FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 mei 2010

Israël wil hulpvloot naar Gaza tegenhouden

De Israëlische marine zal een vloot schepen tegenhouden die tienduizend ton voorraden en pro-Palestijnse activisten naar de Gazastrook wil vervoeren. Dat hebben bronnen binnen het Israëlische leger woensdag gezegd.

Als de vloot niet omkeert, waarschuwde het leger, worden de schepen naar een Israëlische haven gesleept, worden de activisten naar hun vaderland teruggestuurd en worden de goederen over land naar Gaza vervoerd.

Verwacht wordt dat de vloot de Gazastrook in het weekeinde bereikt. De organisatoren protesteren tegen de inmiddels drie jaar durende blokkade van de kuststrook door Israël. Daardoor zou in het gebied aan van alles een groot tekort zijn ontstaan.

Israël noemde de vloot een propagandadaad en beweert dat er van een humanitaire crisis in Gaza geen sprake is.

[Giro] Maassen: "Trots"

In de zeventiende etappe van de Giro d'Italia maakte Steven Kruijswijk indruk. De 22-jarige renner zat mee in een omvangrijke kopgroep en kwam uiteindelijk als derde over de meet.

Na afloop was de ploegleider van Rabobank, Frans Maassen, een trots man. "Het is nu toch vooral de trots die overheerst. Natuurlijk dachten we even dat we goed zaten, zeker met die laatste drie kilometer bergop in het vooruitzicht. Het was nu net nog een stap te ver, maar Steven deed het tactisch duvels goed. Hij mag zichzelf geen enkel verwijt maken."

Van Marwijk: "We begonnen erg goed"

Bondscoach Bert van Marwijk is tevreden over het spel van het Nederlands elftal vandaag tegen Mexico in de eerste helft. Ook is de bondscoach er inmiddels uit welke spelers gaan afvallen. "Ik ga dit eerst die jongens vertellen. Jullie horen dat donderdag om 17.00 uur."

Over de wedstrijd vertelde Van Marwijk: "We begonnen erg goed en kregen wel zeven of acht goede kansen. Dan moet je eigenlijk vaker dan tweemaal scoren. Na rust werd het steeds slechter. Dat kwam door het natte veld, maar het leek ook wel of sommige spelers moe waren. Dat kan, want we hebben de afgelopen week hard getraind." Van Marwijk is ook tevreden over het spel van Ibrahim Afellay. "Afellay is de hele week al goed bezig. Maar hij was ook zo'n speler die het na rust moeilijk kreeg."

Ook matchwinnaar Robin van Persie was content: "Ik heb bij vlagen heel mooie dingen gezien. Voor een eerste oefenwedstrijd in aanloop naar het WK mogen we zeker tevreden zijn."

Sonic Colors naar Wii en Nintendo DS

Sega heeft een nieuwe spel dat exclusief op de Wii en de Nintendo DS uitkomt aangekondigd in het Sonic universum, namelijk Sonic Colors, dat eind dat jaar uitkomt.

In Sonic Colors speelt de speler met de snelste egel ter wereld en die zijn nieuwe en kleurrijke vriendjes moet helpen tegen de kwade plannen van - hoe kan het ook anders - Dr. Eggman. 

De vriendjes en vriendinnetjes maken het zichzelf erg moeilijk in sci-fi-achtige levels in een pretpark. Wanneer Sonic hen redt, zal hij gebruik kunnen maken van hun unieke vaardigheden. Bekijk hieronder de teaser.

THQ wil meer goede games uitbrengen

THQ wil met het THQ Partner programma een bredere markt creëren voor voorheen onbekendere ontwikkelaars en uitgevers in Noord-Amerika. Niet alleen de bredere markt bedienen is een doel, uiteraard verdient THQ hier geld aan.

'Kwaliteit boven kwantiteit', dat hangt waarschijnlijk boven het bed van THQ's directeur. Het plan is om jaarlijks minder games uit te brengen, een trend waarvoor EA en Activision mede verantwoordelijk voor zijn, maar daar tegen over komt dat te staan dat de games van hogere kwaliteit (zouden moeten) zijn.

Met welke bedrijven THQ in zee gaat is nog onbekend, hetzelfde geldt voor de vragen of dit prgramma uitgebreid wordt naar Europa en wanneer het precies in gaat. Met de E3 komt meer info vrij.


Dit zullen we voor het gemak maar vergeten.

Knappe zege handbalsters op Kroatië

De Nederlandse handbalvrouwen hebben in de strijd om EK-kwalificatie knappe en nuttige zege geboekt op Kroatië. In het topsportcentrum in Rotterdam werd een 25-24 zege geboekt.

De start van Nederland aan de wedstrijd was echter dramatisch. Na tien minuten stond het al 6-0 achter en pas na dertien minuten wist Oranje voor het eerst te scoren. In de rest van de eerste helft kwam Kroatië echter geen moment in de problemen en leidde bij rust met 14-9. 

In de tweede helft toonde Nederland ineens wel vechtlust en knokte het zich terug. Met Nycke Groot en Maura Visser als uitblinkers boog Nederland de achterstand om in een voorsprong. Ondanks de zege is Nederland nog allerminst zeker van het EK. Hiervoor moet komende zondag uit tegen Macedonië minimaal gelijk gespeeld worden.

"Het zal in Macedonië ongetwijfeld een heksenketel worden. Daar moeten we ons op voorbereiden. Het wordt hoe dan ook een zware wedstrijd", aldus bondscoach Henk Groener.

Gemeenteraad Maastricht redt MVV

De Gemeenteraad van Maastricht heeft vanavond besloten het noodlijdende MVV te helpen. Zo is besloten voor 1,85 miljoen euro stadion De Geusselt te kopen en een schuld van 1,7 miljoen kwijt te schelden.

Met een ruime meerderheid (22 tegen 11, één onthouding) ging de raad akkoord, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo moet er een nieuw bestuur komen en moet de club schuldenvrij worden. Dat betekend onder andere dat behalve de fiscus ook andere schuldeisers hun vorderingen kwijt te moeten schelden. Ook een motie van de PvdA waarbij MVV verplicht wordt tot samenwerking met Fortuna Sittard en Roda JC op het gebied van jeugdopleidingen en sponsoring werd aangenomen.

Volgens wethouder Luc Winants (CDA) hebben de grote crediteuren en tachtig procent van de kleinere ingestemd met sanering van de schuld.

Rutte wint Carré-debat, Halsema tweede

Mark Rutte is de winnaar van het woensdagavond gehouden Carré-debat tussen de acht grootste partijen. De VVD-lijsttrekker kreeg 23 procent van de stemmen. Dit blijkt uit een steekproef van onderzoeksbureau Synovate onder duizenden kiezers. Rutte was ook al tot winnaar uitgeroepen van het eerste premiersdebat.

Tweede werd GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema met 13 procent en verrassend derde werd SP-voorman Emile Roemer (12 procent). André Rouvoet van de ChristenUnie kreeg slechts 4 procent van de stemmen en eindigde daarmee als laatste.

Bekijk hier het hele Carré-debat terug.

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.

Pienaar: "Wij komen verder dan tweede ronde"

Steven Pienaar kijkt vol vertrouwen vooruit op het WK in eigen land. De Zuid-Afrikaan denkt dat het thuisland, ondanks de lage verwachtingen, gaat verrassen en de groepsfase overleeft.

"Ik heb veel vertrouwen in een goed toernooi", liet de oud-Ajacied weten op een persconferentie in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. "Ik weet vrijwel zeker dat we verder komen dan de tweede ronde. Het team heeft een goede ontwikkeling doorgemaakt en is klaar voor het WK. Als een individu heb ik altijd in mezelf geloofd en ik hoop dat ik Zuid-Afrika deze zomer kan helpen", aldus Pienaar.

De middenvelder van Everton treft op het WK in de groepsfase Frankrijk, Mexico en Uruguay. Zuid-Afrika oefent aanstaande maandag tegen Guatemala en opent het WK op vrijdag 11 juni tegen Mexico.

Groot-Brittannië heeft 225 kernkoppen

Groot-Brittannië beschikt over 225 kernkoppen. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken, William Hague, woensdag in het Lagerhuis onthuld. Het is voor het eerst dat Londen zo openhartig is over zijn kernwapenarsenaal. Voorheen werd gedacht dat Groot-Brittannië zo'n honderdzestig kernkoppen operationeel had.

"Het is het juiste moment om openhartiger te zijn over de wapens die we hebben", zei Hague. Eerder deze maand onthulden de Verenigde Staten over 5113 kernkoppen te beschikken. Nog eens 'enkele duizenden' liggen klaar voor ontmanteling.

De VS liet op 3 mei weten hoeveel kernwapens het land beschikt, rond de opening van een herzieningsconferentie over het Non-proliferatieverdrag (NPT), deze maand in New York. Vooral de VS en zijn bondgenoten willen strengere maatregelen om de verspreiding van kernwapens te voorkomen. De Britse aankondiging komt vlak voor het einde van de conferentie, komende vrijdag.

Eerder liet Groot-Brittannië doorschemeren over zo'n honderdzestig operationele kernkoppen te beschikken, maar de opmerkingen van Hague vormden de eerste keer dat de totale grootte van het arsenaal werd genoemd.

Landen zonder kernwapens eisen al langer dat kernmachten bekendmaken over hoeveel kernwapens zij beschikken. Zij vinden dit een essentiële stap in de richting van nucleaire ontwapening, een van de kernpunten van het NPT.

VS wil verandering in drugsbestrijding

De Amerikaanse regering wil de hulp aan Mexico bij de drugsbestrijding verplaatsen van dure helikopters en vliegtuigen naar het hervormen van de corrupte rechtshandhaving, rechtbanken en politici. De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Roberta Jacobsen zal de verandering donderdag uitleggen aan een commissie van het Congres.

Het grootste deel van de 310 miljoen dollar hulpgeld die de VS in 2011 aan Mexico wil geven moet gericht zijn op justitiële hervormingen en beleidsprogramma's in Mexico, in plaats van op groot materieel voor politie en ordetroepen.

Man neergeschoten bij woningoverval Someren

Bij een gewapende overval op een woning in het Brabantse Someren is dinsdagnacht een bewoner gewond geraakt. Hij was neergeschoten. De 35-jarige man is geopereerd en buiten levensgevaar. Drie mannen zijn aangehouden, meldt de politie, die dertig man op de zaak heeft gezet.

De politie kreeg ron 01.40 uur een melding dat een woning aan de Vaartdijk was overvallen. Agenten troffen in de woning de gewonde man en zijn 32-jarige vriendin aan.

Na een achtervolging werden rond 02.10 uur op de A2 bij Heeze-Leende drie mannen aangehouden. Ze hielden zich volgens de politie 'verdacht' op in het buitengebied van Someren. Onderzocht wordt of ze betrokken zijn bij de overval.

De politie heeft uitgebreid technisch onderzoek verricht in de woning en buurtbewoners ondervraagd. Eventuele getuigen wordt verzocht zich te melden.

Grens gecontroleerd op ongewenste brulkikker

Vrijwilligers posteren zich vanaf volgende week samen met professionele natuurbeschermers langs de grens in een poging de Amerikaanse brulkikker uit Nederland te weren. De soort zou veel amfibieën en andere dieren opeten en ermee concurreren. Mogelijk draagt de stierkikker, zoals het dier ook wel wordt genoemd, een voor amfibiesoorten 'levensgevaarlijke' schimmel bij zich. Dat meldt de Stichting Ravon, die zich inzet voor de bescherming van reptielen, amfibieën en vissen.

De exotische kikkersoort breidt zich uit in Vlaanderen en op twee kilometer van de grens zijn kolonies gesignaleerd. Om te zorgen dat de Amerikaanse brulkikker Noord-Brabant niet binnentreedt, wordt een waarschuwingssysteem opgezet, zodat snel maatregelen kunnen worden genomen. Dit moet 'grootschalige bestrijdingsacties' zoals in België voorkomen.

De natuurbeschermers wordt gevraagd gebieden ten zuiden van Breda, ten zuidwesten van Reusel en ten zuidoosten van Bergeijk in de gaten houden. De stichting organiseert vrijdag en zaterdag bij Staatsbosbeheer in Breda workshops waarin mensen wordt geleerd de soort snel op te merken en hoe de brulkikker te vinden.

Deelnemers worden zo in een dag opgeleid tot 'brulkikker-waarnemer'. Hen wordt gevraag een of meer 'kilometerhokken' onder hun hoede te nemen, om daar af en toe te kijken of de soort er aanwezig is.

Cypher overweegt vestiging in Texas

De Amerikaanse Cypher Group maakte enkele weken geleden bekend in 2011 toe te willen treden tot de Formule 1. Het bedrijf wil zich mogelijk in Texas gaan vestigen nu vanaf 2012 daar de Amerikaanse Grand Prix op het programma staat. De FIA moet echter nog wel beslissing welk team het dertiende gridslot zal gaan krijgen.

"We willen de staat Texas en alle andere betrokken partijen van harte feliciteren met het binnenhalen van de Amerikaanse Grand Prix," zo meldde een woordvoerder van de Cypher Group vandaag tegen GPUpdate. "De komst van een Amerikaanse Grand Prix benadrukt nog maar eens de noodzaak om een Amerikaans team in de Formule 1 te hebben." Dit team bestaat naar eigen zeggen uit teamleden van het voormalige Team US F1 en ervaren engineers uit de sport.

Volgens de woordvoerder lijkt de Cypher Group vorm te krijgen door het aantrekken van een grote sponsor en een technologische samenwerking met een bestaande renstal. "We zijn momenteel in gesprek met een team dat wereldwijd bekend is en dat gelooft in de potentie van ons team. Ook hebben we een grote sponsor gestrikt, die op dit moment nog anoniem wenst te blijven. We hebben nog enorm veel werk te verzetten, maar met onze partners en Amerika achter ons, moet dit team er kunnen komen."

Drugsbende Groningen opgerold

In Groningen heeft de politie woensdag zeven mensen gearresteerd die verdacht worden van handel in harddrugs. Bij de aanhouding werd ook een grote hoeveelheid harddrugs geconfisqueerd.

De bende bestaat uit  zes mannen en een vrouw, variërend in de leeftijd van 22 tot 43 jaar. Bij een gecoördineerde actie viel de politie een horecagelegenheid en acht woningen binnen, waarbij een wietkwekerij en een nog nader te noemen hoeveelheid drugs werd gevonden.  Ook vond men een vuurwapen.

Bij de politieactie waren tientallen agenten betrokken, aanvullende aanhoudingen worden niet uitgesloten. De verdachten zijn in bewaring gesteld en zullen vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

[Upd] Seksvideo Kendra Wilkinson ware internethit

Het heeft even geduurd, maar vanaf vandaag is eindelijk de langverwachte seksvideo van Kendra Wilkinson uitgekomen. Volgens bronnen is de uitgelekte sextape nu al de 'nummer 1 seksvideo aller tijden'.

Hoewel de ex-vriendin van Playboy-baas Hugh Hefner zelf beweert alles te hebben gedaan om verspreiding van het filmpje te voorkomen, weet Radar Online wel beter. Volgens de showbizsite krijgt Kendra maar liefst 680.000 dollar voor het filmpje. Daarnaast mag ze de helft van de opbrengsten in haar zak steken.

Het filmpje laat een achttienjarige Kendra zien met haar ex-vriendje Stephen Frye. Kendra is inmiddels 24 en heeft al weer een tijdje een zoontje met haar echtgenoot Hank Baskett. De religieuze Baskett is dan ook niet blij met het filmpje.

Wie wel blij is met de sex tape is pornoboer Vivid. "Kendra heeft enorm veel fans", laat oprichter Steven Hirsch weten. "De afgelopen tijd zijn we overspoeld met verzoeken het filmpje zo snel mogelijk uit te brengen."

Update 22.00 uur:

Kendra Wilkinson heeft zojuist officieel een reactie gegeven over het online gaan van het seksfilmpje. Hiermee haalt ze uit naar haar ex-vriendje die de video bewust in omloop heeft gebracht. Ze hoopt dat fans zich kunnen inhouden en het filmpje niet bekijken. Ze wil dat men haar ziet als moeder en niet als pornoster.

"Ik was slechts een normaal meisje dat woonde in San Diego", vertelt ze. "Ik woonde samen met mijn vriendje, met wie ik zelfs wilde trouwen. Natuurlijk hadden we als ieder stelletje seks, en namen we dit geregeld op. Dat doen er zo velen, maar toen was ik ook nog niet bekend."

Ze is woedend op de vrijer op de bewuste video. "Het heeft mijn hart gebroken, hoe kan je dat nu maken bij iemand met een kind? Ik heb een kind, ik heb een man, Het is gewoon kloten."

Ondanks alles blijft manlief Hank zijn vrouw in dik en dun steunen. "Hij doet het goed, hij begrijpt me. Het wordt waarschijnlijk de moeilijkste tijd van ons leven, maar we slaan ons er wel doorheen."

Benieuwd naar het filmpje? Deze is hier te zien, of anders rechtstreeks op Vivid. (NSFW) Wegens drukte kan de site platliggen, een samenvatting is hier te bekijken.

Uitslag Nederland - Mexico

De Nederlandse voetbaltop is momenteel ruim een week bij elkaar. Sinds afgelopen week zijn ze op trainingskamp in het Oostenrijkse Seefeld. Vanavond werd de enige oefenwedstrijd die tijdens de trip naar Oostenrijk op het programma afgewerkt. Het elftal van bondscoach Bert van Marwijk nam het in het Duitse Freiburg op tegen Mexico. Nederland won de wedstrijd met 2-1.

Nederland begon zonder een groot aantal basiskrachten. Toch kende het Oranje van Van Marwijk een prima start. Mexico dat ook zeker niet met het sterkste elftal op de mat verscheen, werd door het Nederlands elftal vastgezet en het begon direct kansen te regenen voor Afellay, Van Persie en Kuijt.

Van der Vaart die eerder al op de paal wist te schieten gaf de bal voor op Van Persie en die wist de keeper wel te passeren. Na de 1-0 nam Oranje wat gas terug. Vlak voor rust was het echter opnieuw Van Persie die zich liet bedienen door Afellay en de fraaie aanval wist te verzilveren met een doelpunt.

Na de rust maakten de wissels Nederland niet sterker, maar bij Mexico ging het lopen. Maarten Stekelenburg moest enkele keren in actie komen, alvorens hij kansloos was op een kopbal van Mexicaan Hernández. De Mexicanen roken bloed en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Echte grote kansen leverden deze storm niet op en Nederland kon ook geen potten meer breken en mag blij zijn dat het zonder kleerscheuren uit het duel met Mexico wist te komen.

Nederland

2 - 1

Mexico

 17' van Persie
 42' van Persie
   74' Hernández
 
 Gele kaart: Moreno, Castro (Mexico)
 
Stadion: Badenova-Stadion, Freiburg
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Gräfe (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Boulahrouz
Heitinga
Mathijsen
Braafheid (Anita/46)
Kuyt
De Zeeuw
Van der Vaart (Elia/71)
Schaars (Engelaar/46)
Afellay
Van Persie (Huntelaar/64)
  Ochoa
Aguilar (Vela/55)
Magallón
Moreno
Torres
Castro
Torrado (Jonathan/89)
Guardado (Juárez/46)
Blanco (Barrera/46)
Hernández
Medina (Dos Santos/55)

Starcraft II moet voor iedereen zijn

Starcraft II is zo ontworpen dat zoveel mogelijk mensen van de game kunnen genieten. De game is toegankelijk voor alle gamers. Dit heeft Samwise Didier, lead designer van Blizzard Entertainment, verteld in een interview met Novum Nieuws.

Tijdens het ontwerpen van de game heeft de ontwikkelaar zo veel mogelijk rekening gehouden met allerlei verschillende consumenten. Zo moesten de ontwerpers niet alleen rekening houden met consumenten en hun diversiteit aan computers maar ook met de populariteit van wedstrijd-gamen in Azië. "We willen dat Starcraft II door een zo breed mogelijk publiek gespeeld kan worden, door de prins en de pauper", vult de designer van Blizzard Entertainment aan.

In Starcraft II wordt voor het eerst sinds het begin van de serie gebruik gemaakt van een spelwereld die geheel 3D is. Zulke veranderingen hebben veel invloed op de eisen die een game aan een computer stelt. "Dat soort grafische aspecten mogen de gameplay niet beïnvloeden. Het spel moet altijd soepel blijven draaien", laat Didier weten.

Het eerste deel van 'Starcraft' verscheen ruim tien jaar geleden, en wat dat betreft is het ontwerpen voor 'Starcraft II' wel een stuk leuker geworden. "We konden de personages echt het uiterlijk geven zoals wij dat in ons hoofd hadden. Dat was dus niet [zoals bij het eerste deel van Starcraft] de vaagheid van 8 pixels met bruin en goudtinten."

Starcarft II verschijnt 27 juli in de winkel.

