Beestjes

Vanaf dat ik klein ben ik altijd een dierenvriend geweest. Een bezoekje aan de dierentuin is een van mijn favoriete uitjes. Er is echter één deel wat ik altijd oversla en dat zijn de insecten. Ik kan daar echt niet tegen, al die wriemelende, fladderende rotbeesten. Ik krijg er de kriebels van, alsof ze echt over mijn lijf lopen, brrr.

Kamperen was altijd erg leuk en in ons gezin met vier kinderen was dat de enige betaalbare vakantie, maar dan had je de muggen. Gek wordt je van die rotbeesten, en als het niet van het gezoem is dan wel van de jeuk als ze je gestoken hebben. Vreselijk waren ook altijd de oorwurmen. Ik dacht altijd dat die beesten in je oor konden kruipen. Als ik er één vond in mijn tent sliep ik de rest van de vakantie met watjes in mijn oren. Nu weet ik dat ze zo heten, omdat ze vroeger gegeten werden als middel tegen doofheid.

Op school, ik ben geboren begin jaren 70, heerstte vaak hoofdluis. Als er ook maar 1 briefje hing werden wij acuut behandeld met die stinkshampoo. Ik kan me herinneren dat ik ze zeker twee keer echt heb gehad. Nu heb ik zelf kinderen en is de hoofdluis weer helemaal in opmars. Als ik er alleen al aan denk krijg ik jeuk op mijn hoofd. Het idee dat er beestjes in je haar kruipen doen mij echt griezelen.
Ik wil ook nooit naar die Discovery Channel afleveringen kijken met bacteriën enzo. Er schijnen miljoenen beesten over je heen te lopen, daar wil je toch niet over nadenken? Ook schijnen er zelfs meer dan 1000 verschillende soorten te zijn.

De warme temperaturen hebben ook in ons huis zo wat kriebelbeestjes tevoorschijn getoverd. Vorige week liepen de eerste dappere mieren al door de kamer te stampen en tot mijn afschuw vond ik gisteravond een zilvervisje onder mijn kussen. Sinds ik eens zo'n eng beest in mijn bed heb gevonden, controleer ik iedere avond mijn bed op zilvervisjes. In de winter zijn ze denk ik in winterslaap, maar zodra de temperaturen omhoog gaan, komen ze weer gezellig mijn warme bedje opzoeken.

Ook erg zijn die vreselijk vieze spinnen, niet alleen ontsieren hun webben mijn uitzicht op de vijver en het kippenhok, maar krijg ik ook van deze beesten acuut kippenvel. Die pootjes die zo langzaam een voor een worden uitgestoken. Brrr. Ja ik weet het wel, juist spinnen zijn goed tegen die beestjes, maar dat neemt niet weg dat ik ze toch liever niet zie.

Ik heb een leuke tuin waar heel nodig iets aan gedaan moet worden, maar het idee van de beestjes houd me tegen. De rozen zitten vol met luizen, de glimwormpjes zitten bij de wortels, de spinnen hangen in hun web uitdagend te dansen op de wind. Nee dan maar wat boterbloemen en fluitenkruid, dat is ook best mooi als het bloeit.

De eerste muggenlarven zijn ook al gesignaleerd, gelukkig zit mijn hele huis vol met horren. Maar toch als je dan op vakantie bent, word je toch altijd weer geprikt door die rotbeesten. Het ultieme antikruip-steek-fladder-prik-bijt middel moet nog uitgevonden worden, maar als het er ooit komt, schrijf ik me als eerste ervoor in. Wordt het alweer bijna winter?