SimAnimals

koei

De Sims-serie is de kip met de gouden eieren voor EA. Niet alleen de Sims-serie zelf verkoopt erg goed, maar ook spin-offs zoals MySims doen het goed. SimAnimals is de nieuwste telg in de Sims-familie, een game die zoals de titel misschien al verklapt, over dieren gaat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Zoo Tycoon gaat het in deze game echter niet om tamme dieren, maar om wilde dieren in de vrije natuur.

Hoewel de titel SimAnimals klinkt als een simulatiegame, is het dat niet. Je hoeft geen huis te bouwen voor dieren en ze vervolgens op tijd naar de WC sturen en laten studeren. Wat je echter wel moet doen is zorgen dat ze in het gebied gaan wonen. Dit doe je door te zorgen dat ze dieren blij worden en graag willen blijven. Iedereen met huisdieren thuis weet hoe je dieren blij krijgt: ze lekker eten geven en wat aandacht. Dit gaat ook op voor de wilde dieren in SimAnimals. Om een eekhoorn aan te trekken moet je zorgen dat er wat hazelnoten liggen en die aan hem voeren. Als je er twee aan hem geeft mag je de eekhoorn aaien door de Wiimote op het dier te wijzen en hem heen en weer te bewegen. Doe je dit goed dan wordt de eekhoorn steeds gelukkiger en wordt het een inwoner van je bos. Dit werkt niet alleen voor eekhoorns, maar ook voor andere dieren die wat minder aaibaar zijn zoals vogels en beren. Hoe meer dieren je aantrekt,des te meer gebieden je vrijspeelt om vervolgens nog meer dieren aan te kunnen trekken. Je kunt dit allemaal op eigen houtje doen, of stap voor stap door uitdagingen te voltooien. Deze uitdagingen zijn over het algemeen dingen die je anders ook wel gedaan zou hebben: nieuwe dieren aantrekken en zaden verzamelen.

Hoewel het spel ruim dertig verschillende dieren bevat, komt het toch steeds weer op ongeveer hetzelfde neer. Alle dieren worden op eenzelfde soort manier verleid om in het bos te komen wonen en op eenzelfde soort manier moet je zorgen dat de dieren gelukkig worden en blijven. In Viva Pinata moet je ook dieren verleiden om in jouw tuin te komen wonen, dus een vergelijking is snel gemaakt. Viva Pinata heeft echter meer diepgang doordat alle dieren specifieke eisen stellen. SimAnimals heeft dit ook, maar in zeer beperkte mate. SimAnimals lijkt een beetje de versimpelde kindervariant van Viva Pinata. Dit zou prima zijn als het spel verder goed afgewerkt was, maar ook dat is helaas niet het geval.

Grafisch valt er erg veel op het spel aan te merken. Natuurlijk is het een Wii-spel met de bijbehorende beperkingen, maar dan nog is het wel een erg kale boel. De omgevingen zijn erg simpel en af en toe loop je tegen een onzichtbare muur op omdat je bepaalde gebieden nog niet hebt vrijgespeeld. Daarnaast zijn de dieren soms nogal hoekig en zitten er fouten in het spel waardoor dieren die gewoon op de grond horen te staan lijken te zweven of half door een boomstronk heen steken. Allemaal foutjes die an sich niet heel erg zijn, maar in combinatie met de beperkte gameplay er wel voor zorgen dat het spel niet de moeite waard is.

Is er dan niets positiefs aan de game? Natuurlijk wel. De muziek in het spel is erg rustgevend en past heel goed bij het spel. Daarnaast is het spel helemaal in het Nederlands speelbaar, wat het erg toegankelijk maakt voor kinderen. Jammer is wel dat je alles zelf moet lezen, af en toe een stem die je vertelt wat je moet doen zou het wel afmaken.