FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 november 2010

Indonesiërs terug naar huizen op vulkaan

Tienduizenden Indonesiërs zijn teruggekeerd naar hun huizen op de helling van de Indonesische vulkaan Merapi, nu de berg de afgelopen dagen tot rust lijkt te zijn gekomen. Dat heeft het Indonesische bureau voor rampenbestrijding gezegd.

De regering bracht de gevarenzone vrijdag terug van twintig tot tien kilometer. Hierdoor kon bijna de helft van de circa vierhonderdduizend vluchtelingen huiswaarts keren.

Nog zo'n 270.000 dorpelingen blijven in noodkampen, omdat zij hun huizen zijn kwijtgeraakt of omdat ze een tekort aan voedsel en schoon drinkwater hebben.

Tot dusverre zijn zeker 283 mensen om het leven gekomen.

Honderden leden oppositie vast in Egypte

Kort voor de parlementsverkiezingen hebben de autoriteiten in Egypte ruim vierhonderd leden van de Moslimbroederschap, de belangrijkste oppositiebeweging in het land, opgepakt. Dat heeft Mohamed Katatni, kopstuk van de Moslimbroederschap, zaterdag gezegd.

Hij zei dat tal van personen zijn opgepakt toen ze meeliepen in verkiezingsmanifestaties. Andere leden van de Moslimbroederschap zijn in hun eigen huis aangehouden. Katatni zei dat het moeilijk is een duidelijk beeld te krijgen van het aantal leden van het Moslimbroederschap dat nog vastzit. Katatni zei dat velen kort na hun aanhouding worden vrijgelaten, maar dat de golf van arrestaties voortduurt.

De parlementsverkiezingen in Egypte hebben plaats op 28 november. Op het spel staan 508 zetels in het parlement van het land in het uiterste noordoosten van Afrika.

Italiaanse minister kondigt vertrek aan

De Italiaanse minister van Gelijke Kansen, Mara Carfagna, stapt uit het kabinet van premier Silvio Berlusconi. Ze heeft dat tegen de krant Il Mattino gezegd, aldus het Italiaanse persbureau ANSA zaterdag.

Çarfagna zei dat ze niet alleen opstapt als minister. Ze verlaat ook de partij Volk van de Vrijheid van Berlusconi. Volgens Carfagna heeft ze te weinig invloed op het beleid.

De positie van de regering-Berlusconi wankelt. Voormalig bondgenoot Gianfranco Fini trok maandag vier bewindslieden terug uit de centrumrechtse regering van Berlusconi. De premier ligt onder vuur door onder meer seksschandalen en beschuldigingen van fraude.

Op 14 december stemt de Kamer van Afgevaardigden over een motie van wantrouwen tegen Berlusconi. In de Senaat stelt Berlusconi dan de vertrouwensvraag. Een dag later wil Carfagna opstappen.

Italiaanse minister kondigt vertrek aan
Italiaanse minister kondigt vertrek aan (Foto: ANP)

Bergsma zegeviert in marathon in Hoorn

Jorrit Bergsma heeft in Hoorn de vijfde wedstrijd om de KPN Marathon Cup gewonnen. De 24-jarige Fries was in de massasprint de snelste van een kopgroep van vijf man. Bij de Vrouwen was Foske Tamar van der Wal de rapste in de sprint.

Voorafgaande aan de race was er een minuut stilte voor de vrijdag overleden Gauke Nijholt (73). Hij was in het verleden trainer van vele marathonteams en coachte dit seizoen de damesploeg van CENNED. Als eerbetoon droegen alle schaatsers deze wedstrijd een zwarte rouwband.

In de wedstrijd bij de mannen ontstond er na een spervuur van demarages na zestig ronden een kopgroep van vijf man onder aanvoering van Bergsma. Het kwintet pakte een ronde voorsprong en mocht sprinten om de zege. Hierin was Bergsma de snelste voor Sander Kingma en Bart de Vries. Bergsma kwam afgelopen vrijdag nog in actie op de 5.000 meter in Berlijn waar hij als negende eindigde. "Ik ben in vorm. Ik had vandaag de kracht om aan te vallen. Ja, het was een druk weekeinde. Vandaag moest ik nog van Berlijn naar Hoorn reizen," zei de Fries die door de zege ook de leiding in het algemeen klassement overneemt.

Bij de vrouwen was Van der Wal de snelste in de massasprint. De 24-jarige Groningse bleef Elma de Vries en Wieteke Cramer voor. Kampioenschapsleidster Carla Zielman kwam net als Mariska Huisman ten val, waardoor Van der Wal de leiding in het klassement over kon nemen.

Onenigheid over einde Afghaanse gevechtsmissie

De NAVO begint volgend jaar aan de terugtrekking van de troepen uit Afghanistan. In 2014 moet de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land zijn overgedragen aan de Afghanen. Dat betekent niet dat het bondgenootschap Afghanistan in de steek laat, zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zaterdag.

Een medewerker binnen de regering van de Amerikaanse president Barack Obama liet echter weten dat er nog helemaal geen sprake is van een definitief einde van de gevechtsmissie. De Verenigde Staten zouden hun missie nog niet willen veranderen, omdat niet bekend is hoe de veiligheidssituatie in Afghanistan er in 2014 voorstaat. Ieder NAVO-lid maakt een eigen afweging over het veranderen van haar missie, aldus de bron.

Rasmussen, Obama, de Afghaanse president Hamid Karzai en de leiders van de 28 lidstaten van de NAVO spraken achter gesloten deuren over de exit-strategie uit Afghanistan. Daarnaast werd besproken hoe het bondgenootschap op de lange termijn advies, trainingen en logistieke hulp moet verlenen aan het Afghaanse leger.

Mogelijk wil de VS het einde van de gevechtsmissie niet kenbaar maken om de Taliban geen hoop te geven dat ze hun tegenstanders met geduld kunnen aftroeven. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het vertrouwen in het kunnen van de Afghaanse troepen niet al te groot is.

Robert Gibbs, woordvoerder van het Witte Huis, nuanceerde de uitlatingen van de Amerikaanse bron door te zeggen dat dan wel geen einddatum is geprikt, maar dat het wel mogelijk is dat de missie al in 2014 of daarvoor wordt beëindigd.

Woordvoerders van de NAVO benadrukten dat het bondgenootschap ook na de terugtrekking militair aanwezig zal blijven in Afghanistan. "Als de vijanden van Afghanistan denken dat ze kunnen wachten tot we vertrekken, hebben ze het verkeerde idee. We blijven zo lang als nodig is om het werk te voltooien."

Toch hebben veel landen al laten weten niet na 2014 in Afghanistan te willen blijven. Groot-Brittannië houdt 2015 als deadline aan.

Doden bij busongeluk Egypte

Bij een busongeluk bij de Egyptische badplaats Hurghada zijn acht toeristen om het leven gekomen en veertig gewond geraakt. Door een te hoge snelheid raakte de chauffeur de macht over het stuur kwijt, waarna de bus kantelde en enkele keren over de kop ging, zei een bron binnen de politie zaterdag.

Onder de doden waren drie Russen en een Oekraïner. De identiteiten van de andere slachtoffers zijn nog onbekend.

Historische prestatie squasher Anjema

Squasher Laurens Jan Anjema zal vanaf volgende maand de eerste Nederlander ooit zijn die in de top tien komt. Anjema won vandaag met 11-5, 11-5 en 11-1 van de Australiër Stewart Boswell waardoor hij morgen in de finale van het Dutch Open staat. Een finaleplaats was voldoende voor de top tien-plek op de wereldranglijst.

Morgen speelt Anjema tegen de Australiër Cameron Pilley. Deze klopte de Engelsman Chris Ryder met 11-9, 11-5 en 11-8.

André Rieu vindt het heerlijk om terug te zijn

André Rieu is dolgelukkig dat hij weer kan optreden. De 61-jarige violist was enige tijd geveld door een infectie, maar keerde deze week terug op het podium. "Het was spannend, maar het is zo heerlijk om terug te zijn", zei hij na afloop van zijn twee concerten in Brussel.

Rieu was twee maanden uit de roulatie wegens een aanhoudende virale infectie aan zijn evenwichtsorgaan. De violist vertelt dat hij nu alleen nog wat licht wordt in zijn hoofd als hij naar boven kijkt. "De doktoren zeggen dat die duizeligheid zal slijten. Ik kan er weer helemaal tegenaan", vertelde hij zaterdag in De Telegraaf.

Rieu geeft de komende tijd optredens in Mexico, de Verenigde Staten, Duitsland, Australië en Engeland. "Ik ga alle gemiste gezelligheid goedmaken!"

André Rieu vindt het heerlijk om terug te zijn (foto: Novum)

 

Drietal vermoord en in boom verstopt

De politie in de Amerikaanse staat Ohio heeft eerder deze maand drie vermoorde en in stukken gesneden lijken gevonden in een holle boom. De verdachte van de moorden heeft de politie via zijn advocaat laten weten waar zij de lijken konden vinden.

Op 11 november van dit jaar werden Tina Hermann, haar vriendin en haar zoon vermoord. Het drietal werd om het leven gebracht met messteken en de lichamen werden vervolgens in stukken gesneden. Daarna werden de lichaamsdelen, verpakt in zakken, in een holle boom in een wildreservaat in Ohio gedumpt.

De politie werd gewaarschuwd nadat Hermann niet op haar werk was verschenen. In haar huis werd vervolgens een grote hoeveelheid bloed gevonden en haar auto stond vlakbij een schoolcampus geparkeerd.

De 30-jarige Matthew Hoffman, verdachte van de moorden, hield zich in de buurt van de wagen op en werd ondervraagd. Kort daarna werd de 13-jarige dochter van de vrouw vastgebonden in Hoffmans kelder aangetroffen.

De werkloze boomchirurg wordt momenteel alleen vastgehouden voor ontvoering.

Saudische koning Abdullah in ziekenhuis opgenomen

Koning Abdullah van Saudi-Arabië is in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij last van zijn rug had gekregen door een bloedprop. Dat heeft het Saudische koninklijk paleis zaterdag bekendgemaakt.

Door de bloedprop was er druk komen te staan op de zenuwen rond een gescheurde tussenwervelschijf. Dokters hebben de 86-jarige koning opgedragen rust te houden.

Vanwege zijn gezondheidskwalen heeft Abdullah de afgelopen tijd diverse taken overgedragen aan ondergeschikten.


Saudische koning Abdullah in ziekenhuis opgenomen (Foto: Novum)

[WvdW] Uitslag Ajax - PSV

Ajax en PSV hebben vanavond in de Eredivisie gelijkgespeeld. In de Amsterdam ArenA eindigde de topper in een 0-0 gelijkspel. Hierdoor blijft PSV met 34 punten uit vijftien wedstrijden de koploper met drie punten voorsprong op FC Twente en zes op Ajax.

PSV begon sterk aan de wedstrijd en leek Ajax zijn wil te gaan opleggen. Maar dat gebeurde niet. Ajax dicteerde al snel het tempo en nam het initatief over. De Amsterdammers creëerden ook het meeste gevaar. Suaréz had in de eerste helft de grootste kans op de openingstreffer. Hij kwam alleen op het doel van PSV af, maar speelde de bal te ver voor zich uit. Ajax gaf achterin af en toe veel ruimte weg maar omdat het PSV ontbrak aan scherpte bleef dat zonder kansen.

Net na rust kreeg PSV een kans toen de kopbal van Marcelo van de lijn werd gehaald. Stekelenburg redde vervolgens met wat geluk bij een kopbal van Toivonen. PSV kwam goed weg toen scheidsrechter Kuipers in een actie van Pieters tegen invaller Sulejmani geen strafschop zag. De eindfase was rommelig en zorgde nog vlak voor tijd voor een rode kaart voor Lindgren van Ajax.

AFC Ajax

0 - 0

PSV

 
 Gele kaart: Anita, (AFC Ajax), Bouma, Marcelo, Afellay, (PSV)
 Rode kaart: Lindgren (90+2) (AFC Ajax),
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.082
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita (Sulejmani/58)
De Zeeuw
De Jong (Lindgren/76)
Enoh
Suarez
El Hamdaoui
Emanuelson
  Isaksson
Hutchinson
Marcelo
Bouma (Rodriguez/74)
Pieters
Afellay
Toivonen
Bakkal
Lens
Reis
Dzsudzsák

 

EU en VS willen samen veiliger internet

De Europese Unie en de Verenigde Staten gaan samen proberen internet veiliger te maken. Zij willen maatregelen tegen crimineel gebruik van het internet en tegen cyberaanvallen, waarbij wordt geprobeerd belangrijke computersystemen lam te leggen.

Dat maakten Europees president Herman Van Rompuy en de Amerikaanse president Barack Obama zaterdagavond in Lissabon bekend op een gezamenlijke persconferentie na de jaarlijkse VS-EU-top. De VS en Europa besloten een werkgroep op te zetten voor cyberveiligheid en cybercriminaliteit. De groep moet binnen een jaar met voorstellen komen.

Het was de eerste Amerikaans-Europese top met een Europees president. Obama noemde de top 'niet zo opwindend', omdat beide partijen het in principe overal over eens zouden zijn geweest.

Rode Kruis juicht uitspraak paus toe

Het Nederlandse Rode Kruis reageerde zaterdag positief op het standpunt van de paus dat condoomgebruik in bepaalde gevallen acceptabel is. "Dit is een eerste stap die het Rode Kruis toejuicht", zei een woordvoerder van de hulporganisatie.

"Dit is een steuntje in onze rug in de aanloop naar de Serious Request-week in de december. In de strijd tegen hiv en aids kan het Rode Kruis alle hulp gebruiken", aldus de zegsman. Tijdens Serious Request gaan drie radiopresentatoren zes dagen lang samen met het Rode Kruis zo veel mogelijk geld inzamelen voor kinderen in Afrikaanse aidslanden.

In een boek van een Duitse journalist, die gesprekken voerde met de kerkvorst, stelde de paus dat condoomgebruik soms moet kunnen om het risico op besmetting met hiv te verminderen.

Alonso voelt zich zoals het Nederlands elftal

Fernando Alonso zegt zich net zoals het Nederlands elftal te voelen vlak na de WK-finale. Oranje verloor de finale van Spanje, terwijl de Ferrari-coureur de wereldtitel in de Formule 1 in de laatste race aan Red Bull-rijder Sebastian Vettel verloor. Hij liet dit vandaag vanuit Abu Dhabi bij de bandentest van Pirelli weten.

"Hoe het was om na de ontgoocheling van afgelopen zondag weer de baan op te komen? Het is volkomen normaal dat we nog steeds erg teleurgesteld zijn over wat er gebeurd is. De spelers van het Nederlands elftal waren er eerst ook goed ziek van dat zij de finale van het WK hadden verloren, maar na een paar weken kwam het besef dat ze toch iets moois hebben bereikt. Ik denk dat het bij ons ook zo zal gaan. We zijn dan wel niet kampioen geworden, we hebben toch een geweldig seizoen achter de rug," zei Alonso die vandaag op het Yas Marina-circuit de snelste van de dag was.

Worms: Battle Islands binnenkort verkrijgbaar via PSN

Op 23 november zal via het PlayStation Network het nieuwe spel Worms: Battle Islands te verkrijgen zijn. In het nieuwste spel met de moordlustige wormpjes gaat het om ‘moderne conflicten'; er wordt gevochten in een nucleaire omgeving, een woestijn, onder water, in de jungle, in een chemische fabriek of op één van de polen.

Er zijn verschillende game-modes waarin gespeeld kan worden; Deathmath, Fortmode, Racing mode, Triathlon mode, en de nieuwste mode is de Tactics mode. In deze laatste mode is het de bedoeling dat je met je wormen een eiland aanvalt en overneemt. Op het eiland zal een voorwerp zijn, en elk voorwerp geeft je speciale gevechtsmogelijkheden. Als je online speelt kun je het voorwerp van een tegenstander afnemen als je wint.

In de single-player mode zijn er 70 verschillende uitdagingen die gespeeld kunnen worden, en er is zelfs een Weapon Factory om zelf wapens te creëren.

worms screenshot

 

Project Legacy en Brotherhood uitgelegd

Assassin's Creed: Project Legacy is al een tijdje te spelen op Facebook, namelijk sinds begin oktober, en geeft je wat extra's in Assassin's Creed: Brotherhood. Het is namelijk een zogenaamde "companion game," waarmee je dus dingen kan vrijspelen voor de game waar deze aan gelinkt is. Zo kan je bonus XP voor de console-game halen en zijn er 25 missies alleen vrij te spelen via Project Legacy.

In het onderstaande filmpje wordt nog eens duidelijk gemaakt hoe het allemaal in z'n werk gaat. Middels een vrij droog verhaal wordt er wat meer informatie gegeven over items die vrijgespeeld kunnen worden. Bijvoorbeeld nieuwe capes voor Ezio die alleen op deze manier te krijgen zijn en dat landmarks die gerestaureerd zijn in beide games beschikbaar zijn.

 

Prinses Margarita weer in verwachting

Prinses Margarita is in verwachting van haar tweede kind. Zij en haar man Tjalling ten Cate verwachten de baby volgend voorjaar. Dat heeft een woordvoerder van de familie bevestigd naar aanleiding van een bericht op de website van het blad Royalty.

De 38-jarige Margarita, de oudste dochter van prinses Irene, en haar echtgenoot hebben al een dochter. Julia kwam op 3 september 2008 ter wereld.

Het nieuws werd bekend op de dag dat Margarita's oudste broer, prins Carlos, voor de kerk in het huwelijk trad met Annemarie Gualthérie van Weezel in de Ter Kameren Abdij in Brussel. De prinses was een van de bruidsmeisjes.

Ten Cate is de tweede man van de prinses. Eerder was ze getrouwd met Edwin de Roy van Zuydewijn. Ze scheidden in 2006 na een hoop rumoer. In mei 2008 trouwde Margarita met haar huidige echtgenoot.

Prinses Margarita opnieuw in verwachting
Prinses Margarita opnieuw in verwachting (Foto: ANP)

Nederlander met 6 kilo coke in Peru gepakt

Een 36-jarige Nederlander is deze week op het internationale vliegveld nabij de Peruaanse hoofdstad Lima opgepakt, toen hij probeerde 5,9 kilo cocaïne het land uit te smokkelen. De man wilde met de drugs in zijn koffer naar Spanje vliegen. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE zaterdag.

Op het vliegveld Jorge Chávez worden regelmatig drugssmokkelaars aangehouden. Deze week werden ook twee Litouwers en een Peruaan gepakt voor een dergelijk drugsdelict.

Peru is na Colombia wereldwijd de grootste producent van cocaïne.

Uitslagen Eredivisie (20/11/2010)

Vanavond om 19:45 uur gingen er in de Eredivisie drie wedstrijden van start. Alle uitslagen en bijbehorende karakteristieken zijn hieronder terug te vinden.

