FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 december 2010

Turkije daagt militairen voor rechter om 'coup'

Turkije wil ongeveer tweehonderd actieve en gepensioneerde Turkse militairen berechten voor het in 2003 samenzweren in een poging de regering omver te werpen. Onder de militairen zijn voormalige bevelhebbers van de luchtmacht en de marine.

Aanklagers hebben geen bewijzen openbaar gemaakt en hebben ook geen details gegeven over de aanklachten. Dagblad Taraf heeft echter -naar eigen zeggen gelekte- kopieën gepubliceerd van documenten die betrekking hebben op de samenzwering.

Volgens Taraf wilden de militairen twee grote moskeeën opblazen gedurende het gebed op vrijdag, een aantal joodse en christelijke leiders ombrengen en een Turks gevechtsvliegtuig neerschieten en aartsrivaal Griekenland de schuld in de schoenen schuiven.

De samenzweerders hoopten volgens Taraf dat de chaos die hierdoor zou worden veroorzaakt zou leiden tot de roep om het overnemen van de macht door het leger. De militairen wilden vervolgens stadions omtoveren in openluchtgevangenissen.

Het Turkse leger heeft het bestaan van een dergelijk complot ontkend en zei dat de documenten gebruikt werden bij een militaire oefening.

De Turkse bevolking blijft verdeeld over de authenticiteit van het complot en de dreiging die er mogelijk vanuit zou gaan. Wat wel duidelijk is, is dat machtsverhouding in Turkije duidelijk verschoven is: de regering heeft meer vertrouwen in het aangaan van de confrontatie met het leger. Het arresteren van militairen, die ooit heersten over de Turkse politiek, was in het verleden ondenkbaar.

Werknemers Albert Heijn-distributiecentra staken

Werknemers van distributiecentra van Albert Heijn hebben woensdagavond het werk neergelegd. Ze doen dit nadat cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en Albert Heijn na zeven uur overleg opnieuw zijn vastgelopen. De staking vindt vanaf 23.00 uur plaats bij de distributiecentra in Zaandam en in Tilburg, meldt FNV Bondgenoten.

"We zijn er klaar mee", zegt Ton Augustinus van FNV Bondgenoten. "Albert Heijn wil nog meer flexkrachten die ze elk moment de deur kunnen wijzen. Dat is niet duurzaam omgaan met de werknemers, dat is ons - het huismerk - als wegwerpartikel beschouwen."

De staking in de twee centra duurt tenminste acht uur. Vorige week werd ook al actie gevoerd. Albert Heijn heeft distributiecentra in De Meern, Geldermalsen, Nieuwegein, Pijnacker, Rotterdam, Tilburg, Zaandam en Zwolle. De acht centra bevoorraden in totaal zo'n achthonderd AH-winkels.

VS vreesden afhaken Nederland in JSF-project

De Verenigde Staten maakten zich zorgen over de Nederlandse deelneming in de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. Ook vreesden de VS eind vorig jaar dat Nederland de missie in Afghanistan niet zou verlengen als het Nederlandse bedrijfsleven niet meer zou profiteren van de ontwikkeling van een JSF-motor. Dat blijkt uit een aan WikiLeaks gelekt bericht van de Amerikaanse ambassade dat The Guardian woensdag op zijn website zette.

Voor de JSF worden twee motoren ontwikkeld, de F135 en de F136. Nederlandse bedrijven participeren in de ontwikkeling van de F136, wat een miljard dollar omzet zou opleveren. In het ambassadebericht wordt de vrees uitgesproken dat als de ontwikkeling van deze motor zou worden gestopt, dit zou kunnen betekenen dat Nederland zich zou terugtrekken uit het JSF-project, omdat de voorwaarden zijn veranderd.

Ook zou hierdoor de kans dat Nederland langer in Afghanistan zou blijven kleiner worden. Hiervoor had de VS in september 2009 een 'delicaat verzoek' uitstaan, staat in het document.

"De Nederlandse minister van Defensie heeft moeite om de benodigde steun van het parlement voor de JSF te verkrijgen", meldde de ambassadeur, die sprak van een 'politiek beladen strijd'. "Het afblazen van het F136-programma zou de participatie van Nederland onderuit kunnen halen en twijfel doen rijzen over Amerikaanse defensieallianties, nu we de Nederlanders vragen om langer in Afghanistan te blijven."

De ambassade wijst op de cruciale rol die de PvdA speelt. "Nederlandse vakbonden en lokale overheden zetten momenteel druk op de PvdA, die een cruciale stem heeft om het JSF-project overeind te houden in Nederland, om in te stemmen met de aanschaf van een tweede testtoestel."

Minister van Defensie Hans Hillen reageerde onlangs boos over de gestegen kosten van de JSF, de beoogde opvolger van de F-16. Hij liet de Amerikaanse ambassadeur weten 'grote moeite' te hebben met de kostenoverschrijding van 20 procent. Hij sloot niet uit dat door de gestegen kosten minder dan de voorgenomen 85 toestellen worden aangekocht. Het besluit daarover is nog niet genomen.

Premier Mark Rutte liet deze maand weten dat Nederland 'niet met de JSF getrouwd is'. Rutte zei geen spijt te hebben dat zijn kabinet heeft ingestemd met de aanschaf van een tweede testtoestel. Maar dat betekent niet dat de JSF automatisch de F-16 gaat vervangen.


VS vreesde afhaken Nederland in JSF-project (Foto: Novum)

Wind en warmer water oorzaak smelten ijs Antarctica

Het ijs in het westen van Antarctica is aan het verdwijnen en wetenschappers denken nu te weten wat daarvan de oorzaak is. Uit nieuwe satellietbeelden en gegevens over de windsnelheid blijkt dat warmer water en een toegenomen windsnelheid de oorzaak zijn.

Door de steeds sterker geworden wind wordt warmer water op het ijsplateau geblazen. Hierdoor smelt het ijs sneller. Volgens Ted Scambos, een glacioloog aan de universiteit van Colorado, heeft dit fenomeen gezorgd voor een behoorlijke afname van het ijs op het Antarctisch Schiereiland en de Pine Island Glacier, een van de grootste gletsjers in het westen van Antarctica.

Een beter begrip van de oorzaken van het smelten van het ijs op Antarctica helpt wetenschappers bij het voorspellen van toekomstige stijgingen van de zeespiegel.

De bevindingen werden woensdag gepresenteerd tijdens een bespreking van de American Geophysical Union in San Francisco.

Achtervolging te fiets na schietpartij Leiden

Twee verdachten van een schietpartij zijn woensdag in Leiden in de kraag gevat nadat de politie met een fiets de achtervolging had ingezet. Bij de schietpartij, die plaatsvond in de Lange Scheistraat, raakte niemand gewond. Dat meldt de politie.

Het tweetal kreeg rond 15.45 uur op de Beestenmarkt ruzie met een 38-jarige man uit Katwijk. Op de Lange Scheistraat liep het uit de hand en werd er geschoten. De twee stapten vervolgens in een auto en reden weg.

Een getuige sprak agenten aan, die op de fiets de achtervolging inzetten. Door de verkeersdrukte konden de agenten de auto goed bijhouden, en op het Lammenschansplein konden de 26-jarige en de 37-jarige verdachten worden aangehouden. In de auto werd het vuurwapen aangetroffen.

Yamauchi wil GT5 'standard cars' alsnog upgraden

Kazunori Yamauchi, bedenker van de Gran Turismo-serie, heeft aangegeven dat meer standaard auto's een upgrade zullen gaan krijgen naar premium auto's. De Gran Turismo-garage telt 1031 auto's, hiervan zijn er 811 in standaard-versie en 220 zijn er in premium-versie.

Yamauchi heeft nog geen idee hoeveel auto's hij wil upgraden en wanneer hij dit allemaal gaat doen. Hopelijk zal hij er niet zolang over doen als de ontwikkeling van Gran Turismo 5.

Auto

Dit Was Het Nieuws definitief terug

Dit Was Het Nieuws (DWHN) komt definitief terug op RTL 4. Dat vertelt RTL 4-baas Erland Galjaard in de Nieuwe Revu. End 2009 stopte de TROS met het populaire satirische programma.

Teamcaptains Raoul Heertje en Jan Jaap van der Wal waren not amused toen de TROS zomaar de stekker trok uit de tv-show. Ze vertelden de kijkers dat de TROS liever kwaliteitsprogramma's ging uitzenden als Jan Smit de Zomer Voorbij.

Uiteindelijk kwam er een proefaflevering van DWHN op RTL 4. Vanaf begin volgend jaar komt het programma op zaterdagen defintief terug op de hoofdzender van RTL Nederland.


Dit Was Het Nieuws keert definitief terug dankzij RTL 4

Uitslagen Europa League (15/12/2010)

Vanavond stond er weer Europa League-voetbal op het programma. In de groepen D,E,F,J,K en L werden de laatste groepswedstrijden afgewerkt. Hieronder de uitslagen en eindstanden.

Groep D

Club Brugge (Bel) - Villarreal (Spa) 1-2
28' Kouemaha 1-0
30' Rossi 1-1
34' Rossi (pen) 1-2

Dinamo Zagreb (Kro) - PAOK Saloniki (Gri) 0-1
60' Salpingidis 0-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Villarreal CF (ESP)* 6 4 0 2 12 8-5
2 PAOK FC (GRE)* 6 3 2 1 11 5-3
3 NK Dinamo Zagreb (CRO) 6 2 1 3 7 4-5
4 Club Brugge KV (BEL) 6 0 3 4 3 4-8


Groep E

AZ (Ned) - Bate Borisov (Bul) 3-0
7' Sigthorsson 1-0
84' Sigthorsson 2-0
86' Maher 3-0

Dinamo Kiev (Oek) - FC Sheriff (Mol) 0-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Dynamo Kyiv (Ukr)* 6 4 1 1 11 10-6
2 FC BATE (Blr)* 6 3 1 2 10 11-11
3 AZ Alkmaar (Ned)
6 2 1 3 7 8-10
4 FC Sheriff (Mda) 6 1 1 4 4 5-7


Groep F

Sparta Praag (Tsj) - CSKA Moskou (Rus) 1-1
15' Dzagoev 0-1
44' Kadlec 1-1

Lausanne (Zwi) - Palermo (Ita) 0-1
84' Muñoz 0-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PFC CSKA Moskva (Rus) * 6 5 1 0 16 18-3
2 AC Sparta Praha (Cze)* 6 2 3 1 8 12-12
3 US Città di Palermo (Ita) 6 2 1 3 7 7-11
4 FC Lausanne-Sport (Sui) 6 0 1 5 1 5-16


Groep J

Karpaty Lviv (Oek) - Paris Saint-Germain FC (Fra) 1-1
39' Luyindula 0-1
45' Fedetskyy 1-1

Sevilla (Spa) - Borussia Dortmund (Dui) 2-2
4' Kagawa 0-1
31' Romaric 1-1
35' Kanouté 2-1
49' Subotic 2-2

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Paris Saint-Germain (Fra)* 6 4 1 1 13 9-4
2 Sevilla (Spa)* 6 3 1 2 10 10-7
3 Borussia Dortmund (Dui) 6 2 3 1 9 10-7
4 Karpaty Lviv (Oek) 6 0 1 5 1 4-15


Groep K

Napoli (Ita) - Steau Boekarest (Roe) 1-0
90' Cavani 1-0
90' Cannavaro (Napoli)

Liverpool (Eng) - FC Utrecht (Ned) 0-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Liverpool FC (Eng)*
6 2 4 0 10 8-3
2 SSC Napoli (Ita)*
6 1 4 1 7 8-9
3 Steau Boekarest (Roe) 6 1 3 2 6 9-11
4 FC Utrecht (Ned) 6 0 5 1 5 5-7


Groep L

Besiktas (Tur) - SK Rapid Wien (Oos) 2-0
32' Quaresma 1-0
45' Ernst 2-0

FC Porto (Por) - CSKA Sofia (Bul) 3-1
23' Otamendi 1-0
48' Delev 1-1
55' Micael 2-1
57' Falcao (FC Porto)
90' Rodriguez 3-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Porto (Por)* 6 5 1 0 16 14-4
2 Beşiktaş JK (Tur)* 6 4 1 1 13 9-6
3 SK Rapid Wien (Oos) 6 1 0 5 3 5-12
4 CSKA Sofia (Bul) 6 1 0 5 3 4-10

*= door naar de volgende ronde

[EL] Uitslag Liverpool - FC Utrecht

Vanavond stond ook voor FC Utrecht de laatste groepswedstrijd uit de Europa League op het programma. De ploeg mocht op Anfield Road aantreden tegen Liverpool. De wedstrijd eindigde in 0-0. Tegenvaller voor Utrecht was het uitvallen van Ricky van Wolfswinkel.

In de eerste helft had het veredelde B-elftal van Liverpool iets meer overwicht, al was Utrecht in de beginfase dichtbij een doelpunt. Een slippertje in de verdediging van de Engelse ploeg zorgde er bijna voor dat Van Wolfswinkel alleen op keeper Jones af kon. De defensie van The Reds bracht echter net op tijd redding. Dichtst bij een treffer was Liverpool-middenvelder Jovanovic. Hij maakte knap ruimte voor zichzelf vrij en zijn schot belandde, na licht aanraken van Vorm, op de lat. Kort voor rust kreeg Utrecht een tegenslag te verwerken, aangezien Van Wolfswinkel geblesseerd het veld moest verlaten. De spits kwam ongelukkig op zijn schouder neer na een kopduel met Wilson.

In de beginfase van de tweede helft veranderde het spelbeeld weinig, al kwam daar snel verandering in. Babel, die tot dusverre onzichtbaar was en constant werd uitgefloten door het publiek van Utrecht, liet zich tien minuten na rust voor het eerst echt zien. Zijn schot ging echter voorlangs het doel van keeper Vorm. Niet veel later kreeg diezelfde Babel opnieuw een kans, maar de ex-Ajacied kwam een schoenlengte tekort om de strakke voorzet van Kelly in het doel te schieten. Ook de ploeg van trainer Du Chatinier liet zich zien. Invaller De Kogel vuurde vanaf randje zestien een hard schot op het doel van Jones, maar de keeper wist de bal te pareren.

Na deze wapenfeiten van beide ploegen gebeurde er bar weinig op Anfield Road. Beide ploegen gingen wel op zoek naar een doelpunt, maar speelden te slordig en kregen zodoende geen grote kansen. Twintig minuten voor tijd mocht Kuyt invallen en zodoende kreeg onze landgenoot opnieuw een weerzien met zijn oude ploeg. Een kleine tien minuten voor tijd kreeg Liverpool een goede mogelijkheid om alsnog de score te openen. Na slecht uitverdedigen van Nesu kwam de bal voor de voeten van Cole. Zijn schot werd echter knap geblokt door Keller. In de slotfase gebeurde er vrij weinig meer en zodoende eindigde de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel. Liverpool en Napoli gaan verder in de Europa League. Voor FC Utrecht en Steaua Boekarest zit het Europese avontuur erop.


Liverpool FC

0 - 0

FC Utrecht

 
 Gele kaart: Eccleston, (Liverpool FC),
 
Stadion: Anfield Road, Liverpool
Toeschouwers: 36.000
Arbiter: Jakobsson (Ijs)
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Kelly
Skrtel (Kyrgiakos/46)
Wilson
Fabio Aurelio
Jovanovic (Kuyt/73)
Shelvey
C. Poulsen
J. Cole
Eccleston (Pacheco/55)
Babel
  Vorm
Cornelisse
Keller
Wuytens
Nesu
Duplan (Oar/71)
Silberbauer
Maguire (Sarota/84)
Nijholt
Mertens
v. Wolfswinkel (De Kogel/45)

 

VS klagen BP aan om olieramp Golf van Mexico

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft woensdag oliebedrijf BP en acht andere bedrijven aangeklaagd vanwege de olieramp in de Golf van Mexico in april dit jaar. Het ministerie wil de miljarden dollars die gemoeid waren met de ramp verhalen op de bedrijven.

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama wil dat BP en de andere bedrijven zonder beperking verantwoordelijk worden gehouden voor alle kosten die gemaakt zijn bij het opruimen van de olie en de schade die is veroorzaakt door de olieramp.

Volgens de aanklacht zijn de veiligheidsregels in de periode voor de ramp overtreden. De bedrijven hebben niet gebruikgemaakt van de beste en veiligste boortechnieken om de toestand van de oliebron in de gaten te houden. Bovendien stond de bron niet onder voortdurend toezicht en werden apparatuur en materiaal die de veiligheid en de bescherming van personeel moesten waarborgen niet goed onderhouden.


BP aangeklaagd voor olieramp (Foto: Novum)

"Duitsland gaat de standaard zetten in Europa"

Iker Casillas ziet de Duitse ploeg als de grootste kandidaat om de Spaanse hegemonie te doorbreken. Spanje staat op dit moment eerste op de FIFA-wereldranglijst voor landenteams. Ondanks de nummer twee positie van Oranje heeft doelman Casillas alleen oog voor Duitsland, waar Real Madrid-ploeggenoten Mesut Özil en Sami Khedira spelen.

"De enige ploeg waar ik angst en respect voor heb is Duitsland", zei de aanvoerder van de wereldkampioen tegen Reuters. "Ik geniet van Duitsland. Ze waren op het WK één van mijn favorieten."

Casillas denkt dat Duitsland een grote rivaal kan worden van Spanje. "Ze zijn nog jong en hebben geweldige spelers. Ik denk dat ze de komende jaren de standaard gaan zetten in Europa, als Spanje niet meer aan de top staat."

Irak: terreurcomplot tegen Europa en VS ontdekt

Al Qaida is van plan om in de periode rond Kerst aanslagen te plegen in de Verenigde Staten en Europa. Dat blijkt volgens de Iraakse autoriteiten uit verklaringen die opgepakte opstandelingen hebben afgelegd. De bomaanslag in Zweden afgelopen weekeinde was een van de complotten waar de opstandelingen van op de hoogte waren.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari noemde de beweringen van de opstandelingen 'een kritieke bedreiging'. Irak heeft Interpol geïnformeerd en de autoriteiten in de VS en Europa op de hoogte gesteld. Welke landen in Europa precies risico lopen, werd niet bekendgemaakt.

De Iraakse minister van Binnenlandse Zaken Jawad al-Bolani zei dat een aantal opstandelingen heeft beweerd deel uit te maken van een terreurcel die direct orders krijgt van de leiders van Al Qaida. Ten minste een van de opstandelingen was een buitenlandse strijder en afkomstig uit Tunesië.

De bekentenissen volgden op operaties van Iraakse veiligheidstroepen, die de afgelopen twee weken zeker 73 verdachte personen hebben aangehouden.

De banden tussen de centrale leiding van Al Qaida en de terreurcel in Irak zijn vaag: de tak in Irak werd de afgelopen jaren gerund door lokale strijders. Maar Al-Bolani zei dat de beweringen -als ze waar zijn- wel laten zien dat Al Qaida nog steeds aanwezig is in Irak.

Nederlanders vast voor wietteelt aan Spaanse kust

Aan de Costa Blanca zijn dinsdag drie Nederlanders aangehouden voor betrokkenheid bij grootschalige wietteelt. De politie rolde een plantage met zo'n tweeduizend planten op. De afgelopen maanden worden in het gebied vaker grotere plantages gevonden waar Nederlanders bij betrokken zijn, meldt een woordvoerder van de Guardia Civil woensdag.

De politie trof in een loods in de plaats Ondara de meeste planten aan. Naast de drie Nederlanders, van wie de leeftijd nog onbekend is, werden een Nigeriaan en een Ier gearresteerd. In een appartement in Benidorm werden nog eens tweehonderd planten gevonden. De woordvoerder kon niet direct zeggen welke rol die drie in de zaak spelen en of zij aan de Costa Blanca woonachtig zijn of niet.

De meeste planten werden aangetroffen in een professioneel opgezette plantage in de loods op een bedrijventerrein, meldt het Spaanse persbureau EFE. De Guardia Civil liet weten dat er voorheen weinig sprake was van grootschalige teelt in het gebied. Meestal worden er volgens de zegsman slechts enkele planten gevonden.

Justin Bieber gaat vrijuit

Justin Bieber wordt niet vervolgd wegens mishandeling. De tienerster werd ervan verdacht twee maanden geleden enkele rake klappen te hebben verkocht aan een jongen.

De 16-jarige Bieber zou het in oktober tijdens een avondje lasergamen in Canada aan de stok hebben gekregen met een 12-jarige jongen en hem hebben geslagen. De vader van het slachtoffer deed aangifte tegen de zanger, waarop de Canadese politie een onderzoek instelde.

De Amerikaanse nieuwszender CNN laat weten dat het onderzoek is afgerond en de tienerster niet wordt vervolgd. Bieber en miljoenen tienermeisjes kunnen opgelucht ademhalen, want volgens de politie is de zaak daarmee gesloten.


Justin Bieber wordt niet vervolgd wegens mishandeling (Foto: Novum)

Duitsland doneert zestig miljoen voor Auschwitz

Duitsland heeft woensdag beloofd het komende jaar zestig miljoen euro te storten in een fonds dat zorgt voor de instandhouding van het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen. Sommige gebouwen in Auschwitz, dat nu een museum is, staan op het punt van instorten.

