FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 september 2009

Goal Owen kost bookmakers ruim miljoen

Met zijn winnende doelpunt in de blessuretijd van de derby tegen Manchester City (4-3) bezorgde Manchester United-aanvaller Michael Owen dit weekend niet alleen de fans van City een fikse tegenvaller.

De treffer van Owen kostte de bookmakers van William Hill namelijk ruim een miljoen pond. Boy Wonder hielp United in de zesde minuut van de blessuretijd aan de winst, waardoor de vier grote clubs in Engeland dit weekeinde allemaal tot winst kwamen. Chelsea, Liverpool en Arsenal zegevierden eveneens dit weekend.

"Als de scheidsrechter dertig seconden eerder had afgefloten, zouden we een bedrag van zeven cijfers meer gehad hebben dan nu. Iedereen behalve de United-fans dacht namelijk al dat de wedstrijd was gespeeld", zei een woordvoerder van William Hill. "We kunnen alleen maar veronderstellen dat de klok op Old Trafford trager tikt dan in de rest van de wereld. Alle gokkers die hadden ingezet op winst van de 'Big Four' zullen blij zijn geweest met de tijd die de scheidsrechter nog bijtrok."

Chelsea won zondag met 3-0 van Tottenham Hotspur. Een dag eerder was Liverpool met 3-2 te sterk voor West Ham United en versloeg Arsenal Wigan Athletic met 4-0.

Uitslagen Spanje speelronde 3

Real Madrid heeft de leiding gepakt in de Primera División. Veel was daar niet voor nodig, al werd de marge van vijf pas in de slotfase bereikt tegen Xerez. Barcelona bleef eveneens zonder puntverlies.

De topper deze speelronde was die tussen FC Barcelona en Club Atlético de Madrid. Daar waar de Catalanen een foutloze seizoensstart kenden, kwamen de Madrilenen met slechts één puntje uit twee duels richting Camp Nou. Het verschil in punten gaf direct het krachtsverschil weer. Zlatan Ibrahimovic brak direct de ban, en zag zijn team nog voor rust een 4-0 voorsprong nemen door treffers van Lionel Messi, Dani Alves en Seydou Keita. Kun Agüero deed voor rust nog wel iets terug.

Toch zou na rust in niets blijken dat Atlético vorig seizoen de vierde positie veroverde, ondanks een tweede Madrileense treffer van Diego Forlán. In blessuretijd herstelde Messi de marge van drie, die meer dan terecht was: 5-2. Het feit dat de Madrilenen nog twee tegentreffers produceerden betekende echter wel dat Barça de koppositie moest laten aan de aartsrivaal.

Op papier had Real Madrid een makkelijker duel op het programma. Het gepromoveerde en nog puntloze Xerez kwam op bezoek in het Santiago Bernabéu, en kreeg daar reeds na 45 seconden een klap te verwerken toen Cristiano Ronaldo het net vond. Toch zouden de bezoekers vervolgens weinig gevaar voor de eigen goal meer hoeven dulden, en konden zij zelfs op zoek naar een gelijkmaker.

Ook Xerez zou echter niet veel voorstellen, en het duel in Madrid bleek niet bepaald vermakelijk. Totdat Esteban Granero en Guti op driekwart van de wedstrijd invielen. Zij lieten Real weer goed combineren, waardoor de thuisclub op zoek kon naar een geflatteerde zege. Allereerst zorgde Ronaldo voor 2-0, alvorens Guti zelf en Karim Benzema de marge verdubbelden. In de voorlaatste minuut mocht Ruud van Nistelrooij, die zijn rentree eindelijk maakte door Ronaldo te vervangen, de eindstand op 5-0 bepalen.

Athletic Club de Bilbao blijft verbazen. De Baskische club won de eerste twee duels, ondanks dat het zelf maar één goal scoorde (één eigen doelpunt), en wist vandaag Villarreal te verslaan. De Submarino Amarilla is nog niet in goede doen, en vergaarde slechts twee punten. Met Fernando Llorente, die midweeks al twee keer scoorde tegen Austria Wien, in de gelederen liep Athletic in eigen huis moeiteloos uit naar een 2-0 voorsprong.

Llorente kreeg vervolgens diverse kansen op een hattrick, maar strandde keer op keer op Diego López. Zo kon Villarreal via Cani terug in de wedstrijd komen, al was het al snel 3-1 toen Javi Martínez de Madrileense doelman verschalkte. In de slotfase maakte Santi Cazorla het nog wel spannend, maar Athletic zou de voorsprong niet meer uit handen geven. Het bezet samen met Real Madrid en Barcelona met negen punten de koppositie.

Ook Valencia had zich daar bij kunnen scharen. Los Che kwamen thuis al snel op achterstand tegen Sporting de Gijón, maar nadat David Villa gelijk had gemaakt en Sporting door een tweede gele kaart voor Míchel met tien man kwam te staan, leek het alsnog een makkelijke klus te worden voor Unai Emery's mannen. Nadat Villa echter voor de 2-1 had aangetekend haalde Emery spelbepaler Éver Banega naar de kant, en kregen de bezoekers in Mestalla plots meer kansen. Vlak voor tijd kopte Grégory Arnolin vanuit een vrije trap alsnog de 2-2 langs Moyá.

Diens voormalige club, RCD Mallorca, deed wel uitstekende zaken door promovendus Tenerife met liefst 4-0 te verslaan. Het staat met zeven punten gedeeld vierde. Sevilla boekte de tweede winstpartij op rij. Álvaro Negredo en Frédéric Kanouté tekenden voor de treffers bij Osasuna (0-2). Komende dinsdag staan Sevilla in Mallorca in Andalusië tegenover elkaar.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
19/9Deportivo de La CoruñaRCD Espanyo2-3
19/9RCD MallorcaTenerife4-0
19/9Málaga CFReal Racing Club1-2
19/9CA OsasunaSevilla FC0-2
19/9FC BarcelonaClub Atlético de Madrid5-2
20/9UD AlmeríaGetafe CF1-0
20/9Athletic Club de BilbaoVillarreal CF3-2
20/9Real ZaragozaReal Valladolid CF1-2
20/9Real Madrid CFXerez CD5-0
20/9Valencia CFReal Sporting de Gijón2-2

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Real Madrid CF3300911-2
2FC Barcelona3300910-2
3Athletic Club de Bilbao330095-2
4RCD Mallorca321077-1
5Valencia CF321078-4
6Sevilla FC320166-3
7UD Almería311141-1
8Real Valladolid CF311144-5
9Real Racing Club de Santander311144-6
10Real Sporting de Gijón311143-5
11Málaga CF310234-3
12Getafe CF310234-4
13Deportivo de La Coruña310235-6
14RCD Espanyol310233-6
=Real Zaragoza310233-6
16CD Tenerife310232-6
17Villarreal CF302124-5
18CA Osasuna301212-5
19Club Atlético de Madrid301213-9
20Xerez CD300300-8

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Cristiano RonaldoReal Madrid CF4
=David VillaValencia CF4
3Lionel MessiFC Barcelona3
=Roberto SoldadoGetafe CF3
=Zlatan IbrahimovićFC Barcelona3
69 spelersdiverse2

Programma:

DatumThuisUitTijd
22/9Sevilla FCRCD Mallorca20:00
22/9Real Racing ClubFC Barcelona22:00
23/9RCD EspanyolMálaga CF20:00
23/9Xerez CDDeportivo de La Coruña20:00
23/9Villarreal CFReal Madrid CF20:00
23/9Real Valladolid CFCA Osasuna20:00
23/9Club Atlético de MadridUD Almería20:00
23/9CD TenerifeAthletic Club de Bilbao21:00
23/9Getafe CFValencia CF22:00
24/9Real Sporting de GijónReal Zaragoza22:00

Bejaarde man tackelt bankovervaller

Een heldhaftige klant heeft vrijdag een bankoverval weten te voorkomen. Doordat de bejaarde man de overvaller in een bank in West Allis, in de Amerikaanse staat Wisconsin, wist te vloeren, kon de boef worden opgepakt.

De bewakingscamera heeft alles gefilmd. Zo is te zien hoe een man met capuchon geld eist en in zijn tas stopt. Ineens komt een oude man de hoek om, die plotseling op de rug van de bankrover springt.

Na een korte worsteling weet de opa de man in bedwang te houden. De politie heeft even later de taak van de krasse knar overgenomen. De overvaller wordt nog altijd vastgehouden.

Het filmpje van het heldhaftige optreden is hier te zien

Fransman opgepakt voor kogelbrief aan Sarkozy

De Franse politie heeft een 51-jarige man opgepakt die kogelbrieven aan president Nicolas Sarkozy en enkele ministers zou hebben gestuurd. Dit meldden Franse media vanavond.

De man is lid van een schietvereniging in het Zuidwest-Franse Hérépian. De politie kwam de man op het spoor door DNA-onderzoek aan het speeksel onder de postzegels op de dreigbrieven. Hij is mogelijk de sleutelfiguur achter de mysterieuze Cel 34 die sinds eind vorig jaar dreigbrieven stuurt aan Franse politici.

Vrouw zit vast in vaatwasmachine

In Haarlem is een traumahelikopter om een wel heel erg zeldzame reden moeten uitrukken. Een vrouw was namelijk vast komen te zitten in haar vaatwasmachine. Dit vond plaats in De Witstraat en veel mensen kwamen kijken toen de helikopter in de binnenstad landde.

De traumahelikopter uit Amsterdam werd opgeroepen omdat ze de vrouw eerst moesten verdoven vooraleer ze haar konden bevrijden. Het toestel landde precies voor de verfrollerbrug in het centrum waardoor de brug een tijd werd afgesloten. Veel mensen kwamen erop af om het te bekijken.

De letsels van de vrouw zijn niet bekend, net als de manier hoe de vrouw vast is komen te zitten in de vaatwasmachine.

Met dank aan KRIBBET en bierspons voor de submit.

Brandweer brandt speer uit gespieste atleet

Jian Liao uit het zuid-Chinese Guilin had afgelopen week wel erg veel pech. De knieschijf van de knul werd namelijk doorboord door een anderhalve meter lange speer. Een klasgenoot van hem had tijdens het speerwerpen blijkbaar niet goed uitgekeken.

Gealarmeerde brandweerlieden waren eerst van plan de speer met behulp van een betonijzerschaar uit de menselijke satéstok te knippen. Toen de jongen het echter uitschreeuwde van de pijn, moesten de spuitgasten hiervan afzien.

Hierop besloten de heren de speer maar in de fik te steken. "We besloten de speer in twee stukken te branden. Het zag er zeer dramatisch uit, maar we hebben de jongen geen pijn gedaan", aldus een woordvoerder.

Een foto van de brandende speer is hier te zien

Alweer winst voor Albert

Wereldkampioen Niels Albert heeft zijn tweede zege van het seizoen op zak. De Belgische veldrijder was in Neerpelt (België) te sterk voor de Tsjech Zdenek Stybar en landgenoot Klaas Vantornhout.

Vorige week was Albert de beste in Erpe-Mere en liet er vandaag ook geen gras over groeien. Eerst kon Stybar de renner uit Baal nog bijhouden, maar na twintig minuten moest de Tsjech ook lossen. Hierna soleerde de wereldkampioen naar de zege. Beste Nederlander was Wiland van Gils, hij werd veertiende.

Patiënte (16) is 'gekanker' zat

Richelle Laurijsen uit Harderwijk is het zat. 

Regelmatig hoort ze gevloek en gescheld waarbij het woord 'kanker' wordt gebruikt en dit kan ze niet meer aanhoren. Ze is dan ook een campagne tegen dit verschijnsel begonnen. 

Richelle heeft zelf kanker en nog enkele weken tot hooguit enkele maanden te leven. Aanvankelijk leek ze genezen te zijn van een agressieve tumor in haar onderbeen, maar de ziekte kwam helaas weer terug.

Via een posteractie is ze van plan om mensen bewust te maken van het leed dat ze anderen aandoen door te 'kankeren'.

Met dank aan Winfield voor de submit!

Adebayor stal van ploeggenoten Arsenal

Emmanuel Adebayor heeft op de dag van zijn vertrek bij Arsenal bijna alle voetbalschoenen van zijn medespelers gestolen. Het tabloid News of the World kwam zondag met dit nieuws.

De spelers van Arsenal weigerden onlangs voor de wedstrijd tegen Manchester City de hand te schudden van Adebayor. News of the World maakte zondag bekend waarom men bij The Gunners zo reageerde.

Adebayor, die donderdag voor drie duels werd geschorst door de FA, kwam op een stille dag zijn persoonlijke bezittingen ophalen bij Arsenal, dat hem aan City had verkocht. Daarbij nam hij uit de kleedkamers van al zijn collega's schoenen en shirts mee uit hun lockers.

"Voor de mensen in Afrika", was het commentaar van zijn zaakwaarnemer, die de daad van Adebayor toegaf.

Vrouwen: 'Seks is overrated'

Een groot deel van de vrouwen vindt alle heisa rond seks maar een beetje overdreven. Toch vindt de meerderheid van de vrouwen goede seks toch het toppunt van geluk.

Uit hetzelfde onderzoek, uitgevoerd door 100%NL Magazine onder vijfhonderd vrouwen, is gebleken dat vijftien procent van de vrouwen gelukkiger wordt van een rosétje. Twaalf procent van de vrouwen wordt pas gelukkig als een man voor ze kookt. 

Tien procent van de vrouwen vindt lekker zittende schoenen helemaal het einde. Zeven procent van de vrouwen wordt net als de meeste mannen pas echt vrolijk als het Nederlands elftal kampioen wordt.

Rutten: "PSV kan echt wel voetballen hoor"

Zonder al teveel problemen won PSV zondag met 1-3 van Feyenoord in de Kuip. Het resultaat was niet door iedereen verwacht, maar trainer Fred Rutten was minder verbaasd.

Al voor rust besliste PSV de wedstrijd. "Het was een makkelijke, maar ook een gedisciplineerde overwinning," analyseerde Rutten tijdens de persconferentie na afloop. "Wij waren hier de bovenliggende partij. De ploeg ontwikkelt zich goed en het vertrouwen stijgt nog steeds. Maar we moeten wel scherp blijven. Als iedereen in zijn taak blijft spelen, zijn we moeilijk te verslaan. Wij kunnen echt goed voetballen, hoor."

Rutten hamert er bij zijn spelers constant op de wedstrijd "neutraal te houden." "De spelers gaan steeds beter begrijpen wat ik daarmee bedoel. Ik zou ook kunnen zeggen: op de nul spelen. Dat hebben we in de tweede helft goed gedaan."

"Door onze wedstrijd afgelopen donderdag in Praag zat het er dik in dat we na de rust tegen Feyenoord vermoeid zouden raken. Maar door niet met onze krachten te smijten, hebben we nauwelijks iets weggegeven. Als we aanvallend iets scherper waren geweest, had het eerder 1-4 of 1-5 kunnen worden. Niettemin verdienen mijn spelers een groot compliment voor de manier waarop ze deze wedstrijd hebben gevoetbald."

[GP2] Uitslag Portimão race 2

Luca Filippi heeft de laatste race van het GP2-seizoen 2009 op zijn naam geschreven. De Braziliaan was op het Portugese circuit Portimão te snel voor Javier Villa en Dani Clos. Giedo van der Garde pakte het laatste punt met plaats zes.

De als vijfde startende Vitaly Petrov liet zijn motor bij de start afslaan, waarna het hele veld zich om de Rus heen moest wurmen. Michael Herck zag hem over het hoofd en knalde vol over Petrov heen. De Rus kon uitstappen, maar Herck had wat meer moeite. De Roemeen lijkt ongedeerd te zijn.

De organisatie stuurde eerst de safety car de baan op, maar legde daarna de race tijdelijk stil. Na een lang oponthoud werd de race herstart en het waren Andreas Zuber, Davide Valsecchi, Nico Hülkenberg, Pastor Maldonado, Lucas di Grassi en Kamui Kobayashi die de safety car inhaalden en zo een drivethroughpenalty opgelegd kregen.

Filippi die drie plaatsen bij de herstart gewonnen had kwam zo aan de leiding voor Sergio Pérez en Villa. Deze volgorde veranderde richting finish niet meer. Clos werd als vierde afgevlagd voor Alvaro Parente en Diego Nunes.

Na afloop van de race was het Pérez die zijn tweede plaats in moest leveren. De Mexicaan haalde een van de andere deelnemers tijdens de safetycarsituatie in, waarna hij door de organisatie bestraft is met 25 seconden tijdstraf. Hierdoor zakte Pérez terug naar plaats elf en pakte Van der Garde met plaats zes het laatste punt.

Uitslag Portimão race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 L. Filippi Super Nova International
2 J. Villa Super Nova International + 8.351
3 D. Clos Racing Engineering + 9.026
4 A. Parente Ocean Racing Technology + 9.430
5 D. Nunes iSport International + 13.646
6 G. van der Garde iSport International + 13.932
7 A. Valerio Piquet GP + 19.357
8 E. Mortara Arden International + 21.674
9 D. Rigon Trident Racing + 21.882
10 J. d`Ambrosio DAMS + 24.031
11 S. Perez Arden International + 29.141
12 A. Zuber FMS International + 30.244
13 K. Chandhok Ocean Racing Technology + 33.425
14 D. Valsecchi Barwa Addex+ 33.869
15 L. Di Grassi Racing Engineering + 34.790
16 N. Hulkenberg ART Grand Prix + 35.036
17 L. Razia FMS International + 39.546
18 J. Cecotto Jr. DPR + 50.684
19 K. Kobayashi DAMS + 51.728
20 P. Maldonado ART Grand Prix + 52.557
21 R. Teixeira Trident Racing + 1 ronde
DNFR. Rodriguez Piquet GP + 19 ronden
DNFV. Petrov Barwa Addex+ 24 ronden
DNFM. Herck DPR + 24 ronden

Eindstand GP2 Series 2009

Pos. Naam Team Punten
1. N. Hulkenberg ART Grand Prix 100
2. V. Petrov Barwa Addex75
3. L. Di Grassi Racing Engin. 63
4. R. Grosjean Barwa Addex45
5. L. Filippi Super Nova 40
6. P. Maldonado ART Grand Prix 36
7. G. van der Garde iSport 34
8. A. Parente Ocean Racing 30
9. J. d`Ambrosio DAMS 29
10. J. Villa Super Nova 27
11. R. Rodriguez Piquet GP 25
12. S. Perez Arden 22
13. A. Zuber FMS 21
14. E. Mortara Arden 19
15. A. Valerio Piquet GP 16
16. K. Kobayashi DAMS 13
17. D. Valsecchi Barwa Addex12
18. K. Chandhok Ocean Racing 10
19. L. Razia FMS 8
20. D. Nunes iSport 8
21. D. Clos Racing Engin. 4
22. D. Rigon Trident 3

[Vuelta] Opvallende rol Nederlanders

De Nederlanders speelden tijdens de afgelopen Vuelta een opvallende rol. Naast het goede presteren van Robert Gesink en Johnny Hoogerland in het klassement, werd ook voor het eerst sinds vier jaar een etappe gepakt in een grote ronde. Lars Boom zorgde voor een einde aan deze droogte.

Tijdens de Vuelta kwam voor het eerst in jaren naast Rabobank een tweede Nederlandse ploeg in actie. Vacansoleil wilde zichzelf in beeld rijden en dat deed het ook. Al tijdens de proloog werd Jens Mouris vierde, maar daar bleef het niet bij. In de etappes over Nederlands grondgebied zat telkens een Vacansoleil-renner mee in de ontsnapping, altijd geflankeerd door een Rabobank-renner. Het leverde geen dagzege op, maar wel pakte Boom (Rabobank) de bergtrui.

