemie-Pack heeft in juli bekend dat hij de brand heeft veroorzaakt die het Moerdijkse bedrijf begin dit jaar in de as legde. Dat meldt de NOS zondag op basis van bronnen rond het onderzoek. De 45-jarige man, die al dertien jaar voor het bedrijf werkte, zou niet worden vervolgd. Justitie heeft hem immuniteit beloofd.

De brand zou zijn ontstaan toen de man een pneumatische pomp probeerde te ontdooien met een gasbrander. De pomp was aangesloten op chemicaliën. Ook stonden in de buurt containers met brandbare producten. Toen de pomp onverhoeds vlam vatte, greep het vuur snel om zich heen. De gealarmeerde veiligheidscoördinator kon niets uitrichten.

De werknemer heeft volgens de NOS maandenlang beweerd dat hij niet wist hoe de pomp in brand was gevlogen. Het was vanzelf gebeurd, zei hij.

Dat hij niet wordt vervolgd, zou de man in mei beloofd zijn door de officier van justitie. Ook toen hield hij zijn mond. Enkele dagen nadat eind juni de directeur, de veiligheidskundige, de productieleider en een productiemedewerker van hun bed waren gelicht op verdenking van overtreding van milieuwetten, besloot de werknemer een bekentenis af te leggen.

Het Openbaar Ministerie wilde de deal tegenover de omroep niet bevestigen of commentaar geven op de bevindingen. Er zou 'een goede verklaring' voor zijn, maar die zou men pas op de zitting kwijt willen. De rechtszaak begint vrijdag 9 december in Breda met een zogeheten regiezitting. Daarin staan de directeur, de veiligheidscoördinator en de productieleider terecht.