"Duitsland erkent de historische verantwoordelijkheid die het heeft om de herinnering aan de Holocaust levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties", aldus de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle. "Auschwitz-Birkenau is synoniem aan de daden van de nazi's. Het monument brengt deze misdaden in herinnering."

Directeur van het museum Piotr Cywinksi deed in 2008 een oproep voor hulp. Volgens hem was honderdtwintig miljoen euro nodig voor de restauratie van het kamp. De barakken, de gaskamers en andere gebouwen zijn in de loop der jaren behoorlijk aangetast. Bovendien hebben de gebouwen te lijden onder de ruim een miljoen bezoekers die het museum jaarlijks trekt.

De Verenigde Staten hebben al een bijdrage van vijftien miljoen dollar toegezegd en Oostenrijk draagt zes miljoen euro bij. Ook andere landen, waaronder Noorwegen, Nederland, Zweden, Zwitserland en Tsjechië, hebben gezegd bij te dragen.


Duitsland doneert zestig miljoen euro voor behoud Auschwitz (Foto: Novum)

Man zwaargewond bij overval Dordrecht

Bij een gewapende overval in Dordrecht is woensdagmiddag een medewerker van een juwelierszaak zwaargewond geraakt. Er is mogelijk geschoten, meldt de politie. Niemand is nog aangehouden.

Drie mannen drongen rond 17.10 uur een juwelierszaak aan de Voorstraat binnen. Wat er vervolgens is gebeurd is onduidelijk, maar vaststaat dat een 53-jarige man uit Zwijndrecht met ernstig letsel naar het ziekenhuis is gebracht. De politie houdt er rekening mee dat er een of meerdere keren is geschoten, maar sluit ook niet uit dat de man is neergestoken.

De daders gingen er na de overval in onbekende richting vandoor, vermoedelijk met buit. Mogelijk maakten zij daarbij gebruik van een scooter. Een zoekactie van de politie en een sms-alert mochten niet baten.

PSJailbreak legaal in Spanje

In Spanje had Sony een rechtszaak aangespannen tegen verschillende winkeliers die de PSJailbreak verkochten. De winkeliers gingen tegen Sony in en vochten terug. Nu heeft Sony de rechtszaak verloren en dat houdt in dat de PSJailbreak legaal is in Spanje en dat Sony de winkeliers hun kosten moet terugbetalen.

De winkeliers vochten de zaak aan en gebruikte daarbij het verwijderen van de OtherOS-feature als één van de keuzes voor het verkopen van de PSJailbreak. Sony heeft geadverteerd met deze functie maar later heeft Sony deze functie weer verwijderd, tot veel woede van vele gebruikers. De rechters oordeelden dat je mocht doen met je PS3 wat je wou zodra je hem aangeschaft had.

Lees de volledige uitspraak hier in het slechte Engels (vertaling uit Spaans via Google Translate)

Sojoez-capsule succesvol gelanceerd

Een Russische Sojoez-ruimtecapsule met aan boord drie astronauten is woensdag met succes gelanceerd vanuit het kosmodroom in het Kazachse Baikonoer. Het drietal is op weg naar het internationale ruimtestation ISS.

Aan boord van de capsule zijn de Russische kosmonaut Dmitry Kondratjev, NASA-astronaute Catherine Coleman en ESA-astronaut Paolo Nespoli uit Italië. De capsule bereikt naar verwachting vrijdag het ISS.

De lancering van de capsule werd enkele malen uitgesteld omdat een onderdeel dat beschadigd was geraakt bij het transport van de capsule moest worden vervangen.


Sojoez-capsule succesvol gelanceerd (Foto: Novum)

Ghost Trick komt naar de iPhone

Begin 2011 komt Ghost Trick uit voor de Nintendo DS. Deze creatie van de makers van de Phoenix Wright-serie wordt door veel mensen al gezien als een geniale game, en de reviewcijfers uit Japan, waar het spel al uit is, zijn erg positief. De game komt nu ook in zijn volledigheid naar de iPhone.

Vanaf morgen zal de game te downloaden zijn vanaf de Japanse Appstore, de eerste twee chapters zijn gratis en daarna zal het geld gaan kosten. Daarna zijn er nog drie chapters die gekocht kunnen worden voor 600 yen per stuk, of 1500 (€13,50) yen voor het gehele pakket. Wanneer de game uitkomt in de Nederlandse AppStore is nog niet bekend, maar dat zal waarschijnlijk gebeuren op de releasedag van de Nintendo DS-versie hier.

Handbalvrouwen uitgeschakeld op EK

De Nederlanse handbalvrouwen zijn bij het EK in Denemarken en Noorwegen klaar. Oranje verloor zojuist met 13-35 van Noorwegen.

Oranje had moeten winnen om nog om de vijfde plaats te mogen spelen. Om zich voor de halve finales te plaatsen had Oranje met zeven punten verschil moeten winnen maar geen van de twee scenario's zat er in.

Vooral in het eerste kwart van de wedstrijd liep het bij Oranje totaal niet. De Noorse vrouwen, olympisch kampioen, deden wat ze wilden en vaak slaagden de Nederlandse vrouwen er niet eens in om een schot op doel te maken. Oranje kwam van 4-14 nog terug tot 8-14 maar na de rust was het eenrichtingsverkeer.

Groot aantal iDevice-games komen vannacht

Vandaag en vannacht zullen er een behoorlijk aantal nieuwe games uitkomen op de AppStore. Zo komt het nieuwe racespel Real Racing 2 uit, en de 'Uncharted-kloon' Shado Guardian. Verrassingen zijn er dankzij Lara Croft en Battlefield Bad Company 2, deze games waren eerder nog niet aangekondigd.

Hieronder is de gehele lijst te zien die je nu of binnen een paar uurtjes kunt downloaden vanaf de AppStore.

- Real Racing 2
- Aralon: Sword & Shadow
- N.O.V.A. 2
- Shadow Guardian
- Dungeon Defender (uses Unreal Engine)
- Altered Beast (by SEGA)
- Battlefield: Bad Company 2 (by EA)
- Football Manager 2011 Handheld (by SEGA)
- World of Goo (iPad)
- Cause of Death (by EA)
- Lara Croft and the Guardian of Light
- Flick Kick Football (multiplayer update)
- Broken Sword - The Smoking Mirror: Remastered
- Eternal Legacy HD (out now)
- Riven (sequel to Myst, out now, 1GB)
- Yoot Tower for iPad (out now)
- Zombie Slasher (out now)
- Girl vs. Zombies (out now)

Uitslag Excelsior - NAC Breda

Vanavond werd in de Eredivisie het inhaalduel tussen Excelsior en NAC Breda gespeeld. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

Excelsior

1 - 3

NAC Breda

 84' Vincken
   39' Amoah
 75' Schilder
 90+2' Boussaboun
 
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Sanders
Bijzonderheden: Wedstrijd was op 6 december na vijf minuten gestaakt wegens dichte mist
 
Opstelling:   Opstelling:
Paauwe
Bovenberg
Nieveld
Ramsteijn
Nelom
Clasie (Gudde/70)
Bergkamp
Koolwijk
Vincken
Fernandez (Isoufi/65)
Wattamaleo (Alisic/6, Lagouireh/46)
  Ten Rouwelaar
Koenders
Penders
Horváth
Fehér
Gilissen
Boussaboun
Schilder
Leonardo
Amoah (Idabdelhai/87)
Lurling (Gorter/6, Gudelj/67)

Schieten met die pixels in PixelJunk Shooter 2

De PixelJunk-serie is vast wel bekend onder de PSN-gebruikers. De eerste PixelJunk-game, PixelJunk Racer, werd matig ontvangen maar de andere games zoals PixelJunk Eden en PixelJunk Shooter werden goed ontvangen. Laatst genoemde krijgt een vervolg, PixelJunk Shooter 2.

Alhoewel de game al in mei 2010 aangekondigd is en toen gezegd werd dat hij nog in 2010 zou verschijnen is er nog geen datum bekend voor het spel. Bekijk ondertussen hieronder de nieuwe trailer voor het spel.

[EL] Uitslag AZ - FC BATE Borisov

AZ heeft de laatste groepswedstrijd in de Europa League tegen BATE Borisov gewonnen. In Alkmaar werd het 3-0. Overigens waren de Alkmaarders al uitgeschakeld in de Europa League.

In de zevende minuut kwam AZ op voorsprong. Sigthórsson joeg de bal met een schot in de kruising. Ook daarna was het AZ dat de meeste kansen kreeg. Een goal van Holman werd nog wegens buitenspel afgekeurd. Bij rust stond het 1-0 maar het had door de kansen die de Alkmaarders kregen ook 5-0 kunnen zijn.

Ook in de tweede helft was AZ de sterkere ploeg. Sigthórsson was dicht bij zijn tweede treffer, hij zag zijn te zachte inzet echter gestopt worden. Radkov trof vervolgens uit de rebound doel maar het doelpunt werd om een onduidelijke reden afgekeurd.

In de 84e minuut besliste Sigthórsson de wedstrijd met zijn tweede goal van de avond en vlak voor tijd was het invaller Maher die via een Wit-Russische voet voor de eindstand van 3-0 zorgde.

AZ

3 - 0

FC BATE Borisov

 7' Sigthórsson
 84' Sigthórsson
 86' Maher
 
 
 Gele kaart: Viergever, Wernbloom, Schaars, (AZ), Sosnovsky, Lichtarovitsj, (FC BATE Borisov)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Deaconu (Roe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Romero
Jaliens
Moisander
Moreno
Viergever (S. Poulsen/61)
Wernbloom (Maher/71)
Falkenburg
Schaars
Holman
Sigthórsson
Martens (Gudmundsson/46)
  Veremko
Sjitov
Radkov
Sosnovsky (Olegnovitsj/56)
Joerevitsj
Renan
Baga
Pavlov (Skavysj/62)
Lichtarovitsj (Volodko/85)
Nechajtsjik
Rodionov

Arrestatiebevel Interpol voor Tanja Nijmeijer

Colombia heeft via Interpol een internationaal opsporingsbevel doen uitgaan tegen Tanja Nijmeijer. Dat heeft de politie bekendgemaakt, meldt Colombia Reports op zijn website. Nijmeijer sloot zich in 2002 aan bij de guerrillabeweging FARC.

Het bericht volgt op het nieuws dat Nijmeijer samen met zeventien andere FARC-leden door de Verenigde Staten wordt aangeklaagd wegens terrorisme. Dat werd dinsdag bekend. De achttien strijders worden verdacht van de gijzeling van drie Amerikanen. Nijmeijer en de andere FARC-leden kunnen veroordeeld worden tot zestig jaar celstraf.

De drie Amerikanen vielen in 2003 in handen van de guerilla's nadat hun vliegtuig een noodlanding moest maken in de jungle van Colombia. In 2008 werden ze bevrijd. Een van de gijzelaars vertelde eerder in een interview dat Nijmeijer heeft gedreigd hem te doden bij een reddingspoging.

Einde EU-visumplicht voor Bosnië en Albanië

Bosniërs en Albanezen kunnen vanaf woensdag zonder visum naar landen van de Europese Unie reizen. De Albanese Premier Sali Berisha noemde het einde van de visumplicht 'het belangrijkste wapenfeit sinds de val van het communisme'.

De autoriteiten in beide landen hebben hun burgers echter wel op het hart gedrukt geen misbruik te maken van de nieuwe situatie. Toen Servië, Macedonië en Montenegro vorig jaar december dezelfde status kregen, gingen veel inwoners naar de EU om werk te zoeken of asiel aan te vragen. Berisha zei dat stricte controles van groot belang zijn om misbruik te voorkomen zodat burgers 'vrijelijk en in alle waardigheid' door Europa kunnen reizen.

De hoge vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië, de Oostenrijkse diplomaat Valentin Inzko, verwelkomde het einde van de isolering van de rest van Europa en benadrukte dat de regeringen aan veel eisen -opgelegd door de EU- moest voldoen om het te verdienen. "Hetzelfde model kan nu worden toegepast op een hele reeks hervormingen die Bosnië en Herzegovina richting de Europese Unie zullen brengen", aldus Inzko.

Op een feestelijke bijeenkomst in Bosnië zei de minister van Veiligheid dinsdag dat de burgers 'eindelijk vrij' zijn. Ook de aanwezigen zijn tevreden. "Ik ben erg blij dat ons eindelijk de vernedering wordt bespaard om bij westerse ambassades in de rij te staan om op vakantie naar Europa te kunnen", zegt Amra Hadziosmanovic.


Einde aan EU-visumplicht voor Bosniërs en Albanezen (Foto: Novum)

Been: "Wil als Barcelona spelen"

Mario Been ziet zijn Feyenoord het liefst spelen als FC Barcelona. Dit zegt de trainer deze week in Voetbal International. Been is echter wel realistisch en zegt dat zijn nog voorlopig nog niet zo ver is. Hij vind de Rotterdamse club nu vooral nog niet best en wisselvallig.

"Als ik ons zie spelen, dan zie ik een te bange ploeg," zei Been tegen VI. "Zodra we op voorsprong komen, sluipt de angst in ons spel. Zijn we bang de winst uit handen te geven. Dan gaan we verkrampt voetballen."

"Dat heeft alles te maken met kwaliteit. We trainen hard, maar op sommige posities hebben we meer kwaliteit nodig om tot acceptabel voetbal te komen. Dat is geen excuus, maar een constatering. Zoals het ook een feit is dat we spelers missen," vervolgde Been die al lange tijd Dani Fernández, Jon Dahl Tomasson, Leroy Fer en Sekou Cissé moet missen.

"Op ons eigen niveau. Zoals Barcelona speelt, is fantastisch. Wij zijn bij lange na niet zo goed, maar ik wil wel voetbal zien dat daarop geïnspireerd is. Positiespel, beweging. Ik geloof nog steeds dat we veel beter kunnen dan we laten zien. Zodra we wat meer punten hebben, weet ik zeker dat we beter voetbal gaan laten zien," besloot Been.

Zusjes Smit dansen op het ijs

Monique en Jenny Smit gaan ook dansen op het ijs. De twee zussen van Jan binden binnenkort de ijzers onder voor de SBS-schaatswedstrijd Sterren Dansen op het IJs.

Verder maken Sieneke, Ralf Mackenbach en Inge de Bruijn hun opwachting, bevestigde een woordvoerder van SBS. De show wordt gepresenteerd door Gerard Joling en Nance.

Eerder werd al bekend dat Kim Feenstra en Beau van Erven Dorens meedoen aan de wedstrijd. Tatjana Simic zou ook gaan dansen op het ijs, maar haakte later af. SBS maakt binnenkort nog enkele deelnemers bekend. Het programma wordt vanaf januari uitgezonden.


Zusjes Smit gaan dansen op het ijs (Foto: Novum)

Inter simpel naar finale WK clubteams

Internazionale staat zaterdag in de finale van het WK voor clubteams in Abu Dhabi. De winnaar van de Champions League was in de halve eindstrijd met 3-0 te sterk voor de Aziatische kampioen Seongnam. Het Congolese TP Mazembe, dat dinsdag verrassend het Braziliaanse Internacional uitschakelde, is de tegenstander in de finale.

Domper voor Inter was het uitvallen van Wesley Sneijder. De Nederlander strompelde al na iets meer dan een minuut van het veld met een hamstringblessure. Ook zonder Sneijder waren de Italianen veel te sterk voor het Zuid-Koreaanse Seongnam. Na amper drie minuten spelen opende Dejan Stankovic namens Inter de score.

Een halfuur later maakte Javier Zanetti er na een fraai hakje van Diego Milito 0-2 van. Voor Seongnam, dat in de openingsfase nog wel af en toe gevaarlijk voor het doel van Julio Cesar was opgedoken, leek dat het sein om de handdoek in de ring te gooien. In een saaie tweede helft was een treffer van Milito het enige hoogtepunt.


Ook zonder Sneijder wist Inter te winnen - Bron: Novum/AP

Oddboxx krijgt prijs voor Europa

Ontwikkelaar Oddworld Inhabitants heeft de prijs van de Oddboxx bekendgemaakt voor Europa. De Oddboxx is een verzameling van een viertal Oddworld-titels die op de PC uit zullen komen via Steam. De vier games zullen samen £19.99 kosten, dat is zo'n €24,-. De games zijn ook los te koop.

De box zal de volgende games bevatten, achter elke game staat de prijs als je de game los zal kopen.

  • Stranger's Wrath £11.99 (zo'n €11,-)
  • Munch's Oddysee £6.99 (zo'n €8,-)
  • Abe's Oddysee £3.99 (zo'n €4,50)
  • Abe's Exoddus £3.99 (zo'n €4,50)

Oddworld

'Bos van Wallers toch in Parijs - Roubaix'

Mogelijk zal Parijs - Roubaix komend jaar toch zijn scherprechter in het parcours hebben. Het lijkt er namelijk op dat de befaamde Bos van Wallers alsnog wordt opgenomen op het parcours, nadat er eerder geluiden waren dat dit niet door zou gaan.

De ASO schijnt te zijn gezwicht voor de druk van plaatselijke beleidsmensen, die niet blij waren met het schrappen van het Bos. Nu wordt er mogelijk een nieuw plan uitgedacht waar ook de kasseistrook van Famurs in voor zou komen. In dit geval zou de sector van Capelle-sur-Ecaillon naar Le Buat geschrapt worden.

Demonstranten slaags met politie in Athene

Honderden demonstranten zijn woensdag slaags geraakt met de oproerpolitie in het centrum van Athene. Auto's moesten het ontgelden en er werden molotovcocktails naar de politie gegooid tijdens massale protesten tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Er waren zo'n twintigduizend demonstranten op de been. De politie schoot met traangas en schokgranaten toen het geweld voor het parlement escaleerde.

Door de algemene staking werd woensdag onder meer het openbaar vervoer ontregeld, evenals andere openbare diensten, en waren fabrieken gesloten.


Demonstranten slaags met politie in Athene (Foto: Novum)

Bombardement Iran 'niet aan de orde'

Een bombardement op Iran is 'niet aan de orde'. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdagmiddag in reactie op het pleidooi van de PVV voor een preventieve oorlog tegen het islamitische regime in het Midden-Oosten.

PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven had dinsdagavond voorgesteld dat westerse landen Iran zouden moeten aanvallen om de eigen vernietiging te voorkomen. Hij vreest dat Iran over niet al te lange tijd kernwapens bezit. De PVV'er vindt dat de rest van de Tweede Kamer veel te luchtig doet over de 'gevaren van de islam'.

Rosenthal reageerde pas woensdag tijdens de voortzetting van het debat over zijn begroting op de oorlogstaal van gedoogpartij PVV. Dat kwam hem op veel kritiek te staan van de oppositiepartijen, omdat het voorstel van Kortenoeven tot beroering heeft geleid. Frans Timmermans (PvdA) zei dat de minister meteen 'klip en klaar' tegen de pers had moeten zeggen dat de regering niet meegaat in 'dat soort flauwekul'.

Volgens de minister was dit niet nodig, omdat de PVV geen deel uitmaakt van de regering. En andere landen weten ook dat wat de PVV zegt niet meteen moet worden verstaan als een mededeling van de regering. Daarom heeft hij niet gebeld naar andere landen om duidelijk te maken dat van oorlogsdreiging geen sprake kan zijn. "Ik had er geen behoefte aan gisteravond om meteen in de pen of telefoon te klimmen."

Kortenoeven kwam overigens terug op zijn woorden, die volgens hem verkeerd zijn 'verstaan'. Hij had niet de bedoeling om een 'oorlogsstemming' te creëren. Hij zegt slechts te hebben gesproken over de 'consequenties' van een 'escalatie van problemen' die ontstaat wanneer Iran beschikt over kernwapens.

Nederland zou alleen een eventuele Israëlische of Amerikaanse preventieve aanval op de nucleaire installaties van Iran moeten steunen. "Dat is ook een heel heftig probleem, maar het vormt dan ook een bedreiging voor onze beschaving."

Volgens Rosenthal volstaat het huidige beleid ten aanzien van het Iraanse regime dat een mix is van sancties en diplomatieke contacten.

Zombie-game Yakuza krijgt een datum

Ryu ga Gotoku Of The End, de nieuwe Yakuza-game, zal 17 maart exclusief voor de PS3 uitkomen in Japan. De nieuwe telg in de Yakuza-serie zal deze keer veel zombies bevatten en verschillende personages uit eerdere delen zullen het opnemen tegen deze zombies.

Er is nog niet bekend of dit deel van de Yakuza-serie zijn weg naar het westen zal vinden. Ben je benieuwd? Bekijk hieronder dan een acht minuten durende trailer van het spel. Twee weken geleden is bekendgemaakt dat de bedenker van de Yakuza-serie ook bezig is met een nieuwe game voor de Xbox 360 en de PS3 genaamd Binary Domain.

Akkoord over budget medisch specialisten

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) heeft een akkoord gesloten over beperking van het budget voor medisch specialisten. Voor 2012 is het budget vastgesteld op twee miljard euro. Dat mag daarna beperkt stijgen, met maximaal 2,5 procent per jaar, laten de betrokken partijen woensdag weten.

De begroting voor 2009 bedroeg ook ongeveer twee miljard euro, maar die werd met honderden miljoenen overschreden.

De Orde van Medisch Specialisten en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zijn, evenals het ministerie, tevreden over het akkoord. Ze leggen het resultaat van de maandenlange onderhandelingen met een positief advies voor aan hun leden. Die moeten zich er voor februari over uitspreken.