Eenmaal in Spanje was het eerst voor de Vacansoleil-formatie tijd voor een feest. Borut Bozic won de zesde etappe en bezorgde zijn ploeg een dikverdiende overwinning. Maar ook Rabobank bleef niet met lege handen achter. In de vijftiende etappe reed Boom weg bij zijn medevluchters en boekte een indrukwekkende ritzege. Met deze ritzege was de Vlijmenaar de eerste Nederlander sinds Max van Heeswijk in 2005 die een ritzege pakte in een grote ronde.

Ook in het klassement speelden de Nederlanders een voorname rol. Gesink was na de eerste bergritten al in de top vijf te vinden en kwam steeds iets dichterbij de eerste plaats. Na de twaalfde etappe stond hij op achttien seconden van leider Alejandro Valverde. Na de tweede week stond Gesink, mede door materiaalpech bij concurrent Cadel Evans, op de tweede plaats en leek mee te spelen om de podiumplaatsen en misschien zelfs de eindzege. Echter sloeg in de zeventiende etappe het noodlot toe. Gesink kwam ten val en liep daarbij diepe vleeswonden op.

In de achttiende etappe, een vlakke rit, kon Gesink nog wel aanhaken, maar tijdens de laatste bergrit moest hij dan toch tijd prijs geven en kwam op plaats zes terecht. Gesink wilde niet opgeven en behield tijdens de laatste tijdrit deze eindklassering.

Een andere opvallende verschijning in het eindklassement was Hoogerland. De Zeeuw kwam na een ontsnapping bovenin het klassement te staan en wist de twaalfde klassering te consolideren. Door zijn aanvallende en opvallende rijden wist hij zelfs een plekje te bemachtigen voor het wereldkampioenschap.

Ook andere Nederlanders wisten zich te profileren. Lieuwe Westra (Vacansoleil) reed sterkte tijdritten en was vaak in de aanval te zien. Evenals Martijn Maaskant van Garmin. In de zeventiende etappe reden beide heren vooruit en was het Westra die zijn landgenoot aan een voorsprong hielp en bijna aan de ritzege. Echter werd Maaskant nog net voor de laatste kilometer ingehaald door Anthony Roux, die de etappe won. Pieter Weening deed in achtste etappe nog een gooi naar de bergtrui, maar strandde in het zicht van de haven.

Eindstand Nederlanders in algemeen klassement:

#RennerPloegTijd
1Alejandro Valverde (Spa)Caisse d'Epargne87.22:37
6Robert GesinkRabobank+6:20
12Johnny HoogerlandVacansoleil+15:08
34Bram TankinkRabobank+59:42
36Koos MoerenhoutRabobank+1.03:49
44Pieter WeeningRabobank+1.18:47
55Lars BoomRabobank+1.28:13
76Karsten KroonSaxobank+1.56:22
87Lieuwe WestraVacansoleil+2.11:21
124Matthé PronkVacansoleil+2.57:16
129Tom LeezerRabobank+3.01:15
135Martijn MaaskantGarmin+3.17:50
138Jens MourisVacansoleil+3.19:54

Uitslagen Duitsland speelronde 6

Afgelopen weekend stond de zesde ronde in de Bundesliga op het programma. FOK!sport brengt je ieder weekend een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Bayern en Hoffenheim melden zich bovenin

Bayern München heeft opnieuw drie punten weten te behalen. De ploeg van Louis van Gaal wist in eigen huis met enige moeite te winnen van 1.FC Nürnberg. Ivica Olic zette Bayern tien minuten na rust op voorsprong. Een kwartier voor tijd wist Choupo-Moting de bezoekers op gelijke hoogte te brengen. Dit was van korte duur, want een kleine tien minuten later besliste verdediger Van Buyten de wedstrijd. Met deze 2-1 overwinning stijgt Bayern naar een derde plek, achter Hamburger SV en Bayer Leverkusen.

Bayer Leverkusen kwam thuis niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Werder Bremen, terwijl Hamburger SV uit bij Eintracht Frankfurt bleef steken op een 1-1 stand. Dankzij Zé Roberto kwam HSV al na acht minuten op voorsprong, maar deze werd na een half uur ongedaan gemaakt door Marco Russ.

De topper van dit weekend was tussen Schalke 04 en regerend kampioen VfL Wolfsburg. Saillant detail aan deze wedstrijd is dat Felix Magath, vorig jaar nog trainer van Wolfsburg, dit jaar trainer is van Schalke 04. Magath doorzag de tactiek van zijn oude ploeg niet, want Schalke 04 ging op eigen veld met 1-2 ten onder. Dzeko tekende voor de doelpunten van Wolfsburg, terwijl Howedes voor Schalke 04 scoorde.

Verrassende nummer vier na de zesde speelronde is 1899 Hoffenheim. De ploeg, die vorig seizoen tegen de verwachting in Herbstmeister werd van de Bundesliga, ging dit weekend op bezoek bij Mönchengladbach. Voor de thuisploeg was er na twintig minuten nog geen vuiltje aan de lucht. Dankzij doelpunten van Arango en Colautti leidde Mönchengladbach met 2-0, totdat Salihovic iets terugdeed voor Hoffenheim. De 2-1 stand werd in de laatste vijf minuten dankzij doelpunten van Maicosuel, Edu en Ba omgebogen in een 2-4 overwinning voor Hoffenheim.

Stuttgart en Hertha BSC in de zorgen

Hertha BSC lijkt de weg compleet kwijt te zijn. Na speelronde zes is de ploeg zelfs hekkensluiter, omdat op eigen veld kansloos met 0-4 werd verloren van SC Freiburg. 1.FC Köln wist met 0-2 bij VfB Stuttgart te winnen en duwde zo Hertha BSC naar de laatste plaats.

Freiburg kwam in het eerste kwartier dankzij Banovic en Makiadi al snel op een 2-0 voorsprong. Kort voor rust scoorde Idrissou zelfs de 3-0 voor de bezoekers. Na rust wist Banovic nogmaals het net te vinden en vergrootte daardoor de zorgen voor Hertha BSC, dat vorig jaar nog in de top van de competitie eindigde.

Ook VfB Stuttgart kan dit jaar zijn draai in de Bundesliga maar niet vinden. Wist het van de week Glasgow Rangers thuis nog op een gelijkspel te houden, zaterdag verloor de ploeg van laagvlieger 1. FC Köln. Freis en Sanou scoorden voor de bezoekers.

De uitslagen:

ThuisUitUitslag
Schalke 04VfL Wolfsburg1-2
M'Gladbach1899 Hoffenheim2-4
VfL BochumFSV Mainz 052-3
Hannover 96Borussia Dortmund1-1
VfB Stuttgart1. FC Köln0-2
Bayern München1. FC Nürnberg2-1
Eintracht FrankfurtHamburger SV1-1
Bayer LeverkusenWerder Bremen0-0
Hertha BSCSC Freiburg0-4

De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Hamburger SV64201416-7
2Bayer Leverkusen64201413-5
3Bayern München63211113-6
41899 Hoffenheim6321119-4
5FSV Mainz 0563211110-9
6Eintracht Frankfurt6240108-5
7Schalke 046312108-5
8Werder Bremen623199-6
9VfL Wolfsburg6303911-12
10M'gladbach621379-12
11SC Freiburg621378-12
12Hannover 96613264-4
13Borussia Dortmund613266-12
141. FC Nürnberg 612354-7
15VfB Stuttgart612356-10
161. FC Köln 611445-9
17VfL Bochum611447-14
18Hertha BSC610535-12

Programma volgende week:

DatumThuisUit
25/091.FC NürnbergVfL Bochum
26/08Eintracht FrankfurtVfB Stuttgart
26/091. FC KölnBayer Leverkusen
26/09Werder BremenFSV Mainz 05
26/09Borussia DortmundSchalke 04
26/09VfL WolfsburgHannover 96
26/09Hamburger SVBayern München
27/09SC FreiburgM'gladbach
27/091899 HoffenheimHertha BSC

Negatief clubrecord voor sc Heerenveen

Het wil in de beginfase van het seizoen nog niet lukken bij sc Heerenveen. Ook tegen FC Twente (0-2) bleven de Friezen zonder punten achter.

Het verlies tegen de Tukkers leverde Heerenveen ook nog eens een negatief clubrecord op, zo weet Voetbal International. De ploeg, die sinds kort onder leiding van Jan de Jonge staat, scoorde de afgelopen vier wedstrijden geen enkele keer.

Sinds Hernan Losada op 15 augustus de winnende treffer maakte in de wedstrijd tegen Vitesse (1-0) wist Heerenveen in competitieverband het net niet meer te vinden. De Friezen speelden de afgelopen weken tegen AZ (0-2), NAC Breda (2-0), FC Groningen (0-1) en dus tegen FC Twente.

Het kwam in de historie van Heerenveen in de Eredivisie vijf keer voor dat er drie duels op rij niet werd gescoord. Dat gebeurde voor het laatst tussen 24 september en 15 oktober 2006.

Koevermans: "Zo eenvoudig was het niet"

De 1-3 zege van PSV op Feyenoord zondagmiddag maakte indruk. De cijfers doen vermoeden dat de ploeg van Fred Rutten vrij gemakkelijk drie punten in de wacht sleepte.

"Maar zo eenvoudig was het niet," aldus Danny Koevermans na afloop. "Iedereen heeft zich bij ons uit de naad gewerkt. Zelf zit ik er ook goed doorheen. Maar als je wint, voel je de vermoeidheid minder," zei de tweevoudig doelpuntenmaker tegen de aanwezige media.

Met zijn twee goals was Koevermans wederom belangrijk voor PSV, dat in de tweede helft vrij eenvoudig overeind bleef in de Kuip. De marge van twee doelpunten hielp de bezoekers. "Daardoor konden we het ook in de tweede helft opbrengen om te blijven knokken. We hebben de voorsprong na de rust goed geconsolideerd. In de counter hadden we misschien nog wat meer moeten scoren. Maar dit was natuurlijk wel een terechte overwinning," sloot de spits zijn verhaal af.

Oranje-dames winnen DELA Trophy

Pure reclame voor het volleybal. Zo kan de twee dagen durende strijd om de DELA Trophy in Eindhoven worden samengevat. De beste volleybalsters van Nederland en Turkije verzorgden in het Indoor Sportcentrum Eindhoven een prachtige show.

Na de flitsende overwinning van zaterdag hadden de Oranje-dames het vandaag wel erg moeilijk. Maar de formatie van bondscoach Avital Selinger kwam terug na een 2-0-achterstand in sets en maakte met de tweede overwinning duidelijk wie de DELA Trophy toebehoort (22-25, 21-25, 25-23, 25-11 en 15-9).

De Turkse vrouwen hadden na het eenzijdige duel van zaterdag overduidelijk besloten om zondag revanche te nemen. In het goed bezette Indoor Sportcentrum gingen ze onder leiding van topaanvalster Neslihan Darnel furieus van start. De Nederlandse vrouwen zochten even vertwijfeld naar de juiste formule en stonden na een uur volleybal met 2-0 achter.

In de derde set kon het bij 19-19 nog alle kanten op, maar vanaf dat moment zorgde Oranje met een paar genadeloze blocks voor het beslissende gaatje. In set nummer vier bepaalde de thuisploeg de toon. Het basisteam bestond nog steeds uit de zussen Staelens, Manon Flier, Debby Stam, Janneke van Tienen, Ingrid Visser en Caroline Wensink, maar af en toe kwam ook de ervaren Francien Huurman de gelederen versterken.

Turkije had even niets meer te vertellen en een vluggertje (25-11) maakte een beslissende set noodzakelijk. Daarin ging de strijd lang gelijk op, maar toonde Oranje in de slotfase met enkele prachtige acties klaar te zijn voor het EK.

Aanvoerster Manon Flier zei na afloop dat Turkije haar ploeg in de tweede wedstrijd had verrast met een sterke start. "Dat had eigenlijk niet mogen gebeuren. Maar ik ben wel blij dat we ons als team zo goed hebben hersteld. Natuurlijk willen we altijd zo goed spelen als gisteren, maar vandaag was het misschien voor het publiek wel leuk dat het zo spannend en spectaculair was."

Manon Flier ontving de DELA Trophy uit handen van Nevobo-voorzitter Hans Nieukerke en Edzo Doeve, directeur van DELA. Beide heren wensten beide ploegen veel succes toe bij het EK in Polen dat komende vrijdag begint.

Geen 'verkeerslichtcoalitie' in Duitsland

De Duitse liberalen hebben zich tijdens een speciale partijdag vandaag definitief uitgesproken voor een coalitie met de CDU/CSU na de Bondsdagverkiezingen. De christendemocraten hadden eerder bij de FDP aangedrongen op een dergelijke verklaring waarin een regering met de sociaaldemocratische SPD en de Groenen (een zogenoemde verkeerslichtcoalitie) wordt uitgesloten.

Ook de zogenoemde Jamaica-variant van CDU/CSU, Groenen en FDP is vandaag van het politieke toneel verdwenen. De Groenen sloten zo'n regering op een partijdag in Berlijn uit omdat de liberalen van kanselierkandidaat Guido Westerwelle en de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel zouden staan voor afbraak van de sociale zekerheid en een verslechtering van het milieu.

Op 27 september zijn er verkiezingen voor de Bondsdag. De peilingen geven een kleine voorsprong aan een zwart-gele coalitie van FDP en CDU/CSU. Een grote coalitie van CDU/CSU en SPD regeert sinds 2005.

Jol: "Suárez speelde niet eens goed"

Luis Suárez was weer eens de grote man bij Ajax. De aanvoerder van de Amsterdammers scoorde tegen VVV-Venlo vier keer in het duel dat met 0-4 werd gewonnen.

Trainer Martin Jol was ongetwijfeld content met die treffers. "Hij speelde niet eens goed maar scoort toch vier keer. Dat zegt wel iets over de klasse van Suárez ", oordeelde de trainer tegenover het Algemeen Dagblad. In de derde minuut maakte Suárez zijn eerste treffer. "Vervolgens hebben we twintig minuten aardig gespeeld. Daarna werd het allemaal iets minder. Dat was jammer, want het is snel beslist als je ook vlug de tweede treffer maakt."

"Na rust leek het of VVV sterker werd. Maar we zijn geen moment in de problemen geweest en hebben daarom opnieuw geen tegentreffer geïncasseerd. Suárez heeft de wedstrijd vervolgens voor ons beslist. De wedstrijdbal zit opnieuw in zijn sporttas. We zijn blij met deze overwinning."

Gentenaar vreest zware blessure

Dennis Gentenaar is niet ongeschonden uit de strijd met zijn oude club gekomen. De VVV-doelman vreest dat hij een zware knieblessure heeft opgelopen tegen Ajax (0-4). Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De goalie, die voorafgaand aan de wedstrijd liet weten voor geen enkele Ajacied bang te zijn, verstapte zich in de 75e minuut van de wedstrijd en moest noodgedwongen het veld verlaten. Kevin Begois verving de doelman van VVV en kreeg in het overige kwartier nog een doelpunt van Luis Suárez om de oren. Suárez had eerder in de wedstrijd ook al driemaal gescoord. Zo nam de aanvoerder van Ajax de gehele productie van de Amsterdammers voor zijn rekening.

Tegenover zijn ploeggenoten zou Gentenaar na de wedstrijd in de kleedkamer hebben laten weten dat hij iets voelde knappen in zijn knie. Onderzoek in het ziekenhuis moet voor uitsluitsel zorgen.

Been: "PSV maatje te groot"

De topper in de Nederlandse Eredivisie werd zondagmiddag in het voordeel van PSV beslist. Feyenoord-trainer Mario Been verkondigde dat zijn team, dat met 1-3 verloor, een maatje te klein is voor PSV.

"Ja, PSV is op dit moment een maatje te groot voor ons. Ze hebben duidelijk meer kwaliteit en ervaring dan Feyenoord. Als die ploeg eenmaal op voorsprong komt, spelen ze het heel goed uit", gaf Been toe op de persconferentie. De eerste helft van de Rotterdammers was allesbehalve goed. "We hebben door slecht spel en domme fouten zomaar drie doelpunten weggegeven. Vrijwel elk kansje zat erin. Na de rust hebben we geprobeerd om er toch nog een wedstrijd van te maken. Het was de dood of de gladiolen, maar helaas wilde onze tweede treffer niet vallen. Dat kwam ook doordat we te weinig over de zijkanten aanvielen."

"We mochten totaal geen aanspraak maken op een positief resultaat. PSV was verreweg de betere ploeg. Ik had gehoopt dat wij als team verder waren. Maar dit is wel een goed leermoment voor ons. We hebben nu voor de eerste keer in deze competitie verloren. Daar is niks mis mee. We gaan vrolijk verder en met opgeheven hoofd."

Du Chatinier: "Leek wel of we bang waren"

FC Utrecht won zondag nipt de uitbeurt bij ADO Den Haag. Zonder uitsupporters werd het door een treffer van Dries Mertens uiteindelijk 0-1 voor de Domstedelingen. Trainer Ton Du Chatinier was een blij man na afloop.

"We waren vorige week door AZ gewaarschuwd voor ADO Den Haag. Dit is een goede ploeg, waar weinig teams makkelijk van zullen winnen", begon Du Chatinier zijn betoog tegenover Eredivisie Live. "Wat onze sleutel tot succes was? Deze wedstrijd kon beide kanten op. De gelukkigste heeft vandaag gewonnen", aldus de trainer, die zeer content was met de driepunter.

In de zeventigste minuut scoorde Mertens, maar Utrecht verzuimde om de score uit te bouwen volgens Du Chatinier. "Na het doelpunt van Mertens werden we wat onrustig. Eigenlijk hadden we in die fase nog twee doelpunten moeten maken. Maar het leek wel of de jongens ergens bang voor waren."

Real Madrid heeft schuld van 327 miljoen


Real Madrid heeft torenhoge schulden. De Madrilenen kochten er afgelopen transferperiode lustig op los, en hebben daardoor een schuld van 327 miljoen euro opgebouwd.

Voorzitter Florentino Perez maakte zondag tijdens een ledenvergadering bekend dat de schulden tot die hoogte waren gereikt. De algehele financiële malaise zou hebben bijgedragen aan de hoge schuld.

"We beleven moeilijke momenten door de financiële crisis, maar we moesten veel moeite doen om grote spelers binnen te halen. Dat verklaart de hoge schuld", aldus Perez.

De hoge transferbedragen die op tafel werden gegooid zijn een deel van de schuld, maar ook de salarissen dragen daaraan bij. De salarispost neemt namelijk 45 procent van de totale kostenpost in beslag. Door hogere inkomsten verwacht Perez nog dit jaar tweehonderd miljoen euro af te kunnen lossen.

Gay razendsnel op 100 meter

Tyson Gay heeft vandaag bij de Golden Grand Prix in Shanghai een toptijd gelopen op de 100 meter. De Amerikaan kwam liep een tijd van 9,69.

Dit is de tweede tijd ooit op de 100 meter. Alleen Usain Bolt was ooit sneller. Hij liep op het afgelopen WK een tijd van 9,58. Bolt werd vorig jaar in Peking eveneens in 9,69 Olympisch kampioen.

Gay had in Shanghai het geluk van een rugwind van twee meter per seconde, wat precies het maximaal toegestane is voor een geldige tijd. Asafa Powell werd tweede in 9,85. De Amerikaan Darvis Patton eindigde in 9,89 als derde.

Honkballers verliezen van Cuba

De Nederlandse honkballers hebben op het WK hun eerste Nederlaag geleden. Cuba was met 5-3 te te sterk.

In de derde inning nam Cuba een 3-0 voorsprong, waarna in de gelijkmakende slagbeurt Nederland terugkwam tot 3-1. In de achtste slagbeurt scoorden beide teams nog twee punten, maar verder werd er niet meer gescoord.

