Tienduizenden schreeuwen om cultuur

Tienduizenden mensen hebben zaterdag in het hele land geschreeuwd voor cultuur. In ongeveer zeventig plaatsen in Nederland werden zaterdag protestbijeenkomsten georganiseerd tegen de bezuinigingen op de culturele sector en de verhoging van de btw op toegangskaartjes.

Hoeveel mensen naar de bijeenkomsten zijn gegaan, is nog onduidelijk. In Amsterdam en Utrecht waren in ieder geval al vele duizenden mensen op de been. De organisatie, die in ieder geval al een beeld heeft van het aantal deelnemers in Amsterdam en Utrecht, is erg tevreden over de opkomst. "Maar op zeventig plaatsen in Nederland wordt geschreeuwd om cultuur. Hoe het beeld in kleine plaatsen is, weten we nog niet."

Ook over het enthousiasme onder de mensen is de organisatie zeer te spreken. "Je ziet dat het leeft. Hiermee laten we echt goed de stem van het publiek horen." De meeste bijeenkomsten vonden in de middag plaats en zijn inmiddels voorbij.

Doel van de acties is een collectieve schreeuw van protest te laten horen tegen de kabinetsplannen. De culturele organisaties die de acties op touw hebben gezet, stellen dat het kabinet een frontale aanval inzet op kunst en cultuur. Er wordt 200 miljoen euro bezuinigd, en bovendien gaat de btw op toegangskaartjes omhoog van zes naar negentien procent.

Op het Leidseplein in Amsterdam hield een dwarsdoorsnede van het Amsterdamse culturele leven 'one-minute-statements', onder wie Sylvia Toth. In Utrecht werd vanaf het begin van de middag tot circa 15.00 uur vanaf de Neude geschreeuwd. Hierbij werd een bewerkte versie van de negende symfonie van Beethoven ten gehore gebracht. Verder luidde in Breda het klokkenluidersgilde de noodklokken en kwam in Almere zelfs Sinterklaas in actie. Samen met kinderen schreeuwde hij daar sinterklaasliedjes.

Of de acties succes zullen hebben, valt nog te bezien. Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) stelde vrijdag dat de cultuursector juist blij moet zijn, omdat die straks minder afhankelijk is van subsidies. "Gebruik je creativiteit.", was zijn advies aan culturele instellingen die straks in financiële nood raken.

Waarop het kabinet precies gaat bezuinigen, is nog niet bekend. Zijlstra werkt nog aan een plan. In het regeerakkoord staat wel dat het Muziekcentrum van de Omroep wordt opgeheven. Daaronder vallen onder meer het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest.