Oranje-dames winnen DELA Trophy

Sally (Tessa)
Pure reclame voor het volleybal. Zo kan de twee dagen durende strijd om de DELA Trophy in Eindhoven worden samengevat. De beste volleybalsters van Nederland en Turkije verzorgden in het Indoor Sportcentrum Eindhoven een prachtige show.

Na de flitsende overwinning van zaterdag hadden de Oranje-dames het vandaag wel erg moeilijk. Maar de formatie van bondscoach Avital Selinger kwam terug na een 2-0-achterstand in sets en maakte met de tweede overwinning duidelijk wie de DELA Trophy toebehoort (22-25, 21-25, 25-23, 25-11 en 15-9).

De Turkse vrouwen hadden na het eenzijdige duel van zaterdag overduidelijk besloten om zondag revanche te nemen. In het goed bezette Indoor Sportcentrum gingen ze onder leiding van topaanvalster Neslihan Darnel furieus van start. De Nederlandse vrouwen zochten even vertwijfeld naar de juiste formule en stonden na een uur volleybal met 2-0 achter.

In de derde set kon het bij 19-19 nog alle kanten op, maar vanaf dat moment zorgde Oranje met een paar genadeloze blocks voor het beslissende gaatje. In set nummer vier bepaalde de thuisploeg de toon. Het basisteam bestond nog steeds uit de zussen Staelens, Manon Flier, Debby Stam, Janneke van Tienen, Ingrid Visser en Caroline Wensink, maar af en toe kwam ook de ervaren Francien Huurman de gelederen versterken.

Turkije had even niets meer te vertellen en een vluggertje (25-11) maakte een beslissende set noodzakelijk. Daarin ging de strijd lang gelijk op, maar toonde Oranje in de slotfase met enkele prachtige acties klaar te zijn voor het EK.

Aanvoerster Manon Flier zei na afloop dat Turkije haar ploeg in de tweede wedstrijd had verrast met een sterke start. "Dat had eigenlijk niet mogen gebeuren. Maar ik ben wel blij dat we ons als team zo goed hebben hersteld. Natuurlijk willen we altijd zo goed spelen als gisteren, maar vandaag was het misschien voor het publiek wel leuk dat het zo spannend en spectaculair was."

Manon Flier ontving de DELA Trophy uit handen van Nevobo-voorzitter Hans Nieukerke en Edzo Doeve, directeur van DELA. Beide heren wensten beide ploegen veel succes toe bij het EK in Polen dat komende vrijdag begint.