Voedselbank overspoeld met acties

Sjaak en Clara Sies, de Rotterdamse oprichters van Voedselbank Nederland, zijn gisteren bedolven met reacties van particulieren die de noodlijdende voedselverstrekker willen helpen. 'Mensen die boodschappen voor ons willen doen, studenten die acties op willen zetten'. Volgens Sjaak Sies, 'Heel lief en natuurlijk nemen we alles aan, maar uiteindelijk zet het weinig zoden aan de dijk'.

Het magazijn raakte de laatste tijd steeds leger. Het echtpaar Sies had het vermoeden dat leveranciers efficiënter zijn gaan produceren, waardoor er minder overblijft voor de voedselbanken. Unilever, één van de grotere leveranciers, bevestigde dat deze week. Sjaak Sies zegt deze week even uit de brand geholpen te zijn door een donatie van witte bonen, gehaktballen en kapucijners door Albert Heijn.

Sjaak en Clara Sies hebben hun hoop op de Nederlandse overheid gevestigd en roepen die op zich aan te sluiten bij een plan van de Europese Unie. De EU verdeelt dit jaar 500 miljoen euro onder de Europese voedselbanken, maar de Nederlandse regering maakt hier geen gebruik van.