Miljard betalingen per dag voor Bigpoint

Boy Apfel (apfelflap)

Elke dag worden een miljard betalingen verwerkt voor de spellen van game-uitgever Bigpoint. Dat schrijft de website Gamesindustry. De uitgever stelt zijn spellen, waaronder het online ruimteavontuur Dark Orbit, gratis beschikbaar. Spelers kunnen tegen betaling allerlei uitbreidingen, zoals nieuwe gebieden, en voordelen, zoals wapens en kleding, kopen.

Hoeveel geld Bigpoint precies verdient, is niet bekend. Heiko Hubertz, bestuursvoorzitter van het bedrijf, heeft in augustus in een interview met de website Gamasutra bekendgemaakt dat elke game die minder dan honderdduizend euro binnenhaalt, wordt geannuleerd. Gemiddeld geven spelers twee of drie euro per maand uit en tachtig procent van de inkomsten komt van tien procent van de spelers.

De laatste game van Bigpoint is Battlestar Galactica, gebaseerd op de gelijknamige tv-serie. Net als Dark Orbit is ook dit ruimteavontuur gratis te spelen. Daarnaast heeft de uitgever het spel Poisonville, waarin een Duitse playmate een rol speelt, gratis online beschikbaar.

Op dit moment verdient Bigpoint enkel geld door betalingen van consumenten. Het bedrijf sluit het aanbieden van abonnementen of het plaatsen van in-game advertenties niet uit. "We willen alleen niet dat een abonnement een barrière is voor iemand om een spel te spelen", legt een woordvoerder van het bedrijf uit tegenover de website. De toekomst van online spellen zou volgens Bigpoint een mix moeten worden van abonnementen, kleine transacties en advertenties.