Nederland mag meer op haring vissen

Redactie

Nederlandse vissers mogen volgend jaar meer op haring en schol vissen, maar aanzienlijk minder op blauwe wijting. Ook op kabeljauw mag minder worden gevist. Dat is de uitkomst van marathonberaad van de EU-bewindslieden van Visserij in de nacht van dinsdag op woensdag. Staatssecretaris Henk Bleker is tevreden met het resultaat.

Het Nederlandse vangstquotum voor haring gaat volgend jaar van 29.000 naar 36.000 ton en dat voor schol van 22.000 naar 26.000 ton. De vangst voor blauwe wijting moet in de hele EU met zo’n 93 procent omlaag. Voor Nederland gaat dat om circa 10.000 ton. Het Nederlandse quotum voor kabeljauw daalt met ongeveer 20 procent.

Nederland mag twintig kotters extra inzetten waarmee op een innoverende manier gevist kan worden op tong en schol. Het betreft een vangstmethode waarbij de zeebodem gespaard wordt en waarbij de vissers minder kwijt zijn aan diesel.

Het aantal zeedagen voor volgend jaar is volgens Bleker voldoende om het Nederlandse quotum te kunnen opvissen. De staatssecretaris spreekt van een goed compromis: op de korte termijn kunnen vissers blijven doorvissen en op de lange termijn is uitzicht op herstel van de visbestanden, zoals nu al het geval is met haring.