'Starcraft II' moet voor iedereen zijn

Herbert helpt wedstrijdleiding opnieuw

Ex-Formule 1-coureur Johnny Herbert zal dit weekend in Turkije opnieuw te vinden zijn als ervaringsdeskundige bij de wedstrijdleiding. Deze commissie zet dit seizoen oud-coureurs in die advies kunnen geven over moeilijke beslissingen tijdens de race. Het is niet de eerste keer dat de 45-jarige Brit deze taak op zich neemt, ook in Maleisië mocht hij een helpende hand bieden.

De carrière van Herbert liep van 1989 tot 2000, en bestuurde de wagens voor teams zoals Lotus en Benetton. Eerder dit seizoen werden ook Damon Hill, Derek Warwick, Alexander Wurz, Alain Prost en Tom Kristensen gevraagd om advies te geven.

[RG] De Bakker niet bang voor Tsonga

Thiemo de Bakker bereikte vandaag de derde ronde op Roland Garros. Hij versloeg de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez in vier sets.

De wedstrijd tegen de Spanjaard duurde inclusief twee lange regenpauzes ruim zes uur. "Het was een lange, zware dag. Ik begon goed, speelde redelijk. Ik zat 'fifty-fifty' in de rally's en serveerde beter. In de tweede gingen de rally's naar hem toe en werd het meer werken dan echt mooi tennis," aldus De Bakker.

De beste Nederlandse tennisser van dit moment mopperde wel over een van zijn wapens normaal gesproken op gravel, zijn forehand. "Hij zocht hem ook bewust op. Ik heb de moed erin gehouden en ben blijven knokken."

Zijn volgende tegenstander in Parijs is de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. "Het wordt zwaar, ik heb al laten zien dat ik hem aankan. Ik zou zeggen: laat hem maar komen", sprak De Bakker vol vertrouwen. Een maand geleden versloeg De Bakker Tsonga op gravel in Barcelona.

De Bakker naar derde ronde Roland Garros
De Bakker naar derde ronde Roland Garros (Foto: Novum)

Bradley maakt definitieve selectie VS bekend

De bondscoach van de Verenigde Staten, Bob Bradley, heeft zijn definitieve selectie voor het komende WK voetbal in Zuid-Afrika bekend gemaakt. De 23-koppige selectie kent geen verrassingen.



Definitieve selectie Verenigde Staten:

Doel: Guzan (Aston Villa), Hahnemann (Wolverhampton), Howard (Everton)

Verdediging: Bocanegra (Rennes), DeMerit (Watford), Goodson (IK Start), Bornstein (Chivas), Cherundolo (Hannover), Onyewu (AC Milan), Spector (West Ham United)

Middenveld: Edu (Glasgow Rangers), Beasley (Glasgow Rangers), Bradley (Borussia Mönchengladbach), Dempsey (Fulham), Donovan (LA Galaxy), Clark (Eintracht Frankfurt), Feilhaber (Aarhus), Holden (Bolton), Torres (Pachuca)

Aanval: Altidore (Villarreal), Buddle (LA Galaxy), Findley (Real Salt Lake), Gomez (Puebla)

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je elke avond om 20:00 een verse linkdump. Met dit keer:      

  • Toyota heeft een robotviolist gemaakt, hopelijk werkt deze wel. Met dank aan Killjoy 
  • Wij kunnen het mis hebben, maar volgens ons is deze bestuurder Mario fan. Met dank aan TheStar
  • En wij Nederlanders maar zeuren over het weer. Met de dank aan de Weblog-kast
  • De wil om te overleven. Met dank aan Skorpija (niet voor gevoelige kijkers!)
  • En we hebben vandaag ook nog de Gangster Girls. Met dank aan Fipotje 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Doe dan eens snel submitten!

[RG] Titelverdedigster Kuznetsova ontsnapt

Titelverdedigster Svetlana Kuznetsova is op Roland Garros ontsnapt aan roemloze uitschakeling in de tweede ronde. De Russische tennisster moest tegen de Duitse Andrea Petkovic, de nummer 41 van de wereldranglijst, liefst vier matchpoints wegwerken. Dat lukte.

Met de setstanden 4-6 7-5 6-4 ging Kuznetsova, als zesde geplaatst in Parijs, alsnog door. Haar volgende tegenstandster is landgenote Maria Kirilenko.

Kind valt op puntig hek

In Doesburg heeft een Duitse jongen ruim anderhalf uur met zijn kuitbeen aan een hek vastgezeten. Hij wilde met zijn vader en een vriendje gaan vissen in de IJssel.

Nabij camping de Kolderweij klom de 11-jarige knul over een hek en gleed uit, waardoor hij met zijn been aan het hek gespietst werd. De gealarmeerde brandweer hield de jongen vast om complicaties te voorkomen, waarna een chirurg hem uit zijn benarde positie bevrijdde.

De aard en ernst van zijn verwondingen zijn nog niet bekend. Voor een filmpje kunt u hier kijken.

Piratenpartij duikt op in peiling

De Piratenpartij en Lijst 17 zijn voor het eerst opgedoken in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De twee partijen scoren nog geen zetels, maar lijken een steeds serieuzere kans te maken op één of meerdere zetels.

"Belangrijk is ook om te vermelden dat twee nieuwe partijen langzamerhand zichtbaar worden in de peiling en dat betreft Lijst 17 en Piratenpartij. Ze staan op dit moment nog niet op 1 zetel, maar staan nu wel ieder boven een halve zetel. Vanaf deze week worden zij in de peiling opgenomen!", aldus De Hond in zijn meest recente peiling.

De Piratenpartij zei onlangs twee tot vier zetels te willen halen bij de Tweede Kamer-verkiezingen van 9 juni. In Duitsland en Zweden is de Piratenpartij al vertegenwoordigd bij diverse bestuurlijke organen.


Piratenpartij bijna een zetel in peiling

Dries Roelvink zoekt 4 dubbelgangers

Of een exemplaar van Dries Roelvink nog niet erg genoeg is, moeten er nog vier bijkomen. Dries' manager Jan Vis laat weten dat de blonde zanger op zoek is naar enkele dubbelgangers voor een nieuwe commercial, voor Duyvis dit keer.

"Voor deze commercial ga ik nog op zoek naar 4 nep-Driesen", twittert Dries. "Ben benieuwd of die er ook zijn."

Het blijft echter niet bij een nieuw spotje, ditmaal zonder gele zwemslip. Nee, zijn manager deelt mee dat zijn cliënt werkt aan een nieuwe single. "Druk bezig met m'n eerste nummer 1-hit! Gaat komen in de zomer", laat Roelvink weten. Daarnaast is hij druk bezig met de voorbereidingen van zijn aanstaande huwelijk, dat in september wordt voltrokken.

[Upd] Groot Carré-lijsttrekkersdebat

Woensdagavond zal het tweede grote lijsttrekkersdebat plaatsvinden voor de Tweede Kamer-verkiezingen van 9 juni aanstaande. Het debat zal live op RTL 4 van 20:30 tot 22:30 uur worden uitgezonden. Daarna volgt een nabeschouwing van een half uur.

Anders dan in premiersdebat van afgelopen zondag doen er dit keer acht partijen mee. De lijsttrekkers Jan Peter Balkenende (CDA), Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP), Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Femke Halsema (GroenLinks), André Rouvoet (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66) zullen deelnemen aan het politieke gevecht om de kiezer.

Het debat zal plaatsvinden in het Amsterdamse Carré-theater en zal zich richten op één thema: de economie. Het debat, dat georganiseerd is door BNR Nieuwsradio, Elsevier, Het Financieele Dagblad en RTL, zal geleid worden door RTL Nieuws-presentator Rick Nieman. De nabeschouwing zal gedaan worden door Bas van Werven van BNR Nieuwsradio.

Update 20:30
Het lijsttrekkersdebat is begonnen op RTL 4.

Bekijk hier het hele Carré-debat terug.

Alle Tweede Kamerverkiezingen 2010-lijsttrekkersdebatten:
Premiersdebat | Carré-debat | EénVandaag-debat | NOS-debatten

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.

[RG] Franse hoop Rezai naar volgende ronde

Aravane Rezai heeft zich voor de derde ronde op Roland Garros geplaatst. De hoop van de Franse tennisfans versloeg de Duitse Angelique Kerber met 6-2, 2-6 en 6-3.

Nadat de partij wegens de regen lang was onderbroken, kon Kerber in de tweede set terug in de wedstrijd komen. Dit kwam mede door concentratieverlies bij Rezai. De Franse speelster was echter weer op tijd bij de les en met een backhand winner sloeg ze toe op haar eerste matchpoint.

In de derde ronde treft Rezai nu de Russin Nadia Petrova die de Hongaarse Ágnes Szávay met 6-2 en 6-1 versloeg.

Verkrachting geen wraak vreemdgaan vrouw

Een man uit King City, in de Amerikaanse staat Californië, meende de ultieme manier te hebben om op gelijke hoogte te komen met zijn overspelige vrouw. Hij verkrachtte gewoon een andere vrouw. De rechter oordeelde echter dat een relatie geen wedstrijd is, en veroordeelde de man maandag tot drie jaar cel.

De 23-jarige dader kwam er in februari achter dat zijn echtgenote vreemdging. Hij besloot de relatie niet te beëindigen, maar wilde wel kiet spelen met zijn vrouw. Hij nodigde een vrouw uit om bij hen te komen eten.

De bedrogen man pikte het slachtoffer op bij haar huis. Toen hij bemerkte dat zij alleen was, besloot hij haar te verkrachten om zo gelijk te spelen. De rechter oordeelde dat de man op een smerige manier zijn gelijk heeft gehaald en gaf hem drie jaar cel.

Goed begin squashsters op EK

De Nederlandse squashsters zijn het Europese Kampioenschap Squash 2010 in het Duitse Saarbrucken goed begonnen. Vanessa Atkinson, Annelize Naudé, Orla Noom en Milou van der Heijden drongen allen door tot de tweede ronde.

De 34-jarige Atkinson, tijdens de Europese titelstrijd als derde geplaatst, had nog de meeste moeite om de laatste zestien te bereiken. De nummer dertien van de wereld won met 11-8, 11-7, 11-6 van de Spaanse Margaux Mors. De 24-jarige Noom was met 11-4, 11-9, 11-4 te sterk voor Anna Jurkun uit Polen, terwijl de vijf jaar jongere Van der Heijden in straight games (11-6, 11-8, 11-7) afrekende met Szilvia Szombati uit Hongarije. Naudé hoefde niet eens in actie te komen. Haar tegenstandster Eliza Kargioti meldde zich op het laatste moment af.

Het Nederlandse viertal verschijnt morgenochtend weer op de baan. Atkinson stuit dan op Cyrielle Peltier (Frankrijk), Noom treft Linda Hruzikova (Slowakije), Naudé ontmoet Sina Wall (Duitsland) en Van der Heijden moet het opnemen tegen Camille Serme (Frankrijk), de nummer twee van de plaatsingslijst.

Fietsster geslagen na aanrijding

In het dorpje Groot-Ammers in Zuid-Holland heeft een 37-jarige vrouw klappen gekregen, nadat zij door een automobilist was aangereden. Ook een toegesnelde buurtbewoner werd mishandeld, dat maakte de politie woensdag bekend.

De fietsster werd gisteravond laat aangereden op een kruising in het dorp. Nadat ze gevallen was probeerde de man haar zijn auto in te slepen, waarbij ze enkele klappen kreeg. Een buurtbewoner die te hulp kwam kreeg er ook een paar.

De bestuurder van de grijze personenauto reed vervolgens met hoge snelheid weg. Van hem ontbreekt ieder spoor.

[Upd] Pellegrini ontslagen, Mourinho volgt hem op

Wat veel mensen al dachten, is nu daadwerkelijk gebeurd. Manuel Pellegrini is zojuist door Real Madrid aan de dijk gezet. De Madrileense formatie presenteerde vlak na het ontslag van de Chileen de nieuwe trainer, namelijk José Mourinho.

Mourinho werd al enige tijd in verband gebracht met het trainersschap bij De Koninklijke en begint nu aan zijn klus in de Spaanse hoofdstad. De Portugees begon zijn carrière als trainer in 2001 bij FC Porto. Drie jaar later won de Portugees zijn eerste grote prijs met die ploeg, namelijk de Champions League. In 2004 vertrok de oefenmeester naar Engeland en ging bij Chelsea aan de slag.

Bij The Blues hield Mourinho het vier jaar uit, waarna hij aan een avontuur in de Serie A begon. Internazionale werd zijn nieuwe broodheer, waarmee hij afgelopen zaterdag zijn grootste succes boekte. Eerder dit seizoen pakte de Italiaanse formatie de landstitel en de nationale beker al, waarna hij ook de Champions League aan de prijzenkast kon toevoegen.

Pellegrini pakte dit seizoen geen enkele prijs met Real Madrid. De Koninklijke werd tweede in de Primera División. In de Champions League reikte de miljoenenformatie dit seizoen tot de achtste finales. Daarin werd de ploeg uitgeschakeld door Olympique Lyon.

Torres: "Het is de beurt aan Spanje"

Fernando Torres is zeer zelfverzekerd over de kansen van zijn land Spanje op het aanstaande wereldkampioenschap. "We voelen dat het onze beurt is en daar willen we gebruik van maken. Wij zijn aan de beurt om geschiedenis te schrijven", stelde de Liverpool-spits vandaag.

Torres drong zijn ploeg verder in de favorietenrol: "Spanje is de te kloppen ploeg. We hebben bijna hetzelfde team als twee jaar geleden", refereerde Torres aan de EK-zege in 2008. Torres zelf is overigens nog niet zeker van deelname aan het WK. In april werd hij nog aan zijn knie geopereerd. "Ik ben voorzichtig, maar optimistisch", sprak hij.

In groep H treft groepshoofd Spanje Zwitserland, Honduras en Chili.

Wolfmother zegt mogelijk Pinkpop af

Het optreden van Wolfmother op de Pinkpopzondag wordt waarschijnlijk afgezegd. De zanger van de band is ziek geworden en de band heeft gisteren al een voorprogramma van Kiss afgezegd. Het optreden op het festival is al verwijderd van de officiële site.

De organisatie doet haar best om een vervanger te zoeken als de band wel wegvalt. De band zelf zegt overigens dat zij hun best doen om toch te kunnen optreden in het Limburgse Landgraaf.

Ook de band Florence and the Machine lijkt een afzegging niet te kunnen voorkomen. Op het officiële forum van de Britse band is een topic geplaatst met de melding dat de zangeres ziek is. De zangeres heeft een optreden in Amsterdam al af moeten zeggen. Dit alles wel onder voorbehoud.

Het festival begint vrijdag en duurt tot en met zondagavond.

Slachtoffer De Jong lijkt WK te halen

Stuart Holden verwacht het WK voetbal, dat over enkele weken van start gaat, te halen. De middenvelder van de Verenigde Staten liep in maart, tijdens een oefeninterland met het Nederlands elftal, een gebroken been op. Nigel de Jong was hier verantwoordelijk voor.

Aanvankelijk leek Holden de mondiale eindstrijd te moeten missen, maar vandaag kwam de speler voor het eerst weer in actie. De Verenigde Staten verloren echter met 4-2 van Tsjechië, waar de middenvelder de hele wedstrijd mee kon doen.

"Dit was een grote voorwaarts", aldus Holden op FIFA.com. "In het herstelproces is het belangrijk om wedstrijdritme op te doen om fit te worden. En om eerlijk te zijn; ik ben er dichtbij. Na 75 minuten voelde ik pas vermoeidheid in mijn benen."


De bewuste tackle van Nigel de Jong

Manneken Pis plast dag lang melk

De Brusselse Manneken Pis gaat op 1 juni de hele dag melk plassen. Het initiatief ligt bij de organisatie Dierenartsen Zonder Grenzen. Hiermee wil de organisatie aandacht vragen voor de problemen met de productie en distributie van melk in Afrika, vooral in Mali.

In Mali is melk een zeer belangrijk product. De melkproductie verloopt echter problematisch door een gebrek aan water, het ontbreken van veeartsen, een slechte infrastructuur en een slechte hygiëne. De organisatie helpt daarom met het verbeteren van de gezondheid van de dieren en kwaliteit van de melk. Daarbij helpt de organisatie ook bij de handel. De consument kan hiermee dan drie tot vier keer zoveel melk krijgen.

Het is niet toevallig dat de actie op 1 juni plaatsvindt. Op initiatief van voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties is 1 juni uitgeroepen tot Wereldmelkdag. 

Recordaantal klachten over eindexamens

Nog nooit is er zoveel geklaagd over de eindexamens als dit jaar. Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) kwamen tot en met woensdag 92.083 klachten binnen. In 2007 waren het er 92 duizend over de hele examenperiode. Vorig jaar waren het er 88 duizend.

Vooral vanuit het vmbo kwamen meer klachten dan gebruikelijk. Het Laks is blij dat veel leerlingen de eindexamenklachtenlijn of de website weten te vinden. "Hoe meer kandidaten hun problemen bij ons neerleggen, hoe beter we kunnen inschatten waar het echt misgaat", zegt coördinator Abe Stegenga.

Het comité denkt overigens niet dat het hoge klachtenaantal direct verband houdt met slechtere examens of ondermaatse organisatie. Dat komt mogelijk doordat meer scholieren bekend zijn met het Laks en door de toegenomen aandacht van de media.

De examens begonnen vorig week, volgende week zijn alle scholieren klaar. Na afloop gaat het Laks de binnengekomen klachten analyseren en bespreken of voor bepaalde vakken een normverhoging nodig is.

WK-organisatie zoekt nieuwe openingszanger

De operazanger Siphiwo Ntshebe, die tijdens de openingsceremonie van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika zou optreden, is overleden aan hersenvliesontsteking. Dat heeft de platenmaatschappij van de zanger woensdag bekend gemaakt.

De 34-jarige Ntshebe was door Nelson Mandela zelf gevraagd om bij de openingsceremonie het lied ‘Hope’ ten gehore te brengen. Vorige week werd hij tijdens een repetitie ziek en dinsdag werd de hersenvliesontsteking hem fataal.

De organisatie moet nu op het laatste moment op zoek naar een andere zanger. Het WK voetbal begint op 11 juni.

Toch gesprek over thuiswedstrijden N.E.C.

Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen wil toch overleggen met de KNVB over thuiswedstrijden die N.E.C. in augustus moet spelen. Dat liet De Graaf vandaag weten in antwoord op vragen van de Nijmeegse gemeenteraad.

De Graaf liet eerder weten dat er in augustus geen politie beschikbaar is voor thuiswedstrijden van N.E.C., omdat de Nijmeegse politie in juli de handen al vol heeft aan de Vierdaagse. Augustus is dan de vakantiemaand voor veel agenten. Volgens de KNVB wilde De Graaf niet over de kwestie overleggen.

De Nijmeegse burgemeester gaat ervan uit dat in de komende weken alsnog een oplossing wordt gevonden. Hij hoopt op begrip voor zijn standpunt dat de eerste twee N.E.C.-duels in augustus geen thuiswedstrijd kunnen zijn. Eventuele uitsluiting uit de competitie van N.E.C. door de KNVB, noemt De Graaf "disproportioneel".

[RG] De Bakker slaat ook Garcia-Lopez naar huis

Thiemo de Bakker is voor het eerst in zijn loopbaan door gedrongen tot de derde ronde van een Grand Slam-toernooi. De Nederlander versloeg in vier sets de als 32ste geplaatste Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez. De Nederlander sloeg in een kleine drie uur zijn overwinning binnen: 3-6, 6-3, 6-7 en 5-7.

In de derde ronde zal de Nederlander het op moeten nemen tegen Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman die hij eerder dit jaar, tijdens het toernooi van Barcelona, ook al klop gaf zal nu proberen revanche te nemen. 

Geen meerderheid voor Paars in peiling

In de jongste peiling van Maurice de Hond valt de meerderheid weg voor een paars kabinet na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. VVD, PvdA en D66 verliezen in totaal drie zetels en komen uit op 74, net te weinig voor een meerderheid.

Een meerderheid is er wel voor een coalitie van VVD, CDA en PVV. Deze combinatie staat op 78 zetels, de hoogste score sinds de zomer van 2007.

De twee grootste partijen in de peilingen -VVD en PvdA- verliezen allebei. De VVD zakt voor het eerst in weken één zetel en komt uit op 36. In de peiling van Nova pakte de partij van Mark Rutte dinsdag overigens wel weer een zetel om op 37 uit te komen. De PvdA valt bij De Hond deze week twee zetels terug tot 29.

De PVV stijgt één zetel naar zeventien stuks. Ook de SP pakt er eentje en komt uit op elf. D66 blijft op negen zetels staan; volgens De Hond omdat de partij van Alexander Pechtold kiezers 'blijft verliezen' aan de VVD.

Uit de peiling blijkt verder dat Rutte is uitgelopen op PvdA-leider Job Cohen voor wat betreft het vertrouwen in hem als premierkandidaat. Ook blijkt dat de meerwaarde van Eurocommissaris Neelie Kroes als premierkandidaat boven Rutte is afgenomen. Het zou de VVD nu 'amper meer electorale winst' opleveren als Kroes naar voren wordt geschoven als kandidaat voor het Torentje in plaats van Rutte, aldus De Hond.

