Amsterdamse beurs naar nieuw dieptepunt

Redactie
De effectenbeurs in Amsterdam heeft vandaag een nieuw dieptepunt bereikt. De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, dook in de middaghandel onder het vorige laagterecord van 12 maart 2003 van 217,80 punten. De index is nu gedaald tot een stand die voor het laatst in december 1995 werd bereikt.

De hoofdindex stond rond 15.00 uur op 216,5 punten. Dat betekent een verlies van 7,1 punten (3,2 procent) ten opzichte van het slot van gisteren. Alle Europese beurzen deden slechte zaken. De CAC in Parijs, de DAX in Frankfurt en de Londense FTSE stonden 3 tot 3,7 procent lager.

"Het bevestigt de gang van zaken van de hele week", aldus Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer. "De beurzen wilden maar niet opveren en nu gaat op vrijdagmiddag het valluik open."

Vooral de financiële sector heeft het zwaar te verduren door een constante stroom van negatief nieuws. Vandaag was er tegenvallend nieuws over de Amerikaanse bank Citigroup en de Britse Lloyd's Banking Group. De financiële concerns ING en Aegon trokken de AEX hard omlaag. Ze daalden beide met 14 procent.

De Europese beurzen kregen om 14.30 uur nog een extra tik door macrocijfers uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar gekrompen met 6,2 procent op jaarbasis. Analisten voorspelden in doorsnee een krimp van 5,4 procent op jaarbasis.