Uitslagen Spanje speelronde 3

Real Madrid heeft de leiding gepakt in de Primera División. Veel was daar niet voor nodig, al werd de marge van vijf pas in de slotfase bereikt tegen Xerez. Barcelona bleef eveneens zonder puntverlies.

De topper deze speelronde was die tussen FC Barcelona en Club Atlético de Madrid. Daar waar de Catalanen een foutloze seizoensstart kenden, kwamen de Madrilenen met slechts één puntje uit twee duels richting Camp Nou. Het verschil in punten gaf direct het krachtsverschil weer. Zlatan Ibrahimovic brak direct de ban, en zag zijn team nog voor rust een 4-0 voorsprong nemen door treffers van Lionel Messi, Dani Alves en Seydou Keita. Kun Agüero deed voor rust nog wel iets terug.

Toch zou na rust in niets blijken dat Atlético vorig seizoen de vierde positie veroverde, ondanks een tweede Madrileense treffer van Diego Forlán. In blessuretijd herstelde Messi de marge van drie, die meer dan terecht was: 5-2. Het feit dat de Madrilenen nog twee tegentreffers produceerden betekende echter wel dat Barça de koppositie moest laten aan de aartsrivaal.

Op papier had Real Madrid een makkelijker duel op het programma. Het gepromoveerde en nog puntloze Xerez kwam op bezoek in het Santiago Bernabéu, en kreeg daar reeds na 45 seconden een klap te verwerken toen Cristiano Ronaldo het net vond. Toch zouden de bezoekers vervolgens weinig gevaar voor de eigen goal meer hoeven dulden, en konden zij zelfs op zoek naar een gelijkmaker.

Ook Xerez zou echter niet veel voorstellen, en het duel in Madrid bleek niet bepaald vermakelijk. Totdat Esteban Granero en Guti op driekwart van de wedstrijd invielen. Zij lieten Real weer goed combineren, waardoor de thuisclub op zoek kon naar een geflatteerde zege. Allereerst zorgde Ronaldo voor 2-0, alvorens Guti zelf en Karim Benzema de marge verdubbelden. In de voorlaatste minuut mocht Ruud van Nistelrooij, die zijn rentree eindelijk maakte door Ronaldo te vervangen, de eindstand op 5-0 bepalen.

Athletic Club de Bilbao blijft verbazen. De Baskische club won de eerste twee duels, ondanks dat het zelf maar één goal scoorde (één eigen doelpunt), en wist vandaag Villarreal te verslaan. De Submarino Amarilla is nog niet in goede doen, en vergaarde slechts twee punten. Met Fernando Llorente, die midweeks al twee keer scoorde tegen Austria Wien, in de gelederen liep Athletic in eigen huis moeiteloos uit naar een 2-0 voorsprong.

Llorente kreeg vervolgens diverse kansen op een hattrick, maar strandde keer op keer op Diego López. Zo kon Villarreal via Cani terug in de wedstrijd komen, al was het al snel 3-1 toen Javi Martínez de Madrileense doelman verschalkte. In de slotfase maakte Santi Cazorla het nog wel spannend, maar Athletic zou de voorsprong niet meer uit handen geven. Het bezet samen met Real Madrid en Barcelona met negen punten de koppositie.

Ook Valencia had zich daar bij kunnen scharen. Los Che kwamen thuis al snel op achterstand tegen Sporting de Gijón, maar nadat David Villa gelijk had gemaakt en Sporting door een tweede gele kaart voor Míchel met tien man kwam te staan, leek het alsnog een makkelijke klus te worden voor Unai Emery's mannen. Nadat Villa echter voor de 2-1 had aangetekend haalde Emery spelbepaler Éver Banega naar de kant, en kregen de bezoekers in Mestalla plots meer kansen. Vlak voor tijd kopte Grégory Arnolin vanuit een vrije trap alsnog de 2-2 langs Moyá.

Diens voormalige club, RCD Mallorca, deed wel uitstekende zaken door promovendus Tenerife met liefst 4-0 te verslaan. Het staat met zeven punten gedeeld vierde. Sevilla boekte de tweede winstpartij op rij. Álvaro Negredo en Frédéric Kanouté tekenden voor de treffers bij Osasuna (0-2). Komende dinsdag staan Sevilla in Mallorca in Andalusië tegenover elkaar.