Omdat Cuba eerder deze week een keer verloor gaan de teams met evenveel punten naar de kwartfinale.

Uitslagen hockey Rabo Hoofdklasse 20/09/2009

Dit weekend was de tweede ronde in de Rabo Hoofdklasse hockey. Vandaag speelden zowel de dames als de heren hun tweede wedstrijd in de hoogste Nederlandse competitie. Hieronder vind je de uitslagen, stand en programma voor volgende week.

Uitslagen Rabo Hoofdklasse, dames

HDM - Amsterdam 1-5 (1-1)
4' 0-1 Hoog
8' 1-1 Kimman
39' 1-2 Holman (sc)
42' 1-3 Van Male
46' 1-4 Holman
66' 1-5 Brighita

Pinoké - Kampong 0-2 (0-2)
8' 0-1 De Goede
9' 0-2 De Goede

Klein Zwitserland - SCHC 1-1 (0-0)
45' 0-1 Van Maasakker (sc)
47' 1-1 Goudswaard (sc)

HGC - Rotterdam 0-7 (0-0)
38' 0-1 Visser (sb)
40' 0-2 Hinskens
42' 0-3 Thomas
47' 0-4 Chiba
50' 0-5 Thomas (sc)
64' 0-6 Van den Assem (sc)
68' 0-7 Bots

Oranje Zwart - Laren 0-2 (0-0)
44' 0-1 Lammers (sc)
63' 0-2 Dijkstra (sc)

Den Bosch - Nijmegen 5-0 (4-0)
13' 1-0 Vorstenbosch
16' 2-0 De Beaumont
22' 3-0 Paumen (sc)
30' 4-0 Paumen (sc)
58' 5-0 Kremers (sc)

Stand dames

Pos.ClubGespeeldGewonnenGelijkVerlorenVoorTegenPunten
1Rotterdam22001416
2Den Bosch2200816
3Amsterdam2200826
4SCHC2110424
5Kampong2110314
6Laren2101333
7Nijmegen2101153
8Klein Zwitserland2020222
9Oranje-Zwart2002150
10HDM2002280
11Pinoké2002190
12HGC2002080


Uitslagen Rabo Hoofdklasse, heren

Den Bosch - Rotterdam 2-4 (0-3)
4' 0-1 Burrows (sc)
31' 0-2 Maas
35' 0-3 Van der Horst (sc)
55' 1-3 T. Doomernik
56' 1-4 Van Buul
60' 2-4 Kemperman (sc)

Oranje Zwart - Bloemendaal 1-2 (0-1)
3' 0-1 N. Meijer
64' 0-2 O. Meijer (sc)
69' 1-2 Van der Weerden (sc)

HGC - Laren 6-5 (1-2)
2' 0-1 Huber
7' 0-2 Harris
8' 1-2 Middleton (sc)
37' 2-2 Iding
45' 2-3 Doerner (sc)
46' 3-3 Jackson
49' 3-4 Musters
50' 4-4 Van Ass
53' 5-4 Jackson (sb)
65' 6-4 Lewers (sc)
69' 6-5 Doerner (sc)

SCHC - Tilburg 3-5 (0-2)
15' 0-1 M. Vila
24' 0-2 L. Vila
39' 1-2 Weusthof (sc)
41' 1-3 L. Vila
48' 2-3 Van de Peppel
60' 2-4 M. Vila
61' 3-4 Weusthof (sc)
68' 3-5 Hermkens (sc)

Kampong - Amsterdam 2-3 (1-2)
10' 1-0 Looijen (sc)
22' 1-1 Taekema (sc)
25' 1-2 Bakker
48' 1-3 Tigges
61' 2-3 Engelkens

Hurley - Pinoké 2-4 (0-2)
13' 0-1 Hoyng
22' 0-2 Neumeijer (sb)
46' 0-3 Matheson
50' 1-3 Braaksma (sc)
60' 1-4 Steller
63' 2-4 Braaksma (sc)


Stand heren

Pos.ClubGespeeldGewonnenGelijkVerlorenVoorTegenPunten
1Pinoké2200726
2Tilburg2200736
3Bloemendaal2200516
4Rotterdam2200746
4Amsterdam2200746
6HGC2101893
7Den Bosch2101673
8Laren20028100
9Oranje-Zwart2002350
10Kampong2002250
11SCHC2002380
12Hurley2002270


Programma week 39 (27-09-2009)

Dames

DatumTijdThuisclubUitclub
Zondag 27 September12:45HGCPinoké
Zondag 27 September12:45AmsterdamKlein Zwitserland
Zondag 27 September12:45LarenHDM
Zondag 27 September12:45SCHCKampong
Zondag 27 September12:45RotterdamDen Bosch
Zondag 27 September12:45NijmegenOranje-Zwart


Heren

DatumTijdThuisclubUitclub
Zondag 27 September14:45Oranje-ZwartSCHC
Zondag 27 September14:45BloemendaalKampong
Zondag 27 September14:45TilburgDen Bosch
Zondag 27 September14:45PinokéHGC
Zondag 27 September14:45AmsterdamLaren
Zondag 27 September14:45RotterdamHurley

[WTCC] Uitslagen Imola

Het SEAT-team heeft goede zaken gedaan op het circuit van Imola. Het merk scoorde een één-twee tijdens beide races. Ook Tom Coronel deed goede zaken in het independers-klassement.

Race 1:
Gabriele Tarquini won de eerste race op het Italiaanse circuit. De coureur breidde hiermee zijn voorsprong in het klassement uit. Achter hem kwamen Yvan Muller en Robert Huff als tweede en derde over de streep. Alessandro Zanardi was de eerste BMW-coureur met een vierde plaats. James Thompson had de eer om als eerste Lada-coureur ooit punten te scoren met een zesde plaats. Augusto Farfus kwam niet verder dan de eerste ronde toen hij betrokken raakte bij een crash. Bij deze crash waren ook Marc Gené, Jörg Müller en Rickard Rydell betrokken. Allen konden hun race niet voortzetten. Tom Coronel finishte de race als vijfde en scoorde daarmee waardevolle punten in het independers-kampioenschap. Jaap van Lagen had een ongelukkige race. Hij viel uit in de negende ronde nadat hij door Kristian Poulsen was geraakt en over de kop rolde.

Race 2:
In de tweede race wisselden Yvan Muller en Gabriele Tarquini van plaats in de uitslag. Muller ging er vandoor met de eerste plaats, Tarquini werd tweede voor Alain Menu. Augusto Farfus wist één punt binnen te slepen. In de tweede race ging het met Tom Coronel minder. De Nederlander eindigde niet in de top drie van de independers. Stefano D'Aste werd hierin eerste voor Félix Porteiro en Franz Engstler. Jaap van Lagen verscheen niet aan de start van de tweede race vanwege de crash die hij meemaakte in de eerste race. Dankzij deze uitslag heeft Tarquini de titel voor het grijpen.

Nijmegen herdenkt bevrijding

In het bijzijn van Britse en Amerikaanse oorlogsveteranen, koningin Beatrix en de Britse prins Philip, is vanmiddag in Nijmegen de bevrijding van die stad op 20 september 1944 herdacht. Voor de plechtigheid op het Keizer Traianusplein waren een groot deel van de Nijmeegse binnenstad en de Waalbrug afgesloten.

De koningin en prins Philip, de echtgenoot van de Britse koningin, kwamen om kwart voor vijf in Nijmegen aan, waar duizenden belangstellenden de ceremonie bijwoonden. De koningin legde een krans ter nagedachtenis aan de bevrijding en de slachtoffers. Hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland, onder wie de Duitse ambassadeur in Nederland, deden hetzelfde.

Het waren de Britten en de Amerikaanse tweeëntachtigste Airborne Divisie die Nijmegen 65 jaar geleden bevrijdden. De Amerikanen waagden een riskante oversteek van de Waal om de Waalbrug in handen te krijgen. Die legendarische actie kostte 47 Amerikanen het leven.

Man overleden tijdens Dam tot Damloop

Een 39-jarige deelnemer aan de Dam tot Damloop is vanmiddag overleden aan een hartstilstand. Dat heeft een woordvoerder van de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR) gezegd. De man raakte vlak voor de finish in de Peperstraat in Zaandam onwel.

In totaal meldden zich 27 mensen bij de eerste hulp met klachten als oververhitting of onwel worden. Door het warme weer had de organisatie extra waterpunten ingezet, waar de deelnemers konden drinken.

Aan de Dam tot Damloop deden vandaag 35.000 lopers mee.

Dronken rugbyer sekst met parkeermeter

Een dronken rugbyspeler is in het Australische Cairns beboet voor seks met een parkeermeter. Tijdens de daad riep hij telkens "Yeah baby, je weet dat je het wilt!"

De 25-jarige rugbyer uit het Australische Smithfield moest de nacht doorbrengen in een politiecel nadat de politie hem betrapte. Op de stoep maakte hij stotende bewegingen tegen een parkeermeter. 

De voorbijgangers hebben met afschuw gereageerd op wat zij zagen, zo heeft de rechtbank laten weten. Zo werd een vrouw door de stomdronken Kelly mishandeld, en was de man bezig met obsceniteiten.

Volgens Kelly vierde hij nogal uitbundig het einde van het rugbyseizoen. Met een boete van 150 Australische dollar mocht hij de rechtbank weer verlaten.

Uitslagen Schotland speelronde 5

Dit weekend stond de vijfde ronde in de Schotse competitie op het programma. FOK!sport brengt je ieder weekend een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Celtic haalt Rangers in op ranglijst

Celtic heeft een miraculeuze overwinning geboekt op Hearts. Nadat Hearts in de vijfde minuut al op voorsprong kwam dankzij een goal van Santana, wist Celtic steeds meer druk te zetten. Toch kwam het pas in de 55e minuut tot de gelijkmaker. Uiteindelijk werd de eer van The Hoops gered door Glenn Loovens, de Nederlander maakte in de blessuretijd de winnende goal. Dankzij deze winst gaat Celtic zijn stadrivaal Glasgow Rangers voorbij op de ranglijst. Rangers kwam in Kilmarnock niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel en moest dus genoegen nemen met één punt.

Dundee United verliest zijn derde plek op de ranglijst en zakt naar plaats zes. Door de thuisnederlaag tegen Motherwell blijft Dundee op acht punten steken.


Uitslagen speelronde 5:

ThuisUitUitslag
CelticHearts2-1
AberdeenSt Mirren1-0
Dundee UnitedMotherwell0-1
HibernianSt Johnstone3-0
KilmarnockRangers0-0
HamiltonFalkirk0-0

De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Celtic 5 4 1 0 13 12 - 5
2 Glasgow Rangers 5 3 2 0 11 10 - 3
3 Hibernian 5 3 0 2 9 8 - 5
4 Motherwell 5 2 3 0 9 6 - 3
5 Aberdeen 5 2 2 1 8 5 - 3
6 Dundee United 5 2 2 1 8 5 - 3
7 Saint Mirren 5 1 2 2 5 4 - 5
8 Kilmarnock 5 1 1 3 4 5 - 6
9 Heart of Midlothian 5 1 1 3 4 5 - 8
10 Hamilton Academical 5 1 1 3 4 3 - 10
11 Saint Johnstone 5 0 3 2 3 7 - 13
12 Falkirk 5 0 2 3 2 3 - 9

Programma komende week:

DatumThuisUit
26-09St MirrenCeltic
26-09St. JohnstoneDundee United
26-09RangersAberdeen
26-09MotherwellHibernian
26-09HeartsHamilton
26-09FalkirkKilmarnock

Valverde wint Vuelta a España

Na 110,2 kilometer koersen vandaag - je kon het beter 'cruisen' noemen - kwam vandaag een einde aan de 64 editie van de Vuelta a España. De laatste etappe werd gewonnen door André Greipel (Team Columbia) in een massaspurt.

Caisse d'Epargne-renner Alejandro Valverde (29) kreeg het goud opnieuw om zijn schouders en won daarmee de editie van 2009. Robert Gesink was de beste Nederlander in het eindklassement. De Rabobank-renner had na drie weken een achterstand van 6 minuten en 40 seconden. Gesink viel afgelopen woensdag en had acht hechtingen nodig. Op vrijdag had de Nederlander een slechte dag en hij verloor de aansluiting met het peloton, waardoor de Rabo-renner met een achterstand van 4:44 op de winnaar Juan José Cobo over de finish kwam.

Ook de truien voor het berg- en puntenklassement waren niet meer te verliezen voor respectievelijk David Moncoutié en André Greipel. Met 186 punten voor de bergtrui stond Moncoutié ruimschoots voor op de nummer twee, David De la Fuente die 'slechts' 99 punten verzamelde. Ook Julián Sánchez kwam er niet aan te pas en werd met 73 punten derde.

De 123 punten voor de puntentrui van Greipel (Team Columbia) waren genoeg om Valverde, die 111 punten scoorde, voor te blijven. Silence - Lotto-renner Cadel Evans haalde 99 punten en staat derde. De winst op de twee tussensprints vandaag bracht bovenaan geen veranderingen meer.

Vandaag gingen nog 139 renners van start voor de 21e en laatste etappe van de Ronde van Spanje. De eerste twee uur koersen kon met 30 km/uur beter cruisen genoemd worden. De renners deden het - traditiegetrouw - rustigjes aan, en er was tijd genoeg om met elkaar te praten, lachen, drinken of zelfs bellen naar huis. Ook werd er niet aangevallen. Op 52,6 kilometer was de eerste van twee tussensprints van vandaag, waar Vicente Reynes van Team High Road Columbia de vier punten pakte, waar Greipel er nog twee pakte en zo zijn koppositie voor de puntentrui verstevigde.

Team Columbia ging vooraan rijden, de sprintersploeg deed het nog wel rustig aan. Bingen Fernández van Euskaltel mocht bij de eerste aankomst in Madrid als eerste over de finishlijn komen, de Spaanse wielrenner stopt dit jaar met zijn profcarrière en kreeg op deze manier het respect van het peloton. Voor zijn thuispubliek liet Fernández zich nog een keer toejuichen. Een kopgroepje van zes renners wist zich ondertussen naar voren te rijden. Garcia, Roels, Vazquez, Di Gregorio, Monier en Delage sprongen weg op het moment dat Fernández weer terugkwam in het peloton.

Met een voorsprong van 23 seconden probeerden de zes vluchters voorop te blijven, maar Team Columbia ging met maar liefst bijna 75 km/uur rijden, en op een kilometer voor de meet werd de groep van zes teruggepakt. Greipel liet zien dat hij een echte sprinter was en de nummers twee en drie, Daniele Bennati (Liquigas) en Borut Bozic (Vacansoleil) stonden niet op de finishfoto.


Uitslag 21e etappe

Pos.Naam (nat., ploeg)Tijd
1 Greipel (DUI, THR) 3:11:55
2 Bennati (ITA, LIQ) z.t.
3 Bo¸ic (SLO, VAC) z.t.
4 Duque (COL, COF) z.t.
5 Hinault (FRA, ALM) z.t.
6 Gasparotto (ITA, LAM) z.t.
7 Henderson (NZL, THR) z.t.
8 Hammond (ENG, CTT) z.t.
9 Leezer (NED, RAB) z.t.
10 Voß (DUI, MRM) z.t.
17 Boom (NED, RAB) '+ 40


Eindstand algemeen klassement

Pos.Naam (nat., ploeg)Tijd
1 Valverde (SPA, GCE) 87:22:37
2 S. Sánchez (SPA, EUS) +55
3 Evans (AUS, SIL) +1:32
4 I. Basso (ITA, LIQ) +2:12
5 Mosquera (SPA, XGZ) +4:27
6 Gesink (NED, RAB) +6:40
7 Joa. Rodríguez (SPA, GCE) +9:08
8 Tiralongo (ITA, LAM) +9:11
9 Deignan (IER, CTT) +11:08
10 J.J. Cobo (SPA, FUJ) +11:27

Recordaantal bezoekers 50Plusbeurs

De 50Plusbeurs in de Jaarbeurs Utrecht heeft dit jaar een recordaantal van ruim 98.000 bezoekers getrokken. Dat is 2 procent meer dan vorig jaar, zo maakt de organisatie vandaag bekend, de laatste dag van de vijfdaagse beurs.

De beurs is dit jaar voor de zeventiende keer gehouden. In totaal stonden bijna zeshonderd standhouders verdeeld over zes hallen. Directeur van de beurs, Alexander van de Kerkhof, proeft het succes van het evenement dat ieder jaar groter wordt. Daarom wil hij de formule vanaf volgend jaar ook toepassen in Singapore. Hij wil de beurs daar met lokale partners gaan opzetten.

"De groeicijfers markeren de explosieve groei van de seniorenmarkt, ondanks de berichten over de crisis of aanpak van de AOW", vertelt Kerkhof. "Begonnen in 1993 als een initiatief met 112, vaak non-profit, standhouders op 4000 vierkante meter oppervlakte, is de lifestylebeurs in zeventien jaar uitgegroeid tot wereldwijd marktleider."

Pearl Jams Backspacer album in Rock Band

Vanaf vandaag ligt het nieuwe album van Pearl Jam officieel in de winkels. Het nieuwe album, genaamd Backspacer, is ook te downloaden voor Rock Band op de Playstation 3, Xbox 360 en Nintendo Wii. Individuele tracks kosten respectievelijk €1.49, 160 Microsoft punten en 200 Nintendo punten.Het is ook momgelijk om het hele album te kopen -met elf nummers- voor €11,25 op het PSN en 1440 Microsoft punten op Xbox Live. Op de Wii kun je alleen de individuele nummers kopen. De volgende nummers staan op het album:

"Gonna See My Friend"
"Got Some"
"The Fixer"
"Johnny Guitar"
"Just Breathe"
"Amongst the Waves"
"Unthought Known"
"Supersonic"
"Speed of Sound"
"Force of Nature"
"The End"



Uitslagen zondaghoofdklasse

Vandaag stond de derde speeldag in de zondaghoofdklasse op het programma. Hieronder de uitslagen.

Uitslagen hoofdklasse A:

ThuisUitUitslagen
AFC Haaglandia / Sir Winston 2-0
Elinkwijk VVSB 1-2
SC Feyenoord Hollandia 3-1
HSB ADO '20 2-0
FC Omniworld FC Hilversum 2-3
TONEGIDO FC Chabab 1-1
Westlandia Argon 2-2

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. AFC3910-1
2. ADO '20365-3
3. FC Hilversum368-7
4. Hollandia364-3
5. HBS355-3
6. VVSB354-3
7. TONEGIDO344-4
8. Argon334-4
9. Elinkwijk336-7
10. SC Feyenoord335-6
11. FC Chabab323-5
12. Westlandia323-7
13. FC Omniworld313-6
14. Haaglandia / Sir Winston313-8

Uitslagen hoofdklasse B:

ThuisUitUitslagen
Baronie UDI '19 / Beter Bed 1-0
Dijkse Boys JVC Cuijk 1-1
sv Meerssen EVV 1-2
Papendrecht Gemert 2-3
Schijndel / VITAM OSS '20 2-0
UNA OJC Rosmalen 0-0
sv Venray DESK 0-0

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. JVC Cuijk379-4
2. Dijkse Boys376-2
3. Baronie374-1
4. sv Venray373-1
5. sv Meerssen365-3
6. EVV366-5
7. Schijndel / VITAM363-2
8. DESK345-5
9. Gemert343-3
10. UDI '19 / Beter Bed332-3
11. UNA311-3
12. OJC Rosmalen310-5
13. Papendrecht305-10
14. OSS '20304-9

Uitslagen hoofdklasse C:

ThuisUitUitslagen
Alcides sv Babberich 3-1
Be Quick 1887 Achilles '29 2-1
HSC '21 / Carparc Sneek Wit-Zwart 1-2
SC Joure FC Lienden 1-2
ROHDA Raalte Nieuw Buinen 2-2
De Treffers Juliana '31 afg
WKE Quick '20 1-1

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. FC Lienden397-1
2. WKE378-2
3. Quick '20376-2
4. Achilles '29368-4
5. Sneek Wit-Zwart364-6
6. De Treffers247-1
7. Alcides344-6
8. Juliana '31235-3
9. Be Quick 1887334-6
10. ROHDA Raalte322-3
11. Nieuw Buinen323-6
12. HSC '21 / Carparc312-5
13. sv Babberich312-7
14. SC Joure301-11

Nadeo kondigt TrackMania 2 aan

Nadeo, de ontwikkelaar van TrackMania, heeft tijdens de World Cyber Games in Parijs TrackMania 2 voor de PC aangekondigd. Deze opvolger zal gebruik gaan maken van een nieuwe 3D engine en diverse nieuwe omgevingen kennen.

