Bergsma zegeviert in marathon in Hoorn

Peterselieman

Jorrit Bergsma heeft in Hoorn de vijfde wedstrijd om de KPN Marathon Cup gewonnen. De 24-jarige Fries was in de massasprint de snelste van een kopgroep van vijf man. Bij de Vrouwen was Foske Tamar van der Wal de rapste in de sprint.

Voorafgaande aan de race was er een minuut stilte voor de vrijdag overleden Gauke Nijholt (73). Hij was in het verleden trainer van vele marathonteams en coachte dit seizoen de damesploeg van CENNED. Als eerbetoon droegen alle schaatsers deze wedstrijd een zwarte rouwband.

In de wedstrijd bij de mannen ontstond er na een spervuur van demarages na zestig ronden een kopgroep van vijf man onder aanvoering van Bergsma. Het kwintet pakte een ronde voorsprong en mocht sprinten om de zege. Hierin was Bergsma de snelste voor Sander Kingma en Bart de Vries. Bergsma kwam afgelopen vrijdag nog in actie op de 5.000 meter in Berlijn waar hij als negende eindigde. "Ik ben in vorm. Ik had vandaag de kracht om aan te vallen. Ja, het was een druk weekeinde. Vandaag moest ik nog van Berlijn naar Hoorn reizen," zei de Fries die door de zege ook de leiding in het algemeen klassement overneemt.

Bij de vrouwen was Van der Wal de snelste in de massasprint. De 24-jarige Groningse bleef Elma de Vries en Wieteke Cramer voor. Kampioenschapsleidster Carla Zielman kwam net als Mariska Huisman ten val, waardoor Van der Wal de leiding in het klassement over kon nemen.