Groot-Brittannië heeft 225 kernkoppen

Groot-Brittannië beschikt over 225 kernkoppen. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken, William Hague, woensdag in het Lagerhuis onthuld. Het is voor het eerst dat Londen zo openhartig is over zijn kernwapenarsenaal. Voorheen werd gedacht dat Groot-Brittannië zo'n honderdzestig kernkoppen operationeel had.

"Het is het juiste moment om openhartiger te zijn over de wapens die we hebben", zei Hague. Eerder deze maand onthulden de Verenigde Staten over 5113 kernkoppen te beschikken. Nog eens 'enkele duizenden' liggen klaar voor ontmanteling.

De VS liet op 3 mei weten hoeveel kernwapens het land beschikt, rond de opening van een herzieningsconferentie over het Non-proliferatieverdrag (NPT), deze maand in New York. Vooral de VS en zijn bondgenoten willen strengere maatregelen om de verspreiding van kernwapens te voorkomen. De Britse aankondiging komt vlak voor het einde van de conferentie, komende vrijdag.

Eerder liet Groot-Brittannië doorschemeren over zo'n honderdzestig operationele kernkoppen te beschikken, maar de opmerkingen van Hague vormden de eerste keer dat de totale grootte van het arsenaal werd genoemd.

Landen zonder kernwapens eisen al langer dat kernmachten bekendmaken over hoeveel kernwapens zij beschikken. Zij vinden dit een essentiële stap in de richting van nucleaire ontwapening, een van de kernpunten van het NPT.