FC Twente

1 - 2

AZ

 17' de Jong
   32' Elm
 63' Ortíz
 
 Gele kaart: Janssen (FC Twente), Moisander, Schaars (AZ)
 Rode kaart: Douglas (31) (FC Twente)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Leugers
Brama (Vujinevic/80)
De Jong
Janssen
Ruiz
Janko (Landzaat/46)
Chadli (John/87)
  Romero
Marcellis
Moisander
Jaliens
Klavan
Elm
Falkenburg (Sigthórsson/46)
Schaars
Holman (Benschop/81)
Pellè
Martens (Ortíz/46)

 


Vitesse

2 - 0

Heracles Almelo

 5' Pröpper
 86' Stevanovic
 
 
 Gele kaart: Quansah, Jallo (Heracles Almelo)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Kashia
van der Struijk
Rajkovic
Caldirola
Pröpper
Kingston (Matic/55)
Aissati
Jenner (Stevanovic/70)
Pedersen (Pluim/60)
Snijders
  Pasveer
Breukers
Maertens
van der Linden (Plet/75)
Ter Horst (Jallo/83)
Quansah
Overtoom
Fledderus
Douglas
Armenteros
Rendla (Everton/46)

 


De Graafschap

3 - 1

Roda JC

 23' Poepon
 25' Poepon
 76' Poepon
   45' Huysegems
 
 Gele kaart: Poepon (De Graafschap), Kah (Roda JC)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.004
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Wormgoor
J. Buijs
Fränkel
Rose
Meijer
Hersi (Hairemans/90+1)
Jungschläger
Overgoor (Kujala/75)
Poepon
de Ridder (Bargas/87)
  Tyton
Addo (Junker/46)
Wielaert
Kah
de Fauw
Sutchuin Djoum
Vormer
Janssen
Bodor
Meulens
Huysegems

Bioshock: Infinite is geen port op de PS3

Chris Kline, Technical Director bij Irrational Games, heeft aangegeven op hun forum dat de PS3-versie van Bioshock: Infinite geen port zal worden van de Xbox 360 of PC versie. Het team is nu zoveel groter dat er voor elke hardware een inhuis-team is dat naar de ontwikkeling van het spel kijkt.

Kline geeft aan dat de PS3 zijn sterke en zijn moeilijke kanten heeft en ook uitdagender is om ervoor te ontwikkelen. Daarom hebben ze ervoor gezorgd dat alle code voor de ontwikkelaars op de code voor de PS3-versie lijkt. Hierdoor wordt er optimaal voor de PS3 ontwikkeld maar de PC en Xbox 360 profiteren er ook van vanwege snelheids-verbeteringen.

Daarnaast heeft de ontwikkelaar wat extra maatregelen gemaakt om te zorgen voor een optimale ontwikkeling. Elke ontwikkelaar heeft een PS3 en Xbox 360 devkit op zijn of haar bureau staan om direct dingen te kunnen testen. Daarnaast wordt de code automatisch getest op de PS3 als een ontwikkelaar of ontwerper iets aanpast in het spel. De test gebeurt direct en als er problemen of rare dingen gebeuren in de test dan krijgt de ontwikkelaar direct een e-mail met een rapport erin.

Daarnaast heeft het bedrijf ook een handige meter aan hun software toegevoegd dat een ontwikkelaar, tekenaar of iemand anders wat wil toevoegen aan het spel kan zien of het geheugen van één van de hardware het wel aankan. Bioshock: Infinite staat gepland voor een release in 2012 voor de PC, PS3 en de Xbox 360. Bekijk de forumpost van Chris Kline door hieronder op het plaatje te klikken en iets naar beneden te scrollen.

Infinite

NL'er probeert Belgische vlag te stelen

Afgelopen nacht heeft een 21-jarige jongeman uit Delft geprobeerd de Belgische vlag van de gevel van het Antwerpse stadhuis te stelen. Het bleef bij een aantal pogingen, waarbij de vlaggenmast beschadigde.

De politie had de Nederlander, die overigens werd vergezeld door een andere man, meteen in de gaten met behulp van camera's. Politie en brandweer werden vervolgens naar de Grote Markt gestuurd om de diefstal te verijdelen en om de man eventueel van de gevel te halen.

De man stond alweer op de grond toen de politie arriveerde. De Delftenaar wilde naar eigen zeggen alleen maar een geintje uithalen. Een duur geintje waarschijnlijk, want hij draait op voor de gemaakte kosten.

Waarschuwingsschot stopt overvallers

De politie heeft zaterdag in het Limburgse Herten een waarschuwingsschot moeten lossen om twee overvallers te kunnen oppakken. De twee hadden rond 18.00 uur een supermarkt aan de Schoolstraat overvallen.

Of ze hierbij gebruik hebben gemaakt van wapens en of ze iets buit hebben gemaakt, is nog onduidelijk. De gealarmeerde politie kwam twee personen op een fiets tegen die voldeden aan het signalement. De politie maande ze tot stoppen, maar dat negeerden ze. De overvallers sloegen op de vlucht, maar stopten toen het waarschuwingsschot werd gelost. De politie onderzoekt de zaak.

Monty Python game in de maak

Zattikka heeft aangekondigd dat ze al bezig zijn met het gebruiken van de verworven rechten om Monty Python-games te gaan ontwikkelen. In eerste instantie zal het spel alleen op Facebook te spelen zijn, maar uiteindelijk zal het ook op het web gespeeld kunnen worden. Zattikka zelf zegt

"dat het spel een hommage zal zijn aan alle types, settings, sketches en komische benaderingen die Monty Python tot een wereldwijd fenomeen hebben gemaakt."

Tim Chaney, CEO bij Zattikka, liet weten dat het bedrijf van plan is om Monty Python, dat al twintig jaar geen nieuw materiaal heeft uitgebracht, als het ware over te brengen naar de 21e eeuw, om zowel de oude als de nieuwe fans een unieke belevenis te bezorgen.

"Vergeet Web 2.0, dit is Python twee punt één driekwart."

De Pythons zelf hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het spel, vooral Terry Gilliam. Doordat de mannen als het ware over de schouders van de ontwikkelaars meekeken, werd het team geïnspireerd om een spel te ontwikkelen dat aan de hoge standaarden kan voldoen die de Pythons met hun films hebben gesteld.

Meer details over het spel zullen begin december prijsgegeven worden door Zattikka. Eerdere spellen van hun hand zijn Finger Frenzy, Phantom Mansion-Red en Mr. Bean: Out of Control, voor iPhone en iPad.

monty python

Spoeddebat over WK voetbal

GroenLinks en de PvdA willen een spoeddebat met minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) over het WK voetbal dat Nederland met België wil organiseren. Aanleiding is een stuk in NRC Handelsblad zaterdag, waarin staat dat de Tweede Kamer onjuist is ingelicht over de baten van een eventueel WK voetbal in Nederland.

Groenlinks-Kamerlid Jesse Klaver stelt dat 'het zaakje stinkt'. "Dit is al het zoveelste akkefietje rond deze kwestie." De PvdA en GroenLinks hebben samen voldoende zetels in de Tweede Kamer om ervoor te zorgen dat het spoeddebat er komt.

In het stuk in de krant staat dat toenmalig minister van Sport Ab Klink over de opbrengsten van een eventueel WK voetbal in Nederland verwees naar de baten voor Duitsland toen het WK daar werd gehouden. De rooskleurige cijfers zouden echter niet van de Duitse overheid maar uit een omstreden rapport komen.

Klink vertelde de Kamer dat het WK in 2006 Duitsland 'alleen al aan belastingen een bedrag van 1,2 miljard euro heeft opgeleverd'. De Duitse overheid zou dat hebben berekend, maar een woordvoerder zegt in de krant van niets te weten. Het ministerie erkent dat er een fout is gemaakt met de bronverwijzing. De cijfers kwamen uit 'een Duits wetenschappelijk rapport'. Dit rapport is deels betaald door de Duitse voetbalbond DFB en is omstreden.

De fout lijkt te komen uit een tekst van de KNVB. Tijdens een vergadering met Klink en burgemeesters van de speelsteden zei de voetbalbond dat 'een rapport van de Duitse overheid van 6 december 2006 over het WK meldt dat de overheid 1,2 miljard aan belastingen heeft ontvangen', blijkt uit interne stukken. Die fout is door het ministerie overgenomen en gepresenteerd als feit.

Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lieten, mede door de lobby van de KNVB, een kosten-batenanalyse maken over een mogelijk WK. Toen daar een negatieve balans uit bleek werd een second opinion besteld, die positiever was. Deze informatie kwam terecht in een brief van Klink aan de Kamer.

70 procent treinen Utrecht rijdt weer

In en rond Utrecht is zaterdagmiddag het treinverkeer weer op gang gekomen. Vanaf drie uur gingen de eerste treinen weer rijden. Rond vijf uur reed 70 procent weer volgens de dienstregeling, meldde een woordvoerder van de NS.

Zaterdagavond zal de dienstregeling in het betrokken gebied tot die 70 procent beperkt blijven. Wel zijn alle treinstations weer bereikbaar. De inzet van bussen wordt afgebouwd. In de rest van het land was het treinverkeer normaal, aldus de NS

Spoorbeheerder ProRail verwacht dat zondag de treinen weer volgens de gebruikelijke dienstregeling rijden. De stremming ontstond vrijdagmiddag na een brand in de verkeersleidingspost in Utrecht.

70 procent treinen Utrecht rijdt weer
70 procent treinen Utrecht rijdt weer (Foto: ANP)

Speculeer erop los met deze teasers

Tegenwoordig wordt er erg vaak een plaatje of een hint afgegeven om mensen te laten speculeren over wat het kan zijn. Op deze manier kan er al behoorlijk al wat hype gegenereerd worden en FOK!games doet rustig hieraan mee want er zijn twee nieuwe teasers en beide hebben met de Video Game Awards te maken.

Als eerste hebben we een plaatje dat uit een reclame komt uit de Video Game Awards. Het plaatje laat ons "Infected? Report It" en "1 of 3" zien. De website VG247 heeft het over Left 4 Dead 3 alleen kan ik zelf die link niet helemaal leggen. Een andere gebruiker geeft aan dat het plaatje uit Dead Rising 2 kan komen maar weet het niet zeker. Het plaatje is te zien als je het filmpje pauzeert op 20 seconden.

De tweede tease is iets directer, het is er namelijk eentje van Sony. Het plaatje is opgestuurd naar de website van Joystiq en geeft aan dat er de dag na de VGA's, 12 december, een exclusieve onthulling voor de PS3 gedaan gaat worden. Meer informatie is er niet over maar het moet een grote onthulling zijn als er een speciaal evenement voor ge-organiseerd wordt.

Hieronder zie je eerst een screen van de teaser uit de VGA-reclame. Daaronder is de reclame met deze teaser erin en daaronder zie je de teaser van Sony.

Tease



Tease

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 13-11 tot en met 19-11-2010. Call of Duty: Black Ops blijft de leiding houden met de eerste drie plaatsen bezet. Daarnaast is de Wii versie ook de top tien binnen gekomen waardoor er nu vier CoD-games in de lijst staan. Kinect Adventures blijft stabiel op plaats zes.

De landbouw-simulator en Fable III zijn beide de lijst uit gegaan en we zien New Super Mario Bros weer terug in de lijst.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 PS3
CoD: Black Ops
1
2
2 Xbox 360
CoD: Black Ops 2 2
3 PC
CoD: Black Ops 3 2
4 Wii
Wii Party
5 6
5 PS3 FIFA 11
8 8
6 Xbox 360
Kinect Adventures
6 2
7 Wii CoD: Black Ops NIEUW 1
8 DS
Prof. Layton and the Lost Future
7 4
9 Wii New Super Mario Bros
RE 46
10 PC
Football Manager 2011
4 2
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

Uitslag Excelsior - VVV-Venlo

Vanavond stond in de Eredivisie het duel tussen Excelsior en VVV-Venlo op het programma. Hieronder vind je de uitslag van die wedstrijd.

Excelsior

1 - 0

VVV-Venlo

 75' Bergkamp
 
 
 Gele kaart: , Timisela, Van Kouwen, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: , Paauwe (74/2xg) (VVV-Venlo)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Nijhuis
Bijzonderheden: Vinken mist strafschop (75)
 
Opstelling:   Opstelling:
Paauwe
Bovenberg
Nieveld
Ramsteijn
Nelom
Clasie (Van Steensel/73)
Bergkamp
Koolwijk
Vincken (Alisic/79)
Fernandez
Wattamaleo (Lagouireh/64)
  Gentenaar
Timisela
Yoshida
Paauwe
Nkume
Van Kouwen
Ahahoui
Leemans (Uchebo/83)
Viana (Chula/59)
Boymans
Musa (De Regt/76)

JFK Greatest Man Award Jeroen Pauw

Jeroen Pauw heeft zaterdag de JFK Greatest Man Award ontvangen. Pauw kreeg de prijs uit handen van hoofdredacteur Willem Baars in de Passenger Terminal in Amsterdam.

De prijs wordt jaarlijks door het tijdschrift uitgereikt aan de meest stijlvolle, coole, creatieve, avontuurlijke, non-conformistische Nederlandse man met lef en ruggengraat en gevoel voor humor.

Matthijs van Nieuwkerk won de award vorig jaar, Peter R. de Vries in 2008. Hugo Borst mocht de prijs in 2007 in ontvangst nemen.

JFK Greatest Man Award voor Jeroen Pauw
JFK Greatest Man Award voor Jeroen Pauw (Foto: ANP)

Gemeenten snijden 9% in cultuur

Nederlandse gemeenten bezuinigen de komende twee jaar 173 miljoen euro op kunst en cultuur. Gemiddeld geven gemeenten in 2012 negen procent minder uit, een bedrag dat neerkomt op tien euro per inwoner.

Dat meldt RTL Nieuws zaterdag, dat samen met Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen hier onderzoek naar deed. Voor het onderzoek vulden 59 procent van de gemeenten met daarin 65 procent van de bevolking een enquête in.

Hieruit blijkt dat de gemeente Echt-Susteren met 41 procent het meest bezuinigt op kunst en cultuur, gevolgd door de gemeente Boxmeer, die dertig procent bespaart. Zaltbommel staat op de derde plek met 27,7 procent minder.

Hoewel de meeste gemeente gaan bezuinigingen, zijn er ook gemeenten die juist meer geld willen uitgeven aan kunst en cultuur. Zo gaat er bij de gemeente Schermer 31.000 euro extra naar cultuur, een stijging van bijna dertig procent voor deze kleine gemeente.

Tussen de grote steden bestaan daarnaast behoorlijke verschillen. Zo gaat de gemeente Den Haag 16,5 procent minder uitgeven aan kunst en cultuur, tegenover 4,8 procent minder in de gemeente Rotterdam. In Amsterdam en Utrecht wordt bijna tien procent bezuinigd op kunst en cultuur.

Testgame duizenden keren gedownload

Het iPhone-spel Jimmy Pataya is ruim honderdduizend keer verkocht. Dat hebben medewerkers van de Nederlandse gamestudio Paladin Studios donderdagavond bekendgemaakt. Jimmy Pataya is een behendigheidsspel waarbij een parachutespringer objecten moet ontwijken. De game is binnen twee weken gemaakt bij wijze van test.

De Haagse gamestudio wilde snel een iPhone-game maken om ervaring op te doen in het ontwikkelen van spellen voor de telefoon. Daardoor werd een spelletje verzonnen dat ontwikkeld, getest en door de keuring van Apple moest zien te komen. Dat werd Jimmy Pataya.

Paladin Studios won donderdagavond een Dutch Game Award voor de beste online game met het spel Enercities. In deze game moet de speler een stad onderhouden en gebruik maken van duurzame energie. Enercities is te spelen op de sociale netwerksite Facebook.

Verdachte diefstal uit instrumentenmuseum gepakt

Een 39-jarige man uit Tilburg is opgepakt voor de diefstal van zestig koperen muziekinstrumenten uit het Tilburgse instrumentenmuseum Muzima. De man heeft de instrumenten na de diefstal vermoedelijk in stukken gezaagd en wilde ze vermoedelijk verkopen.

De inbraak in het museum vond woensdag plaats. De man werd vrijdagochtend in de kraag gevat. De dag van de inbraak meldde een medewerker van een metaalverwerkingsbedrijf uit de regio Tilburg dat hem restanten van instrumenten waren aangeboden. In de ijzerhandel troffen agenten zo'n tien in stukken gezaagde instrumenten aan.

Het onderzoek wees vervolgens in de richting van de 39-jarige Tilburger. Donderdag doorzocht de politie de woning van de man. Daar werden geen instrumenten meer aangetroffen. Vrijdagochtend meldde de man zich op een politiebureau.

Tijdens het verhoor vertelde de man dat hij de instrumenten langs de weg had gevonden.

Kubica: "Pirelli-test zegt niets over 2011"

Volgens Renault-coureur Robert Kubica moet er weinig waarde worden gehecht aan de tijden die neergezet zijn bij de eerste test op Pirelli-banden. De Pool meldt dat het ging om het verzamelen van data op basis waarvan de bolide voor 2011 gebouwd zal gaan worden.

"Een paar jaar terug stapten we van Michelin over naar Bridgestone en toen hadden we in het begin ook geen idee wat ons overkwam. En in dit geval hebben we de afstelling niet eens écht aangepast omdat de auto en banden ook nog veranderen," zei Kubica tegen Autosport. Door de nieuwe regels worden de auto's anders dan dit jaar en ook de banden zullen nog verder ontwikkeld worden. Ook was het testen niet representatief, omdat er voor de zevende dag met F1-bolides in Abu Dhabi werd gereden en er hierdoor veel rubber op het circuit lag.

Kubica was de slijtage van het rubber wel opgevallen. "Over de kwaliteit van de banden maak ik me geen zorgen, maar wel een beetje over de mate van slijtage. Ik heb geen coureur gezien die zestig ronden op één setje kon rijden. Gelukkig is de start van het nieuwe seizoen nog ver weg."

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vanmiddag stond de veertiende speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs op het programma. De topclubs maakten geen fout. Zowel de gedeelde koplopers Spakenburg en IJsselmeervogels als achtervolger Rijnsburgse Boys wist te winnen. De overwinning van Spakenburg op middenmoter Flevo Boys werd verwacht, IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys wonnen een lastig uitduel. De landskampioen klopte nummer vijf SC Genemuiden, terwijl Rijnsburg de derby bij nummer vier Katwijk won.

Onderin troffen de twee ploegen die voor vandaag hekkensluiter waren elkaar. FC Lisse won dit duel bij ARC en schoof direct flink op in de stand, omdat Hoek en Sparta Nijkerk niet wisten te winnen.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
ARC FC Lisse 1-3
Barendrecht HHC Hardenberg 0-3
CSV Apeldoorn Hoek 2-1
Excelsior '31 Capelle 2-0
SC Genemuiden IJsselmeervogels 0-2
Harkemase Boys Sparta Nijkerk 3-0
Katwijk Rijnsburgse Boys 1-2
Spakenburg Flevo Boys Emmeloord 4-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spakenburg 14 9 3 2 30 45 - 19
2 IJsselmeervogels 14 9 3 2 30 24 - 14
3 Rijnsburgse Boys 14 8 5 1 29 32 - 15
4 Katwijk 13 7 2 4 23 21 - 15
5 SC Genemuiden 14 7 2 5 23 23 - 25
6 HHC Hardenberg 14 6 2 6 20 21 - 13
7 Excelsior '31 14 5 5 4 20 21 - 19
8 Capelle 13 5 3 5 18 16 - 15
9 Harkemase Boys 14 5 3 6 18 22 - 21
10 Flevo Boys E. 14 4 5 5 17 18 - 22
11 Barendrecht 14 5 2 7 17 12 - 20
12 CSV Apeldoorn 14 4 4 6 16 17 - 27
13 FC Lisse 14 3 4 7 13 17 - 25
14 Sparta Nijkerk 14 3 3 8 12 14 - 27
15 Hoek 14 3 2 9 11 10 - 21
16 ARC 14 2 4 8 10 14 - 29

Premium benzines niet goedkoper en schoner

Zogenoemde premium benzines zijn helemaal niet goedkoper en minder vervuilend. Dat meldt het televisieprogramma Kassa zaterdag, dat de afdeling autotechniek van de Hogeschool Arnhem Nijmegen onderzoek heeft laten uitvoeren naar deze benzines.

De benzines met namen als Total Excellium, BP Ultimate en Shell V-power zijn gemiddeld vier procent duurder dan merkloze benzine. Oliemaatschappijen claimen op basis van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dat auto's er zuiniger mee rijden en dat minder vervuilende stoffen worden uitgestoten. De onderzoeksmethodes en resultaten worden volgens Kassa echter 'angstvallig geheimgehouden'.

