Rusland wacht historische uitnodiging van NAVO

De NAVO bereidde zich zaterdag in Lissabon voor op het versturen van een historische uitnodiging om Rusland te vragen deel te nemen aan het raketschild dat Europa moet beschermen tegen een Iraanse raketaanval. De uitnodiging is een mijlpaal in de geschiedenis van het bondgenootschap, dat werd opgericht om de dreiging van de Sovjet-Unie tegenwicht te bieden.

De Amerikaanse president Barack Obama kreeg vrijdag de steun van andere NAVO-lidstaten voor zijn plannen om in Europa een raketschild aan te leggen. De betrokkenheid van Rusland bij het schild wordt van groot belang geacht, zo groot, dat tijdens de NAVO-top in Lissabon een onderhoud is ingepland met de Russische president Dmitri Medvedev.

Twee belangrijke vragen omtrent het raketschild -werkt het? en kan Europa het betalen?- werden voor het moment genegeerd om de overeenkomst te vieren als een moment van toegenomen solidariteit binnen de NAVO.

Iran werd niet bij name genoemd, op verzoek van NAVO-lid Turkije, dat dreigde de overeenkomst te blokkeren als openlijk werd gezegd dat het schild bedoeld is als vededigingsmiddel tegen zijn sjiitische buurman.

Het raketschild bestaat uit een systeem van Amerikaanse onderscheppingsraketten en radars dat moet worden verbonden met Europese ballistische defensiesystemen.