Denemarken, Portugal en Duitsland

Er waren eigenlijk maar drie dingen die niet moesten gebeuren tijdens de loting voor EURO 2012 van afgelopen vrijdag. De poulefase in Oekraïne afwerken zou vervelend zijn voor de afreisende fans, en Portugal en Duitsland waren de enige twee landen die ik liever niet bij Nederland in de poule wilde zien. We weten allemaal wat er uiteindelijk uit kwam: Marco van Basten en Zinedine Zidane zorgden ervoor dat we de poulewedstrijden in Oekraïne spelen, en dat Portugal en Duitsland wél bij Oranje in de poule zitten.

Dat laatste sterkt mijn gevoel dat Nederland niet echt tot de favorieten behoort voor de Europese titel. Sowieso roep ik al langer dat Duitsland volgend jaar de titel gaat pakken. Niet dat dat zo gewaagd is, maar toch. Vlak daarachter zit Spanje en pas daarna komt Nederland, maar wel samen met een heel rijtje andere landen: Italië, Portugal, Frankrijk en wat mij betreft ook Rusland.

Natuurlijk, in 2008 zaten we bij Italië en Frankrijk in de poule, toen de nummers 1 en 2 van het voorgaande WK. En die ploegen werden allebei met duidelijke cijfers verslagen. Maar Portugal en Duitsland zijn ploegen waar Nederland nooit makkelijk van wint, en daar zie ik niet zo gauw verandering in komen. Portugal is de meest vervelende ploeg voor Nederland om tegen te voetballen, en als Nederland net als in 2006 meegaat in het harde spel van de Portugezen, gaan we daar niet van winnen. En Duitsland, tja, dat heeft gewoonweg de meest talentvolle selectie en het beste spel van Europa.

Ik noemde net Rusland al even in het rijtje met outsiders. Wat zal Dick Advocaat blij zijn met de loting: de Russen nemen het op tegen Polen, Griekenland en Tsjechië. Op papier een dodelijk saaie poule, maar wel een poule waar Rusland simpel door moet kunnen komen. Om jaloers op te worden. Poule C en D hebben beide 2 duidelijke favorieten voor de volgende ronde: Spanje en Italië in C, en Frankrijk en Engeland in D.

Oranje heeft dus zwaar geloot, en ik had ze dan ook liever in een poule als die van Rusland gezien. Maar nu kunnen we ons in ieder geval voorbereiden op een vroegtijdige uitschakeling. En dan kan het volgend jaar eigenlijk alleen maar meevallen.