Voor het onderzoek werd een testauto in een laboratorium aangedreven met Shell Fuelsave, Total Excellium, BP Ultimate en merkloze benzine. De auto werd blootgesteld aan een vooraf vastgelegde en volgens het programma realistische nagebootste rit. Ook werden duurtesten gedaan. "Uit alle tests kwam geen enkele benzine er beter of slechter uit dan de merkloze brandstof", stelt Kassa. Ook in de uitstoot werden geen verschillen aangetroffen.

Volgens Kassa is hiermee voor het eerst wetenschappelijk aangetoond dat premium benzine niet werkt. Dat sommige chauffeurs de ervaring zeggen te hebben zuiniger en prettiger te rijden met premiumbenzine, komt volgens onderzoekslieder Bram Veenhuizen mogelijk door een placebo-effect. "Als je meer betaalt voor je benzine, ga je misschien rustiger rijden en dat kan al snel een besparing van tien tot vijftien procent opleveren."

[WB] Boer: "Ooit zullen we Wolf verslaan"

Margot Boer eindigde vanmiddag bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn wederom achter de ongenaakbare Jenny Wolf. De Nederlandse sprintster geeft echter nog niet de hoop op om de Duitse eens te verslaan.

"Ooit komt de dag dat we haar zullen verslaan", zei de Liga-rijdster. "Hopelijk schaats ik dan nog", voegde ze daar lachend aan toe.

"Maar ik wil me ook niet alleen maar op haar focussen. Voor mij is dit seizoen het WK sprint het allerbelangrijkste en dan is de 1.000 meter ook belangrijk," besloot Boer.

Benítez blijft koel ondanks toenemende druk

Internazionale kan dit seizoen nog niet overtuigen. Trainer Rafael Benítez voelt de druk, maar de Spanjaard blijft rustig.

De toekomst van Benítez hangt volgens Italiaanse media aan een zijden draadje. De clubleiding van Inter zou vraagtekens hebben bij zijn werkwijze. De Spanjaard zou mede door de matige resulaten nog twee duels krijgen om het bestuur te overtuigen. Inter moet de komende wedstrijden zien af te rekenen met Chievo Verona en FC Twente.

Benítez voelt de druk. "Ik blijf gewoon kalm en ik ga door met waar ik mee bezig was", zei de trainer van Inter tegen Italiaanse media. De trainer wijt de matige resultaten aan de vele blessures. Daar moet het bestuur volgens hem ook rekening mee houden. "De president weet ook dat het moeilijk is met zoveel blessureleed."

Benitez weet wat nodig is om van de vijfde plaats af te komen. "We moeten gewoon winnen en keihard werken. We weten dat het een moeilijke seizoen wordt, maar als één van roeiers uitvalt moet een ander zijn rol overnemen", aldus de Spanjaard.

Benítez mist tegen Chievo Verona elf spelers vanwege diverse blessures.

FC Twente en AZ starten ongewijzigd

FC Twente begint vanavond in een ongewijzigde formatie tegen AZ. Trainer Michel Preud'homme zag, na het verlies tegen NAC Breda (2-1), geen aanleiding om aan de bestaande basis te sleutelen. De Tukkers moeten het overigens wel doen zonder Dwight Tiendalli, die nog altijd geblesseerd is.

Bij AZ is Jonathas de enige afwezige. De Braziliaan is door priveómstandigheden nog altijd niet in de gelegenheid om voor AZ uit te komen. Voor de rest handhaaft trainer Gert-Jan Verbeek dezelfde elf als vorige week tegen Ajax (2-0).

Rusland wil meedoen met raketschild NAVO

Rusland wil met de landen van de NAVO werken aan een raketschild dat Europa moet beschermen. Ook bevestigden Rusland en de NAVO dat ze geen gevaar voor elkaar vormen. "We hebben een nieuwe start gemaakt", zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zaterdag.

Onlangs meldde de Moskouse krant Nezavisimaja Gazeta dat Rusland van de NAVO in ruil voor de deelname aan het Europese raketschild Amerikaanse satellietgegevens van landen als Noord-Korea krijgt. Er zouden voor Moskou nog meer voordelen in het verschiet liggen bij meer toezeggingen.

Rusland wil meedoen met raketschild NAVO
Rusland wil meedoen met raketschild NAVO (Foto: ANP)

Testdag Abu Dhabi 20 november

Fernando Alonso heeft op de tweede bandentestdag op het circuit van Abu Dhabi de snelste tijd neergezet. De Spanjaard was drie tienden sneller dan Sebastian Vettel. Rubens Barrichello reed de derde tijd, gevolgd door Robert Kubica en Mercedes-testrijder Gary Paffett.

Uitslag 20 november

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:40.529 -.--- 105
2 S. Vettel Red Bull Racing 1:40.825 +0.296 66
3 R. Barrichello Williams 1:41.294 +0.765 100
4 R. Kubica Renault 1:41.614 +1.085 91
5 G. Paffett McLaren-Mercedes 1:41.622 +1.093 46
6 O. Turvey McLaren-Mercedes 1:41.740 +1.211 30
7 M. Schumacher Mercedes 1:41.757 +1.228 74
8 P. di Resta Force India 1:41.869 +1.340 35
9 K. Kobayashi BMW Sauber F1 Team 1:42.110 +1.581 43
10 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:42.145 +1.616 98
11 V. Liuzzi Force India 1:42.416 +1.887 47
12 S. Pérez BMW Sauber F1 Team 1:42.777 +2.248 45
13 J. Trulli Lotus 1:44.521 +3.992 83
14 P. Maldonado HRT 1:44.768 +4.239 65
15 T. Glock Virgin 1:44.783 +4.254 82

 

Gecombineerde uitslag 19 en 20 november

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Massa Ferrari 1:40.170 -.--- 94
2 S. Vettel Red Bull Racing 1:40.500 +0.330 143
3 F. Alonso Ferrari 1:40.529 +0.359 105
4 G. Paffett McLaren-Mercedes 1:40.874 +0.704 140
5 K. Kobayashi BMW Sauber F1 Team 1:40.950 +0.780 126
6 R. Kubica Renault 1:41.032 +0.862 130
7 R. Barrichello Williams 1:41.294 +1.124 191
8 P. di Resta Force India 1:41.615 +1.445 56
9 O. Turvey McLaren-Mercedes 1:41.740 +1.570 30
10 M. Schumacher Mercedes 1:41.757 +1.587 74
11 N. Rosberg Mercedes 1:41.778 +1.608 81
12 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:42.019 +1.849 71
13 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:42.145 +1.975 98
14 V. Liuzzi Force India 1:42.416 +2.246 47
15 S. Pérez BMW Sauber F1 Team 1:42.777 +2.607 45
16 A. Sutil Force India 1:42.859 +2.689 20
17 T. Glock Virgin 1:44.124 +3.954 160
18 J. Trulli Lotus 1:44.521 +4.351 83
19 H. Kovalainen Lotus 1:44.686 +4.516 88
20 P. Maldonado HRT 1:44.768 +4.598 148

Ferreira nieuwe trainer van Panathinaikos

Jesualdo Ferreira heeft onderdak gevonden bij de Griekse topclub Panathinaikos. Ferreira werd eerder ontslagen bij Málaga.

Panathinaikos maakt de komst van Ferreira vandaag bekend via de officiële kanalen. De Portugese oefenmeester tekent een contract voor anderhalf seizoen bij de club uit Athene. Fereirra was eerder succesvol bij FC Porto.

De nieuwe trainer van Panathinaikos leidde Porto in het verleden naar drie landskampioenschappen. Ferreira vertrok na de succesvolle periode in eigen land naar Málaga. In Andalusië kende de Portugees minder succes.

Begin deze maand werd Ferreira op straat gezet door Málaga. Panathinaikos sloeg vervolgens toe en haalde de Portugese trainer binnen als opvolger van de Poolse interim-trainer Jacek Gmoch. Nikos Noplias was eerder al vertrokken.

Activision blij met reorganisatie van Infinity Ward

Het succes van Call of Duty: Black Ops heeft ervoor gezorgd dat het vertrouwen van Activision en Vivendi terug is. Dat heeft de CEO van Vivendi Jean-Bernard Lévy gezegd. Hij heeft er vertrouwen in dat het succes van Black Ops elk jaar weer behaald kan worden.

Na de breuk met Infinity Ward eerder dit jaar, bevestigt Lévy dat het gereorganiseerde Infinity Ward weer aan Call of Duty-games werkt.

“The Treyarch studio, which made this year’s game, has done better than what the Infinity Ward studio could achieve a year ago,” said Levy. “We have reconstructed Infinity Ward. We have been very happy with the way we have been able to reconstruct it."

“We also have a third studio which was created about a year-and-a-half ago called Sledgehammer, which is working on Call of Duty properties. We believe this set up of studios working on Call of Duty has demonstrated it can do very well.”

Black Ops heeft het oude record van Modern Warfare 2 verbroken met 650 miljoen dollar aan omzet in de eerste vijf dagen.

  http://i.fokzine.net/upload/10/11/101120_192227_call-of-duty-black-ops-logo-600x3061.jpg

Tweede brons voor Wammes op sprong

Jeffrey Wammes is bij de wereldbekerwedstrijden in Glasgow derde geworden op het onderdeel sprong. Wammes, die al zeker was van de eindzege van de wereldbeker op sprong, had een puntentotaal van 15.755.

De zege ging naar de Chileen Gonzalez terwijl het zilver door de Brit Theo Seager werd veroverd. De andere Nederlander in de finale op sprong, Bart Deurloo, eindigde als zevende met een score van 15.512.

Paris Hilton vervult taakstraf in stijl

Paris Hilton heeft vrijdag een gedeelte van haar taakstraf vervuld. De 29-jarige hotelerfgename moest een muur voorzien van een nieuwe laag verf, maar dat weerhield haar er niet van een trendy outfit met hoge hakken aan te trekken.

Paris moest vrijdag met enkele anderen de straten van Hollywood opknappen. De socialite kreeg een verfroller in haar handen gedrukt om met graffiti besmeurde muren een nieuw kleurtje te geven. Paris droeg tegen de regels in hoge hakken en had een rode zonnebril bij zich. Entertainmentsite Radar Online schrijft dat ze haar kleding gelukkig kon beschermen tegen de verf met een gele overall.

De taakstraf is onderdeel van de straf die de rechter Paris oplegde naar aanleiding van haar arrestatie in Las Vegas. De hotelerfgename werd daar afgelopen zomer gearresteerd met cocaïne op zak. Haar werd ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar, een boete van tweeduizend dollar en deelname aan een anti-drugscursus opgelegd.

Paris Hilton vervult taakstraf in stijl (foto: Novum)

 

Yale geeft Peru kunstvoorwerpen terug

De Amerikaanse universiteit Yale heeft toegestemd Peru duizenden kunstvoorwerpen terug te geven, die bijna een eeuw geleden werden meegenomen uit de Inca-citadel Machu Picchu. Dat heeft de Peruaanse president Alan Garcia vrijdag gezegd.

Begin 2011 wordt begonnen met het terugsturen van meer dan vierduizend voorwerpen, waaronder aardewerken potten, textiel en botten. De voorwerpen werden tussen 1911 en 1915 meegenomen door de wetenschapper Hiram Bingham III.

De afgelopen weken voerde de Peruaanse regering een agressieve internationale campagne om de universiteit onder druk te zetten. Garcia schreef onder meer een brief aan president Barack Obama, waarin hij de Amerikaanse leider om hulp verzocht.

De ruïnes van Machu Picchu, gelegen op een bergtop in de Andes, zijn de belangrijkste toeristische trekpleister in Peru. De citadel werd zo'n zeshonderd jaar geleden gebouwd door de Inca's, die voor de komst van de Spanjaarden in de zeventiende eeuw in Peru aan de macht waren.

Peru probeert de kunstvoorwerpen al jaren terug te krijgen. Naast de al eerder genoemde voorwerpen bestaat de verzameling ook uit bronzen, gouden en andere metalen objecten, mummies, schedels en keramiek.

Paus: soms is condoomgebruik oké

Paus Benedictus XVI is bijgetrokken wat betreft zijn mening over condoomgebruik. In een boek dat dinsdag uitkomt zegt hij dat het gebruik van condooms in bepaalde gevallen acceptabel is, vooral om het risico op besmetting met hiv te verminderen.

Benedictus baarde vorig jaar opzien tijdens zijn eerste officiële bezoek aan Afrika door te zeggen dat het gebruik van voorbehoedsmiddelen het aidsprobleem juist verergert.

Het boek 'Light of the World: The Pope, the Church and the Signs of the Times' (Het licht van de wereld: de paus, de kerk en de tekenen des tijds) is gebaseerd op twintig uur aan gesprekken tussen de Duitse journalist Peter Seewald en de 83-jarige paus. De twee spraken elkaar in juli in het zomerverblijf van de kerkleider in Duitsland. Seewald zei weinig jongeren te kennen die zo levendig, nieuwsgierig en modern zijn als de paus.

Obama vraagt serieuze bijdrage van Nederland

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Nederland om een 'serieuze bijdrage' gevraagd voor de trainingsmissie van militairen en agenten in Afghanistan. Dat verklaarde premier Mark Rutte zaterdagmiddag na de NAVO-top in Lissabon, waar hij met de president heeft gesproken.

Volgens Rutte erkende Obama dat Nederland al een zeer grote bijdrage heeft geleverd aan de buitenlandse troepenmacht in Afghanistan. "Hij vroeg dan ook geen duizenden manschappen", aldus de premier.

Op de NAVO-top beloofden 27 van de 28 lidstaten een bijdrage. Alleen Nederland kon geen toezeggingen doen.

Volgens Rutte was Obama niet teleurgesteld. "Hij weet van de politieke situatie in Nederland", aldus de premier, verwijzend naar zijn minderheidsregering van VVD en CDA. De president zou Nederland opnieuw hebben gecomplimenteerd voor de inzet in Afghanistan.

Obama vraagt serieuze bijdrage van Nederland
Obama vraagt serieuze bijdrage van Nederland (Foto: ANP)

Feyenoorders in de eerste klas

Zondagmorgen 11:45 uur. Door een toevalligheid zit ik in de trein van Groningen naar Rotterdam. Belangrijk detail: ik bevind me in de eerste klas. Vlak bij mij in de buurt zit een groepje Feyenoord-fans annex boerenpummels uit Gerkesklooster. Dat laatste weet ik niet zeker, maar gok ik omdat ik ze nauwelijks kan verstaan. De jongens dragen afgetrapte gympies, een vale spijkerbroek en een te groot zittende Feyenoord-sweater. Ze zien er dreigend uit met hun norse koppen, waarvan het lijkt alsof ze er uren mee hebben vastgezeten in hun Marshall & Sons maaidorser. Feyenoord moet voetballen en wordt vanmiddag aangebruld door deze schare heikneuters.

Tienduizenden schreeuwen om cultuur

Tienduizenden mensen hebben zaterdag in het hele land geschreeuwd voor cultuur. In ongeveer zeventig plaatsen in Nederland werden zaterdag protestbijeenkomsten georganiseerd tegen de bezuinigingen op de culturele sector en de verhoging van de btw op toegangskaartjes.

Hoeveel mensen naar de bijeenkomsten zijn gegaan, is nog onduidelijk. In Amsterdam en Utrecht waren in ieder geval al vele duizenden mensen op de been. De organisatie, die in ieder geval al een beeld heeft van het aantal deelnemers in Amsterdam en Utrecht, is erg tevreden over de opkomst. "Maar op zeventig plaatsen in Nederland wordt geschreeuwd om cultuur. Hoe het beeld in kleine plaatsen is, weten we nog niet."

Ook over het enthousiasme onder de mensen is de organisatie zeer te spreken. "Je ziet dat het leeft. Hiermee laten we echt goed de stem van het publiek horen." De meeste bijeenkomsten vonden in de middag plaats en zijn inmiddels voorbij.

Doel van de acties is een collectieve schreeuw van protest te laten horen tegen de kabinetsplannen. De culturele organisaties die de acties op touw hebben gezet, stellen dat het kabinet een frontale aanval inzet op kunst en cultuur. Er wordt 200 miljoen euro bezuinigd, en bovendien gaat de btw op toegangskaartjes omhoog van zes naar negentien procent.

Op het Leidseplein in Amsterdam hield een dwarsdoorsnede van het Amsterdamse culturele leven 'one-minute-statements', onder wie Sylvia Toth. In Utrecht werd vanaf het begin van de middag tot circa 15.00 uur vanaf de Neude geschreeuwd. Hierbij werd een bewerkte versie van de negende symfonie van Beethoven ten gehore gebracht. Verder luidde in Breda het klokkenluidersgilde de noodklokken en kwam in Almere zelfs Sinterklaas in actie. Samen met kinderen schreeuwde hij daar sinterklaasliedjes.

Of de acties succes zullen hebben, valt nog te bezien. Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) stelde vrijdag dat de cultuursector juist blij moet zijn, omdat die straks minder afhankelijk is van subsidies. "Gebruik je creativiteit.", was zijn advies aan culturele instellingen die straks in financiële nood raken.

Waarop het kabinet precies gaat bezuinigen, is nog niet bekend. Zijlstra werkt nog aan een plan. In het regeerakkoord staat wel dat het Muziekcentrum van de Omroep wordt opgeheven. Daaronder vallen onder meer het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest.

[WB] Davis: "Ik ben moe"

Shani Davis leed vanmiddag bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn een zeldzame nederlaag op de 1.500 meter. De Amerikaan werd met een tijd van 1.46,38 zevende.

Davis zei na afloop dat hij echter niet ongerust is. "Ik ben alleen wat moe, ik heb rust nodig," aldus de Amerikaan die sinds dit seizoen samenwerkt met coach Peter Mueller en dus ook een andere trainingsaanpak heeft. "Misschien moet ik inderdaad wat zaken finetunen met mijn coach, maar daar ga ik pas na dit weekeinde over praten. Morgen staat eerst nog de 1.000 meter op het programma."

PC-versie Black Ops gepatcht, singleplayer én multiplayer

Nadat de consoleversies van Call of Duty: Black Ops deze week al waren geupdatet, is nu de PC-versie aan bod. Er is een update voor zowel de multiplayer als de singleplayer beschikbaar op Steam. De updates zijn vooral om het spel wat soepeler te laten lopen.

De updates zullen vanzelf worden gedownload als je Call of Duty: Black Ops opstart via Steam. Hieronder de details van beide patches.

Call of Duty: Black Ops – Multiplayer PC Updates

  • CPU performance improvements
  • Server browser bug fixes and tweaks to populate faster and do full refresh less often
  • Fixed crash when viewing leaderboards if player has more than 99 friends
  • Fix for locked ADS after pressing shift-TAB to bring up Steam overlay
  • Fix for ADS while holding shift as a sniper

Call of Duty: Black Ops – Single Player PC Updates

  • CPU performance improvements
  • Zombie matchmaking improvements
  • Fix for locked ADS after pressing shift-TAB to bring up Steam overlay
  • Fix for ADS while holding shift as a sniper

Rusland wacht historische uitnodiging van NAVO

De NAVO bereidde zich zaterdag in Lissabon voor op het versturen van een historische uitnodiging om Rusland te vragen deel te nemen aan het raketschild dat Europa moet beschermen tegen een Iraanse raketaanval. De uitnodiging is een mijlpaal in de geschiedenis van het bondgenootschap, dat werd opgericht om de dreiging van de Sovjet-Unie tegenwicht te bieden.

De Amerikaanse president Barack Obama kreeg vrijdag de steun van andere NAVO-lidstaten voor zijn plannen om in Europa een raketschild aan te leggen. De betrokkenheid van Rusland bij het schild wordt van groot belang geacht, zo groot, dat tijdens de NAVO-top in Lissabon een onderhoud is ingepland met de Russische president Dmitri Medvedev.

Twee belangrijke vragen omtrent het raketschild -werkt het? en kan Europa het betalen?- werden voor het moment genegeerd om de overeenkomst te vieren als een moment van toegenomen solidariteit binnen de NAVO.