Maradona naakt de stad door bij wereldtitel

Diego Maradona belooft naakt door de straten van Buenos Aires te rennen als de Argentijnen wereldkampioen worden. De bondscoach zei dit in een radioshow, een dag nadat zijn team Canada met 5-0 had verslagen in een vriendschappelijk duel.

Maradona zei in de radioshow ook dat hij Lionel Messi moest uitleggen waarom die niet speelde tegen de Canadezen. "Als jou iets was overkomen in die wedstrijd was ik neergeschoten, je weet wel waar," zou Maradona tegen zijn sterspeler gezegd hebben.

Maradona komt vaker in het nieuws met opmerkelijk gedrag. Onlangs reed hij nog over het been van een journalist heen. Argentinië neemt het in Zuid-Afrika op tegen Nigeria, Griekenland en Zuid-Korea in Groep B.

Maradona naakt de stad door bij wereldtitel
Maradona naakt de stad door bij wereldtitel (Foto: Novum)

Ademloze autorit leidt tot crash

Een dom spelletje van vier Australische tieners heeft geleid tot een ongeluk met hun auto. De vier jongeren, drie van negentien en een van zestien jaar, wilden een halve kilometer achter elkaar hun adem inhouden. Helaas viel de bestuurder hierdoor flauw, waarna de auto op een rotsblok botste.

Volgens de politie reed het viertal 's avonds laat door het rustige platteland toen men het idee kreeg om gedurende een stuk van een halve kilometer geen adem te halen. Dit bleek echter te lang voor de negentienjarige bestuurder. Hij viel flauw en ramde met zijn auto een rotsblok.

De bestuurder, Bryan Parslow, zou juist beter moeten weten. Hij lijdt namelijk aan een dwarslaesie en heeft hiervoor een speciaal aangepaste auto gekregen. Naast een kapotte auto kreeg hij ook nog eens een bekeuring wegens het niet volgen van dezelfde rijstrook.

Ondanks alles bleek Onze Lieve Heer het kwartet goed gezind. Na een kort bezoek aan het ziekenhuis zijn ze nu alle vier weer thuis.

Cijfers sc Heerenveen kleuren dieprood

Sc Heerenveen heeft het afgelopen voetbaljaar afgesloten met een recordverlies van vijftien miljoen euro. Dankzij dit negatieve resultaat daalt het eigen vermogen van de Friese club tot achttien miljoen euro.

Heerenveen meldt dat de rode cijfers veroorzaakt zijn door "negatieve uitwerking van het aankoopbeleid van nieuwe spelers." Het operationeel verlies voor de belastingen bedraagt negen miljoen euro. Hierin zijn vijf miljoen euro aan reorganisatiekosten in verwerkt.

Fransen gepakt met 14 kilo hasj in reservewiel

Twee Fransen van 23 en 27 jaar zijn dinsdagnacht aangehouden nadat was gebleken dat ze veertien kilo hasj in hun reservewiel hadden verstopt. Ze reden met 175 kilometer per uur op de A27 bij het Brabantse Oosterhout, voor de politie reden genoeg om ze aan de kant te zetten.

Het voertuig rook sterk naar hasj, waarna agenten vaststelden dat er gerommeld was met het reservewiel. Het wiel bleek erg zwaar te zijn en de band voelde 'extreem' hard aan. In de band waren veertien pakketten hasj verstopt.

De Fransen hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. De auto is voor verder onderzoek in beslag genomen. De twee verdachten zitten in een cel.

Colosseum binnenkort ook ondergronds te bezoeken

Toeristen krijgen binnenkort de gelegenheid ook een ondergronds bezoek te brengen aan het Colosseum in Rome. Dat heeft de Italiaanse architect Barbara Nazzaro woensdag gezegd.

Toeristen kunnen komende zomer een blik werpen op de ruimtes waar gladiatoren zich op de strijd voorbereidden en waar tijgers, leeuwen en stieren werden vastgehouden voor zij het bloeddorstige publiek moesten vermaken.

Er is enkele maanden hard gewerkt om de omgeving veilig te maken voor publiek.

Armenteros langer bij Heracles

Samuel Armenteros heeft zijn contract bij Heracles Almelo verlengd. De 19-jarige aanvaller blijft nog drie jaar aan de Heraclieden verbonden, meldt de club. Armenteros speelde dit seizoen veertien wedstrijden en scoorde daarin drie keer. De Zweed van Cubaanse afkomst kwam in Nederland eerder uit voor sc Heerenveen.

"Het afgelopen seizoen is erg goed gegaan, ik heb veel geleerd en ben op de goede weg", zei Armenteros, die blij was met zijn nieuwe contract. "Het is een mooi verjaardagscadeau, want ik ben op 27 mei jarig." Technisch directeur Nico Jan Hoogma gaf aan dat Armenteros het afgelopen seizoen goed heeft gespeeld. "Hij heeft aangetoond dit jaar steeds dichter bij het eerste elftal te zijn gekomen."

Heracles verlengde ook het contract van Gaby Jallo. De 21-jarige verdediger tekende een tweejarige verbintenis. Jallo speelde dit seizoen vijf keer in het eerste elftal.

[Giro] Kruijswijk grijpt naast ritzege

De zeventiende etappe van de Giro d'Italia is gewonnen door de Frannsman Damien Monier. Na 173 kilometer koersen naar Pejo Terme was hij Danilo Hondo en Steven Kruijswijk te snel af.

Het trio maakte deel uit van een groep van negentien man die na vijftig kilometer waren weggereden uit het peloton. Vijftien kilometer voor de finish sprong Kruijswijk uit de kopgroep weg en hij kreeg Monier en Hondo mee. Op de slotklim leek de renner van Rabobank de beste papieren te hebben, maar hij en Hondo hadden geen antwoord op een demarrage van de Fransman. Kruijswijk moest in de laatste meters van de etappe ook nog Hondo voor zich dulden.

Uitslag 17e etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Damien Monier (Fra) Cofidis 4.29;19
2 Danilo Hondo (Dui) Lampre +0.36
3 Steven Kruijswijk Rabobank +0.39
4 Daniel Moreno (Spa) Omega Pharma-Lotto +1.05
5 Steven Cummings (GB) Sky +1.18
6 Simone Stortoni (Ita) Colnago +1.48
7 Alexandre Jefimkin (Rus) AG2R - La Mondiale +1.55
8 Marco Marzano (Ita) Lampre +1.57


Klassement na zeventiende etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epargne 73.11;38
2 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 2.27
3 Richie Porte (Aus) Saxobank + 2.44
4 Cadel Evans (Aus) BMC + 3.09
5 Carlos Sastre (Spa) Cervélo + 4.41
6 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 4.53
7 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana + 5.12
8 Michele Scarponi (Ita) Acqua & Sapone + 5.24

Kettingroker van 2 jaar

In Indonesië is iemand op een wel zeer vroege leeftijd begonnen met roken. Ardi Rizal is twee jaar en rookt nu al veertig sigaretten per dag. Het jongetje begon met roken toen hij 18 maanden oud was. Zijn vader Mohammed (30) gaf hem toen een sigaret. Sindsdien is de jonge kettingroker helemaal verslaafd aan de sigaretten. Ardi wordt boos als hij geen sigaret krijgt.

Ardi's moeder Diana (26) kan er geen goed woord over spreken. "Hij is totaal verslaafd. Hij begint te schreeuwen als ik hem geen sigaret wil geven en dan slaat hij om zich heen. Ook zegt mijn zoontje dat hij misselijk is als hij niet rookt". De vader vindt het blijkbaar geen probleem. "Hij ziet er toch gezond uit?", zei hij.

Inmiddels wordt door autoriteiten gepoogd het jongetje te laten stoppen. Zij beloofden zelfs een nieuwe auto te kopen voor de familie als de peuter stopt met roken.

Filmpje van de jonge roker

[RG] Federer door

Roger Federer heeft op Roland Garros de derde ronde bereikt. De titelverdediger versloeg de Spanjaard Alejandro Falla met 7-6, 6-2 en 6-4.

Falla, die in Parijs nooit verder kwam dan de tweede ronde, maakte het de Zwitser alleen lastig in de eerste set. Falla mocht na een break in de elfde game voor de partij serveren, maar de Zwitser was op tijd bij de les. Het kwam tot een tiebreak en die trok Federer met 7-4 naar zich toe. Federer kwam vervolgens niet meer in de problemen. Ook de pauze vanwege de regen in de derde set bracht geen kentering meer in het duel.

Eto'o krijgt paar dagen vrij

Samuel Eto'o, de spits van Internazionale, krijgt nog een paar dagen vrij. De Kameroener, die afgelopen zaterdag nog in de Champions League-finale tegen Bayern München speelde, hoeft zich aan het begin van volgende week pas te melden bij het nationale elftal. 

Naar alle waarschijnlijkheid zal de 29-jarige Eto'o meedoen aan een oefenwedstrijd tegen Portugal die volgende week in Oostenrijk wordt gehouden. Kameroen is op het WK in Zuid-Afrika in dezelfde poule als Nederland ingedeeld en zal op 14 juni zijn eerste wedstrijd spelen tegen Japan. 

'Geen staatsbezoek aan president Bouterse'

Mocht Desi Bouterse president worden van Suriname, dan brengt koningin Beatrix geen staatsbezoeken meer aan het land. Dat zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) in het programma 'Het Lagerhuis', dat woensdagavond wordt uitgezonden, meldt de Vara.

Of Bouterse een gooi gaat doen naar het presidentschap is nog onduidelijk. De Mega Combinatie, een alliantie waarin de NDP van de voormalig dictator zit, won dinsdag de Surinaamse verkiezingen. De combinatie haalde volgens de voorlopige uitslagen 23 van de 51 zetels in de Nationale Assemblee. De nieuwe president wordt volgende maand verkozen door het parlement. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig, die geen van de partijen heeft gehaald.

Nederland respecteert de stembusuitslag, maar tegelijkertijd mag het verleden niet worden vergeten, zei Verhagen in een eerste reactie. Bouterse is in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel. Ook loopt in Suriname het proces tegen hem vanwege de Decembermoorden. "Dit alles kunnen we niet van tafel vegen."

Mocht Bouterse door het parlement worden verkozen tot president, dan hoeft hij niet te rekenen op felicitaties van de Nederlandse regering, zegt Verhagen in 'Het Lagerhuis', waarvan de opnames woensdag plaatsvonden. Ook is hij niet van plan het internationale opsporingsbevel dat tegen Bouterse loopt, op te heffen, aldus de omroep.

Birmingham City haalt spits Zigic

Nikola Zigic zet zijn loopbaan voort bij Birmingham City. De boomlange Servische spits komt over van Valencia en tekent een contract voor vier seizoenen, meldt de officiële website van de club. De 29-jarige international bereidt zich momenteel met Servië voor op het WK in Zuid-Afrika.

Zigic, die met zijn 2.03 meter een van de langste voetballers is, werd drie keer gekozen tot speler van het jaar in Servië. In 2006 haalde Racing Santander de spits naar Spanje. Hij werd overgenomen van Rode Ster Belgrado. Een jaar later vertrok Zigic weer uit Santander, om een contract te tekenen bij Valencia.

Zigic is de tweede spits die Valencia de rug toekeert. Eerder verruilde David Villa de club uit de sinaasappelstad voor Barcelona.

Ten minste 44 doden in gevechten Kingston

Gevechten tussen de Jamaicaanse politie en aanhangers van een door de Verenigde Staten gezochte drugsbaron in de hoofdstad Kingston hebben inmiddels 44 mensen het leven gekost. Dat blijkt volgens de Jamaicaanse ombudsman Bishop Herro Blair uit onafhankelijke evaluaties.

Politieagenten en militairen zijn nog steeds met de gangsters in gevecht en de drugsbaron, Christopher 'Dudus' Coke, is nog altijd voortvluchtig. Coke, die in New York is aangeklaagd wegens drugs- en wapenhandel, wordt door de Verenigde Staten als een van de gevaarlijkste drugsbaronnen ter wereld beschouwd. Gewapende gangsters hebben zich in de wijk verschanst sinds premier Bruce Golding vorige week liet weten dat hij zich niet langer tegen de uitlevering van Coke verzette.

Mystery Land in recordtijd uitverkocht

Het dancefeest Mystery Land is uitverkocht. De kaartverkoop ging op 8 mei van start. Nooit eerder gingen de kaarten zo snel over de toonbank. Het feest vindt op 28 augustus plaats in de Haarlemmermeer.

"Bij dezen willen we iedereen die ons gaat vergezellen 28 augustus aanstaande hartelijk feliciteren. Jullie hebben op tijd een kaartje bemachtigd", schrijft de organisatie op de website. "Nog nooit eerder was het festival zo populair."

De organisatie waarschuwt voor het kopen van kaarten op de zwarte markt. Mystery Land vindt dit jaar voor de zeventiende keer plaats. Onder anderen dj Tiësto, Fedde Le Grand en Chuckie staan achter de draaitafels.

Eurovision Song Contest: Halve finale #1

Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

De twee kandidaten van deze ronde zijn:

 vs. 

Slowakije vs. Armenië

Poll: Wie is de beste?

PVV'er eist excuses Turkse minister

PVV-Europarlementariër Barry Madlener eist excuses van de Turkse minister van Europese zaken Egemen Bagis, omdat die hem voor racist zou hebben uitgemaakt. Dat laat Madlener woensdag weten vanuit Turkije. "Ik eis vandaag nog een publiekelijke rectificatie."

De PVV'er is momenteel op bezoek in Turkije met een delegatie van Europarlementariërs. Zij vergaderen met Turkse parlementariërs, onder meer over de toetreding van het land tot de Europese Unie, waartegen de PVV zich fel verzet.

Hij zegt dat Bagis hem woensdag bestempelde als racist na een serie kritische vragen. Zo wierp Madlener hem voor de voeten dat Turkije zijn politiek leider Geert Wilders de toegang tot het land heeft geweigerd, maar wel 'dikke vriendjes' is met de Iraanse 'dictator' Mahmoud Ahmadinedjad.

Ook verwees Madlener naar de 'illegale' bezetting van Noord-Cyprus door Turkije en het lidmaatschap van de Organisatie van de Islamitische Conferentie, die volgens Madlener verwijst naar de 'barbaarse' islamitische wetgeving sharia. "Dat was kennelijk genoeg om hem heel boos te maken."

De minister ontkent dat hij Madlener voor racist heeft uitgemaakt. De PVV'er wijst echter op de video-opnames van het gesprek, waaruit zou blijken dat Bagis wel degelijk de gewraakte uitspraak heeft gedaan. De voorzitter van de delegatie van Europarlementariërs buigt zich hierover, stelt Madlener.

Madlener hoopt dat dit leidt tot een publiekelijke boetedoening van de Turkse minister. "Ik eis een rectificatie. Ik ben geen racist, hij moet afstand nemen van zijn woorden." De PVV'er weet nog niet wat hij gaat doen mochten excuses uitblijven. "Daar moet ik mij over beraden." Mogelijk zal hij de Nederlandse regering vragen om stappen te ondernemen.

Zuid-Europa bindt strijd aan met crisis

Zuid-Europa heeft de strijd met de financiële crisis aangebonden. Spanje wil dat Spaanse grootverdieners meer belasting betalen, Griekenland overweegt staatseigendommen te privatiseren en opent de jacht op belastingontduikers, terwijl Italië zijn begrotingstekort wil terugdringen door 24 miljard euro te bezuinigen.

De Spaanse premier José Luis Zapatero zei woensdag dat de belasting voor grootverdieners zal worden verhoogd, een maatregel die volgens hem 'geen gevolgen voor 99,9 procent van de Spanjaarden' heeft. De plannen worden donderdag voorgelegd aan het parlement. Zapatero zei eerder dat de belastingverhoging een tijdelijke maatregel is.

Griekenland overweegt om bezittingen van de staat te privatiseren om zo de enorme schuldenlast terug te dringen. Bovendien heeft de Griekse regering de oorlog verklaard aan belastingontduikers. Er is een groot onderzoek opgezet naar medewerkers van de douane en de belastingdienst, nadat er klachten waren binnengekomen over omkoping, vervalsing en smokkel.

De belastingkantoren in Griekenland worden beschouwd als enkele van de meest corrupte bedrijfstakken in het land, op de voet gevolgd door artsen en tandartsen, die veel zwart geld verdienen door geen recepten uit te schrijven.

De Italiaanse regering maakte dinsdag bekend dat het 24 miljard euro wil bezuinigen om te voorkomen dat het land ten prooi valt aan de financiële markten. De grootste vakbond van het land, CGIL, bereidt zich voor op een stevig gevecht tegen de bezuinigingen. Guglielmo Epifani, de leider van de vakbond, zei woensdag dat de bezuinigingen vooral gevolgen hebben voor arbeiders en dat de hoge inkomens worden gevrijwaard van de maatregelen. De regering liet echter in een verklaring weten dat zij de salarissen van goed verdienende politici wil aanpakken. Daarnaast zal ook in Italië de strijd met belastingontduikers worden aangegaan.

Atlantis voltooit laatste missie

Het ruimteveer Atlantis is teruggekeerd van zijn laatste ruimtereis en landde woensdag in het Kennedy Space Centre in Florida met zes bemanningsleden aan boord. Zij installeerden een nieuw Russisch compartiment in het internationale ruimtestation ISS en brachten nieuwe accu's mee. Er resten nog twee vluchten voor de space shuttle definitief met pensioen gaat.

Het was de 32e ruimtreis van de Atlantis, die in totaal meer dan 120 miljoen mijl (bijna tweehonderd miljoen kilometer) vloog. Het ruimteveer verbleef voor al zijn missies 294 dagen in de ruimte en cirkelde 4648 rond de aarde. De Atlantis vervoerde 189 astronauten en bezocht het ISS elf keer, het Russische Mir-station zevenmaal en bracht eenmaal een bezoek aan de Hubble-ruimtetelescoop.

Als eerbetoon aan het ruimteveer namen astronauten tijdens deze laatste vlucht een Amerikaanse vlag mee, die ook aan boord van de Atlantis was toen die in 1985 zijn eerste vlucht maakte. Daarnaast ging nog een doos met memorabilia mee, waaronder een stuk hout van de appelboom die Isaac Newton inspireerde tot het ontdekken van de wet van de zwaartekracht.

Toch is er nog een kleine kans dat de Atlantis nog eenmaal de ruimte ingaat. Ruimtevaartorganisatie NASA zou graag nog één missie willen uitvoeren met het ruimteveer, maar daarvoor is toestemming nodig van het Witte Huis. Die missie zou dan in juni 2011 moeten plaatsvinden.

De twee resterende vluchten met de space shuttle zijn een missie met de Endeavour in november en een missie met de Discovery in september.

Ruimteveer Atlantis voltooit laatste missie
Ruimteveer Atlantis voltooit laatste missie (Foto: Novum)

Di Montezemolo wil Amerikaanse Ferrari in F1

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft zijn plannen om een derde Ferrari nieuw leven in geblazen. De Italiaan heeft plannen om een Amerikaans team met een bolide van Italiaanse makelij te laten rijden.

De Amerikaanse Cypher Group heeft al aangegeven om in 2011 in de Formule 1 met een team uit te willen komen en ook de rechterhand van Youtube-oprichter Chad Hurley Parris Mullins wil zich bij een bestaand Formule 1-team inkopen. Hierdoor ontstaan er voor Di Montezemolo nieuwe mogelijkheden om zijn droom van drie Ferrari's in de Formule 1 te realiseren. "Ik droom van een derde Ferrari met een stars en stripes-vlag er op die door een Amerikaans team beheerd wordt."

Paarden galopperen op verkeerde weghelft

Zeven op hol geslagen paarden hebben woensdagochtend voor commotie gezorgd bij Ede. Ze hadden de zeven berijders afgeworpen nadat ze door een overstekende ree waren opgeschrikt. In volle galop renden ze vervolgens de verkeerde weghelft van een provinciale weg op.

Twee amazones raakten gewond en zijn voor controle naar een ziekenhuis gebracht. Ook een van de paarden raakte gewond. Voor zover bekend is er geen schade ontstaan.

Het groepje ruiters reed rond 11.15 uur over de Ginkelse Heide bij Ede toen de paarden schrokken. Via de bossen kwamen ze terecht op de Amsterdamseweg tussen Ede en Arnhem, waar ze op de verkeerde weghelft terechtkwamen.

Diverse verontruste weggebruikers belden de politie toen ze de paarden op zich af zagen komen. Bij Oosterbeek wisten agenten en omstanders de paarden te vangen, waarna ze een wei zijn ingedreven. De dieren zijn aan de eigenaar overgedragen.

Ouders slachtoffers Benno L. eisen schadevergoeding

De ouders van de slachtoffers van Benno L. willen een schadevergoeding. Ze hebben een claim ingediend tegen de Bossche zwemleraar, liet advocaat Edgar Mulders woensdag weten aan RTL Nieuws.

