Noord-Korea laat Amerikaanse evangelist vrij

bennootje

Noord-Korea heeft zaterdag een Amerikaan vrijgelaten die een halfjaar vastzat en werd beschuldigd van een ernstig misdrijf tegen Noord-Korea. Volgens Zuid-Koreaanse media was Eddie Jun opgepakt omdat hij het christelijk geloof predikte.

De vrijlating van Jun volgt op het bezoek van een Amerikaanse gezant aan Pyongyang. De diplomaat was in Noord-Korea om voedselhulponderzoeken van de Verenigde Naties en Amerikaanse liefdadigheidsorganisaties te verifiëren. Hij ontkende zaterdag dat de Amerikaan is vrijgelaten in ruil voor voedselhulp.

Jun keert binnen een paar dagen terug naar de Verenigde Staten. De vrijlating was vrijdag al aangekondigd.

Noord-Korea heeft de afgelopen jaren meer Amerikanen opgepakt, die pas na moeizame onderhandelingen en tussenkomst van prominenten werden vrijgelaten. Zo kreeg de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter in augustus de Amerikaan Robert Park mee, die met kerst te voet de Noord-Koreaanse grens was overgestoken om mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen en tot acht jaar dwangarbeid was veroordeeld. Ook ex-president Bill Clinton ging naar Pyongyang om de journalistes Laura Ling en Euna Lee op te halen die in 2009 waren opgepakt omdat ze illegaal de grens zouden zijn overgestoken.

Officieel kent Noord-Korea vrijheid van religie, maar christenen worden vaak aangepakt omdat ze door de regering worden beschouwd als een westerse bedreiging. Het uitdelen van bijbels en het houden van heimelijke gebedsbijeenkomsten kunnen leiden tot dwangarbeid of zelfs de doodstraf, zeggen uitgeweken Noord-Koreanen.