Iran werd niet bij name genoemd, op verzoek van NAVO-lid Turkije, dat dreigde de overeenkomst te blokkeren als openlijk werd gezegd dat het schild bedoeld is als vededigingsmiddel tegen zijn sjiitische buurman.

Het raketschild bestaat uit een systeem van Amerikaanse onderscheppingsraketten en radars dat moet worden verbonden met Europese ballistische defensiesystemen.

Demonstratie extreemrechts rustig verlopen

De demonstratie van de extreemrechtse Nationale Jeugd Nederland (NJN) zaterdag in Den Haag is rustig verlopen. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan en er is niemand opgepakt, meldt een politiewoordvoerder na afloop.

De NJN demonstreerde zaterdag voor de vrijlating van 'politieke gevangenen' in het buitenland. Zo'n zeventig betogers liepen van het station naar de Spaanse ambassade en weer terug.

De nationalistische groepering stelt dat in Nederland en in andere landen leden van soortgelijke organisaties onterecht lang vastzitten. Zij zouden een zwaardere straf dan gebruikelijk krijgen 'enkel uit politieke overwegingen'.

Zwarten en indianen VS krijgen genoegdoening

Zwarte boeren en indianen in de Verenigde Staten zijn dichtbij het treffen van een schikking met de Amerikaanse regering, die zij beschuldigen van decennialange discriminatie en diefstal.

Vrijdag nam de Senaat wetgeving aan waarmee omgerekend bijna negenhonderd miljoen euro beschikbaar wordt gemaakt voor schadevergoedingen voor zwarten die door het ministerie van landbouw zijn gediscrimineerd. Voor Amerikaanse indianen, wier inkomsten jarenlang door het ministerie van binnenlandse zaken afhandig werden gemaakt, komt bijna twee en een half miljard euro beschikbaar.

"De Senaat heeft eindelijk het juiste gedaan", zei John Boyd, het hoofd van de Nationale Bond voor Zwarte Boeren. "Ze hebben de wereld laten zien dat burgerrechten nog altijd iets waard zijn in Amerika."

Ook president Barack Obama was vol lof. Hij zei dat zijn regering tevens werkt aan een schikking voor Hispanics en vrouwelijke boeren. De door de Senaat aangenomen wetgeving gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden, waar zij ook zeer waarschijnlijk wordt aangenomen.

Amerikaanse indianen zeggen dat de regering als sinds 1887 toestond dat zij werden afgezet en daardoor opbrengsten misliepen van olie, gas, hakhout en weidevelden. Zwarte boeren werden gediscrimineeerd bij de toekenning van leningen en andere hulp.

Veldrijder Pauwels zegeviert in Hasselt

De Grote Prijs van Hasselt, de derde wedstrijd in de strijd om de Gazet van Antwerpen-trofee, is gewonnen door Kevin Pauwels. De Belg kwam solo over de meet.

Sven Nys had als eerste vandaag de aanval gekozen en hij kreeg wereldkampioen Zdenek Stybar in zijn wiel mee. Het duo werd echter bij gehaald door Pauwels, Bart Wellens en Bart Aernouts. In de slotronde sprong Pauwels vervolgens weg uit de kopgroep en met een voorsprong van twee seconden op Stybar en Nys kwam hij over de finish. Beste Nederlander was Thijs van Amerongen met de elfde plaats.

Na drie van de acht wedstrijden in de Gazet van Antwerpen-trofee gaat Zdenek Stybar met 70 punten aan de leiding. Pauwels staat tweede met 66 punten, Nys bezet met 49 punten plaats drie.

Schoten gevallen in onrustig Madagascar

Tijdens een confrontatie tussen het leger van Madagascar en een groep dissidente officieren die eerder deze week nog probeerde een staatsgreep te plegen, zijn zaterdag schoten gevallen. Wie de wapens afvuurde, is nog onduidelijk.

Honderden militairen arriveerden in legervrachtwagens bij de luchthaven van de hoofdstad Antananarivo, waar de twee groepen elkaar ontmoetten.

Opstandige officieren lieten woensdag weten de macht te hebben gegrepen van Andry Rajoelina, die zelf vorig jaar na een coup aan de macht kwam. Sindsdien verschansten de officieren zich op hun basis.

Haase krijgt prijs voor comeback van het jaar

Robin Haase heeft van zijn collega's op de ATP-Tour de prijs voor de comeback van het jaar gekregen. Haase maakte dit jaar zijn rentree nadat hij lang met knieproblemen kampte. In 2010 won hij vijf challengers en bereikte hij deze maand de kwartfinale van het ATP-toernooi in Basel.

Door zijn prestaties van dit jaar maakte hij een fikse sprong op de wereldranglijst. Hij steeg ruim zeshonderd plaatsen en is nu de nummer 59 van de wereld.

'Al-Qaeda heeft Rijksdag in het vizier'

Al-Qaeda en zijn handlangers plannen een aanval op het Duitse parlement in Berlijn. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel zaterdag in een voorpublicatie op de website.

Zes terroristen zouden het historische Rijksdaggebouw in de Duitse hoofdstad, waar het parlement zetelt, in februari of maart gaan aanvallen en daarbij mensen willen gijzelen. Twee van de zes zouden zich al in Duitsland bevinden, vier anderen zouden klaar staan om af te reizen, aldus het tijdschrift.

De Duitse federale recherche is op de hoogte van de plannen door onderschepte telefoontjes van een buitenlandse militant, die uit een extremistische groepering zou willen stappen.

Er zijn extra hekken om het gebouw gezet als onderdeel van extra veiligheidsmaatregelen.

'Al-Qaeda heeft Rijksdag in het vizier’
'Al-Qaeda heeft Rijksdag in het vizier' (Foto: ANP)

[WB] Břkko wint schaatsmijl, Groothuis derde

Håvard Bøkko heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn de 1.500 meter bij de mannen gewonnen. Met 1.45,27 bleef hij als enige onder de 1.46. Stefan Groothuis was met de derde plaats de beste Nederlander.

In de derde rit moest Rhian Ket het opnemen tegen de Rus Jevgeny Lalenkov. De twee waren aan elkaar gewaagd en pas in de laatste ronde zorgde Ket voor het verschil. Hij kwam in 1.46,49 over de finish, de tot dan snelste tijd. In de rit die volgde dook Trevor Marsicano met 1.46,15 onder die tijd. Dankzij een goed opgebouwde race verbeterde Håvard Bøkko in de zesde rit de snelste tijd naar 1.45,28.

Mark Tuitert, de olympisch kampioen op deze afstand, moest het opnemen tegen landgenoot Stefan Groothuis. Groothuis nam in het begin de regie in handen en Tuitert kon niets anders doen dan volgen. Groothuis wist de voorsprong door een laatste binnenbocht vast te houden en kwam in 1.46,31 over de finish.

Simon Kuipers moest het in de laatste rit opnemen tegen Shani Davis. De twee begonnen langzaam maar schroefden het tempo langzaam op. Bij de bel voor de laatste ronde had Davis een kleine voorsprong op Kuipers. Kuipers wist echter door de laatste buitenbocht langszij te komen maar de tijden van beide heren waren niet goed voor een plek op het podium.

Uitslag 1.500 meter mannen

# Schaatster Nat. Tijd
1 Håvard Bøkko Noo 1.45,27
2 Trevor Marsicano USA 1.46,15
3 Stefan Groothuis Ned 1.46,31
4 Alexis Contin Fra 1.46,32
5 Lucas Makowsky Can 1.46,32
6 Simon Kuipers Ned 1.46,36
9 Rhian Ket Ned 1.46,49
10 Mark Tuitert Ned 1.46,52
13 Wouter Olde Heuvel Ned 1.47,35

Ajax teleurgesteld in PSV

Ajax vreest dat het moet opdraaien voor een brand in een verkeersleidingspost in Utrecht waardoor de NS vandaag geen supporters van PSV naar de Amsterdam ArenA kan vervoeren.

De Amsterdamse club dreigt een bedrag tussen de 15.000 en 20.000 euro mis te lopen. Overleg met de leiding van de club uit Eindhoven heeft geen resultaat opgeleverd.

PSV wilde twaalfhonderd supporters naar Ajax meenemen. Het is gebruikelijk dat de gereserveerde kaarten pas na de wedstrijd worden betaald. De koploper van de eredivisie is Ajax dus officieel geen bedrag verschuldigd omdat het zonder fans in Amsterdam arriveert. PSV wil ook niet dat Ajax de kaarten voor het bezoekersvak vandaag alsnog aan eigen fans verkoopt.

Ajax teleurgesteld in PSV
Ajax teleurgesteld in PSV (Foto: ANP)

Uitslag Arsenal - Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur heeft op spectaculaire wijze de Londense derby tegen Arsenal gewonnen. In het Emirates Stadium bogen de bezoekers na rust een 2-0 achterstand om in een 3-2 overwinning. Een hoofdrol was weggelegd voor Rafael van der Vaart, die een doelpunt en twee assists voor zijn rekening nam.

Arsenal was in de eerste helft heer en meester en drukte dat door goals van Samir Nasri en Marouane Chamakh ook in de score uit. Snel na de hervatting kwam Tottenham plotseling terug in de wedstrijd. Op aangeven van Van der Vaart maakte Garreth Bale de aansluitingstreffer. Niet veel later trok de Nederlander de stand gelijk door een penalty te benutten.

De thuisploeg, waar Robin van Persie de laatste twintig minuten meespeelde, was volledig de kluts kwijt en kreeg ook nog een derde goal om de oren. Verdediger Younes Kaboul kopte in de slotfase raak uit een vrije trap van Van der Vaart. Ondanks vijf minuten aan blessuretijd kwam de eerste uitzege van de Spurs tegen de aartsrivaal sinds 1993 niet meer in gevaar.

Paniekaanval Robbie Williams voor ogen Ivo Niehe

Robbie Williams heeft in het bijzijn van Ivo Niehe een paniekaanval gehad. Toen tijdens een interview met de heren van Take That alarmbellen klonken in het pand, kreeg de zanger het benauwd.

"Het was ook best gek", vertelt Niehe zaterdag in De Telegraaf over de hectische situatie. "Er vlogen buiten helikopters. Het was volkomen onduidelijk wat er aan de hand was. We weten het nog steeds niet."

Williams weigerde vervolgens het interview met Niehe, die ook Take That-collega's Gary Barlow en Mark Owen sprak, binnen voort te zetten. De presentator was gedwongen het vraaggesprek te vervolgen op het balkon.

 

Ivo...Who's that? (foto: Novum)

Derksen: Laat PVV'er WK binnenhalen

Niet premier Mark Rutte maar een PVV'er had bij FIFA-baas Sepp Blatter moeten lobbyen om het WK voor Nederland en België binnen te halen. Dit zei Johan Derksen vrijdagavond in het RTL-programma Voetbal International. Afgelopen week belde Rutte persoonlijk met Blatter om het WK-bid van de lage landen te ondersteunen.

"Nee, ze hadden iemand van de PVV moeten laten bellen joh. Die hebben ook allemaal van die sitejes enzo, die jongen van omakutje had je moeten laten bellen", doeldend op voormalig PVV-Kamerlid James Sharpe die naar verluidt onder andere sekssites exploiteerde. Derksen blijkt behoorlijk veel respect voor PVV'ers te hebben: "Die militaire jongens die eruit zien als randcriminelen. Of Dion Graus, die steeds meer op een hond gaat lijken."

Presentator Wilfred Genee was toch wel nieuwsgierig geworden door de Derksen genoemde site: "Hoe heette die site nou?!" "Omakutje.nl", aldus René van der Gijp, die een uitstekend geheugen blijkt te bezitten. "Wil je zeggen dat je nooit op die sites zit dan?!", aldus Derksen plagend tegen Genee.


Johan Derksen: Laat een PVV'er naar FIFA-baas Blatter bellen

Massale reddingsactie Himalaya-toeristen

Meer dan 1500 buitenlandse toeristen, die door slecht weer al dagenlang vastzaten bij de Mount Everest in de Himalaya, zijn gered.

De toeristen zijn met legerhelikopters en privévliegtuigjes opgepikt vanaf de op 3000 meter hoogte gelegen luchthaven in Lukla. Ze zijn naar het vliegveld van de Nepalese hoofdstad Kathmandu, 150 kilometer verderop, gevlogen. Dat meldden de Nepalese autoriteiten zaterdag.

Een dik wolkendek en harde wind hielden de vliegtuigen aan de grond in het afgelegen gebied. Het is niet bekend welke nationaliteiten de toeristen hebben.

Elk jaar bezoeken tienduizenden trekkers en bergbeklimmers de regio Solukhumbu in het oosten van Nepal. Velen beginnen hun tocht naar de Mount Everest in Lukla, waar een kleine landingsbaan in de bergen is aangelegd. Dagelijks landen daar circa vijftig toestellen.

Spieken is nooit goed!

Een examen maken is nooit leuk, en als je dan de hand op de vragen kunt krijgen dan is dat mooi mee genomen. Dat dachten een 200tal studenten van de University of Central Florida ook. Tot dat professor Richard Quinn de cijfers zat te bekijken en een raar patroon ontdekte. 

De enige conclusie was: een derde van de klas had de boel belazerd. Het volgende vijftien minuten durende filmpje legt hij helder en duidelijk uit de keuze die de cheaters hebben. Neem de tijd om het hele verhaal aan te horen en ik weet zeker dat je meteen na afloop alles huilend op zou biechten.

Madlener rekent op gezond verstand Brinkman

De hele fractie van de PVV in de Tweede Kamer zal zich scharen achter het besluit over hoe het verder moet met de PVV als partij. "De fractie komt naar buiten met een meerderheidsstandpunt waar iedereen zich bij neerlegt", zei PVV-Europarlementariër Barry Madlener zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. "Ik vertrouw op het gezond verstand van Hero Brinkman."

PVV-Kamerlid Brinkman wil de partij democratiseren, terwijl fractiegenoot Martin Bosma daar fel tegen is. Als Brinkman op eigen houtje verder wil met bijvoorbeeld een jongerenafdeling, dan kan hij dat doen, zei Madlener, maar het zal geen officieel orgaan van de partij worden.

Madlener zat voor de PVV in de Tweede Kamer voordat hij naar het Europees Parlement ging. Hij secondeerde PVV-leider Geert Wilders tijdens de kabinetsformatie.

Madlener rekent op gezond verstand Brinkman
Madlener rekent op gezond verstand Brinkman (Foto: ANP)

Caldas dinsdag gepresenteerd als bondscoach

Max Caldas wordt officieel de nieuwe bondscoach van de Nederlandse hockeysters. De KNHB heeft een akkoord bereikt met Bloemendaal, waar de 37-jarige Argentijn de eerste seizoenshelft nog zal afmaken. Caldas is de opvolger van Herman Kruis, die eerder deze maand te horen kreeg dat hij moest vertrekken. Dinsdag wordt de nieuwe bondscoach gepresenteerd.

Caldas is geen onbekende bij de Nederlandse hockeybond. Hij combineerde zijn werkzaamheden bij Bloemendaal al met het bondscoachschap van Jong Oranje. Bovendien was de Zuid-Amerikaan jarenlang assistent van Marc Lammers, die de hockeysters twee jaar geleden in Beijing naar olympisch goud loodste.

Omgebrachte vrouw Maria Hoop is bejaarde

Het stoffelijk overschot dat vrijdagmiddag werd aangetroffen in een woning in het Limburgse Maria Hoop, is van de 70-jarige bewoonster van het huis. Dat meldt de politie zaterdag. De politie gaat uit van een misdrijf en is op zoek naar de gestolen auto van het slachtoffer.

In het Echterbos werd daarnaast een auto gevonden die kort daarvoor was gestolen in het zuiden van Limburg. De politie onderzoekt of deze auto iets te maken heeft met het misdrijf in de Noord-Limburgse plaats.

Het lichaam van het slachtoffer werd vrijdagmiddag gevonden nadat de politie rond 13.00 uur een melding kreeg van een buurtbewoner dat er een lichaam in een huis aan de Kerkweg lag. Volgens de politie zijn in de woning voldoende aanwijzingen gevonden om rekening te houden met een misdrijf.

De politie heeft 25 mensen op de zaak gezet. Hoe de vrouw precies om het leven is gekomen, is nog onduidelijk. Sectie moet dit uitwijzen. Wanneer sectie op het lichaam van het slachtoffer plaatsvindt, is nog onbekend.

Jans: "Dost moet met situatie om leren gaan"

Bas Dost is bij sc Heerenveen niet langer de eerste spits. Viktor Elm krijgt de voorkeur van Ron Jans in de punt van de aanval.

Jans sprak deze week met Dost, die niet gelukkig is met zijn huidige situatie. "Het was een positief gesprek", zei de trainer van Heerenveen in de Leeuwarder Courant. "We hebben even van hem vernomen hoe hij het verwerkt heeft. Hij zal met de situatie moeten leren omgaan."

"Bas weet wat we van hem vragen en wil daar ook aan werken. We moeten niet doen of de wereld vergaat; we passeren hem niet om hem aan te pakken. In principe is Bas gewoon onze spits voor de toekomst", vervolgt Jans.

Dost is niet de enige speler die dit seizoen zijn basisplaats verloor. "Maar de defensie is al weken hetzelfde en in speelstijl wisselen we niet. We blijven net zolang zoeken tot de spelers weten wat van ze gevraagd wordt. Er zit een gedachte achter het zoeken."

[WB] Rookaard verrast Sábliková op 3.000m

Jilleanne Rookaard heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn verrassend de 3.000 meter op haar naam geschreven. Met 4.04,39 bleef ze Martina Sábliková voor. Ireen Wüst was met de achtste plaats de beste Nederlandse.

Omdat ze vorige week, bij de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen in Heerenveen, ontbrak moest Martina Sábliková al in de eerste rit aan de bak. De Tsjechische kwam in 4.05,84 over de meet.

Marije Joling moest het in de vijfde rit opnemen tegen de Noorse Ida Njatun, die gisteren verrassend zilver won op de 1.500 meter. De twee vrouwen gingen rustig van start en Njatun nam een kleine voorsprong op de Nederlandse die ze rustig opbouwde.Met nog een ronde te gaan lag de Noorse op de derde tijd terwijl Joling daar vijf seconden achter zat. Njatum kwam in 4.09,25 over de meet, Joling in 4.15,43. De Amerikaanse Jilleanne Rookaard verraste in de zevende rit door de tijd van Sábliková te verbeteren naar 4.04,39 en die tijd werd door niemand meer verbeterd,

Uitslag 3.000 meter vrouwen

# Schaatster Nat. Tijd
1 Jilleanne Rookard USA 4.04,39
2 Martina Sábliková Tsj 4.05,83
3 Stephanie Beckert Dui 4.06,12
4 Brittany Schlusser Can 4.07,04
5 Kristina Groves Can 4.07,13
8 Ireen Wüst Ned 4.08,75
16 Marije Joling Ned 4.15,43

Japanners moeten meten voor Kinect

Japan staat er niet om bekend dat de inwoners het grootste woonoppervlak per inwoner ter wereld hebben, daarom is het best handig om te weten of jouw huiskamer groot genoeg is als je wil spelen met Kinect. De term 'meten is weten' wordt daarom door Microsoft erg serieus genomen in Japan, men kan daar namelijk een gratis papieren meetlat van ongeveer 90 centimeter halen.

Een lengte van 90 centimeter lijkt overigens erg ambitieus, aangezien er voor eventuele co-op games toch echt meer ruimte nodig zal zijn, zelfs volgens de handleiding van Kinect:"The sensor can see you when you are approximately 6 feet (2 meters) from the sensor. For two people, you should play approximately 8 feet (2.5 meters) from the sensor."