Het gaat om tweeduizend tot vierduizend euro per slachtoffer. Dit bedrag is relatief laag omdat moeilijk valt vast te stellen wat voor de kinderen de lichamelijke en psychische gevolgen van het seksuele misbruik zijn.

Benno L. wordt verdacht van drie pogingen tot verkrachting en 69 gevallen van aanranding en ontucht. Daarnaast zou L. twee keer hebben geprobeerd gemeenschap te hebben met kinderen onder de 12 jaar. Maandag begint de zaak tegen de zwemleraar.

Man die op agent inreed opgepakt

Een 30-jarige man uit Tilburg die zondagochtend op een agent inreed bij een alcoholcontrole in zijn woonplaats, is dinsdagmiddag gearresteerd. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag.

De man moest zondagochtend rond 05.30 uur blazen, nadat hij opvallend gedrag vertoonde op de weg. Uit de test bleek dat hij te veel gedronken had, waarop hij werd aangehouden.

De man was het hier niet mee eens en wilde wegrijden. De agent probeerde via het portierraam de sleutel uit het contact te halen. Vervolgens gaf de Tilburger gas en sleurde de agent mee. Bij de val uit de auto liep de agent schaafwonden op.

De verdachte, die sindsdien voortvluchtig was, gaf zich dinsdagmiddag aan op het politiebureau.

Medewerker Rode Kruis schuldig aan fraude

Een Zweedse rechtbank heeft een voormalig medewerker van het Rode Kruis veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het verdonkeremanen van omgerekend bijna 800 duizend euro. Johan af Donner werd schuldig bevonden aan fraude en het schenden van de ethische normen.

Af Donner en twee anderen verduisterden met behulp van valse facturen ruim een half miljoen euro van het Rode Kruis. Van de Zweedse Kankervereniging ontvreemdden ze meer dan een kwart miljoen euro.

Af Donner werkte tussen 2000 en 2003 als hoofd informatie bij de Zweedse Kankervereniging en had een soortgelijke positie bij het Rode Kruis, waar hij van 2004 tot 2009 werkte. Hij heeft zijn misdaden bekend.

Dagzege Gilbert in België

De Belg Philippe Gilbert heeft de eerste etappe in de Ronde van België op zijn naam geschreven. Na 156 kilometer koersen, van Eeklo naar Eeklo, was hij zijn vier medevluchters te snel af in de eindsprint.

Na 92 kilometer koersen demarreerde Gilbert met Vaitkus, Vanlandschoot, Labbe, Martias, Zabala en Boucher uit het peloton. Zabala en Labbe waren voor de finale al afgehaakt. Gilbert probeerde kort voor de finish tot tweemaal toe te ontsnappen uit de kopgroep. De renner van Omega Pharma-Lotto wist niet weg te blijven maar hij had in de sprint nog genoeg energie over om Martias en Vaitkus te verslaan.

Uitslag eerste etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto 3.32,18
2 Rony Martias (Fra) Saur-Sojasun z.t.
3 Tomas Vaitkus (Lit) RadioShack z.t.
4 David Boucher (Fra) Landbouwkrediet z.t.
5 Jam. Vanlandschoot (Bel) Verandas Willems z.t.
6 Stefan van Dijk
Verandas Willems +0,17
7 Jimmy Casper (Fra) Saur-Sojasun z.t.
8 Denis Galimzjanov (Rus) Katusha z.t.

Newey ook volgend jaar bij Red Bull

Technisch directeur Adrian Newey zal ook volgend jaar bij Red Bull Racing in dienst zijn. De Brit is verantwoordelijk voor het succes dat Red Bull Racing momenteel met de RB6 heeft. Eerder kende hij al successen bij Williams en McLaren door het behalen van vele coureurs- en constructeurskampioenschappen.

"Contractuele zaken zijn eigenlijk vertrouwelijk, maar het klopt dat hij bij ons in dienst blijft," zei Red Bull-teambaas Christian Horner tegen Sport Bild. Newey had een clausule in zijn contract dat hij na dit seizoen weg mocht bij het Oostenrijkse team, maar zal hiervan geen gebruik maken. "Adrian heeft vorig jaar al aangegeven die clausule te willen verwijderen." Hoe lang het contract nu van de in 2006 in dienst getreden ontwerper nog doorloopt is niet bekend gemaakt.

McClaren vindt Engeland kanshebber voor wereldtitel

Steve McClaren heeft vandaag, bij zijn presentatie als nieuwe coach van VfL Wolfsburg, gezegd dat hij denkt dat Engeland een goede kans heeft om de wereldtitel voor zich op te eisen. Volgens de voormalig bondscoach van Engeland zijn er naast Engeland nog een paar favorieten voor de wereldtitel.

McClaren was vol lof over Fabio Capello, de bondscoach van Engeland. "Hij heeft goed werk geleverd", aldus de 49-jarige oefenmeester die zich drie jaar geleden met Engeland niet wist te plaatsen voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland.

Prinses Laurentien krijgt Majoor Bosshardt Prijs

Prinses Laurentien en de Stichting Voedselbanken Nederland ontvangen de Majoor Bosshardt Prijs 2010. De onderscheidingen worden op 6 juni uitgereikt tijdens de Majoor Bosshardt Dinnershow. Dit laat Stichting Nederland Positief woensdag weten.

De prinses krijgt de prijs vanwege haar jarenlange inzet voor de strijd tegen ongeletterdheid. De Stichting Voedselbanken Nederland ontvangt de onderscheiding voor het bieden van concrete hulp aan mensen die in armoede leven, meldt de organisatie.

De prijs is ingesteld om het leven en het werk van majoor Bosshardt, die zich haar hele leven inzette voor het Leger des Heils, te blijven gedenken. Het is de bedoeling dat de heilsoldate een blijvend voorbeeld van onbaatzuchtigheid, mensenliefde en betrokkenheid wordt. Vorig jaar wonnen oud-politica Hannie van Leeuwen en Stichting Meer dan Voetbal de prijs.

Majoor Alida Bosshardt, jarenlang het boegbeeld van het Leger des Heils, overleed op 25 juni 2007 op 94-jarige leeftijd in Amsterdam. Ze zette zich jarenlang in voor de zwakkeren in het Amsterdamse Wallengebied. In haar voormalige woning in de Goodwillburgh in de buurt van het Waterlooplein is het Majoor Bosshardt Museum gevestigd.

Man bekent misbruiken meisjes in Almere

De 40-jarige man uit Almere die vrijdag werd aangehouden voor een zedenmisdrijf, heeft bekend twee minderjarige meisjes te hebben misbruikt. Daarnaast heeft hij ook toegegeven in 2003 een minderjarig meisje seksueel te hebben misbruikt in Almere. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Lelystad woensdag.

Op 14 mei werden in de buurt van de Vondelstraat en bedrijventerrein de Hollandse Kant twee meisjes slachtoffer van een zedenmisdrijf. De verdachte werd een week later aangehouden. Nadat zijn DNA was afgenomen, bekende hij ook in de zaak uit 2003.

Hij wordt woensdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalt of hij in de cel blijft.

Zeven jaar geëist tegen Somalische piraten

Tegen vijf Somalische piraten zijn woensdag straffen van zeven jaar cel geëist. De mannen, tussen de 25 en 45 jaar oud, worden ervan verdacht in januari vorig jaar een Antilliaans schip te hebben aangevallen. Ze zouden hierbij met onder meer een raketwerper hebben geschoten. Een Deens fregat bracht de piratenboot tot zinken.

Het is het eerste moderne piratenproces in Nederland. De vijf mannen bekenden in eerste instantie, maar trokken deze bekentenis later weer in, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.

Tafeltennisheren wederom onderuit

De Nederlandse tafeltennismannen hebben de eerste fase van het WK voor landenteams (tweede divisie) in Moskou afgesloten met een nederlaag. Turkije was met 3-0 te sterk.

Wau Lung Chung was als enige dicht bij winst. Tegen Gencay Menge hield de Arnhemmer het vijf games vol. Menge won uiteindelijk de beslissende game met 11-9.

"De jongens moeten nog constanter hun opdracht uitvoeren, vooral als ze voor staan in een game," aldus bondscoach Danny Heister. "Dat is het belangrijkste doel voor de plaatsingsduels die nog komen".

Ferrari: 800e F1-race in Turkije

Ferrari zal in Turkije voor de 800e keer aan de start van een Formule 1-race. Het Italiaanse team doet al vanaf het oprichtingsjaar van de Formule 1 1950 mee. Sinds die tijd behaalde het team uit Maranello onder meer 211 overwinningen, 14 coureurstitels en 16 constructeurstitels.

"Istanbul wordt een belangrijke race voor ons. Niet alleen wat het kampioenschap betreft, maar ook vanuit historisch perspectief, want de Grand Prix van Turkije wordt de achthonderdste race van Ferrari. Ik hoop een goed resultaat te kunnen scoren in deze race en zal proberen om op het podium te komen. Hopelijk kan ik ook voor de Red Bulls eindigen. We hebben na Monaco erg hard gewerkt en ik reis dan ook vol optimisme af naar Turkije," zei Ferrari-coureur Fernando Alonso gisteren.

[Upd] Geruchten rond Seedorf zijn onzin

Clarence Seedorf wil volgend seizoen de selectie van Ajax versterken. De speler van AC Milan ziet voor zichzelf komend seizoen weinig speeltijd weggelegd en denkt na over een terugkeer naar Amsterdam. Dat meldt La Gazzetta dello Sport.

Seedorf wil zijn carrière op een mooie en positieve manier afsluiten en ziet Ajax daarin als zijn laatste club. Hij wil zijn carrière niet op de bank beëindigen in Milaan en wil daarom naar Ajax vertrekken. Het is voor hem een uitdaging om nog eens met de Amsterdammers in de Champions League te spelen.

De 34-jarige middenvelder maakte op 16-jarige leeftijd zijn debuut voor Ajax. In Amsterdam won hij onder meer de Champions League. Hierna volgden vele succesvolle jaren, met landstitels in Spanje bij Real Madrid en in Italië met AC Milan. Hij is de Nederlander met de meeste Champions League-titels achter zijn naam. In totaal won hij er vier.

Update:

Ajax Life meldt inmiddels dat het gerucht omtrent de terugkeer van Clarence Seedorf naar Ajax volledig uit de lucht gegrepen is. "Er is in de krant geen artikel gepubliceerd dat er ook maar iets op lijkt. Ja, enkele dagen geleden, dat Seedorf misschien nog wel eens in Engeland zou willen ballen. Voor zover wij weten speelt Ajax niet in de Premier League," is op de website te lezen.

BP: nieuwe poging om olielek te dichten

Oliemaatschappij BP gaat zeer waarschijnlijk woensdagavond opnieuw proberen het olielek in de Golf van Mexico te dichten. Dat heeft de directeur van BP, Tony Hayward, gezegd.

Er zal dikke kleiachtige modder en cement in het lek gespoten worden. Het is een proces dat nog niet eerder op een dergelijke diepte (anderhalve kilometer) heeft plaatsgevonden en het lek zal groter worden als de poging mislukt. De zogeheten 'top kill' moet er door verstopping voor zorgen dat er geen olie meer de Golf in stroomt. Momenteel worden er nog tests uitgevoerd. Volgens Hayward is de kans op succes zestig tot zeventig procent.

De frustratie over de tot nog toe mislukte pogingen van BP wordt met de dag groter. Ongeveer 26,5 miljoen liter ruwe olie is intussen de zee in gestroomd sinds het boorplatform Deepwater Horizon meer dan een maand geleden ontplofte. De olie heeft de kust van Louisiana bereikt en bedreigt flora en fauna in het gebied.

De nieuwe poging van BP komt in een week dat er meer hoorzittingen plaatsvinden om de oorzaak te achterhalen van de explosie op het boorplatform waardoor elf mensen om het leven kwamen en het lek ontstond.

Beroep Veendam dient op 2 juni

BV Veendam hoopt volgende week woensdag te weten of de club behouden blijft voor het betaald voetbal. Op die dag dient voor het Gerechtshof in Leeuwarden het hoger beroep dat is aangetekend tegen het faillissement, dat eerder door de rechtbank in Groningen werd uitgesproken. Dat meldt RTV Noord.

Veendam heeft nog een bedrag van driehonderdduizend euro nodig om de begroting voor komend seizoen sluitend te krijgen. Daarnaast moet er een akkoord worden bereikt met de crediteuren. Als Veendam failliet gaat, neemt het naar de Topklasse gedegradeerde FC Oss de plaats van de Oost-Groningers in de Jupiler League over.

Job Cohen: géén RTL Boulevard

PvdA-lijsttrekker Job Cohen heeft een uitnodiging om op te treden als gasthoofdredacteur voor het entertainmentprogramma RTL Boulevard afgeslagen. Het is niet bekend waarom de PvdA-leider niet langs wil komen.

"We weten nu dat we Geert Wilders, Jan Peter Balkenende en Mark Rutte hebben hier bij RTL Boulevard, maar Job Cohen wilde niet. Dan denk ik: waarom doe je dat nou niet, want je komt zo leuk over als je gewoon over andere dingen aan het praten bent dan alleen maar cijfertjes", zegt 'onderzoeksjournalist' Albert Verlinde.

Peter van der Vorst, royalty-expert bij RTL Boulevard, denkt dat Cohen terugkomt op zijn besluit: "Het zou mij niets verbazen als zijn adviseurs daar nu ook over gaan nadenken en dat hij hier gewoon volgende week zit. Bovendien zou het bespottelijk zijn als alleen rechts aan de desk zit. We moeten ook een links geluid."

Eerder weigerde Femke Halsema, de lijsttrekker van GroenLinks, om op te treden in RTL Boulevard. "Aardig, maar nee dank", aldus Halsema op het microblog Twitter.

Overigens zal Job Cohen samen met de lijsttrekkers van zeven andere partijen woensdagavond wel te zien zijn in het grote Carré-debat om 20:30 op RTL 4.


PvdA-lijsttrekker Job Cohen bedankt voor RTL Boulevard

[RG] Tsonga in drie sets door

Jo-Wilfried Tsonga heeft vrij eenvoudig de derde ronde bereikt op Roland Garros. De Fransman, als achtste geplaatst in Parijs, versloeg zijn landgenoot Josselin Quanna met 6-0, 6-1 en 6-4.

Xavier Malisse plaatste zich vanmiddag voor de tweede ronde. De Belg had door de regen wel twee dagen nodig om Simon Greul van zich af te schudden: 6-4, 7-6, 6-4. In de tweede ronde neemt Malisse het op tegen de als elfde geplaatste Spanjaard David Ferrer.

Burgemeester Cancún opgepakt wegens drugshandel

De Mexicaanse federale politie heeft de burgemeester van Cancún gearresteerd onder andere op verdenking van drugshandel en witwassen. Gregorio Sánchez werd dinsdag opgepakt.

Sánchez legde onlangs tijdelijk zijn functie als burgemeester van Cancún neer om deel te nemen aan de verkiezingen voor het gouverneurschap van de staat Quintana Roo, waar Cancún is gelegen. Hij wordt beschuldigd van het verstrekken van informatie aan en het beschermen van de Zetas-bende en het Beltrán Leyva-kartel, die beide actief zijn in Quintana Roo.

Het is volgens de autoriteiten de eerste keer dat een gouverneurskandidaat is opgepakt voor drugsgerelateerde misdrijven. Eerder al werden politici en leden van de politiemacht in de staat verdacht van banden met de drugskartels, maar tegen de meesten zijn vooralsnog geen harde bewijzen gevonden. Een oud-gouverneur van de staat werd wegens witwassen en hulp bij drugssmokkel wel tot 36 jaar cel veroordeeld.

Aanhangers van Sánchez noemen de arrestatie politiek gemotiveerd en hebben aangegeven zijn campagne voort te zetten. Mensen werd gevraagd te protesteren tegen de arrestatie en op Sánchez te stemmen.

Analisten vrezen dat de Mexicaanse drugskartels zullen proberen de politiek binnen te dringen en de lokale verkiezingen in tien staten op 4 juli naar hun hand te zetten door degenen te steunen die met ze willen samenwerken en de degenen die dat niet te willen te intimideren of te vermoorden.

Robbie Bach ziet Natal als heilige graal

De vandaag opgestapte voorzitter van de Entertainment & Devices-divisie bij Microsoft, Robbie Bach, heeft voor zijn vertrek nog even zijn licht laten schijnen op Project Natal. Volgens Bach is de aankomende bewegingsgevoelige camera de 'heilige graal' voor de Xbox 360.

"Met een kleine veertig miljoen verkochte consoles op de markt heeft Project Natal de mogelijkheid om massa's consumenten te bereiken", begint Bach. "Het bieden van nieuwe ervaringen die geen grote investeringen van de consument eisen, is zo'n beetje de heilige graal binnen de game-industrie."

Volgens Bach brengt Microsoft bij lancering een aantal leuke games voor Project Natal uit, maar zal de controller pas over één of twee jaar haar volledige potentie bereiken. Vooral de integratie met Xbox Live ziet Bach als een belangrijke factor voor het succes van Project Natal.

"Project Natal biedt geweldige kansen, maar het zal uiteindelijk van de kwaliteit van de ervaringen afhangen of het product een succes wordt. We moeten nu eerst Natal en de games afmaken, de marketing goed regelen en het product naar zoveel mogelijk consumenten brengen", aldus Bach.

Robbie Bach is binnen Microsoft verantwoordelijk geweest voor de lancering van onder andere Microsoft Office, Xbox, Xbox Live, de Halo-serie, Zune, en Windows Mobile.

Robbie Bach ziet Natal als heilige graal
Robbie Bach ziet Natal als heilige graal (Foto: Novum)

Nederland respecteert uitslag Suriname

Nederland respecteert de uitslag van de parlementsverkiezingen in Suriname. Tegelijkertijd mag het verleden niet worden vergeten, zegt minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA).

De Mega Combinatie van voormalig dictator Desi Bouterse won dinsdag de Surinaamse verkiezingen. Verhagen wijst er in een reactie op dat Bouterse in Nederland is veroordeeld tot elf jaar cel vanwege drugshandel. Ook loopt in Suriname het proces tegen hem vanwege de Decembermoorden. "Dit alles kunnen we niet van tafel vegen."

De partij van Bouterse haalde volgens de voorlopige uitslagen 22 van de 51 zetels in de Nationale Assemblee. Onduidelijk is nog of Bouterse een gooi wil doen naar het presidentschap.

De nieuwe president wordt volgende maand gekozen door het parlement. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig. Die heeft geen van de partijen gehaald.

Als er geen tweederde meerderheid voor een presidentskandidaat is, kiest de Verenigde Volksvergadering de nieuwe president. Daarin zitten ook de leden van alle regionale raden, de districts- en ressortsraden. In dit geval is een gewone meerderheid voldoende.

Zes gewonden bij botsing Haagse trams

Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Den Haag zijn woensdag zes mensen lichtgewond geraakt. Het ongeluk gebeurde rond 12.30 uur in de buurt van de Bierkade.

De gewonden hoefden volgens het Haagse vervoersbedrijf HTM niet naar het ziekenhuis en hebben allemaal hun weg inmiddels vervolgd. Bij de botsing waren de lijnen 1 en 15 betrokken. De trams liepen lichte schade op, maar raakten niet uit de rails.

Door de botsing raakte het tramverkeer ontregeld, maar even na 13.00 uur reed het Haagse tramverkeer weer volgens schema.

Strafrechtelijk onderzoek naar Verdonk

Tegen lijsttrekker van Trots op Nederland Rita Verdonk loopt een strafrechtelijk onderzoek. Aanleiding is een aangifte die voormalig partijcoördinator Jacques Smits in december vorig jaar indiende, meldt Smits zelf. Justitie in Arnhem bevestigt dat een onderzoek loopt naar aanleiding van drie aangiften.

Verdonk zegde in november de medewerking met Smits op. Daarna deed haar partij aangifte tegen hem wegens stalking en bedreiging. Smits stelde daarop dat sprake was van laster en smaad en eiste een schadevergoeding van een ton.

150.000 extra WK-tickets beschikbaar

Voor de wedstrijden op het wereldkampioenschap voetbal komen nog eens 150.000 kaarten beschikbaar. Dat heeft de FIFA vandaag bekend gemaakt.

De kaarten worden verspreid over alle 64 wedstrijden tussen 11 juni en 11 juli. "De tickets die beschikbaar worden gesteld, zijn voor verschillende prijscategorieën. Het gaat van wedstrijd één tot wedstrijd 64", liet secretaris-generaal Jerome Valcke van de wereldvoetbalbond FIFA weten.

Morgen komen er details over de plaatsbewijzen. Vanaf vrijdag gaan ze in de verkoop. In totaal zijn er ongeveer drie miljoen kaarten voor alle wedstrijden. Daarvan hebben inwoners van gastland Zuid-Afrika er 1,3 miljoen gekocht.

