FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 januari 2009

Koenders spreekt Israël aan op stoppen hulp Gaza

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft de Israëlische ambassadeur in Den Haag gezegd dat het voor Nederland niet aanvaardbaar is dat de VN-organisatie Unrwa in Gaza haar hulp staakt vanwege de Israëlische beschietingen. Nederland eist toegang voor humanitaire hulp, zo liet Koenders vandaag desgevraagd weten.

De minister noemt de stopzetting van de hulp door Unrwa "buitengewoon ernstig". Hij wijst erop dat zeker de helft van de bevolking afhankelijk is van deze hulp.

Leontien, Anky en Pieter ereburger van Brabant

Wielrenster Leontien van Moorsel, amazone Anky van Grunsven en zwemmer Pieter van den Hoogenband hebben vandaag de erepenning van de provincie Noord-Brabant ontvangen. Ze zijn zo uitgeroepen tot ereburger van de provincie.

Commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen verraste de olympisch kampioenen vandaag aan het eind van haar laatste nieuwjaarstoespraak. Ze had zich afgevraagd waarom ereburgers altijd oudere heren en dames moeten zijn. Ook de prestaties van de drie Brabantse topsporters zijn onvergelijkbaar, legde ze uit.

Van Moorsel, Van Grunsven en Van den Hoogenband wonnen samen negen gouden olympische medailles. Volgens Maij-Weggen hebben ze ook buiten de sport hun sporen verdiend

Onthullende tapes aanslagen Mumbai

'We hebben drie buitenlanders, inclusief vrouwen', zegt een stem over de telefoon. 'Vermoord ze!', luidt het antwoord. Daarna klinkt het geluid van schoten in het hotel Mumbai, waarna er applaus en gejuich opstijgt.

Dit gesprek komt uit de transcriptie van telefoongesprekken die de Indiase autoriteiten zeggen te hebben onderschept tijdens de aanslagen in november in Mumbai. Ze zijn onderdeel van een dossier dat New Delhi twee dagen geleden aan Pakistan heeft overhandigd en dat nu op internet beschikbaar is.

Tot nu toe ontkende Islamabad dat de aanslagen met Pakistan te verbinden waren, maar woensdag bevestigde de Pakistaanse regering dat de enige overlevende schutter inderdaad de Pakistaanse nationaliteit heeft. Uit de transcripties, die door de Indiase autoriteiten zijn vertaald naar het Engels, blijkt dat de terroristen die de aanvallen uitvoerden, constant in contact waren met hun begeleiders.

Volgens India waren dit hoge leiders van Lashkar-e-Taiba, een Pakistaanse militante organisatie. Deze kregen een groot deel van hun informatie via televisiezenders, die de aanslagen 24 uur per dag volgden - en waarschuwden de schutters bijvoorbeeld toen militairen met touwen uit helikopters neerdaalden.

'Er zitten drie ministers en een staatssecretaris in je hotel, maar we weten niet in welke kamer', zegt een begeleider om drie uur 's nachts tegen een strijder in het Taj hotel. 'Oh, dat is goed nieuws', antwoordt deze. 'Dat is de slagroom op de taart! Bid dat we ze vinden!'

Er wordt ook gesproken over de gijzelaars in het joodse centrum, waar uiteindelijk zes buitenlanders, waaronder een rabbi en zijn vrouw, zullen worden vermoord. Begeleider 'Wassi' zegt over de telefoon dat 'Israël gevraagd heeft de gijzelaars te sparen. Als ze worden gedood, zal dat de relatie tussen Israël en India verzieken.' 'Zo zal het zijn', antwoordt de schutter, 'als God het wil.'

Er worden tijdens de aanslagen verschillende mobiele telefoons gebruikt, waaronder de toestellen van de gijzelaars. De Indiase regering heeft de telefoongesprekken die via het internet liepen kunnen onderscheppen, aldus het rapport.

In een ander deel wordt puntsgewijs beschreven hoe de terroristen vanuit de Pakistaanse havenstad Karachi naar Indiase wateren zijn gevaren, daar een Indiase vissersboot hebben gekaapt en de kapitein naar Mumbai hebben laten varen, om deze vervolgens te vermoorden. De tien schutters zijn vervolgens met een rubberboot aan land gegaan en hebben zich daar verspreid om naar verschillende doelwitten gegaan.

Onder het bewijsmateriaal is de opblaasbare boot waarmee de terroristen aan land zijn gekomen. 'Er is een poging gedaan om het serienummer van de motor te verwijderen, maar dat is door onderzoekers boven water gehaald', staat in het rapport. 'Het nummer van de buitenboordmotor is 67 CL-1020015, de motor is gemaakt door Yamaha Motor Coöperatie en naar Pakistan geïmporteerd door het bedrijf 'Business & Engineering Trends' uit de stad Lahore.' Andere spullen, zoals toiletartikelen, gedroogde dadels en kleding zijn 'made in Pakistan'.

In het laatste deel van het rapport wordt geschetst wat India van Pakistan verwacht. 'Dit was een samenzwering die in Pakistan is gepland. Gaten in onze kennis kunnen worden ingevuld door onderzoek en verhoor daar', zo staat in het rapport. En: 'Draag de verdachten over zodat ze in India berecht kunnen worden.'

De transcripties van de telefoongesprekken zijn het sterkste bewijs dat de schutters niet alleen handelden. 'Vergeet niet dat gijzelaars alleen bruikbaar zijn om als menselijk schild te gebruiken', krijgt een van de terroristen van 'Wassi' te horen. 'Als je ondanks de gijzelaars nog steeds wordt bedreigd, zadel jezelf dan niet met hen op. Vermoord ze direct.'


Onthullende tapes aanslagen Mumbai  (foto: DAG)

Akkoord in gasconflict

De Russische premier Vladimir Poetin en zijn Tsjechische collega Mirek Topolanek hebben vanavond een stap vooruit gezet in de oplossing van het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne. Tsjechië is sinds begin dit jaar voorzitter van de Europese Unie.

Er is een akkoord getroffen over de voorwaarden waaronder de EU waarnemers plaatst in Oekraïne. Deze zouden erop moeten toezien dat daar geen gas wordt afgetapt.  Poetin en Alexei Miller, de topman van het Russische gasbedrijf Gazprom, lieten weten de gastoevoer te hervatten zodra de waarnemers gestationeerd zijn.

Gas!  (foto: ANP)

'Veiligheidsraad VN akkoord met Gazaresolutie'

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is donderdag akkoord gegaan met een resolutie over het conflict rond de Gazastrook. Dat meldde nieuwszender CNN donderdag op basis van diplomaten rond de raad. De tekst wordt later donderdag formeel in stemming gebracht.

De ontwerpresolutie roept volgens een anonieme westerse diplomaat op tot een ''onmiddellijk, duurzaam en volkomen gerespecteerd staakt-het-vuren''. Dit moet ertoe leiden dat Israël zijn troepen terugtrekt uit de Gazastrook, aldus de gezant. Alle ''vijandigheden en terreurdaden tegen burgers'' zouden worden veroordeeld.

Buitenlanders verlaten Gazastrook

Enkele honderden buitenlanders hebben vandaag de Gazastrook verlaten. Onder hen waren ook Palestijnen met een dubbele nationaliteit. De vluchtelingen zijn naar Jordanië gereisd, maakte het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

Volgens Tsjechië, momenteel voorzitter van de EU, heeft een derde van de vluchtelingen de nationaliteit van een van de lidstaten van de EU. Het Rode Kruis hielp met het transport van de buitenlanders, evenals de ambassades van Canada en Tsjechië. Israël gaf toestemming voor de evacuatie.

Eerder verliet een groep van meer dan vierhonderd buitenlanders de Gazastrook al.

'Helft wereldbevolking lijdt honger in 2100'

De helft van de wereldbevolking heeft aan het eind van deze eeuw onvoldoende voedsel. Dat komt door klimaatverandering, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Washington dat vandaag naar buiten is gebracht.

In de tropen en subtropen wordt het volgens de onderzoekers aanzienlijk warmer. De hoogste temperaturen die nu in die gebieden gemeten worden, zijn dan vermoedelijk de laagste. Die enorme toename leidt tot problemen voor de landbouw. Zo kan de maïsoogst met 20 tot 40 procent dalen. Het gevolg voor de watervoorraad in de tropen is in het onderzoek nog niet meegenomen.

Naar verwachting wonen aan het eind van deze eeuw meer dan 6 miljard mensen in de tropen en subtropen. Dat gebied beslaat onder meer Noord-India, Zuid-China, Australië, Afrika en Midden-Amerika.

Deelname Australian Open onzeker voor De Bakker

Thiemo de Bakker is momenteel in Australië om zich voor te bereiden op het kwalificatietoernooi van de Australian Open. De KNLTB blijkt echter te zijn vergeten om de Nederlander in te schrijven voor het toernooi, waardoor deelname nu aan een zijden draadje hangt.

De Bakker trainde de afgelopen week met de Servische nummer drie van de wereld Novak Djokovic om zich voor te bereiden op het kwalificatietoernooi, wat woensdag van start gaat. Door de fout van de KNLTB is hij nu echter afhankelijk geworden van afzeggingen.

Bondscoach Hugo Ekkers baalt van het voorval maar wijst ook op verzachtende omstandigheden: 'Dit is allemaal net na Thiemo's breuk met zijn coach Raemon Sluiter voorgevallen, al had dit natuurlijk nooit mogen gebeuren.' De Bakker staat momenteel 246e op de wereldranglijst.

Federer en Murray verder in Doha

Roger Federer en Andy Murray hebben zich geplaatst voor de halve finale van het toernooi in Doha. Zij versloegen respectievelijk Philipp Kohlschreiber en Sergij Stachovsky.

Federer kende weinig problemen met zijn Duitse opponent. De eerste set wist hij met een dubbele break naar zich toe te trekken, een scenario wat ook in de tweede set aanvankelijk leek te gebeuren. De Zwitser verloor echter zijn concentratie in de laatste games, waardoor Kohlschreiber terug kon komen tot de tiebreak, waarin hij kansloos was.

Andy Murray kende minder tegenstand. Stachovsky verweerde zich kranig maar was desondanks kansloos: 6-4 en 6-2. Federer en Murray spelen morgen om een plaats in de finale. De andere halve finale gaat tussen Gaël Monfils en Andy Roddick, nadat Monfils verrassend had gewonnen van Rafael Nadal eerder vandaag.

Top 2000 bereikt 6,8 miljoen mensen

De Top 2000, het jaarlijkse eindejaarsevenement van Radio 2 heeft dit jaar 10,6 miljoen mensen getrokken via radio, televisie en internet. Dit komt neer op 75% van de Nederlandse bevolking van 10 jaar en ouder, hetzelfde percentage dat de 3FM-actie Serious Request afgelopen jaar bereikt heeft.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Radiocall in opdracht van NPO Kijk- en Luisteronderzoek. 6,8 miljoen mensen hadden de radio korte of lange tijd afgestemd op Radio 2. Ook populair was de televisieversie van het radio-evenement. De televisieregistratie van Top 2000 in concert bereikte tijdens de nieuwjaarsnacht in totaal 5,3 miljoen kijkers.

Kees Toering, zendermanager bij Radio 2 is erg trots op de cijfers. "Ik vind het ongelooflijk dat opnieuw zoveel mensen de Top 2000 hebben gevolgd. Er is weer een record neergezet. Het zijn de makers van de Top 2000, redacteuren, producers en natuurlijk de presentatoren, die voor dit succes hebben gezorgd. Het enthousiasme en de professionaliteit waarmee zij hun werk hebben gedaan is bijzonder en maakt dat zoveel mensen na tien jaar, nog steeds zoveel plezier aan het evenement beleven. Ik ben daar bijzonder trots op."

De Top 2000 bestond vorig jaar 10 jaar en werd uitgezonden van vrijdag 26 december tot en met woensdag 31 december. De luisteraars waardeerden de marathonuitzending van 144 uur met het rapportcijfer 7,8.

De top 10 van 2008

Centrum Utrecht onrustig door demonstratie

In de binnenstad van Utrecht is het vanavond onrustig door een een pro-Palestijnse demonstratie in verband met de situatie in de Gazastrook. Volgens de politie gaat het om ongeveer driehonderd actievoerders die zich op het Vredenburg hebben verzameld.