Het wordt in deel 2 ook mogelijk om met behulp van een 3D pakket zelf bouwstenen te maken en deze te importeren in het spel om er banen van te maken.

De verwachting is dat TrackMania 2 eind 2010 in de winkels zal verschrijnen.



Een screenshot uit TrackMania United

Vrouw fluit duel in KNVB-beker

Het duel in de tweede ronde van de KNVB-beker tussen Capelle en Westlandia wordt gefloten door een vrouwelijke scheidsrechter. Vivian Peeters is door de KNVB aangesteld om komende woensdag deze wedstrijd in goede banen te leiden.

Peeters was al enkele keren assistent-scheidsrechter in het profvoetbal en floot al diverse wedstrijden bij de mannen in het amateurvoetbal. Voor zover bekend is haar aanstelling wel een primeur in het Nederlandse betaald voetbal.

Twee bestuursleden DOTO stappen op

Twee bestuursleden van zaterdaghoofdklasser DOTO hebben middels de clubsite hun vertrek kenbaar gemaakt. Voorzitter Adrie Hordijk en bestuurslid Martin Beijer hebben met pijn in het hart hun functie beëindigd.

De bestuurders van de geplaagde hoofdklasser vinden dat hun bestuurlijke integriteit ernstig is beschadigd, doordat bij de spelersgroep het vertrouwen in hun bestuurlijk handelen ontbreekt. Het tweetal heeft verder gemerkt dat de vereniging niet schouder aan schouder gaat staan in de financieel moeilijke periode die DOTO doormaakt. Hordijk en Beijer ervaren het als een persoonlijke nederlaag dat zij deze eenheid onder de leden niet voor elkaar hebben gekregen.

Daarbij komt nog dat veel leden hun contributie niet willen betalen, omdat het vertrouwen ontbreekt dat het bestuur en de sponsorcommissie de financiële crisis tot een goed einde gaan brengen. Dit terwijl de club, die een fikse naheffing kreeg van de belasting, alle gelden hard nodig heeft om de vaste lasten te betalen. De overige bestuursleden gaan wel verder.

Door de financiële problemen wordt het voortbestaan van DOTO bedreigd. De spelers zijn al diverse keren op eigen gelegenheid naar uitduels gereisd in plaats van met de spelersbus en nog niet alle vergoedingen zouden volledig zijn betaald.

[Vuelta] Laatste etappe prooi voor Greipel

Na 110,2 kilometer koersen vandaag - je kon het beter 'cruisen' noemen - kwam vandaag een einde aan de 64 editie van de Vuelta a España. De laatste etappe werd gewonnen door André Greipel (Team Columbia) in een massaspurt.

Caisse d'Epargne-renner Alejandro Valverde (29) kreeg het goud opnieuw om zijn schouders en won daarmee de editie van 2009. Robert Gesink was de beste Nederlander in het eindklassement. De Rabobank-renner had na drie weken een achterstand van 6 minuten en 40 seconden. Gesink viel afgelopen woensdag en had acht hechtingen nodig. Op vrijdag had de Nederlander een slechte dag en hij verloor de aansluiting met het peloton, waardoor de Rabo-renner met een achterstand van 4:44 op de winnaar Juan José Cobo over de finish kwam.

Ook de truien voor het berg- en puntenklassement waren niet meer te verliezen voor respectievelijk David Moncoutié en André Greipel. Met 186 punten voor de bergtrui stond Moncoutié ruimschoots voor op de nummer twee, David De la Fuente die 'slechts' 99 punten verzamelde. Ook Julián Sánchez kwam er niet aan te pas en werd met 73 punten derde.

De 123 punten voor de puntentrui van Greipel (Team Columbia) waren genoeg om Valverde, die 111 punten scoorde, voor te blijven. Silence - Lotto-renner Cadel Evans haalde 99 punten en staat derde. De winst op de twee tussensprints vandaag bracht bovenaan geen veranderingen meer.

Vandaag gingen nog 139 renners van start voor de 21e en laatste etappe van de Ronde van Spanje. De eerste twee uur koersen kon met 30 km/uur beter cruisen genoemd worden. De renners deden het - traditiegetrouw - rustigjes aan, en er was tijd genoeg om met elkaar te praten, lachen, drinken of zelfs bellen naar huis. Ook werd er niet aangevallen. Op 52,6 kilometer was de eerste van twee tussensprints van vandaag, waar Vicente Reynes van Team High Road Columbia de vier punten pakte, waar Greipel er nog twee pakte en zo zijn koppositie voor de puntentrui verstevigde.

Team Columbia ging vooraan rijden, de sprintersploeg deed het nog wel rustig aan. Bingen Fernández van Euskaltel mocht bij de eerste aankomst in Madrid als eerste over de finishlijn komen, de Spaanse wielrenner stopt dit jaar met zijn profcarrière en kreeg op deze manier het respect van het peloton. Voor zijn thuispubliek liet Fernández zich nog een keer toejuichen. Een kopgroepje van zes renners wist zich ondertussen naar voren te rijden. Garcia, Roels, Vazquez, Di Gregorio, Monier en Delage sprongen weg op het moment dat Fernández weer terugkwam in het peloton.

Met een voorsprong van 23 seconden probeerden de zes vluchters voorop te blijven, maar Team Columbia ging met maar liefst bijna 75 km/uur rijden, en op een kilometer voor de meet werd de groep van zes teruggepakt. Greipel liet zien dat hij een echte sprinter was en de nummers twee en drie, Daniele Bennati (Liquigas) en Borut Bozic (Vacansoleil) stonden niet op de finishfoto.


Uitslag 21e etappe

Pos.Naam (nat., ploeg)Tijd
1 Greipel (DUI, THR) 3:11:55
2 Bennati (ITA, LIQ) z.t.
3 Bo¸ic (SLO, VAC) z.t.
4 Duque (COL, COF) z.t.
5 Hinault (FRA, ALM) z.t.
6 Gasparotto (ITA, LAM) z.t.
7 Henderson (NZL, THR) z.t.
8 Hammond (ENG, CTT) z.t.
9 Leezer (NED, RAB) z.t.
10 Voß (DUI, MRM) z.t.
17 Boom (NED, RAB) '+ 40


Eindstand algemeen klassement

Pos.Naam (nat., ploeg)Tijd
1 Valverde (SPA, GCE) 87:22:37
2 S. Sánchez (SPA, EUS) +55
3 Evans (AUS, SIL) +1:32
4 I. Basso (ITA, LIQ) +2:12
5 Mosquera (SPA, XGZ) +4:27
6 Gesink (NED, RAB) +6:40
7 Joa. Rodríguez (SPA, GCE) +9:08
8 Tiralongo (ITA, LAM) +9:11
9 Deignan (IER, CTT) +11:08
10 J.J. Cobo (SPA, FUJ) +11:27

'Duitse arts gaf patiënten drugscocktail'

De twee mensen die gisteren bij een 'therapeutische sessie' in de Duitse hoofdstad Berlijn omkwamen, zouden tijdens de bijeenkomst een cocktail bestaande uit heroïne, amfetamine en ecstasy hebben gekregen, meldden lokale media vandaag. De 50-jarige arts zou hebben bekend de deelnemers een drugscocktail te hebben gegeven.

De arts is vastgenomen. Tien deelnemers aan de sessie liggen nog in een ziekenhuis met deels zware vergiftigingsverschijnselen. Een van hen ligt volgens de politie in kritieke toestand in coma.

De arts runt een praktijk voor psychotherapie in de rustige woonwijk Hermsdorf in het noorden van de stad. Naast de toegangsdeur hangt een bord waarop de arts therapie tegen verslaving en 'hulp bij spirituele crises' aanbiedt. Een deelnemer aan de sessie alarmeerde gistermiddag de brandweer.

[DC] Federer slaat Zwitserland naar winst

Roger Federer heeft Zwitserland de overwinning bezorgd tegen het Italiaanse tennisteam in de Davis Cup. Federer maakte het beslissende punt in Italië tegen Potito Starace.

De nummer één van de wereld hoefde zich niet suf te werken getuige de setstanden: 6-3, 6-0, 6-4). Dankzij de winst van Federer kwam de tussenstand op 3-1 voor Zwitserland. Het dubbelspel was gisteren nog verloren gegaan. De Zwitser liet dit duel echter schieten, waardoor Stanislas Wawinka het met Marco Chiudinelli moest doen. Bolelli en Starace brachten de spanning terug door in "straight sets" te winnen, maar Federer sloeg zijn land vandaag simpel naar de zege.

Wielrenster botst tegen haas

Een wielrenster is vanochtend in Baarn tegen een overstekende haas opgebotst. Het zorgde voor een flinke hoofdwond bij de vrouw. Ze kon de haas niet meer ontwijken en kwakte tegen het wegdek.

De 54-jarige vrouw was aan het sporten toen de haas plotseling op de weg sprong. Twee ambulances en een traumateam rukten uit. De wielrenster is naar het UMC in Utrecht gebracht.

Hoe het met de haas is afgelopen, is onbekend.

Overzicht Eredivisie speelronde 7

Dit weekend werd de zevende speelronde gespeeld in de Eredivisie. Ajax won dankzij Suárez van VVV-Venlo, AZ ging wederom onderuit, en PSV won van Feyenoord.
FC Groningen heeft de uitwinst op sc Heerenveen van vorige week geen goed vervolg kunnen geven. Willem II was in eigen huis met 2-1 te sterk. De ploeg van Ron Jans begon nog wel goed aan het duel en kwam via Van de Laak in de zevende minuut op voorsprong. Willem II boog die score echter voor rust via Zijler en een benutte penalty van Grégoire al om in een 2-1 voorsprong. Na rust was het vooral FC Groningen die de gelijkmaker probeerde te forceren, maar Willem II hield stand, waardoor de ploeg uit Tilburg na vijf nederlagen op rij de tweede overwinning van het seizoen binnenhaalde.

AZ heeft voor de derde maal in een week tijd een officiële wedstrijd verloren. Nadat het vorige week ten onder ging tegen ADO Den Haag en afgelopen woensdag verloor van Olympiacos FC in de Champions League, delfde de ploeg gisteravond het onderspit tegen NEC Nijmegen. AZ domineerde wel, maar hield het tempo te laag om NEC schade toe te brengen. Na rust nam de druk toe, maar echte kansen bleven uit, tot in de laatste tien minuten. Een schot van Elm werd van de lijn gehaald, en een inzet van Pellé werd op fraaie wijze gestopt door Babos. In de 87e minuut was het toen opeens NEC dat via een schot van Davids geheel onverwacht op voorsprong kwam. Pocognoli, Elm en El Hamdaoui hadden nog kans op de gelijkmaker, maar die bleef uit. Het was voor het eerst in 33 jaar dat NEC bij AZ wist te winnen.

Promovendus VVV-Venlo heeft deze jaargang haar eerste wedstrijd verloren. Ajax kwam op bezoek en vertrok met een 0-4 overwinning op zak. Enigszins geflatteerd is deze uitslag wel. Nadat Ajax al na drie minuten op 0-1 stond door Suárez, was VVV lange tijd gelijkwaardig aan de bezoekers. De Venlonaren wisten echter niet te scoren, waarna FC Suárez binnen drie minuten de wedstrijd op slot wist te gooien. Door doelpunten in de 68e en 70e minuut van diezelfde Suárez stond Ajax met 0-3 voor. Aan het eind van de wedstrijd maakte Suárez er zelfs nog 0-4 van.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Willem II FC Groningen 2-1
Heracles Almelo Sparta Rotterdam 1-1
Vitesse RKC Waalwijk 3-1
Roda JC NAC Breda 2-0
AZ NEC 0-1
ADO Den Haag FC Utrecht 0-1
VVV-Venlo Ajax 0-4
SC Heerenveen FC Twente 0-2
Feyenoord PSV 1-3

Stand:
#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 PSV 7 5 2 0 17 19 - 9
2 FC Twente 7 5 2 0 17 12 - 5
3 Ajax 7 5 1 1 16 22 - 5
4 Feyenoord 7 4 2 1 14 12 - 6
5 FC Utrecht 6 4 1 1 13 9 - 5
6 AZ 7 4 0 3 12 15 - 7
7 ADO Den Haag 7 3 1 3 10 10 - 8
8 NAC Breda 7 3 1 3 10 7 - 13
9 NEC 6 2 2 2 8 8 - 7
10 Vitesse 7 2 2 3 8 11 - 13
11 VVV-Venlo 7 1 5 1 8 11 - 14
12 Heracles Almelo 7 2 2 3 8 5 - 8
13 Sparta Rotterdam 7 2 2 3 8 4 - 8
14 Roda JC 7 2 2 3 8 7 - 12
15 Willem II 7 2 0 5 6 9 - 11
16 FC Groningen 7 1 2 4 5 6 - 11
17 SC Heerenveen 7 1 1 5 4 2 - 11
18 RKC Waalwijk 7 0 0 7 0 3 - 19

Topscorers:

#NaamClubDoelpunten
1Suárez Ajax 10
2Koevermans PSV 6
3El Hamdaoui AZ 5
=Keisuke Honda VVV-Venlo 5
=Tomasson Feyenoord 5
6Bakkal PSV 4
=Calabro VVV-Venlo 4
=Cvitanich Ajax 4
=Dzsudzsák PSV 4
=Junker Roda JC 4

Programma:
DatumThuisUit
za 26/9 FC Twente VVV-Venlo
za 26/9 FC Utrecht AZ
za 26/9 PSV Willem II
za 26/9 RKC Waalwijk Roda JC
zo 27/9 Ajax ADO Den Haag
zo 27/9 FC Groningen Vitesse
zo 27/9 NEC Heracles Almelo
zo 27/9 Sparta Rotterdam SC Heerenveen
zo 27/9 NAC Breda Feyenoord

Uitslag FC Den Bosch - FC Oss

Om 14.30 uur begon in de Jupiler League de wedstrijd tussen FC Den Bosch en FC Oss. Hieronder vind je de uitslag.

FC Den Bosch - FC Oss 3-3
27’ Vorthoren 1-0
35’ Caracciolo 2-0
47’ Vorthoren 3-0
65’ Lip 3-1
69’ Moutawakil 3-2
81’ Güvenc 3-3

Bijzonderheid:Tshibamba mist strafschop voor FC Oss(50)
Toeschouwers: 3611
Scheidsrechter: Brys (Bel)
Stadion: Stadion De Vliert
Gele kaart: Caracciolo, Van Moorsel, Vorthoren (FC Den Bosch), Jacobs, Güvenc, Galatà (FC Oss)

Opstellingen

FC Den Bosch: Zaari, van Buuren, de Boer, Peters (Kerstens/84), Scheimann, van Moorsel (El Makrini/64), Nieuwendaal, Barakat, Vorthoren, Caracciolo (Verbeek/71), Matusiwa

FC Oss: de Vogt, Jacobs, Ebergen, Galatà, van Hintum (Güvenc/46), Schoofs, Lip, Wegh, van de Sande (Moutawakil/46), Tshibamba (Zafarin/52), Fachtali

"Valverde en Contador kunnen best in één ploeg"

Alfonso Galilea, sportief directeur bij Caisse d'Epargne, denkt dat Alejandro Valverde en Alberto Contador best in één team kunnen rijden. Valverde is momenteel kopman bij het Spaanse team en staat momenteel eerste in de Ronde van Spanje.

"Ze zijn vrienden en ze hebben al met elkaar gesproken", vertelde Galilea vandaag. "Alejandro is een goede partner voor Alberto in sommige races en in andere wedstrijden Alberto voor Alejandro. Er zijn in het seizoen veel races, mochten ze bij elkaar in het team komen."

Er is echter nog een obstakel om de overgang van Contador van Astana naar mogelijk is. "Het enige is dat Alberto nog een contract bij Astana heeft", zei de ploegleider van Caisse d'Epargne. En dat vertrek bij de Kazachse ploeg is nog niet in zicht. Astana is zelf nog zoekende naar een nieuwe ploegbaas, waarvoor de namen van Theo de Rooij en Alexandre Vinokourov de ronde doen.

Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 7

Dit weekend werd de zevende speelronde gespeeld in de Eredivisie. Ajax won dankzij Suarez van VVV-Venlo, AZ ging wederom onderuit, en PSV won van Feyenoord.

 

FC Groningen heeft de uitwinst op sc Heerenveen van vorige week geen goed vervolg kunnen geven. Willem II was in eigen huis met 2-1 te sterk. De ploeg van Ron Jans begon nog wel goed aan het duel en kwam via Van de Laak in de zevende minuut op voorsprong. Willem II boog die score echter voor rust via Zijler en een benutte penalty van Grégoire al om in een 2-1 voorsprong. Na rust was het vooral FC Groningen die de gelijkmaker probeerde te forceren, maar Willem II hield stand, waardoor de ploeg uit Tilburg na vijf nederlagen op rij de tweede overwinning van het seizoen binnenhaalde.

AZ heeft voor de derde maal in een week tijd een officiële wedstrijd verloren. Nadat het vorige week ten onder ging tegen ADO Den Haag en afgelopen woensdag verloor van Olympiacos FC in de Champions League, delfde de ploeg gisteravond het onderspit tegen NEC Nijmegen. AZ domineerde wel, maar hield het tempo te laag om NEC schade toe te brengen. Na rust nam de druk toe, maar echte kansen bleven uit, tot in de laatste tien minuten. Een schot van Elm werd van de lijn gehaald, en een inzet van Pellé werd op fraaie wijze gestopt door Babos. In de 87e minuut was het toen opeens NEC dat via een schot van Davids geheel onverwacht op voorsprong kwam. Pocognoli, Elm en El Hamdaoui hadden nog kans op de gelijkmaker, maar die bleef uit. Het was voor het eerst in 33 jaar dat NEC bij AZ wist te winnen.

Promovendus VVV-Venlo heeft deze jaargang haar eerste wedstrijd verloren. Ajax kwam op bezoek en vertrok met een 0-4 overwinning op zak. Enigszins geflatteerd is deze uitslag wel. Nadat Ajax al na drie minuten op 0-1 stond door Suarez, was VVV lange tijd gelijkwaardig aan de bezoekers. De Venlonaren wisten echter niet te scoren, waarna FC Suarez binnen drie minuten de wedstrijd op slot wist te gooien. Door doelpunten in de 68e en 70e minuut stond Ajax met 0-3 voor. Aan het eind van de wedstrijd maakte Suarez er zelfs nog 0-4 van.