[RG] Krajicek door in dubbeltoernooi

Michaëlla Krajicek is doorgedrongen tot de tweede ronde van het dubbeltoernooi op Roland Garros. De Nederlandse won samen met haar partner Vania King van de Roemeense Raluca Olaru en de Oekraïnse Olga Savchuk.

Krajicek en Vania hadden twee sets nodig om het lot van hun tegenstandsters te bezegelen. De standen waren 6-4 en 6-3. In de tweede ronde nemen de dames het op tegen het als vierde geplaatste duo Nadia Petrova uit Rusland en Samantha Stosur uit Australië.

'The Iceman' tart de medische wetten

Wie kent ‘m niet? Wim Hof, beter bekend als 'The Iceman'. De man die in staat is om vijf kwartier lang naakt in een bak met ijs te zitten en steeds probeert zijn eigen records te verbeteren, doet daarmee iets wat medisch gezien onmogelijk is. Daarom willen wetenschappers nu snel nader onderzoek gaan doen naar de excentriekeling.

Hoogleraar fysiologie Maria Hopman: "Hof lijkt zijn autonome zenuwstelsel te kunnen beïnvloeden, wat normaal gesproken onmogelijk is. Ook lijkt hij bewust zijn bloedvaten te kunnen openen en sluiten." Zelfs na zes dagen in een laboratorium reageren zijn cellen nog anders dan normale, blijkt uit onderzoek van haar collegahoogleraar en internist Mihai Netea.

Hof doet koeltjes over zijn speciale kwaliteiten. Hij wijt het vooral aan een goede training. "Ik kan bijvoorbeeld langer dan zes minuten mijn adem inhouden, en honderd keer opdrukken zonder adem. Daarnaast kan ik door ademhalingsoefeningen - pneumatische druk noem ik dat - invloed uitoefenen op de warmte-kouderegeling van mijn zenuwstelsel. Ik heb een goede reflex om mijn aderen rondom mijn kerndelen, dus het hart en de longen, te vernauwen. Daardoor blijven die constant op 37 graden, terwijl de oppervlaktedelen van mijn lichaam veel kouder zijn."

Hij stelt verder dat iedereen dit zou moeten kunnen, maar dat we de kou ontwend zijn. "Vroeger moesten we gewoon jagen in de winter, en stelden we ons meer bloot aan de kou. Maar als iedereen kleren blijft dragen, worden die lichaamsfuncties onderdrukt. Al ben ik natuurlijk erg goed getraind. Ik vergelijk het maar met voetballen: iedereen kan voetballen, maar niet iedereen is Johan Cruijff."

Wim Hof staat 72 minuten lang tot aan zijn nek in het ijs

IJsselmeervogels zet grote stap richting zaterdagtitel

IJsselmeervogels heeft gisteravond op de eigen Westmaat een grote stap richting alweer een zaterdagkampioenschap gezet. De ploeg van trainer Jan Zoutman was op eigen veld met 4-0 ruim te sterk voor Barendrecht, dat door dit resultaat is uitgeschakeld.

Met name voor rust was IJsselmeervogels oppermachtig. Barendrecht mocht zich niet ongelukkig prijzen dat het na 45 minuten slechts 1-0 was door een goal van Maikel de Harder. Na rust toonde Barendrecht wel tekenen van herstel, maar liepen de uiterst effectieve Rooien door alweer een goal van De Harder snel uit naar 2-0. Dat was de beslissing, hoewel Barendrecht nog tegensputterde. Zonder succes, waarna Jeffrey Winter en wederom Maikel de Harder in het laatste kwartier de stand ook nog eens naar 4-0 tilden.

Zaterdag heeft IJsselmeervogels aan een punt genoeg om zich algeheel zaterdagkampioen te mogen noemen. Het treedt dan aan in Rijssen bij Excelsior ’31. De eerste onderlinge ontmoeting wist IJsselmeervogels in blessuretijd te winnen.



IJsselmeervogels – Barendrecht 4-0 (1-0)

16. 1-0 Maikel de Harder 55. 2-0 Maikel de Harder 74. 3-0 Jeffrey Winter 76. 4-0 Maikel de Harder

STAND

1. IJsselmeervogels 3-7
2. Barendrecht 3-2
3. Excelsior ’31 2-1

Sega brengt MegaDrive-games naar PC

SEGA heeft aangekondigd dat zij diverse oude games uit de jaren negentig, die toen op de SEGA MegaDrive verschenen, uit zullen geven voor de PC. De spellen worden via digitale distributiekanalen verkocht.

'We vinden het fantastisch om deze klassieke games aan een nieuw publiek beschikbaar te stellen', aldus Nick Pili, Network Business Director bij SEGA Europe. 'Deze tijdloze meesterwerken worden geleverd via onze digitale partners. Alle pc-eigenaars kunnen er nu elk moment van genieten!'

Klassieke games als Golden Axe, Ecco the Dolphin en Comix Zone zijn vanaf 1 juni beschikbaar via onder andere Steam. De games worden verkocht vanaf 2,49 euro.

Sega brengt MegaDrive-games naar PC
SEGA brengt MegaDrive-games naar PC (Foto: Novum)

Phineas en Ferb wederom naar DS

Disney Interactive heeft Phineas and Ferb: Ride Again aangekondigd voor de Nintendo DS. Het is het tweede avontuur van de twee superslimme tekenfilmpersonages.

Phineas and Ferb: Ride Again is een actie-platformgame waarin spelers nieuwe vervoermiddelen kunnen maken, waaronder skateboards en mijnkarretjes. Naast het oplossen van puzzels zijn er twaalf mini-games en kunnen spelers hun vervoermiddelen delen met andere gamers.

Fans van de tekenfilmserie zullen vele bekende personages voorbij zien komen. Baljeet, Buford, Isabella en natuurlijk heeft Perry het Vogelbekdier zijn eigen agenda om Dr. D. een halt toe te roepen. De oudere zus Candace doet er ook in de game weer alles aan om de jongens te verraden.

Phineas and Ferb: Ride Again moet dit jaar op de Nintendo DS verschijnen.

Phineas en Ferb wederom naar DS
Phineas en Ferb wederom naar DS (Foto: Novum)

[RG] V. Williams in twee sets door

Venus Williams heeft de derde ronde op Roland Garros bereikt. De als tweede geplaatste Amerikaanse versloeg de Spaanse Arantxa Parra Sontanja met 6-2 en 6-4.

De eerste servicebeurt van de oudste van de zusjes Williams verliep nog stroef. Ze kreeg een breekpoint tegen, maar wist haar opslag te behouden. De Spaanse overleefde een game later drie breekpunten, maar op de vierde sloeg Williams alsnog toe. Bij de stand 4-2 brak Williams Parra Santonja alsnog en vervolgens maakte Williams het op haar eigen service af.

In de tweede set werkte Parra Santonja een breekpunt weg. Williams versloeg vervolgens op 3-3 toe. De Spaanse liet bij 4-3 twee kansen op een rebreak liggen. Bij 5-3 serveerde Williams voor de wedstrijd en ze maakte het karwei af.

Knights Contract ook naar het westen

Namco Bandai heeft vandaag bekendgemaakt dat Knights Contract naar Europa komt. Vanaf 2011 mogen spelers in de huid van heksenjager Heinrich een leger aan monsters met gloeiende ogen uit elkaar proberen te trekken.

Knights Contract wordt gemaakt door Game Republic. Deze Japanse studio is verantwoordelijk voor games als Genji, Clash of the Titans en Majin and the Forsaken Kingdom. Ze zijn dus zeker geen onbekende in het actiegenre.

In Knights Contract speel je de heksenjager Heinrich. Het is jouw taak om zoveel mogelijk heksen te onthoofden, zodat de mensheid vredig kan voortleven. Dit gaat goed tot het moment dat Heinrich tegenover een nieuw kwaad komt te staan. Gelukkig krijgt hij hulp van de gereïncarneerde heks Gretchen om deze dreiging in de kiem te smoren.

'Knights Contract' ook naar het westen
'Knights Contract' ook naar het westen (Foto: Novum)

SGP-jongeren ontzet door songtekst in havo-examen

De SGP-jongeren hebben een actie opgezet tegen het College voor Examens omdat een songtekst in het havo-examen te kwetsend zou zijn. Het gaat om het nummer 'Jesus of Suburbia' van Greenday.

Het nummer verhaalt over Jimmy, die opgroeit in een buitenwijk bij een gescheiden moeder op een dieet van frisdrank en het rustgevende medicijn ritalin. Hij besteedde zijn jongere jaren aan televisiekijken en drugsgebruik, wil 'ontsnappen' en trekt eropuit om de stad te ontdekken.

Volgens de SGP-jongeren verwijst het lied 'meermalen onverhuld' naar de lijdensweg van Jezus. "Een tere zaak, waar met respect mee omgegaan moet worden." Omdat dit lied dat niet doet is het volgens de jongeren 'antichristelijk van toon'. De SGP wijst op teksten als 'stad van de verdoemden', 'niemand stierf ooit voor mijn zonden in de hel' of 'geboren en getogen door hypocrieten'.

Ook zou het lied 'destructief en deprimerend' zijn. "Wij vragen ons af of het nodig en verstandig is opgroeiende jeugd met dergelijke teksten te confronteren."

Omdat bij dit nummer 'slechts naar enkele technische begrippen' werd gevraagd, was dit lied met deze songtekst volgens de jongerenafdeling niet nodig geweest. Veel christelijke scholieren waren volgens de SGP 'ontzet' door de tekst van het nummer. De SGP-jongeren roepen hen op een brief aan het college te ondertekenen.

Gelet op de brede doelgroep die het examen aflegt, had het college volgens de SGP'ers beter voor een 'neutralere songtekst' kunnen kiezen. "Wij protesteren tegen het misbruik van de naam van Jezus, de Zoon van God. Wij hopen dat het college in de toekomst zorgvuldiger omgaat met het samenstellen van de eindexamens."

Front Mission: Evolved ondersteunt 3D

Square Enix heeft bekendgemaakt dat de PC-versie van Front Mission: Evolved de mogelijkheid beidt om het spel in stereoscopisch 3D-beeld te ervaren. Consumenten moeten hiervoor wel beschikken over een 3D Vision grafische kaart van Nvidia.

Stereoscopisch 3D-beeld ontstaat doordat twee dezelfde beelden over elkaar worden geplaatst. Het stereoscopische beeld wordt pas waargenomen wanneer de kijker een speciale bril opdoet. Ook deze moet door de speler worden aangeschaft.

Front Mission: Evolved biedt een meer westerse kijk op een langlopende Japanse serie over een futuristische oorlog die gevoerd wordt in robotpakken. Front Mission: Evolved draait om Dylan Ramsey. Deze soldaat kruipt in een enorme gevechtsrobot, oftewel mech, om de terroristen in het jaar 2171 in groten getale over de kling te jagen.

Front Mission: Evolved verschijnt op 17 september voor de PC, Xbox 360 en Playstation 3.

'Front Mission: Evolved' ondersteunt 3D
'Front Mission: Evolved' ondersteunt 3D (Foto: Novum)

[Video] Van der Vaart wil genieten in Zuid-Afrika

Vanavond oefent het Nederlands elftal ter voorbereiding op Zuid-Afrika tegen Mexico. Rafael Van der Vaart blikt alvast vooruit: "We moeten zes weken lang alles opzij zetten, vol er voor gaan, en vechten tot we er bij neervallen. Zodat uiteindelijk heel Nederland trots is op Oranje."

In een video van Nike beschrijft Van der Vaart wat het geheim is achter zijn spel: "Het is belangrijk dat je plezier hebt als je het veld op stapt. Dat wil ik altijd uitstralen en aan de mensen laten zien."

Hoe belangrijk de wedstrijd ook is, bij Van der Vaart komt het beste naar boven als hij geniet.

Bach en Allard verlaten Microsoft

Microsoft heeft officieel bevestigd dat Robbie Bach, voorzitter van de Entertainment & Devices-divisie, en J. Allard, visionair binnen de Xbox-divisie, beiden het bedrijf hebben verlaten. Hoewel Allard niet langer in loondienst is, blijft de visionair wel betrokken bij Microsoft.

Robbie Bach is binnen Microsoft verantwoordelijk geweest voor de lancering van onder andere Microsoft Office, Xbox, Xbox Live, de Halo-serie, Zune, en Windows Mobile. J. Allard is bij vele projecten rond Windows en Xbox betrokken geweest en gold als één van de creatieve breinen binnen Microsoft.

Robbie Bach gaat zich nu meer richten op zijn familie en non-profit-werkzaamheden, terwijl J. Allard betrokken blijft bij Microsoft als adviseur van voorzitter Steve Ballmer.

Bach en Allard verlaten Microsoft
Bach en Allard verlaten Microsoft (Foto: Novum)

VS: 89 doden door problemen Toyota's

Mogelijk zijn er door de problemen met auto's van de Japanse fabrikant Toyota de afgelopen tien jaar in de Verenigde Staten 89 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Amerikaanse regering dinsdag gezegd. Eerder werd ervan uitgegaan dat 52 doden te herleiden waren naar de problemen met Toyota's.

De National Highway Traffic Safety Administration heeft naar eigen zeggen sinds het jaar 2000 tot het midden van mei 2010 meer dan 6200 klachten binnengekregen over plotselinge versnelling van Toyota's. In dezelfde periode werd melding gemaakt van 89 doden en 57 gewonden als gevolg van de problemen.

De Japanse autofabrikant heeft sinds afgelopen herfst meer dan acht miljoen voertuigen teruggeroepen, omdat er problemen waren met gaspedalen, remmen en vloermatten. Het bedrijf betaalde een recordboete van 16,4 miljoen dollar (ruim dertien miljoen euro) voor de trage reactie op het probleem met het gaspedaal. Daarnaast zijn er honderden rechtszaken tegen de autofabrikant aangespannen.

Rebellion werkt aan nieuwe dartgame

Gamestudio Rebellion werkt aan de dartgame PDC World Championship Darts: Pro Tour. Dit heeft uitgever O-Games dinsdag bekendgemaakt. Een nieuwe game voor Rebellion is opmerkelijk, want de studio zit al enige tijd in de financiële problemen.

Eerder dit jaar werd de gamestudio Rebellion Oxford gesloten, en bij Rebellion Derby staan alleen de meubels nog in het kantoor. De vestigingen in Liverpool en Banbury zijn nog wel open, daar wordt PDC World Championship Darts: Pro Tour momenteel gemaakt.

PDC World Championship Darts: Pro Tour wordt ontwikkeld voor de Nintendo Wii, Xbox 360 en voor het eerst verschijnt de dartserie ook op de Playstation 3. De game wordt eind dit jaar verwacht.

Rebellion werkt aan nieuwe dartgame
Rebellion werkt aan nieuwe dartgame (Foto: Novum)

CIA wilde homovideo Saddam Hussein uitbrengen

In de aanloop naar de oorlog in Irak wilde de CIA een campagne opstarten op Saddam Hussein in een kwaad daglicht te zetten. De Amerikaanse veiligheidsdienst maakte in het geheim plannen om Irak te overspoelen met een in scène gezette video van de Irakese dictator Saddam Hussein, waarin het zou moeten lijken dat hij seks had met tienerjongens. Dit zeggen voormalige veiligheidsagenten van de CIA.

Naast Saddam Hussein moest ook Osama Bin Laden slachtoffer worden van de lastercampagne. Over hem zou een video gemaakt worden waarin hij bij een kampvuur met zijn vrienden plannen maakte voor het versieren van jongens. Door gekibbel over het project en bezuinigingen heeft de video nooit het daglicht gezien, maar de onthullingen zullen als een smet op het blazoen van de CIA worden gezien.

Acteurs hadden de rol van Saddam en Osama moeten spelen, in een korrelig filmpje dat moest lijken op een amateuropname. Naast de filmpjes waren er plannen om in te breken op de Irakese televisie en een door een acteur gespeelde Saddam Hussein zijn aftreden te laten aankondigen.

Voormalige veiligheidsmedewerkers noemden de plannen ‘ridicuul'. Een ex-agent zei dat de plannen ‘kwamen van mensen die in Zuid-Amerika en Oost-Azië hadden gewerkt'. "Ze begrijpen de culturele nuances van de regio niet. Saddam die met jongens seksspelletjes speelde zou helemaal geen indruk hebben gemaakt in het Midden-Oosten. We beschouwen onze taboes als universeel, maar dat zijn ze niet."

Shaun White Skateboarding verandert spelwereld

Het aankomende Shaun White Skateboarding wil een nieuwe vondst aan het ingeslapen skate-genre toevoegen. In de game kun je door goed skaten de spelwereld volledig naar je hand zetten.

Shaun White Skateboarding plaatst je in een saaie stad opgedeeld in verschillende districten. Naarmate je meerdere uitdagingen voltooit, komen er nieuwe gebieden vrij en krijg je de mogelijkheid om de stad te transformeren tot een skate-paradijs.

Het veranderen van de stad gaat verder dan het neerzetten van wat half-pipes en grind rails. Je kunt daadwerkelijk de straat openbreken om een schans te creëren of lantaarnpalen ombuigen voor extreem lange grind-sessies.

"We willen met Shaun White Skateboarding laten zien hoe skaters de wereld ervaren", begint de creative director van Ubisoft. "Voor skaters is een trapleuning een mooie grind en een bankje in het park een perfect plek voor een trucje. We hebben deze unieke visie naar een hoger niveau getild."

Creatieve skaters met een Xbox 360, Nintendo Wii of PS3 kunnen dit najaar met Shaun White Skateboarding aan de slag.

'Shaun White Skateboarding' verandert spelwereld
'Shaun White Skateboarding' verandert spelwereld (Foto: Novum)

Rob Witschge pleit voor spelen met 'grote vier'

Rob Witschge hoopt dat bondscoach Bert van Marwijk het op het WK aandurft om te spelen met de 'grote vier'. "Als je Arjen Robben, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Robin van Persie samen in een ploeg zet, begint elke tegenstander te trillen", zegt de oud-international, die tussen 2004 en 2008 assistent was van Marco van Basten bij Oranje.

Witschge denkt niet dat het samenspelen van de vier creatievelingen funest is voor de balans in het team. "Zij zijn de jongens die het verschil kunnen maken. Als je die hebt, moet je er ook van profiteren." Voor het feit dat hij in zijn tijd als assistent bij Oranje zelf nooit de 'grote vier' in één team opstelde, heeft hij een simpele verklaring. "Er was er altijd wel minimaal eentje geblesseerd."

De discussie over de 'grote vier' werd nota bene aangezwengeld door Van Persie, die daarmee Dirk Kuyt buiten het elftal lijkt te praten. Witschge denkt niet dat daarmee de sfeer binnen het team wordt aangetast. "Robin zal goed over zijn uitspraken hebben nagedacht en geeft gewoon zijn mening. Iedereen weet dat Kuyt weer andere kwaliteiten heeft. "

Welke spelers er van de voorlopige selectie nog gaan afvallen, durft Witschge niet te voorspellen. "Daarvoor sta ik momenteel te ver van de ploeg af. Bovendien ben je afhankelijk van blessures, zoals nu met Ron Vlaar." Eén speler mist de 30-voudig international wel in de Oranje-selectie. "Ik vind het jammer dat Urby Emanuelson er niet bij is. Hij is iemand die de hele linkerflank kan bestrijken."

De verwachtingen rondom het Nederlands elftal mogen volgens Witschge, die zelf als speler het WK van 1994 in de Verenigde Staten speelde, best hooggespannen zijn. "Een poule met Denemarken, Kameroen en Japan mag geen probleem zijn", vindt de oud-speler van Ajax, Feyenoord en FC Utrecht. "Het zou fijn zijn als ze kunnen groeien in het toernooi. De halve finale moet denk ik wel haalbaar zijn."

Hoe Witschges eigen toekomst eruitziet, is voorlopig nog ongewis. Nu zijn contract bij Ajax deze zomer afloopt, is hij klaar voor een nieuwe uitdaging. "Ik zou graag als coach eens op eigen benen staan", verklapt de voormalig assistent van Ajax, Oranje en Haarlem. "Maar dan wel bij een club uit de Ere- of Eerste Divisie. Over een aanbieding van een ploeg uit de Topklasse zou ik toch wat langer moeten nadenken."

Van Gaal: "Spanje en Brazilië favoriet"

Trainer Louis van Gaal van Bayern München rekent er niet op dat één van zijn spelers op het WK in Zuid-Afrika met de hoofdprijs naar huis gaat. De coach heeft in Duitsland Nederlanders, Argentijnen, Fransen en Duitsers in zijn selectie.

In een interview in Bild zei Van Gaal: "Eerlijk gezegd denk ik niet dat een van deze landen gaat winnen. Als je het mij vraagt wordt Brazilië of Spanje wereldkampioen."

"Argentinië heeft waarschijnlijk de beste spelers", vervolgde Van Gaal. Kennelijk heeft hij minder vertrouwen in de coach van het land, Diego Maradona. "Om kampioen te worden heb je echter ook een goede trainer nodig."