De hoge tarieven van medisch specialisten waren de voorganger van minister Schippers, Ab Klink (CDA), al tijden een doorn in het oog. Er werd uitgebreid gesproken over een beperking van de inkomsten van specialisten. Nog onduidelijk is in hoeverre hun beloning omlaag gaat.

Dode vrouw in bos blijkt vermiste Veghelse

De vrouw die maandagochtend dood werd aangetroffen in een bos in Wijbosch was een 35-jarige vrouw uit Veghel, die op 9 september als vermist werd opgegeven. Dat heeft onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut uitgewezen. Haar 44-jarige vriend uit Veghel, die maandagavond in zijn woning werd aangehouden, wordt verdacht van betrokkenheid bij haar dood.

Het was moeilijk de vrouw te identificeren vanwege de omstandigheden waaronder ze was aangetroffen, meldt de politie woensdag. Ze is door een misdrijf om het leven gekomen, maar over de aard van het misdrijf en de doodsoorzaak worden vooralsnog geen mededelingen gedaan.

Een wandelaar zag het lichaam maandag rond 09.30 uur liggen bij de kruising van de Veghelsedijk en de Zeilkampjes, aan de westkant van de A50 in Noord-Brabant.

De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Filmproducent klaagt Michael Madsen aan

Michael Madsen is aangeklaagd omdat hij niet heeft meegespeeld in een film waarvoor hij wel was betaald. Dat beweert filmproducent Douglas Green, die met Madsen de misdaadfilm Vigilante zou maken. De Amerikaanse acteur zou twintigduizend dollar hebben opgestreken maar nooit een stap op de set hebben gezet, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Volgens Green zou Madsen een betaling hebben geaccepteerd van twintigduizend dollar om de hoofdrol in de film te spelen. De film liep echter vertraging op, waarna Madsen probeerde hem nog eens eenzelfde bedrag afhandig te maken. Toen de twee heren er niet uit kwamen, is Madsen opgestapt en is de film nooit gemaakt.

Nu klaagt Green de 53-jarige Madsen aan voor de twintigduizend betaalde dollars, ook wil hij een schadevergoeding van honderdduizend dollar. Madsen laat op zijn beurt weten dat Green hem nog geld verschuldigd is bovenop de twintigduizend dollar. Hij is van plan een tegeneis in te dienen, laten zijn woordvoerders weten.


Filmproducent klaagt Michael Madsen aan (Foto: Novum)

Dead Space: Aftermath komt in januari

De tweede animatie-film in het Dead Space-universum zal 25 januari tegelijk met de tweede game uitkomen. Dead Space: Aftermath zal dieper ingaan op het AEGIS VII ongeluk en hoe de overheid een team stuurt om bloot te staan aan de 'Marker Shards'. De eerste film, Dead Space: Downfall, kwam in 2008 uit.

Bekijk hieronder de trailer van de tweede animatie film in het Dead Space-universum, Dead Space: Aftermath.

Sancties tegen Irak opgeheven

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een eind gemaakt aan de sancties tegen Irak, die van kracht waren sinds 1991. Dat gebeurde tijdens een vergadering van het orgaan op het hoofdkwartier in New York.

De sancties werden ingesteld ten tijde van het regime van wijlen Saddam Hussein. Ze waren onder meer bedoeld om de dictator onder druk te zetten en om te voorkomen dat hij de beschikking zou krijgen over kernwapens.

Sancties tegen Irak na 19 jaar opgeheven
Sancties tegen Irak na 19 jaar opgeheven (Foto: ANP)

Wilders walgt van vergelijking Cohen

De vergelijking van PvdA-leider Job Cohen tussen de uitsluiting van joden aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en de positie van moslims nu is 'te walgelijk en abject voor woorden'. Dat vindt Geert Wilders.

Dat moslims anno 2010 worden uitgesloten is de schuld van de PVV, zegt Cohen in een interview met Vrij Nederland. "De PVV zegt gewoon tegen moslims: we willen liever dat jullie weggaan." Wilders zou moslims bang maken, nu hij als gedoogpartner deel uitmaakt van de macht.

Volgens Wilders is Cohen 'nu echt volledig de weg kwijt'. "Hij slaat in paniek als een wilde om zich heen. Hij is echt over zijn houdbaarheidsdatum als PvdA-leider heen." Het is juist het gevolg van falend PvdA-beleid dat criminele Marokkanen nu hard moeten worden aangepakt en dat de islamisering moet worden tegengegaan, aldus de PVV-leider.

[WK] Nederland is record en titel kwijt

De Nederlandse zwemsters zijn hun wereldrecord op de 4x200 meter vrije slag kwijt. China veroverde vandaag bij het WK kortebaan in Dubai de wereldtitel in 7.35,94.

Tijdens het WK kortebaan in Manchester (2008) tikten Inge Dekker, Femke Heemskerk, Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo aan in 7.38,90. Nederland ontbrak in de finale in Dubai omdat de vrouwen energie willen sparen.

inSANE-trilogie duurt zo'n acht tot tien jaar

Danny Bilson, baas bij THQ, heeft in een tweet aangegeven dat de trilogie van inSANE 'epic' zal zijn en het acht tot tien jaar zal duren om het verhaal af te sluiten. "This is an epic project. It's going to take the next eight to ten years to build all three chapters of this game," zei Bilson.

Guillermo del Toro die meewerkt aan de trilogie heeft zelf aangegeven dat het spel pas zo'n zes maanden in ontwikkeling is. Dit is daarom ook de reden dat het eerste deel van de trilogie pas in 2013 beschikbaar is. Del Toro geeft daarnaast aan dat het maken van games heel anders is dan het maken van films. Hij moet nieuwe dingen leren en dingen uitproberen en de regels voor films zijn gewoon anders dan die voor games.

inSANE komt in 2013 uit en zal het eerste deel zijn van een trilogie

Feyenoord naar Oman

Feyenoord zal zich op het Arabische schiereiland Oman voorbereiden op de tweede helft van het seizoen. De selectie van coach Mario Been werkt daar van 7 tot en met 14 januari een trainingskamp af.

Feyenoord verblijft in Sohar op uitnodiging van de plaatselijke havenautoriteit. Naast een eental trainingen hoopt Been dat er in elk geval één oefenwedstrijd in het Sohar Stadium kan worden gespeeld.

Duitsland wil dienstplicht in zomer afschaffen

Duitsland wil de dienstplicht volgende zomer afschaffen en het aantal militairen in het Duitse leger terugbrengen van een kwart miljoen tot 185.000. Het is de grootste hervorming van het leger in meer dan vijftig jaar. Het kabinet van bondskanselier Angela Merkel stemde woensdag in met de hervormingen.

In juli moet de dienstplicht worden afgeschaft en vanaf dat moment moet de Bundeswehr louter bestaan uit beroepsmilitairen. In noodsituaties, waarbij het landsbelang wordt bedreigd, wordt de dienstplicht automatisch weer ingevoerd.

Het Duitse parlement moet nog over de plannen stemmen, maar aangenomen wordt dat deze op brede steun kunnen rekenen. Wanneer de beide kamers over de plannen stemmen is nog niet bekend.

DNB: rekenrente pensioenfondsen niet aangepast

De rekenrente waarmee pensioenfondsverplichtingen worden verdisconteerd om de dekkingsgraden te bepalen wordt niet aangepast, stelt De Nederlandsche Bank woensdag in een publicatie.

In het kwartaalbericht december 2010 schrijft de centrale bank, tevens toezichthouder op de pensioensector, dat de rekenrente niet wordt aangepast en dat aanpassing op gespannen voet zou staan 'met de zekerheid die ten grondslag ligt aan de huidige pensioencontracten'.

In de contracten is een zeker nominaal pensioen vastgelegd, wijst DNB. "Daarom moeten de toekomstige pensioenverplichtingen worden berekend op basis van een rendement dat met zekerheid te halen is."

Als getornd zou worden aan het gebruik van wat DNB als de risicovrije rente beschouwt en een hogere rekenrente wordt toegepast, 'zou de noodzaak tot korting van pensioenen op korte termijn weliswaar kleiner worden, maar ontstaat het risico dat pensioenfondsen op langere termijn in nog grotere problemen komen'.

De Tweede Kamer nam begin november een motie aan die de regering oproept de rekenrente te herzien, om zo verlaging van de pensioenen te voorkomen. Het kabinet wil hier niet direct aan, maar laat wel een onderzoek verrichten naar alternatieven.

De dekkingsgraden bereikten een voorlopig dieptepunt in augustus. Per eind november ligt de gemiddelde dekkingsgraad op 103 procent. DNB stelt dat de financiële positie van de sector 'nog steeds zorgelijk' is.

Van de fondsen die eerder zeiden bij onderdekking te korten, hebben zeven ook daadwerkelijk stappen in die richting aangekondigd, aldus DNB. Het gaat hierbij om pensioenen van zo'n 49.000 deelnemers.

Ban Ki-moon vreest burgeroorlog in Ivoorkust

De politieke spanningen in Ivoorkust zouden kunnen uitmonden in een nieuwe burgeroorlog. Die vrees heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, woensdag uitgesproken.

Een woordvoerder van de VN zei dat Ban 'diep bezorgd' is dat de electorale impasse in het West-Afrikaanse land kan leiden tot wijdverspreid geweld en onvoorspelbare gevolgen kan hebben, waaronder een burgeroorlog.

Ban wil president Laurent Gbagbo vragen plaats te maken voor oppositieleider Alassane Ouattara, die door de internationale gemeenschap wordt erkend als rechtmatig winnaar van de Ivoriaanse verkiezingen.

Marco Borsato geeft vierde concert in Gelredome

Marco Borsato geeft volgend jaar ook een vierde concert in het Gelredome in Arnhem. Concertorganisator Mojo heeft woensdag bekendgemaakt dat zijn 3 Dimensies-concertreeks er wederom een extra datum bij krijgt.

Oorspronkelijk zou Borsato alleen op dinsdag 10 en woensdag 11 mei in het Gelredome staan. Vanwege de grote belangstelling werd er eerder al een concert toegevoegd op vrijdag 13 mei. De zanger is nu ook op zaterdag 7 mei te bewonderen op het podium. De kaartverkoop voor deze show is inmiddels van start gegaan.

"Het enthousiasme van het publiek werkt enorm inspirerend en motiveert me om er een spektakelstuk van te maken in het Gelredome", laat Borsato weten.


Marco Borsato (Foto: Novum)

Wüst krijgt startbewijs voor EK allround

Ireen Wüst is als eerste schaatser zeker van het EK. De TVM-rijdster werd door de technische commissie van de KNSB aangewezen op basis van haar resultaten tijdens wereldbekerwedstrijden in november op de 1.500 en 3.000 meter. De overige startbewijzen voor het EK worden eind deze maand tijdens het NK allround vergeven.

Door de vroege aanwijsplek kan Wüst zich na de kerst volledig richten op het NK sprint dat tegelijk met het NK allround in Heerenveen wordt afgewerkt. Daar kan ze proberen zich te plaatsen voor het WK sprint, dat in januari ook in Thialf wordt verreden.

Engelse doelman (24) overlijdt

Engeland is gisteren opgeschrikt door het plotselinge overlijden van doelman Dale Roberts. De 24-jarige keeper stond onder contract bij Rushden and Diamonds en hij was ook doelman bij Engeland C, het nationale elftal voor semi-professionals.

Paul Cox, een manager die eerder met de doelman werkte, beschreef Roberts als "een geweldige kerel en een uitstekende keeper". "Het is een verschrikkelijke tragedie," aldus Cox over het plotselingen overlijden..

De Football Association heeft door het overlijden van Roberts, wiens doodoorzaak nog onbekend is, het FA Cup-duel tussen Rushden and Diamonds en Eastwood Town afgelast.

Aangespoeld lijk Terschelling is vermiste matroos

De dode man die dinsdagnacht op Terschelling aanspoelde was een 49-jarige man uit Leens die sinds dinsdagochtend werd vermist. Hij is woensdag geïdentificeerd, laat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) weten. Een 19-jarige matroos uit Groningen is nog niet gevonden.

De vissersboot Harlingen 38 sloeg dinsdag rond 04.30 uur tweeënhalve kilometer uit de kust van Terschelling om. De kustwacht zette direct een zoekactie op touw, waarbij twee reddingsboten en twee helikopters werden ingezet. Ook schepen in de buurt schoten te hulp. Een schip pikte rond 05.00 uur de 46-jarige kapitein op. Hij is met een helikopter naar een ziekenhuis in Leeuwarden gebracht, waar hij in kritieke toestand verkeert.

Twee andere vissers werden echter niet gevonden. Dinsdag rond 14.00 uur werd gestopt met zoeken. Het lichaam van de 49-jarige matroos werd rond 01.00 uur in de branding aangetroffen.

Het KLPD onderzoekt hoe het schip kon omslaan. In opdracht van de verzekeraar gaan bergers proberen het wrak naar Harlingen te brengen.

Super Mario in een jasje van GTA...

Hoe zouden oude games eruitzien als ze in een nieuw jasje worden gestoken? De mensen van Game Station hebben hier schijnbaar ook over nagedacht en komen met een nieuwere versie van de welbekende Super Mario. Met Grand Theft Auto IV als basis hebben de mannen en vrouwen een heerlijk vermakelijk filmpje gefabriceerd. Liefhebber of niet?

Met dank aan Klonk voor het voorzien van de originele web-log.

Cvitanich behoedt Pachuca voor afgang

Dario Cvitanich heeft voorkomen dat Pachuca de vijfde plaats op het WK voor clubs aan Al Wahda heeft moeten laten. De Ajax-huurling scoorde in de 82e en de 89e minuut en maakte zo een 2-0 achterstand ongedaan. In de strafschoppenserie, die direct na het laatste fluitsignaal volgde, was de Mexicaanse club met 4-2 beter dan de kampioen van de Verenigde Arabische Emiraten.

Lang leek er geen vuiltje aan de lucht voor Al Wahda, dat vlak voor rust via Ismaeil Matar op voorsprong kwam. In de 72e minuut raakten de Arabieren door een rode kaart weliswaar Hamdan el Kamali kwijt, maar Edgar Benitez miste namens Pachuca de strafschop die volgde.

Mahmoud El Hammadi maakte met tien tegen elf in de 77e minuut nog de 2-0. In diezelfde minuut viel Cvitanich in en dat bleek een gouden wissel. De Argentijn scoorde in de 82e minuut de aansluitingstreffer en zeven minuten later de gelijkmaker. Ook nam hij de eerste van vier rake strafschoppen van Pachuca. Al Wahda miste tweemaal en eindigde op de zesde plaats.

Britse rechter: twitteren in rechtszaal mag

De Britse rechter in de borgtochtzaak tegen WikiLeaks-hoofdredacteur Julian Assange heeft besloten dat journalisten vanuit de rechtszaal twitterberichten mogen versturen. Media-advocaat David Allen Green noemde de beslissing woensdag 'een mijlpaal'.

Britse gerechtshoven houden er strenge regels op na waar het gaat om communicatiekwesties. Camera's en andere opname-apparatuur zijn verboden en mobiele telefoons vaak ook. De rechter besliste dinsdag echter dat er in de rechtszaal getwitterd mag worden, zolang de gang van zaken in het hof maar niet verstoord wordt.

Zeker twee journalisten twitterden dat Assange op borgtocht mag worden vrijgelaten en dat Zweden tegen deze beslissing in beroep ging.

Republikeinen dreigen met vertragen van START

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat proberen de stemming over het nieuwe START-verdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten te vertragen. Ze proberen gedaan te krijgen dat het gehele verdrag wordt voorgelezen in de Senaat, een techniek die ook wel 'filibustering' wordt genoemd.

De Democratische leider Harry Reid zei te hopen dat de Republikeinen niet gaan eisen dat het verdrag hardop wordt voorgelezen. Hij noemde dit een 'enorme verspilling van tijd'.

Volgens de leider van de Republikeinen, Mitch McConnell, is het slechts noodzakelijk om te stemmen over een belastingmaatregel en wetgeving om de regering op gang te houden. Al het andere kan volgens McConnell wachten tot het nieuwe jaar.

[WK] Nijhuis net niet naar finale 50m school

Moniek Nijhuis is er tijdens het WK kortebaan in Dubai niet in geslaagd om de finale te bereiken op de 50 meter schoolslag. Nijhuis zwom in de halve eindstrijd met 30,56 de negende tijd. Alleen de beste acht plaatsten zich voor de eindstrijd.

Nick Driebergen werd in de halve finales op de 100 meter rugslag uitgeschakeld. Zijn tijd van 51,86 was de dertiende tijd in de halve eindstrijd.

Nieuwe update voor Final Fantasy XIV vanaf morgen

Square Enix heeft aangegeven dat er een nieuwe update voor de PC-versie van Final Fantasy XIV vanaf morgen te downloaden is en deze bevat onder andere nieuwe vijanden. De interface is onder andere verbeterd en de tekstlimiet wordt per bericht tijdens het chatten verhoogd.

De update is de tweede omvangrijke update voor de MMORPG binnen drie weken en de eerste na de herindeling van het ontwikkelingsteam. Recentelijk is de producer van Final Fantasy XIV aan de kant gezet voor Naoki Yoshida en zijn er meerdere veranderingen in het ontwikkelingsteam doorgevoerd. Die keuze heeft Square Enix gemaakt omdat de PC-game na de release in september van dit jaar veel kritieken te verduren kreeg.

Mede daardoor is onlangs ook aangekondigd dat de Playstation 3-versie is uitgesteld. Het nieuwe team gaat zich eerst richten op de verbetering van de PC-versie om zich daarna volledig te focussen op de PlayStation 3-versie. Het lijkt zijn vruchten af te werpen met deze nieuwe patch.

XIV

Medaille voor 'vliegtuigheld' Jasper Schuringa

'Vliegtuigheld' Jasper Schuringa heeft woensdag de zilveren medaille van het Carnegie Heldenfonds uitgereikt gekregen. Het is de hoogste onderscheiding van het fonds.

In mei heeft de 33-jarige Amsterdammer al van de gemeente Amsterdam een onderscheiding gekregen voor zijn heldhaftige optreden tijdens zijn vlucht van Schiphol naar Detroit in december vorig jaar. Hij overmeesterde toen een Nigeriaanse terrorist die het toestel wilde opblazen. In het vliegtuig zaten ongeveer 250 mensen.

Stichtingsvoorzitter Jan Franssen, die commissaris van de koningin is in Zuid-Holland, reikte de medaille uit. Hij prees Schuringa's 'ware heldenmoed'.

Het heldenfonds werd in 1904 in de VS opgericht door de Amerikaanse zakenman en filantroop Andrew Carnegie en zet mensen in het zonnetje die anderen hebben gered met gevaar voor eigen leven. De Nederlandse tak van het fonds werd in 1911 opgericht.

Over Schuringa is een documentaire in de maak.

Elf 'kleine' Belgische clubs willen geen directe degradant

Vorige week vrijdag besloot de KBVB dat de Jupiler Pro League volgend jaar weer achttien teams bevat. Wie degradeert, lijkt nog niet duidelijk.

De kleinere Belgische clubs willen dat er dit seizoen geen directe degradant is. Vanaf vorig seizoen is de opzet van de competitie dat de nummers vijftien en zestien een onderling duel om directe degradatie spelen. De winnaar van die duels wacht een mini-competitie tegen tweede klassers, de ander verdween gelijk een niveau naar beneden.

De protesterende ploegen willen dat de nummer zestien, op dit moment Charleroi, van dit jaar wel deelneemt aan de eindronde tegen teams uit de tweede klasse, maar niet direct degradeert.

Het enige wat al wel duidelijk is, is dat de kampioen van het op één na hoogste niveau wel direct naar de Jupiler Pro League promoveert. De verdere opzet van de competitie moet later bekend worden.

Sorteerbedrijf vindt granaat in zak met kleding

Bij een kledingsorteerbedrijf in Dordrecht is dinsdag een handgranaat gevonden. Het explosief zat in een zak met kleding. Het personeel ging in eerste instantie uit van een nepgranaat, maar al snel werd duidelijk dat het om een echte ging.

Een explosievendeskundige van de politie stelde vast dat het projectiel echt was. De granaat is onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst.

Het bedrijf aan de Kilkade sorteert dagelijks zo'n negentigduizend kilo kleding en heeft de afgelopen veertig jaar nog nooit zo'n vondst gedaan. Het bedrijf neemt naar aanleiding van het incident extra veiligheidsmaatregelen.

Ierse parlement stemt in met lening EU-IMF

Ierse parlementariërs hebben dinsdag ingestemd met de lening van 67,5 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. De motie kreeg 81 stemmen voor en 75 tegen.

Volgens de Ierse premier Brian Cowen heeft Ierland geen andere keuze dan in te stemmen met de lening met een rente van gemiddeld 5,8 procent, omdat lenen op de kapitaalmarkt nog veel duurder zou zijn. Cowen zei tevens dat het 'onrealistisch en niet haalbaar' is om in te zetten op nieuwe onderhandelingen over de leningen in de hoop korting te krijgen.

Ierland heeft over 2010 een begrotingstekort van 32 procent, een record in het Europa van na de oorlog. Een van de oorzaken van dit torenhoge begrotingstekort is het redden van vijf Ierse banken.

