Somaliërs ontkennen poging kaping schip

De vijf Somaliërs die zich deze week voor de rechtbank in Rotterdam moeten verantwoorden in het eerste moderne piratenproces in Nederland ontkennen een Antilliaans schip te hebben willen kapen. Ze wilden het schip vragen om voedsel en brandstof.

De vijf, tussen de 25 en 45 jaar oud, staan terecht voor piraterij omdat ze in januari vorig jaar in de Golf van Aden het schip dat onder de Antilliaanse vlag voer zouden hebben willen kapen. Een Deens fregat bracht de piratenboot uiteindelijk tot zinken.

De verklaringen van de vijf over wat ze precies in de Golf van Aden deden, lopen uiteen. Twee beweren dat ze aan het vissen waren, terwijl een andere verdachte stelt dat hij onderweg was naar familie om hen om geld te vragen. Twee van de vijf gaven wel toe piraten te zijn, maar zeiden dat ze van gedachten veranderden toen hun bootje zonder voedsel, water en brandstof kwam te zitten.

De piraten kunnen maximaal twaalf jaar cel krijgen. Voor het proces is vijf dagen uitgetrokken. Dinsdag was de eerste zittingsdag.