'USADA trekt uitspraken Landis na'

Het Amerikaanse anti-dopingbureau USADA is de dopingschuldigingen van Floyd Landis aan het adres van diverse mensen uit de wielersport aan het natrekken. De Amerikaan gaf onlangs toe tijdens zijn loopbaan verboden middelen te hebben gebruikt, maar tevens dat hij daartoe verplicht werd door zijn omgeving.

Landis won in 2006 de Ronde van Frankrijk, maar kon die eindzege snel weer inleveren toen hij gepakt werd op doping. In e-mails aan de internationale wielrenunie UCI en de Amerikaanse wielerbond trok Landis ook veel andere andere renners mee in zijn dopingverhaal. Zo zouden Lance Armstrong, Levi Leipheimer, George Hincapie en David Zabriskie in hun tijd bij US Postal ook aan de verboden middelen hebben gezeten.

Ploegleider Johan Bruyneel was daar volgens de Amerikaan ook bij betrokken. The New York Times meldde gisteren dat twee van de door Landis beschuldigde renners door USADA benaderd zijn om informatie te verstrekken. In ruil voor medewerking als kroongetuigen zouden ze mogelijke straffen ontlopen.

De namen van de twee sporters zijn niet bekendgemaakt. Volgens The New York Times omdat beiden momenteel nog overleggen of ze het aanbod aannemen.