'Veel antisemitisme uit autochtone hoek'

Antisemitisme is geen exclusief probleem tussen Joden en moslims. Veel antisemitisme komt gewoon uit oorspronkelijke Nederlandse hoek. Er is een groeiende intolerantie jegens diverse godsdiensten. Het is aanleiding tot grote bezorgdheid. Concrete maatregelen om de strijd ertegen aan te gaan, moeten zo snel mogelijk worden getroffen.

Daarover was iedereen die woensdag deelnam aan een bijeenkomst van de ChristenUnie over antisemitisme het wel eens. Joden, Marokkanen, christenen en politici van verschillende partijen namen deel. Afgelopen zomer nam de Kamer een motie van de SGP aan over een actieprogramma tegen antisemitisme. Door de formatie kwam het er nog niet van, maar nu zal er begin volgend jaar over worden gedebatteerd.

MPAA haalt sites neer in Amerika

Brein, de stichting die een - naar het lijkt uitzichtloze - strijd tegen piraterij op internet voert, heeft in samenwerking met de Motion Picture Association of America (MPAA) 29 sites uit de lucht laten halen in de Verenigde Staten.

Volgens Brein werd via de sites geprobeerd in Nederland illegaal films, tv-series, muziek, games en digitale boeken aan te bieden.

Directeur Tim Kuik van Brein meldde woensdag dat zijn organisatie dit jaar meer dan zeshonderd van dit soort sites ontoegankelijk heeft gemaakt. Minstens zoveel sites zijn echter opgestaan om het gat te vullen en de grote jongens blijven vooralsnog buiten schot.  Het lijken vooral kleine, beginnende sites te zijn die door Brein succesvol worden aangepakt.

Brein probeert uit alle macht de beheerders van de sites te achterhalen om hen persoonlijk aansprakelijk te stellen, maar geeft toe dat dat moeilijk is omdat hostingproviders de privacywetgeving in acht nemen en dus weigeren zomaar gegevens aan Kuik door te spelen.

Om welke sites het gaat is onbekend. De grote, bekende jongens zijn allen nog online en ook download-gemeenschap-nieuwssite torrentfreak meldt niets over het neerhalen van sites.

Op 30 december doet een Nederlandse rechter overigens uitspraak in de bodemprocedure die FTD aanspande tegen Brein. Zij eist dat Brein publiekelijk meldt dat FTD legaal is.  Eerder oordeelde de rechter in de zaak van Eyeworks versus FTD al dat het downloaden van films en muziek, ook uit illegale bron, volkomen legaal is.

Geen Nederlandse link kinderpornonetwerk

Een 37-jarige man uit Krommenie die vastzit voor seksueel misbruik van een 14-jarige jongen uit Brazilië, heeft niets te maken met het grote internationaal kinderpornonetwerk Lost Boy. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Haarlem woensdagmiddag.

Verschillende media meldden woensdag op basis van het justitienetwerk Eurojust dat de man in het kader van het onderzoek naar het internationale netwerk is opgepakt, maar de woordvoerder van het OM zegt dat deze informatie niet klopt. "Er is een link gelegd tussen dat onderzoek en ons onderzoek, maar beide zaken hebben niets met elkaar te maken."

De man uit Krommenie, die in november vorig jaar werd opgepakt, wordt ook verdacht van het in bezit hebben van kinderporno en het beheren van een zogenoemd boyloverforum, waaraan zestigduizend IP-adressen zijn gelinkt. Of er in de zaak meer mensen zijn aangehouden en hoe politie en justitie in Nederland de man op het spoor zijn gekomen, wil de woordvoerder niet zeggen, aangezien zaken in het buitenland die te maken hebben met deze kwestie mogelijk geschaad kunnen worden. De zegsvrouw hoopt medio januari meer te kunnen vertellen.

Het grote internationale netwerk waaraan de zaak van de man woensdag korte tijd werd gelinkt, zou leden hebben in de Verenigde Staten, Brazilië en Europa. Dinsdag maakten de Amerikaanse autoriteiten bekend het netwerk te hebben ontmanteld. Leden moesten voortdurend nieuwe plaatjes toevoegen om lid te blijven van het zogenoemde 'Lost Boy bulletin board'.

Bij het netwerk zouden 35 mannen betrokken zijn. Meerdere mannen zijn al veroordeeld.

De zaak tegen de man uit Krommenie staat ook los van zedenverdachte Robert Mikelsons, die wordt verdacht van het misbruiken van tientallen kinderen. De in Letland geboren man werkte onder meer bij drie kinderdagverblijven in Amsterdam.

Politie VS op zoek naar overvaller casino

De Amerikaanse autoriteiten hebben woensdag de jacht geopend op een man die voor ten minste anderhalf miljoen dollar aan chips heeft gestolen in een casino in gokstad Las Vegas. Iedereen die chips met een hoge denominatie wil inwisselen bij het chique Bellagio-casino wordt streng in de gaten gehouden.

De diefstal van de chips -met een waarde variërend van honderd dollar tot 25 duizend dollar- was spectaculair en leek zo uit een film te komen. Een man in een motorpak met een helm op, liep het Bellagio binnen gewapend met een pistool. Hij roofde de chips van een craps-tafel en ging er vervolgens vandoor op een motorfiets.

Schattingen over de totale waarde van de chips lopen uiteen van anderhalf miljoen dollar tot twee miljoen dollar.

De politie verdenkt de overvaller ervan al eerder een casino te hebben beroofd. Op 9 december werd op vrijwel dezelfde wijze in het Suncoast Casino rond de twintigduizend euro aan chips buitgemaakt.

Illegale slachterijen in Overijssel ontmanteld

In Overijssel zijn dinsdag twee illegale slachtplaatsen en een uitsnijderij aangetroffen en ontmanteld. Rechercheurs van de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Voedsel en Waren Autoriteit hebben een slachter en een veehandelaar aangehouden op verdenking van het in de handel brengen van ongekeurd vlees.

De rechercheurs doorzochten twee woningen, een stal en een auto. Ze vonden een illegaal geslacht paard, tientallen huiden, gestroopt wild, 1300 kilo vlees van dubieuze herkomst, slachtafval en -gereedschap en een pistool met munitie. De karkassen en het vlees worden vernietigd.

Buschauffeur aangehouden na slaan vrouw

Een 60-jarige buschauffeur uit Capelle aan den IJssel is dinsdag aangehouden omdat hij een passagier in haar gezicht zou hebben geslagen. Ook zou hij haar discriminerende en racistische opmerkingen hebben toegebeten. Dit meldt de politie.

Het incident vond op 30 november plaats. De vrouw uit Dordrecht zou iets beledigends tegen de chauffeur hebben gezegd waarop ruzie ontstond. Hierbij deelde de chauffeur klappen uit. De vrouw gaf aan een gekneusde kaak en een hersenschudding opgelopen te hebben.

Naar aanleiding van getuigenverhoren en bestudering van de camerabeelden is de man aangehouden. De chauffeur heeft aangegeven dat hij door de vrouw uitgescholden en bespuugd werd en dat zij hem met een schoen wilde slaan. De man is na verhoor vrijgelaten.

Suárez: "Vertrek Jol jammer"

Luis Suárez vindt het jammer dat trainer Martin Jol vertrokken is bij Ajax. De oefenmeester stapte vorige week vanwege de mindere resultaten op bij de Amsterdammers en werd vervangen door Frank de Boer.

Suárez zegt respect te hebben voor het besluit van Jol. "We hebben goed gepresteerd onder Jol, daarom doet zijn vertrek me pijn in het hart. Ik kreeg veel vertrouwen van hem. Zelfs als ik slecht speelde, werd ik niet gewisseld," zei de aanvoerder van de Amsterdammers tegen AjaxTV. "Dat was erg belangrijk voor mij. Ik accepteer zijn beslissing omdat het volgens Jol voor Ajax zo beter is. Jol zei: een nieuwe trainer is goed voor jullie."

De wisseling naar De Boer heeft volgens Suárez voorlopig goed uitgepakt. "De overwinning op AC Milan in de Champions League heeft ons goed gedaan," zei de Uruguyaan die na het bijten van PSV'er Otman Bakkal voorlopig aan de kant staat. Hij is nu naar zijn vaderland teruggekeerd om even tot rust te komen.

Geert Dales sleept Inholland voor rechter

Geert Dales spant een kort geding aan tegen hogeschool Inholland. Hij wil dat zijn vroegere werkgever hem inzage geeft in een aantal accountantsverklaringen zodat hij zich kan voorbereiden op een gesprek met de Inspectie van het Onderwijs. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag.

Dales legde in oktober zijn functie als bestuursvoorzitter van Inholland neer na meningsverschillen met andere directieleden. De hogeschool was in opspraak gekomen nadat fraude met diploma's aan het licht was gekomen. De instelling moet zeker anderhalf miljoen euro aan onterecht ontvangen diplomabonussen terugbetalen aan de staat.

De hogeschool kwam ook in het nieuws vanwege slecht onderwijs en financiële onregelmatigheden, waaronder hoge declaraties door het bestuur.

De Inspectie onderzoekt de fraude en wil onder anderen Dales horen. De oud-burgemeester van Leeuwarden wil dat Inholland hem voorafgaand aan dat gesprek inzage geeft in accountantsverklaringen en in zijn declaraties. Inholland voelt daar niets voor.

Dales en Inholland waren woensdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Tourorganisatie verdiende goed aan Armstrong

Tourorganisatie ASO heeft goed verdiend aan de terugkeer van Lance Armstrong in het wielerpeloton. Bloomberg weet te melden dat dankzij de Amerikaan de sponsoren Nike, Skoda en Orange hun contracten verlengden en hierdoor 24 miljoen euro extra in het laatje kwam.

Armstrong eindigde na een duel met zijn teamgenoot Alberto Contador uiteindelijk op het podium. "Het duel tussen Armstrong en Contador speelt zeker mee bij de florissante cijfers van de ASO," meldde een analist van Bloomberg. ASO heeft in de afgelopen jaren de inkomsten met twintig procent zien stijgen tot 107 miljoen euro. Het bedrijf organiseert naast de Tour ook Parijs - Dakar en de marathon van Parijs.

Gewonden bij trambotsing Den Haag

In Den Haag zijn woensdagmiddag twee trams op elkaar gebotst, waarbij twee of drie mensen gewond zijn geraakt. De aard van de verwondingen is nog niet duidelijk. Het tramverkeer wordt omgeleid.

Lijn 1 en 10 in Den Haag reden rond 15.20 uur op elkaar op de Scheveningse weg, niet ver van de Adriaan Goekooplaan. Hoe dat kon gebeuren is nog onbekend, meldt een woordvoerder van vervoersbedrijf HTM.

Enoh langer bij Ajax

Ajax en Eyong Enoh hebben een overeenkomst bereikt over een nieuw contract dat nu tot medio 2015 zal gaan lopen. De middenvelder uit Kameroen speelde tot nu toe 91 wedstrijden in het eerste van Ajax en kwam daarvoor bij Ajax Cape Town in actie.

Ajax-directeur Rick van den Boog is blij dat Enoh langer in Amsterdam blijft. "We zijn erg trots en blij dat je bij ons blijft. Je hebt het meer dan verdiend. Je bent een voorbeeld voor iedereen, op het veld, maar ook daarbuiten," zei hij over de middenvelder.

Ook Enoh is blij met de contractverlenging bij Ajax. "Behalve dat het goed is voor mijn carrière, voel ik mij hier thuis, evenals mijn familie. Ik ben er heel blij mee."

Wüst dacht na over sabbatical

Ireen Wüst heeft na het olympische seizoen overwogen om er een jaar tussenuit te gaan. Toch heeft ze niet besloten om een sabbatical in te gelasten, maar gewoon te schaatsen.

"Een maandje of anderhalf, in april en mei is het een serieuze optie geweest. Ik heb er serieus over nagedacht, maar ik ben gemotiveerd en gedreven om door te gaan. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik stop als ik schaatsen niet meer leuk vind," zei Wüst tegen NUsport.

Ze meldde dat ze aan de sabbatical dacht in de tijd dat ze onderhandelde met TVM over een nieuw contract. "Dat speelde mee, en toen dacht ik: dan ga ik wel lekker stoppen. Maar ik wist: daar word ik niet gelukkig van. Ik zou het topsportleven wel even met rust willen laten, maar ik ben er nog niet klaar mee. Waarom zou ik dan nu er tussenuit gaan?"

Ze nam uiteindelijk genoegen met een lager salaris. "In eerste instantie was ik gefrustreerd, maar het is nu goed zoals het is. Ik kon me er bij neerleggen," zei Wüst die in het schaatsen nog lang niet zat is. "Ik heb nog een paar doelen. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een wereldrecord geschaatst."

Microsoft erkent misser rond pimpen Xbox

Microsoft heeft een inschattingsfout gemaakt bij de lancering van de Xbox 360 in 2005. Gamers zijn helemaal niet geïnteresseerd in het veranderen van het uiterlijk van hun Xbox 360. De spelcomputer kon een ander uiterlijk krijgen door faceplates, de officiële naam voor de frontjes voor de Xbox 360, op de voorkant te plaatsen. Deze frontjes waren voor ongeveer 25 euro te koop, maar verkochten erg slecht, zegt marketingdirecteur Albert Penello van Microsoft in een interview met Official Xbox Magazine.

Niet alleen zijn er goedkopere alternatieven op de markt te vinden, zoals stickers, maar bovendien verkochten de faceplates niet. "Het idee was best goed", vertelt Penello. "Mensen deden ook frontjes op hun mobiele telefoons. Ga even vijf jaar terug en het leek erop dat iedereen faceplates wilde."

Microsoft heeft het idee van de faceplate afgeschoten toen het bedrijf begon met het nieuwe ontwerp van de in september uitgebrachte vernieuwde Xbox. De nieuwe, kleinere Xbox-spelcomputer is stiller en bovendien zuiniger met energie. Daarnaast zou de nieuwe Xbox niet langer de vastloopproblemen moeten kennen die de eerste versie van de Xbox 360 wel had. De door gamers gevreesde Red Ring of Death van de eerste generatie Xbox 360 kostte Microsoft naar schatting een miljard euro. Of en hoeveel geld Microsoft verloren heeft met het mislukte faceplate-project is niet bekend.


(Foto: Novum)

Vijftien clubs in categorie 1 KNVB

Voetbalbond KNVB heeft vijftien clubs in categorie 1 geplaatst. Dit houdt in dat deze teams onder verscherpt toezicht van de bond staan en dat ze een plan moeten opstellen om binnen drie jaar uit de financiële problemen te komen. Bij de vorige meting stonden nog dertien clubs in de gevarenzone.

Vele clubs maakten al bekend in welke categorie ze zaten. AZ, FC Den Bosch, FC Dordrecht en Helmond Sport gingen van categorie 2 naar categorie 1 en voegen zich bij Feyenoord, Roda JC, NEC, Willem II, Excelsior, AGOVV Apeldoorn, Almere City FC, Cambuur Leeuwarden, MVV, RBC Roosendaal en Veendam.

Fortuna Sittard en RKC Waalwijk schoven van de eerste naar de tweede categorie en treffen daar ADO Den Haag, Ajax, FC Eindhoven, FC Emmen, De Graafschap, FC Groningen, sc Heerenveen, Heracles Almelo, NAC Breda, PSV, Sparta Rotterdam, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo en FC Zwolle aan.

Slechts vier clubs zijn financieel helemaal gezond. Het enige team uit de Eredivisie dat hieronder valt is FC Twente. Uit de Jupiler League zijn dit Go Ahead Eagles, FC Volendam en Telstar. Twente is nieuw in deze categorie, terwijl sc Heerenveen terugviel naar categorie 2.

'Verbod coffeeshops geen goed idee'

Burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht wil coffeeshops het liefst volledig uitbannen. Hij wil daarom dat de regering met een strenger drugsbeleid komt. Jeroen Fisser, oprichter van verslavingskliniek U-center vindt dit echter een slecht idee.

Fisser stelt dat door de sluiting van coffeeshops de problematiek wordt verplaatst in plaats van opgelost. Het drugsgebruik zal niet afnemen, en controle en handhaving wordt moeilijker doordat drugs in de illegaliteit zitten. Volgens Fisser kan men beter inzetten op legalisering van softdrugs in combinatie met strenge controles en handhaving.

Hoes maakt zich weinig zorgen over de mogelijkheid dat de drugshandel zich verplaatst naar de straten van Maastricht. Hij blijft voorstander van de wietpas, al zou hij het liefst 'helemaal geen coffeeshops en gedoogbeleid hebben'.

Pegasus Sports vindt toch nieuwe hoofdsponsor

Het voortbestaan van Pegasus Sports lijkt gered. De Australische wielerploeg heeft op het laatste moment een nieuwe sponsor gevonden, zegt directeur Chris White tegen Cyclingnews. White wilde de naam van de sponsor nog niet onthullen, maar zei wel dat het geen Australisch bedrijf is.

Pegasus Sports kreeg uitstel tot woensdag 15 december om een nieuwe geldschieter te vinden. De ploeg raakte in de financiële problemen toen hoofdsponsor George Gillet junior op het laatste moment afhaakte.

Nu de financiën in orde zijn, rekent White erop alsnog een licentie van de UCI te krijgen. "Ons lot ligt nu in handen van de wielerbond. Maar we hebben nu de middelen om ons programma te voltooien, het team te runnen en succesvol te zijn."

Als de UCI groen licht geeft, krijgt Pegasus een Procontinental-licentie. Eerder greep de Australische ploeg, die onlangs Bobbie Traksel contracteerde, al naast een Protour-licentie.

Cohen vergelijkt joden met moslims

PvdA-leider Job Cohen ziet overeenkomsten tussen de manier waarop joden rond het begin van de Tweede Wereldoorlog werden buitengesloten en het uitsluiten van moslims nu door de PVV van Geert Wilders. Dat zegt hij deze week in een interview met Vrij Nederland.

"Praat met de mensen en je hoort het", zegt hij over de positie van moslims. "Ik heb het als burgemeester van Amsterdam ook gezegd: ik wil de boel bij elkaar houden. Sindsdien is het alleen maar urgenter geworden. De PVV zegt gewoon tegen moslims: we willen liever dat jullie weggaan."

Volgens de PvdA-leider kun je de islam niet de schuld geven van het extremisme. Er zijn volgens hem veel moslims die 'gewoon huisje-boompje-beestje' willen en niets anders. Dat Wilders nu deel uitmaakt van de macht, maakt hen bang, aldus Cohen.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman reageert ontstemd. "Walgelijke vergelijking van een hypocriete lafaard", twitterde hij.


(Foto: Novum)

VS: Wilders geen vriend

Geert Wilders is 'geen vriend' van de Verenigde Staten, vooral vanwege zijn verzet tegen de verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan. Dat is tijdens een briefing over de Nederlandse politiek gezegd tegen president Barack Obama, blijkt uit berichten van Amerikaanse diplomaten over de PVV-leider die zijn gepubliceerd door klokkenluiderssite WikiLeaks.

De Britse krant The Guardian schrijft woensdag over de zogeheten cables waarin Wilders voorkomt. Zijn partij is verder een 'doorn' in 'de zij' van de regering, omdat hij munt probeert te slaan uit de integratieproblematiek rondom moslims. Wilders wordt daarbij omschreven als een 'rebelse parlementariër met een gouden pompadourkapsel'.

In andere berichten rapporteren de diplomaten over de antikoranfilm Fitna, die Wilders in maart 2008 naar buiten bracht. Daaruit blijkt dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken alle ambassades waarschuwde voor mogelijke anti-Europese en anti-westerse protesten die de film zou kunnen opleveren.

Een Nederlandse diplomaat zei verder dat hij verwachtte dat de film in het buitenland tot meer ophef zou kunnen leiden, aangezien in Nederland in zekere zin sprake was van 'Wilders-moeheid'.


(Foto: Novum)

Turkse studenten slaags met politie

Een kleine groep linkse Turkse studenten die woensdag demonstreerde tegen premier Recep Tayyip Erdogan is slaags geraakt met de politie. Dat meldt een Turkse televisiezender.

De politie zette op het terrein van een technische universiteit in Ankara traangas in tegen de met stenen gooiende studenten.

Het is het meeste recente protest tegen de vermoedelijke tussenkomst van de regering in de benoeming van rectoren en buitensporig politiegeweld tijdens studentenprotesten.

Erdogan bekritiseerde onlangs de studenten van een andere universiteit in Ankara vanwege het gooien van eieren naar een lid van zijn op de islam geënte partij.

PSV mist drietal tegen Metalist

Trainer Fred Rutten kan donderdag in het Europa League-duel van PSV met Metalist Kharkiv geen beroep doen op Stanislav Manolev, Wilfred Bouma en Orlando Engelaar. Het drietal, dat zaterdag tegen De Graafschap nog in de basis begon, kampt met lichte blessures, meldt de Eindhovense club.

Bouma bleef zaterdag in Doetinchem na de rust in de kleedkamer achter. Hij heeft last van zijn hamstring. De Bulgaar Manolev speelde de wedstrijd wel uit, maar heeft nu last van zijn enkel. Middenvelder Engelaar, die al een aantal wedstrijden onder zijn niveau speelt en een moeilijke periode doormaakt, werd al in de eerste helft van het veld gestuurd met twee gele prenten. Tot overmaat van ramp liep hij deze week ook nog een scheenblessure op.

