[Vuelta] Opvallende rol Nederlanders

Frank (franklop)
De Nederlanders speelden tijdens de afgelopen Vuelta een opvallende rol. Naast het goede presteren van Robert Gesink en Johnny Hoogerland in het klassement, werd ook voor het eerst sinds vier jaar een etappe gepakt in een grote ronde. Lars Boom zorgde voor een einde aan deze droogte.

Tijdens de Vuelta kwam voor het eerst in jaren naast Rabobank een tweede Nederlandse ploeg in actie. Vacansoleil wilde zichzelf in beeld rijden en dat deed het ook. Al tijdens de proloog werd Jens Mouris vierde, maar daar bleef het niet bij. In de etappes over Nederlands grondgebied zat telkens een Vacansoleil-renner mee in de ontsnapping, altijd geflankeerd door een Rabobank-renner. Het leverde geen dagzege op, maar wel pakte Boom (Rabobank) de bergtrui.

Eenmaal in Spanje was het eerst voor de Vacansoleil-formatie tijd voor een feest. Borut Bozic won de zesde etappe en bezorgde zijn ploeg een dikverdiende overwinning. Maar ook Rabobank bleef niet met lege handen achter. In de vijftiende etappe reed Boom weg bij zijn medevluchters en boekte een indrukwekkende ritzege. Met deze ritzege was de Vlijmenaar de eerste Nederlander sinds Max van Heeswijk in 2005 die een ritzege pakte in een grote ronde.

Ook in het klassement speelden de Nederlanders een voorname rol. Gesink was na de eerste bergritten al in de top vijf te vinden en kwam steeds iets dichterbij de eerste plaats. Na de twaalfde etappe stond hij op achttien seconden van leider Alejandro Valverde. Na de tweede week stond Gesink, mede door materiaalpech bij concurrent Cadel Evans, op de tweede plaats en leek mee te spelen om de podiumplaatsen en misschien zelfs de eindzege. Echter sloeg in de zeventiende etappe het noodlot toe. Gesink kwam ten val en liep daarbij diepe vleeswonden op.

In de achttiende etappe, een vlakke rit, kon Gesink nog wel aanhaken, maar tijdens de laatste bergrit moest hij dan toch tijd prijs geven en kwam op plaats zes terecht. Gesink wilde niet opgeven en behield tijdens de laatste tijdrit deze eindklassering.

Een andere opvallende verschijning in het eindklassement was Hoogerland. De Zeeuw kwam na een ontsnapping bovenin het klassement te staan en wist de twaalfde klassering te consolideren. Door zijn aanvallende en opvallende rijden wist hij zelfs een plekje te bemachtigen voor het wereldkampioenschap.

Ook andere Nederlanders wisten zich te profileren. Lieuwe Westra (Vacansoleil) reed sterkte tijdritten en was vaak in de aanval te zien. Evenals Martijn Maaskant van Garmin. In de zeventiende etappe reden beide heren vooruit en was het Westra die zijn landgenoot aan een voorsprong hielp en bijna aan de ritzege. Echter werd Maaskant nog net voor de laatste kilometer ingehaald door Anthony Roux, die de etappe won. Pieter Weening deed in achtste etappe nog een gooi naar de bergtrui, maar strandde in het zicht van de haven.

Eindstand Nederlanders in algemeen klassement:

#RennerPloegTijd
1Alejandro Valverde (Spa)Caisse d'Epargne87.22:37
6Robert GesinkRabobank+6:20
12Johnny HoogerlandVacansoleil+15:08
34Bram TankinkRabobank+59:42
36Koos MoerenhoutRabobank+1.03:49
44Pieter WeeningRabobank+1.18:47
55Lars BoomRabobank+1.28:13
76Karsten KroonSaxobank+1.56:22
87Lieuwe WestraVacansoleil+2.11:21
124Matthé PronkVacansoleil+2.57:16
129Tom LeezerRabobank+3.01:15
135Martijn MaaskantGarmin+3.17:50
138Jens MourisVacansoleil+3.19:54