CDA: VVD zorgt voor meer daklozen

De plannen die de VVD heeft op het gebied van de zorg kunnen leiden tot meer daklozen en criminelen. Daarvoor waarschuwde demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) woensdag.

Zij verwees naar de paragraaf in het verkiezingsprogramma van de VVD over de bijzondere ziektekosten, de AWBZ. De liberalen schrappen de zorg voor licht verstandelijk gehandicapten met een IQ van boven de zeventig, bleek vorige week uit de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB).

Dit gaat vaak om mensen met een beperkt sociaal aanpassingsvermogen die ook ernstige gedragsproblemen of psychiatrische problemen hebben, stelde Bijleveld. Als voorbeeld noemde zij de 'Damschreeuwer', de man die op 4 mei de Dodenherdenking verstoorde. Het afschaffen van de zorg voor deze groep mensen is dan ook geen goed idee. "Het risico is dat mensen gaan zwerven of in de criminaliteit terechtkomen."

Hoe minder begeleiding deze groep mensen krijgt, des te vaker zij op straat belanden. "En dat is juist wat we niet willen", aldus Bijleveld.

Een VVD-woordvoerder kaatst de bal terug naar het CDA. "Het zijn PvdA en CDA geweest die geld voor licht verstandelijk gehandicapten hebben overgeheveld naar de gemeenten. Die kunnen het nu dus ook aan lantaarnpalen uitgeven." De VVD wil 200 miljoen euro extra uitgeven aan de ondersteuning van mensen met een beperking.

[RG] Söderling maatje te groot voor Dent

Robin Söderling heeft zich vrij eenvoudig weten te plaatsen voor de derde ronde op Roland Garros. De Zweed, de verliezend finalist van vorig jaar, was met 6-0, 6-1 en 6-1 een paar maatjes te groot voor de Amerikaan Taylor Dent.

De eerste set duurde maar zeventien minuten en Dent wist slechts vijf punten daarin te scoren. Drie van die vijf punten waren overigens fouten van zijn tegenstander. In het vervolg van de partij won Dent nog wel twee games, maar meer viel er voor de Amerikaan niet te halen.

'Jongens kunnen beter tegen stress dan meisjes'

Meisjes kunnen minder goed tegen stress dan jongens. Zij hebben na stressvolle gebeurtenissen vaker last van depressieve gevoelens dan jongens. Dat blijkt uit onderzoek van Esther Bouma van het Universitair Medisch Centrum Groningen, die volgende week promoveert op dit onderzoek.

Pubers krijgen vaak last van depressieve gevoelens. Sociale stress is de belangrijkste risicofactor hiervoor. Meisjes zijn hier gevoeliger voor dan jongens.

Jongens maken in een stresssituatie meer cortisol aan, het hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam beter met spannende situaties om kan gaan. Meisjes die de pil gebruiken, maakten zelfs helemaal geen cortisol aan bij lastige situaties.

VVD: geld terug voor mbo-scholier

Mbo-scholieren die op een slechte opleiding zitten, moeten hun lesgeld krijgen terugbetaald. Dat voorstel heeft de VVD woensdag gedaan in het kader van de verkiezingscampagne.

"Er zijn zo'n zestig mbo-opleidingen die door de Onderwijsinspectie als zeer zwak worden gezien", zegt VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming. "Je zult maar zo'n opleiding volgen. Dan heb je een jaar van je toekomst verspild." Slechte opleidingen moeten hun zaken nu al wel op orde brengen, maar daarvoor krijgen ze van de inspectie een of twee jaar de tijd. Dat duurt de VVD te lang.

Opleidingen die volgens de inspectie onder de maat presteren, moeten daarom het lesgeld terugbetalen aan de scholieren, vindt de VVD. Dat lesgeld is nu voor scholieren van 18 jaar en ouder ruim duizend euro per jaar. Ook de kosten van schoolboeken moeten worden vergoed. Verder moet een opleiding een 'bijspijkerprogramma' verzorgen, zodat leerlingen hun achterstand kunnen inhalen.

Dezentjé haalt verder uit naar CDA en PvdA, die besparen op het MBO door onder meer opleidingen korter te maken. "Dat is het paard achter de wagen spannen. We zijn echt afhankelijk van goede vaklui."

Heerenveen heeft technische staf rond

SC Heerenveen heeft haar technische staf voor komend seizoen rond, meldt de club op haar officiële website. Ron Jans heeft in samenwerking met de club de staf samengesteld.

Ron Jans is de nieuwe hoofdtrainer van de Friezen. Jans neemt Raymond Libregts mee als assistent. Zij waren bij FC Groningen een succesvol koppel. Albert van der Sleen zal komend seizoen de keeperstrainer zijn. De oud-keeper van onder anderen FC Den Bosch en NEC begint aan zijn vierde seizoen bij Heerenveen. De staf wordt compleet gemaakt met conditie- en hersteltrainer Björn Rekelhof.

Tieme Klompe en Jeffrey Talan, beide oud-spelers van Heerenveen en jeugdtrainer bij de club, worden bij de trainingen betrokken. Talan als trainer van de aanvallers, Klompe gaat zich bezig houden met de verdediger.

Johnny Jansen blijft trainer van jong Heerenveen/Emmen en Jan de Jonge blijft hoofd opleidingen. SC Heerenveen start het nieuwe seizoen met een training op woensdag 23 juni.

[Giro] Sastre: "Het is nog niet voorbij"

De kans is klein, dat Carlos Sastre de Giro d'Italia op zijn naam zal schrijven. De Spaanse renner verloor gisteren tweeënhalve minuut op dagwinnaar Stefano Garzelli en heeft een achterstand van meer dan vierenhalve minuut op klassementsleider David Arroyo.

"Ik dacht dat ik goede benen had, maar de klok zei iets anders", concludeerde Sastre na afloop van de zestiende rit. "Er waren anderen sterker, maar zo gaat dat in het fietsen. We moeten blijven vechten, want deze Giro is niet voorbij voor de laatste etappe in Verona."

"Ik had gehoopt een hoger niveau te hebben, maar ik ben tevreden met het verloop van de Giro tot dusver. Er staan nog wat bergetappes op het programma."

Woordvoerder Gwen Stefani ontkent babygeruchten

Gwen Stefani is niet in verwachting. Dat zegt haar woordvoerder tegen entertainmentzender E! Verschillende Amerikaanse media beweerden twee weken geleden dat de 40-jarige zangeres weer zwanger was.

Stefani werd volgens die media gezien met een babybuikje. De zangeres zou bovendien een speciale armband tegen ochtendmisselijkheid hebben gedragen. Stefani's woordvoerder verwijst alle verhalen naar het rijk der fabelen.

De 40-jarige heeft al twee kinderen. Samen met haar man, rocker Gavin Rossdale, kreeg Stefani de zoons Kingston en Zuma. Kingston wordt dit weekeinde 4 jaar, Zuma is 21 maanden oud.

Stefani werd bekend als zangeres van No Doubt, dat hits scoorde als 'Don't Speak' en 'Just A Girl'. In 2004 ging Stefani solo en scoorde ze met singles als 'Rich Girl' en 'The Sweet Escape'. Naast haar zangcarrière werkt de blondine ook aan haar eigen kledinglijn, L.A.M.B.

Woordvoerder Gwen Stefani ontkent babygeruchten
Woordvoerder Gwen Stefani ontkent babygeruchten (Foto: Novum)

'Bij verlies paspoort niet langer naar politie'

Mensen die hun paspoort of identiteitsbewijs kwijtraken, hoeven niet langer naar de politie om dit te melden. Een bezoek aan de gemeente volstaat voortaan. Demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) gaat dit landelijk invoeren, maakte zij woensdag bekend.

Een succesvolle proef in Amsterdam, waarbij medewerkers van de gemeente bepalen of aanvragers van nieuwe documenten identiteitsfraude plegen of niet, vormt de aanleiding.

Bij vermissing van identiteitsdocumenten moeten burgers momenteel zowel op het politiebureau als op het gemeentehuis een schriftelijke verklaring afleggen over de vermissing van hun papieren. Dit is 'omslachtig en weinig klantvriendelijk'. Daarnaast zouden agenten veel onnodig werk verrichten voor het controleren van de vermissing.

Het experiment leverde de politie in de hoofdstad twintigduizend extra manuren op, zei Bijleveld. Die uren kunnen worden ingezet voor meer blauw op straat.

In heel Nederland zou de nieuwe regeling tweehonderdduizend extra manuren kunnen opleveren. "We gaan het zo snel mogelijk landelijk uitrollen", zei Bijleveld. "Ik ga een wetswijziging voorbereiden." Zij wees erop dat de proef heeft uitgewezen dat juist meer gevallen van identiteitsfraude worden opgespoord, omdat tot dusver alleen de gevallen waarbij het vermoeden van fraude bestond, grondig werden onderzocht.

Het CDA pleit in het verkiezingsprogramma voor tweeduizend extra agenten op straat. Een andere manier manuren vrij te spelen, is door de agenten administratieve taken uit handen te nemen. Bijleveld wil dat agenten voortaan bijvoorbeeld processen-verbaal kunnen doorbellen naar medewerkers op het bureau, in plaats van dat ze die zelf uitwerken.

Aan het eind van de dag hoeven de dienders dan alleen te controleren of alles klopt. Ook dit gaat de bewindsvrouw landelijk invoeren.

Clijsters mag weer trainen

Kim Clijsters heeft van de doktoren te horen gekregen, dat ze voorzichtig mag starten met trainen. Dit liet de Belgische tennisster vandaag via haar Twitter-account weten.

"Ik kan weer rustig beginnen te trainen, maar ik moet voorzichtig blijven voor een eventuele reactie na een training," liet de Belgische op het microblog weten.

Clijsters raakte een maand geleden, tijdens het Fed Cup-duel tegen Estland, geblessseerd. Nader onderzoek wees uit dat in de bal van haar linkervoet een scheurtje zat. Hierdoor moest de Belgische Roland Garros laten schieten.

De verwachting is dat Clijsters haar rentree tijdens het grastoernooi van Eastbourne zal maken.


Clijsters op het Ordina Open van 2009

Sentürk kiest tussen Ajax en Fenerbahçe

Semih Sentürk lijkt te kiezen tussen zijn huidige werkgever Fenerbahçe en Ajax. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Senol Cilek tegen Reuters. De aanvaller moet in Amsterdam Marko Pantelic vervangen, die het niet eens wordt over een contractverlenging.

De Turk heeft van Fenerbahçe nog geen aanbieding gehad om langer door te gaan. Het contract van de 27-jarige aanvaller loopt deze zomer af. Sentürk sluit een langer verblijf bij zijn werkgever niet uit, maar wil eerst meer duidelijkheid van de club. Hij wil niet naar een andere club in Turkije.

Ajax-trainer Martin Jol bracht onlangs een bezoek aan de Verenigde Staten om het oefenduel tussen Turkije en Tsjechië te bekijken. Er zijn meer kapers op de kust, maar de Amsterdammers zijn volgens de belangenbehartiger het meest concreet.

Sentürk kiest tussen Ajax en Fenerbahçe
Sentürk kiest tussen Ajax en Fenerbahçe (Foto: Novum)

Boca Juniors zoekt Eredivisie-club

Boca Juniors is op zoek naar een club uit de Eredivisie om een samenwerking mee aan te gaan. De Argentijnse topclub wil haar talenten laten rijpen in de hoogste Nederlandse voetbalklasse. Dit kan via verschillende clubs, of intensief met één club.

Boca Juniors heeft hiervoor contact opgenomen met makelaarskantoor Grandstand. Piet van der Pol reise vorige week naar Zwitserland waar de A-junioren van Boca een trainingskamp hadden. "Ze hebben ons gevraagd de mogelijkheden in Nederland te verkennen", zegt Van der Pol tegen Voetbal International.

"Boca heeft een enorme jeugdafdeling en wil komend seizoen een stuk of vier jongens in de Eredivisie stallen. Eventueel verdelen ze de spelers over meerdere clubs, maar ze zijn ook serieus geïnteresseerd in een intensieve samenwerking met één partij."

Boca Juniors heeft nog geen officiële banden elders in Europa en zij kiest bewust voor Nederland: "Ze hebben nu heel bewust gekozen voor Nederland, omdat ze erg gecharmeerd zijn van onze aanvallende spelopvatting. Ook in commercieel opzicht vinden ze de Eredivisie aantrekkelijk, omdat de talenten zich hier alvast in de kijker kunnen spelen bij clubs uit de topcompetities", is de uitleg van Van der Pol.

Er is nog geen club conreet genoemd voor de samenwerking.

'Pirelli nieuwe bandenleverancier in F1'

Volgens de Italiaanse media zal Pirelli vanaf 2011 de enige bandenleverancier in de Formule 1 zijn. Hiermee volgt het Italiaanse bedrijf Bridgestone op dat bekend maakte er aan het eind van dit jaar mee op te houden. Hiermee laat het Italiaanse bedrijf Michelin, Cooper Avon, Hankook en Kumho achter zich.

Volgens Autosprint zal Pirelli van ieder team in 2011, 2012 en 2013 één miljoen euro per jaar krijgen voor de service en zullen er slechts drie compounds banden komen, te weten zacht, medium en hard. Op de korte termijn zullen de banden net als nu een velgmaat van 13 inch gaan krijgen, maar op de langere termijn zou deze groter kunnen worden. Het nieuws moet echter nog wel bevestigd worden door de World Motor Sport Council van de FIA.

Pirelli was voor het laatst actief in de Formule 1 in 1991. Daarna heeft het merk zich op andere sporten gericht waaronder het World Rally Championship. Dit jaar levert het merk ook de banden in de GP3 series en naar verluidt komt daar in 2011 ook de GP2 Series bij. Laatstgenoemde klasse wordt nu nog door Bridgestone van rubber voorzien.

Duo sticht brand in Utrechtse bus

De politie Utrecht is op zoek naar twee jongens die een stoel van een stadsbus in brand hebben gezet. In een filmpje is te zien hoe het duo brand sticht en vervolgens snel uit de bus ontsnappen.

De jongens lijken gewoon te zitten in hun stoel, maar zijn stiekem bezig om de stoel in de fik te zetten. Terwijl de stoel brandt, vlucht het duo de bus uit. De buschauffeur merkt de brand pas op als de vlammen uit de stoel staan en de bus vol met rook staat.

Het filmpje is hier te zien.


Duo sticht brand in Utrechtse bus (foto: RTV Utrecht)

Kaartverkoop Aerosmith valt tegen

Het concert dat Aerosmith volgende maand in Nederland geeft, is verplaatst naar een kleinere accommodatie. De kaartverkoop valt tegen, maakt concertorganisator Mojo woensdag bekend.

Aerosmith staat op 23 juni niet in het Nijmeegse Goffertpark, maar in het Arnhemse Gelredome XS. "Het Goffertpark is te groot voor het aantal bezoekers dat verwacht wordt", laat Mojo weten. "Met de huidige bezoekersaantallen komt de show beter tot zijn recht in de kleinere setting van Gelredome."

Tot nu toe zijn er zo'n zevenduizend kaarten voor Aerosmith verkocht, zegt een woordvoerder van Mojo. De concertorganisator rekende op zo'n veertigduizend bezoekers in het Goffertpark. Gelredome XS biedt plaats aan circa twaalfduizend toeschouwers. "Deze beslissing was onoverkomelijk."

Al aangeschafte tickets blijven geldig voor het concert in Arnhem en kunnen niet geretourneerd worden.

Kaartverkoop Aerosmith valt tegen
Kaartverkoop Aerosmith valt tegen (Foto: Novum)

Grensrechter hoekt toeschouwer

Een grensrechter heeft dinsdagavond in het Drentse Hoogeveen een toeschouwer tegen de grond geslagen. Het slachtoffer, een 58-jarige man uit Hoogeveen, liep volgens de politie een gebroken neus op.

De 23-jarige grensrechter trad op tijdens een voetbalwedstrijd aan de Sportveldenweg. Tijdens zijn werk kwam het tot een woordenwisseling met een man die langs het veld stond.

Na de mokerslag is de politie gewaarschuwd. De grensrechter is opgesloten in afwachting van zijn verhoor.

Lens: "Iedere training voelt als een examen"

Jeremain Lens geniet van zijn periode bij Oranje. Wat eerst leek op een droom, is nu de mooie werkelijkheid.

"Het niveauverschil met AZ is heel hoog. Er wordt veel meer gevraagd van de spelers. Maar ik heb het enorm naar mijn zin. Alleen komt 27 mei steeds dichterbij. Dan beslist de coach wie er afvallen. Nu kan je er alleen aan denken dat je mee zou mogen gaan, maar het kan zomaar werkelijkheid worden. Ik doe mijn best. Iedere training voelt als een examen. Je wilt het uiterste eruit halen", spreekt Lens vrijuit tegenover Voetbal International over zijn situatie bij het Nederlands elftal.

Lens zit in een hevige concurrentiestrijd met voornamelijk Ryan Babel en Eljerio Elia. Op de vraag hoe Lens zijn kansen inschat zegt hij: "Als ik het wegstreep voor mezelf, komen die andere twee liever van links, terwijl ik vaker van rechts kom. Als ik een beetje mijn kwaliteiten aan dit elftal mag geven, is het dat ik wat kan forceren uit het niets. Dat heb ik tegen Arsenal en Standaard Luik in de Champions League laten zien. Maar iemand als Babel heeft een enorme voorsprong op mij. Hij heeft al meer dan dertig interlands gespeeld. Hij speelt bij een grote club in een grote competitie. Elia is ook verder in zijn status. Mijn status is minder maar ik voel me niet minder."

Nederland wereldkampioen? "Als collectief denk ik dat we veel verder zijn dan andere landen. Deze groep is al vrij lang bij elkaar. Wij hebben harde werkers, mensen met een actie, Oranje is een echt team. We staan niet voor niets vierde op de wereldranglijst. Dan mag je dat wel waarmaken."

KBVB en Advocaat niet eens over schadeclaim

Dick Advocaat en de Rode Duivels zijn in conflict met elkaar en een rechtszaak is niet uitgesloten. De KBVB wil een schadevergoeding van een miljoen euro zien, Advocaat vindt 250.000 euro genoeg. Dit wordt gemeld in diverse Belgische media.

Advocaat tekende een meerjarig contract bij de KBVB. De Nederlander zag mogelijkheden om België als voetbalnatie te laten doorgroeien. Na enkele maanden koos Advocaat voor een dubbelfunctie als interim-trainer van AZ. Niet veel later kwamen de geruchten op gang: Advocaat zou bondscoach worden van Rusland.

Advocaat verbrak zijn contract met België om in Oost-Europa aan de slag te gaan. Critici denken dat voornamelijk het geld een rol heeft gespeeld. In Rusland verdient Advocaat zo'n vier tot zes miljoen euro. Een advocaat van de oefenmeester heeft contact gehad met de Belgische voetbalbond wat betreft de schadeclaim. De KBVB is het niet eens met de gang van zaken en denkt na over juridische stappen.

Venlo wil demonstratie NVU verbieden

Demonstranten van de extreem rechtse Nederlandse Volksunie (NVU) zijn niet welkom in Venlo. Burgemeester Hubert Bruls wil een betoging in zijn gemeente op 12 juni verbieden. Een eerdere demonstratie van de NVU in september liep uit op ongeregeldheden. Vijftig mensen werden toen gearresteerd.

De burgemeester heeft de NVU per brief laten weten dat demonstranten niet welkom zijn, omdat hij opnieuw rellen verwacht. Hij vreest dat de demonstratie, die gericht is tegen de miljardensteun aan Griekenland, een onaangekondigde tegendemonstratie uitlokt.

"Volgens mij heeft de NVU in september voldoende aandacht gekregen in Venlo. Een tweede demonstratie betekent een onevenredig grote impact op onze politiecapaciteit", laat Bruls weten. "Daarnaast wordt dezelfde buurt waarschijnlijk opnieuw geconfronteerd met ongeregeldheden en een grimmige sfeer. Dat laat ik niet toe."

'Seks tijdens zwangerschap is vreemd'

De zwangere presentatrice Nikkie Plessen vertelt in een interview dat ze seks nu vreemd vindt, tijdens haar zwangerschap. Plessen is in juni uitgerekend.

"Laten we het heel praktisch bekijken: je prikt toch ergens in waar ook een klein wezentje in zit," aldus de RTL-presentatrice. "En ook al wordt gezegd dat ongeboren baby's dat heel leuk vinden, ik heb ze dat nooit na horen vertellen..."

De vriend van Nikkie, Ruben Bontekoe, vindt de dikke buik van zijn vriendin zeker niet lelijk. "De ene man vindt een bolle buik echt totaal onaantrekkelijk. Maar mijn vriend vindt het juist helemaal prachtig. Dat zijn kindje in mijn buik groeit maakt het voor hem juist heel speciaal."