De politie spreekt van een gespannen sfeer, maar heeft nog niet ingegrepen. In Utrecht is het koopavond, waardoor het druk in het centrum is. De demonstranten hebben vlaggen bij zich en maken veel kabaal.

Torres: "Ik ben niet de ster bij Liverpool"

Liverpool staat in de Engelse Premier League momenteel bovenaan. The Reds hebben een voorsprong van drie punten op de nummer twee Chelsea en zeven op de nummer drie Manchester United. Die laatste heeft overigens wel twee duels minder gespeeld.

In het elftal van Liverpool is Fernando Torres een belangrijke speler. De Spanjaard leverde in veel wedstrijden een grote bijdrage en bezorgde de club veel punten. Torres zelf zegt dat hij vindt dat hij niet de ster van het team is. "Elke speler is onmisbaar bij Liverpool. Benitez heeft een team samengesteld dat niet afhangt van één of een paar spelers. Natuurlijk is het mooi dat ik vaak scoor, maar dat doe ik niet alleen," aldus Torres tegenover Sky Sports.

De 24-jarige aanvaller zei ook dat hij kansen ziet voor zijn club om de landstitel dit jaar binnen te slepen. "Maar we moeten blijven strijden en niet te makkelijk gaan denken. Elke wedstrijd is een finale."

Rusland en Slowakije naar finale Hopman Cup

Rusland en Slowakije spelen in Perth morgen de finale van de strijd om de Hopman Cup, het toernooi voor gemengde koppels.

De Russen versloegen vandaag in de laatste groepswedstrijd Frankrijk. Dinara Safina versloeg Alize Cornet (6-3, 6-2), waarna broer Marat Safin verloor van Gilles Simon (7-6, 6-3). In het beslissende dubbelspel waren broer en zus met 6-4 en 6-3 te sterk voor Cornet en Simon.

Slowakije had zich eerder op de dag overtuigend weten te plaatsen voor de eindstrijd. Dominika Cibulkova en Dominik Hrbaty wonnen met 3-0 van Duitsland. Eerder hadden de Slowaken met 3-0 van Amerika gewonnen en waren ze met 2-1 te sterk voor gastland Australië.

[EK] Kramer tegen Haugli op 5.000 meter

De loting voor de 5.000 meter, morgen tijdens het Europees Kampioenschap allround in Heerenveen, heeft bepaald dat Sven Kramer tegen de Noor Sverre Haugli rijdt.

De grootste concurrenten van Kramer, Håvard Bøkko en Italiaan Enrico Fabris, komen op die afstand één rit eerder op het ijs van Thialf. Kramer verschijnt in de veertiende race aan de start. In de vijftiende rit moet Wouter Olde Heuvel het opnemen tegen de Noor Øystein Grødum. Carl Verheijen werd samen met de Rus Ivan Skobrev in de slotrit geplaatst. Koen Verweij, de vierde Oranjedeelnemer, rijdt in de tiende rit tegen de Pool Slawomir Chmura.

Op de 500 meter rijdt Kramer in de laatste rit tegen de snelle Pool Konrad Niedzwiedzki. Voor de vrouwen begint het Europees kampioenschap allround pas zaterdag.

Monfils verrast Nadal in Doha

Gaël Monfils heeft voor een grote verrassing gezorgd op het toernooi van Doha door de nummer één van de wereld Rafael Naadal uit te schakelen. De Fransman won met 6-4 en 6-4.

De jonge Fransman speelde bijna foutloos en met zijn sterke service en krachtige groundstrokes domineerde hij het spel tegen zijn Spaanse opponent. Een slordige game van Nadal op 5-4 in de tweede set was voldoende voor Monfils om de partij te beslissen.

In de volgende ronde treft Monfils de Amerikaan Andy Roddick. Het servicekanon kende weinig problemen met Victor Hanescu en won met 6-3 en 6-2.

Menchov naar Ronde van Murcia

Denis Menchov zal in 2009 zijn opwachting maken in de Vuelta Ciclista a la Región de Murcia. De Rus, die in dienst van de Rabobank-wielerploeg rijdt, is één van de publiekstrekkers tijdens de etappekoers. Het evenement wordt van 4 tot 8 maart gehouden.

De organisatie liet daarnaast weten dat ook Stefano Garzelli, David Zabriskie en Kim Kirchen hun komst hebben toegezegd. De afgelopen twee jaar was Alejandro Valverde het beste tijdens de Ronde van Murcia.

De Mul twijfelt over transfer naar Genk

Het is nog maar de vraag of Racing Genk de gevraagde duidelijkheid van Tom de Mul snel krijgt. De oud-Ajacied, momenteel speler van Sevilla, weet nog niet of hij Genk een goede club vindt om zijn carrière te vervolgen. Dat zegt zijn belangenbehartiger Mustapha Nakhli tegen Goal.com.

De Mul verruilde ruilde in de zomer van 2007 Sevilla in voor Ajax. In het zuiden van Spanje wist de rechtsbuiten echter nooit een vaste basisplek te veroveren. Tot nu toe speelde hij slechts tien competitieduels waarin hij éénmaal doel trof.

De 22-jarige De Mul wil graag aan spelen toe komen en overweegt Sevilla te verlaten. "In België zijn een aantal clubs, waaronder Racing Genk en Standaard Luik, geïnteresseerd in Tom", vertelt zaakwaarnemer Nakhli aan Goal.com. "We moeten kijken of Genk een interessante club is. Dat weten we nu nog niet."

"Sevilla staat in ieder geval niet onwelwillend tegenover een transfer. Maar laat duidelijk zijn: Tom hoeft niet persé weg daar, want hij heeft het hartstikke naar zijn zin", vervolgt de zaakwaarnemer, die niet twijfelt aan de kwaliteiten van De Mul. "Het is gewoon een hele sterke speler die veel pech heeft met z’n concurrent bij Sevilla, Jesus Navas. Hij is, op Cristiano Ronaldo na, de beste rechtsbuiten van Europa."

Onder de geïnteresseerden zijn volgens Nakhli geen Nederlandse clubs. Is een terugkeer naar Ajax überhaupt ooit 'im frage' geweest? "Daar kan ik niets over zeggen", luidt het neutrale antwoord van Nakhli. De Mul brak bij de Amsterdamse club door en was in het seizoen 2006/2007 een vaste waarde van Ajax. In totaal speelde de Belg 52 wedstrijden voor de Godenzonen, waarin hij vijf keer scoorde.