Alle uitslagen van deze speelronde:

Thuis Uit Uitslag
Willem II  FC Groningen  2-1
Heracles Almelo  Sparta Rotterdam  1-1
Vitesse  RKC Waalwijk  3-1
Roda JC  NAC Breda  2-0
AZ  NEC  0-1
ADO Den Haag   FC Utrecht   0-1
VVV-Venlo  Ajax  0-4
SC Heerenveen  FC Twente  0-2
Feyenoord  PSV  1-3

 

Stand

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 PSV 7 5 2 0 17 19 - 9
2 FC Twente 7 5 2 0 17 12 - 5
3 Ajax 7 5 1 1 16 22 - 5
4 Feyenoord 7 4 2 1 14 12 - 6
5 FC Utrecht 6 4 1 1 13 9 - 5
6 AZ 7 4 0 3 12 15 - 7
7 ADO Den Haag 7 3 1 3 10 10 - 8
8 NAC Breda 7 3 1 3 10 7 - 13
9 NEC 6 2 2 2 8 8 - 7
10 Vitesse 7 2 2 3 8 11 - 13
11 VVV-Venlo 7 1 5 1 8 11 - 14
12 Heracles Almelo 7 2 2 3 8 5 - 8
13 Sparta Rotterdam 7 2 2 3 8 4 - 8
14 Roda JC 7 2 2 3 8 7 - 12
15 Willem II 7 2 0 5 6 9 - 11
16 FC Groningen 7 1 2 4 5 6 - 11
17 SC Heerenveen 7 1 1 5 4 2 - 11
18 RKC Waalwijk 7 0 0 7 0 3 - 19

 

Topscorers

# Naam Club Doelpunten
1 Suarez   Ajax   10  
2 Koevermans  PSV  6 
3 El Hamdaoui  AZ  5 
= Keisuke Honda  VVV-Venlo  5 
= Tomasson  Feyenoord  5 
6 Bakkal  PSV  4 
= Calabro  VVV-Venlo  4 
= Cvitanich  Ajax  4 
= Dzsudzsák  PSV  4 
= Junker  Roda JC  4

 

Programma speelronde 8

Datum Thuis Uit
za 26/9   FC Twente   VVV-Venlo  
za 26/9  FC Utrecht  AZ 
za 26/9  PSV  Willem II 
za 26/9  RKC Waalwijk  Roda JC 
zo 27/9  Ajax  ADO Den Haag 
zo 27/9  FC Groningen  Vitesse 
zo 27/9  NEC  Heracles Almelo 
zo 27/9  Sparta Rotterdam  SC Heerenveen 
zo 27/9  NAC Breda  Feyenoord

 

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!Voetbalmanager!

Uitslag Feyenoord - PSV

PSV blijft ook na dit weekend koploper in de Eredivisie. De ploeg van trainer Fred Rutten won met 1-3 van Feyenoord. Alle treffers werden in de eerste helft al gemaakt, waardoor de tweede deel slechts een formaliteit leek.

Omstreeks 14:30 uur trapte Feyenoord af voor het duel tegen PSV. Het eerste gevaar van de wedstrijd was afkomstig van Erik Pieters. De voorzet van de verdediger kwam echter niet aan. Na elf minuten kwamen de Eindhovenaren via Danny Koevermans op voorsprong. De eerste poging, die aan de treffer voorafging, was voor Balasz Dzsudzsák. De bal belandde vervolgens in een kluts, waarna Koef de bal achter Rob van Dijk werkte. Aan de andere kant was Feyenoord via onder meer Sekou Cissé gevaarlijk.

Negen minuten later was het opnieuw raak. Koevermans stond goed op te letten en wist de bal voor de tweede keer deze middag achter de keeper van de Rotterdammers te werken. Kelvin Leerdam maakte een verdedigingsfout, waardoor de aanvaller wederom kon scoren. Kort na de tweede treffer van PSV hielp Andwelé Slory zijn ploeg weer in het zadel door de aansluitingstreffer binnen te schieten. Na bijna een half uur spelen probeerde Karim El Ahmadi het eens van afstand, maar de bal vloog over de lat.

Tien minuten voor rust vergrootte PSV de voorsprong opnieuw. Ditmaal was Otman Bakkal trefzeker, nadat hij André Bahia het bos in stuurde. De bal verdween uiteindelijk in de verre hoek. Feyenoord probeerde in de slotfase van de eerste helft nog wel aan te dringen en kwam een aantal keer in de buurt van het doel van Isaksson. De kansen waren echter niet gevaarlijk genoeg, waardoor de Eindhovense formatie met een voorsprong de rust in ging.

In de eerste tien minuten na rust gebeurde er op het veld nauwelijks wat. Het spel golfde op en neer en zo nu en dan werden er wat overtredingen gemaakt. Uiteindelijk was het Slory, die dichtbij het doel van de tegenstander kwam. De speler van Feyenoord had echter een moeilijke hoek en schoot de bal uiteindelijk tegen het zijnet. Aan de andere kant schoot Danko Lazovic na een uur wedstrijd eens op doel, maar dat was voor doelman Van Dijk geen probleem.

Na de dubbele wissel bij Feyenoord ontstond er flink wat ruimte in de verdediging van PSV. Dat zag ook Ola Toivonen, maar zijn schot zeilde over het doel van Van Dijk. In de 69e minuut kreeg Tomasson een enorme kans. De aanvaller van de Rotterdammers kopte de bal echter in de handen van Isaksson. Ook El Ahmadi had zijn vizier niet op scherp staan en miste het doel.

Ook PSV beet, via Toivonen, nog van zich af. De spits van PSV kopte de bal echter over. In de laatste tien minuten moest Isaksson toch nog een aantal keer anticiperen op doelpogingen van de Rotterdamse formatie. In de slotfase van de wedstrijd probeerde Feyenoord het nog wel, maar leek niet bij machte te zijn om het de Eindhovenaren echt moeilijk te maken. PSV vond het allemaal prima en speelde de wedstrijd rustig uit.


Karakteristieken

Feyenoord - PSV 1-3
11’ Koevermans 0-1
20’ Koevermans 0-2 (assist Lazovic)
23’ Slory 1-2 (assist Cissé)
37’ Bakkal 1-3

Toeschouwers: 42.000
Scheidsrechter: Braamhaar
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Gele kaart: Vlaar, de Guzman, Fer (Feyenoord), Salcido, Engelaar (PSV)

Opstellingen

Feyenoord: van Dijk, Leerdam (Wijnaldum/61), Vlaar, Bahia, van Brockhorst, Slory (Makaay/61), El Ahmadi, de Guzman, Fer, Cissé (Biseswar/46), Tomasson

PSV: Isaksson, Manolev, Ooijer, Salcido (Maza/46), Pieters, Lazovic (Reis/72), Bakkal, Toivonen, Engelaar (Simons/83), Dzsudzsák, Koevermans

Uitslagen Eredivisie (20/09/2009)

In de Eredivisie begonnen om 14.30 uur naast Feyenoord - PSV nog twee wedstrijden. De uitslagen vind je hieronder.

sc Heerenveen – FC Twente 0-2
22' Stoch 0-1 (assist N'Kufo)
72' Stoch 0-2 (assist: Ruiz)

Toeschouwers: 25.300
Scheidsrechter: Vink
Stadion: De Grolsch Veste
Gele kaart: Breuer, Losada, Popov (sc Heerenveen), Perez, Brama, N'kufo (FC Twente)

Opstellingen

SC Heerenveen: Lejsal, Breuer, Bak Nielsen, Popov, Grindheim, V.Elm (Papadopoulos/78), Losada (Ingelsten/58), Svec, Beerens, Sibon, Paulo Henrique (Assaidi/67)

FC Twente: Boschker, Stam, Wisgerhof, Douglas, Kuiper, Brama, Perez (Vujicevic/64), Janssen, Ruiz (Akram/86), N'Kufo, Stoch (Carney/90+1)



VVV-Venlo – Ajax 0-4
3' Suárez 0-1 (assist: Cvitanich)
68' Suárez 0-2
70' Suárez 0-3
90' Suárez 0-4 (assist: Rommedahl)

Toeschouwers: 7.000
Scheidsrechter: Bossen
Stadion: De Koel
Gele kaart: v. Kouwen (VVV-Venlo), Anita, Stekelenburg, Suárez (Ajax)

Opstellingen

VVV-Venlo: Gentenaar (Begois/76), Timisela, Auassar, Paauwe, Fleuren, Leemans, Honda, v.Kouwen (v.Dessel/72), Schaken, Calabro, Ahahaoui (Dadda/82)

Ajax: Stekelenburg, v.d.Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Emanuelson, Bakircioglu (Rommedahl/66), De Zeeuw, Anita (Donald/76), Aissati, Cvitanich (Sulejmani/54), Suárez

FNV woedend over sluiting Honig-fabriek

De vakbond FNV Bondgenoten is woedend over de voorgenomen sluiting van de Honig-fabriek in Nijmegen door de Amerikaanse eigenaar Heinz. Dat schreef FNV in een gisteren kort voor middernacht gepubliceerde reactie op de eergisteren aangekondigde sluiting.

FNV noemt het besluit van Heinz, vooral bekend om de gelijknamige ketchup, een donderslag bij heldere hemel. Volgens de vakbond is de werknemers altijd voorgehouden dat Honig zou verhuizen naar een fabriek in de nabije omgeving en dat daar voor alle werknemers plek zou zijn.

Heinz maakte eergisteren echter bekend de fabriek na tachtig jaar te sluiten en verkoopt het terrein aan de gemeente Nijmegen die er huizen wil bouwen. "Het is niet voor het eerst dat werknemers en bonden door Heinz worden belazerd. Heinz kwam enkele jaren terug een vergelijkbare belofte in het Britse Birmingham ook niet na", aldus FNV-bestuurder Jos Hendriks. Hij wil zo snel mogelijk met Heinz om de tafel om een sociaal plan af te spreken.

Uitslag Feyenoord - PSV

PSV blijft ook na dit weekend koploper in de Eredivisie. De ploeg van trainer Fred Rutten won met 1-3 van Feyenoord. Alle treffers werden in de eerste helft al gemaakt, waardoor het tweede deel slechts een formaliteit leek.

Omstreeks 14:30 uur trapte Feyenoord af voor het duel tegen PSV. Het eerste gevaar van de wedstrijd was afkomstig van Erik Pieters. De voorzet van de verdediger kwam echter niet aan. Na elf minuten kwamen de Eindhovenaren via Danny Koevermans op voorsprong. De eerste poging, die aan de treffer voorafging, was voor Balasz Dzsudzsák. De bal belandde vervolgens in een kluts, waarna Koef de bal achter Rob van Dijk werkte. Aan de andere kant was Feyenoord via onder meer Sekou Cissé gevaarlijk.

Negen minuten later was het opnieuw raak. Koevermans stond goed op te letten en wist de bal voor de tweede keer deze middag achter de keeper van de Rotterdammers te werken. Kelvin Leerdam maakte een verdedigingsfout, waardoor de aanvaller wederom kon scoren. Kort na de tweede treffer van PSV hielp Andwelé Slory zijn ploeg weer in het zadel door de aansluitingstreffer binnen te schieten. Na bijna een half uur spelen probeerde Karim El Ahmadi het eens van afstand, maar de bal vloog over de lat.

Tien minuten voor rust vergrootte PSV de voorsprong opnieuw. Ditmaal was Otman Bakkal trefzeker, nadat hij André Bahia het bos in stuurde. De bal verdween uiteindelijk in de verre hoek. Feyenoord probeerde in de slotfase van de eerste helft nog wel aan te dringen en kwam een aantal keer in de buurt van het doel van Isaksson. De kansen waren echter niet gevaarlijk genoeg, waardoor de Eindhovense formatie met een voorsprong de rust in ging.

In de eerste tien minuten na rust gebeurde er op het veld nauwelijks wat. Het spel golfde op en neer en zo nu en dan werden er wat overtredingen gemaakt. Uiteindelijk was het Slory, die dichtbij het doel van de tegenstander kwam. De speler van Feyenoord had echter een moeilijke hoek en schoot de bal uiteindelijk tegen het zijnet. Aan de andere kant schoot Danko Lazovic na een uur wedstrijd eens op doel, maar dat was voor doelman Van Dijk geen probleem.

Na de dubbele wissel bij Feyenoord ontstond er flink wat ruimte in de verdediging van PSV. Dat zag ook Ola Toivonen, maar zijn schot zeilde over het doel van Van Dijk. In de 69e minuut kreeg Tomasson een enorme kans. De aanvaller van de Rotterdammers kopte de bal echter in de handen van Isaksson. Ook El Ahmadi had zijn vizier niet op scherp staan en miste het doel.

Ook PSV beet, via Toivonen, nog van zich af. De spits van PSV kopte de bal echter over. In de laatste tien minuten moest Isaksson toch nog een aantal keer anticiperen op doelpogingen van de Rotterdamse formatie. In de slotfase van de wedstrijd probeerde Feyenoord het nog wel, maar leek niet bij machte te zin om het de Eindhovenaren echt moeilijk te maken. PSV vond het allemaal prima en speelde de wedstrijd rustig uit.


Karakteristieken

Feyenoord - PSV 1-3
11’ Koevermans 0-1
20’ Koevermans 0-2 (assist Lazovic)
23’ Slory 1-2 (assist Cissé)
37’ Bakkal 1-3

Toeschouwers: 42.000
Scheidsrechter: Braamhaar
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Gele kaart: Vlaar, de Guzman, Fer (Feyenoord), Salcido, Engelaar (PSV)

Opstellingen

Feyenoord: van Dijk, Leerdam (Wijnaldum/61), Vlaar, Bahia, van Brockhorst, Slory (Makaay/61), El Ahmadi, de Guzman, Fer, Cissé (Biseswar/46), Tomasson

PSV: Isaksson, Manolev, Ooijer, Salcido (Maza/46), Pieters, Lazovic (Reis/72), Bakkal, Toivonen, Engelaar (Simons/83), Dzsudzsák, Koevermans

Goeie zomer zorgt voor meer omzet aan strand

De strandpaviljoenhouders in Nederland kunnen terugkijken op een 'goed zomerseizoen'. Vooral door een groot aantal dagen met zon, konden de ondernemers gemiddeld 15 procent meer omzet maken dan vorig jaar, weet voorzitter Paul Zonneveld van de Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten Noordzeekust (NVSN).

"Qua weerbeeld was het geweldig deze zomer. Daardoor kwamen heel wat meer mensen naar het strand in vergelijking met vorig jaar. Wat dat betreft, hebben we niks gemerkt van de recessie", vertelt Zonneveld. Wel nam het aantal bedrijfsfeestjes met gemiddeld 10 procent af. "Maar dat lijkt me logisch. Je gaat niet feesten als het slecht gaat met je bedrijf."

minder bedrijfsfeestjes maar wel meer zonnen  (foto: ANP)

[DC] De Bakker eervol ten onder

Het is het Nederlands Davis Cup team niet gelukt opnieuw met een stunt te komen in het enkelspel. Thiemo de Bakker speelde bij vlagen extreem sterk maar was uiteindelijk niet opgewassen tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (6-7, 2-6, 6-4, 6-7). Hierdoor kwam Nederland op een onoverbrugbare achterstand van 3-1.

De Bakker begon sterk maar verloor de eerste set via de tiebreak. Het verliezen van de eerste set leidde tot frustraties bij de Nederlander en hij verloor hierdoor ruim de tweede set met 6-2. De Bakker kon zich in de derde set herpakken en zelfs een break forceren waardoor er een vierde set nodig was. In de vierde set liet De Bakker soms erg sterk tennis zien maar ook hierin moest een tiebreak de beslissing brengen. De tiebreak werd opnieuw gewonnen door de Tsonga die hierdoor het beslissende punt voor de Fransen wist binnen te halen.

Airborne Museum officieel heropend

Het Airborne Museum in Oosterbeek is vandaag officieel heropend na een ingrijpende verbouwing en renovatie. De Gelderse commissaris van de Koningin Clemens Cornielje verrichtte de openingshandeling.

Het museum is gevestigd in rijksmonument villa Hartenstein. Het gebouw was in september 1944 het hoofdkwartier van de Britse troepen tijden de Slag om Arnhem. Het pand is het afgelopen jaar zoveel mogelijk in originele staat teruggebracht. Ook is de entree volledig vernieuwd.

Achter de villa is een ondergrondse ruimte gebouwd met daarin de Airborne Experience. De bezoeker waant zich daar op het strijdtoneel tijdens Market Garden en de Slag om Arnhem.

Rebellenleider wil meer zelfmoordaanslagen

De leider van de radicale rebellenbeweging Hizbul Islam heeft vandaag opgeroepen meer zelfmoordaanslagen te plegen op de vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) in Somalië.

Sjeik Hassan Dahir Aweys zei dat alle wapens gerechtvaardigd zijn in de strijd tegen de westerse mogendheden. Hij deed zijn oproep tijdens een openbaar gebed in een stad even ten westen van Mogadishu in het kader van festiviteiten rond het einde van de vastenmaand ramadan.

Een andere militante rebellengroep, de al-Shebaab, pleegde donderdag een dubbele zelfmoordaanslag op de AU-troepenmacht. Daarbij kwamen zeventien militairen van de AU om het leven.

De AU riep na de aanslagen de internationale gemeenschap op wapens te leveren aan de interim-regering die gesteund wordt door het Westen. Maar de macht van de opstandelingen in de chaotische hoofdstad lijkt intussen te groeien. Gisteren verbood al-Shebaab scholen in de stad om nog langer tekstboeken van VN-organisaties en andere donoren te gebruiken omdat die boeken onislamitisch zouden zijn.

Zeldzame vogels gestolen uit vogelpark

Onbekenden hebben vrijdagnacht twintig zangvogels gestolen uit het vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn, waaronder een stel zeldzame Montserrat troepialen. Volgens een woordvoerder van het park leven er nog ongeveer vijfhonderd van deze vogels in de natuur en vijftig wereldwijd in dierentuinen.

Deze met uitsterven bedreigde vogels mogen alleen in dierentuinen worden gehouden. Avifauna roept mensen op contact op te nemen met de politie of het dierenpark als de vogels te koop worden aangeboden.

Alonso moet zich ook melden bij WMSC

Ook Fernando Alonso is opgeroepen voor de World Motor Sport Council (WMSC) die morgen een hoorzitting houdt om de crash van Nelson Piquet jr. te onderzoeken die in Singapore 2008 plaatsvond. Dankzij een erg vroege pitstop wist Alonso te profiteren en de race uiteindelijk te winnen. De Spanjaard ontkent dat hij van opzet iets weet.

Afgelopen vrijdag werd Alonso op de hoogte gesteld van de dagvaarding en het kwam als volslagen verrassing. Piquet senior uitte tegenover de media zijn vermoedens dat Alonso wel afwist van het bedrog in wat vooral aangeduid wordt als crash- of Piquet-gate.

De aanwezigheid van de andere Renault-rijder is eveneens gewenst vanwege de relatie die Alonso heeft met Flavio Briatore. De Italiaan, die samen met Pat Symonds zelf opstapte bij Renault, is de manager van diverse coureurs. Wat de FIA wil onderzoeken, is of er geen sprake is van verstrengelde belangen indien een Formule 1-teambaas de belangen behartigt van andere coureurs. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat ook aan Alonso gevraagd wordt naar andere incidenten die de afgelopen seizoenen onder toezicht van Briatore plaats hebben gehad.

Het is de vraag of Briatore aanwezig is, omdat hij dat niet verplicht is aangezien hij vrijwillig opstapte. Wie niet opgeroepen is om zijn verhaal te doen is Pat Symonds. Symonds, voormalig technisch directeur bij Renault, is op dit moment in Spanje op vakantie.

De verwachting is dat het Briatore verboden zal worden om nog in de toekomst in de pits en paddock te komen. Dat zal zijn werk als manager van onder andere Mark Webber en Heikki Kovalainen bemoeilijken. Briatore is ook één van de oprichters van de GP2.

