Zwaardere straffen bij excessen amateurvoetbal

Olga Kroeders

Spelers in het amateurvoetbal die zich schuldig maken aan buitensporig fysiek en verbaal geweld worden met ingang van komend seizoen zwaarder bestraft. De algemene vergadering amateurvoetbal van de KNVB stemde vandaag in met de adviezen die twee maanden geleden door een commissie onder leiding van bondsvoorzitter Michael van Praag werden gepresenteerd.

De nieuwe maatregelen maken het voor de KNVB eenvoudiger om teams die schuldig worden bevonden aan een collectieve vechtpartij uit competitie te nemen. Spelers die zich bezondigen aan geweld tegen scheidsrechters lopen bovendien het risico om hun lidmaatschap kwijt te raken. De minimale straf in een dergelijk geval is een schorsing van drie jaar.

De KNVB heeft daarnaast besloten de tuchtrechtelijke procedure te versnellen. De termijn van de uitspraak wordt verkort van tenminste vier naar maximaal twee weken. Ook zal vaker van de mogelijkheid gebruik worden gemaakt om een voorlopige schorsing op te leggen.

De nieuwe aanpak moet de excessen in het amateurvoetbal drastisch terugbrengen. Het bondsbestuur van de KNVB stemde eind maart al in met de aanbevelingen.