Wielaert niet langer aanvoerder

Robbie Wielaert mag zich niet langer aanvoerder van FC Twente noemen. De verdediger van de ploeg uit Enschede wordt hiermee gestraft voor zijn openlijke flirt met Ajax.

Wielaert speelt donderdag, tijdens een oefenwedstrijd tegen Ciudad de Santiago uit de Segunda División B, wel mee. Blaise N'Kufo zal echter de aanvoerdersband dragen.

Eerder deze week liet Wielaert weten persoonlijk rond te zijn met Ajax, maar FC Twente wil niets weten van een vertrek van de 30-jarige routinier.

'Rosanne' meest gedraaid in kroeg

Rosanne, de zomerhit van het Volendamse duo Nick en Simon, was in 2008 de meest gedraaide nederpophit in de café's in Nederland. De hit werd vorig jaar ongeveer 70.000 keer gedraaid, op primetime (vrijdag, zaterdag en zondag na 22.00 uur) zelfs 23.000 keer.

Dit werd vandaag bekend gemaakt door de SENA, de organisatie die vergoedingen voor zogenoemde naburige rechten van platenproducenten en artiesten incasseert. Dit betekent dat Nick en Simon een leuke vergoeding hiervoor op hun bankafschrift zullen krijgen.

De meest gedraaide hit in café's is het nummer van Mark Ronson en drankorgel Amy Winehouse. Valerie knalde op primetime zo'n 33.000 keer door de speakers. Het nummer werd in totaal zelfs honderdduizend keer gedraaid.

De cijfers zijn gebaseerd op een panel van zevenhonderd natte horecabedrijven, dat wil zeggen caféachtige gelegenheden.

Rosanne, die weet dat er nog heel, heel, heel veel mannen zijn

Fallout 3 toont driemaal Operation Anchorage

Een paar berichten terug vertelden we jullie dat de Broken Steel uitbreiding gamers tot level 30 moet laten komen. Naast de Broken Steel uitbreiding komen er echter nog twee uitbreidingen voor de PC en Xbox360; The Pitt en Operation Anchorage.

Van die laatste hebben we enkele screenshots voor jullie. Voor Operation Anchorage schijnen we de verhoging naar level 30 ook daadwerkelijk nodig te gaan hebben, willen we het halen. Verwacht dus geen gezellige vakantie in dit nieuwe gebied.




'Meer omroepen leidt tot problemen'

Bestuurlijke problemen dreigen als nog meer omroepen toetreden tot het publieke bestel. Deze waarschuwing uitte voorzitter Henk Hagoort van de Raad van Bestuur Publieke Omroep vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak.

"Er staan momenteel al negen nieuwe omroepen klaar om per 2010 deel uit te gaan maken van het bestel. Het worden er per week meer. De raad van bestuur maakt zich daar grote zorgen over. De Publieke Omroep is geen speeltuin. Het is vakmanschap en teamwork", zei Hagoort. "Met de huidige 22 partijen is wat mij betreft de grens van bestuurlijke hanteerbaarheid meer dan bereikt."

Hagoort doelde op nieuwe initiatieven om publieke omroepen op te richten. Onder meer GeenStijl, dierenomroep Piep!, cultuurzender Omroep C en homo-omroep Oz-tv van zanger Gordon azen op een plek in het bestel. Ditzelfde geldt voor moslimzender Zenit en de rechtse Populistische Omroep Nederland van de Rotterdamse politicus Ronald Sörensen. De initiatiefnemers proberen voor 1 april de benodigde 50.000 leden te werven.

Richards neemt Honda niet over

De kogel is door de kerk, Dave Richards neemt Honda F1 niet over. Dit heeft hij bevestigd tegenover het Britse Autosport. De overname van Honda F1 zou te snel zou zijn en de bezuinigingsmaatregelen van de FIA zouden pas in 2010 voordeel opleveren.

"Alles wat ik kan zeggen, is dat ik duidelijk had gesteld dat ik het gevoel had dat we succesvol zouden moeten kunnen worden in de Formule 1. Niemand verwacht echter dat in het eerste jaar meteen races worden gewonnen", verklaart een nuchtere Richards. "Maar het moet ook financieel mogelijk zijn om door investeringen winst te boeken op sportief terrein. Persoonlijk zie ik dat momenteel niet gebeuren. Het huidige economische klimaat is te onstabiel", suggereert Richards.

Daarmee komt er voorlopig een einde aan de plannen van Richards en zijn Prodrive. De geruchten waren er dat Richards samen met investeerders uit het Midden-Oosten het raceteam van Honda F1 zouden overnemen.

Brandweer door ijs, hond lachende derde

Bij een reddingsactie hebben twee brandweerlieden bij Stavoren vandaag een nat pak opgelopen. Op het IJsselmeer bij het Friese dorp was namelijk een hond door het ijs gezakt.

Tachtig meter vanaf de kant bleek het ijs namelijk toch te dun voor de hond. Met behulp van lange ladders wisten de spuitgasten het doodsbang dier te bereiken. Samen lukte het hen de doorweekte viervoeter uit de drijvende schotsen vandaan te trekken.

Op de terugweg ging het echter mis. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen gingen beide brandweerlieden door het ijs. Hun collega's op de wal wisten hen echter gauw weer op het droge te trekken. Naast een nat pak hebben zowel het blussende tweetal als de hond er niets aan overgehouden.

PETA bekroont game Fable 2 ondanks kippenschoppen

Dierenrechtenorganisatie PETA heeft het computerspel Fable 2 uitgeroepen tot het meest diervriendelijke spel van 2008. Vooral het feit dat vegetarisch eten in het spel wordt beloond en vlees eten juist niet stemde de organisatie uitermate tevreden. Toch is de overwinning niet geheel onomstreden. Je kunt namelijk niet alleen punten vergaren door vegetarisch eten, maar ook door kippen weg te schoppen.

Dan Shannon van PETA geeft volmondig toe dat zijn organisatie wat minder gelukkig is met het kippenelement in de game. De mogelijkheid voor de speler om al dan niet voor een vegetarisch dieet te kiezen en de gevolgen van die keuze te merken gaf echter de doorslag. Ook maakt de vrij luchtige manier waarop het kippenschoppen in het spel is verwerkt dit element minder storend voor PETA.