Lopers Dam tot Damloop stromen over finish

De deelnemers van de jubileumeditie van de Dam tot Damloop stromen vanmiddag over de finish in de Peperstraat in Zaandam. Van de 35.000 lopers doen er 41 ook voor de 25e keer mee aan het grootste hardloopevenement van het land. Zij worden later op de dag gehuldigd, liet een woordvoerster van organisator Le Champion weten.

Door het warme weer heeft de organisatie extra waterpunten ingezet, waar de deelnemers kunnen drinken. Volgens de zegsvrouw verloopt het evenement in een goede sfeer. Langs de route van 10 Engelse mijl, die leidt van Amsterdam naar Zaandam, moedigen veel toeschouwers de hardlopers aan. Veel omwonenden hebben de straat of de tuin versierd met slingers en spandoeken. De deelnemers hebben nog tot 17.00 uur de tijd om de finish te halen.

Gisteravond had vanwege het feit dat het hardloopevenement dit jaar 25 jaar bestaat al de Dam tot Damloop by night plaats. Hieraan deden 25.000 mensen mee. De avondloop was volgens de organisatie een groot feest.

 


Lopers Dam tot Damloop stromen over finish  (foto: DAG)

Leger Jemen claimt dood 140 rebellen

Het leger van Jemen claimt tijdens hevige gevechten vandaag in de noordelijke stad Saad meer dan honderd sjiitische opstandelingen te hebben gedood.

"Het leger doodde meer dan 140 rebellen tijdens een mislukte aanval op Saad", zei een militaire functionaris. Hij omschreef de strijd als "de hevigste" sinds het militaire offensief op 11 augustus begon.

Volgens de militair begon de aanval om 03.00 uur lokale tijd. Ze probeerden het presidentieel paleis in de stad te bereiken, maar het offensief werd afgeslagen, zei hij. Tot dusver zijn meer dan 140 lichamen gevonden, voegde hij eraan toe.

De regering kondigde eergisteren een eenzijdig bestand af, maar de gevechten werden gisteren al hervat.

Olifantenpoep in de verkoop in Amersfoort

DierenPark Amersfoort heeft in het weekeinde ongeveer honderd emmers vol olifantenpoep verkocht aan bezoekers. Dat meldde een woordvoerster van de dierentuin vandaag. Het weekeinde stond er in het teken van duurzaamheid.

De olifantenpoep is goed te gebruiken als mest. "Eén bezoeker heeft blijkbaar een grote tuin'. Hij kocht twintig emmers", aldus de woordvoerster. De opbrengt van de handel in olifantendrollen komt ten goede aan het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund. De mest kostte vijf euro per emmer.

[F2] Uitslag Race 2 Imola

Andy Soucek heeft op Imola de voorlaatste Race 2 in de Formule 2 gewonnen. De Spanjaard deed dat voor polesitter Robert Wickens en diens concurrenten voor de tweede plaats in het kampioenschap haalden geen punten. Milos Pavlovic haalde de derde stek.

Soucek bekroonde daarmee zijn kampioenschap dat hij al veiligstelde na Race 1 gisteren. De Spanjaard wist zich als derde te kwalificeren vanmorgen en hij kwam uitermate goed weg bij de start. Soucek dook precies tussen de twee Red Bull-coureurs Wickens en Mirko Bortolotti en pakte zo de leiding. Bortolotti op zijn beurt ging polesitter Wickens voorbij voor de tweede plek.

Meteen in het begin moest de safety car al op de baan komen omdat Mikhail Aleshin spinde en daarbij werd hij geraakt door Jens Höing, die daarbij zijn benen pijn deed. Verder leek de Duitser in orde. Achter de safety car bleef Pietro Gandolfi vol op het gas rijden, waarbij hij in contact kwam met Natacha Gachnang en beiden moesten de race voortijdig verlaten. De Zwitserse Gachnang was woest op de Italiaan en een marshall moest haar tegenhouden toen ze bij Gandolfi verhaal wilde halen. Mogelijk had ze haar kwelgeest iets aangedaan.

De herstart betekende voor zowel Kazim Vasiliauskas als Mirko Bortolotti dat ze de race moesten staken met een kapotte motor. Het zorgde voor veel olie op de baan, waardoor diverse coureurs naast de baan belandden. Alex Brundle en Julien Jousse konden niet meer verder. In de tweede helft van de race was het aantal incidenten beperkt, alleen Philipp Eng en Sebastian Hohenthal kenden een momentje.

Spanjaard Soucek kwam als eerste over de streep, voor Canadees Wickens. De laatste heeft nu negen punten voorsprong op de nummer drie in het kampioenschap, Aleshin. Die tweede en derde plaats in het kampioenschap is belangrijk in de Formule 2, aangezien die ook recht geven op een superlicentie voor de Formule 1. In de race werd Milos Pavlovic derde, voor Tobias Hegewald, Carlos Iaconelli en Jolyon Palmer. Zevende over de meet was Jason Moore en Germán Sánchez pakte opnieuw een punt wat zijn totaal op twee bracht.

In de stand kan Soucek niet meer ingehaald worden, met zijn 95 punten staat hij rim voor de nummer twee, Wickens. Die staat dus negen punten voor op Aleshin met 49 punten. Bortolotti staat vierde met 47 punten.

Dit was het voorlaatste raceweekend in de Formule 2 en het laatste is in Barcelona op 31 oktober en 1 november.

Uitslag Race 2 Imola

Pos. CoureurTijd
1 A. Soucek 15 ronden
2 R. Wickens + 2.407
3 M. Pavlovic + 7.912
4 T. Hegewald + 16.389
5 C. Iaconelli + 20.163
6 J. Palmer + 23.510
7 J. Moore + 25.495
8 G. Sanchez + 27.214
9 N. de Marco + 27.288
10 P. Eng + 28.071
11 O. Hancock + 30.220
12 S. Hohenthal + 33.234
13 T. Gladdis + 33.872
14 J. Clarke + 42.134
15 H. Karjalainen + 43.202
DNFM. Bortolotti + 10 ronde(n)
DNFK. Vasiliauskas + 10 ronde(n)
DNFA. Brundle + 10 ronde(n)
DNFJ. Jousse + 10 ronde(n)
DNFE. Piscopo + 13 ronde(n)
DNFN. Gachnang + 14 ronde(n)
DNFP. Gandolfi + 14 ronde(n)
DNFA. Ebrahim + 15 ronde(n)
DNFM. Aleshin + 15 ronde(n)
DNFJ. Höing + 15 ronde(n)


Stand na veertien van zestien races

Pos. Naam Punten
1A. Soucek 95
2R. Wickens 58
3M. Aleshin 49
4M. Bortolotti 47
5J. Jousse 43
6T. Hegewald 42
7K. Vasiliauskas 39
8P. Eng 35
9M. Pavlovic 29
10C. Iaconelli 21
11E. Piscopo 19
12N. de Marco 17
13N. Gachnang 16
14H. Surtees 8
15S. Hohenthal 7
16H. Karjalainen 7
17A. Ebrahim 7
18J. Clarke 6
19A. Brundle 5
20T. Gladdis 4
21J. Palmer 3
22J. Moore 3
23G. Sanchez 2
24O. Hancock 0
25J. Höing 0
26P. Gandolfi 0

Medvedev: Israël zal Iran niet aanvallen

Israël zal geen aanval uitvoeren op Iran. Dat zei de Russische president Dmitri Medvedev vandaag in een vraaggesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNN. Volgens Medvedev heeft de Israëlische president Shimon Peres dat in augustus tegen hem gezegd tijdens een ontmoeting in Sotsji.

"Toen hij me bezocht in Sotsji zei de Israëlische president Peres iets dat belangrijk is voor ons allemaal: 'Israël is niet van plan om een aanval uit te voeren op Iran, we zijn een vreedzaam land en zullen dit niet doen"', zei Medvedev in een vraaggesprek met Fareed Zakaria.

Israël en de Verenigde Staten verdenken de regering in Teheran ervan in het geheim te werken aan een kernwapen. Iran ontkent dat in alle toonaarden.

Dmitri Medvedev  (foto: ANP)

[Upd] [F3 Euro] Uitslag Race 2 Spanje

Renger van der Zande heeft in Barcelona Race 2 in de F3 Euroseries gewonnen. De Nederlander, die van pole mocht starten vanwege zijn achtste plaats in Race 1, wist Alex Sims en Basil Shabaan voor te blijven.

Van der Zande hoefde niet meer in zijn spiegels te kijken, alleen bij de start was het Shabaan die beter weg was. Maar de Libanees wist niet te profiteren en viel terug naar zijn eerdere tweede plek omdat zijn wielen blokkeerden. Van der Zande domineerde daarna de gehele race en de voorsprong van de Nijmegenaar liep uit tot vijf seconden. Van der Zande liet de teugels wat vieren in de slotfase.

Een opmerkelijk optreden van de Nederlander, die vorige week uit het Britse Formule 3 stapte om voor Motopark Academy te gaan racen. Dit hele weekend moest de wagen behoorlijk verbeterd worden, maar op de zondag lukte het Van der Zande dan toch. "Nou dat was hem dan! Ik kreeg weer de goede flow te pakken en dan lukt het om ronde na ronde als een klok op de limiet te rijden. Vorige week nog de snelste in het Brits kampioenschap, vandaag hier dominant. Nu moeten de Formule 1-teams maar eens een gebaar maken, haha!"

De Fransman Jules Bianchi, die vijfde werd net na concurrent Christian Vietoris, gaat momenteel onbedreigd aan de leiding in het kampioenschap. De ART-coureur heeft nu 75 punten, voor Vietoris met 58 en Valtteri Bottas met 45 punten.

Update
De eerdere stand die hieronder stond, klopte niet. Dit raceweekend was nog niet meegeteld. Onze excuses. De nieuwe standentabel vind je hieronder.


Uitslag Race 2 Spanje

Pos. CoureurTeam Tijd
1R. Van der Zande Motopark Academy 40:43.958
2A. Sims Mücke Motorsport + 4.276
3B. Shaaban Prema Powerteam + 8.636
4C. Vietoris Mücke Motorsport + 12.047
5J. Bianchi ART Grand Prix + 12.983
6V. Bottas ART Grand Prix + 13.718
7H. Waldschmidt SG Formula + 15.530
8T. Geronimi Signature-Plus + 20.529
9E. Gutierrez ART Grand Prix + 21.394
10A. Caldarelli SG Formula + 22.143
11T. Sandtler Prema Powerteam + 30.882
12C. Zanella Motopark Academy + 32.819
13M. Mäki Signature-Plus + 36.628
14J. Vernay Signature-Plus + 37.889
15S. Coletti Prema Powerteam + 39.596
16C. Ramos Manor Motorsport + 42.423
17M. Wittmann Mücke Motorsport + 42.637
18C. van Dam SG Formula + 45.037
19J. Rosenzweig Carlin Motorsport + 54.145
20P. Enrique Manor Motorsport + 1 ronde(n)
DNFR. Merhi Manor Motorsport + 12 ronde(n)
DNFS. Bird Mücke Motorsport + 21 ronde(n)
DNFA. Tambay ART Grand Prix + 36 ronde(n)
DNFJ. Jokinen Kolles & Heinz Union + 36 ronde(n)


Stand na zestien van twintig races

Pos. CoureurTeam Punten
1J. Bianchi ART 87
2C. Vietoris Mücke 64
3V. Bottas ART 51
4A. Sims Mücke 47
5S. Bird Mücke 35
6J. Vernay Signature 35
7M. Mäki Signature 33
8R. Merhi Manor 28
9E. Gutierrez ART 20
10S. Coletti Prema 19
11B. Hartley Carlin 15
12H. Waldschmidt SG Formula 12
13R. van der ZandeMotopark 7
14J. Rosenzweig Carlin 6
15A. Caldarelli SG Formula 6
16B. Shaaban Prema 6
17A. Mustonen Motopark 4
18C. Zanella Motopark 4
19T. Geronimi Signature 2
20A. Tambay ART 0
21C. Ramos Manor 0
22M. Chinosi Prema 0
23M. Wittmann Mücke 0
24T. Sandtler Prema 0
25J. Jokinen Kolles & Heinz 0
26R. Wickens Kolles & Heinz 0
27J. Cecotto Jr. HBR 0
28N. Tandy Kolles & Heinz 0
29K. Mirocha HBR 0
30P. Enrique Manor 0
31T. Dillmann HBR 0
32C. van Dam SG Formula 0
33A. Marsoin SG Formula 0

Uitslag ADO Den Haag - FC Utrecht

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Utrecht. Hieronder vind je de uitslag.

ADO Den Haag - FC Utrecht 0-1
70’ Mertens 0-1

Toeschouwers: 9.000
Scheidsrechter: Van Hulten
Stadion: ADO Den Haag Stadion
Gele kaart: Derijck (ADO Den Haag), Nijholt, Lensky (FC Utrecht)

Opstellingen

ADO Den Haag: Ditewig, Ammi, Horváth, Derijck, v.Hese (v.d.Bergh/78), Buijs, Immers, Bosschaart (Cornelisse/84), Verhoek (Ignacio/84), Milic, Soltani

FC Utrecht: Vorm, Keller (v.d.Maarel/67), Dickoh, Wuytens, Lensky (Nesu/64), Silberbauer, v.Dijk, Nijholt, Mertens, Mulenga, v.Wolfswinkel (Loval/90+3)

Uitslag FC Zwolle - Go Ahead Eagles

Om 12.30 uur begon in de Jupiler League de wedstrijd tussen FC Zwolle en Go Ahead Eagles. Hieronder vind je de uitslag.

FC Zwolle - Go Ahead Eagles
74’ Schreurs 1-0

Toeschouwers: 2710
Scheidsrechter: Liesveld
Stadion: FC Zwolle Stadion
Gele kaart: Reijnen, Slot (FC Zwolle), Kieftenbeld, Bus (Go Ahead Eagles)

Opstellingen

FC Zwolle: Boer, van der Wal, Botteghin, Kras, Bakkati (Schreurs/70), Vossebelt (Van Polen/62), Keizer, Reijnen, Rojer (Bakker/86), Slot, Lopes

Go Ahead Eagles: Pasveer, Droste, Bus, Parnela, Vosselman, van Leeuwen (Post/77), Arkivuo (Suk/67), Kieftenbeld, Gerritsen (Reimerink/81), van der Biezen, Colak

Monteur repareert auto met tennisballen

De Engelse politie heeft een 34-jarige automonteur beboet. De creatieveling had namelijk de wielophanging van zijn auto gerepareerd met tennisballen.

Toen de agenten de man in het vizier kregen, zagen ze dat zijn auto nogal vreemd bewoog. Tot hun afschuw ontdekten ze dat de monteur zes tennisballen tussen de veren had gestopt.

De man uit het zuiden van Londen, werd in zijn Vectra betrapt bij Dover. Hij is veroordeeld tot een boete van 350 pond wegens het rijden in een gevaarlijk voertuig. "De auto was een wrak, en hoewel dit een nieuwe manier is om de wielophanging te repareren, was het ongelooflijk gevaarlijk, zowel voor de bestuurder als alle andere weggebruikers", luidde het oordeel.

Bloemen en applaus bij Airborne herdenking

Meer dan 120 oorlogsveteranen en duizenden belangstellenden hebben vanochtend in Oosterbeek de gesneuvelde militairen van operatie Market Garden en de Slag om Arnhem herdacht.

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop en zijn Britse collega Bob Ainsworth woonden de vijfenzestigste herdenking op de Airborne Begraafplaats bij.

Op de begraafplaats in de bossen bij Oosterbeek liggen meer dan 1750 voornamelijk Britse en Poolse soldaten begraven. Het merendeel kwam in september 1944 om tijdens operatie Market Garden en de Slag om Arnhem. De afgelopen dagen kwamen meer dan 120 bejaarde oorlogsveteranen naar Arnhem en omgeving om hun gesneuvelde kameraden te herdenken.

Er klonk applaus toen de veteranen kransen legden bij het Kruis der Opoffering. Ook ambassadeurs van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Polen legden kransen, net als de Gelderse commissaris van de koningin Clemens Cornielje en burgemeesters van omliggende gemeenten.

Gebrselassie mist wereldrecord in Berlijn

Het is Haile Gebrselassie niet gelukt om voor het derde jaar op rij in Berlijn een wereldrecord op de marathon te lopen. De 36-jarige Ethiopiër won de marathon in Duitsland in 2 uur, 6 minuten en 8 seconden. Het was voor de vierde keer op rij dat Gebrselassie won in Berlijn.

Gebrselassie liep in 2007 al een wereldrecord van 2 uur, 4 minuten en 26 seconden in de Duitse hoofdstad, en vorig jaar liep hij opnieuw sneller: 2.03.59. Vandaag liep Gebrselassie tot 35 kilometer goed op schema om opnieuw een wereldrecord te lopen, maar daarna moest hij het schema loslaten.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Nog maar een Vlaamse in race voor K3

Vier kandidaten zijn nog in de race om de in juni vetrokken zangeres Kathleen Aerts op te volgen in de Vlaamse meidengroep K3. In de tv-talentenjacht K2 zoekt K3 die SBS6 gisteravond uitzond, was te zien dat de Vlaamse Kathleen Goossens (33) uit Heist Op Den Berg en Anneke Winkelmolen (26) uit Hasselt afvielen. Als enige Vlaamse is Noa Tamara Opdebeeck (24) uit Antwerpen overgebleven.

De Nederlandse kandidaten die nog kans maken op de felbegeerde plek in K3 zijn de 25-jarige musicalactrice Madelon van der Poel (Anatevka, Fame en Grease) uit Tilburg en de jongste deelneemster Josje Huisman (23) uit Amsterdam. Ook de 25-jarige Anne Deliën (Pinokkio) uit Amsterdam behoort nog tot het selecte gezelschap. De jury wilde Deliën wegsturen, maar dat vonden de K3-zangeressen Karen Damen en Kristel Verbeke onterecht. Ze gunnen de Nederlandse musicalactrice nog een week de kans zichzelf te bewijzen.

Vorige week verlieten Jacqueline Goedmakers (27) uit Den Bosch en Flore Verbiesen-Wittenberg (30) uit Rosmalen reeds de goed bekeken afvalrace. In de volgende voorlaatste aflevering van de talentenjacht valt nog een kandidaat af, zodat er nog drie kandidaten overblijven voor de finale van K2 zoekt K3 die op zaterdag 3 oktober rechtstreeks wordt uitgezonden op SBS6 en de Vlaamse zender VTM.

Niemand wil LEGO-huis James May hebben

James May geeft een van zijn huizen weg. De co-presentator van Top Gear raakt het aan de straatstenen niet kwijt. Wie het huis wil hebben, moet het wel zelf even afbreken en elders weer opzetten.

Op zich hoeft het niet zo moeilijk te zijn, het huis is namelijk volledig opgebouwd uit LEGO-steentjes. Ruim drie miljoen (3,3) steentjes waren ervoor nodig om het twee verdiepingen tellende huis met een lengte van zo'n zeven meter te bouwen. Oncomfortabel is het huis ook niet echt, met een werkend toilet, warme douche en een lekker bed. Het heeft zelfs een huiskat op ware grootte.

Toch wil niemand het huis hebben. De tijd begint nu te dringen. Het huis staat namelijk op een wijndruivenakker in Dorking, Surrey, en de boer wil nu wel een keer gaan oogsten. Als het huis voor dinsdag acht uur 's ochtends niet van het terrein af is, wordt het LEGO-huis met kettingzagen aan stukken gezaagd.

Volgens May heeft de Britse Legoland-vestiging belangstelling getoond om het op hun park in Windsor te zetten, maar het bleek voor hen te duur om het huis te verplaatsen. Daarbij is de speelgoedfabrikant niet blij dat May het huis heeft gebouwd zonder hulp van LEGO. De presentator heeft het huis namelijk gebouwd met behulp van duizend vrijwilligers.