Kinect

Langeler: "Wij zijn sterker dan Go Ahead"

 

FC Zwolle gaat morgen op bezoek bij concurrent Go Ahead Eagles. Zwolle-trainer Art Langeler kijkt uit naar het treffen.

"We moeten deze wedstrijd los van de emotie zien', zei Langeler tegen Voetbal International. "Natuurlijk is het geweldig om in een vol stadion te spelen, maar het belangrijkste is dat we onze goede reeks voortzetten. Wij moeten ons eigen spel spelen. We hebben de laatste weken bewezen dat we erg goed op weg zijn."

Langeler vindt dat zijn ploeg verder is dan de rivaal. "Go Ahead had vorig jaar een geweldig seizoen. Ze zijn veel goede spelers kwijtgeraakt en zijn nu met een jonge ploeg opnieuw aan het bouwen. Wij zijn daarentegen alleen maar sterker geworden. Voetballend zijn we momenteel verder dan Go Ahead en dat moeten we zondag op het veld laten zien."

Collega Andries Ulderink is niet verrast door het sterke Zwolle. "Ze hebben veel automatismen in de ploeg. Ze zijn inderdaad voetballend verder dan wij. Zwolle beschikt over prima spelers met veel ervaring. Toch wil ik niet te veel naar de tegenstander kijken. Go Ahead wil in eigen huis altijd op de helft van de tegenstander spelen en dat zal nu niet anders zijn."

Ulderink moet Luis Pedro (blessure) en Michal Janota (schorsing) missen. Go Ahead zal de speelstijl echter niet aanpassen zonder de flankspelers. "We spelen altijd met vleugels, dat zal nu niet anders zijn. We zullen het zondag van strijd moeten hebben. Vorig jaar verloren wij na een sterke reeks uitgerekend in Zwolle. Als wij vol passie spelen, kan dat ook nu andersom gebeuren."

 

Internazionale zonder Chivu en Coutinho tegen FC Twente

Internazionale neemt het volgende week, in het kader van de Champions League, op tegen FC Twente. De Italiaanse formatie moet het echter zonder Christian Chivu en Coutinho stellen. Beide spelers zijn geblesseerd en zullen niet in actie komen.

Chivu keerde na een interland met Roemenië terug met een blessure. De voormalig speler van Ajax heeft problemen met zijn lies, waardoor hij een paar weken buitenspel zal staan.

Bij Coutinho is het nog wat erger. Internazionale kan twee maanden lang niet over de speler beschikken, nadat hij tijdens de training in botsing kwam met een ploeggenoot. Het Braziliaanse toptalent scheurde bij dit voorval een spier in zijn dijbeen.

Veldhuis: "Ik zit nu op 90 procent"

Marleen Veldhuis beviel eerder dit jaar van een kerngezonde dochter en richt zich nu weer op de sport. De zwemster stelt alles in het werk om haar oude niveau weer te behalen. Dit liet ze vandaag in de Telegraaf weten.

"Met starten en keren blijf ik gewoon aan de muur plakken. Het heeft tijd nodig om dat weer op te pikken," aldus Veldhuis, die op een rustig tempo weer naar de juiste vorm toewerkt. "Je komt heel snel op een niveau van 60, 70 procent. Daarna wordt het pas echt moeilijk. Ik denk dat ik nu op een procent of 90 zit. Die laatste 10 procent halen, da's eigenlijk veel moeilijker dan dat hele traject daarvoor."

Toch is Veldhuis sinds de bevalling in mentaal opzicht veranderd. "Vroeger wilde ik alles héél graag héél goed doen. Een training missen, dat was het ergste dat me kon overkomen. Ik zie het zwemmen nu in een veel breder perspectief. Relativeren zou ik het niet willen noemen. Maar die tunnelvisie is er niet meer."

SP wil opheldering over inval Suriname

De SP wil opheldering van premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal over een verhaal in de Volkskrant over een Nederlandse inval in Suriname.

Oud-bewindslieden bevestigen dat Nederland bij de invasie legerleider Desi Bouterse wilde arresteren. De plannen uit 1986 werden uiteindelijk geen werkelijkheid omdat de risico's te groot werden geacht, aldus de reconstructie in de krant.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen niet goed heeft geantwoord op eerdere vragen van de SP over de invasie, waarover al langer verhalen de ronde doen. Verhagen antwoordde dat Nederland in 1986 met de Verenigde Staten heeft overlegd over de evacuatie van Nederlanders uit Suriname omdat er in die tijd een vijandige houding bestond tegenover Nederlanders.

VN mogelijk toch oorzaak cholera-uitbraak in Haďti

Het begon met geruchten over een boer die zag hoe vanuit een basis van de VN-vredesmacht afval een rivier in stroomde. Enkele dagen later waren stroomafwaarts al enkele honderden mensen aan cholera overleden.

Indirecte bewijzen dat VN-vredesmilitairen uit Nepal verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van cholera in Haïti werden door de Verenigde Naties verworpen. Haïtianen die vragen stelden werden politiek of paranoïde genoemd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hadden de vragen simpelweg 'geen prioriteit'.

Maar deze week, na diverse rellen gericht tegen de VN en onderzoek door gezondheidsdeskundigen, zegt de hoogste VN-vertegenwoordiger in het land, Edmond Mulet, de kwestie uiterst serieus te nemen. "Het is erg belangrijk te achterhalen of het van (de Nepalese basis, red.) kwam of niet, en ik hoop dat we er op een gegeven moment achter komen."

Het antwoord op de vraag kan de betrekkingen tussen de VN en Haïti ernstig schaden: als de vredestroepen de Haïtianen misleidden, wordt de geloofwaardigheid van de VN aangetast en dat brengt problemen met zich mee wanneer VN-militairen volgende week toezicht houden bij de verkiezingen in het land. Daarnaast wordt ook de geloofwaardigheid aangetast van humanitaire medewerkers van de VN, die hun taken los van de vredesmissie uitvoeren.

Toen deze week in heel Haïti rellen uitbraken, legde de VN de verantwoordelijkheid hiervoor bij politici, die de verkiezingen zouden willen ontregelen. Maar deze opstelling heeft mogelijk meer kwaad dan goed gedaan. "Als de VN vanaf het begin had gezegd, 'We gaan dit onderzoeken' (...) denk ik dat dat in feite de beste manier was geweest om een groot deel van de woede te voorkomen", aldus Brian Concannon, directeur van het Instituut voor Gerechtigheid en Democratie in Haïti. "De manier om bij te dragen aan publieke woede is door te liegen."

Tot vorige maand kwam cholera niet voor in Haïti, stelt het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding (CDC). Er waren geen cholerabacteriën. De meeste buitenlanders waren hulpverleners met goede sanitaire voorzieningen, afkomstig uit landen waar cholera geen rol van betekenis meer speelt.

Maar nu zijn er al meer dan elfhonderd doden. Volgens deskundigen kunnen honderdduizenden Haïtianen ziek worden als de cholera nog jaren in Haïti rondwaart.

Opmerkelijk aan de uitbraak is dat deze niet begon in een grote haven, in een tentenkamp of in een gebied waar veel buitenlanders samenkomen, maar in de landelijke omgeving van de rivier de Artibonite. Hier bevindt zich een VN-basis met 454 Nepalese vredesmilitairen.

Mensen die nabij de basis wonen, klaagden al langer over de stank aan de achterkant van de basis en rioolvuil in de rivier. Nog voor de uitbraak van de cholera dronken zij al niet meer uit dit deel van de rivier, maar haalden hun drinkwater uit een hogergelegen bron in de bergen.

De laatste Nepalese vredestroepen arriveerden in oktober, na een zomer van cholera-uitbraken in Nepal. De VN zei dat geen van de militairen symptomen van de ziekte vertoonde, maar driekwart van de mensen die met cholera besmet raken vertonen geen symptomen, hoewel zij de ziekte over een periode van twee weken nog wel kunnen overdragen, zeker in landen als Nepal waar mensen een zekere mate van immuniteit hebben ontwikkeld.

Volgens het CDC komt de cholera in Haïti overeen met een vorm van cholera die veelal in Zuid-Azië wordt aangetroffen. "Zeer waarschijnlijk kwam (de ziekte, red.) met vredestroepen of ander hulpverlenend personeel", zegt John Mekalanos, hoogleraar microbiologie van de Universiteit Harvard.

Op 20 oktober verschenen de eerste radioberichten dat in een ziekenhuis nabij de Artibonite negentien mensen waren overleden aan koorts, braken en hevige diarree. De meesten van hen waren kinderen. Een dag later werd bevestigd dat het om cholera ging.

Op 26 oktober legde de VN een korte verklaring af, waarin werd gezegd dat septische putten op bases altijd volgens de regels worden aangelegd, dat afval op 250 meter van de rivier wordt gedumpt en dat geregeld controles worden uitgevoerd.

Toen journalisten van Associated Press een dag later een bezoek brachten aan de basis stroomde de septische put duidelijk over. Bij de achterkant van de basis rook het alsof er een toilet was ontploft. Sterk stinkende, donkere vloeistof stroomde uit een gebroken pijp naast de latrines richting de rivier.

Aan de andere kant van de straat waren met de hand kuilen gegraven waarin geel-bruine poelen uitwerpselen lagen. In de smurrie zwommen eenden en varkens. Het pad naar de rivier ging recht heuvelafwaarts.

De VN erkende dat de zwarte smurrie wegstroomde van de basis, maar zei dat het om afvalwater uit keuken en douches ging, niet om uitwerpselen.

De septische putten bleken sinds 11 oktober niet meer te zijn geleegd. Dat gebeurde pas weer na de cholera-uitbraak.

Hoewel de Nepalese militairen geen symptomen van cholera vertoonden, moest de VN erkennen dat de troepen niet op de ziekte waren getest. Wel werden monsters getest die op de basis genomen waren. Een laboratorium in Santo Domingo concludeerde dat deze ook geen cholera bevatten. Later bleek dit laboratorium onder contract te staan bij MINUSTAH, de Franse naam van de VN-missie, en ingesteld te zijn op de behandeling van patiënten en niet op het doen van choleratesten, waarvoor extra expertise vereist is.

"Een positieve test is informatief, een negatieve test bewijst eigenlijk niets", aldus Arthur Reingold, van de school voor volksgezondheid van de Universiteit van Berkeley.

Eerder deze maand riep Paul Farmer, de oprichter van de medische hulporganisatie Partners in Health en de plaatsvervangende speciale gezant van de VN in Haïti, op tot een diepgravend onderzoek naar de oorzaak van de cholera-uitbraak. De weigering om dieper op de zaak in te gaan is 'politiek' gemotiveerd, zei hij.

VN-gezant Edmond Mulet zegt nu met Farmer in te stemmen. Op 10 november zei hij nog tegen Haïtiaanse journalisten dat er geen verder onderzoek werd verricht, omdat de zorgen onvoldoende 'gefundeerd' waren, maar dat is nu niet meer het geval.

"Eén ding kan ik beloven: er is geen doofpot -er is van onze kant nooit een doofpot geweest- en we hebben alles gedaan om de zaak te onderzoeken", zei hij. "Uiteindelijk zullen we achterhalen wat er is gebeurd en hoe het is gebeurd."


(Foto: Novum)

[WB] Wolf wint 500m, Boer tweede

Jenny Wolf heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn ook de tweede 500 meter bij de vrouwen gewonnen. Wolf klokte 37,98 en bleef daarmee iedereen ruim voor. Margot Boer was met de tweede plaats de beste Nederlandse.

Marianne Timmer was in de derde rit de eerste Nederlandse schaatsster op het ijs. Haar tijd van 39,18 was de tot dan toe snelste. Shannon Rempel dook met 39,10 onder de tijd van Timmer. Die tijd bleef overigens ook niet lang staan want Heather Richardson en Thijsje Oenema doken er in de zevende rit allebei onder. Richardson won de rit in 38,76, Oenema kwam tot 38,87.

Margot Boer en Laurine van Riessen moesten het tegen elkaar opnemen in de tiende rit. Van Riessen nam in de eerste meters gelijk een voorsprong maar ging toen onderuit. Boer kwam vervolgens in 38,47 over de finish. Jenny Wolf en Sang-Hwaa Lee vormden de slorit. Wolf had de snelste tussentijd maar kreeg goed tegenstand van Lee. In de laatste honderd meter maakte Wolf het verschil en de Duitse won in 37,98 en was daarmee verreweg de snelste van het hele veld

Uitslag 500 meter vrouwen

# Schaatster Nat. Tijd
1 Jenny Wolf Dui 37,98
2 Margot Boer Ned 38,46
3 Sang-Hwa Lee Kor 38.56
4 Nao Kodaira Jpn 38,65
5 Heather Richardson VS 38,75
6 Thijsje Oenema Ned 38,87
13 Marianne Timmer Ned 38,18

Demonstratie extreemrechts in Den Haag

De extreemrechtse Nationale Jeugd Nederland (NJN) demonstreert zaterdagmiddag in Den Haag voor de vrijlating van 'politieke gevangenen' in het buitenland. Zo'n zestig betogers zullen volgens de organisatie van het station naar de Spaanse ambassade lopen en weer terug. De politie is op de hoogte en houdt een oogje in het zeil.

Volgens een woordvoerder van de nationalistische NJN zitten er in Nederland en in andere landen leden van soortgelijke organisaties onterecht lang vast. Zij zouden een zwaardere straf dan gebruikelijk krijgen 'enkel uit politieke overwegingen'.

De demonstratie begint rond 14.00 uur. Een half uur daarvoor was een handjevol betogers al aanwezig bij het Centraal Station in Den Haag. De solidariteitsbetoging duurt tot 15.30 uur. De organisatie laat weten niet minder deelnemers te verwachten door de treinproblemen.

De politie laat weten te zijn geïnformeerd. "Er is overleg geweest en er zijn regels afgesproken met de betogers." Zo mogen ze geen spandoeken meenemen met discriminerende, beledigende of opruiende teksten en zijn vlaggenstokken die als wapen kunnen dienen verboden. Een eigen ordedienst ziet toe op naleving van de regels.

Review en foto's: Night of the Proms 2010

Night of the Proms 2010

Voor de 26e keer kon men genieten van een avond lange, bijzondere combinatie van klassiek en pop. Dit jaar was de lineup dan ook weer gevuld met bekende namen zoals John Fogerty, Grace Jones, Boy George en Barry Hay. 

Elk jaar wordt een instrument extra belicht, en dit jaar was dat de viool. Geheel in stijl van de Proms werd deze feilloos bespeeld door Charlie Siem. Deze Britse vioolvirtuoos begon op driejarige leeftijd al met spelen, en dat hoor je!

Voordat Robert Groslot Il Novecento ontketende, werd hij na een indrukwekkende gitaarsolo geïntroduceerd door Carl Huybrechts. Iedereen verwachtte dat Patrick de Smet daarna op zijn traditionele wijze de avond aan zou slingeren, maar dit keer bleef het bij het symbolisch een stekker in het stopcontact steken.

Na de klassieker 'An der schonen blauen Donau' verscheen Siem. Schijnbaar zonder enige moeite speelde hij de meest complexe combinaties. Met zijn looks kan hij zo in een Bond film meespelen, en de combi van looks en klassiek instrument past perfect de Proms.

Boy George kwam daarna het podium op. Het was een aparte verschijning, en dat is hij nog steeds. Met zijn groene glittermakeup begon hij aan zijn eerste nummer 'Do you really want to hurt me'. Het was voor mij wel wennen hoe zijn stem veranderd is. Ergens sinds zijn hits in de eighties is hij een octaaf kwijtgeraakt, maar de sfeer was er niet minder om. 

Grace Jones stond na George gepland, en ik was echt benieuwd naar het optreden, aangezien ze garant staat voor fenomenale outfits. Sinds de foto's van Grace door Helmut Newton, was het een toffe kans om haar ook eens te fotograferen. Het was echt super om te zien hoe deze 62-jarige diva met de backing van het orkest en de band haar nummers bracht. Het was echt verbazingwekkend hoe ze 'Slave to the rhythm" zong, al hoelahoepend op plateauzolen lopend over het hele podium. 

Daarna kwam een van mijn favorieten: Barry Hay. Al voor de eerste noten ging de zaal helemaal los, en het werd alleen maar uitzinniger toen hij ging zingen. Deze rasrocker gaf een fenomenale show weg, en de tijd vloog helaas. 

John Fogerty heeft niet alleen met Creedence Clearwater Revival hits gescoord, maar ook nummers uit zijn solocarrière vielen goed. Aan het meebrullen van het publiek was te merken dat het in ieder geval een goede keuze was John uit te nodigen!

Van de klassieke stukken was de bruiloftsmars speciaal aangekleed. Boven het orkest hingen grote doeken waar men beelden op projecteerde. Mensen konden trouwfoto's insturen, en deze werden geprojecteerd tijdens deze mars, die op speciaal verzoek van de pasgetrouwde dirigent opgenomen was in het programma.

Al met al een geslaagde avond waarmee ook dit jaar succesvol is aangetoond dat de formule van de Proms toch echt een uniek concept is wat werkt.

 

Teammanager eerste slachtoffer bij Club Brugge

De teammanager van Club Brugge is donderdag ontslagen, zo melden Belgische kranten vandaag. Teammanager Stefan Vereycken bevestigde het nieuws zelf aan De Morgen en Het Laatste Nieuws, maar Club Brugge kwam zelf niet met nieuws naar buiten.

De 44-jarige Vereycken, speler van Club Brugge tussen 1984 en 1990, lijkt voorlopig het eerste slachtoffer van de matige resultaten en de daaropvolgende onrust. Hij was sinds 1 december 2009 in dienst. Onder leiding van Adrie Koster staat Club Brugge momenteel op de zevende plaats in de Belgische Jupiler League.

[WB] Koskela wint 500m, Smeekens negende

De tweede 500 meter voor mannen bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn is gewonnen door Pekka Koskela. De Fin kwam tot een tijd van 34,90. Jan Smeekens was met de negende plaats de beste Nederlander.

Simon Kuipers was in de derde rit de eerste Nederlander op het ijs. Hij moest het opnemen tegen Shani Davis. Kuipers won de rit nipt met een tijd van 35,71 de tot dan derde tijd. Stefan Groothuis trof in de rit erna Vincent Labrie uit Canada. Labrie pakte een kleine voorsprong maar dankzij een laatste binnenbocht pakte Groothuis alsnog de ritzege in 35,49.

Hein Otterspeer, die gisteren op de eerste 500 meter een nieuw persoonlijk record reed en elfde werd, moest het opnemen tegen de Fin Pekka Koskela. Otterspeer verloor van de Fin die met 34,90 zeer snel was. De tijd van de Nederlander, 35,39, was echter wederom een verbetering van zijn persoonlijk record.

In de achtste rit kwam Tucker Fredricks dicht bij de tijd van Poutala, maar de Amerikaan moest toch 0,01 seconden toegeven. Jan Smeekens moest het in de laatste rit opnemen tegen Joji Kato maar beiden wisten niet in de buurt van de tijd van Koskela te komen.

Uitslag 500 meter mannen

# Schaatster Nat. Tijd
1 Pekka Koskela Fin 34,90
2 Tucker Fredricks VS +0,01
3 Kang-Seok Lee Kor +0,23
4 Kyou-Hyuk Lee Kor +0,29
5 Joji Kato Jpn +0,31
9 Jan Smeekens Ned +0,36
10 Hein Otterspeer Ned +0,49
11 Jacques de Koning Ned +0,51
13 Stefan Groothuis Ned +0,59
17 Simon Kuipers Ned +0,80

'Europarlement wil Nederland straffen'

In het Europees Parlement gaan stemmen op om Nederland te straffen omdat het een akkoord over de EU-begroting voor 2011 heeft geblokkeerd. CDA-Europarlementariër Esther de Lange zei zaterdag dat bij geruchte te hebben vernomen.