PSV is net als Metalist al geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League. Het elftal van Rutten verdedigt een voorsprong van drie punten op de Oekraïners en heeft aan een punt genoeg om zich tot groepswinnaar te kronen. Het uitduel werd eind september met 2-0 gewonnen.

Atleten boos over plannen olympisch stadion Londen

Een groep Britse atleten maakt zich hard voor het behoud van een atletiekbaan in het olympisch stadion in Londen na de Spelen van 2012 in de Britse hoofdstad. Zestien olympische en paralympische sporters hebben hun handtekening gezet onder een open brief aan de autoriteiten, nu het stadion de thuishaven van voetbalclub West Ham United lijkt te worden.

Ook een andere Londense Premier League-club, Tottenham Hotspur, is kandidaat om in het stadion te gaan voetballen. In de plannen van de clubs is geen ruimte voor de atletiekbaan. De organisatie van Londen 2012 had oorspronkelijk beloofd dat de atletiekbaan zou blijven bestaan.

Onder meer de oud-topatleten Kelly Holmes, Daley Thompson en Sally Gunnell hebben hun handtekening gezet. Volgens de atleten is het 'onaanvaardbaar dat de atletiekbaan verdwijnt en dat het een olympisch stadion wordt zonder een olympische connectie'. Het besluit over de toekomst van het stadion wordt op 31 maart genomen.

Europese autoverkopen blijven dalen

De verkoop van nieuwe auto's in Europa blijft dalen. In november van dit jaar werden 1,07 miljoen nieuwe auto's verkocht, 7,1 procent minder dan in diezelfde maand een jaar geleden. Van januari tot november werden in totaal 12,4 miljoen auto's verkocht, een daling van 5,7 procent vergeleken met diezelfde periode in 2009. Dit heeft de branchevereniging van Europese autofabrikanten ACEA woensdag gemeld.

Vooral in Duitsland daalden de verkoopcijfers over de eerste tien maanden dit jaar fors. Daar werden 25,2 procent minder auto's verkocht dan een jaar eerder. In Spanje en Groot-Brittannië lagen de verkopen weer iets boven die van een jaar geleden. Het aantal verkochte auto's steeg met respectievelijk 5,9 en 3,4 procent.

Nederland behoort tot de landen met een ruime plus. Tussen januari en november werden 472.891 nieuwe auto's geregistreerd, 24,7 procent meer dan een jaar eerder. De grootste stijging was in Ierland te zien, waar in die periode 54 procent meer auto's werden verkocht.

.

Europese autoverkopen blijven dalen
Europese autoverkopen blijven dalen (Foto: ANP)

Eiffeltoren gesloten wegens staking

Door een staking uit protest tegen de schorsing van een collega was de Eiffeltoren in Parijs woensdag gesloten. Dat heeft de uitbater van de toren gezegd. De staking kan nog dagen duren.

De Eiffeltoren is normaal gesproken elke dag open en wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. De afgelopen tijd moest de toren verschillende malen de deuren sluiten vanwege een bommelding, hevige sneeuwval en diverse stakingen.

Scarlett Johansson gaat scheiden

Scarlett Johansson en Ryan Reynolds gaan scheiden. De 26-jarige actrice en de 34-jarige acteur stapten in september 2008 met elkaar in het huwelijksbootje.

"Na lang en goed nadenken hebben we gezamenlijk besloten om ons huwelijk te beëindigen", laten de twee weten in een persverklaring. "We zijn destijds vol liefde aan onze relatie begonnen en maken er op dezelfde manier een einde aan."

Johansson was eerder dit jaar nog te zien in de actiefilm Iron Man 2. Reynolds speelde vorig jaar naast Sandra Bullock in de komedie The Proposal.


Scarlett Johansson gaat scheiden (Foto: Novum)

Team ICO Collection in handen van Bluepoint

De Team ICO Collection, de HD-remaster van ICO en Shadow of the Colossus voor de PS3, is in handen van Bluepoint, de studio die ook de God of War Collection verzorgde. Dit heeft Tim Moss, director of technology van Sony Santa Monica getweet. Dit kunnen we alleen maar als goed nieuws zien, daar de GoW Collection zeer indrukwekkend oogde.

De games zullen draaien in 720p, zoals de meeste PS3-games, en stereoscopic 3D bevatten. Er is echter nog wat onduidelijkheid over de framerate van de games. Sony heeft eerder gezegd dat de games in 60 frames per seconde zouden draaien, maar een post op de Playstation Blog heeft het over 30 fps. Dit zou door de eerdergenoemde 3D-modus kunnen komen. In 3D wordt het beeld twee keer gerenderd, wat tot een halvering van de framerate lijdt. Speelt het spel in 2D met 60 fps, zou het in 3D 30 fps zijn.

We kunnen in het voorjaar van 2011 genieten van deze HD-PS2 klassiekers voor een prijsje van rond de 40 euro.

sotc

ico

[Upd] Zedenzaak voetbalclub Nijmegen

De gemeente Nijmegen houdt om 14.00 uur een persconferentie in samenwerking met de politie en een kinderarts.

De persconferentie, waar nog niks over bekend is, is te zien via Omroep Gelderland (onder meer via digitaal kabelabonnement) of via de site.

Update 14.10  uur
In Nijmegen is een zedenzaak blootgelegd die zich afspeelde in een voetbalclub. Burgemeester Thom de Graaff gaf zojuist een persconferentie samen met de hoofdofficier van justitie en een kinderarts. Het gaat om zedendelicten door een 19-jarige jeugdtrainer van voetbalteam SV Hatert. De jongen is inmiddels opgepakt.

De verdachte is al op 24 november opgepakt. Op zijn computer werd kinderporno gevonden, waaronder vermoedelijk slachtoffers zitten uit het voetbalteam.

Update 14.20 uur
De slachtoffers zitten in de leeftijdscategorie van 12 tot 15 jaar. De ouders van de jeugdige spelers zijn inmiddels op de hoogte gesteld. De 19-jarige verdachte was niet alleen trainer, hij speelde zelf ook bij SV Hatert. Volgens hoofdofficier van Justitie Lucassen treedt Nijmegen nu naar buiten in het belang van de slachtoffers. Het onderzoek is nog in de beginfase. Wel staat vast dat er geen connectie is met de kinderpornozaak in Amsterdam.

De verdachte heeft zover bekend geen lichamelijk contact gehad met de slachtoffers. De 19-jarige jongen deed zich voor als meisje op internet en wist de jongens te verleiden zich uit te kleden en diverse poses aan te nemen. Verder had hij ook kinderporno op zijn computer staan. De verdachte blijft vastzitten op verdenking van verleiding en het bezit van kinderporno. Een tweede verdachte is in Haarlem aangehouden. Vermoedelijk werkten ze samen.

Update 14.30 uur
De verdachte heeft in ieder geval zes e-mailcontacten gehad met jeugdspelers. Of ze allemaal slachtoffer zijn van verleiding is nog niet bekend. Er zijn mogelijk meer jongens verleid. Er is vastgesteld dat de jongen zich voordeed als meisje. Er zijn sterke aanwijzingen dat er tussen de 19-jarige en voetballers sprake was van webcamseks.

PS3-gamers ontevreden met Black Ops-patch

De 1.04 patch van Call of Duty: Black Ops, die veel problemen op zou moeten lossen, heeft voor een aantal boze PS3-gamers tot nog meer problemen geleid. Op het officiële forum is te lezen dat veel spelers nog regelmatig last hebben van server disconnecties en andere problemen.

Treyarch community manager Josh Olin beweert echter dat de problemen niet aan de game liggen, maar aan het NAT-type van de gebruikers. Met een Strict of Moderate NAT setting kunnen veel mensen met moeite een potje afmaken. Mensen melden echter disconnecties met grotere frequentie, algehele vastlopers en andere problemen.

Klachten over de PS3-versie van Black Ops circuleren al sinds de game uit is gekomen. Vergeleken met de 360-versie komen er een hoop meer klachten binnen. Wij zijn benieuwd of FOK!gamers hier ook last van hebben. Laat het ons weten in de reacties!

Opa kan het smokkelen niet laten

Een 77-jarige Oostenrijker kan het drugssmokkelen niet laten. Bij zijn 23e veroordeling beloofde hij de rechter nog dat hij nu echt zou ophouden. Maar nu heeft de 'drugsopa' weer de handboeien om gekregen.

De politie beschuldigt hem ervan dat hij vijftig keer drugs heeft vervoerd van Amsterdam naar Wenen. Bij zijn laatste reis is hij betrapt met een kilo cocaïne.

De bejaarde leverde de drugs af bij dealers. Maar hij had in Wenen ook zelf drugs verstopt in huizen, die hij had gehuurd onder de naam van componist Johan Strauss. Bij het onderzoek heeft de politie elf mensen vastgezet. Ze zouden vele kilo's cocaïne en hasj hebben verhandeld.

Rutte: stem op VVD, CDA of PVV

Premier Mark Rutte (VVD) roept kiezers op om tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart te stemmen op een van de drie partijen van de gedoogregering. Zo wil hij een meerderheid in de Eerste Kamer veiligstellen. "Maakt niet uit wat u stemt. Als het maar op CDA, PVV of VVD is", zegt hij in een interview met het weekblad Elsevier.

Het is ongebruikelijk dat een politicus oproept om op een andere partij dan de eigen te stemmen. Rutte heeft echter een meerderheid in de Eerste Kamer nodig om zijn regeringsbeleid te kunnen uitvoeren. Die heeft hij nu nog niet, omdat de PVV niet vertegenwoordigd is in de Senaat.

De partij van Geert Wilders doet wel mee aan de provinciale verkiezingen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de Eerste Kamer. "Wij hebben een meerderheid in de Eerste Kamer nodig en via de Provinciale Staten moeten we die zien te bereiken", zegt Rutte tegen Elsevier.

"Mijn boodschap aan de kiezer is dus: help ons aan die meerderheid. Peilingen maken duidelijk dat veel mensen dit kabinet zien zitten. Dus ik denk dat het gaat lukken."


(Foto: Novum)

Duel FC Twente - N.E.C. Nijmegen verplaatst

De KNVB heeft het Eredivisie-duel tussen FC Twente en N.E.C. Nijmegen verplaatst. In plaats van zaterdag 19 februari wordt de wedstrijd nu op zondag 20 februari gespeeld.

Reden voor het uitstel is dat Twente zich geplaatst heeft voor de knock-out fase van de Europa League. Omdat die wedstrijden op donderdag worden gespeeld is deze wedstrijd verplaatst naar zondagmiddag 14.30 uur.

Aprilia niet naar MotoGP in 2012

De technisch directeur van motorfabrikant Aprilia Luigi dall'Igna heeft bekend gemaakt dat het niet waarschijnlijk is dat zijn bedrijf in 2012 haar rentree in de MotoGP maakt. In dat jaar is het toegestaan voor fabrikanten om te racen met op productiemotoren gebaseerde 1000cc krachtbronnen.

"Je moet in de overwegingen meenemen dat Aprilla in de series waarin het meedeed veel successen heeft behaald. Het racen in een kampioenschap met een motor die niet hetzelfde kan presteren als de concurrentie is niet de juiste manier om zo'n belangrijke commitment aan te gaan. Daarom gaan we in 2012 denk ik niet deelnemen aan de MotoGP," zei Dall'Igna tegen Motosprint.

Aprilia kwam in het verleden wel uit op het hoogste niveau in de motorsport. In de 500 cc boekte het merk bescheiden successen, maar in de MotoGP kwamen de motoren tekort. Momenteel domineren de Italianen de 125 cc-klasse en werd het merk met Max Biaggi kampioen in de Superbikes.

Man slaat vriendin met kapmes na kookruzie

Een Hagenaar heeft dinsdagavond meerdere keren met een kapmes op het achterhoofd van zijn 53-jarige vriendin geslagen. Haar dochter probeerde in te grijpen, maar de 54-jarige man duwde haar een paar keer hardhandig weg, meldt de politie.

Het paar had rond 18.30 uur tijdens het koken ruzie gekregen in een woning aan de Steenwijklaan. Toen de ruzie uit de hand liep en de dochter er niet in slaagde de man tegen te houden, rende ze de straat op om hulp te halen.

Agenten hebben de man aangehouden voor poging tot moord. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht, maar kon na behandeling weer naar huis.

Een politiewoordvoerder kon niet zeggen of de man met de vlakke of de scherpe kant van het mes heeft geslagen. De zaak wordt onderzocht.

Roma-spits Adriano terug naar Brazilië

De kans is groot dat Adriano weer terugkeert naar zijn geboorteland Brazilië. Topclub Corinthians heeft overeenstemming met de 28-jarige spits bereikt, meldt Gazzetta dello Sport. Alleen de handtekening van zijn huidige werkgever AS Roma ontbreekt nog.

"Corinthians en Adriano hebben een akkoord over een contract voor een seizoen, nu is het woord aan Roma", zegt zaakwaarnemer Roberto de Andrade in de krant. De kans dat de Italiaanse club roet in het eten gaat gooien, lijkt niet zo groot. Trainer Claudio Raneiri deed dit seizoen pas vijfmaal een beroep op de 47-voudig international. Nog geen enkele keer maakte Adriano de negentig minuten vol.

Roma bood de aanvaller afgelopen zomer een nieuwe kans in Europa, nadat hij twee jaar geleden gedesillusioneerd was vertrokken bij Internazionale. Adriano maakte indruk bij Flamengo met 26 doelpunten in vijftig wedstrijden, waarop hij in juni een driejarig contract tekende bij AS Roma.

Gesink: "Niet bezig met Tourwinst"

Robert Gesink is naar eigen zeggen niet bezig met een mogelijke zege in de Tour de France. De Nederlander van de Rabo-ploeg bereidt zich momenteel voor op het seizoen 2011 dat nog succesvoller dan dit jaar moet worden.

"Die opmerkingen dat ik de Tour ga winnen, gaan het ene oor in en het andere uit. Dan lach ik een beetje mee. Ik ben er eigenlijk helemaal niet mee bezig. Ik leef van doel tot doel," zei de nummer zes van de afgelopen Tour de France tegen NUsport.

De Rabo-renner wil dan ook niet te vragen wat hij beter moet doen om een grote ronde te winnen. "Als je zesde bent in de Tour ga je niet vragen aan Contador hoe hij eerste is geworden. Ik bedoel: er zijn niet zo veel mensen meer aan wie ik advies kan vragen. Joop Zoetemelk of Jan Janssen misschien, maar zij komen uit een ander tijdperk."

Dieptepunt voor Gesink was dat in oktober zijn vader Dick overleed. "Weet je, alles wat ik tot nu toe heb meegemaakt in mijn leven, kon ik wegwuiven. Kon ik van zeggen: ach ja. Maar dit komt nooit meer goed. Dat is echt klote."

Geen bewijs kartels in garnalensector

Voor betrokkenheid van producentenorganisaties bij prijsafspraken in de garnalensector is geen bewijs gevonden. Dat meldt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) woensdag na onderzoek. Dat werd ingesteld nadat een vrachtwagenlading garnalen met diesel was overgoten omdat iemand zich niet aan de prijsafspraken zou hebben gehouden. De NMa is van plan de sector te blijven volgen.

Medio oktober kondigde de NMa aan prijsafspraken en afspraken over vangstbeperking in de garnalensector te onderzoeken na berichten hierover in de media. De sector kwam in oktober in het nieuws, nadat een vrachtwagen in het Noord-Hollandse Den Oever waarmee de garnalenvangst van twee vissersboten werd vervoerd was klemgereden.

De lading werd uit de vrachtwagen gehaald, over het wegdek gegooid en overgoten met diesel. Zo'n twintig personen zouden hebben deelgenomen aan de actie. De bestuurder van de vrachtwagen werd ongemoeid gelaten. Na de vernieling van de garnalen gingen de daders er direct ervandoor.

Volgens de politie was de aanleiding van de actie dat de benadeelden zich niet hadden gehouden aan prijsafspraken. Ook de voorzitter van een producentenorganisatie stelde in de media dat met de garnalenverwerkers een prijsniveau was afgesproken dat alleen te handhaven was als de aanvoer in toom zou worden gehouden. Als iemand zich niet aan de afspraken hield, zou de rest dat niet pikken.

De producentenorganisaties Garnaal en de Nederlandse Visserijbond hebben zich inmiddels gedistantieerd van de acties, meldt de NMa woensdag. Zo stuurden ze onder meer een ingezonden brief naar een vakblad, waarin ze garnalenvissers opriepen zich te houden aan de Mededingingswet.

Het onderzoek naar de vernieling van de garnalenvangst heeft vooralsnog niet geleid tot het vinden van de daders, meldt een politiewoordvoerder.

Heksenjacht

Ik kijk er van een iets grotere afstand naar en heb ik enkel de grote vragen. Hoe? Waarom? Hoe kan iemand … ? Alleen heb ik die vragen ook bij andere gruwelijke misdrijven. Bij verkrachtingen. Bij daden die de dagelijkse realiteit in oorlogsgebied zijn. Bij verhalen over Auschwitz. Het zijn vragen die ik bij al deze gestoorde daden stel. Vragen die ik heb, omdat het nu eenmaal niet in mijn hoofd opkomt om zelfs maar over dergelijke daden te fantaseren. Waarschijnlijk omdat ik niet zo ziek in mijn hoofd ben.

Tilburg laat asbest na brand onderzoeken

Een onderzoeksbureau gaat voor de gemeente Tilburg na of door een grote brand asbestdeeltjes zijn neergedaald in tuinen in de omgeving. De gemeente adviseert bewoners van de Lovensestraat, Molenbochtstraat en de Koestraat voorlopig niet in hun achtertuinen te komen zolang deze nog niet zijn vrijgegeven.

Door een grote brand bij een houtopslag en een garagebedrijf aan de Koestraat moesten tientallen omwonenden maandagnacht hun huis verlaten. Omdat bij de brand asbest vrijkwam, vroeg de gemeente vierduizend bewoners binnen te blijven. Het asbest dat op openbaar gebied terechtkwam was dinsdag al opgeruimd.

Nog niet iedereen kan terug naar huis, 21 bewoners hebben in een hotel geslapen. De brandweer is nog altijd bezig met nablussen.

Gullit erelid Belgische voetbalbond

De Belgische voetbalbond KBVB gaat Ruud Gullit tot erelid benoemen. De oud-aanvaller heeft dit te danken aan zijn prestaties in het kader van het HollandBelgium Bid, waarmee Nederland en België zich gezamenlijk kandidaat stelden voor het organiseren van het WK 2018. Dat meldt het ANP.

Gullit, die de voorzitter was van het HollandBelgium Bid, krijgt de titel tijdens de algemene statutaire vergadering van de KBVB op 26 juni. Ondanks de gezamenlijke inspanningen van beide landen ging het toernooi naar Rusland dat begin december bij de vergadering van de FIFA meer stemmen kreeg.

Charlie Sheen niet aangeklaagd

De politie van New York heeft besloten Charlie Sheen niet te vervolgen. Een pornoactrice beschuldigde de 45-jarige acteur er onder meer van dat hij haar heeft geprobeerd te wurgen.

Sheen bracht in oktober de nacht door met Capri Anderson. De pornoactrice vergezelde de acteur naar zijn hotelkamer in New York, waar hij een woedeaanval kreeg. Volgens Anderson ging Sheen als een razende tekeer, probeerde hij haar te wurgen en hield hij haar tegen haar zin vast in de kamer. Later stapte ze naar de politie, die een onderzoek instelde naar de beschuldigingen.

De Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online schrijft dat de politie het onderzoek inmiddels heeft afgerond en besloten heeft dat de Two and a Half Men-acteur vrijuit gaat.

Sheen spande enige tijd geleden een rechtszaak aan tegen Anderson. Hij is van mening dat ze met haar aantijgingen slechts een slaatje probeert te slaan uit zijn beroemdheid en uit is op zijn geld. Tevens beschuldigt hij haar van het stelen van zijn horloge ter waarde van 165.000 dollar.


Charlie Sheen wordt niet vervolgd (Foto: Novum)

Darts weer op TV gebracht

De belangrijkste darttoernooien zullen de komende drie seizoenen weer op televisie te volgen zijn. RTL 7 heeft een overeenkomst met de PDC gesloten, de bond waar onder meer Phil Taylor en Raymond van Barneveld actief voor zijn.

Volgend jaar worden de Premier League Darts en het WK op de buis gebracht. Ook zal er een nieuw groot toernooi in Nederland zijn. "Wij verwachten onze doelgroep er een plezier mee te doen door darts weer groot op de kaart te zetten. Wij gaan er flink werk van maken," zei de programmadirecteur van RTL 7 Peter Lubbers.

Het WK begint komende donderdag en wordt in samenvattingen op SBS 6 gebracht. Volgend jaar wil RTL 7 komen met livewedstrijden en samenvattingen.

Algemene staking in Griekenland

Een algemene staking in Griekenland heeft woensdag het vliegverkeer, het openbaar vervoer en andere openbare diensten stilgelegd. Boze vakbonden demonstreren tegen dinsdag goedgekeurde arbeidshervormingen en tegen bezuinigingen en toenemende werkloosheid.

De beveiliging in Athene is opgevoerd voor de twee demonstraties die voor woensdag gepland staan. Vorige protesten mondden veelal uit in geweld en in mei kwamen drie mensen om toen een bank door demonstranten in brand werd gestoken.

