Irak: terreurcomplot tegen Europa en VS ontdekt

Al Qaida is van plan om in de periode rond Kerst aanslagen te plegen in de Verenigde Staten en Europa. Dat blijkt volgens de Iraakse autoriteiten uit verklaringen die opgepakte opstandelingen hebben afgelegd. De bomaanslag in Zweden afgelopen weekeinde was een van de complotten waar de opstandelingen van op de hoogte waren.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari noemde de beweringen van de opstandelingen 'een kritieke bedreiging'. Irak heeft Interpol geïnformeerd en de autoriteiten in de VS en Europa op de hoogte gesteld. Welke landen in Europa precies risico lopen, werd niet bekendgemaakt.

De Iraakse minister van Binnenlandse Zaken Jawad al-Bolani zei dat een aantal opstandelingen heeft beweerd deel uit te maken van een terreurcel die direct orders krijgt van de leiders van Al Qaida. Ten minste een van de opstandelingen was een buitenlandse strijder en afkomstig uit Tunesië.

De bekentenissen volgden op operaties van Iraakse veiligheidstroepen, die de afgelopen twee weken zeker 73 verdachte personen hebben aangehouden.

De banden tussen de centrale leiding van Al Qaida en de terreurcel in Irak zijn vaag: de tak in Irak werd de afgelopen jaren gerund door lokale strijders. Maar Al-Bolani zei dat de beweringen -als ze waar zijn- wel laten zien dat Al Qaida nog steeds aanwezig is in Irak.