Onrust in Chinese regio Binnen-Mongolië

De Chinese politie heeft delen van twee gemeenten in Binnen-Mongolië zaterdag voor de tweede opeenvolgende dag afgesloten. Bewoners spreken van een soort staat van beleg. In het gebied onstond onrust nadat een Mongolische herder door een Chinese vrachtwagenchauffeur was doodgereden.

De demonstraties in de twee gemeenten en een nabijgelegen stad de afgelopen week zijn opmerkelijk. In tegenstelling tot andere Chinese grensregio's, zoals Tibet en Xinjiang, blijft het in Binnen-Mongolië - ongeveer dertig keer zo groot als Nederland - doorgaans rustig.

Zaterdag werd er niet gedemonstreerd, maar de politie vergrendelde desalniettemin de straten naar overheidsgebouwen in Zhenglan en Xiwu - in het Mongools: Shuluun Huh en Ujumchin.

Scholieren in Zhenglan werden in het weekeinde uit voorzorg binnengehouden, zodat zij niet konden deelnemen aan de demonstraties. Universiteiten en scholen in zeker twee grote steden in de regio worden scherp in de gaten gehouden, zei het mensenrechtencentrum voor Zuid-Mongolië, dat in New York is gevestigd. Chatrooms op een populaire website waren niet bereikbaar.

Door de spanningen in de regio drong Amnesty International er bij de regering op aan zich terughoudend op te stellen. "De Chinese autoriteiten moeten de vrijheid van meningsuiting en van vergadering respecteren. Gezien de grootschalige repressie van vergelijkbare protesten in andere regio's, zoals Xinjiang en Tibet, is er voldoende reden tot zorg over de situatie in Binnen-Mongolië", zei Catherine Baber van de mensenrechtenorganisatie.

De afgelopen week werd er iedere dag gedemonstreerd. Woensdag vond de grootste protestmars plaats, in Xilinhot, waaraan duizenden Mongoliërs deelnamen. Vrijdag hielden honderden herders een betoging in Zhenglan, tot zij door de politie werden tegengehouden.

Onderliggend motief van de demonstraties is de vrees dat de Mongoolse identiteit in het geding is. De traditionele Mongoolse manier van leven - het drijven van schapen en koeien - is bijna verdwenen, omdat de graslanden plaatsmaken voor mijnbouw, boerderijen en de bouw van steden.

Een ruzie tussen herders en chauffeurs van vrachtwagens met steenkool vormde de aanleiding tot de demonstraties. De herders zijn boos omdat de chauffeurs over hun graslanden rijden. Op een gegeven moment blokkeerden zij een weg, waarna een chauffeur een herder doodreed. Later werden twee Chinezen ingerekend die bij het incident betrokken zouden zijn geweest.

In tegenstelling tot Tibetanen in Tibet en Oeigoeren in Xinjiang vormen etnische Mongoliërs maar een kleine minderheid. Minder dan 20 procent van de 24 miljoen inwoners van Binnen-Mongolië is Mongolisch.