Beaterator

Kevin (KoosyNL)
Het muziek-genre wordt op dit moment geregeerd door games als Guitar Hero en Rock Band. Toch laten deze games je vrijwel geen eigen muziek maken maar alleen \"naspelen\". Voor mensen die altijd al zelf beats hebben willen maken en mixen verschijnt binnenkort de game Beaterator voor op de PSP

Beaterator is een game van Rockstar in samenwerking met muziekproducer Timbaland. De game is een vervolg op een flash-applicatie die sinds 2005 te gebruiken is via de website van Rockstar. Deze applicatie bleek zo’n succes te zijn dat nu de PSP versie verschijnt. Met Beaterator wil Rockstar een toegankelijke maar diepe tool aanbieden om je eigen muziek te maken. Er kan gebruik worden gemaakt van honderden loops van onder andere Timbaland, maar de echte die-hard kan zelf zijn eigen dingen volledig vanaf het begin opbouwen.


De game bestaat uit drie verschillende delen: live play, studio play en de song crafter. In de live play kun je door middel van de face-buttons op de PSP je eigen tracks maken. Dit doe je door acht loops van verschillende soorten geluid te combineren. Elk van de face-buttons staat voor een andere loop en het is mogelijk tussen acht verschillende soorten, en dus acht verschillende loops, tegelijk af te spelen. Door een face-button in te drukken kan direct van loop gewisseld worden. Staan de loops onder de verschillende knoppen je niet aan, dan kun je de loops wisselen om zo je eigen favorieten te selecteren. Daarnaast is het mogelijk verschillende muziekstijlen te gebruiken. Zo is er de keuze uit hip hip, rock, house en anderen. Op deze manier kun je snel spelen met de muziek en je eigen feestje bouwen.




Heb je de honderden verschillende loops die beschikbaar zijn wel gehoord of klopt die ene drum-loop net niet met wat je wilt bereiken, dan is daar de studio-mode. In deze mode kun je zelf loops maken. Zo kun je bijvoorbeeld een drum-loop nemen en deze volledig aanpassen. Deze tool is ontzettend uitgebreid met verschillende soorten geluid waarbij je aan kunt geven wanneer welk geluid afgespeeld moet worden. Het is zelfs mogelijk je eigen stem op te nemen met een microfoon en deze te gebruiken in de game. Heb je de loops die je wilt hebben, dan is het de beurt om de song crafter te proberen. Hierin kun je loops aan elkaar plakken, uit laten faden of in te laten springen. Op deze manier kun je dus je eigen tracks maken die te exporteren zijn om zo onder bijvoorbeeld je Youtube-filmpjes te zetten. Ook kun je song en tracks delen in de Rockstar Games Social Club en zal het in de toekomst mogelijk worden om loops en tracks van bekende artiesten te downloaden en te gebruiken.



Conclusie
Beaterator is een ontzettend ambitieus project om non-gamers en gamers te laten spelen met muziek en hun eigen muziek te creëren. Als a-muzikale gamer kun je in no-time een hippe beat uit je PSP laten komen en zo je eigen feestje bouwen. De tools die je tot je beschikking hebt zijn ontzettend uitgebreid en kan vrij ingewikkeld worden voor de leek. Toch ziet het er naar uit dat de muziek-fanaten met de tools in Beaterator op een gemakkelijke manier hun eigen tracks kunnen creëren