VVD-jongeren: onderzoek afschaffen hypotheekaftrek

De jongerenpartij van de VVD wil een parlementair onderzoek naar het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. De woningmarkt moet functioneren als een vrije markt zonder subsidie, zegt JOVD-voorzitter Martijn Jonk in een interview met Nu.nl.

De VVD voert juist campagne met de leus 'Hypotheekaftrek staat bij ons als een huis'. In het interview zegt Jonk wel te begrijpen dat de partij nu geen lastenverzwaring wil. Tegelijk wijst hij er op dat het tornen aan de hypotheekrenteaftrek altijd ongelegen komt. "Als het goed gaat moet je het niet doen en als het slecht gaat maak je de ellende nog groter."

Nu is volgens hem in ieder geval het moment om erover te praten. De JOVD wil de aftrek afschaffen zonder dat dit tot een lastenverzwaring leidt. Wel moet het volgens hem breed worden bekeken. "Misschien moet je wel naar een ander belastingstelsel, bijvoorbeeld een vlaktaks."

In het onderzoek van de Tweede Kamer zouden ook de overdrachtsbelasting, huursubsidies en het verbeteren van de doorstroming in de woningmarkt moeten worden meegenomen.

Clinton pal achter Zuid-Korea

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de internationale gemeenschap woensdag opgeroepen te handelen naar aanleiding van het gezonken Zuid-Koreaanse marineschip. Noord-Korea wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden.

Clinton zei dat de Verenigde Staten zullen overleggen met Zuid-Korea en met de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om te bepalen welke de juiste maatregelen zijn, maar ze wilde niet ingaan op de tijdspanne van die maatregelen. "We hebben veel vertrouwen in de Zuid-Koreaanse regering en we zullen haar beslissing over hoe en wanneer er stappen zullen worden ondernomen respecteren en steunen", zo zei Clinton.

Clinton arriveerde woensdag in Seoul na eerder in Beijing intensieve gesprekken met Chinese diplomaten over de verslechterende situatie te hebben gevoerd. "Ik ben van mening dat China de ernst van de situatie inziet en bereid is te luisteren naar de bezorgdheid die zowel Zuid-Korea als de VS uitgesproken heeft", aldus de minister.

Beijing beschouwt de situatie rondom het gezonken marineschip als 'extreem gecompliceerd' en zegt geen informatie uit eerste hand over het incident te hebben. "We bestuderen alle informatie zeer nauwkeurig", aldus de Chinese vice-minister van buitenlandse zaken.

Doden bij bomaanslag Zuid-Thailand

De ontploffing van twee bommen verborgen in motorfietsen heeft het leven gekost aan ten minste twee personen, 28 mensen raakten gewond. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De bommen ontploften in de overwegend islamitische provincie Yala in het zuiden van Thailand. De eerste bom beschadigde een gebouw in de omgeving, de tweede ging af toen de politie de omgeving afzette.

Moslimextremisten hebben eerder aanslagen gepleegd in hun strijd voor afscheiding. Meer dan vierduizend mensen zijn gedood sinds het geweld in 2004 uitbrak.

Oranje blijft vierde op FIFA-wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst van de FIFA blijft het Nederlands elftal op de vierde plek staan. Ook in de top drie veranderde er niets. Brazilië blijft de lijst aanvoeren voor Spanje en Portugal.

Van de tegenstanders van Oranje in de groepsfase van het komende WK voetbal is Kameroen met de negentiende plaats het beste geklasseerd. Denemarken zakte een plek en is nu 36e. Japan tenslotte bleef op de 45e plaats staan.

Kinderen vanaf 3 jaar op basisschool

Ouders moeten hun kinderen vanaf hun 3e vijf ochtenden per week kwijt kunnen op de basisschool. Dat bepleit de Onderwijsraad in een advies dat woensdag wordt overhandigd aan minister van Onderwijs André Rouvoet (ChristenUnie).

De raad wijst erop dat nu al 92 procent van alle 3-jarigen naar een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of voorschool gaat. De kwaliteit zou onderling echter sterk verschillen en ook zouden de opvanglocaties in aantal afnemen.

Daarom zouden basisscholen een goede opvang moeten regelen voor alle 3-jarigen. Dat moet worden betaald met belastinggeld. De kosten zouden tussen de honderd miljoen en tweehonderd miljoen euro liggen. De kosten blijven volgens de raad laag doordat de scholen al een dagopvang voor 4-jarigen moeten regelen.

De ouders mogen zelf bepalen of ze van de opvang gebruikmaken. "Maar de kwaliteit van het aanbod zal zo zijn, dat geen enkele ouder het zijn kind wil ontzeggen", stelt voorzitter van de Onderwijsraad Fons van Wieringen.

Op de opvang moeten de 3-jarigen kunnen spelen en leren in een 'pedagogisch rijke omgeving'. Omdat het alleen 's ochtends is, kunnen de kinderen 's middags thuis of op de naschoolse opvang slapen.

Ook uitbreiding naar een volledige dagopvang is volgens de raad mogelijk, zoals die nu voor 4-jarigen geldt. In Vlaanderen zou dat voor 3-jarigen al gebruikelijk zijn.

De uitgebreidere opvang zou vanaf 'morgen' mogelijk zijn, doordat basisscholen alleen maar hun bestaande opvang hoeven uit te breiden.

Jol: "Het is niet zo dat we vijf spelers erbij kunnen halen"

Ajax belegde onlangs een trainingskamp op Curaçao. Trainer van de Amsterdammers, Martin Jol, kijkt tevreden terug. Als bijkomstigheid won Ajax de Chippie Polar Cup.

Jol had moeite om een volwaardige selectie op de been te krijgen: "We hadden geen aanvallers en middenvelders op de bank zitten. We hadden dertien spelers en twee keepers en toen viel Mitchell Donald ook nog af. Toen bleven er nog twee wissels over en dat is best wel lastig met twee wedstrijden binnen drie dagen , maar die jonge gastjes hebben een geweldige instelling getoond. Tommy bijvoorbeeld, wilde niet eens gewisseld worden", doelt de oefenmeester op Tommy Overtoom die lichtgeblesseerd raakte. "Het is uiteindelijk toch leuk dat je dat toernooi wint", besluit Jol nuchter.

De 18-jarige middenvelder Roly Bonevacia is positief opgevallen. Jol: "Ik denk dat als hij doet wat hij nu doet hij een type Eyong Enoh is en dat heeft iedere club nodig. Daar komt ook nog eens bij dat ze allebei kunnen voetballen. Bonevacia raakt niet in de war en dat vind ik wel leuk. Hij is een echte Ajax-speler", aldus Jol op de officiële website van Ajax.

Jol was ook bezig met de toekomst van Ajax: "We zijn inderdaad bezig met het team voor volgend jaar. Alleen zal het team voor 98 procent hetzelfde zijn als dit seizoen. Het is niet zo dat we zoals in voorgaande jaren vier, vijf nieuwe spelers erbij kunnen halen."

'Vaak medicatie voor patiënt die alleen wil praten'

Patiënten met een angststoornis krijgen vaak medicatie voorgeschreven terwijl ze eigenlijk vooral willen praten. Ook worden ze vaak niet volgens de richtlijnen behandeld. Dat concludeert het instituut voor de gezondheidszorg Nivel.

Een kleine meerderheid van de patiënten met een angststoornis of een depressie zoekt hulp. Tegenwoordig is het gebruikelijker om patiënten met een psychische stoornis medicijnen voor te schrijven, maar de richtlijnen bevelen ook gesprekstherapie aan.

Daarbij was het eerder zo dat de arts bepaalt wat het beste is voor de patiënt. Nu staan de behoeften van de patiënten meer op de voorgrond. Slechts 39 procent van de huisartspatiënten met een angststoornis of depressie is vorig jaar volgens de richtlijnen behandeld, stelt het Nivel.

Volgens de patiënten die voor het onderzoek werden ondervraagd zijn huisartsen vooral geneigd medicatie voor te schrijven. Zelf zouden patiënten meer behoefte aan gesprekstherapie hebben. Vooral jongere patiënten willen informatie, counseling en vaardigheidstrainingen.

Om beter in te spelen op de behoefte van de patiënten kunnen de huisartsen volgens het Nivel gebruikmaken van praktijkondersteuners die zijn gespecialiseerd in psychische problemen.

'Vaak medicatie voor patiënt die alleen wil praten'
'Vaak medicatie voor patiënt die alleen wil praten' (Foto: Novum)

Jonge bestuurders vaker dood bij verkeersongeval

De helft van alle verkeersdoden tussen de 18 en 25 jaar bestuurde een auto. Bij 25-plussers ligt dit percentage op een derde. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van cijfers over de afgelopen tien jaar.

In die periode kwamen ruim vijftienhonderd jongeren van 18 tot 25 jaar om in het verkeer. Dat is ruim een zesde van het totaal aantal verkeersdoden. De sterfte volgt vaker dan gemiddeld op een botsing tegen een boom, vangrail of paal. Het aantal jonge verkeersdoden is de afgelopen tien jaar wel met de helft afgenomen.

Mannen van 18 en 19 jaar komen relatief het vaakst om het leven bij een verkeersongeval. Het CBS heeft er hierbij rekening mee gehouden dat zij het laagste aantal kilometers per jaar afleggen.

Toekomst GP Rome onzeker

De toekomst van de Grand Prix van Rome lijkt weer onzeker te zijn geworden. De coureurs zouden vanaf 2013 door de straten van de Italiaanse hoofdstad gaan racen, maar nu lijken enkele partijen dwars te gaan liggen. Dit omdat gevreesd wordt dat de race in Rome uiteindelijk die in Monza zal gaan vervangen.

"Zonder Monza is er geen Formule 1," zei Ferrari-president Luca di Montezemolo tegen La Gazetta dello Sport. "Dat evenement is het verleden, het heden en de toekomst. Verplaatsing naar Rome zal niet gaan gebeuren."

Ook FIA-president Jean Todt zet zijn vraagtekens bij een tweede race in Italië. "Is het denkbaar dat er twee Italiaanse Grands Prix zijn? Ik zou nee zeggen. In de toekomst zal er een Italiaanse en een Europese Grand Prix zijn, maar dat hangt van het programma en van de promoters af."

Formule 1-baas Bernie Ecclestone meldt ondertussen dat er goede vorderingen worden gemaakt om de race in 2013 door te laten gaan. Wel is de 79-jarige Brit bang dat de politieke spelletjes uiteindelijk nog roet in het eten kunnen gaan gooien.

Force India met verbeterde auto in Istanbul

Komend weekend zal het team van Force India een aantal aanpassingen aan de auto's van Adrian Sutil en Vitantonio Liuzzi introduceren. Het team uit India hoopt dat hun coureurs met deze updates in de top tien zullen eindigen tijdens de Grand Prix van Turkije.

Sutil vertelde: "We hebben de voorvleugel veranderd en de positionering van de spiegels geoptimaliseerd. We hebben in de vorige races gezien dat de topteams niet eens in de zoveel races met een grote pakket aan updates komen, maar dat zij constant met kleine verbetering komen. Daarom is het erg belangrijk dat wij ook stappen blijven maken. Ik heb een goed gevoel over de aankomende race."

Liuzzi voegde hieraan toe: "Het doel is om Q3 te halen en dan punten te scoren. Eigenlijk verdienden we het om al veel eerder dan Monaco een dubbele puntenfinish te scoren, maar om de een of andere reden lukte dat niet. Dus we moeten nu doorgaan met beide auto's in de top-tien te brengen, als we het team van Renault nog in willen halen."

Cohen betreurt onduidelijkheid over AOW

PvdA-lijsttrekker Job Cohen heeft er spijt van dat zijn partij verkeerde cijfers over de verhoging van de AOW-leeftijd aan het Centraal Planbureau (CPB) heeft doorgegeven. Het CPB ging in het doorrekenen van het verkiezingsprogramma van de PvdA uit van een verhoging van de pensioenleeftijd per 2015. Nu blijkt dat de partij die maatregel pas per 2020 wil laten ingaan.

Omdat het CPB geen plannen meerekent die pas na 2015 ingaan, gaf de PvdA andere gegevens door. "Het is verkeerd dat ik het zo naar het CPB heb gestuurd. Dat had ik niet moeten doen", zei Job Cohen woensdagochtend op Radio 1. Doordat de PvdA de verkeerde cijfers doorgaf, kloppen de berekeningen van het CPB niet meer. Het uitstel van vijf jaar van de AOW-maatregel scheelt ongeveer een miljard euro in de PvdA-bezuinigingen.

Het is niet de eerste keer dat er onduidelijkheid is over de koers van de PvdA. Vorige week paste Cohen het programma nog aan op het punt van het eigen risico in de zorg. Ook vulde de partij vorige week op de valreep nog tien miljard euro aan extra bezuinigingen in. De kwalificatie 'draaikont', zoals zijn voorganger Wouter Bos in de campagne van 2006 door het CDA werd genoemd, werpt Cohen echter verre van zich. "Dit zal mij niet nogmaals overkomen", zei hij op Radio 1.

Air France-KLM wil order 150 vliegtuigen

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM heeft nog steeds het plan om tussen de 100 en 150 langeafstands vliegtuigen te bestellen en zal dit najaar de onderhandelingen met vliegtuigbouwers heropenen, ondanks de financiële problemen en de moeilijke economische situatie, zegt een niet nader genoemde Air France-manager in de Franse zakenkrant La Tribune.

De groep wil besprekingen starten met Boeing co en Airbus van de European Aeronautics Defence and Space nv en zou de eerste orders op z'n vroegst in 2011 plaatsen, aldus het bericht in de krant.

Een order voor 150 langeafstands vliegtuigen zou een waarde van ongeveer $38 miljard hebben, aldus La Tribune.

Paraguay verliest oefenduel van Ieren

Paraguay heeft gisteravond de oefenwedstrijd tegen Ierland met 2-1 verloren. Lucas Barrios, de onlangs genaturaliseerde Argentijn, scoorde de enige treffer voor de Zuid-Amerikanen. De doelpunten van Ierland werden gemaakt door Kevin Doyle en Liam Lawrence.

De Paraguayanen moesten het wel zonder een aantal spelers doen. Onder anderen aanvaller Nelson Haedo Valdez (Borussia Dortmund) en Edgar Benitez ontbraken door blessures.

HRT beëindigt samenwerking met Dallara

Het HRT-team heeft vanochtend bekend gemaakt de samenwerking met chassisbouwer Dallara te beëndingen. De twee partijen zijn naar eigen zeggen in goede harmonie uit elkaar gegaan.

In een persbericht dat HRT de deur uit deed stond dat de renstal en Dallara beide in goed overleg hebben besloten te stoppen met de samenwerking. De beslissing volgde nadat er in de laatste maanden verschillende gesprekken waren geweest over de toekomstige samenwerking van de twee partijen.

HRT had lovende woorden over Dallara en noemde specifiek het begin van het seizoen, waarin het een race tegen de klok was om de auto op tijd klaar te krijgen. Een kritiekpuntje richting de bouwers vanuit de renstal was dat Dallara het chassis niet verder heeft ontwikkeld terwijl we momenteel al zes races onderweg zijn dit seizoen. Teamleaden van HRT waren al langer niet tevreden over de werkwijze van Dallara en de directie heeft nu besloten de ontwikkeling in eigen hand te nemen.

'Benfica volgt Huntelaar'

Klaas-Jan Huntelaar staat in de belangstelling van het Portugese Benfica. Benfica-baas Jorge Jesus bevestigd deze interesse.

Dit seizoen kende Huntelaar een lastig jaar bij AC Milan. De spits scoorde zeven keer voor de Italianen. Huntelaar kwam in het buitenland ook al uit voor Real Madrid. Benfica is op zoek naar een vervanger, nu het vertrek van Oscar Cardozo naar Manchester City alsmaar concreter wordt.

Cardozo scoorde 38 keer dit seizoen en City wil hem graag overnemen. "Hij is één van de namen op de lijst", stelt Jesus tegen RTP. In Italië zouden ook AS Roma en Juventus geïnteresseerd zijn in de Achterhoeker. Milan betaalde vorig seizoen zo'n vijftien miljoen euro om Huntelaar in te lijven.

Robben: "Ik moet weer zin maken"

Bert van Marwijk heeft er nog een uitdaging bij gekregen. De bondscoach van het Nederlands elftal moet de drie deelnemers aan de finale van de Champions League op tijd fit zien te krijgen.

"Ik zeg eerlijk: ik moet weer zin maken om te voetballen," aldus Arjen Robben, speler van verliezend finalist Bayern München. De aanvaller kreeg na afloop van de eindstrijd twee vrije dagen, maar deze gingen in rook op. Afgelopen zondag werd de selectie van de ploeg uit Beieren nogmaals geËerd en maandag was er nog een laatste uitlooptraining.

"In die huldiging had niemand zin, maar dat werd toch wel indrukwekkend," blikte Robben terug. "Je zag nog eens de impact van wat we hebben gepresteerd. Op maandag dacht ik: even afscheid nemen van elkaar op de club, dat hoort erbij. Maar vervolgens kwam er ook een uitlooptraining bij. Voor mijn gevoel gaat het seizoen nu écht in één ruk door."

Daarnaast gaf Robben ook toe dat zijn gedachten in de afgelopen dagen ergens anders waren, waardoor het contact met de overig spelers van het Nederlands elftal minimaal was. "Veel contact heb ik nog niet gehad met de jongens. Een paar sms-jes afgelopen week, dat was alles. Mijn focus lag nog volledig bij de Champions League-finale. Het blijft knagen dat we een unieke kans op de treble hebben gemist."

Stalin blokkeerde twee aanslagen op Hitler

De Sovjet-Russische dictator Josef Stalin (1879-1953) heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog tot twee keer toe een moordaanslag op Führer Adolf Hitler (1889-1945) afgeblazen.

Stalin vreesde dat Hitlers vervanger de strijd tegen de westerse geallieerden zou staken, maar niet de oorlog tegen de Sovjet-Unie. Dat heeft de vooraanstaande Russische generaal en ex-minister van Binnenlandse Zaken Anatoli Koelikov dinsdag gezegd op een conferentie van historici in Moskou.

Hij kondigde aan in een nog te verschijnen boek met meer details te komen. In 1943 werd in Rusland een plan gemaakt om de bunker waar Hitler zich ophield, aan te vallen en de Duitse heerser te doden. In 1944 werd tot in detail een moordaanslag beraamd met behulp van een geheim agent die het vertrouwen van de top van de Duitse nazi's genoot.

Stalin blies beide plannen af. Hitler pleegde 30 april 1945 zelfmoord in Berlijn, kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Stalins Sovjet-Unie was aanvankelijk een bondgenoot en cruciaal leverancier van grondstoffen van Hitlers Derde Rijk. Nadat Hitler in juni 1941 ook de Sovjet-Unie had aangevallen, schaarde dat land zich bij de geallieerden.

Partij Bouterse wint verkiezingen Suriname

De Mega Combinatie van de Desi Bouterse heeft woensdag de parlementsverkiezingen in Suriname gewonnen. Dat blijkt na het tellen van het overgrote deel van de stemmen.

Na het tellen van vrijwel alle stemmen in de hoofdstad Paramaribo was duidelijk dat de Mega Combinatie de overwinning niet meer kon ontgaan. Het samenwerkingsverband van Bouterse heeft 23 zetels in het 51 leden tellende parlement gehaald. Het Nieuw Front van president Ronald Venetiaan bleef steken op veertien zetels.

De zetelverdeling kan nog wat verschuiven omdat niet alle stemmen zijn geteld.

Nieuwe Total War komt er aan

De Britse gamestudio Creative Assembly is bezig met een nieuwe Total War-game. Dit schrijft de speciaal op PC's gerichte website Voodoo Extreme 3D. De nieuwe Total War-game zal tijdens de E3-beurs in Los Angeles onthuld worden.

Het is niet bekend om wat voor een Total War-game het gaat. Vanuit een groep fans is er al langer kritiek op de gamestudio omdat hun strategie-games steeds meer in de richting van moderne oorlogvoering gaan. Wellicht luistert Creative Assembly naar deze fans en gaat men terug naar de Middeleeuwen of de Japanse oudheid.

De medewerkers van Creative Assembly zijn niet echt goed in het geheim houden van hun nieuwe projecten. Vorige week werd bekend dat de Australische vestiging van Creative Essembly bezig is met de ontwikkeling van een sportgame. Vermoedelijk gaat het hier om een spel rond de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Nieuwe 'Total War' komt er aan
Nieuwe 'Total War' komt er aan (Foto: Novum)

Schiphol wil af van rijen bij pascontrole

Mensen met een paspoort van de Europese Unie kunnen vanaf woensdag op Schiphol zonder marechaussees te treffen de grens passeren. Als ze over de grens gaan, scannen ze hun reisdocument bij een elektronisch poortje aan de grens.

Dat moet de doorstroming bevorderen. Nu staan er vaak lange rijen bij de paspoortcontrole. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en president-directeur Schiphol Jos Nijhuis geven woensdagmiddag op de luchthaven het startsein voor een proef met dergelijke poortjes, die gemakkelijk te plaatsen zijn.