Voor meer nieuws over Games kun je terecht op FOK!games!

[gerucht] Nieuwe Ghost Recon en Rainbow Six in ontwikkeling

Ubisoft zal binnenkort nieuwe delen van de Ghost Recon- en Rainbow Six-games onthullen, zo vertelde een anonieme bron aan CVG.

Volgens de anonieme bron zullen beide games later dit jaar aangekondigd worden door Ubisoft en is er een aannemelijke kans dat de games nog voor kerst 2009 in de winkels zullen liggen. Of de spellen vervolgen zullen zijn op de huidige spin-offs van de series (Advanced Warfighter en Vegas) of dat het compleet nieuwe spellen zullen zijn is nog onbekend.

Ubisoft weigert om te reageren op de speculaties.



Rainbow Six: Vegas 2

Vrouw verzint bevalling bij arrestatie

Een Amerikaanse vrouw die in een overdekt winkelcentrum wat gestolen had, heeft bij haar arrestatie een opmerkelijk toneelstuk opgevoerd. Op het moment dat de politie haar in de boeien wilde slaan zei ze dat ze weeën kreeg. "Ik ga bevallen!"

De vrouw werd daarop door de agenten naar het ziekenhuis gebracht, maar daar werd al snel ontdekt dat de vrouw pluspunten zal krijgen op de toneelschool. De arts legde haar uit dat ze helemaal niet zwanger was; er was ook helemaal geen dikke buik te zien.

Er werd nog een zwangerschapstest gedaan en ook daaruit bleek dat de vrouw niet zwanger was. Ze is alsnog in de boeien geslagen en naar het politiebureau gebracht.

Politie vindt auto onder het ijs

Politie en brandweer hebben vanmiddag een auto onder het ijs in een van de Elshoutse wielen aan de Zeedijk gevonden. Een schaatser had de auto door het ijs heen gezien en meldde dit gisteravond.

Zodra het weer licht werd is er gezocht naar de wagen. Duikers van de brandweer stelden vast dat er niemand meer in de auto zat. De auto bleek al in februari 2002 vanuit Helmond te zijn gestolen en ligt dus vermoedelijk al jaren onder water.

Uit praktische- en veiligheidsoverwegingen is besloten de auto pas te bergen als het ijs van het water is.

Vijf teams testen op Algarve-circuit

Op 18 januari begint de vierdaagse test op het nieuwe Algarve-circuit Portimão, Portugal. Waarschijnlijk zullen vijf teams aanwezig zijn bij deze test op dit gloednieuwe circuit dat zich nadrukkelijk manifesteert als ideaal testcircuit.

Waar eerder Toyota, Williams en Renault al bevestigden te gaan testen op dit circuit, wordt er nu ook gesproken van de aanwezigheid van McLaren en Red Bull Racing. Tegelijkertijd zal BMW gaan testen op het circuit van Valencia. Naar verwachting zullen alle teams de nieuwe bolide gaan inzetten om data te vergaren voor het komende F1-seizoen.

In december testten Ferrari en McLaren al op dit circuit. De meningen over dit circuit waren over het algemeen lovend. De baan is uitdagend door voornamelijk het hoogteverschil wat geïntegreerd is in de baan. Het gripniveau was destijds nog niet ideaal. Tijdens de vierdaagste test van januari zal dat waarschijnlijk beter zijn met vijf teams die tegelijkertijd testen.

Fable II DLC komt 13 januari

Lionhead heeft eindelijk een datum gegeven aan de downloadable content voor Fable 2, genaamd Knothole Island. Door technische problemen was de content al verzet naar januari 2009, maar een exacte datum was er nog niet. Nu dus wel: 13 januari zal Knothole Island voor 800 MS punten te downloaden zjin.

De content zal nieuwe opdrachten, items, personages, winkels, wapens, drankjes, schatten en nog veel meer leuks bevatten. Check deze site voor meer info over de inhoud.



Sjoerd Huisman wint NK Natuurijs 2009

Sjoerd Huisman uit Andijk is vanmiddag in Lelystad Nederlands marathonkampioen op natuurijs geworden. De 22-jarige schaatser uit de Nefit-ploeg, gisteren ook al de beste in de Superprestigewedstrijd in Biddinghuizen, bleef op de Oostvaardersplassen Arjan Stroetinga net voor in de eindsprint. Roy Boeve finishte als derde.

De sprinters in het resterende peloton konden pas op het allerlaatste moment in stelling worden gebracht. Tot ver in de laatste ronde van vier kilometer volgden de kansrijk lijkende ontsnappingen elkaar op. Vooral Maarten-Jan Heideman, die wegens overspannenheid eigenlijk niet wilde starten, was actief. De 35-jarige routinier kwam evenwel niet weg. Dat gold ook voor onder anderen Bob de Vries, Douwe de Vries en Lars Hoogenboom.

Huisman wint NK op Natuurijs

Sjoerd Huisman heeft het Nederlands kampioenschap op natuurijs gewonnen. Hij bleef in de massasprint op de Oostvaardersplassen Arjan Stroetingan en Roy Boeve voor. Huisman lost hiermee Bert Verduin af die eind 1996 de laatste kampioen op natuurijs was.

Op het ijs in de buurt van Lelystad ontspon zich een mooie wedstrijd waarbij halfweg koers een groep van 24 man ontsnapte. Meer dan 30 seconden kregen ze niet en het peloton achterhaalde de groep dan ook weer waar Douwe de Vries, Casper Helling en Jens Zwitser uit waren ontsnapt. Bob de Vries achterhaalde dit drietal, maar het was Erik Hulzebosch die het op vijf ronden van het einde probeerde, maar de nummer twee van de vorige elfstedentocht kreeg geen ruimte.

Daarna was het op het 4,3 kilometer lange parcours de beurt aan Jan Maarten Heideman en Bob de Vries, maar ook zij konden niet ontsnappen. Daarna volgden nog vele pogingen, maar niemand kwam weg, zodat het een massasprint werd. Daarin raakte Huisman Stroetinga die nog maar net overeind kon blijven. Uiteindelijk was Huisman de snelste voor Stroetinga en Boeve.

