Doden bij brand in textielfabriek Bangladesh

Een enorme brand heeft dinsdag een tien verdiepingen tellende textielfabriek nabij de Bengaalse hoofdstad Dhaka in de as gelegd. Zeker 27 mensen kwamen om het leven en meer dan honderd mensen raakten gewond. Dat meldden Bengaalse media.

Een ooggetuige zei dat hij tientallen mensen van de bovenste verdieping naar beneden zag springen om aan de vuurzee te ontkomen. In de fabriek werken dagelijks ongeveer dertienduizend mensen in ploegendienst, maar de meesten waren buiten aan het pauzeren toen de brand uitbrak, zei een Bengaalse journalist.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Over de veiligheid van arbeiders in de snel groeiende textielindustrie is veel te doen geweest, maar de laatste jaren is op dit gebied veel verbeterd, zegt de Vereniging van Kledingfabrikanten en Exporteurs. Vakbondsgroepen zeggen echter dat er nog veel mis is in de fabrieken.

In Bangladesh staan ongeveer vierduizend textielfabrieken. Jaarlijks exporteren de fabrieken voor meer dan tien miljard dollar (7,5 miljard euro) aan kleding naar de Verenigde Staten en Europa.

De laatste tijd is er onrust uitgebroken onder de laagbetaalde textielarbeiders. Afgelopen zondag vielen drie doden en honderd gewonden bij een botsing tussen de politie en arbeiders die toepassing van een nieuw minimumloon eisten. De textielarbeiders in Bangladesh behoren tot de laagstbetaalde in de wereld, zegt het internationaal vakverbond ICFTU in Wenen.


(Foto: Novum)