Een aantal Europarlementariërs zou volgende week in Straatsburg een stemming willen uitstellen waardoor Nederland geld uit Brussel misloopt. Het gaat om een bedrag van ruim 10 miljoen euro voor de re-integratie van werklozen in de grafische sector.

,,Ik weet niet of het ook gaat gebeuren; het is een gerucht’’, aldus De Lange. ,,Maar als het waar is zou ik het erg kinderachtig vinden.’’ Vooralsnog staat de bewuste stemming nog op de agenda van het Europarlement voor volgende week.

De EU-lidstaten kwamen deze week niet tot overeenstemming met het Europarlement over de nieuwe EU-begroting. Nederland leidde met het Verenigd Koninkrijk het verzet.

Generaal heeft gemengde gevoelens over luxe kazerne

Commandant der strijdkrachten Rob Bertholee heeft gemengde gevoelens over de luxe nieuwe Kromhoutkazerne in Utrecht. De generaal vindt het eigenlijk niet kunnen dat het hoofdkwartier van de landmacht zo sjiek is terwijl andere militairen in verouderde kazernes zitten. Dat laat hij zaterdag weten in De Telegraaf.

Voor de generaal had het een tikkeltje minder luxe gemogen. "Natuurlijk heeft de dienst gebouwen van Defensie voor een prachtig complex gezorgd. Ik heb er echter veel moeite mee om te zien dat wij hier de meest fantastische faciliteiten hebben, terwijl ik weet dat onze mensen aan de basis er overal in Nederland veel minder goed bij zitten."

Het nieuwe complex, dat vrijdag in gebruik werd genomen, kostte 450 miljoen euro. Het gebouw is onder meer aangekleed met dure natuursteen. Er zijn riante appartementen met privé badkamers, fitnessruimten, een sporthal, gezondheidscentrum en een luxe restaurant.

Deze week werd bekend dat door bezuinigingen bij defensie tot tienduizend banen verdwijnen. De lege kas leidt er volgens de krant ook toe dat overal in het land kazernes verpauperen.

Drukte op wegen rond Utrecht

De treinstremming in en rond Utrecht veroorzaakt zaterdag extra drukte op de wegen rond de stad. Op de A12 stond rond tien uur 2 kilometer file bij de afslag naar de Jaarbeurs (Kanaleneiland) waar de Margriet Winter Fair wordt gehouden. Volgens een woordvoerder van de ANWB was dat duidelijk een gevolg van het ontbreken van treinen.

De bezoeksters aan de fair vormden vrijdag een grote groep onder de gestrande treinreizigers.

Tachtigste autobrand in Almelo

De teller van de autobranden in Almelo is opgelopen tot tachtig. Vrijdagavond ging opnieuw een auto in vlammen op, meldt de politie zaterdag. Er is een speciaal team gezet op de brandstichtingen die de Twentse stad sinds april teisteren, maar volgens de politie is er nog niet meer informatie over de dader of daders.

Vrijdagavond was het raak in de Blauwhuisweg. De melding over de brand kwam rond 22.00 uur binnen bij de brandweer en de politie. De brand kon snel worden geblust, maar de auto was toen al volledig verwoest.

De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk meer weten over deze of andere branden. Of er sprake is van één pyromaan of van meerdere daders is nog niet bekend.

PSV zonder fans in Amsterdam

PSV heeft vanmorgen te horen gekregen dat de NS geen mogelijkheid ziet een treincombi voor de fans richting Amsterdam te laten rijden voor het duel met Ajax. De topper staat vanavond in de ArenA op het programma.

Door de brand gisteren in de verkeersleidingspost in Utrecht zijn er grote problemen met het treinverkeer, met name rond Utrecht. "Om veiligheidsredenen en vanwege onzekerheden in het spoorwegnet, kunnen er dus geen supporters mee naar Amsterdam", meldt PSV teleurgesteld op de website.

De Maatschappij Voor Beter OV verlangt van de NS dat de PSV-fans wél naar Amsterdam worden vervoerd om de wedstrijd tegen Ajax bij te wonen. Het is voetbalfans verboden, op eigen gelegenheid naar wedstrijden te reizen, ze moeten verplicht per trein, en moeten zelfs verplicht combikaarten kopen. Daarom heeft de NS voor deze reizigersgroep een bijzondere verantwoordelijkheid, vindt de belangenorganisatie. 

PSV zonder fans in Amsterdam
PSV zonder fans in Amsterdam (Foto: ANP)

[Gerucht] Sony Rusland bevestigt Mass Effect 3

Op de Russische Twitter pagina van Sony Playstation staat een bericht over de nieuwe game van Bioware, die op 11 december onthuld gaat worden. De vertaling van het bericht komt op het volgende neer:

"Het bedrijf Bioware toont voor de VideoGameAwards een teaser waarin we de eerste beelden van Mass Effect 3 kunnen zien."

Kunnen we dit zien als een officiële bevestiging voor de nieuwe Mass Effect, of heeft iemand bij Sony Rusland een verkeerde inschatting van de teaser gemaakt? De teaser waar dit nieuwsbericht over gaat kun je hieronder bekijken.

 

Aangeslagen Webber wil vakantie

Het missen van de wereldtitel in de Formule 1 is Red Bull-coureur Mark Webber niet in de koude kleren gaan zitten. De Australiër ging naar Abu Dhabi als grote tegenstrever van Fernando Alonso, maar werd na Sebastian Vettel en Alonso slechts derde in de titelstrijd. Hierdoor is hij aangeslagen en wil hij voorlopig even niet aan autoracen denken.

"Het is moeilijk te omschrijven hoe ik me voel. Teleurgesteld. Leeg. Pfff, ik was er zo dichtbij. Voor het team is het mooi, maar het is duidelijk dat ik deze titel had willen winnen. Ik ben het hele seizoen competitief geweest, maar hier in Abu Dhabi lukte het simpelweg niet," zei Webber in een interview met Formule1.nl.

Hij zegt tijd nodig te hebben om alle gebeurtenissen van Abu Dhabi te kunnen verwerken. "Het is net als met boogschieten; het doel is zo dichtbij en toch schiet je er naast. De pijl heeft dan een lange weg te gaan voordat hij weer neerkomt. Zo voelt het nu."

De Australiër is dan ook niet aanwezig in Abu Dhabi waar de eerste bandentesten met het Pirelli-rubber worden gehouden. "Ik heb tijd nodig voor mezelf, mijn familie, de honden. Dan gaat de weegschaal ook even aan de kant en kan ik dingen doen die ik tijdens het seizoen moet laten. Dan zal de berusting komen en kan ik me opladen voor volgend seizoen."

Platini wil andere procedure rond toewijzing WK

Michel Platini zou graag zien dat het Wereldkampioenschap voetbal op een andere manier wordt toegewezen. De voorzitter van de UEFA en lid van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond FIFA vindt dat nu één persoon te bepalend kan zijn met zijn stem.

"Het is niet moeilijk voor te stellen hoe groot de druk van een kandidaat op een persoon met een stem kan zijn," zei Blatter tegen Tages-Anzeiger. "De economische belangen zijn enorm. Met een WK zijn miljarden gemoeid. Misschien is het een idee de aangesloten bonden of landen allemaal te laten stemmen. Het gewicht van één stem zou dan niet hetzelfde zijn als nu, maar het ligt gecompliceerd. Europa zou dan 53 stemmen hebben, Afrika 53 en Zuid-Amerika bijvoorbeeld slechts tien. Dat zou het WK dan nooit krijgen."

Donderdag werd nog zes officials van de FIFA geschorst, vanwege corruptie rond de toewijzing van het WK in 2018 en 2022. Nederland en België doen samen een gooi naar de organisatie van één van deze WK's.

'Bio-bier Bavaria nog niet in het schap'

Liefhebbers van het bio-bier van Bavaria moeten het voorlopig met de tap stellen. Volgens marketing directeur Peter Swinkels van Bavaria is er bij brouwerij De Koningshoeve op dit moment geen ruimte voor productie op grote schaal, zo zegt hij in de Levensmiddelenkrant.

Sinds juni dit jaar is de bio-bier variant van La Trappe verkrijgbaar in de horeca.

Bavaria heeft inmiddels als eerste brouwerij ter wereld een ISO-certificering doorgevoerd voor duurzaam ondernemen. "We gebruiken 1,8 hectoliter water bij de productie van een hectoliter bier. Andere brouwers zitten gemiddeld op 5,2 hectoliter", aldus Bavaria.

De brouwer is ook erg content met zijn Bavaria 0.0, alcoholvrij witbier. "Een gouden greep, over de hele wereld. Misschien wel ons beste idee ooit."

Linda de Mol naait gigolo's

De gigolo's van The Men Company voelen zich flink genaaid door Linda de Mol. De Mol gaf voor het blad Linda diverse betaalde seksdates weg aan nieuwe lezeressen, maar publiceerde veel negatieve recensies.

In het blad worden de heren afgeschilderd als mannen die alleen over hun eigen vrouw aan het praten waren en dus niet presteerden of een te kleine piemel hadden. En nu voelen de mannen zich op hun pik getrapt. "Als je de reacties leest op het internet is 95 procent van de dames tevreden", zegt Erwin Tiemeyer, directeur van TMC. "Het verhaal in de Linda is veel te eenzijdig."  Wie zelf eens wil ervaren hoe de mannen het doen kan hier een gigolo bestellen.

Wapperen in Windows 7 met Kinect

Nu de Kinect op de markt is, kunnen mensen die het interessant vinden er ook mee experimenteren. Iets dat ook al eerder met de Wii gedaan is. Deze (vaak) hobbyisten laten zien wat je allemaal met het stukje hardware kunt naast het gamen.

In de volgende twee filmpjes wordt Kinect gebruikt met verschillende doelen. In het eerste filmpje bestuurt iemand Windows 7 met de Kinect, in het tweede filmpje zie je hoe je zelfs geprojecteerde handpoppen kunt besturen met de Kinect. Erg indrukwekkend!

[WB] Leenstra wint 3.000 meter in B-groep

Marrit Leenstra heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn de B-groep op de 3.000 meter gewonnen. Leenstra moet haar rit alleen rijden, maar zette een sterke 4.11,52 op de klok. Ze was daarmee een dikke seconde sneller dan Moniek Kleinsman die met 4.12,70 tweede werd. Irene Schouten werd gediskwalificeerd.

Op de 1.500 meter bij de mannen was Denny Morrison in de B-groep de sterkste. De Canadees, vorige week gevallen bij de start, was met 1.46,98 anderhalve seconde sneller dan de Pool Jan Szymanski en de Kazak Denis Kuzin.

Minder circussen met wilde dieren

Steeds minder circussen gebruiken wilde dieren in hun shows. In 2006 gebruikte nog 83 procent van de circussen dieren, dit jaar is dat aandeel gezakt naar 25 procent. De afname komt vooral doordat er veel diervriendelijke circussen bijkomen. Er zijn geen circussen die dieren wegdoen en het aantal dieren bij circussen is stabiel op 250.

De cijfers komen van de vereniging Wilde Dieren de Tent uit, die de regels van dieren bij circussen en de handhaving daarvan onderzocht. Er worden ruim dertig verschillende soorten dieren gebruikt. Naast de bekende circustijgers, -olifanten en -leeuwen komen ook pinguïns, apen en giraffes voor in de shows.

Volgens de organisatie wordt het welzijn van de dieren in circussen in ernstige mate aangetast. De kleine kooien, trainingen en kunstjes onder dwang en regelmatige transporten zouden ernstige frustratie veroorzaken. De vereniging is voorstander van een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen.


Minder circussen met wilde dieren (Foto: Novum)

'Relatie Jol en assistent Blind onwerkbaar'

Op de dag van de topper tussen Ajax en PSV sijpelen er opnieuw berichten van onrust bij de Amsterdamse club naar buiten. De relatie tussen Ajax-trainer Martin Jol en assistent-trainer en clubman pur sang Danny Blind is tot beneden het nulpunt gedaald, schrijft De Telegraaf zaterdag. Volgens ingewijden is de situatie niet meer werkbaar.

Inmiddels zou Blind de trainerskamer mijden en vooral bij de spelers en de medische staf bivakkeren. Alleen voor het uitdelen van de hesjes en andere onvermijdelijke zaken zou Blind nog door Jol worden ingelicht over de gang van zaken rond het eerste elftal.

Aanleiding voor de ruzie op de bank is dat Blind het niet meer ziet zitten in Jol en daarover aan de bel trok bij de clubleiding. Die kreeg daar via via lucht van en sindsdien negeren ze elkaar volgens de krant vrijwel volledig.

Ook de weigering van Jol om de zoon van Blind speeltijd te geven verslechtert de band. De 20-jarige jeugdinternational Daley Blind maakte vorig seizoen tijdens een huurperiode bij FC Groningen indruk als rechtsback, maar wordt door Jol over het hoofd gezien. Zelfs toen onlangs in het bekerduel tegen Veendam de eerste twee opties op die plek ontbraken, bleef het voor Blind junior bij warmlopen.

Vervolgens zouden Blind en Jol het ook aan de stok hebben gekregen over de positie van Daley Blind in het tweede elftal. Blind junior zou inmiddels niet meer rekenen op kansen en weg willen. FC Groningen, NAC Breda en Anderlecht hebben naar verluidt interesse.


'Relatie Jol en assistent Blind onwerkbaar'(Foto: Novum)

[WvdW] Voorbeschouwing Ajax - PSV

Komend weekend staat er in de Eredivisie een heuse topper op het programma. Koploper PSV gaat namelijk op bezoek bij Ajax, dat momenteel derde staat. FOK!sport selecteerde het duel tussen deze twee Nederlandse toppers logischerwijs als Wedstrijd van de Week! De voorbeschouwing is hieronder terug te vinden.

Ajax

Bij Ajax gaat het in de laatste weken niet van een leien dakje. De laatste zege in de Eredivisie dateert van 30 oktober. Toen werd Heracles Almelo met 4-1 geveld. Vervolgens verloren de Amsterdammers de punten tegen respectievelijk ADO Den Haag (0-1) en AZ (0-2). Deze resultaten hebben ook zo hun effect op de klassering in de Eredivisie. De Amsterdammers staan op een keurige derde plaats, maar staan wel zes punten achter op koploper PSV. Ook het verschil met de nummer twee, FC TWente, bedraagt momenteel vier punten.

Vooral Luis Suárez lijkt de laatste weken helemaal niet in vorm te zijn. De aanvaller probeert van alles, maar lijkt het doel niet meer te kunnen vinden. Zijn laatste doelpunten dateren van 11 september. Toen trof de Uruguayaan twee keer doel tegen Willem II, al waren dit wel twee strafschoppen. Het missen van kansen resulteert logischerwijs in frustratie, waardoor de aanvaller tijdens het duel tegen AZ tegen een gele prent aanliep. Toch is het voor Ajax te hopen dat hij zijn vorm snel weer vind, zodat men in Amsterdam na twee doelpuntloze weekenden in de Eredivisie weer kan juichen.


Luis Suárez scoort de laatste tijd moeizaam (Wikimedia Commons/Paulblank)

Jol kan in de kraker tegen PSV niet beschikken over André Ooijer, die een schorsing uitzit. Daarnaast zitten Oleguer, Nicolás Lodeiro en Kenneth Vermeer nog in de ziekenboeg en spelen eveneens niet. De oefenmeester is overigens van mening dat er gewonnen móet worden. "Dat doen we door te zorgen dat ons positiespel van achteruit en op het middenveld goed is. Onze spitsen moeten zorgen dat we als team spelen. Het is noodzakelijk dat we via het middenveld voetballen en iedereen gebruiken om te voetballen. Bovendien kunnen we geen balverlies lijden, want dan maak je het de tegenstander wel erg makkelijk. Wij moeten met overtuiging spelen en zorgen dat we de eerste goal maken."

PSV

PSV kijkt vol vertrouwen uit naar de ontmoeting met Ajax. De Eindhovenaren gaan aan de leiding in de Eredivisie en hebben een voorsprong van twee punten op directe concurrent FC TWente. Winst tegen Ajax is dus noodzakelijk om de koppositie te handhaven, maar dat hangt natuurlijk ook af van de prestaties van de Tukkers tegen AZ, dat Ajax vorig weekend over de knie legde en met 2-0 won.

Bij PSV keert Jonathan Reis weer terug na een schorsing van twee wedstrijden. De aanvaller kreeg deze straf opgelegd na een vermeende elleboogstoot jegens Alje Schut in het duel tegen FC Utrecht (2-1). Hierdoor miste de Braziliaan het bekerduel tegen Spakenburg (3-0) en de competitiewedstrijd tegen Excelsior (4-2). De kans is groot dat de terugkeer van de speler gevolgen heeft voor Marcus Berg, die Reis in de afgelope twee duels verving. De Zweed zal naar verwachting weer op de bank plaats mogen nemen.


Jonathan Reis keert weer terug na een schorsing

Fred Rutten kan in het duel tegen Ajax mogelijk niet over Orlando Engelaar beschikken. De verwachting is dat er morgen in de loop van de dag een besluit wordt genomen. Verder keert naast de eerdergenoemde Reis ook Jagos Vukovic terug na een schorsing. Tot slot heeft ook Stanislav Manolev zich weer bij de spelersgroep aangesloten. "Hij is fit. De pijn, waar het nu en dan gevoelig is, is nog maar een heel klein gedeelte", aldus de trainer.

Historie

Komend weekend staat de 61e editie tussen Ajax en PSV op het programma. PSV behaalde in het verleden de beste resultaten en boekte 33 keer een zege. Ajax won slechts 16 keer van de Eindhovenaren. Daarnaast werd er ook nog elf keer gelijk gespeeld. In deze periode trof PSV maar liefst 118 keer doel tegen 85 treffers van Ajax, waaruit je kan concluderen dat er veel gescoord wordt. Dat bewijzen ook de laatste vijf edities tussen deze twee ploegen. Daarin werden maar liefst 25 doelpunten gemaakt.

De Amsterdammers hebben voor wat betreft de zeges in eigen huis een goede uitgangspositie. In de laatste twee wedstrijden in onze hoofdstad werd het namelijk 4-1. De laatste zege van PSV in Amsterdam dateert van 30 januari 2008. Toen werd het 2-0 voor de Eindhovenaren.

Laatste vijf ontmoetingen in Amsterdam:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
14/03/2010 Eredivisie Ajax PSV 4-1
16/11/2008 Eredivisie Ajax PSV 4-1
30/01/2008 Eredivisie Ajax PSV 0-2
12/11/2006 Eredivisie Ajax PSV 0-1
11/03/2006 Eredivisie Ajax PSV 0-0

Wedstrijdinformatie

De wedstrijd tussen Ajax en PSV staat onder leiding van Bjorn Kuipers en wordt in de Amsterdam ArenA gespeeld. Slaagt Ajax er in om van PSV te winnen of weten de Eindhovenaren de problemen in Amsterdam nog verder te vergroten?

Discussieer hieronder mee en speculeer ook alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.

Zwaardere staf voor geweld tegen politie

Mensen die een klap uitdelen aan een agent of een brandweerman kunnen een zwaardere straf krijgen dan nu al het geval is. De straffen worden 200 procent zwaarder dan bij geweld tegen andere personen. Nu ligt dat op 150 procent.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gezegd in een vraaggesprek met de Volkskrant dat zaterdag verscheen. In het regeerakkoord stond al dat er zwaardere straffen komen voor geweld tegen politie, brandweer, ambulancepersoneel en andere gezagsdragers.

,,Dit is niet symbolisch", zegt de minister. ,,Dit is absoluut een maatregel die duidelijk aangeeft: kom niet aan de politie. Het gezag van de politieman- en vrouw moet omhoog. Door dit soort maatregelen denk ik dat dit gaat gebeuren."