Ze kosten 100.000 euro per stuk en er is al een bedrag van 30 miljoen gereserveerd, aldus een woordvoerder van Justitie.

Amsterdam op 12 na meest leefbare stad

Amsterdam staat op nummer dertien in de jaarlijkse top van meest leefbare steden ter wereld. Dat becijferde adviesbureau Mercer.

Ook in de voorgaande jaren belandde de Nederlandse hoofdstad op die plek in de internationale ranglijst. Wenen (Oostenrijk) voert, net als vorig jaar, de lijst aan. Gevolgd door Zürich en Genève (Zwitserland).

Bagdad staat traditiegetrouw onderaan de lijst van 221 steden.

Kewell denkt WK te kunnen halen

Harry Kewell heeft gezegd dat hij er vanuit gaat dat hij op tijd fit is voor het WK voetbal komende maand. De 31-jarige spits zei dit voordat hij met de selectie van zijn land in Sydney in het vliegtuig richting Zuid-Afrika stapte.

"Ik speel alleen als ik 100 procent gezond ben. Anders loop ik mijn medespelers alleen maar voor de voeten. Ik verwacht echter binnenkort volledig hersteld te zijn,” aldus de routinier die liesproblemen heeft.

Amerikaan zet kots als wapen in

Een 21-jarige Amerikaan heeft dinsdag voor de rechtbank bekend dat hij tijdens een honkbalwedstrijd expres over twee mensen heeft gekotst. Dat gebeurde op 14 april in New Jersey tijdens een wedstrijd van de Philadelphia Phillies.

De dader, Matthew Clemmens, bezocht de wedstrijd samen met een vriend. Van begin af aan morsten ze bier over de toeschouwers die voor hen zaten. Ook scholden ze hen uit. De slachtoffers waren agent Michael Vangelo en zijn twee dochters van 11 en 15 jaar oud.

De 15-jarige dochter vroeg het duo te stoppen, zonder resultaat. Uiteindelijk klaagde Vangelo bij de beveiliging omdat de vriend van Clemmens voortdurend spuugde, waardoor zijn 11-jarige dochter werd geraakt.

Toen de vriend het stadion was uitgezet, bleef Clemmens alleen achter. Al snel werd hij op zijn mobiel gebeld en zei hij: "Ik moet doen wat ik moet doen. Ik word ziek."

Daarop stak hij zijn vingers in zijn keel en kotste over de vader. Een deel van zijn braaksel klotste via de vader over de 11-jarige dochter.

Daarna deelde hij enkele vuistslagen uit, maar al snel werd hij door omstanders overmeesterd. In ruil voor zijn bekentenis wordt Clemmens niet vervolgd voor roekeloze bedreiging en het bederven van kinderen. Wel wordt hij vervolgd voor mishandeling, wanorderlijk gedrag en intimidatie.

Vlaar: "Het ging elke training beter"

Ron Vlaar verliet geblesseerd het veld bij een training van het Nederlands elftal. De verdediger van Feyenoord greep naar zijn hamstring: "Dit helpt niet mee natuurlijk", aldus Vlaar tegen De Telegraaf.

"Het is, vrees ik, dezelfde blessure als een maand geleden. Daardoor moest ik in de aanloop naar de bekerfinales tegen Ajax de duels met FC Twente en SC Heerenveen al laten schieten", jammert Vlaar. Hij begon net in zijn ritme te komen: "Het kostte me even tijd om mijn weg te vinden, had in het begin en beetje het gevoel dat ik op mijn tenen liep, maar het ging elke training beter. Dan is dit natuurlijk echt een domper."

"Als ik niet in de definitieve selectie zit, zal ik de eerste dagen stuk zitten. Want als je er zo dichtbij bent, wil je naar het WK ook, natuurlijk. Maar tijdens mijn vakantie zal ik snel de knop omzetten. Na mijn ernstige knieblessure had ik niet durven hopen dat ik zo'n goed jaar zou spelen, met de voorselectie voor Oranje als bekroning. Al hoop ik nog op een wondertje", sluit Vlaar toch positief af.

Google Pac-Man leidt tot $120miljoen verlies aan productiviteit

Google doet altijd veel leuke dingetjes met zijn logo. Met de feestdagen liggen hun acties wel voor de hand, maar de afgelopen paar dagen hadden ze iets heel speciaals gedaan voor het 30 jarige bestaan van de invloedrijke game Pac-Man.

Het logo van Google was omgetoverd tot een echt Pac-Man-spel. De BBC rapporteerde dat het softwarebedrijf ‘Rescue Time’ heeft geconcludeerd dat de gemiddelde zoektijd van 11 naar 36 seconde was gestegen. Vermenigvuldig je dit getal met het gemiddeld aantal gebruikers dan heb je zo’n 4.8 miljoen uur. Dit getal leidt volgens ‘Rescue Time’ dan weer tot $120 miljoen verlies aan productiviteit. Dat zijn me nog eens getallen!

[NBA] Phoenix komt langszij

In de finale van de Western Conference heeft Phoenix Suns ook zijn tweede thuiswedstrijd tegen Los Angeles Lakers gewonnen. Phoenix zegevierde met 115-106 waardoor de stand in de best-of-seven series weer op gelijke hoogte is gekomen: 2-2. 

De Lakers hadden de eerste twee wedstrijden gewonnen en leken in de vierde wedstrijd dankzij het sprankelende optreden van sterspeler Kobe Bryant opnieuw te winnen. De 38 punten van Bryant waren echter niet toereikend, mede omdat zijn ploeggenoten Paul Gasol en Lamar Odom hun ritme niet vonden.

In het vierde kwart van de wedstrijd maakten de Suns het verschil. Met drie driepunters op rij hielden ze de titelhouder op afstand tot de buzzer.

Film: Afterschool

Rob (Ezra Miller) is een enigszins teruggetrokken tiener die graag en vaak op het internet rondhangt. Hij heeft geen echte vrienden op de elite-kostschool waar zijn amper geïnteresseerde en ongetwijfeld ongeschikte moeder hem een paar jaar geleden heeft geplaatst. Als hij voor een video-opdracht een van de gangen van zijn school filmt, komen twee populaire rijkeluistweelingzusjes ineens en in totale paniek het beeld in. Robs camera legt de laatste momenten van de meisjes vast terwijl Rob zelf bij de meisjes gaat zitten. Een overdosis drugs is de oorzaak van hun dood. De schoolleiding vraagt Rob een herdenkingsvideo te maken met het idee het collectieve verwerkingsproces een duwtje in de rug te geven. Hoe goedbedoeld dit initiatief ook moge zijn, het leidt niet tot het gewenste resultaat. Integendeel zelfs, Rob treft vooral hypocrisie en verraad aan, zowel bij de volwassenen als zijn leeftijdsgenoten.

Afterschool - Poster

'Boulahrouz, Braafheid in de basis'

Het heeft er alle schijn van dat Bert van Marwijk, bondscoach van het Nederlands elftal, vanavond gaat experimenteren. Oranje begint om 20:00 uur namelijk aan de oefenwedstrijd tegen Mexico.

Als we naar de trainingen kijken, bestaat de mogelijkheid dat Khalid Boulahrouz, Ibrahim Afellay, Stijn Schaars en Edson Braafheid zullen starten. Ryan Babel en Ron Vlaar doen in elk geval niet mee. Zij hebben lichte blessures en zijn nog niet inzetbaar.

Ook Mark van Bommel, Arjen Robben en Wesley Sneijder komen niet in actie. Dit trio nam deel aan de finale van de Champions League en vervoegde zich gisteren pas bij de overige Oranje-klanten.



Vermoedelijke opstelling Oranje:
Stekelenburg, Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Braafheid, de Jong, Schaars, Kuijt, van der Vaart, Afellay, van Persie

Goedemorgen

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een van onze voormalige koloniën.

Het staat ieder volk vrij, de regering te kiezen die het wenst. Dat geldt dus ook voor de Surinamers. Maar dat neemt niet weg, dat het zeer zorgwekkend is, dat een volk willens en wetens massaal stemt op een veroordeelde drugssmokkelaar en verdachte van massamoord. Zorgwekkend, dat een volk stemt op Desi Bouterse, iemand die met allerlei politieke machtsspelletjes zijn moordproces traineert, en nu op basis van politieke onschendbaarheid probeert, zijn vervolging te ontlopen. Een volk dat massaal op zo iemand stemt, is een asociaal volk, dat rechteloosheid hoog in het vaandel draagt. Temeer daar de tegenstander van Bouterse er de afgelopen jaren in is geslaagd, de economie en daarmee de welvaart van het land te laten groeien met zo’n 5 procent per jaar.

Het is nu aan de overige politieke partijen om de NDP van Bouterse uit de regering te houden.

Tafeltennisvrouwen op WK onderuit tegen Singapore

Op het WK voor landenteams in Moskou hebben de Nederlandse tafeltennisvrouwen hun tweede nederlaag geleden. Tegen Singapore verloor Oranje gisteravond met 0-3.

Li Jie, Li Jiao en Elena Timina slaagden er zelfs niet in om tegen hun Singaporese tegenstandsters een game te winnen. "Ondanks de harde cijfers ben ik zeker niet ontevreden. Ik maakte weinig onnodige fouten en ben volledig klaar voor dé wedstrijd tegen Spanje," aldus Timina.

Grieken niet voorbij Noord-Korea

Het Grieks voetbalelftal is er gisteravond in de Oostenrijkse plaats Altach niet in geslaagd van Noord-Korea te winnen. Het oefenduel ter voorbereiding op het WK eindigde in 2-2, na een ruststand van 1-1.Beide landen doen volgende maand mee aan het titeltoernooi in Zuid-Afrika.

Griekenland kwam tot twee keer toe op voorsprong. Kostas Katsouranis scoorde al na twee minuten, Angelos Charisteas (ex-Ajax, ex-Feyenoord) vlak na rust. De reactie kwam beide malen van Jong Tae-Se, de Aziatische Wayne Rooney.

Slappe 0-0 Nigeria

De gezonde berglucht heeft de voetbalselectie van Nigeria nog niet kunnen inspireren tot grootse daden. De ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck kwam gisteravond in de Oostenrijkse plaats Wattens niet verder dan een slappe 0-0 tegen Saudi-Arabië. Daar mocht de Zweed niet eens ontevreden over zijn.

De Afrikanen speelden erg zwak in deze oefenwedstrijd. Ook de entree van spits Obafemi Martins, die oud-Ajacied Nwankwo Kanu na een uur afloste, maakte van de Super Eagles allesbehalve hoogvliegers.

Film: Ajami

Ajami is een Arabische wijk in Jaffa, een voormalige havenstad die nu deel is van Tel Aviv, Israël. Er wonen moslims, christenen en joden en er is dientengevolge een constant voelbare onderhuidse spanning die bij het minste of geringste explosief aan de oppervlakte kan komen. In vijf hoofdstukken worden vijf met elkaar verbonden verhalen verteld. Na een ondoordachte actie van een oom moet Omar (Shahir Kabaha) een manier vinden om genoeg geld bijeen te krijgen om de veiligheid van zijn familie af te kopen. Ook staat zijn geheime relatie met de christelijke Hadir (Ranin Karim) onder grote druk. Vluchteling Malek (Ibrahim Frege) werkt illegaal en hoopt zo een belangrijke operatie voor zijn moeder te kunnen bekostigen. De Palestijnse levensgenieter Binj (regisseur Scandar Copti) heeft een joodse vriendin en dus problemen met zijn vrienden. De joodse politieagent Dando (Eran Naim) hoopt zijn vermiste broer te vinden. Geweld, drugs(handel), misdaad, geloof en nog meer geweld blijken constant terugkerende elementen.

Poster

Kesler: "Oranje kan alle wedstrijden winnen"

De directeur betaald voetbal van de KNVB hoopt dat het Nederlands elftal op het WK in Zuid-Afrika hoge ogen gaat gooien voor de fans, de spelers en de economie.

"De ervaring uit het verleden leert dat elk EK of WK in Nederland veel losmaakt", stelt Henk Kesler in de Telegraaf. "Waarbij ik uiteraard de hoop uitspreek dat het Nederlands elftal ook nu weer de gebruikelijke saamhorigheid en gelijkheid brengt en misschien ook wel een kleine economische impuls, die ons land uiteraard goed kan gebruiken. Voor de voetballiefhebbers is sportief succes van belang."

De bestuurder voorspelt een naderend ongebreideld positivisme rond Oranje. "Bij de KNVB merken we in deze tijd altijd een langzame kentering: eerst heeft de mening van de cynici de overhand ’Wij bereiken toch nooit wat’, maar langzaamaan krijgen de optimisten steeds meer de ruimte ’Zou het dan nu toch kunnen?’"

"Ik behoor structureel tot deze laatste categorie. Niet alleen, omdat ik vind dat je in een sportieve omgeving altijd naar het hoogst haalbare moet streven, maar simpelweg ook omdat het kan. FC Twente is daar toch een prachtig voorbeeld van! Oranje kan alle wedstrijden winnen. Dat zijn er uiteindelijk maar zeven op een rij."

"Het Nederlands elftal is het team van ons allemaal. Ik geloof erin. Ik sta dan ook voor 100% achter Bert van Marwijk en zijn mannen. Ik vertrouw op kwaliteit en ik hoop op een tikkeltje geluk op het juiste moment. Dit belooft een fantastisch toernooi te worden. We laten de crisis even de crisis en we gaan er een prachtig toernooi van maken, daar ben ik van overtuigd."

Kameroen imponeert niet tegen Georgië

Kameroen heeft gisteren niet kunnen imponeren in de oefeninterland tegen Georgië. De groepsgenoot van het Nederlands elftal op het WK voetbal speelde in het Oostenrijkse Linz doelpuntloos gelijk.

De selectie van trainer Paul le Guen kon gisteren niet over topscorer Samuel Eto'o beschikken. De aanvaller van Internazionale nam afgelopen weekend nog deel aan de finale van de Champions League tegen Bayern München (2-0).

Eyong Enoh, die zijn brood bij Ajax verdiend, bracht de hele wedstrijd door op de bank.

'USADA trekt uitspraken Landis na'

Het Amerikaanse anti-dopingbureau USADA is de dopingschuldigingen van Floyd Landis aan het adres van diverse mensen uit de wielersport aan het natrekken. De Amerikaan gaf onlangs toe tijdens zijn loopbaan verboden middelen te hebben gebruikt, maar tevens dat hij daartoe verplicht werd door zijn omgeving.

Landis won in 2006 de Ronde van Frankrijk, maar kon die eindzege snel weer inleveren toen hij gepakt werd op doping. In e-mails aan de internationale wielrenunie UCI en de Amerikaanse wielerbond trok Landis ook veel andere andere renners mee in zijn dopingverhaal. Zo zouden Lance Armstrong, Levi Leipheimer, George Hincapie en David Zabriskie in hun tijd bij US Postal ook aan de verboden middelen hebben gezeten.

Ploegleider Johan Bruyneel was daar volgens de Amerikaan ook bij betrokken. The New York Times meldde gisteren dat twee van de door Landis beschuldigde renners door USADA benaderd zijn om informatie te verstrekken. In ruil voor medewerking als kroongetuigen zouden ze mogelijke straffen ontlopen.

De namen van de twee sporters zijn niet bekendgemaakt. Volgens The New York Times omdat beiden momenteel nog overleggen of ze het aanbod aannemen.

Kunstenaar Vilks opnieuw naar Zweedse universiteit

De Zweedse kunstenaar Lars Vilks is opnieuw door de Universiteit van Uppsala uitgenodigd om een eerdere lezing, die werd onderbroken door boze demonstranten, af te maken. Vilks heeft ingestemd en zal in de herfst de lezing over vrijheid van meningsuiting in de kunst afmaken.

De universiteit zei dinsdag dat mensen niet het zwijgen moet worden opgelegd door 'geweld en bedreigingen'. Voordat Vilks opnieuw zijn lezing geeft, nemen de politie en de universiteit de veiligheid onder de loep.

Vilks, die zich de woede van moslims op de hals haalde door de profeet Mohammed af te beelden als een hond, werd op 11 mei tijdens een lezing lastig gevallen. Vilks vertoonde een film over homoseksualiteit en de islam waarop hij werd aangevallen door demonstranten. Hij werd vervolgens naar buiten gebracht door bewakers, terwijl de politie de demonstranten in toom hield.

Somaliërs ontkennen poging kaping schip

De vijf Somaliërs die zich deze week voor de rechtbank in Rotterdam moeten verantwoorden in het eerste moderne piratenproces in Nederland ontkennen een Antilliaans schip te hebben willen kapen. Ze wilden het schip vragen om voedsel en brandstof.

De vijf, tussen de 25 en 45 jaar oud, staan terecht voor piraterij omdat ze in januari vorig jaar in de Golf van Aden het schip dat onder de Antilliaanse vlag voer zouden hebben willen kapen. Een Deens fregat bracht de piratenboot uiteindelijk tot zinken.

De verklaringen van de vijf over wat ze precies in de Golf van Aden deden, lopen uiteen. Twee beweren dat ze aan het vissen waren, terwijl een andere verdachte stelt dat hij onderweg was naar familie om hen om geld te vragen. Twee van de vijf gaven wel toe piraten te zijn, maar zeiden dat ze van gedachten veranderden toen hun bootje zonder voedsel, water en brandstof kwam te zitten.

De piraten kunnen maximaal twaalf jaar cel krijgen. Voor het proces is vijf dagen uitgetrokken. Dinsdag was de eerste zittingsdag.

Debatten pakken slecht uit voor PvdA

De verkiezingsdebatten de afgelopen dagen pakken niet goed uit voor de PvdA. De partij houdt dertig zetels over als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Dat blijkt dinsdag uit de politieke barometer van Synovate. In de vorige peiling van vrijdag stond de partij nog op 33 zetels.

Het gat tussen deze PvdA en de VVD, dat met 37 zetels het grootste aantal scoort en er weer een zetel erbij heeft, wordt hiermee steeds groter. Afgelopen vrijdag trapte Radio 1 af met het eerste lijsttrekkersdebat. RTL4 organiseerde vervolgens zondag het premiersdebat.

VVD-leider Mark Rutte was volgens Synovate volgens een op de drie kijkers de winnaar van het debat op RTL4. Het optreden van PvdA-lijsttrekker Job Cohen werd behoorlijk bekritiseerd in de media. "En dat is te zien in de politieke barometer", aldus Synovate.

Het CDA stijgt in de peiling van 23 naar 26 zetels. Vooral mensen die in 2006 op het CDA stemden en even twijfelden zijn weer teruggekeerd naar de partij van Jan Peter Balkenende.

Extrema Outdoor pakt uit

Het dancefestival Extrema Outdoor wordt op 17 juli van dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd. De organisatie pakt daarom groots uit met de bekendste internationale en nationale artiesten uit uiteenlopende dance-genres.

Zoals gebruikelijk vindt het festival plaats aan het recreatiestrand Aquabest bij Eindhoven. Onder andere Sven Väth, Sebastian Ingrosso, M.A.N.D.Y, John Digweed en Danny Howells zullen hun opwachting maken. Hoewel het festival nog niet is uitverkocht, gaat de kaartverkoop wel sneller dan voorgaande jaren, aldus de organisatie.

Door een andere indeling van het festivalterrein en de ingebruikname van een nieuw stuk grond is er extra ruimte beschikbaar voor de festivalgangers. Ter ere van de vijftiende verjaardag van het festival verrijst op het terrein een heuse achtbaan, die gratis toegankelijk is.

Omdat het festival zonder trouwe bezoekers nooit tot het huidige succes uitgegroeid zou kunnen zijn, wil de organisatie de diehard Extrema-fans extra in het zonnetje zetten. Daarom roept de organisatie de bezoekers op om te laten zien wat voor hen 15 jaar Extrema Outdoor betekent. Met deze wedstrijd is een levenslange plek op de gastenlijst van het festival te winnen.

Het concept Extrema Outdoor treedt vanaf heden ook buiten de Nederlandse grenzen. De komende jaren zal Extrema Outdoor heel wat andere landen aandoen, zowel binnen als buiten Europa. Op 26 juni staat als eerste Extrema Outdoor Oslo gepland.

'Viergever en Falkenburg op weg naar Alkmaar'

Nick Viergever en Erik Falkenburg zijn dicht bij een overstap naar AZ. De spelers van Sparta zijn dinsdag medisch gekeurd en staan op het punt een meerjarig contract in Alkmaar te tekenen, meldt RTV Rijnmond.

De 20-jarige Viergever en de 22-jarige Falkenburg stonden al langer in de belangstelling van AZ. Naar verluidt ontvangt Sparta, dat vorige week naar de Eerste Divisie degradeerde, twee miljoen euro voor de twee talenten.

Viergever speelde in zijn eerste volledige seizoen bij de Rotterdammers 29 wedstrijden als verdediger. Middenvelder Falkenburg kwam 30 wedstrijden in actie en scoorde daarin tien keer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.