Lens: "Iedere training voelt als een examen"

Olga Kroeders

Jeremain Lens geniet van zijn periode bij Oranje. Wat eerst leek op een droom, is nu de mooie werkelijkheid.

"Het niveauverschil met AZ is heel hoog. Er wordt veel meer gevraagd van de spelers. Maar ik heb het enorm naar mijn zin. Alleen komt 27 mei steeds dichterbij. Dan beslist de coach wie er afvallen. Nu kan je er alleen aan denken dat je mee zou mogen gaan, maar het kan zomaar werkelijkheid worden. Ik doe mijn best. Iedere training voelt als een examen. Je wilt het uiterste eruit halen", spreekt Lens vrijuit tegenover Voetbal International over zijn situatie bij het Nederlands elftal.

Lens zit in een hevige concurrentiestrijd met voornamelijk Ryan Babel en Eljerio Elia. Op de vraag hoe Lens zijn kansen inschat zegt hij: "Als ik het wegstreep voor mezelf, komen die andere twee liever van links, terwijl ik vaker van rechts kom. Als ik een beetje mijn kwaliteiten aan dit elftal mag geven, is het dat ik wat kan forceren uit het niets. Dat heb ik tegen Arsenal en Standaard Luik in de Champions League laten zien. Maar iemand als Babel heeft een enorme voorsprong op mij. Hij heeft al meer dan dertig interlands gespeeld. Hij speelt bij een grote club in een grote competitie. Elia is ook verder in zijn status. Mijn status is minder maar ik voel me niet minder."

Nederland wereldkampioen? "Als collectief denk ik dat we veel verder zijn dan andere landen. Deze groep is al vrij lang bij elkaar. Wij hebben harde werkers, mensen met een actie, Oranje is een echt team. We staan niet voor niets vierde op de wereldranglijst. Dan mag je dat wel waarmaken."