"Goh, wat een wedstrijd. De hele wedstrijd waren er groepjes weg, ze bleven maar demareren. En ik maar wachten en twijfelen," aldus de winnaar. "Op het eind kom je er bij en dan er overheen. Dan schrik je je kapot," aldus een juichende Huisman die zijn zege nog niet kon bevatten.

Releasedate Killzone 2 in Europa bekend

Na jaren in de onzekerheid te hebben gezeten wanneer hij nu eindelijk eens uit gaat komen is er nu een harde datum bij Sony vandaan gekomen waarop Killzone 2 uit zal komen in Europa. Het wordt videogame-uitgevers nog wel eens verweten dat ze Europa vergeten, maar in het geval van Killzone 2 zal dat niet het geval zijn. De shooter van Nederlandse bodem zal op woensdag 25 februari te koop zijn, twee dagen voordat de Yanks er mee aan de slag kunnen.


February 25th! MARK IT!!! MAAAAAAAAAAAARK IT!!

VN-hulporganisatie Unrwa staakt hulp Gaza

Vluchtelingenorganisatie Unrwa van de Verenigde Naties heeft vandaag besloten niet langer hulp te verlenen aan Palestijnen in de Gazastrook. Volgens de organisatie is het te gevaarlijk om in het gebied slachtoffers te helpen.

De Unrwa heeft zijn activiteiten gestaakt wegens het toenemend vijandelijk optreden van de Israëlische strijdkrachten tegen personeel en goederen van de Unrwa, aldus woordvoerder Adnan Abu Hasna. Militairen zouden medisch personeel verhinderen bij patiënten of voorraden te komen. Ook wordt volgens het Unrwa geschoten op ambulances en hulpverleners.

De humanitaire situatie in de Gazastrook verslechtert met het uur, zegt de VN-organisatie. Een miljoen van de 1,5 miljoen mensen in de Gazastrook zit zonder stroom. Circa 750.000 mensen hebben geen water. De overvolle ziekenhuizen draaien op noodgeneratoren.

De voedselvoorraad van de Palestijnen is voor de komende dagen nog op peil. Maar sinds de sluiting van een belangrijke grensovergang vreest het Unrwa dat de voorraad snel slinkt en voedseltekorten zullen ontstaan.

Unrwa: 'wegwezen hier.'  (foto: ANP)

EA kondigt uitbreidingsset aan voor Red Alert 3

In maart 2009 zal Electronic Arts een uitbreidingsset voor Command & Conquer: Red Alert 3 uitgeven met de titel "Uprising". Het grootste deel van deze stand-alone uitbreiding zal draaien om de nasleep van de ontwikkelingen in Red Alert 3. Drie van de vier minicampagnes zullen zich concentreren op het verdere verloop van de verhaallijn, terwijl de vierde campagne laat zien hoe het Yuriko-commando ontstaan is.

Bovendien kent de uitbreiding ook een nieuwe modus genaamd Commander's Challenge. Hierin strijd je met negen andere commandanten in 50 verschillende uitdagingen, die elk hun eigen regels en omstandigheden kennen.
Voor Uprising worden wederom een stapel Hollywoodacteurs uit de kast getrokken, van Gemma Atkinson en Ivana Milicevic is bevestigd dat ze het scherm wederom zullen gaan sieren.


Zowel links als rechts: Gemma Atkinson

Command & Conquer: Red Alert 3: Uprising is vanaf maart 2009 te downloaden en is exclusief voor de PC.

Hewitt hoort ballen niet tegen Blake

Zijn wedstrijd tegen James Blake voor de Hopman Cup was voor Lleyton Hewitt een heel merkwaardige. Hewitt, bezig aan zijn comeback, hoorde namelijk niets als Blake met zijn racket de bal raakte.

"Ik stond er vanmorgen mee op," aldus de 27-jarige Hewitt. "Ik weet niet wat het is, maar ik hoorde nauwelijks iets. Ik hoorde het niet als Blake de bal sloeg." De Australiër liet er meteen een dokter er naar kijken. De dokter had geruststellende woorden. "Hij denkt dat het na een paar dagen weg is."

Hewitt verloor overigens de wedstrijd in twee sets: 6-2, 6-2.

Bronzen Killzone 2 trophies op een rijtje

In februari verschijnt het in Nederland gemaakte Killzone 2. In het spel zal je als soldaat mee vechten in de oorlog op de planeet Hellghan tegen de Hellghast. Het spel zou er grandioos uitzien en realistischer en tactischer zijn dan menig andere shooter. Of Killzone 2 al deze beloftes waar kan maken zullen we zien. Voor de mensen die het spel sowieso al zouden kopen omdat er trophies in zitten hebben we nu de lijst van alle bronzen-medailles voor jullie. Bereid je dus maar alvast voor om de volgende taken te volbrengen.