Welke FOK!ker heeft er nog ruimte voor een echt LEGO-huis? Help May dan uit de brand! Een uitgebreide fotoreportage van het optrekje is hier te zien.

Tomasson: "Ik herken Beenhakker in Been"

Als we Jon Dahl Tomasson moeten geloven, is de wederopstanding van Feyenoord bijna in zijn geheel te danken aan trainer Mario Been. Tegenover De Telegraaf vertelde de spits dat hij karaktertrekken van technisch adviseur Leo Beenhakker terugziet in Been.

"Ik heb bij Feyenoord eerder ook onder Beenhakker getraind," vertelde Tomasson. "Qua stijl zijn er duidelijk overeenkomsten. Een van de belangrijkste dingen is, dat hij in staat is om spelers verschillend te benaderen. Niet iedereen is hetzelfde en daar moet je als trainer rekening mee houden. Tactisch wordt er ook goed getraind. Iedereen weet wat hij moet doen in het veld en dat is de enige manier om automatismen te creëren."

Peiling: PVV en PvdA verliezen

De PVV en de PvdA verliezen beide twee zetels in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond, die hij vandaag publiceerde. D66 en de VVD winnen er beide twee. D66 komt daarmee uit op 23 zetels, het hoogste aantal sinds 1995. De VVD komt uit op achttien zetels.

GroenLinks wint een zetel en stijgt naar dertien, het CDA verloor er een en komt uit op 29 zetels. Door het verlies van de PVV komt de partij van Geert Wilders uit op 28 zetels, het laagste aantal in een half jaar. De PvdA staat nu op vijftien zetels.

De Algemene Beschouwingen hebben invloed gehad op de peiling, aldus De Hond. Voor de SP (13), ChristenUnie (6), SGP (2), de Partij voor de Dieren (1) en Trots op Nederland (1) veranderde er niets ten opzichte van vorige week.

[GP2] Uitslag Race 1 Portimão

Op het circuit van Portimão is het Nico Hülkenberg die gisteren Race 1 in de GP2 gewonnen heeft. De Duitser was sneller dan Luca Filippi en Lucas di Grassi. Giedo van der Garde kwam door een technisch probleem niet aan de finish.

Vitaly Petrov had pole gepakt maar kwam niet verder dan een vierde plaats. De Rus had een goede start en behield de leiding voor de ook goed wegkomende Hülkenberg. De Duitser profiteerde van de matige start van Dani Clos, die zich als tweede had gekwalificeerd. Achteraan gebeurde iets dat maakte de safety car lang op de baan bleef, Javier Villa en Edoardo Mortara raakten elkaar. Villa kon verder maar Mortara zag zijn voorvleugel aan gort gereden en de Italiaan moest opgeven.

Bij de herstart in de vijfde ronde was het Hülkenberg die de leiding overnam. Bij de inhaalpoging reed hij echter direct over het gras en Hülkenberg zag Petrov weer voorbij gaan. Het was bij de pitstops dat de Duitser de Rus achter zich liet, omdat Petrov een slechte pitstop kende. Filippi profiteerde maximaal van zijn vroege stop en stoomde op van een tiende naar een tweede plek. Sergio Pérez en Alvaro Parente waren ook met elkaar in gevecht, waarbij opnieuw de safety car uit moest rukken omdat de twee elkaar raakten. Van der Garde had kunnen profiteren van de safetycarperiode maar de Nederlander moest helaas uitstappen door technische problemen.

Hülkenberg bleef na de safety car aan de leiding en kwam voor Filippi, Di Grassi en Petrov over de finish. Roldán Rodríguez werd vijfde, voor Michael Herck die voor zijn team DPR de eerste punten binnen leek te halen, maar de Roemeen werd gediskwalificeerd. Zijn auto kwam niet door de technische keruing heen en bovendien kreeg Herck ook nog een tijdstraf van 25 seconden omdat hij de eerste chicane afgesneden had. De Roemeen moest in Race 2 als laatste starten. De zevende plaats was voor Kamui Kobayashi en Davide Valsecchi pakte het laatste punt. Maar omdat Herck gediskwalificeerd was, kreeg Andreas Zuber het laatste punt toebedeeld.


Uitslag Race 1 Portimão

Pos. CoureurTeam Tijd
1N. Hulkenberg ART Grand Prix geen tijd
2L. Filippi Super Nova International + 9.730
3L. Di Grassi Racing Engineering + 9.936
4V. Petrov Campos + 10.360
5R. Rodriguez Piquet GP + 15.095
6K. Kobayashi DAMS + 24.097
7D. Valsecchi Campos + 29.337
8A. Zuber FMS International + 32.301
9D. Clos Racing Engineering + 34.473
10L. Razia FMS International + 35.096
11P. Maldonado ART Grand Prix + 37.551
12D. Nunes iSport International + 38.478
13J. Villa Super Nova International + 40.020
14D. Rigon Trident Racing + 58.012
15R. Teixeira Trident Racing + 1:03.143
DNFA. Parente Ocean Racing Technology + 15 ronde(n)
DNFS. Perez Arden International + 15 ronde(n)
DNFG. van der Garde iSport International + 15 ronde(n)
DNFA. Valerio Piquet GP + 33 ronde(n)
DNFJ. d`Ambrosio DAMS + 33 ronde(n)
DNFK. Chandhok Ocean Racing Technology + 36 ronde(n)
DNFE. Mortara Arden International + 37 ronde(n)
DNFJ. Cecotto Jr. DPR + 37 ronde(n)
DQM. Herck DPR + 37 ronde(n)

Gebrselassie mist wereldrecord in Berlijn

Het is Haile Gebrselassie niet gelukt om voor het derde jaar op rij in Berlijn een wereldrecord op de marathon te lopen. De 36-jarige Ethiopiër won de marathon in Duitsland in 2 uur, 6 minuten en 8 seconden. Het was voor de vierde keer op rij dat Gebrselassie won in Berlijn.

Gebrselassie liep in 2007 al een wereldrecord van 2 uur, 4 minuten en 26 seconden in de Duitse hoofdstad, en vorig jaar liep hij opnieuw sneller: 2.03.59. Vandaag liep Gebrselassie tot 35 kilometer goed op schema om opnieuw een wereldrecord te lopen, maar daarna moest hij het schema loslaten.

Hercule Poirot naar de DS

Uitgever Denda Publishers brengt in samenwerking met JoWood en The Adventure Company in november de Nederlandstalige versie van Agatha Christie: The ABC Murders op de markt. Het spel is gebaseerd op de wereldberoemde thriller en laat de speler in de huid van Hercule Poirot kruipen.



Een onbekende maakt veel slachtoffers en laat steeds een "ABC-spoor" achter. Dit levert uiteraard voor de speler allerlei hersenkrakers en puzzels op. De game heeft een PEGI classificatie van 3+ meegekregen en zal voor € 29,99 in de winkels liggen.

Van Seumeren: "Utrecht op 30 procent"

Frans van Seumeren, grootaandeelhouder van FC Utrecht, beweert dat de club dertig procent heeft bereikt van wat het uiteindelijke doel is.

Van Seumeren vindt dat de technische organisatie goed in elkaar steekt. De grootaandeelhouder ziet graag dat de rest van organisatie verder geprofessionaliseerd wordt. Van Seumeren denkt voor het seizoen 2012/2013 financieel 'break-even' te draaien, zo meldt De Telegraaf.

"Willen we structureel bij de eerste acht eindigen dan moet de begroting met acht miljoen omhoog naar 25 miljoen euro," zo liet de ambitieuze Van Seumeren eerder deze week aan de sponsors weten.

Op de achtergrond wordt bij FC Utrecht gewerkt aan een nieuw stadion. Volgens de clubleiding is een nieuw stadion op termijn noodzakelijk om naar de top van Nederland te kunnen blijven streven.

Wielaert wederom niet in selectie Ajax

Onder Martin Jol lijkt Rob Wielaert uit de gratie geraakt. In het begin van de voorbereiding was de voormalige speler van FC Twente reservecaptain, maar voorlopig komt hij niet meer in de plannen voor.

Tegen VVV-Venlo, dat dit seizoen nog geen wedstrijd heeft verloren, is Wielaert voor de derde keer op rij gepasseerd door Jol. De 30-jarige verdediger maakt dus geen deel uit van de wedstrijdselectie. Het duo Toby Alderweireld-Jan Vertonghen verdient de voorkeur voor de basisopstelling.

Op de bank is een plaats voor een andere centrale verdediger ingeruimd, Oleguer. "Ik heb vier centrale verdedigers en neem er meestal drie mee," aldus de verklaring van Jol voor het niet selecteren van Wielaert. "Door blessures of vormverlies kan ik andere keuzes maken," zo vervolgt de oefenmeester tegenover De Telegraaf. Buiten Wielaert is ook Thimothee Atouba niet van de partij tegen de Limburgers.

Kovalainen denkt aan punten

In Singapore wil Heikki Kovalainen wederom goed presteren, na een zesde plaats in de Grand Prix van Italië. Hij denkt met de nieuwe updates en KERS een erg goede auto op het stratencircuit te hebben.

"Het lijkt erop dat we nu echt door hebben hoe de auto van dit jaar werkt. Sinds de Nürburgring ben ik elke race in de punten geëindigd, en ook voor Singapore hebben we wat nieuwe onderdelen gepland. Het evenement is natuurlijk uniek omdat we in het donker rijden, maar het kunstmatige licht is zo geweldig, dat je dat niet eens doorhebt," sprak de Fin.

"Ik denk dat onze auto het goed zal doen in Singapore. Er zijn veel langzame bochten en we kunnen goed gebruik maken van KERS. De stad is ook een mooie achtergrond voor een circuit dat nu al een van de beste op de Formule 1-kalender is."

Nieuwe games overspoelen Dutch Charts

Deze week komen er maar liefst 8 nieuwe games binnen in de Nederlandse game-hitlijsten. Alleen Wii Sports Resort en Game Training weten een plaats te behouden. De race-spellen Dirt 2 en Need for Speed: Shift komen beiden nieuw binnen voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. De review van Dirt 2 vind je hier. Daarnaast komt ook Guitar Hero 5 binnen op drie platformen, van dit spel vind je hier de review. Op 10 komt ook nog het spel Jewel Master: Cradle of Egypt binnen.

1 WII SPORTS RESORT (Wii)
2 COLIN MCRAE DIRT 2 (PS3)
3 NEED FOR SPEED/SHIFT (PS3)
4 GUITAR HERO 5 (XBOX 360)
5 COLIN MCRAE DIRT 2 (XBOX 360)
6 GUITAR HERO 5 (PS3)
7 BRAIN TRAINING (DS)
8 GUITAR HERO 5 (Wii)
9 NEED FOR SPEED/SHIFT (XBOX 360)
10 JEWEL MASTER/CRADLE OF EGYPT (DS)

Basisplaats voor Huntelaar vanmiddag

Er is een grote kans dat Klaas-Jan Huntelaar vanmiddag in de basis staat bij AC Milan in de thuiswedstrijd tegen Bologna. De trainer, Leonardo, wil de jonge spits een kans geven maar ook om Filippo Inzaghi rust te gunnen.

Afgelopen woensdag stond de Italiaanse spits in de basis tijdens de Champions-Leaguewedstrijd in en tegen Marseille. De sluwe aanvaller scoorde tweemaal en zorgde voor de 2-1 overwinning voor Milan. Een paar minuten voor tijd werd hij gewisseld door Huntelaar.

De Nederlandse spits mocht vorig week ook in de basis beginnen tegen Livorno maar werd na 55 minuten gewisseld door Inzaghi. De eerste wedstrijd miste hij door een schorsing. Tijdens de Milanese derby mocht hij in de 64ste minuut invallen maar AC Milan verloor wel met 4-0.

Gratis draadloos internet in Brugge

Als het aan de burgemeester van Brugge, Patrick Moenaert, ligt zal de hele Belgische stad binnenkort gratis van draadloos internet voorzien zijn. Om dit te bewerkstelligen is hij momenteel op zoek naar een private partner die met hem in zee wil gaan.

Volgens Moenaert zal het draadloos internet een voordeel opleveren op toeristisch vlak en zal het een vooruitgang zijn naar 'e-government'. De bandbreedte zal echter beperkt zijn, waardoor het niet mogelijk is om filmpjes en andere zware toepassingen te downloaden, maar het bekijken van e-mail en de toepassingen van het stadsbestuur zelf zal wel mogelijk zijn.

Op het draadloze netwerk zullen ook enkele bewakingscamera's in de overlastrijke buurten van de stad aangesloten worden. Deze camera's zullen op tien verschillende locaties opgehangen worden. Enkele van deze locaties zijn de Markt, de Eiermarkt, het Kraanplein, 't Zand en de Kuiperstraat.

Overzicht kijkcijfers afgelopen weekend

Het zijn de belangrijkste getallen in Hilversum, op de top-salarissen na; de kijkcijfers. Het nieuwe tv-seizoen is al een paar weken aan de gang, dus is het belangrijk te kijken hoe een programma zich in de markt zet en hoe nieuwe programma's zich ontwikkelen. Is het leuk, doen we het nog een keer, mag het blijven?

Vrijdagavond
Vrijdagavond hebben een paar programma's voor een verrassing gezorgd, anderen flopten zoals verwacht en weer anderen scoorden zoals verwacht. Dit hele weekend komt geen enkel programma boven het 20 uur journaal uit, de koning houdt de kroon dus op. Popstars weet als elke week te scoren, maar levert wel iets in. Vrijdag trok het programma ruim 1.4 miljoen kijkers.

De tweede aflevering van Gooische Vrouwen zit ook ruim boven het miljoen, samen met nog acht programma's. We hebben vrijdag dus massaal voor de buis gezeten. Overige programma's, die altijd scoren, waren vrijdag ook weer van de partij. Bijv. Van Duin op z'n best, Pauw & Witteman, Vermist en Hart van Nederland.

Beau van Erven Dorens is geflopt. Slechts 167.000 mensen keken vrijdag naar zijn CQC. Maar Beau heeft nog een troef in handen, binnenkort presenteert hij samen met Gerard Joling een spelprogramma...

De top 10 van de vrijdagavond:

1

JOURNAAL 20 UUR

NED 1

1.599.000

2

POPSTARS

SBS 6

1.430.000

3

VAN DUIN OP Z'N BEST

NED 1

1.396.000

4

PAUW & WITTEMAN

NED 1

1.229.000

5

VERMIST

NED 1

1.169.000

6

GOOISCHE VROUWEN

RTL 4

1.081.000

7

DE WERELD DRAAIT DOOR

NED 3

1.063.000

8

GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN

RTL 4 1.017.000

9

HART VAN NEDERLAND

SBS 6

1.008.000

10

PALINGSOAP

NED 1

977.000


Zaterdagavond
Gisteravond zaten we wat minder massaal voor de buis; maar vijf programma's scoorden boven het miljoen. Opvallend is het verlies van Lieve Paul, het nieuwe programma van Paul de Leeuw. De eerste aflevering, vorige week, trok ruim 1.6 miljoen kijkers. Gisteravond wist De Leeuw nog geen 1.2 miljoen mensen te boeien. Dat is een daling in het marktaandeel van 26,9 naar 20,7 procent.

Naast Nederland 1 en Nederland 3 in de top, vinden we SBS in het midden. Hart van Nederland scoort nog net een miljoen, K2 zoekt K3 zit er net iets onder. Het Beste Idee van Nederland wordt ook niet eens zo slecht bekeken; 935.000 kijkers. Hekkensluiters van de top 10 zijn programma's van RTL. Wat vindt Nederland?, gepresenteerd door Jack Spijkerman, trok 911.000 kijkers. Carlo Boszhard en Irene Moors boeien ruim 900.000 mensen met Let's Dance.

Was dat het succes gisteravond? Nee, het gaat eigenlijk nog iets verder. Net buiten de top 10 valt Koefnoen, dat sterker terug is dan ze ooit zijn geweest. Gisteravond trokken ze 866.000 kijkers, dat voor een programma om 21:30 uur echt niet slecht is.

De top 10 van de zaterdagavond:

1

JOURNAAL 20 UUR

NED 1

1.858.000

2

STUDIO SPORT EREDIVISIE

NED 3

1.382.000

3

LIEVE PAUL

NED 1 

1.188.000

4

KASSA

NED 1

1.076.000

5

HART VAN NEDERLAND

SBS 6

1.019.000

6

K2 ZOEKT K3

SBS 6

952.000

7

BESTE IDEE VAN NEDERLAND

SBS 6

935.000

8

KINDEREN GEEN BEZWAAR

NED 1913.000

9

WAT VINDT NEDERLAND

RTL 4

911.000

10

LET'S DANCE

RTL 4

901.000


Conclusie
Voorgaande weken moesten we concluderen dat de vrijdag- en zaterdagavond in handen waren van RTL 4 en SBS 6. Maar het tij lijkt gekeerd. Bij die twee heeft Nederland 1 zich gevoegd, gezien ze op beide avonden sterk vertegenwoordigd zijn. Links en rechts zie je ook Nederland 3 tussendoor schieten. En SBS en RTL merken dat in hun kijkcijfers, door de komst van Nederland 1 moeten ze wat inleveren. We zijn benieuwd of Nederland 1 de trend voortzet...

Van der Vaart wederom gepasseerd

Real Madrid neemt het vanavond op tegen nieuwkomer Xerez maar dit zal gebeuren zonder Rafael van der Vaart. De international is wederom door de trainer Manuel Pellegrini op de tribune gelaten.

De middenvelder heeft tot nu toe geen enkele minuten gespeeld in de Spaanse competitie. Royston Drenthe en Ruud van Nistelrooij hebben wel kans op speelminuten maar een basisplaats zit er voor de Nederlanders niet in. Real staat op dit moment tweede in de Primera Division terwijl Xerez de negentiende plaats bezit.

Afellay zal niet spelen tegen Feyenoord

Ibrahim Afellay zal vanmiddag niet spelen tegen Feyenoord. De middenvelder van PSV trainde gisteren nog wel mee maar vertrok niet met de spelersgroep mee naar het trainingskamp in de buurt van Rotterdam. De international heeft nog te veel last van een liesblessure.

Ola Toivonen zal zijn plaats innemen, net als in het duel tegen Sparta Praag afgelopen donderdag. Trainer Fred Rutten verwacht dat de wedstrijd van donderdag invloed zal hebben op de wedstrijd van vandaag.

Dat de Rotterdammers tot nu toe net zoveel punten behaalden als zijn team, is voor Rutten geen verrassing. “Ik heb ze al voor de competitie een outsider voor de titel genoemd. De stand liegt niet.

Twente niet blij met beslissing Chelsea

Steve McClaren, de oefenmeester van FC Twente, zal voorlopig niet kunnen beschikken over verdediger Slobodan Rajkovic. De Serviër, die dit seizoen gehuurd is van de Engelse grootmacht Chelsea, heeft te kampen met hamstringblessure en Chelsea wil dat hij onder het mes gaat.

Rakjovic heeft al enkel weken last van een pijnlijke hamstring. De kwetsuur wil maar niet genezen. Twente hoopt dat hij door voldoende rust kan genezen, maar Chelsea wil een medische ingreep voor de verdediger. Volgens De Telegraaf is FC Twente hier niet blij mee.

De Servische verdediger kwam vorig seizoen ook al op huurbasis uit voor Twente. Ook kwam hij op huurbasis uit voor PSV. Vorig seizoen had hij te maken met een langdurige schorsing en speelde hij slechts dertien competitiewedstrijden. Dit seizoen speelde hij er tot dusver vier.