Zwaardere staf voor geweld tegen politie
Zwaardere staf voor geweld tegen politie (Foto: ANP)

[WB] Das tweede op 500 meter in B-groep

Anice Das is bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn tweede geworden op de 500 meter voor vrouwen in de B-groep. De Nederlandse schaatsster eindigde met 39,56 0.11 seconden achter de Japanse winnares Miho Takagi. De Amerikaanse Becky Bradford werd derde.

Bij de 500 meter voor mannen deden er in de B-groep geen Nederlanders mee. De Noor Espen Aarnes Hvammen zegevierde in een tijd van 35,73, voor de Canadees William Dutton en Zhang Yaolin uit China.

Eerste treinen op gang, problemen houden aan

Hoewel het nog zeker tot zondag duurt voordat de treinproblemen na een brand bij Prorail helemaal verholpen zijn, komen de eerste lijnen op gang. Vanuit de door brand getroffen verkeersleidingspost in Utrecht worden weer twee lijnen aangestuurd. Dat zegt een woordvoerder van ProRail.

De treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen en tussen Ede en Amersfoort rijden niet via Utrecht, maar worden wel vanuit Utrecht aangestuurd. Het gebouw van Prorail is niet helemaal afgebrand. Er wordt gewoon weer gewerkt. Er wordt met man en macht gewerkt aan het herstel van de beschadigde systemen, benadrukt de zegsman.

Hoelang het nog duurt voordat er weer treinen langs het spoorknooppunt Utrecht kunnen, is nog niet bekend. Prorail komt later met meer informatie hierover. Op delen van de uitgevallen trajecten worden intussen bussen ingezet.

Prorail liet eerder weten dat er geen backupsysteem is voor de systemen die zijn uitgevallen. Het is daarom zaak de beschadigde apparatuur zo snel mogelijk te vervangen of te herstellen.

De Tweede Kamerleden Ineke van Gent (GroenLinks) en Arie Slob (ChristenUnie) hebben aangekondigd Kamervragen te stellen over de spoorchaos in Utrecht. Beiden vragen zich af waarom er geen backupsysteem is.

Mortal Kombat bedenker is het eens met kritiek

Ed Boon, het brein achter de Mortal Kombat-serie, is het eens is met alle kritiek en controverse die de eerste uiterst gewelddadige game met zich meebracht. In een interview met Xbox World magazine over het originele spel vertelde Boon dat hij zijn 10-jarige zoontje dit niet wil laten spelen.

Toen MK in 1992 in verschillende arcade hallen uitkwam waren de mensen geschokt over de bloederige fatalities waarmee karakters hoofden met ruggengraat eruit trokken, bloederige harten uit de kas van de tegenstander rukten en mensen spontaan ontploften. Boon snapt dat mensen geschokt waren en dat er een rating systeem in het leven is geroepen.

"I always though that they had a point you know," zei Boon. "There was no ratings system when the first one came out, and to me it makes sense - I wouldn't want my ten-year-old kid playing a game like that, and our intention was not to make this game thinking 'oh, a ten-year-old's going to love this, ripping people's head off!'"

Volgens Boon lag de leeftijd van de gemiddelde gamer in 1992 rond de 28, 29. Die mensen kijken naar films als Scarface en Goodfellas, en dat is wat ze naar zochten in games. Oké, fair point. Maar de leeftijd van de gemiddelde gamer in die tijd valt te betwisten.

De nieuwste game in de Mortal Kombat serie komt volgend jaar uit op de PS3 en de Xbox 360. 

Mortal Kombat

 

Kamer onjuist geďnformeerd over opbrengst WK

De Tweede Kamer is onjuist ingelicht over de baten van een eventueel WK voetbal in Nederland. Toenmalig minister van Sport Ab Klink verwees naar de opbrengsten voor Duitsland toen het WK daar werd gehouden. De rooskleurige cijfers kwamen echter niet van de Duitse overheid maar uit een omstreden rapport, schrijft NRC Handelsblad.

Klink vertelde de Kamer dat het WK in 2006 Duitsland 'alleen al aan belastingen een bedrag van 1,2 miljard euro heeft opgeleverd'. De Duitse overheid zou dat hebben berekend, maar een woordvoerder zegt in de krant van niets te weten.

Het ministerie erkent dat er een fout is gemaakt met de bronverwijzing. De cijfers kwamen uit 'een Duits wetenschappelijk rapport'. Dit rapport is deels betaald door de Duitse voetbalbond DFB en is omstreden.

De fout lijkt te komen uit een tekst van de KNVB. Tijdens een vergadering met Klink en burgemeesters van de speelsteden zei de voetbalbond dat 'een rapport van de Duitse overheid van 6 december 2006 over het WK meldt dat de overheid 1,2 miljard aan belastingen heeft ontvangen', blijkt uit interne stukken. Die fout is door het ministerie overgenomen en gepresenteerd als feit.

Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lieten, mede door de lobby van de KNVB, een kosten-batenanalyse maken over een mogelijk WK. Toen daar een negatieve balans uit bleek werd een second opinion besteld, die positiever was. Deze informatie kwam terecht in een brief van Klink aan de Kamer.

De KNVB wil niet reageren op de kwestie.


Ook Gullit onjuist geïnformeerd over opbrengst WK? (Foto: Novum)

'Ongrijpbaar' Ajax irriteert Cruijff

Johan Cruijff heeft zich andermaal uitgesproken tegen de huidige leiding van Ajax. Dit keer niet in zijn column in De Telegraaf, maar in de Volkskrant.

"Er zijn te veel belangen, en die staan alles in de weg. Je krijgt bij Ajax nooit antwoord op je vraag", aldus Cruijff. "Dat irriteert me. De club is ongrijpbaar. Er kan alleen een oplossing komen als mensen zichzelf wegcijferen, zoals het hoort, net zoals ik mezelf wegcijfer op gebieden waar ik geen verstand van heb."

Cruijff is er niet zeker van of zijn media-offensief gaat werken. "Ik weet niet of het werkt. Je hebt geen andere mogelijkheid. Ja, je kan naar binnen lopen. Dat heb ik dus één keer gedaan", verklaart hij over zijn mislukte poging om Ajax in 2008 te reorganiseren.

"Ik ben erelid van Ajax en zit officieel in de ledenraad. Dus mag ik overal bij zitten. Maar als ik in één ding geen zin heb, is het slap gelul. Het punt is: ze (leiding Ajax, red.) willen niet kiezen. Ze willen geen A of B. Want je als je kiest voor A of B ben je ergens op aanspreekbaar. En dat willen ze niet. Ze willen overleven."

Nederland bereidde invasie Suriname voor

Nederland had in 1986 plannen om de Surinaamse legerleider Desi Bouterse af te zetten en op te pakken. Dat bevestigt toenmalig premier Ruud Lubbers in de Volkskrant. Een invasie van Suriname met 850 mariniers, zestien helikopters, vliegtuigen en marineschepen werd voorbereid met hulp van de Verenigde Staten.

Het kabinet-Lubbers stelde de plannen op op verzoek van drie Surinaamse regeringsleden, onder wie premier Pretaap Radhakishun, die wilden dat Nederland Suriname zou 'verlossen' van Bouterse. Bij de invasie zou onder meer luchthaven Zanderij worden ingenomen.

De plannen voor een invasie werden in 1987 geschrapt. Nederland vond het risico op slachtoffers onder mariniers en Nederlandse burgers in Suriname te groot.

Geluiden over een mogelijk invasie in Suriname zingen al jaren rond. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zei in 2007 in antwoord op Kamervragen van de SP dat destijds gewerkt werd aan evacuatie van Nederlanders uit Suriname. Hij vertelde echter niets over de aanhouding van Bouterse - huidig president van Suriname, een wezenlijk onderdeel van de plannen.

Nederland bereidde invasie Suriname voor (Foto: Novum)

Been: "Dit Feyenoord degradeert nóóit"

Het is nou nog niet echt het seizoen van Feyenoord. De club kreeg een aantal harde klappen te verwerken en staat slechts veertiende op de ranglijst. Trainer Mario Been weigert echter te geloven dat de Rotterdamse club niet boven de degradatiestreep kan blijven.

"Ik heb al eens geroepen dat elke club kan degraderen," zei de oefenmeester in AD Sportwereld. "Maar dit Feyenoord degradeert nóóit. Als we twee keer winnen, staan wij weer gewoon ver boven de onderste ploegen. Ik hoor of lees de verhalen ook. Bikkelen, knokken, slidings, degradatievoetbal. Ik vind het overdreven en kan er niets mee. Wij hebben voetballend voldoende kwaliteit om niet in de problemen te raken."

"Dat gaat ook niet gebeuren. Ons probleem is wél dat wij niet makkelijk scoren. Maar ook dat verbetert. Castaignos is nog altijd slechts junior en scoort de laatste drie duel op rij. Filosoferen over het rijtje degradatiekandidaten, of vergelijkingen trekken met clubs als De Graafschap, Willem II, VVV Venlo en Excelsior? Nee, daar doe ik niet aan mee."

Honkbalclub Houston Astros te koop

De eigenaar van de Amerikaanse honkbalclub Houston Atros, Drayton McLane, heeft de club te koop gezet. De 74-jarige McLane heeft de club sinds 1992 in bezit. Het is onbekend wat de vraagprijs is.

In de afgelopen veertien jaar wisten de honkballers van de Houston Astros zes keer de play-offs van de Amerikaanse profcompetitie MLB te halen. In 2005 bereikte de ploeg de World Series waarin werd verloren van Chicago White Sox.

Ibrahimovic klaagt over burnout

Zlatan Ibrahimovic vindt dat hij dit seizoen te veel wedstrijden moet spelen voor AC Milan. "Ik voel me vermoeid, ik ben bijna op", aldus Ibrahimovic tegenover de Italiaanse media. "Nu er twee geblesseerde spitsen zijn bij Milan (Inzaghi, Pato, red.), is de situatie niet makkelijk voor me. Gelukkig gaf de Zweedse bondscoach me afgelopen week wat rust."

De ex-Ajacied speelde dit seizoen elf competitiewedstrijden en vier duels in de Champions League. Hoewel Ibrahimovic vermoeid is, heeft hij nog wel de motivatie. "Ik ga door met spelen omdat ik nog steeds honger heb. Ik neem een voorbeeld aan Inzaghi."

"Als ik om acht uur opsta, zou ik niet weten wat ik zou moeten doen als ik niet meer zou kunnen voetballen. Ik hoop dat die tijd nog heel ver weg is", besloot de spits.

Ontwikkelkosten voor 3DS liggen hoog

Een game ontwikkelen voor de 3DS zal ongeveer drie keer zo veel kosten als een gewone DS-game. Volgens de financiële documenten van de Japanse uitgever Marvelous zal het ontwikkelen van een game voor de 3DS tussen de $600,000 en de $1,8 miljoen kwijt zijn. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de content.

Data van CESA, organisator van de Tokyo Game Show, suggereert dat de kosten voor het maken van een DS-game in 2009 tussen de $53,000 en $527,000 ligt, terwijl PSP-games tussen de $36,000 en $710,000 liggen. Wii-games kosten op zijn meest $1.4 miljoen en Xbox 360- en PS3-games kosten op zijn hoogst $3 miljoen.

De baas van Nintendo, Satoru Iwata, heeft al eerder sterk geïmpliceerd dat 3DS-games uiteindelijk meer zullen kosten om te ontwikkelen, maar hij verwacht niet dat de kosten voor de uiteindelijke games aanzienlijk zullen stijgen. De toekomst zal het uitwijzen.

3ds

S. Sanchez mikt ook in 2011 op de Tour

Maandag zal voor Samuel Sanchez de voorbereiding starten op het nieuwe wielerseizoen. Hij zal dan met zijn ploeg Euskaltel op trainingskamp gaan. De Spanjaard mikt ook in 2011 op de Tour de France, waar hij dit jaar net het podium miste.

"Dat is het belangrijkste doel, de komende tijd gaan we kijken hoe we het programma erom heen zullen inrichten," zei Sanchez tegen Marca over de voorbereiding op de Tour. "Ik hoop in de Tour het podium te bereiken, nadat ik daar dit jaar in extremis door Denis Menchov nog af gereden werd in de tijdrit. Ik blijf progressie maken ondanks mijn leeftijd van 33 jaar. Hopelijk leidt dat ertoe dat ik volgend jaar wel in Parijs op het ereschavot kom te staan."

El Hamdaoui en Suárez praten niet met elkaar

Mounir El Hamdaoui en Luis Suárez praten buiten de wedstrijdbesprekingen niet met elkaar over voetbal. Dat bekende El Hamdaoui eerder aan AT5. Volgens trainer Martin Jol is het niet zo raar dat de twee elkaar buiten de wedstrijden niet of nauwelijks spreken. "Luis is niet zo'n prater, zeker niet in het Nederlands." Volgens Jol voelen ze elkaar wel degelijk goed aan.

Maar net als de meeste Ajacieden worstelt Suárez de laatste tijd zichtbaar met zijn vorm. Scoorde hij vorig seizoen nog aan de lopende band, dit voetbaljaar staat de teller in de competitie pas op zeven goals. El Hamdaoui voert ondertussen met elf doelpunten de topscoorderslijst aan, samen met NEC-aanvaller Björn Vleminckx.

Vanavond speelt Ajax in de ArenA tegen koploper PSV.

Wenger heeft Van der Vaart niet nodig

Robin van Persie herhaalde deze week dat hij Rafael van der Vaart graag bij Arsenal had willen zien. Nu zit zijn landgenoot bij rivaal Tottenham Hotspur. Coach Arsène Wenger negeerde het advies van Van Persie omdat hij in zijn ogen al genoeg creatieve spelers heeft.

"Dit is de sterkste selectie die ik heb gehad", aldus Wenger in The Daily Mail. "Tomas Rosicky, Theo Walcott, Cesc Fabregas, Samir Nasri, Andrei Arshavin, Robin van Persie. Het zijn allemaal creatieve spelers, topspelers. Dus we hoefden dat (Van der Vaart halen, red.) niet te doen. We zoeken niet in die categorie."

Bovendien heeft Wenger met Nasri (23) een soortgelijke speler in handen, alleen jonger, sneller en misschien ook veelzijdiger dan Van der Vaart (27). Nasri maakte dit seizoen vier goals in tien competitiewedstrijden, terwijl Van der Vaart er vijf in negen duels maakte.

"Nasri heeft al het individuele talent dat je nodig hebt", aldus Wenger. "Hij is jong en snel, maakt nu meer goals, zijn laatste pass is beter geworden. Ik ben ervan overtuigd dat hij vooruit gaat. Hij heeft zich ontwikkeld als voetballer en als mens."

Hiddink haalt uit naar Nederlandse media

Guus Hiddink heeft zijn column in De Telegraaf uitgehaald naar Nederlandse media die hadden geschreven dan zijn positie bij Turkije ter discussie stond.

"Want even voor alle duidelijkheid, er is niet na de nederlagen tegen Duitsland en Azerbeidzjan tot verjonging van de selectie besloten, maar al tijdens de onderhandelingen met mij", aldus Hiddink in zijn column. "Dat maakte deze uitdaging uiteindelijk ook zo interessant. Het was niet alleen een kwestie van presteren met het A-elftal, maar om binnen een paar jaar het hele Turkse voetbal te moderniseren."

"Alleen moest door de tegenvallers in Duitsland en Azerbeidzjan ons hele plan worden versneld. Dat had dus weinig met de enorme kritiek in de Turkse media te maken, het was een wezenlijk onderdeel van ons beleid, dat door de twee nederlagen alleen vervroegd moest worden uitgevoerd."

"Daarom was ik ook verbaasd dat een deel van de Nederlandse media de uit Turkije overgewaaide emoties klakkeloos overnam", stelt Hiddink. "Dat mijn positie ter discussie zou staan en zo. Zoveel opportunisme had ik van Trouw en het AD niet verwacht."

Federale rechtbank handhaaft straf Valverde

Het lijkt er steeds meer op dat de straf voor Alejandro Valverde gehandhaafd blijft. De Spanjaard, geschorst vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de zaak rond dokter Fuentes, had zijn straf aangevochten bij de Zwitserse federale rechtbank, maar die besloot niks aan de straf te doen.

Valverde werd eerst door het Italiaans olympisch comité geschorst tot begin 2012. De UCI nam deze uitspraak gedeeltelijk over en schorste de winnaar van de Vuelta van 2009 tot eind 2011. Valverde, die zijn zaak eerder al bij het CAS afgewezen zag worden, heeft ook tegen deze uitspraak beroep aangetekend.

Van Gaal: "Schweinsteiger moet verkocht worden"

De toekomst van Bastian Schweinsteiger bij Bayern München is nog in ongewis. Louis van Gaal heeft wel een duidelijk standpunt.

Bayern gaat ervan uit dat Schweinsteiger zijn contract tot 2012 uitdient. "Karl-Heinz Rummenigge heeft benadrukt dat Schweinsteiger nog twee jaar blijft", zei Bayern-perschef Markus Hörwick op een persconferentie. Kort na zijn verklaring sprong Van Gaal in op de woorden van het hoofd persvoorlichting.

"Ik hoop dat Schweinsteiger zijn contract verlengd. Ook omdat ik zelf ook langer blijf. Maar ik denk dat hij verkocht moet worden. Dan moet Bayern maar even een bedrijf zijn. Als de geruchten kloppen over dat er dertig miljoen euro is geboden, dan moet je die kans niet laten lopen", zei Van Gaal volgens het Duitse TZ.

Vice-voorzitter Franz Beckenbauer sloot zich aan bij de woorden van Van Gaal. "We kunnen niet zeggen dat Bastian ten koste van alles moet blijven. We moet ook de commerciële kant meenemen. Ik kan het me voorstellen dat hij weg wil. Buitenlandse ervaring kan belangrijk zijn voor jonge spelers. Maar het liefst hoop ik dat hij een tienjarig contract ondertekend."

Consumentenbond wil af van incasso webwinkels

Bestellingen via internet op het rekeningnummer van iemand anders zijn nog altijd kinderlijk eenvoudig. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een steekproef. Bij alle vier de bestellingen die werden gedaan via internet werd het product geleverd en de rekening bij iemand anders geïncasseerd.

De eenmalige incasso blijkt zeer gevoelig voor fraude. De betaaloptie is mogelijk bij zes van de dertig grootste internetverkopers: KLM, D-reizen, Landal, Neckermann, Bungalows.nl en Kruidvat. Ook kleinere webwinkels maken er gebruik van. De Consumentenbond wil van de eenmalige machtiging af.

Hoewel een eenmalige incasso zonder handtekening wettelijk ongeldig is, voeren banken deze zonder aarzeling uit. Dat betekent dat de bank of webwinkel het geld moet terugstorten als de betaling wordt betwist.

Geld terugkrijgen dat onterecht is afgeschreven kan tot dertien maanden na afschrijving via een Melding Onterechte Incasso bij de bank. In reactie op de steekproef heeft de ING Bank uitleg over de procedure verduidelijkt. De Rabobank en SNS Bank hebben toegezegd dat ook te doen. ABN Amro verwijst klanten door naar een filiaal.

Treinverkeer rond Utrecht hele dag plat

Rond Utrecht rijden vandaag de hele dag nog geen treinen. Vrijdagmiddag werd een verkeersleidingpost van spoorbeheerder Prorail getroffen door brand, waardoor onder meer wissels en beveiligingssystemen voor seinen niet werken. Er is volgens Prorail nog geen zicht op wanneer de treinen wel weer kunnen rijden.

Reizigers hadden vrijdag in de avondspits en daarna grote problemen door de brand bij spoorknooppunt Utrecht. De gemeente zorgde zelfs voor veldbedden voor gestrande reizigers, maar daarvoor was zo weinig animo dat de bedden zijn weggehaald en mensen die dat wilden een hotelovernachting kregen.

De NS huurt in het hele land bussen in om uitgevallen treinen zo veel mogelijk te vervangen. Volgens de NS duren de problemen in ieder geval tot het begin van de zondagochtenddienst. Prorail praat later op de ochtend over de verwachtingen.