# War Hero
Collect all Killzone 2 Trophies (Platinum)

# Corinth Ribbon
Complete Corinth River on any difficulty level (Bronze)

# Blood Ribbon
Complete Blood Meridian on any difficulty level (Bronze)

# Visari Ribbon
Complete Visari Square on any difficulty level (Bronze)

# Salamun Ribbon
Complete Salamun District on any difficulty level (Bronze)

# Bridge Ribbon
Complete Salamun Bridge on any difficulty level (Bronze)

# Pallbearer
Kill 500 Helghast Soldiers(Bronze)

# Babysitter
Revive your buddies a total of 25 times (Bronze)

# Giantslayer
Kill the Blood Meridian heavy in under 1 minute (Bronze)

# Safari Hunter
Kill one of each enemy infantry type with a melee attack (Bronze)

# Killing Spree
Kill five Helghast in 15 seconds whilst on foot and maintaining at least 85% health (Bronze)

# Bullet Counter
Manually reload your weapon 150 times (Bronze)

# Safety First
Shoot off 100 Helghast helmets during battle (Bronze)

# Berserker
Kill 25 Helghast using melee attacks (Bronze)

# Barrel of Death
Kill three Helghast at once using the surrounding environment (Bronze)

# Professional
Get three headshots in a row using the same clip of M4 Revolver ammunition (Bronze)

# Fragmerchant
Kill five Helghast at once using a single frag grenade (Bronze)

# Fragmartyr
Kill two helghast at once and take your own life using a single frag grenade (Bronze)

# Melonpopper
Get 15 headshots using the VC32 Sniper Rifle (Bronze)

# Blade Runner
Kill 75 Helghast using the knife (Bronze)

# Run and Gunner
Kill three Helghast using an M82 or StA52 assault rifle without releasing the trigger (Bronze)

# Defensive Fighter
Kill 30 Helghast using the StA3 fixed gun emplacement (Bronze)

# Cross-Training Ribbon
Acquire all badge specific medals (Bronze)

# Veteran Ribbon
Acquire all mission specific medals (Bronze)

# Expert Ribbon
Acquire all combat specific medals (Bronze)

# Wargod Ribbon
Acquire all remaining medals (Bronze)

# Blitzkrieg Ribbon
Win 50 online matches (Bronze)

Britse rente laagste sinds 1694

De Britse centrale bank heeft vandaag de rente zoals verwacht met een half procentpunt verlaagd tot 1,5 procent. Dat is het laagste niveau in het 315-jarige bestaan van de Bank of England (BoE).

Vorige maand verlaagde de BoE de rente al met een vol procentpunt tot 2 procent. Dat was het laagste renteniveau sinds 1951.

Met de ongekend forse renteverlagingen van de laatste maanden probeert de Britse centrale bank de krimpende economie te ondersteunen. De Britse economie kromp in het derde kwartaal van vorig jaar met 0,6 procent en de vooruitzichten voor dit jaar zijn, mede door het instorten van de huizenmarkt en de snel oplopende werkloosheid, slecht.

De BoE voorspelde in november dat de economie van Groot-Brittannië in de eerste helft van dit jaar met zeker 2 procent zal krimpen.

Nooit zo goedkoop.  (foto: ANP)

'Megawolkenkrabber voor Rotterdam'

Het Rotterdamse architectenbureau Monolab heeft plannen uitgewerkt voor een 450 meter hoge wolkenkrabber die in de Rotterdamse Maashaven moet worden gebouwd. Het bedrijf voert momenteel gesprekken met ontwikkelaars en financiers, maar deze zijn terughoudend vanwege de huidige economische situatie.

Jan Willem van Kuilenburg, directeur van Monolab, is van mening dat het juist nu de tijd is om te investeren in een dergelijk project. "De gerealiseerde middelhoge torens in Rotterdam zijn van lage kwaliteit en te primitief, het is allemaal standaard. Deze nieuwe 450 meter hoge wolkenkrabber is bijzonder én pragmatisch omdat hij in het water staat."

De toren, die is voorzien voor wonen en werken, is volgens Van Kuilenburg een bijzonder project. "Normaal staan torens op een grote parkeergarage. We hebben onze toren vanaf de parking het water ingeschoven en op de parking die vrijkwam een extra project met een stedelijk raam en plein op de Maashaven gepland."

Via een pier en autovrije boulevard moet de toren verbonden worden met een parkeergarage voor 1.000 voertuigen en metrostation Maashaven.

Hoe Monoweb alles in gedachten heeft, kun je hier zien.

De Zeeuw: "AZ is verder dan Ajax"

Demy De Zeeuw is weer helemaal terug op zijn oude niveau en zijn club staat na de eerste helft van de competitie bovenaan, met drie punten voorsprong op Ajax. Volgens De Zeeuw logisch, aangezien AZ verder is dan de Amsterdammers.

De Zeeuw vertelt tegenover VI dat het middenveld van AZ steeds beter op elkaar ingespeeld raakt: "Ik zat eerst niet lekker in mijn vel en de trainer dacht dat ik met Stijn Schaars een goed koppel zouden vormen op het middenveld. Hij heeft inmiddels wel gelijk gekregen alleen toen hadden wij onze oude niveau nog niet terug. Sinds David Mendes da Silva op de rechterkant speelt, worden wij steeds belangrijker voor AZ. een ongeslagen reeks van vijftien wedstrijden kun je niet niks noemen."

Verder vertelt de middenvelder dat AZ verder is dan Ajax: "AZ word al een tijd met PSV vergeleken, maar wij spelen mooier voetbal vind ik. Toen we tegen Ajax moesten spelen hebben we ze uitgebreid bekeken toen ze tegen Utrecht thuis speelden. Ajax domineerde maar kreeg geen kansen om echt door te breken, wij zakten wat meer in tegen Utrecht en dat resulteerde tot zes of zeven kansen in de eerste helft. Ik vind gewoon dat wij verder zijn dan Ajax, wij hebben een team. Ajax is veel te afhankelijk van Luis Suarez. Wie weet hoe ze zonder hem zouden presteren."

Aanvoerder N. Kovac zwaait af voor Kroatië

Niko Kovac zal zich niet langer beschikbaar stellen voor het nationale team van Kroatië. De 37-jarige Kroaat wil de nieuwe generatie meer kans geven in het nationale team.

Kovac, aanvoerder van de Kroaten, vertelt tegenover de Kroatische krant Vecernje Novosti: "Het was een zware beslissing. Maar ik ben geen kind meer en ik besef dat ik toch al een vraagteken zou worden, omdat ik niet eens een basisplaats heb bij mijn club Red Bull Salzburg."

Hij vervolgt: "Kroatië wacht een moeilijke strijd om het WK te halen. Die kan beter worden gevoerd door spelers die bij hun club een vaste waarde zijn." In totaal speelde Kovac 83 interlands voor zijn vaderland. In deze wedstrijden kwam hij vijftien maal tot scoren.

CFR Cluj ontslaat coach

CFR Cluj heeft coach Maurizio Trombetta op straat gezet. De plek van de Italiaan wordt ingenomen door het duo Ales Jindra en Dusan Uhrin.

Cluj werd vorig jaar Roemeens kampioen. Sinds dat kampioenschap is het al de tweede keer dat de club wisselt van trainer. Vlak voor de start van de Champions League, werd Trombetta aangesteld. Hij volgde destijds de Roemeen Ioan Andone af. Meteen liet Trombetta van zich spreken, Cluj won de uitwedstrijd bij AS Roma met 1-2 en werd er gelijkgespeeld tegen Chelsea. Vervolgens werd er viermaal verloren, hetgeen uitschakeling betekende in de Champions League.

