Demonstratie extreemrechts in Den Haag

De extreemrechtse Nationale Jeugd Nederland (NJN) demonstreert zaterdagmiddag in Den Haag voor de vrijlating van 'politieke gevangenen' in het buitenland. Zo'n zestig betogers zullen volgens de organisatie van het station naar de Spaanse ambassade lopen en weer terug. De politie is op de hoogte en houdt een oogje in het zeil.

Volgens een woordvoerder van de nationalistische NJN zitten er in Nederland en in andere landen leden van soortgelijke organisaties onterecht lang vast. Zij zouden een zwaardere straf dan gebruikelijk krijgen 'enkel uit politieke overwegingen'.

De demonstratie begint rond 14.00 uur. Een half uur daarvoor was een handjevol betogers al aanwezig bij het Centraal Station in Den Haag. De solidariteitsbetoging duurt tot 15.30 uur. De organisatie laat weten niet minder deelnemers te verwachten door de treinproblemen.

De politie laat weten te zijn geïnformeerd. "Er is overleg geweest en er zijn regels afgesproken met de betogers." Zo mogen ze geen spandoeken meenemen met discriminerende, beledigende of opruiende teksten en zijn vlaggenstokken die als wapen kunnen dienen verboden. Een eigen ordedienst ziet toe op naleving van de regels.