Indiase man vergokt dochter

Een Indiase man heeft met een spelletje kaarten alles verloren wat hij bezat, inclusief zijn 18-jarige dochter. Dat meldde The Times of India vandaag.

Ismail Sheikh uit het oosten van India verloor eerst al zijn geld aan Mustafa Sheikh uit een nabijgelegen dorp. De gokverslaafde wilde per se blijven spelen en zette zijn dochter in. Mustafa nam na het verlies van Ismail het meisje mee naar zijn dorp. Daar werd ze een dag later weggehaald door de politie.

De politie wist van de gokproblemen van Ismail. "Maar dit keer heeft hij echt alle grenzen overschreden", aldus een woordvoerder. Ismail is door zijn vader uit huis gezet.

Gokken is in India verboden, maar er zijn talrijke ondergrondse gokgelegenheden waar arme dorpelingen hun kansen voor de toekomst proberen te verbeteren.

Maaskant verwacht onrust in spelersgroep NAC Breda

Gisteravond namen Roda JC en NAC Breda het tegen elkaar op in Kerkrade. De thuisploeg won overtuigend van de club uit Noord-Brabant: 2-0. Mads Junker produceerde de doelpunten voor de ploeg uit Limburg.

Na afloop van het duel was Maaskant helemaal niet tevreden. Hij denkt dat het resultaat ermee te maken heeft dat NAC al vijf competitiewedstrijden van de zeven uit moest spelen. "Dan is tien uit zeven zeker geen reden tot paniek", vertelde de oefenmeester.

Maaskant denkt dat het voorlopig nog niet rustig zal worden in Breda. "Rustig zal het niet worden. Alle spelers komen terug. Dat betekent dat wie minder in vorm is, aan de beurt is om niet te spelen. En dat zal wat onrust geven in de spelersgroep."

FOK!tv ontmoet Kathleen van K3

Kathleen was meer dan tien jaar een van de K's in K3, het kinderliedjesgroepje dat ook door pubers en volwassenen op handen werd gedragen.

FOK!tv verslaggever Stefan is zo'n volwassen fan en eindelijk wist hij een van de K's voor de camera te krijgen. Nou ja, het werd Ex-K3 Kathleen. Waarom ging ze uit K3? Mag ze nu eindelijk eens vieze woorden roepen? En wat betekent Zumba Yade eigenlijk, haar huidige solohit. Je ziet het op FOK!tv

 

Je kunt de wmv hier downloaden... 

Obama praat toch met Abbas en Netanyahu

De belangrijkste deelnemers aan het vredesproces in het Midden-Oosten ontmoeten elkaar overmorgen in New York. Het betreft een primeur, want premier Benjamin Netanyahu van Israël, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en zijn de Amerikaanse evenknie Barack Obama zaten nog niet elkaar met elkaar aan één tafel.

De leiders voeren gesprekken in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Obama ontmoet Abbas en Netanyahu eerst apart, waarna een gezamenlijk overleg volgt.

De ontmoetingen zijn volgens George Mitchell, de speciale gezant van de Amerikaanse regering voor het Midden-Oosten, een teken van Obama's 'diepe betrokkenheid bij een allesomvattende vrede' in de regio. Een medewerker van Netanyahu zei in een reactie op het nieuws over het overleg dat dit 'zonder voorwaarden' plaats zal hebben.

Mitchell was eergisteren nog weggegaan uit Israël zonder dat hij resultaat leek te hebben geboekt tijdens gesprekken met Netanyahu. Ze waren er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een bouwstop voor de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat zou een voorwaarde zijn voor een ontmoeting komende week tussen Abbas en Netanyahu onder leiding van Obama.

Abbas had zich gisteren nog uiterst negatief uitgelaten over het vredesproces en de rol van de Israël daarin. Op hun beurt gaven de Israëli's de Palestijnen de schuld van het mislukken van Mitchells pendeldiplomatie. Na een gesprek in Caïro met de Egyptische president Hosni Mubarak stelde Abbas dat de weg naar nieuwe gesprekken met Israël geblokkeerd was.

Uren later moet hij op die gedachte zijn teruggekomen. Het is onduidelijk waardoor Abbas zijn mening heeft bijgesteld, maar het ligt voor de hand dat de regering van de Verenigde Staten druk op hem heeft uitgeoefend om overmorgen toch om de tafel te gaan zitten met Obama en Netanyahu.

'toch gesprek met Abbas en Netanyahu'  (foto: ANP)

Mullah Omar voorziet nederlaag tegenstanders

Mullah Omar, de leider van de Taliban in Afghanistan, heeft weer van zich doen spreken. In een verklaring op de website www.shahamat.org schrijft hij dat een 'duidelijke nederlaag'  van de internationale troepenmacht in zijn land steeds dichterbij komt, net zoals dat in het verleden gebeurde met andere 'koloniale' legers.

Omar, die in het buurland Pakistan zou verblijven, constateert verder een 'groot aantal slachtoffers en een afnemende moraal' bij de Westerse troepen. Het zou de eerste boodschap van de Taliban-leider zijn sinds 2006.

De authenticiteit van de verklaring is moeilijk vast te stellen, maar de website wordt geregeld gebruikt voor publicaties van de radicaal-islamitische beweging en een woordvoerder van de Taliban heeft bevestigd dat de boodschap afkomstig is van Mullah Omar.

De Taliban, die tot oktober 2001 de macht hadden in Afghanistan, hebben hun verzet tegen de buitenlandse troepen en de regering van president Hamid Karzai in het afgelopen jaar drastisch opgevoerd. Dit jaar zijn al meer dan 350 buitenlandse militairen om het leven gekomen in Afghanistan. De maand augustus, waarin presidentsverkiezingen werden gehouden in het Centraal-Aziatische land, was voor het leger van de Verenigde Staten de bloedigste sinds het begin van de Afghanistan-missie.


'nederlaag voor tegenstanders'  (foto: ANP)

Vogels kunnen weer gevoerd worden

Vogels mogen weer gevoerd worden van de Vogelbescherming. De organisatie meldde vandaag in het radioprogramma Vroege Vogels dat een eerder opgedoken vogelziekte het voeren niet meer in de weg staat.

Enkele weken geleden adviseerde de organisatie nog vogels tijdelijk niet te voeren en geen drinkwater te geven in verband met de besmettelijke vogelziekte het geel.

In augustus kreeg de organisatie ongeveer vierhonderd meldingen van vogels die vermoedelijk door de ziekte waren overleden. In september waren dat er nog slechts twaalf. Omdat het geel het beste gedijt bij hoge temperaturen, verwacht de Vogelbescherming dat binnen enkele weken helemaal geen besmettingen meer plaatsvinden.

Auto blijft een dagje staan

Een groot aantal steden in het land is vandaag deels autovrij. De Landelijke Autovrije Dag heeft voor de tiende keer plaats. In plaatsen als Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Eindhoven, Arnhem, Haarlem, Maastricht, Den Haag en Tilburg zijn de straten in de binnenstad afgezet voor verkeer.

In totaal doen volgens Milieudefensie, die de dag coördineert, 26 gemeenten mee. Dat is meer dan andere jaren. In een aantal plaatsen, zoals Utrecht, lieten automobilisten de auto vorige week zondag al een dagje staan. De deelnemers maken veelal van de gelegenheid gebruik om allerlei activiteiten te organiseren.

Zo heeft in Amsterdam onder meer de Schoner Vervoer Toer plaats. Dit is een optocht van vervoermiddelen die op milieuvriendelijke brandstof rijden, zoals de Airpod van KLM die zich op lucht verplaatst. In Maastricht zijn de drukste straten van de binnenstad opengesteld voor hardlopers en skaters en Rotterdam houdt activiteiten in het kader van de start van de Tour de France in de Maasstad in 2010.

Landelijke Autovrije Dag  (foto: ANP)

Moslims vieren Suikerfeest

Moslims vieren vandaag Id al-Fitr, het Suikerfeest. Met dit feest sluiten zij hun heilige vastenmaand ramadan af. In Nederland hebben de afgelopen weken honderdduizenden moslims gevast.

Voor de meeste moslims begint Id al-Fitr op de eerste dag van de tiende islamitische maand en duurt het drie dagen. Zij gaan op de eerste dag van het Suikerfeest veelal samen in gebed in de moskee. Verder staat de dag in het teken van samenzijn en lekker eten.

Id al-Fitr is naast het Offerfeest het belangrijkste feest van de islam.

ASR wil korten op shirtsponsoring Feyenoord

Sportief gaat momenteel alles voor de wind bij Feyenoord. Op financieel gebied zijn er al zorgen voor de Rotterdammers en daar lijkt nu een probleem bij te komen. De huidige shirtsponsor, ASR Verzekeringen, denkt bij verlenging van het huidige contract aan een lagere jaarlijkse tegemoetkoming.

De Rotterdammers krijgen momenteel 6 miljoen euro per jaar om met ASR Verzekeringen op de borst rond te lopen. ASR zou toe willen naar een bijdrage van 5 of zelfs 4 miljoen euro per jaar. Een opvallende ontwikkeling want het sportmarketingbureau Sport+Markt becijferde onlangs dat een shirtsponsor van Feyenoord ongeveer 8 miljoen zou moeten neertellen.

Buurt Kerkrade gewekt door explosies

Talloze mensen in Eygelshoven, gemeente Kerkrade, zijn afgelopen nacht gewekt door een serie hevige explosies. Bij de politie kwamen nogal wat klachten binnen. Het bleek te gaan om explosies van professioneel vuurwerk, zo meldde de politie vanochtend.

De politie heeft een gebied afgezet rond de Laurastraat, waar het vuurwerk werd afgestoken. Een deel ervan is niet ontploft. Het Explosieven Opruimingscommando (EOC) is onderweg om het resterende vuurwerk onschadelijk te maken.

Het gaat volgens de politie om een grote hoeveelheid zeer explosief vuurwerk in mortieren, die met een elektrische ontsteking moet worden afgestoken.

Niemand raakte gewond. Wie het vuurwerk heeft afgestoken, is onbekend.

Trafigura: schikking rond afvaldump

Olieconcern Trafigura stelt vandaag dat het een overeenkomst heeft bereikt met duizenden mensen in de Ivoorkust die zeiden dat ze ziek waren geworden door een illegale afvaldump in 2006.

Volgens het bedrijf hebben de advocaten van de 31.000 gedupeerden toegegeven dat experts geen verband hebben kunnen vinden tussen de lozing en sterfgevallen, miskramen en andere ernstige verwondingen in de regio.

Het Britse advocatenkantoor Leigh Day, dat de Ivorianen vertegenwoordigt, heeft nog niet gereageerd op de bekendmaking van Trafigura. Op de website van het kantoor staat vanmorgen nog steeds een verklaring dat de advocaten een claim voorbereiden.

"Deze overeenkomst pleit Trafigura compleet vrij", aldus Eric de Turkheim, directeur van het in Nederland gevestigde Trafigura in een gisternacht verspreide verklaring. Daarin staat dat mensen in Abidjan hooguit griepachtige verschijnselen van het afval hadden kunnen krijgen. De advocaten van de slachtoffers zouden het daarmee eens zijn.

Verder meldt het bedrijf dat Leigh Day alle aanklachten tegen Trafigura laat vallen. Het concern stelt vast dat klanten van het kantoor geen opzettelijk verkeerde claims hebben ingediend.

'slechts griepachtige verschijnselen door dump'  (foto: ANP)

Luirink: "Er zat meer in"

Zaterdagavond stond in Arnhem het duel tussen Vitesse en RKC op het programma. De Arnhemmers wonnen de wedstrijd op het oog gemakkelijk met 3-1. RKC Waalwijk-speler Gijs Luirink zag, ondanks een door hem gemiste strafschop, toch nog een aantal lichtpuntjes in het duel.

"Ruud Berger, was net voor het moment het veld uitgetrapt. Hij kwam nog wel terug, maar had last van zijn enkel, daarom liet hij mij de penalty nemen." aldus Luirink. De AZ-huurling zag uiteindelijk dat Piet Velthuizen, doelman bij Vitesse, de penalty stopte. " Helaaas ging hij er niet in, maar uit de resterende corner schoten we gelukkig alsnog de 1-1 binnen."

"Het was een verdiende goal. We kregen een enorme tik door de 1-0 na twee minuten, maar kwamen daarna goed in ons spel. Na de gelijkmaker gaven we zomaar een penalty weg. Of het een strafschop was of niet doet er niet zoveel toe. Het gaat er om dat wij metdrie man naar Molhoek toegaan. Dat is niet slim".

[i]"We verliezen, maar ik heb het idee dat we hier meer hadden kunnen halen. Ik heb nu drie duels meegedaan bij RKC en dit was de wedstrijd waarin we de meeste tegenstand hebben geboden. Toch pakken we wederom geen punten, dus hebben we een wrange avond."

Doden door 'therapeutische sessie' in Berlijn

Een mysterieuze 'therapeutische sessie' in Berlijn heeft gisteren twee deelnemers het leven gekost. Tien anderen mensen liggen in een ziekenhuis met deels zware vergiftigingsverschijnselen. Dat meldde de politie in de hoofdstad van Duitsland.

De slachtoffers zouden nog onbekende substanties hebben ingenomen. Een 50-jarige arts is gearresteerd op verdenking van moord.

De arts runt een praktijk voor psychotherapie in de rustige woonwijk Hermsdorf in het noorden van Berlijn. Naast de toegangsdeur hangt een bord waarop de arts therapie tegen verslaving en "hulp bij spirituele crises" aanbiedt.

Een buurman noemde de arts en zijn gezin in gesprek met het persbureau DPA 'een beetje wild'. Over de precieze aard van de therapeutische sessie zijn nog geen nadere mededelingen gedaan. Een deelnemer aan de sessie alarmeerde in de namiddag de brandweer.

Beer bestormt busstation: negen gewonden

In de Japanse stad Takayama zijn gisteren negen mensen gewond geraakt toen een beer de aanval opende op een busstation. Het 1.30 meter lange dier overleefde het incident niet: hij werd neergeschoten door jagers, meldden Japanse media.

De slachtoffers, voornamelijk toeristen, stonden op de bus te wachten toen de Aziatische zwarte beer de groep aanviel. Zeker een slachtoffer werd in zijn gezicht gebeten. Vier mannen zijn er slecht aan toe.

Tijdens de aanval stormde het roofdier een souvenirwinkel binnen, waar hij werd opgesloten door werknemers en later gedood. Volgens experts is het ongebruikelijk dat de zogeheten kraagberen mensen aanvallen. Mogelijk was het dier in paniek geraakt.

Vlemincx: "Ik raakte de bal als laatst"

Het duel tussen AZ en NEC kreeg na 90 minuten uiteindelijk een verrassende winnaar namelijk NEC. Het enige doelpunt dat gemaakt werd in de slotfase van het duel en uiteindelijk gemaakt werd door Davids werd onderweg van richting veranderd door de Belg Björn Vlemincx.

Voor de camera's van Zoom.in reageerde Vlemincx: "Ik raakte de bal nog aan, maar Lorenzo Davids mag hem hebben. Hij heeft een schitterende wedstrijd gespeeld en hard gewerkt. Ik raakte hem minimaal aan tijdens het hinderen van de doelman. Hij is voor Lorenzo."

Nederlandse honkballers winnen ook zesde duel

Het Nederlandse honkbalteam heeft tijdens hun zesde WK-wedstrijd een nederlaag op het nippertje weten te voorkomen.

Het team van bondscoach Rod Delmonico, dat zich al geplaatst heeft voor de finaleronde, stond aan het eind van de zevende inning met 2-4 achter tegen Nicaragua. Het Nederlandse team kon dit uiteindelijk nog ombuigen in een 8-4-overwinning.

Curt Smith en Sydney de Jong scoorden beide een punt en Yurendell Decaster sloeg drie man over de thuisplaat.

Vanmiddag om 13:00 uur zullen de Nederlandse honkballers het in de laatste wedstrijd van de groepsronde opnemen tegen Cuba.

De natte droom van iedere tandarts

De tandarts was een Spanjaard. (Dat is niet erg. Ik ken iemand die een Duitser als tandarts heeft.) Een mooie man om te zien wel. Een goede eigenschap voor een tandarts als je het mij vraagt. Wanneer je de hele behandeling met je gezicht vlak boven het gezicht van de behandelde hangt kan je maar beter niet de looks hebben van Dirk Kuyt. (Om van dóór mondkapjes kruipende mondgeur maar te zwijgen.)
Ik weet zeker het scheelt enorm in de patiënttevredenheid.

Dam tot Damloop by night een groot feest

De speciale Dam tot Damloop by night heeft zich deze avond ontpopt tot een groot feest. Dat zei een woordvoerster van organisator Le Champion. Vanwege de 25e editie konden hardlopers al een dag eerder dan normaal de 10 Engelse mijl van Amsterdam naar Zaandam afleggen.

Aan het evenement deden 25.000 mensen mee. Ze konden tussen zes en acht uur beginnen in de hoofdstad en moeten om tien uur uiterlijk op de finish in de Peperstraat in Zaandam zijn. Daarna volgt een groot vuurwerk, aldus de zegsvrouw.

Morgen verschijnen nog eens 35.000 deelnemers aan de start van het grootste hardloopevenement van Europa.

 Dam tot Damloop by night een groot feest (foto: ANP)

Eerste game makkelijke prooi voor Oranje-dames

De eerste wedstrijd om de DELA Trophy is een prooi geworden voor het Nederlands damesvolleybalteam. De tweestrijd tegen Turkije werd met een 3-0-overwinning goed begonnen.

Het wedstrijdbeeld was eenzijdig. Nederland maakte een sterke indruk en liep gedurende de eerste set gestaag uit. Op 22-17 kwamen de Turken wel iets terug tot 24-21 maar uiteindelijk werd de set binnengehaald.

De tweede set kende een soortgelijk verloop. Oranje speelde gedegen, won belangrijke punten via een sterk middenblok en won de set overtuigend met 25-18. Daarmee leek het verzet van Turkije gebroken. Oranje pakte in de derde set snel een voorsprong van tien punten en gaf die niet meer weg (25-15).

"Turkije speelde niet op zijn best maar dat hebben wij vooral zelf afgedwongen", aldus coach Avital Selinger, de bondscoach. "Toch vond ik dat wij ook nog wel iets beter kunnen." Ook aanvoerster Manon Vlier was blij met het goede spel. "We komen langzaam echt in vorm voor de EK. Morgen is de laatste dag om dingen te proberen en daarna denk ik dat we er klaar voor zijn."

Vandaag (20 september) spelen de dames van Selinger voor de tweede keer tegen Turkije. Dan zal de wedstrijd om 16:30 uur beginnen in het Indoor Sportcentrum Eindhoven. De wedstrijden voor de DELA Trophy gelden als laatste voorbereiding op de EK in Polen die voor Oranje op 25 september beginnen met de wedstrijd tegen Kroatië, waarvoor Selinger terloops nog even waarschuwde.

"Kroatië heeft een heel sterk team met een aantal spelers die op het hoogste niveau in Italië spelen. Het is niet hetzelfde team als een tijdje terug. Die tegenstander mogen we zeker niet onderschatten", hintte Selinger.

Japanners houden van taart in Wii Fit Plus video's

De Wii heeft Nintendo zeker geen windeieren gelegd, en men gaat dan ook vrolijk door met alle franchises waar miljoenen exemplaren van verkocht van zijn. Één daarvan is het vervolg op Wii Fit, namelijk Wii Fit Plus. Wii Fit Plus maakt wederom gebruik van de Balance Board en biedt meer en uitgebreidere oefeningen. Vandaag hebben we een trailer en een Japanse commercial van de game. De game verschijnt begin oktober in Japan. Of wij hem dan ook zullen hebben is nog niet helemaal duidelijk.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.