Rebellenleider wil meer zelfmoordaanslagen

Redactie
De leider van de radicale rebellenbeweging Hizbul Islam heeft vandaag opgeroepen meer zelfmoordaanslagen te plegen op de vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) in Somalië.

Sjeik Hassan Dahir Aweys zei dat alle wapens gerechtvaardigd zijn in de strijd tegen de westerse mogendheden. Hij deed zijn oproep tijdens een openbaar gebed in een stad even ten westen van Mogadishu in het kader van festiviteiten rond het einde van de vastenmaand ramadan.

Een andere militante rebellengroep, de al-Shebaab, pleegde donderdag een dubbele zelfmoordaanslag op de AU-troepenmacht. Daarbij kwamen zeventien militairen van de AU om het leven.

De AU riep na de aanslagen de internationale gemeenschap op wapens te leveren aan de interim-regering die gesteund wordt door het Westen. Maar de macht van de opstandelingen in de chaotische hoofdstad lijkt intussen te groeien. Gisteren verbood al-Shebaab scholen in de stad om nog langer tekstboeken van VN-organisaties en andere donoren te gebruiken omdat die boeken onislamitisch zouden zijn.