Werkgevers willen haast achter nieuwe FNV

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen zo snel mogelijk zaken kunnen doen met een opvolger van de vakcentrale FNV. "Het zou goed zijn als er, gezien de grote financiële problemen in Europa en de wereld en de teruglopende economie, snel een gesprekspartner komt", zo stellen de twee in een gezamenlijke verklaring.

De werkgevers vinden het jammer dat de vakcentrale FNV in zijn huidge vorm verdwijnt. Ook betreuren ze het dat voorzitter Agnes Jongerius en Henk van der Kolk, de voorzitter van de grootste bond van de federatie, moeten wijken. De twee werkgeversorganisaties begrijpen wel dat het huidige vakbondsmodel 'niet meer verder kon'. Ze prijzen de FNV-verkenners Han Noten en Herman Wijffels dat de bond niet gescheurd is.

Zaterdag werd bekend dat de vakcentrale FNV op de schop gaat. De stap is een uitvloeisel van het conflict binnen de vakcentrale over het gesloten pensioenakkoord. De verkenners hebben deze week oud-staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma benaderd om dit proces in goede banen te leiden. Klijnsma liet zondag weten in principe bereid te zijn om de FNV te helpen.

De PvdA verwelkomt de stappen die de FNV heeft gezet. "Ik hoop dat de komende maanden een stevig fundament wordt gelegd voor een vernieuwde vakbeweging, die ook nieuwe groepen mensen aantrekt", laat PvdA-leider Job Cohen weten. Een sterke vakbeweging die meegaat met haar tijd is in het belang van ons land, aldus de PvdA.

De vakbond moet opgaan in een nieuwe vakvereniging met verschillende vakorganisaties. In het voorjaar van 2012 komt er een oprichtingscongres van de nieuwe vakbond, die als werktitel de Nieuwe Vakbeweging heeft meegekregen. Jongerius en Van der Kolk zullen daarna van het toneel verdwijnen.