'Bij verlies paspoort niet langer naar politie'
Mensen die hun paspoort of identiteitsbewijs kwijtraken, hoeven niet langer naar de politie om dit te melden. Een bezoek aan de gemeente volstaat voortaan. Demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) gaat dit landelijk invoeren, maakte zij woensdag bekend.
Een succesvolle proef in Amsterdam, waarbij medewerkers van de gemeente bepalen of aanvragers van nieuwe documenten identiteitsfraude plegen of niet, vormt de aanleiding.
Bij vermissing van identiteitsdocumenten moeten burgers momenteel zowel op het politiebureau als op het gemeentehuis een schriftelijke verklaring afleggen over de vermissing van hun papieren. Dit is 'omslachtig en weinig klantvriendelijk'. Daarnaast zouden agenten veel onnodig werk verrichten voor het controleren van de vermissing.
Het experiment leverde de politie in de hoofdstad twintigduizend extra manuren op, zei Bijleveld. Die uren kunnen worden ingezet voor meer blauw op straat.
In heel Nederland zou de nieuwe regeling tweehonderdduizend extra manuren kunnen opleveren. "We gaan het zo snel mogelijk landelijk uitrollen", zei Bijleveld. "Ik ga een wetswijziging voorbereiden." Zij wees erop dat de proef heeft uitgewezen dat juist meer gevallen van identiteitsfraude worden opgespoord, omdat tot dusver alleen de gevallen waarbij het vermoeden van fraude bestond, grondig werden onderzocht.
Het CDA pleit in het verkiezingsprogramma voor tweeduizend extra agenten op straat. Een andere manier manuren vrij te spelen, is door de agenten administratieve taken uit handen te nemen. Bijleveld wil dat agenten voortaan bijvoorbeeld processen-verbaal kunnen doorbellen naar medewerkers op het bureau, in plaats van dat ze die zelf uitwerken.
Aan het eind van de dag hoeven de dienders dan alleen te controleren of alles klopt. Ook dit gaat de bewindsvrouw landelijk invoeren.