De algemene staking van woensdag is de zevende dit jaar. Alle lucht-, spoor-, en bootverkeer is geannuleerd en het verkeer in Athene zal ernstig worden ontregeld door tijdelijke stakingen van het openbaar vervoer en taxichauffeurs. Ook journalisten zullen 24 uur staken, waardoor er gedurende die tijd geen nieuws op televisie, radio en internet verschijnt en er donderdag geen kranten worden gepubliceerd.

Dinsdag stemde het parlement voor een pakket hervormingen. Alle oppositiepartijen stemden tegen en stelden dat de arbeidsverhoudingen erdoor 'terug naar de Middeleeuwen' gaan. Volgens de vakbonden zijn de hervormingen oneerlijk. "Dit beleid verschuift de last van de crisis naar de ruggen van degenen die weinig verdienen en naar die van gepensioneerden, het verergert de recessie en doet werkloosheid toenemen", aldus een woordvoerder van de overkoepelende vakbonden.

Dinsdag lag het openbaar vervoer stil als gevolg van een 24-uursstaking. Ook voor donderdag en vrijdag staan er stakingen in de vervoerssector gepland.

PSV legt claim bij Betis neer

De FIFA heeft namens PSV na de gewonnen rechtszaak een claim neergelegd bij Real Betis Sevilla. De voorzitter van de Spaanse club, Rafael Gordillo, is geschokken nu er volgens de krant ABC binnen een maand anderhalf miljoen euro op tafel moet komen. Anders dreigt er in de competitie aftrek van zes strafpunten.

PSV krijgt van Betis in totaal een bedrag van 3,5 miljoen euro omdat de Spaanse club in 2006 Robert overnam maar hier nooit voor betaald heeft. "Dit is horrornieuws. Mijn voorgangers hebben er een puinhoop van gemaakt," zei Gordillo die de club van een faillissement probeert te redden.

'Extreme manga aan banden'

Het stadsbestuur van de Japanse hoofdstad Tokio wil optreden tegen de verkoop van manga waarin 'extreme seks' voorkomt. Deze strips, ook wel hentai genoemd, mogen niet meer aan minderjarigen verkocht worden.

Manga is de populaire Japanse versie van het stripverhaal en zeker niet alleen voor kinderen bedoeld. Veel manga bevat expliciete pornografische beelden. Ook extremen als incest of seks met kinderen zijn niet ongebruikelijk.

Hoewel algemeen geaccepteerd, zijn de verhalen en animatiefilms (anime) waarin 'seks overdreven wordt voorgesteld of extreme seks wordt verheerlijkt' het conservatieve bestuur van de Japanse hoofdstad een doorn in het oog. Tokio zou graag zien dat de mangasector zelfregulerend gaat werken. De sector voelt er echter weinig voor, en sommige uitgevers hebben al aangekondigd om uit protest een groot animefestival te boycotten.

Miljard betalingen per dag voor Bigpoint

Elke dag worden een miljard betalingen verwerkt voor de spellen van game-uitgever Bigpoint. Dat schrijft de website Gamesindustry. De uitgever stelt zijn spellen, waaronder het online ruimteavontuur Dark Orbit, gratis beschikbaar. Spelers kunnen tegen betaling allerlei uitbreidingen, zoals nieuwe gebieden, en voordelen, zoals wapens en kleding, kopen.

Hoeveel geld Bigpoint precies verdient, is niet bekend. Heiko Hubertz, bestuursvoorzitter van het bedrijf, heeft in augustus in een interview met de website Gamasutra bekendgemaakt dat elke game die minder dan honderdduizend euro binnenhaalt, wordt geannuleerd. Gemiddeld geven spelers twee of drie euro per maand uit en tachtig procent van de inkomsten komt van tien procent van de spelers.

De laatste game van Bigpoint is Battlestar Galactica, gebaseerd op de gelijknamige tv-serie. Net als Dark Orbit is ook dit ruimteavontuur gratis te spelen. Daarnaast heeft de uitgever het spel Poisonville, waarin een Duitse playmate een rol speelt, gratis online beschikbaar.

Op dit moment verdient Bigpoint enkel geld door betalingen van consumenten. Het bedrijf sluit het aanbieden van abonnementen of het plaatsen van in-game advertenties niet uit. "We willen alleen niet dat een abonnement een barrière is voor iemand om een spel te spelen", legt een woordvoerder van het bedrijf uit tegenover de website. De toekomst van online spellen zou volgens Bigpoint een mix moeten worden van abonnementen, kleine transacties en advertenties.

Liuzzi: "Stoeltje bij Force India is zeker"

Vitanonio Liuzzi gaat er nog steeds vanuit dat hij volgend seizoen bij Force India blijft rijden. De Italiaan kende een lastig Formule 1-seizoen, maar denkt ondanks alle geruchten rondom het team genoeg gedaan te hebben om zijn zitje te kunnen behouden.

Zo zwerft de naam van Nico Hülkenberg rond het team en zou testrijder en DTM-kampioen Paul di Resta dicht bij een contract als racecoureur zijn. Ook rekent teamgenoot Adrian Sutil op een stoeltje voor 2011. Liuzzi maakt zich in Autosprint hier niet druk om.

"Ik maak mij niet druk over volgend jaar. Ik heb een contract met het team voor 2011 en ben al begonnen met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Dat mijn naam niet op de startlijst staat die de FIA onlangs naar buiten bracht, zegt helemaal niets. Er ontbraken wel meer coureurs die ook al een contract hebben voor volgend jaar," zei de Italiaan die dit seizoen in totaal 21 punten bijeen reed.

Lichaam aangespoeld op strand Terschelling

Op het strand van Terschelling is een lichaam aangespoeld. De kans dat het om een van de twee vissers gaat die sinds dinsdagochtend worden vermist is reëel, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het lichaam werd dinsdagnacht rond 01.00 uur ontdekt door een voorbijganger. Het stoffelijk overschot is inmiddels geborgen. De identiteit van de dode moet nog worden vastgesteld, vertelt de woordvoerder.

Dinsdag sloeg rond 04.30 uur de vissersboot Harlingen 38 op tweeënhalve kilometer uit de kust van Terschelling om. De kustwacht stuurde meteen twee reddingsboten en twee helikopters. Ook schepen in de buurt schoten te hulp. Een schip pikte rond 05.00 uur een van de drie opvarenden op. Hij is met een helikopter naar een ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Twee andere vissers werden echter niet gevonden. Rond 14.00 uur werd gestopt met zoeken. Dinsdagmiddag gaf de kustwacht al aan dat de kans dat de twee vissers nog levend zouden worden teruggevonden klein is. Na acht uur zoeken was de kans onder de weersomstandigheden van dat moment om de personen nog levend te vinden tot een minimum gedaald, zei een woordvoerder van de kustwacht.

Chrono Cross komt naar Japanse PSN

Wat moeten we doen om de Japanners duidelijk te maken dat we echt wel geïnteresseerd zijn in hun games. Square Enix denkt in ieder geval van niet, want ze hebben besloten Chrono Cross (vooralsnog) alleen beschikbaar te stellen op het Japanse PlayStation Network.

Chrono Cross is het vervolg op Crono Trigger en verscheen op de eerste PlayStation. De game lag in 1999 in de Japanse winkels en een jaartje later in de Verenigde Staten. Wij Europanen konden de game alleen spelen als we hem importeerden.

De aankondiging van Chrono Cross komt in navolging van het behalen van 20000 followers op het Twitter-account van Square Enix. Een datum is helaas niet genoemd. Dat geeft ons Europeanen genoeg tijd om een Japanse PS3-account op te zetten om de game alsnog binnen te halen.  Wel even een Japans woordenboekje aanschaffen!

Alleen ondergoed in huidskleur bij UBS

Personeel van de Zwitserse bank UBS mag volgens een strenge nieuwe gedragslijn alleen nog ondergoed dragen in huidskleur. 'Pronkerige en gekleurde' kunstnagels zijn ook niet meer toegestaan.

UBS legt in een 40 pagina tellend document, van top tot teen, uit hoe het personeel zich dient te kleden. Zo mogen vrouwen geen 'opzichtige' juwelen of rokjes 'die achter te strak zitten', dragen. Het ondergoed mag niet afsteken bij de kleur van de kleding en het is ook niet toegestaan dat het zichtbaar uitsteekt.

Werknemers die hun haar verven moeten ervan verzekerd zijn dat de natuurlijke haarwortels onzichtbaar zijn. Voor de mannelijke werknemers geldt dat zij een 'klassiek en professioneel pak' moeten dragen. Sokken met cartoons en schreeuwerige stropdassen moeten ze voor het weekeinde bewaren. "De reputatie van UBS is ons belangrijkste bezit", aldus de bank.

Alleen nog onderbroeken in huidskleur bij UBS
Alleen nog onderbroeken in huidskleur bij UBS (Foto: ANP)

FIFA maakt speelkalender nóg voller

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de nieuwe internationale voetbalkalender gepresenteerd. De bond heeft geen gehoor gegeven aan clubs die klagen over teveel speeldagen.

Sterker nog, de kalender zit voor de jaren 2011 tot en met 2014 juist voller. FIFA heeft acht extra dagen gereserveerd, die onder meer zijn bedoeld om naast Mexico en Amerika ook Brazilië en Argentinië te kunnen laten meedoen aan de Gold Cup.

Clubs die regelmatig spelers geblesseerd zien terugkeren van een nationaal team klagen nu al over de te volle speelkalender. Veel topspelers lijken momenteel nog last te ondervinden van het zware vorige seizoen dat werd afgesloten met het WK in Zuid-Afrika.

Na de zomer kregen de KNVB en Bayern München een hevig conflict over de blessure van Arjen Robben en later ook Mark van Bommel. De storm tussen beide partijen lijkt nu weer te zijn gaan liggen. Als 'goedmaker' spelen Oranje en Bayern München mogelijk een vriendschappelijke wedstrijd.

[WK] Van Rouwendaal en Nijhuis door in Dubai

Sharon van Rouwendaal en Moniek Nijhuis hebben zich bij het wereldkampioenschap kortebaan in Dubai geplaatst voor de halve finales. De pas 17-jarige Van Rouwendaal zwom met 58,62 seconden de elfde tijd op de 100 meter rugslag.

Nijhuis klokte op de 50 meter schoolslag een tijd van 30,79 seconden en werd eveneens elfde in de series. Enkele weken geleden werd ze bij het EK in Eindhoven nog tweede achter Dorothea Brandt met 30,40 seconden. De snelste tijd in de series was voor de Russische Julia Efimova met 30,10 seconden.

Dani Alves: "Cristiano Ronaldo arrogant"

Dani Alves vindt dat Cristiano Ronaldo tot de beste voetballers ter wereld behoort. De Portugees heeft echter ook negatieve kanten. Hierdoor roept hij volgens de Braziliaan ook een soort van arrogantie over zich af.

"Om de beste speler van de wereld te zijn, moet je aardig gevonden worden", zegt de Braziliaan van FC Barcelona volgens Voetbal International. "De arrogante houding van Ronaldo doet afbreuk aan zijn goede spel. Ik twijfel er niet aan dat Cristiano tot de beste spelers van de wereld behoort, maar hij heeft ook zijn slechte eigenschappen."

In 2008 won Cristiano Ronaldo de Gouden Bal, de prijs voor beste voetballer ter wereld. Dit jaar is hij echter niet genomineerd. Een ploeggenoot van Dani Alves gaat de prijs winnen, want Lionel Messi, Xavi en Andrés Iniesta zijn nog de enige drie kanshebbers. Wesley Sneijder, die met Inter de treble won, behoorde alleen tot de laatste tien.

Als Dani Alves zou mogen stemmen, dan zou hij voor Messi kiezen. "In mijn ogen moet de beste speler van de wereld stil, nederig en vriendelijk zijn. Lionel voldoet wel aan al die criteria." Op 10 januari 2011 wordt de winnaar bekend.

NL op een na hoogste welvaartsniveau EU

Nederland had vorig jaar het op een na hoogste welvaartsniveau in de Europese Unie. In 2007 was Ierland nog welvarender dan Nederland. Door de economische crisis zakte dit land echter naar de derde plaats. Alleen in Luxemburg was het welvaartsniveau in 2009 hoger dan dat in Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) lag vorig jaar ruim 31 procent boven het EU-gemiddelde. Dat Luxemburg vorig jaar een nog hoger bbp per inwoner kende, komt volgens het CBS door het grote aantal mensen dat in Luxemburg werkt, maar niet woont.

Noorwegen en Zwitserland zijn ook welvarender dan Nederland, maar deze twee landen zijn geen lid van de EU.

Spanje blijft Oranje op FIFA-lijst voor

Spanje heeft het voetbalseizoen 2010 als beste afgesloten. De regerend Europees en wereldkampioen blijft hiermee Nederland voor. Het verschil tussen beide landen is in vergelijking met de afgelopen maanden wel kleiner geworden.

Duitsland staat nu derde, nadat het land op de ranglijst Brazilië voorbij is gegaan. In de top tien waren verder weinig verschuivingen. Wel zijn Egypte (nu negende) en Kroatië (tiende) nog van plaats gewisseld.

De titel best presterende elftal van 2010 is wel voor Nederland. De mannen van coach Bert van Marwijk wonnen vijftien van hun zeventien wedstrijden, meer nog dan Spanje dat tegen enkele nederlagen aanliep.

Politiepistool gestolen in Leeuwarden

Een of meerdere onbekenden hebben een dienstpistool, pepperspray en handboeien gestolen uit de kofferbak van een nalatige agent in Leeuwarden. De agent had zijn complete koppel achtergelaten in zijn auto, terwijl agenten verplicht zijn thuis hun pistool in een versterkte wapenkluis op te bergen.

De inbraak werd vrijdagnacht gepleegd in de wijk Zuiderburen. In die wijk is diezelfde nacht bij nog een auto ingebroken. De politie vraagt eventuele andere slachtoffers zich te melden.

Het korps onderzoekt of de 29-jarige hoofdagent die zijn wapen kwijtraakte nalatig is geweest. Hangende het onderzoek mag de agent alleen administratief werk doen.


Politiepistool gestolen in Leeuwarden (Foto: Novum)

Door sneeuw donderdag weer zware spits verwacht

Doordat het in het hele land gaat sneeuwen wordt donderdag opnieuw een zeer zware ochtendspits verwacht. De VerkeersInformatieDienst (VID) rekent op zeker vierhonderd kilometer file.

De komende nacht gaat het volgens het KNMI vanuit het noordwesten eerst regenen, maar landinwaarts wordt dat sneeuw. Donderdag gaat het overal sneeuwen. De temperatuur ligt zowel 's nachts als overdag rond het vriespunt.

"We berekenen nog wat de effecten per provincie zijn", zegt een woordvoerder van de VID. "Daarbij is niets zo onvoorspelbaar als het weer, maar het ziet er nu niet al te best uit." Als het donderdag blijft sneeuwen, worden in de avond ook veel files verwacht. "Donderdag staat sowieso al vaak een drukke spits."

Tuitert: "Ben zeer vereerd"

Mark Tuitert won gisteren bij het Sportgala van het NOC*NSF de titel van Sporter van het Jaar. De schaatser uit de Control-ploeg was begin dit jaar de snelste op de 1.500 meter in Vancouver en was zo de derde Nederlander die de schaatsmijl won. Hij kreeg uit handen van oud-prijswinnaar Stephan van den Berg de Jaap Edentrofee.

"Ik ben heel vereerd. Ik heb een unieke prestatie geleverd, maar dat hebben de andere twee genomineerden ook," zei Tuitert. "Het is een enorme eer om naast zulke grootheden genomineerd te zijn. Het is een eer ook om Ard Schenk op te volgen als winnaar van de 1500 meter bij de Olympische Spelen. Ik had erover gedroomd, het was te mooi om waar te zijn."

De Control-rijder dankte onder meer zijn vrouw Helen en coach Jac Orie. "Eigenlijk is heeft iedereen een stukje verdiend van mijn olympische medaille."

Mysterieuze veertjes leiden naar inbrekers

Twee inbrekers uit Maassluis zijn dinsdagnacht door de mand gevallen door veertjes. Dat meldt de politie woensdag. De twee mannen hebben de nacht in een politiecel moeten doorbrengen.

Het tweetal had ingebroken in een winkel aan het Oranjeplein in Maasdijk. Agenten die de inbraak onderzochten, vonden enkele veertjes waarvan de herkomst onbekend was in de winkel. "Maar ze hoorden in ieder geval niet thuis in de winkel", zegt een politiewoordvoerder. Toen de politie in Maassluis vervolgens twee mannen in een auto controleerde die onder de veertjes zaten, was de link snel gelegd, aldus de politie.

Het tweetal werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de inbraak. De recherche onderzoekt de zaak. Bij de inbraak, waarvoor de ruit van de winkel werd ingeslagen, namen de daders enkele goederen mee. Hoe het kon dat de mannen rondliepen met de mysterieuze veertjes, is onduidelijk.

WK-kans spookt Robben door het hoofd

Volgens Arjen Robben spookt de finale van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika nog steeds door zijn hoofd. De aanvaller miste in de tweede helft een enorme kans om de wedstrijd in Nederlands voordeel te beslissen. De Spaanse doelman Iker Casillas keer zijn been er nog net tegenaan.

"De gemiste kans in de WK-finale is een film in mijn hoofd geworden, een loop die ik steeds opnieuw afspeel," zei Robben in het blad Linda. "En steeds is er weer dat moment dat ik denk: wat wanneer ik om de keeper heen was gegaan in plaats van had geschoten? De eerste weken na de wedstrijd zag ik die beelden twintig, dertig keer per dag, als een noodlot dat je met terugwerkende kracht wilt bezweren. Ik denk niet dat ik er ooit vanaf kom. Mijn leven lang niet."

"Het was toeval en pech. Als die teen van Casillas wat korter was geweest... Na de finale was het schelden, vloeken, huilen. Ook al roept iedereen dat ik er niks aan kon doen," zei de aanvaller die de titel uiteindelijk naar Spanje zag gaan.

'Keisse gewoon in Zesdaagse Rotterdam'

De Belgische baanwielrenner Iljo Keisse staat nog gewoon op de startlijst voor de Zesdaagse van Rotterdam. De 27-jarige Belg is verwikkeld in een dopingzaak, maar mocht recent toch deelnemen aan enkele wedstrijden. De internationale wielrenunie UCI verbood hem echter afgelopen weekend deel te nemen in Manchester.

Keisse werd door het internationaal sporttribunaal CAS voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik, maar vocht de straf aan bij het Hof van Beroep in Brussel. Dat schortte zijn straf op tot in april een nieuwe zitting is geweest. Het UCI vindt dat het opheffen van de straf alleen in België geldt en legde hem daarom in Manchester een startverbod op.

Basketbalgame draagt bij aan succes Take-Two

Take-Two Interactive lijkt de eigen omzetverwachtingen te verbeteren. Ten opzichte van vorig jaar is de omzet met vijftig procent gestegen. Deze cijfers dankt het bedrijf vooral aan het succes van de basketbalgame NBA 2K11. Er zijn ongeveer 1,9 miljoen exemplaren verkocht. Dat schrijft de website Gamesindustry.

Lange tijd gingen analisten ervan uit dat Take-Two Interactive, het moederbedrijf van game-uitgevers 2K Games en Rockstar Games, geen winst zou kunnen draaien zonder een Grand Theft Auto-game. Dit jaar verscheen de monsterhit Red Dead Redemption voor de Xbox 360 en Playstation 3. Van deze cowboygame zijn meer dan vijf miljoen spellen verkocht.

De verwachtingen rond Take-Two voor volgend jaar zijn niet bijzonder hoog. Analisten menen dat het moeilijk wordt de cijfers van Red Dead Redemption te verbeteren, schrijft Gamesindustry. De eerste grote hits van het bedrijf zouden het in 2012 uit te brengen Bioshock Infinite zijn en een onaangekondigd deel uit de Grand Theft Auto-serie.

[WK] Stekelenburg en Driebergen verder

Lennart Stekelenburg en Nick Driebergen hebben zich bij het WK kortebaan zwemmen in Dubai geplaatst voor de halve finales. Stekelenburg deed dit op de 100 meter schoolslag, terwijl Driebergen dezelfde afstand op de rugslag zwom.

Stekelenburg kwam met een tijd van 58,79 seconden tot een twaalfde tijd. De beste tijd was voor de Italiaan Italiaan Fabio Scozzoli met 57,60 seconden. Robin van Aggele meldde zich wegens hoofdpijn voor de start af.

Driebergen kwam op de 100 meter rugslag tot 52,03 seconden en was hiermee vijftiende. De Rus Stanislav Donets was met 50,18 seconden de snelste in de series.

Tientallen doden zelfmoordaanslag Iran

Bij een zelfmoordaanslag in de buurt van een moskee in de Iraanse stad Chahbahar zijn woensdag tientallen sjiieten omgekomen die deelnamen aan een rouwdienst. Dat heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA gezegd.

De zelfmoordterrorist sloeg toe bij de Imam Hussein-moskee in Chahbahar, een stad in het zuiden van het land nabij de grens met Pakistan. Nog eens tientallen mensen raakten gewond.

Het doelwit van de aanslag lijkt een groep rouwende Ashoura, die herdenken dat in de zevende eeuw de kleinzoon van de islamitische profeet Muhammad overleed.

