Turkije daagt militairen voor rechter om 'coup'

Turkije wil ongeveer tweehonderd actieve en gepensioneerde Turkse militairen berechten voor het in 2003 samenzweren in een poging de regering omver te werpen. Onder de militairen zijn voormalige bevelhebbers van de luchtmacht en de marine.

Aanklagers hebben geen bewijzen openbaar gemaakt en hebben ook geen details gegeven over de aanklachten. Dagblad Taraf heeft echter -naar eigen zeggen gelekte- kopieën gepubliceerd van documenten die betrekking hebben op de samenzwering.

Volgens Taraf wilden de militairen twee grote moskeeën opblazen gedurende het gebed op vrijdag, een aantal joodse en christelijke leiders ombrengen en een Turks gevechtsvliegtuig neerschieten en aartsrivaal Griekenland de schuld in de schoenen schuiven.

De samenzweerders hoopten volgens Taraf dat de chaos die hierdoor zou worden veroorzaakt zou leiden tot de roep om het overnemen van de macht door het leger. De militairen wilden vervolgens stadions omtoveren in openluchtgevangenissen.

Het Turkse leger heeft het bestaan van een dergelijk complot ontkend en zei dat de documenten gebruikt werden bij een militaire oefening.

De Turkse bevolking blijft verdeeld over de authenticiteit van het complot en de dreiging die er mogelijk vanuit zou gaan. Wat wel duidelijk is, is dat machtsverhouding in Turkije duidelijk verschoven is: de regering heeft meer vertrouwen in het aangaan van de confrontatie met het leger. Het arresteren van militairen, die ooit heersten over de Turkse politiek, was in het verleden ondenkbaar.