Directie: Einde Nationaal Historisch Museum nabij

Het einde van het Nationaal Historisch Museum (NHM) lijkt nabij. De directie van het museum denkt niet dat er nog een permanent fysiek onderkomen komt, nu er in de Tweede Kamer geen meerderheid lijkt te zijn die het museum wil behouden.

Volgens directeuren Erik Schilp en Valentijn Byvanck negeert minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) het onlangs gepresenteerde plan om het museum onder te brengen in Paleis Soestdijk, zo zeggen ze in een zaterdag gepubliceerd interview in de Volkskrant. "Mijn indruk is dat Donner er niet aan wil. Elk verzoek om te praten wordt onbeantwoord gelaten", zegt Schilp.

De directeuren denken dat de Kamer de komst van een nationaal historisch museum niet meer zo belangrijk vindt. Volgens Schilp is dat niet alleen een historische vergissing, maar ook een 'schandelijke verkwisting van belastinggeld'.

Het NHM zou zich aanvankelijk vestigen in een nieuw te bouwen pand naast het Openluchtmuseum in Arnhem. Vanwege de bezuinigingen op kunst en cultuur achtte staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) de bouwkosten van 50 miljoen voor het museum niet verantwoord en zette het kabinet een streep door de bouwplannen.

Het museum werd in 2008 opgericht met als doel het historisch besef en de kennis van de geschiedenis van Nederland te bevorderden. Dat gebeurde op initiatief van de oud-fractievoorzitters Jan Marijnissen (SP) en Maxime Verhagen (CDA). Het NHM zit nu tijdelijk in de Zuiderkerk in Amsterdam. Vanuit de kerk organiseert het museum debatten, tentoonstellingen en evenementen.

Volg het topic over dit onderwerp op:
http://forum.fok.nl/topic/1658699