'C. Ronaldo wil weg uit Spanje'

Cristiano Ronaldo is de vijandelijke ontvangst in de Spaanse stadions helemaal zat, schrijft El Mundo Deportivo. Volgens de Spaanse krant wil hij weg.

De Portugese sterspeler van Real Madrid baalt van de fluitconcerten die hij te horen krijgt, ongeacht hoeveel hij scoort en in welk stadion. Ronaldo zou beweren dat de haat jegens zijn persoon alleen maar groeit en hij dreigt daarom met een vertrek. Hij heeft in de Spaanse hoofdstad nog een contract tot en met de zomer van 2015.

Real is volgens El Mundo op de hoogte van de woede van Ronaldo. De 25-jarige vedette zou vooral zijn geschrokken van de vijandelijke ontvangst in Zaragoza, waar de Madrilenen zondag op bezoek waren.

Overigens is Real-coach José Mourinho ook niet tevreden. De tacticus zou in januari graag een aanvaller willen halen, omdat Gonzalo Higuaín lang uit de roulatie dreigt te zijn. De clubleiding wil echter afwachten hoe het herstel van de Argentijn zich ontwikkelt, tot ergernis van Mourinho.

'Van Bommel in belangstelling van VfL Wolfsburg'

VfL Wolfsburg heeft interesse om Mark van Bommel in de winterstop over te nemen van Bayern München. De Duitse club zoekt 'een speler met karakter' en ziet in de aanvoerder van het Nederlands elftal een geschikte kandidaat. "Het zou mooi zijn om zo'n type binnen te halen", zegt algemeen directeur Dieter Hoeness in de Duitse krant Bild.

Van Bommels verbintenis bij de Rekordmeister loopt komende zomer af. Gesprekken over contractverlenging liepen tot op heden op niets uit.

De 33-jarige middenvelder houdt zich op de vlakte. "Wolfsburg heeft een goede ploeg. Momenteel wordt er veel gespeculeerd over transfers, maar ik weiger daar aan mee te doen." Eerder deed Wolfsburg al een poging om Van Bommels ploeggenoot Anatoliy Tymoschuk en Jermaine Jones van Schalke 04 los te kweken.

Ook zou de nummer veertien van de Bundesliga opnieuw interesse hebben in aanvaller Eljero Elia van Hamburger SV.

[NBA] Gadzuric wint met Golden State Warriors

Dan Gadzuric heeft in de NBA met Golden State Warriors de negende overwinning van het seizoen geboekt. Minnesota Timberwolves werd met 108-99 verslagen. Een grote bijdrage had Gadzuric niet in het duel uit de onderste regionen van de Western Conference. Hij kwam ruim twee minuten in actie en scoorde daarin geen punten. Zijn ploeggenoot Monta Ellis was beter op dreef met 34 punten.

Denver Nuggets blijft in eigen huis uitstekend presteren. In het twaalfde thuisduel werd tegen Orlando Magic de elfde zege geboekt: 111-94. Architect van de overwinning was Carmelo Anthony. Hij nam 34 punten voor zijn rekening en pakte elf rebounds. Denver staat zesde in de Western Conference.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Charlotte Bobcats Toronto Raptors 97-91
New Jersey Nets Phildelphia 76ers 77-82
Washington Wizards Los Angeles Lakers 89-103
Detroit Pistons Atlanta Hawks 103-80
Houston Rockets Scacramento Kings 118-105
Denver Nuggets Orlando Magic 111-94
Golden State Warriors Minnesota Timberwolves 108-99

Toch alle namen vuurwerkrampdoden op gedenksteen

De naam van het 23e slachtoffer van de vuurwerkramp in Enschede wordt toegevoegd aan de gedenksteen. Dat heeft de gemeente Enschede woensdag bekendgemaakt. De familie van de man wilde eerder niet dat de naam van hun omgekomen familielid op het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde kwam te staan, maar heeft zich inmiddels bedacht.

De steen wordt daarom binnenkort aangepast, waarvoor het monument tijdelijk van de gebruikelijke plek moet worden gehaald. Om de naam toe te voegen moet de steen worden afgefreesd, opnieuw worden gepolijst en worden voorzien van de nu 23 namen. Zodra op het monument alle 23 namen staan, wordt de steen zo spoedig mogelijk herplaatst. Afhankelijk van het weer gebeurt dit naar verwachting in januari.'

Op 13 mei 2000 kwamen 23 mensen in Enschede om het leven toen het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks ontplofte. Er vielen bijna duizend gewonden. De wijk Roombeek, waar de fabriek was gevestigd, werd voor een groot deel verwoest.

Japans rekenen

Ben je niet zo goed in hoofdrekenen en grijp je als oplossing gelijk naar je rekenmachine? Allemaal prima, maar stel nou heel theoretisch dat je geen rekenmachine in de buurt hebt en je wil graag iets uitrekenen, probleem?

Dankzij een Japanse manier van vermenigvuldigen niet meer, kwestie van streepjes trekken en kruisingen tellen.

Met dank aan Aether voor de submit.

Negenhonderd varkens dood bij brand

Bij een brand in een loods in het Friese dorp Bakkeveen zijn woensdagochtend negenhonderd varkens omgekomen. De bewoners ontdekten de brand even voor 08.15 uur. Ze wilden nog naar binnen gaan om de varkens te bevrijden, maar de rook maakte dat volgens de politie onmogelijk.

Bijna alle varkens in de loods aan het Mandefjild kwamen om. Een paar varkens hebben de brand overleefd. Doorgaans worden varkens die een brand overleven snel geslacht omdat ze door de stress nog maar weinig aankomen. Voor de vleesproductie zijn de varkens dan al snel waardeloos.

Waardoor de brand is veroorzaakt is niet bekend. Bij de brand is geen asbest vrijgekomen.

Tieners vonden 'stage' bij hoeren 'dom'

De politiek overweegt maatschappelijke stages voor tieners af te schaffen, in het kader van de bezuinigingen. Twee meisjes van 14 jaar en 15 jaar zullen het hier waarschijnlijk mee eens zijn. Zij vonden hun stage in ieder geval 'dom'.

Waar veel tieners kiezen voor een stage in de zorg of de detailhandel, kozen deze meisjes een originelere stageplaats, zij gingen namelijk stage lopen bij de Weaze, de ramenbuurt in Leeuwarden. Ze wilden een dagje meelopen met de dames van lichte zeden. Of deze stage door school werd georganiseerd of op eigen initiatief is nog niet bekendgemaakt.

Hoe de stagebeoordeling er uiteindelijk uitzag is niet bekend, maar hun 35-jarige pooier moet in ieder geval voor de rechter verschijnen. Er is vier jaar cel tegen hem geëist omdat hij seks met de meisjes had 'om de meisjes rijp te maken voor het beroep', zo luidt volgens de officier van justitie het verweer van de pooier.

Film: LOFT

In 2008 kwam de Vlaamse film LOFT in de bioscopen. Het werd meteen een groot succes en is sinds februari 2009 de best bezochte Vlaamse film. Hiermee streefde LOFT de Vlaamse film Koko Flanel, met onder andere Urbanus, voorbij. Twee jaar later komt regisseuse Antoinette Beumer (bekend van De Gelukkige Huisvrouw) met een Nederlandse remake op de Vlaamse versie. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Tijdens de opnames vielen Antoinette en een cameraman van een steiger. Antoinette hield er twee gebroken armen aan over en de cameraman had een verbrijzelde hiel. Erik van Looy nam de productie een paar dagen over.

'Premier Thaci achter orgaanhandel'

De juist herkozen premier van Kosovo en oud-leider van het Kosovaarse Bevrijdingsleger (KLA) Hashim Thaci was de baas van een criminele beweging die eind jaren negentig in organen handelde. Dat stelt de Zwitserse senator Dick Marty in een rapport dat hij schreef in opdracht voor de Raad van Europa.

Uit het onderzoek blijkt dat burgers die na het einde van de Kosovaarse oorlog in 1999 vastzaten, in het noorden van Albanië werden doodgeschoten zodat hun nieren konden worden verwijderd en verkocht op de zwarte markt. De Kosovaarse regering verwerpt het rapport en stelt dat het nergens op is gebaseerd. Het zou lasterlijk zijn en een poging 'het imago van het KLA te beschadigen'.

Marty zegt in zijn rapport niet hoeveel mensen voor hun organen zouden zijn vermoord. De bronnen op wie hij zijn rapport baseert 'impliceerden op geloofwaardige wijze' dat sommige KLA-leiders en mensen dicht bij Thaci 'opdracht hebben gegeven -of persoonlijk hebben toegezien- op de vastzettingen, ondervragingen, mishandelingen en moorden'.

De Servische aanklager voor oorlogsmisdaden noemde het rapport 'een grote overwinning voor de waarheid en rechtvaardigheid'.

'Robert M. meer slachtoffers onder valse naam'

Kindermisbruikverdachte Robert Mikelsons heeft onder een valse naam meer slachtoffers gemaakt. De politie heeft daar serieuze aanwijzingen voor en onderzoekt deze, schrijft het AD woensdag.

De politie onderzoekt ook wat zich heeft afgespeeld bij de slaapfeestjes die de Amsterdamse crèche 't Hofnarretje organiseerde. De slaapfeestjes werden gehouden in het huis van de dinsdag opgestapte directeur Albert Drent en in het clubhuis van de Saense Handboog Skutters. Volgens De Telegraaf organiseerde Mikelsons feestjes op die laatste locatie samen met zijn man Richard van O. en Edwin R., eveneens verdachte.

Stadszender AT5 berichtte dinsdag voor het eerst over de feestjes. In het AD stelt de woordvoerder van Drent dat er altijd vrouwelijke leiders bij de feestjes aanwezig waren. De ex-vrouw van Drent bevestigt dat. De Volkskrant heeft een fragment van een uitnodiging voor een afzwaaifeest geplaatst. Het zou gaan om een feestje van 11.00 uur 's ochtends tot 20.00 uur 's avonds.

De Telegraaf heeft op de voorpagina een foto van de villa waar de feestjes werden gehouden en daar in rode letters 'pedopaleis?' boven geschreven. Overigens woont Drent zelf niet meer in de villa. Zijn ex-vrouw nog wel.

De man van Mikelsons, Richard van Olffen, heeft zich volgens de krant langzaamaan de waterpolowereld ingewurmd. Daar was hij actief als scheidsrechter. De Koninklijke Nederlandse Zwembond zegt in de krant dat Van Olffen alleen bij seniorenduels heeft gefloten. Een vrouw beweert in de krant echter dat haar zoontje ook ooit bij een wedstrijd door Van Olffen is aangesproken.

De lokale zender AB-radio van de gemeente Bloemendaal meldt dat Van Olffen kinderporno verspreidde via een privéwebsite die hij had opgezet voor collega-buschauffeurs. De collega's konden het materiaal niet zien, voor hen was het gewoon een site met nieuws en een forum voor chauffeurs uit Haarlem, Velsen, Uithoorn en Schiphol.

Toen ze hoorden dat Van Olffen meerdere sites gebruikte om kinderporno te verspreiden, namen ze contact op met de hosting-provider. Die zag dat er inderdaad kinderporno op de site stond verstopt. De site amstellandmeerlanden.nl is uit de lucht gehaald. Het materiaal is volgens AB-radio overgedragen aan de politie.

Landelijk programmamanager kinderporno van de Nederlandse politie Peter Reijnders zegt in de Volkskrant dat een verdubbeling van het aantal rechercheurs voor de bestrijding van kinderporno nog niet genoeg zou zijn om alle zaken aan te kunnen. Nu richten 75 rechercheurs zich op kinderporno. Er wachten nog 919 kinderpornozaken op behandeling.

De Letse politie wil helpen in de zedenzaak, aangezien hoofdverdachte Robert Mikelsons oorspronkelijk uit Letland komt. Maar zolang Nederland niet formeel om hulp heeft gevraagd, kan de politie daar niets doen, zegt hoofdinspecteur zedenzaken in Riga Armands Lubarts in het Nederlands Dagblad.

De in Letland geboren man werkte onder meer bij twee kinderdagverblijven in Amsterdam. Ook bood hij zijn oppasdiensten via internet aan. De man werd vorige week dinsdag in zijn woning aangehouden. Richard van Olffen, de man van de verdachte, is opgepakt voor bezit van kinderporno. De twee hadden een adoptieverzoek lopen, maar dat werd deze maand afgewezen door de Raad voor de Kinderbescherming.

Gewonden bij botsing met bus op A2

Meerdere mensen zijn woensdagochtend gewond geraakt bij een botsing op de A2 tussen drie auto's, een vrachtwagen en een bus van Connexxion. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst. Vanwege het ongeval, dat plaatsvond tussen Nieuwegein-Zuid en Vianen in de richting Den Bosch, zijn drie rijstroken afgesloten. Dit duurt naar verwachting tot 11.15 uur.

Rond 09.30 uur stond vanwege het ongeval vijf kilometer file. De andere kant op stond tien kilometer file door kijkers naar de andere rijbaan.

Op het knooppunt Oudenrijn is een omleiding ingesteld. Verkeer richting Den Bosch kan omrijden via de A12 en A27.

Van Veldhoven lovend na zege op VVV-Venlo

Harm van Veldhoven heeft dinsdag genoten van Roda JC, dat op bezoek bij VVV-Venlo en 0-4 zege behaalde.

De trainer van de bezoekers zag dat zijn ploeg de wedstrijd al snel besliste. Door goals van Willem Janssen, Laurent Delorge en Mads Junker stond het na een half uur al 0-3. "Het was inderdaad heel goed voor rust. Zo goed heb ik mijn ploeg dit seizoen nog niet gezien. Grandioos," aldus Van Veldhoven volgens Voetbal International.

Junker tekende tien minuten voor tijd met een fraaie lob voor de eindstand. "We konden steeds de vrije man vinden en werden gevaarlijk met onze lopende mensen. Al onze kwaliteiten kwamen aan bod," vertelt Van Veldhoven.

Roda JC speelt voor de winterstop alleen nog tweemaal tegen PSV. De Limburgers gaan zondag naar Eindhoven voor een Eredivisiewedstrijd, en drie dagen later ontvangen ze PSV in het bekertoernooi. "PSV is een topploeg. Wij willen ook tegen die ploeg ons eigen spel spelen en het PSV zo moeilijk mogelijk maken."

Verdonk wil koffie rondbrengen voor wachtgeld

Oud-Kamerlid Rita Verdonk wil best koffie rondbrengen als tegemoetkoming voor het wachtgeld dat ze ontvangt. Dat heeft ze gezegd in het Radio 1-programma Nog Steeds Wakker Nederland.

Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag voor het plan oud-politici die wachtgeld ontvangen verplicht te werk te stellen. In de motie van SP-Kamerlid Sadet Karabulut staat dat als het kabinet voornemens is om bijstandsgerechtigden vrijwilligerswerk te laten verrichten, dit ook voor oud-politici zou moeten gelden. Het gaat om werk zoals koffie schenken en sneeuwruimen.

Verdonk staat hier niet negatief tegenover. "Als ik morgen het aanbod krijg ergens koffie rond te brengen of mensen te verzorgen, dan ben ik de eerste om dat ook te doen, want ik draag graag mijn steentje bij." Bedrijven met een vrijwilligersvacature kunnen haar gewoon bellen, zegt de gewezen politica. "Ik heb gekeken naar vacatures, maar heb nog niets gevonden."

Het oud-Kamerlid vormde jarenlang een eenmansfractie in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen in juni moest ze echter haar zetel opgeven. Verdonk zegt dat ze nu bezig is met het opzetten van een eigen bedrijf. De eerste inkomsten verwacht ze begin volgend jaar.

Bijna dertig doden bij busongeluk India

Bij een busongeluk in het zuiden van India zijn zeker 29 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. De bus stortte in een stuwmeer nadat de chauffeur de macht over het stuur verloor toen hij een gat in de weg wilde ontwijken. Ten minste vijf mensen wisten de oever te bereiken. Zij zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Dorpsbewoners en politieagenten vonden 29 lichamen, onder wie 25 vrouwen en kinderen. Duikers zijn op zoek naar meer slachtoffers. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen zich precies in de bus bevonden op het moment van het ongeluk. De passagiers kwamen net terug van een huwelijk in een nabijgelegen dorp.

India heeft het hoogste aantal dodelijke verkeersslachtoffers ter wereld. Meer dan 110.000 mensen komen elk jaar om bij verkeersongelukken.

Laatste Opel van de band in Antwerpen

De productie van Opel in Antwerpen stopt vandaag na 85 jaar. Donderdag en vrijdag wordt er nog gewerkt, maar niet geproduceerd. Daarna is het definitief afgelopen en staan 1.300 werknemers op straat.

In de loop van de middag rolt auto 13.306.292 van de band, een Astra Coupé GTC. "We zien die Astra Coupé GTC al een tijd op de band staan. De laatste, ja. Waar hij gepasseerd is, wordt het stil en donker", aldus een werknemer.

Vakbond ACV spreekt van 'een droevig einde' en 'een bittere pil'. "Geen enkele inspanning heeft gebaat: niet in het vinden van oplossingen om de productie voort te zetten, niet in het vinden van een geschikte overnemer voor de Opelvestiging."

Alle werknemers staan officieel per 1 januari op straat. Voor die tijd worden de laatste twee geproduceerde wagens tijdens een afscheidsreceptie onder het personeel verloot.

Asielzoekers verdronken bij Australisch eiland

Een houten boot met tientallen asielzoekers is woensdag voor de kust van het Australische Christmas Island gezonken. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen het ongeluk hebben overleefd. De boot sloeg te pletter tegen de gekartelde rotsen van het eiland.

Eilandbewoners moesten vanaf de kliffen hulpeloos toezien hoe de boot brak en tientallen mensen in de enorme golven terechtkwamen die tegen de rotsen sloegen. Ooggetuigen zagen zeker tien lichamen aanspoelen. De politie wilde dat aantal niet bevestigen.

Volgens vicepremier Wayne Swan werden met de boot mensen gesmokkeld. Een aantal van hen kon gered worden. Het is nog niet bekend waar ze vandaan kwamen.

Een eilandbewoner zei dat de motor het begaf en dat de boot aan het ruwe water en de rotsen was overgeleverd. Volgens Simon Prince zaten er zeker vijftig mensen in de zes tot negen meter lange boot.

"Toen de boot de kliffen raakte was er een ziekmakend gekraak te horen. Alle mensen aan boord haastten zich naar de landzijde van de boot, het ergste wat ze konden doen, maar ik denk niet dat iemand kon zwemmen", aldus Prince. "Het was vreselijk. Mensen werden geplet. Lichamen, dode kinderen, het was echt verschrikkelijk."

De eilandbewoners gooiden vijftig tot zestig reddingsvesten in het water, maar de meeste bereikten hun doel niet. Degenen die wel een reddingsvest te pakken kregen hadden er weinig aan, want de drie meter hoge golven bleven de vluchtelingen richting de rotsen duwen. Een schip van de Australische marine werd ingezet om overlevenden op te pikken, maar voor velen was dat te laat.

Christmas Island is een afgelegen eiland dat onder Australische grondgebied valt. Het eiland bevindt zich dichter bij Indonesië dan bij Australië en het gebeurt geregeld dat vluchtelingen het eiland proberen te bereiken. Veelal komen ze vanuit Afghanistan, Irak en Iran eerst naar Indonesië en maken dan de oversteek.

[Update]Nieuw Tales-spel voor Playstation 3

Namco Bandai maakt vandaag bekend dat er een nieuw spel aankomt voor de Tales-serie. Deze gaat Tales of Xillia heten en staat gepland voor 2011. De grootste eigenschap is dat het spel twee hoofdkarakters heeft, wat voor het eerst is voor deze reeks. De mannelijke hoofdpersoon is Shuto Matis en de vrouwelijke heet Mira Maxwell.

Er zijn tot nu toe maar een paar details beschikbaar over de karakters: Shuto is een medisch student in een grote stad en is een voorbeeldig student die dingen voor elkaar krijgt. Mira is meesteres over de 'spirits' die de vier elementen controleert (aarde, wind, water en vuur). De twee karakters zijn ontworpen door twee verschillende karakter-designers: Shuto komt van Kosuke Fujishima en Mira van Mutsumi Inomata.

Later vandaag zal meer informatie beschikbaar worden gesteld door Namco Bandai. Hieronder staat alvast wat concept art:

Tales of Xillia

ToX

ToX

ToX

Kerstomzet detailhandel stijgt

De Nederlandse detailhandel doet de komende tijd goede zaken. Naar verwachting zal de totale kerstomzet uitkomen op 785 miljoen euro, 5 procent meer dan een jaar eerder, zo berichtte belangenbehartiger Detailhandel Nederland woensdag.

Met name aankomend weekend wordt er in de Nederlandse winkels topdrukte verwacht. E-readers, 'slimme telefoons' en tabletcomputers zijn favoriete cadeau's evenals schaatsen.

Kerstomzet detailhandel stijgt
Kerstomzet detailhandel stijgt (Foto: ANP)

Vechtsportorganisatie klaagt game-uitgever aan

De organisatie achter de vechtsportcompetitie Ultimate Fighting Championship (UFC) heeft Ubisoft aangeklaagd vanwege plagiaat. De game-uitgever zou de woorden 'ultimate fighting' gebruiken om het spel Fighters Uncaged voor de Xbox 360 te promoten. Zuffa, het bedrijf achter de vechtcompetitie, pikt dit niet en stapt naar de rechter. Dat schrijft het Britse vakblad MCV.