Een woordvoerder van Prorail zegt dat wordt geïnventariseerd hoe groot de schade door de brand is. Er is geen backupsysteem voor de systemen die zijn uitgevallen. Het is daarom zaak de beschadigde apparatuur zo snel mogelijk te vervangen of te herstellen.


(Foto: Novum)

[NBA] Eerste thuisnederlaag Boston

In de NBA heeft Boston Celtics zijn eerste thuisnederlaag van dit seizoen geleden. Oklahoma City Thunder was met 84-89 te sterk.

Kevin Durant, de topscorer in de NBA, ontbrak bij Oklahoma vanwege een enkelblessure die hij woensdag had opgelopen. Russell Westbrook was bij Oklahoma goed voor 31 punten.

Boston wist in de slotfase nog terug te komen tot op één punt, maar kon niet doordrukken.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Boston Oklahoma 84-89
Philadelphia 76ers Milwaukee 90-79
Washington Memphis 89-86
Toronto Houston 106-96
Miami Charlotte 95-87
New Orleans Hornets Cleveland 108-101
Minnesota LA Lakers 95-112
Utah Jazz San Antonio 82-94
Dallas Chicago Bulls 83-88
Sacramento Kings New Jersey 86-81
Golden State New York 119-125

'Agenten moeten in uniform naar werk'

Agenten zouden verplicht in uniform naar hun werk moeten reizen om de zichtbaarheid van de politie te vergroten. Dit plan van de VVD in Roermond kan landelijk op steun rekenen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en van de Tweede Kamer, schrijft De Telegraaf.

De politie in Antwerpen besloot deze week om vanaf maart alle agenten te verplichten om met openbaar vervoer en in uniform naar het werk te gaan. De lokale Limburgse VVD-fractie ziet ook brood in het plan en diende het in bij de Noord-Limburgse politie.

In navolging van de Limburgers noemt Opstelten het een 'sympathiek idee'. Hij wil erover met de politie in gesprek. De minister kan zich gesteund voelen door een meerderheid van de Kamer. CDA en VVD zijn voorstanders, de PVV ook, maar voelt niet veel voor een verplichting, zegt Kamerlid Hero Brinkman.

Het idee is dat de zichtbare aanwezigheid van agenten het veiligheidsgevoel vergroot. Bovendien zou het milieu worden ontzien als agenten de auto laten staan.

De Nederlandse Politie vindt de uniformverplichting voor forenzende agenten echter maar niets. "Voor ons is dit onbespreekbaar. We moeten op een normale manier naar ons werk kunnen en niet ook dan al aan het werk zijn", zegt voorzitter Han Busker in de krant. "Het capaciteitsprobleem los je niet op door agenten buiten hun werktijd ook nog eens extra te belasten."

De Raad van Korpschefs is volgens een woordvoerder wél enthousiast. "Het is al een eeuwenoud gegeven. Het gebeurde toen we nog rijks- en gemeentepolitie hadden."


(Foto: Novum)

NAVO besluit tot raketschild

De NAVO heeft op haar top in Lissabon besloten tot een gemeenschappelijk afweersysteem tegen raketaanvallen. De lidstaten nodigden Rusland, de voormalige aartsvijand, uit mee te doen.

Mochten de machthebbers in Moskou besluiten tot samenwerking, zou dat een historische stap zijn, meldden waarnemers vrijdagavond. De Russische president Dmitri Medvedev is zaterdag op de tweedaagse top aanwezig en mogelijk komt hij dan al met een antwoord.

De Amerikaanse president Barack Obama reageerde enthousiast op de overeenkomst. "Voor de eerste keer hebben wij overeenstemming bereikt over de ontwikkeling van een raketverdediging die sterk genoeg is om het totale Europese NAVO-gebied en zijn bevolking te beschermen."

Het schild is vooral bedoeld tegen mogelijke aanvallen vanuit Iran, maar het land wordt niet als zodanig genoemd. Vooral de NAVO-lidstaat Turkije, die aan Iran grenst, zou daar moeite mee hebben gehad.

Cultuurminnaars schreeuwen tegen bezuinigingen

Door het hele land worden zaterdag protestbijeenkomsten georganiseerd tegen de bezuinigingen op de culturele sector en de verhoging van de btw op toegangskaartjes. Doel van de acties is een collectieve schreeuw van protest te laten horen tegen de kabinetsplannen.

In tal van plaatsen zijn bijeenkomsten georganiseerd in het kader van de actie 'Nederland schreeuwt om cultuur'. Op het Leidseplein in Amsterdam ligt de regie in handen van de tv-presentatoren Ivo Niehe en Sophie Hilbrand. In Breda luidt het klokkenluidersgilde de noodklokken. In Rotterdam laat oud-burgemeester Bram Peper van zich horen. Overal wordt veel geschreeuwd.

In Almere komt zelfs de goedheiligman in actie: samen met kinderen gaat hij sinterklaasliedjes schreeuwen. De actie wordt 's avonds afgesloten in Den Haag, waar de trompettist van het Residentieorkest tegen middernacht de Last Post blaast.

De culturele organisaties die de acties op touw hebben gezet, stellen dat het kabinet een frontale aanval inzet op kunst en cultuur. Er wordt 200 miljoen euro bezuinigd, en bovendien gaat de btw op toegangskaartjes omhoog van zes naar negentien procent.

Door de btw-verhoging worden toegangskaartjes duurder en komen er naar verwachting fors minder bezoekers. Dat leidt uiteindelijk tot banenverlies in de culturele sector. "Dat is geen bezuinigen, dat is moedwillig slopen van iets waar het gros van de Nederlanders van geniet en waar alle Nederlanders van profiteren", stellen de organisators.

In theater Carré werd vrijdag al geoefend tijdens de slotvoorstelling van de campagne Nederland Leest 2010. Na afloop gaf het publiek onder aanvoering van Philip Freriks een oorverdovende 'proefschreeuw'.

Of de acties succes zullen hebben, valt nog te bezien. Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) hield vrijdagmiddag voet bij stuk. Volgens Zijlstra moet de cultuursector juist blij zijn, omdat die straks minder afhankelijk is van subsidies. "Gebruik je creativiteit", was zijn advies aan culturele instellingen die straks in financiële nood raken.

Waarop het kabinet precies gaat bezuinigen, is nog niet bekend. Zijlstra werkt nog aan een plan. In het regeerakkoord staat wel dat het Muziekcentrum van de Omroep wordt opgeheven. Daaronder vallen onder meer het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest.

[WB] Wüst: "Hoofd wilde wel, benen niet"

Olympisch kampioene Ireen Wüst werd gisteren bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn derde op de 1.500 meter. Christine Nesbitt won in 1.57,03, het Noorse talent Ida Njatun werd verrassend tweede.

"Dit was geen beste 1.500 meter. De opening was goed en daarna wilde ik heel graag met Christine meeracen. Mijn hoofd wilde bijblijven, maar mijn benen niet. Het kostte te veel energie en dat moest ik bekopen in de laatste ronde," aldus Wüst na afloop.

Preud'homme is onder de indruk van AZ

FC Twente krijgt vanavond AZ op bezoek. De Alkmaarders maakten tegen Ajax indruk op Twente-trainer Michel Preud'homme.

AZ versloeg de Amsterdammers met 2-0. Preud'homme complimenteerde collega Gertjan Verbeek met het spel van zijn ploeg. "Ik heb AZ tegen Ajax zien spelen en genoten van hun spel", zei Preud'homme op de clubsite van Twente.

"Ze maakten op mij een heel sterke indruk. Het was een schitterende wedstrijd, misschien wel de mooiste van dit seizoen in de Nederlandse competitie. Ze spelen het voetbal zoals ik dat graag zie", vervolgde de Belgische oefenmeester.

"De ploeg is technisch en tactisch goed, is fysiek sterk en heeft diepgang. AZ mist een aantal spelers, maar ze hebben een mooie kern van spelers, zodat ze dat goed kunnen opvangen", besluit Preud'homme, die met Twente de tweede plaats inneemt achter PSV.

Partijen op campagne voor verkiezingen

Kopstukken van de meeste politieke partijen gaan dit weekeinde weer op verkiezingscampagne. Aanleiding zijn de gemeenteraadsverkiezingen die woensdag in zeventien gemeenten worden gehouden.

De gemeenteraadsverkiezingen waren op 3 maart, maar in deze zeventien gemeenten zijn die uitgesteld in verband met gemeentelijke herindelingen. Om deze reden gaat PvdA-leider Job Cohen zaterdag naar Sneek, sturen CDA en VVD diverse bewindslieden en Kamerleden op pad en bezoekt D66-leider Alexander Pechtold het Gooi.

De PVV van Geert Wilders doet in geen van de zeventien gemeenten mee. Trots op Nederland, de uit de Tweede Kamer verdwenen partij van Rita Verdonk, doet mee in drie gemeenten.

NAVO komt met nieuwe strategie

De NAVO heeft besloten haar strategie voor de 21e eeuw te herdefiniëren om nieuwe dreigingen als terrorisme en ballistische raketten het hoofd te kunnen bieden. Ook hoopt de organisatie een strategisch verbond met Rusland aan te kunnen gaan.

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen zei dat de nieuwe strategie door de leiders van alle 28 lidstaten is goedgekeurd. Hij benadrukte dat de 61-jarige organisatie 'net zo effectief als altijd zal zijn als het gaat om het verdedigen van onze vrede en veiligheid'.

De nieuwe strategie werd vrijdag aangenomen na achttien maanden van zelfonderzoek naar en heroverweging van de grondbeginselen van de militaire alliantie. NAVO hoopt met het nieuwe plan sceptische Europeanen ervan te overtuigen dat de werkzaamheden van organisatie nog altijd relevant zijn.

Assange in beroep tegen arrestatiebevel

De Australische oprichter van klokkenluiderssite Wikileaks, Julian Assange, gaat in beroep tegen de beslissing van een Zweeds hof om een arrestatiebevel tegen hem uit te vaardigen. Assange wordt in Zweden verdacht van verkrachting, aanranding en onwettige dwang.

De Zweedse openbaar aanklager heeft inmiddels een verzoek om een internationaal arrestatiebevel ingediend bij Interpol. Voor Assange, die voor Wikileaks de hele wereld afreist, zou dit een aanzienlijke beperking van zijn bewegingsvrijheid betekenen. Waar de Australiër momenteel verblijft, is onbekend.


Julian Assange gaat in beroep tegen arrestatiebevel (Foto: Novum)

IMF roept op tot betere Europese samenwerking

Leden van de Europese Unie moeten op economisch vlak beter samenwerken om zo een snellere groei van de Europese economie te bewerkstelligen. Dat zegt Dominique Strauss-Kahn, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds.

Volgens Strauss-Kahn bewegen dynamische gebieden als Brazilië, India en China steeds sneller voorwaarts en loopt Europa het risico verder achter te blijven. Europa zou daarom een brede strategie wat betreft economische groei moeten toepassen waarin elk land profiteert van de inzet van andere lidstaten.


'Leden van de europese Unie moeten beter samenwerken' (Foto: Novum)

Militanten gedood in Pakistan

Een Amerikaanse raketaanval heeft in het noordwesten van Pakistan aan vier vermoedelijke militanten het leven gekost. Dat melden medewerkers van de Pakistaanse veiligheidsdiensten vrijdag.

De aanval met een drone, een onbemand vliegtuigje, is de tweede deze week in Noord-Waziristan. Bij de aanval vrijdag vuurde het vliegtuigje twee raketten af op het voertuig waarin de opstandelingen zaten.

Dit jaar vonden al meer dan honderd aanvallen met drones plaats in Pakistan, een enorme toename in vergelijking met vorig jaar. Bijna alle aanslagen vonden plaats in Noord-Waziristan, een regio bij de grens met Afghanistan en een bolwerk van moslimextremisten.

Stonehenge voor miljoenen opgeknapt

Stonehenge wordt voor miljoenen euro's opgeknapt. De wegen rond het monument zijn overvol door toeristen en de faciliteiten op het terrein voldoen niet meer. Dat heeft de Engelse erfgoedraad vrijdag gezegd.

De raad zegt momenteel over twee derde van het geld te beschikken dat nodig is voor de nodige aanpassingen, maar denkt niet op tijd klaar te zullen zijn met de renovatiewerkzaamheden voor het begin van de Olympische Spelen in Londen in 2012. De werkzaamheden bij Stonehenge moeten zo'n dertig miljoen euro kosten.

Stonehenge is zo'n vier- tot vijfduizend jaar oud en een van 's werelds meest markante monumenten. Het uitzicht op de steencirkel wordt echter bedorven door twee drukke wegen, waarvan er één vlak langs het monument voert. Daarnaast kunnen de faciliteiten rond Stonehenge niet aan de vraag voldoen. Momenteel staat op het terrein maar één kiosk die versnaperingen verkoopt aan de ongeveer één miljoen mensen die de steencirkel jaarlijks bezichtigen.


Stonehenge (Foto: Novum)

Pentagon koopt tientallen JSF's

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft nog eens 31 Joint Strike Fighters besteld. Dat heeft de fabrikant van de gevechtsvliegtuigen, Lockheed Martin, vrijdag bekendgemaakt. Met de deal zou een bedrag van 3,5 miljard dollar (ruim 2,5 miljard euro) gemoeid zijn.

Dertig bestelde vliegtuigen zijn bestemd voor de luchtmacht, de marine en het korps mariniers van de Verenigde Staten. Eén Joint Strike Fighter wordt volgens Lockheed Martin gekocht voor Groot-Brittannië. Het Pentagon had eerder ook al 31 JSF’s gekocht. Drie daarvan hebben de fabriek reeds verlaten.

Nederland besloot vorig jaar een optie te nemen op een test-JSF. Een definitief besluit over de aankoop van de gevechtsvliegtuigen werd na veel gesoebat uitgesteld.

Pentagon koopt tientallen JSF’s
Pentagon koopt tientallen JSF's (Foto: ANP)

VS maakte plannen aanval op Portugal

De Verenigde Staten maakten na de Anjerrevolutie in Portugal in 1974 plannen om de Azoren 'over te nemen', voor het geval dat in Lissabon de communisten aan de macht zouden komen. Dit bleek vrijdag uit tot nu toe geheime Amerikaanse overheidsdocumenten.

Daarin staat dat de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger in januari 1975 zijn zorgen uitte over een 'kans van 50 procent' dat Portugal in handen van communisten kwam. Minister van Defensie James Schlesinger antwoordde daarop dat een 'noodplan' was gemaakt om te Azoren over te nemen. De Amerikanen hebben een belangrijke luchtmachtbasis op de eilandengroep in de Atlantische Oceaan.

Door de Anjerrevolutie kwam een einde aan een decennialange, door de Amerikanen gesteunde rechtse dictatuur in Portugal. Het land mocht ondanks het ontbreken van democratie en grondrechten NAVO-lid zijn.

Prijswinnaars FOK! Formule 1-manager 2010

Het was weer peentjes zweten het afgelopen Formule 1-seizoen, en niet alleen voor de tv. Ook in de FOK! Formule 1-manager 2010 was het spannend, en werd er druk door de deelnemers met hun eigen F1-team gemanaged.

Echter, aan alle goede dingen komt een eind en zo werd in de allerlaatste race van het seizoen Red Bull Racing-coureur Sebastian Vettel toch nog de nieuwe wereldkampioen. Maar wie is in dit eindklassement de enige echte FOK! Formule 1-managerkampioen van 2010 geworden en gaat er met de hoofdprijs vandoor? Wie vallen er nog meer in prijzen? Lees snel verder!

Het volledige eindklassement van de userteams kun je hier nakijken. Het subleagueklassement is achter deze link te vinden.

De hoofdprijs, een Coca-Cola ZERO Race Experience, is gewonnen door: team shannara van FOK!user paxshannara. Hij of zij mag samen met een vriend of vriendin één dag zelf rijden in spectaculaire automobielen op het circuit van Zandvoort. Gefeliciteerd en bij voorbaat een leuke dag gewenst!

De tweede plek in de FOK! Formule 1-manager 2010 is opgeëist door team F1 Holland Racing van user Slein83. Hij of zij krijgt een canvasdoek van Ayrton Senna van maar liefst 100x100 centimeter, aangeboden door JP Art.nl.

Voor de nummers 3 tot en met 6 van het eindklassement liggen de videomontageprogramma's MAGIX Video deLuxe 16 Plus te wachten, het pakket dat er voor zorgt dat je perfecte video's aflevert en waarmee je iedereen versteld doet staan. De gelukkigen zijn:
3) AJDTC (met team DTC);
4) woodworker (team Eikelsteen reesjing);
5) Block (team BlockGP) en
6) rick--man (team Nillesco).

De nummers 7 tot en met 9 ontvangen een litho van Fernando Alonso, aangeboden door JP Art.nl. Dat zijn:
7) PP-vogels (met team PP-Vogels);
8) TheHipster (team The Hipsters) en
9) JaapB (team Was Soepie).

De nummer 10 is BitetheBullet geworden, met zijn of haar Team Manana. Deze prijswinnaar ontvangt een litho van Robert Doornbos voor deze nette prestatie, aangeboden door JP Art.nl.

De 11e plaats in het eindklassement verdient een litho van Giancarlo Fisichella, eveneens aangeboden door JP Art.nl, en dat is Ramonzin met zijn of haar team nsr-gp.

En dan hebben we tot slot een rijtje van tien namen op te noemen, die allemaal ieder 2 kartheats van Bleekemolens Race Planet Indoor Kartbanen hebben gewonnen. De volgende users zijn de laatste geluksvogels voor dit F1-seizoen die we op mogen noemen als winnaars in de FOK! Formule 1-manager 2010:
12) Bacoo83 (met team Team Bacoo F1);
13) oort83 (team oort83racing);
14) phizzie (team Artens);
15) Hermke (team Raketjes);
16) catfish (team catfishF1);
17) Bennybeterweter (team Asfaltkonijn GP);
18) bosch007 (team BOSCH007);
19) PeterVanG (team Vangangelt grand prix);
20) Distortion (team race-forum.nl) en
21) 907 (team SilverBullet).

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd en veel plezier met de gewonnen prijs! Ben je een van de prijswinnaars, neem dan contact met ons op via een e-mail naar sport[at]fok.nl onder vermelding van je username en naam- en adresgegevens. Dan zorgt de PR van FOK! ervoor dat je de gewonnen prijs zo spoedig als mogelijk in ontvangst mag nemen.

FOK! bedankt Bleekemolens Race Planet, JP Art.nl en MAGIX voor al deze ter beschikking gestelde prijzen.

Heb je niet gewonnen maar ben je toch nieuwsgierig naar de arrangementen om zelf te rijden, of om te karten bij een van de vestigingen van Race Planet? Kijk dan eens op de website van deze sponsor en reserveer een Race Experience of Ultimate Experience via Bleekemolens Race Planet. Bovendien geven de kartbanen van Race Planet ieder elke maand een Ultimate Experience weg.

Namens de gehele FOK!managerspel-crew: alle deelnemers bedankt voor het meedoen en de prijswinnaars van harte gefeliciteerd: veel plezier met je prijs.

We zien iedereen graag weer terug in het komend F1-seizoen, bij de FOK! Formule 1-manager 2011!

Dood Groningse student geen misdrijf

De Groningse student die woensdag dood werd gevonden in een gracht in de Engelse stad Nottingham, is niet door een misdrijf om het leven gekomen. Uit onderzoek van de politie blijkt dat er geen verdachte omstandigheden waren, meldt de BBC.

De 21-jarige Miron Filipovic studeerde business aan de Nottingham Trent University en was sinds een feest op zaterdagavond niet meer gezien. Hij studeerde sinds september in de stad en zou in februari terug naar Nederland gaan.

Zijn ouders kwamen woensdag aan in Nottingham. Ze zijn erg ontdaan en hebben hulp aangeboden gekregen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.