Obama praat toch met Abbas en Netanyahu

De belangrijkste deelnemers aan het vredesproces in het Midden-Oosten ontmoeten elkaar overmorgen in New York. Het betreft een primeur, want premier Benjamin Netanyahu van Israël, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en zijn de Amerikaanse evenknie Barack Obama zaten nog niet elkaar met elkaar aan één tafel.

De leiders voeren gesprekken in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Obama ontmoet Abbas en Netanyahu eerst apart, waarna een gezamenlijk overleg volgt.

De ontmoetingen zijn volgens George Mitchell, de speciale gezant van de Amerikaanse regering voor het Midden-Oosten, een teken van Obama's 'diepe betrokkenheid bij een allesomvattende vrede' in de regio. Een medewerker van Netanyahu zei in een reactie op het nieuws over het overleg dat dit 'zonder voorwaarden' plaats zal hebben.

Mitchell was eergisteren nog weggegaan uit Israël zonder dat hij resultaat leek te hebben geboekt tijdens gesprekken met Netanyahu. Ze waren er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een bouwstop voor de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat zou een voorwaarde zijn voor een ontmoeting komende week tussen Abbas en Netanyahu onder leiding van Obama.

Abbas had zich gisteren nog uiterst negatief uitgelaten over het vredesproces en de rol van de Israël daarin. Op hun beurt gaven de Israëli's de Palestijnen de schuld van het mislukken van Mitchells pendeldiplomatie. Na een gesprek in Caïro met de Egyptische president Hosni Mubarak stelde Abbas dat de weg naar nieuwe gesprekken met Israël geblokkeerd was.

Uren later moet hij op die gedachte zijn teruggekomen. Het is onduidelijk waardoor Abbas zijn mening heeft bijgesteld, maar het ligt voor de hand dat de regering van de Verenigde Staten druk op hem heeft uitgeoefend om overmorgen toch om de tafel te gaan zitten met Obama en Netanyahu.

'toch gesprek met Abbas en Netanyahu'  (foto: ANP)