UFC is een vechtsport waarbij de deelnemers een mix van vechtstijlen kunnen combineren. Hierbij wordt staand en op de grond gevochten. Zuffa is groot geworden doordat het het imago van de vechtsport heeft opgepoetst. "Men ziet het niet meer als illegaal straatvechten", stelt Zuffa. "Dat was geen gemakkelijke taak en kostte vele jaren werk."

De game van Ubisoft draait om illegale straatgevechten. Op de hoes valt te lezen dat de speler 'het ultieme vechtwapen moet worden'. Zuffa eist een schadevergoeding van een onbekende hoogte en wil dat de distributie van het vechtspel wordt stopgezet totdat de verwijzing naar de Ultimate Fighting Championship is verwijderd.


Nederland mag meer op haring vissen

Nederlandse vissers mogen volgend jaar meer op haring en schol vissen, maar aanzienlijk minder op blauwe wijting. Ook op kabeljauw mag minder worden gevist. Dat is de uitkomst van marathonberaad van de EU-bewindslieden van Visserij in de nacht van dinsdag op woensdag. Staatssecretaris Henk Bleker is tevreden met het resultaat.

Het Nederlandse vangstquotum voor haring gaat volgend jaar van 29.000 naar 36.000 ton en dat voor schol van 22.000 naar 26.000 ton. De vangst voor blauwe wijting moet in de hele EU met zo’n 93 procent omlaag. Voor Nederland gaat dat om circa 10.000 ton. Het Nederlandse quotum voor kabeljauw daalt met ongeveer 20 procent.

Nederland mag twintig kotters extra inzetten waarmee op een innoverende manier gevist kan worden op tong en schol. Het betreft een vangstmethode waarbij de zeebodem gespaard wordt en waarbij de vissers minder kwijt zijn aan diesel.

Het aantal zeedagen voor volgend jaar is volgens Bleker voldoende om het Nederlandse quotum te kunnen opvissen. De staatssecretaris spreekt van een goed compromis: op de korte termijn kunnen vissers blijven doorvissen en op de lange termijn is uitzicht op herstel van de visbestanden, zoals nu al het geval is met haring.

Actie bij distributiecentrum Albert Heijn

Circa 25 medewerkers van de nachtploeg van een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle hebben woensdagochtend vroeg het werk neergelegd. Dat maakte vakbond FNV Bondgenoten bekend.

De vakbond ligt in de clinch met de supermarktgigant over de nieuwe cao. De actie in Zwolle heeft volgens de vakbond geen grote gevolgen voor de bevoorrading van de supermarkten. "Het is niet de bedoeling dat de schappen straks leeg blijven", stelde een zegsman.

De actievoerders zijn van plan om in de ochtend met leden van de ochtendploeg naar Zaandam af te reizen, om actie te voeren bij het hoofdkantoor van Albert Heijn. Hoeveel medewerkers van plan zijn zich bij te actie aan te sluiten, is nog niet bekend.

Actie bij distributiecentrum Albert Heijn
Actie bij distributiecentrum Albert Heijn (Foto: ANP)

Kinderen groeien vaker op in armoede

Voor het eerst sinds jaren is het aantal kinderen dat in armoede opgroeit toegenomen. Vorig jaar leefde bijna 10 procent van de kinderen tot 18 jaar in een huishouden met een ontoereikend inkomen, becijferen het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau in het woensdag verschenen Armoedesignalement 2010.

In totaal leven 311.000 kinderen volgens de onderzoekers in een huishouden dat onder de zogenoemde niet-veel-maar-toereikend grens zit. Wie op de grens zit, heeft volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting net genoeg geld voor voedsel, kleding, een woning en sociale participatie.

Het percentage arme kinderen steeg van 8,1 procent in 2008 naar 9,1 vorig jaar. In 2000 was het percentage overigens hoger, toen leefde nog 10,6 procent onder de grens.

Van alle Nederlanders leefde 6,2 procent in een huishouden met een inkomen onder de grens. Dat zijn 971.000 mensen in 453.000 huishoudens. In 2008 zat nog 5,5 procent onder de grens.

Man opent vuur op Amerikaanse schoolraad

Een verwarde en gewapende man heeft dinsdag in de Amerikaanse stad Panama City geschoten op een schoolraad. De schietpartij, waarbij de man zichzelf van het leven beroofde, werd opgenomen door een plaatselijke televisiezender.

De bizarre gebeurtenis wikkelt zich binnen enkele minuten af in de vergaderzaal. Clay Duke staat plots op en loopt naar de muur, waar hij met een spuitbus een cirkel met de letter V op spuit. Daarna toont hij zijn wapen en laat een aantal mensen weggaan. Een van de aanwezigen probeert met haar tas het pistool uit zijn handen te slaan, maar dat mislukt.

Even daarna raakt de man in gesprek met de voorzitter van de raad. Duke schiet op de voorzitter, maar mist wonderwel. Daarna lost hij nog een aantal schoten, waarna ook een toegesnelde beveiliger het vuur opent. Uiteindelijk schiet de man zichzelf neer. Alle aanwezigen konden daarop veilig de ruimte verlaten.

Onder meer nieuwszender CNN vertoonde de beelden. Over het motief van Duke is nog niets bekend.

Luchtmacht VS blokkeert sites om WikiLeaks

Medewerkers van de Amerikaanse luchtmacht kunnen niet langer vanaf hun werkplek websites bezoeken waarop de gelekte documenten van klokkenluiderssite WikiLeaks zijn te vinden. Ongeveer 25 websites, waaronder die van kranten als The New York Times en de Guardian, zijn vanaf dinsdag geblokkeerd.

WikiLeaks heeft de beschikking over 250.000 geheime Amerikaanse ambassadeberichten, die langzaam maar zeker naar buiten worden gebracht. Tientallen websites hebben de berichten overgenomen. De Amerikaanse overheid is door de publicatie ernstig in verlegenheid gebracht.

Eerder verbood het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, de medewerkers al de stukken van WikiLeaks te bekijken, omdat die officieel nog steeds geheim zijn. Websites die de stukken hebben geplaatst, zijn daar echter niet geblokkeerd.

Luchtmacht VS blokkeert sites om WikiLeaks
Luchtmacht VS blokkeert sites om WikiLeaks (Foto: ANP)

Winkelier Moerkapelle niet vast na dood overvaller

Een winkelier die in Moerkapelle een overvaller van zich afsloeg waardoor deze uiteindelijk omkwam is dinsdag niet opgepakt. Justitie laat weten in de zaak een nieuwe richtlijn toe te passen die officieel pas 1 januari ingaat.

De nieuwe richtlijn houdt in dat iemand die zich met geweld verdedigt tegen een ander die geweld gebruikt niet meteen in de cel wordt gezet. Hij wordt nog wel aangemerkt als verdachte, maar kan het onderzoek thuis afwachten.

Bij de overval drongen twee Delftenaren van 19 en 20 jaar dinsdagochtend een supermarkt aan de Dorpsstraat in Moerkapelle binnen. Ze bedreigden vier aanwezigen en dwongen hen een kluis te openen. Daarbij werd twee keer met een vuurwapen geschoten.

Nadat geld uit de kluis aan de overvallers was gegeven, kwam het tot een gevecht. Wat er precies is gebeurd, wordt volgens justitie nog onderzocht. Volgens De Telegraaf duwde een 62-jarige winkelier de 20-jarige gewapende overvaller van zich af, waardoor deze van de trap viel en zijn nek brak. De overvaller overleed die avond. De 19-jarige overvaller is aangehouden. Hij wordt vrijdag voorgeleid.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) kondigde de nieuwe richtlijn maandag aan. Hij vindt dat iemand die een overvaller overmeestert 'eerder een pluim dan een politiecel' verdient. Het zou als buitengewoon onrechtmatig worden ervaren als iemand in zo'n geval wordt opgepakt.

Bedreigingen aan adres pedofielenclub Martijn

Pedofielenvereniging Martijn heeft de afgelopen dagen talloze bedreigingen ontvangen. De bedreigingen volgden op het bekendmaken van informatie over de zedenzaak in Amsterdam, zondagavond tijdens een persconferentie.

Dat meldde een woordvoerder van de pedofielenorganisatie woensdag op Radio 1. Hij wilde niet ingaan op het aantal en de aard van de bedreigingen. "Het zijn zeer emotionele uitingen die we niet erg serieus nemen", stelde de zegsman.

Dinsdag werd de site van pedofielenvereniging Martijn al gehackt. Tussen tien en elf uur legden hackers de website martijn.org plat. In de loop van dinsdagavond was de site weer te raadplegen. Actiegroep Anonymous claimt de dader te zijn. In een verklaring laat zij weten dat StopPedofilieNu (SPN) de aanval heeft uitgevoerd om de toestroom van pedofielen op de website tegen te gaan.

Bedreigingen aan adres pedofielenclub Martijn
Bedreigingen aan adres pedofielenclub Martijn (Foto: ANP)

Aandewiel: "Pas voor donderdag sneeuw besteld"

Driemaal is scheepsrecht zullen Excelsior en NAC Breda in de aanloop naar hun treffen vandaag denken. Het duel werd twee keer eerder afgelast.

Twee weken geleden probeerden Excelsior en NAC het voor de eerste keer, maar sneeuw gooide roet in het eten. Twee dagen later was mist na zes minuten spelen op Woudestein de spelbreker. Vandaag gaat NAC op herhaling bij Excelsior en zullen er 84 minuten worden gespeeld.

"Volgens mij is er pas voor donderdag sneeuw besteld, dus ik ga er voorlopig maar vanuit dat de wedstrijd morgen gewoon gespeeld kan worden. De héle wedstrijd dan", grapt Gert Aandewiel op de officiële website van NAC, dat niet over Kees Luijckx kan beschikken. Hij is geschorst.

"Verder is het allemaal hetzelfde als vorige week", aldus Aandewiel. "Het blijft een lastige wedstrijd. Niet alleen door de potentie van Excelsior, maar ook door de omstandigheden: het kleine veld van kunstgras."

Leger Canada verklaart oorlog aan winterweer

Ingesneeuwde automobilisten hebben dinsdag in Canada hulp gekregen uit onverwachte hoek. Zowel lokale boeren als het leger rukten uit om ruim tweehonderd mensen te bevrijden uit hun benarde positie, meldden de Canadese autoriteiten.

In een gebied ten zuidwesten van de stad Toronto waren de weersomstandigheden zo dramatisch dat de noodtoestand werd uitgeroepen. Op sommige plekken zou een pak sneeuw van zeker twee meter liggen en door de extreme sneeuwval is op de weg geen hand voor ogen te zien.

Het leger zette daarop helikopters in om zeker 66 mensen in veiligheid te brengen. In totaal moesten 237 personen geëvacueerd worden, nadat honderden voertuigen vast kwamen te zitten op een stuk snelweg. Sommige automobilisten moesten twintig uur wachten op redding.

Met een legervliegtuig werd daarna verder gezocht naar automobilisten die op omliggende wegen mogelijk zijn ingesneeuwd in de bittere kou. Ook hielpen boeren met hun tractoren om vastzittende voertuigen uit greppels te trekken.

Sommige gestrande reizigers wisten met mobiele telefoons hun locatie door te geven aan de reddingswerkers. Andere ingesneeuwde automobilisten weigerden hun voertuigen te verlaten, omdat ze liever wilden wachten tot de weg is vrijgemaakt.

Leger Canada verklaart oorlog aan winterweer
Leger Canada verklaart oorlog aan winterweer (Foto: ANP)

Doden bij brand in textielfabriek Bangladesh

Een enorme brand heeft dinsdag een tien verdiepingen tellende textielfabriek nabij de Bengaalse hoofdstad Dhaka in de as gelegd. Zeker 27 mensen kwamen om het leven en meer dan honderd mensen raakten gewond. Dat meldden Bengaalse media.

Een ooggetuige zei dat hij tientallen mensen van de bovenste verdieping naar beneden zag springen om aan de vuurzee te ontkomen. In de fabriek werken dagelijks ongeveer dertienduizend mensen in ploegendienst, maar de meesten waren buiten aan het pauzeren toen de brand uitbrak, zei een Bengaalse journalist.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Over de veiligheid van arbeiders in de snel groeiende textielindustrie is veel te doen geweest, maar de laatste jaren is op dit gebied veel verbeterd, zegt de Vereniging van Kledingfabrikanten en Exporteurs. Vakbondsgroepen zeggen echter dat er nog veel mis is in de fabrieken.

In Bangladesh staan ongeveer vierduizend textielfabrieken. Jaarlijks exporteren de fabrieken voor meer dan tien miljard dollar (7,5 miljard euro) aan kleding naar de Verenigde Staten en Europa.

De laatste tijd is er onrust uitgebroken onder de laagbetaalde textielarbeiders. Afgelopen zondag vielen drie doden en honderd gewonden bij een botsing tussen de politie en arbeiders die toepassing van een nieuw minimumloon eisten. De textielarbeiders in Bangladesh behoren tot de laagstbetaalde in de wereld, zegt het internationaal vakverbond ICFTU in Wenen.


(Foto: Novum)

"AZ is een zeer aanvallend team"

Viktor Goncharenko hecht niet al teveel waarde aan het laatste groepsduel in de Europa League. Zijn BATE Borisov treft woensdag AZ.

Goncharenko komt met BATE niet alleen naar West-Europa voor de wedstrijden in de Europa League. "We benutten deze trips om nieuwe spelers te testen voor volgend seizoen. Tegen AZ zullen we bijvoorbeeld met enkele reserves aantreden. De verschillen tussen ons basiselftal en de reserves zijn echter niet zo groot", zegt de trainer op de website van AZ.

"Ik heb AZ leren kennen als een zeer aanvallend team. In onze thuiswedstrijd vond ik ze helemaal niet slecht spelen. We hebben alle wedstrijden van AZ dit seizoen bekeken. Ik kan niet zeggen dat het makkelijk gaat worden. Wel kan het zijn dat de onderbreking van de competitie ons parten speelt. Het kan gevolgen voor de motivatie met zich meebrengen. Aan de andere kant heeft BATE dat probleem elk jaar. De tijd zal uitwijzen hoe we er mee omgaan."

Goncharenko wil ooit nog eens aan de slag in Europa. "Dat sluit ik niet uit", aldus de oefenmeester. "Mijn ambities reiken verder dan dit. Ik zou heel graag in West-Europa aan de slag gaan. Waar? Nou, in ieder geval niet in Rome. Daar heb ik Claudio Ranieri gesproken. Hij vertelde me dat de druk op een trainer nergens zo hoog is als daar. Daar word je als trainer heel negatief benaderd. Maar andere West-Europese landen trekken me zeker."

HIV-patiënt genezen verklaard

Timothy Ray Brown is in Berlijn door stamceltherapie genezen van HIV. De man werd in 2007 behandeld voor zijn leukemie met stamcellen van een donor die resistent is tegen HIV. Dit maakten Duitse dokters bekend in het medische blad Blood.

De donor miste door zijn genetische opmaak de zogenaamde CCR5-co-receptor in zijn cellen. De meeste vormen van HIV koppelen zichzelf aan deze co-receptor om zodoende CD4-cellen aan te vallen. Mensen met deze genetische opmaak zijn bijna volkomen beschermd tegen infectie.

In 2008 en 2009 werd deze zaak al eerder gepubliceerd, onder andere in New England Journal of Medicine (februari 2009). Op basis van uitgebreide testen concluderen de artsen nu dat 'het redelijk is om te concluderen dat de patiënt is genezen van HIV'.

Lichamen op strand New York

Op een strand ten oosten van de Amerikaanse miljoenenstad New York zijn de afgelopen dagen zeker vier lichamen aangetroffen. De personen zijn mogelijk slachtoffer geworden van een seriemoordenaar. Dat heeft de politie op het eiland Long Island dinsdag laten weten aan lokale media.

De politie ontdekte de sterk ontbonden lichamen tijdens een zoektocht naar een vermiste prostituee. De 24-jarige vrouw werd in mei voor het laatst gezien, toen ze in de omgeving van het strand een afspraak had. Het is niet duidelijk of haar lichaam één van de vier nu gevonden lichamen is.

'Leiders UÇK handelden in organen'

Leiders van het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) hebben in 1999 mensen laten ontvoeren naar Albanië alwaar hun organen werden verwijderd om te worden verkocht. Omroep B92 in Belgrado meldde dinsdag dat de rapporteur van de Raad van Europa Dick Marty dat schrijft in een rapport dat donderdag zal worden behandeld in de commissie voor de mensenrechten van de Raad. Over deze kwestie deden al jarenlang hardnekkige geruchten de ronde, maar tot nu toe was er geen duidelijk bewijs.

Volgens Marti, voormalig officier van justitie in Zwitserland, geeft het door hem gevonden bewijsmateriaal aan dat Serviërs, maar ook Albanezen, gevangen werden gehouden in geheime gevangenissen in Noord-Albanië. Daar werden de slachtoffers onmenselijk behandeld en vernederd alvorens hun organen werden verwijderd en zij spoorloos verdwenen, aldus het rapport.

PVV: we moeten Iran aanvallen

Het Westen moet een preventieve oorlog tegen Iran beginnen, zo zegt PVV Tweede Kamerlid Wim Kortenoeven. De PVV'er gaat er namelijk van uit dat Iran binnen korte tijd over kernwapens zou kunnen beschikken. "Via een aanval moeten we onze eigen vernietiging voorkomen", zegt hij.

Kortenoeven zegt dat zijn collega's in de Tweede Kamer 'het gevaar van de islam' niet voldoende serieus nemen. "Terroristen zijn geen eenlingen. Hun denkbeelden zijn in de islam geen uitzondering". Een reactie van minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal is er nog niet. 

Directeur Het Hofnarretje stapt per direct op

Albert Drent trekt zich per direct terug als directeur van kinderdagverblijf Het Hofnarretje. Dat heeft hij besloten na een gesprek met burgemeester Eberhard van der Laan, zo meldt de gemeente. De GGD en de gemeente benoemen een interim-manager die de taken van Drent gaat overnemen.

Het kinderdagverblijf, waar de van kindermisbruik verdachte Robert M. werkte, kreeg de afgelopen dagen forse kritiek. Burgemeester Van der Laan uitte maandagavond twijfels over de situatie binnen de crèches van Het Hofnarretje. Er was te weinig controle waardoor M. zijn gang kon gaan, stelde Van der Laan.

Dinsdag noemde Van der Laan de organisatie 'onprofessioneel' nadat bekend werd dat het kinderdagverblijf ook slaapfeestjes organiseerde. Een woordvoerder van Het Hofnarretje noemde de slaapfeestjes echter een normale manier om een periode van vier jaar af te sluiten met alle medewerkers. Ook andere kinderdagverblijven zouden dat doen.

De gemeente kon een bericht in NRC Handelsblad dat zes van de zeven vestigingen van kinderdagverblijf 't Hofnarretje de afgelopen paar jaar veertien keer een negatief oordeel kregen na inspectie van de GGD niet direct bevestigen.

Vandaag werd ook bekend dat Robert M. in de zomer van 2009 ook een paar dagen heeft gewerkt bij kinderdagverblijf de Toverlantaarn in Amsterdam-Oost. Of de verdachte daar ook kinderen heeft misbruikt is niet bekend.

[Upd] Gewapende overvaller supermarkt overleden

Een 20-jarige man uit Delft is dinsdagochtend zwaargewond geraakt toen hij een gewapende overval pleegde op een supermarkt in Moerkapelle. Het Openbaar Ministerie kan niet zeggen hoe de man aan zijn verwondingen komt. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De man drong de supermarkt binnen samen met een 19-jarige Delftenaar. De twee bedreigden de vier winkelmedewerkers en dwongen hen de kluis te openen. Hierbij werd twee keer geschoten met een vuurwapen.

Toen een van de medewerkers geld aan de overvallers had gegeven, kwam het volgens justitie tot een confrontatie tussen de overvallers en de medewerkers. Het OM wil in het belang van het onderzoek niets zeggen over de aard van de verwondingen van de overvaller.

Update 0.05 uur

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagavond laten weten dat de zwaargewonde overvaller inmiddels aan zijn verwondingen is bezweken. Het kostte de politie enige tijd om de identiteit van de man vast te kunnen stellen.

Beginnende bestuurders eerder rijbewijs kwijt

Beginnende bestuurders raken voortaan niet bij drie, maar bij twee strafpunten hun rijbewijs kwijt. Een Kamermeerderheid stemde dinsdag in met een voorstel van het CDA en de PvdA hierover.

Momenteel raken automobilisten die minder dan vijf jaar hun rijbewijs hebben hun roze pasje kwijt als ze drie keer in de fout gaan. Het gaat daarbij onder meer om ernstige snelheidovertredingen, het veroorzaken van een zwaar verkeersongeluk en bumperkleven bij hoge snelheid.

Volgens het CDA en de PvdA worden de drie strafpunten zelden bereikt en is de afschrikwekkende werking dus beperkt. Ook is sinds het zogeheten beginnersrijbewijs in 2002 werd ingevoerd het aantal dodelijke verkeersongevallen door beginnende bestuurders nauwelijks afgenomen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.