Omdat Cluj dit seizoen geen potten kan breken in de Roemeense competitie en daardoor slechts vierde staat, werd Trombetta de laan uitgestuurd.

Twaalf overnamekandidaten Honda

Het Britse autosportblad Autosport meldt dat het team van Honda in overleg is met twaalf serieuze overnamekandidaten. Eerder was er nog sprake van vier kandidaten om het team uit Brackley over te nemen.

"Het ziet er momenteel zeer goed uit", aldus Nick Fry, teambaas van Honda, tijdens de Autosport International Show in Birmingham. "Er was meteen al gigantisch veel interesse. We zijn misschien wel door meer dan dertig partijen benaderd. Daar zijn nu nog ongeveer een dozijn serieuze kandidaten van over. We zijn op dit moment met Honda aan het overleggen wat de beste optie is voor de toekomst."

"Toen het team net in de verkoop werd gedaan was Formule 1-baas Bernie Ecclestone er honderd procent van overtuigd dat we in Melbourne op de grid zouden staan, maar eerlijk gezegd was ik daar op dat moment nog helemaal niet zo zeker van", vervolgde hij. "Nu het verkoopproces in volle gang is, heb ik er veel meer vertrouwen in. Misschien nog niet honderd procent, maar dat scheelt niet veel meer."

Level cap Fallout 3 met 10 levels omhoog

Eurogamer heeft een interview afgenomen met de DLC's lead producer van Fallout 3, Jeff Gardiner. Hierin vertelt Jeff dat met het aankomende DLC pack met de naam "Broken Steel" de level cap met 10 levels omhoog gaat, het maximale level wordt dan 30. Broken Steel is het derde DLC pack en moet ergens in maart verschijnen voor de PC en Xbox 360.

Eurogamer: You've said you'll raise the level cap with Broken Steel, the third pack. When Pete Hines spoke to us just after the launch, he said there were "no plans" to do that and you felt level 20 left you "plenty tough enough". What's changed? Also, how far will you be raising it?

Jeff Gardiner: Pete was talking about the level cap in the game as it was released. Level 20 is plenty tough. But we felt there's no harm in letting the player enjoy the game as long as they'd like, and so along with removing the game's "ending" with Broken Steel, we figure raising the level cap would allow them to do that. We plan on raising it to level 30 - but it will be a long, hard climb to get there!

Toekomstige controllers zijn je hersenen

Iedereen die ooit Star Trek of een andere willekeurige Science Fiction film heeft gezien droomt er van: games besturen met je gedachten. Hoewel we hier technologisch nog lichtjaren van verwijderd lijken, werken de mensen van Emotiv er al een aantal jaar aan om dit werkelijkheid te maken. Ze hebben onlangs een live demonstratie gegeven van hetgeen ze tot nu toe bewerkstelligd hebben en dat is niet niks.

In het onderstaande filmpje is de bovengenoemde demonstratie te bewonderen. Er wordt eerst iets verteld over hoe ze eraan begonnen zijn, hoe het werkt en hoe ze het vriendelijk voor de consument willen maken. Rond de 10:35 begint de daadwerkelijke live-demonstratie van het apparaat, gevolgd door een heel indrukwekkend promotiefilmpje rond de 19de minuut.

'Joe the Plumber' gaat naar Gaza

Campagnelegende Joe the Plumber is van plan zijn carrière over een compleet andere boeg te gooien. Joe ruilt zijn waterpomptang en moersleutels in voor een kogelvrij vest en een microfoon, want binnenkort vertrekt Joe als tv-verslaggever richting de Gazastrook.

Samuel J. Wurzelbacher, zoals 'Joe' in werkelijkheid heet, is gestrikt door de conservatieve Amerikaanse website PajamasTV. Gedurende tien dagen zal Joe in Israël mensen op straat interviewen over het conflict tussen Israël en Hamas.

Joe the Plumber werd wereldberoemd toen hij tijdens de laatste campagneweken Barack Obama aansprak op diens belastingplannen. Op slag werd Joe een symbool voor de doorsnee hardwerkende Amerikaanse zelfstandige die de dupe zou worden van Obama's plannen. De Republikeinen speelden handig in op de kritiek van Joe en omarmden hem tijdens verschillende debatten.

'Ik wil de echte reden voor de Israëlische aanvallen achterhalen door te praten met "regular Joe's" op straat,' stelt Wurzelbacher in een interview over zijn nieuwe baan als oorlogsverslaggever. 'Ik heb opnieuw de kans gekregen om iets goeds te doen voor de mensheid, dus deze kans laat ik me zeker niet ontnemen.' Over de mogelijke gevaren van de oorlogsverslaggeving maakt Joe zich geen zorgen. 'Ik ben een gelovig man. Ik denk dat God me beschermt voor alle gevaar.'

Joe the Plumber mag dan de held van de Republikeinse partij zijn, de Democraten brachten al vrij snel enkele belastende feiten over Joe aan het licht.  Zo  bleek de loodgieter na enig speurwerk niet over de juiste papieren te beschikken om zijn vak uit te oefenen. Bovendien had hij een boete openstaan wegens poging tot belastingfraude in 2005. Of Joe over een diploma in de journalistiek beschikt is niet bekend…

Loodgieter Joe nu oorlogscorrespondent?

Game console een van de meest irritante uitvindingen

Uit een onderzoek uitgevoerd onder 2.500 Britten blijkt dat ze de game console de derde meest irritante uitvinden aller tijden vinden. Met 12% van de stemmen bleef de spelcomputer de mobiele telefoon net voor die 11% kreeg. Meest irritante uitvinding is de karaokemachine, deze kreeg 22% van de 2.500 stemmen. Daar vallen games als SingStar en Lips niet onder, aangezien dit games zijn die in huiselijke kring gespeeld worden en niet in stampvolle kroegen.

Opvallend is dat in de volledige lijst vrijwel alleen maar uitvindingen staan die razend populair zijn geworden. Een Britse uitvinder in de Britse krant The Daily Telegraph ziet een uitverkiezing in de top tien dan ook als een compliment.

Looking down the list of irritating gadgets, most are devices that have become extremely popular.

If you've created a product that has become so popular that it's become annoying, then you're going to be put down as pretty great inventor.

De complete top tien van meest irritante uitvindingen volgens de Britten:
- 1: Het karaoke-apparaat (22%)
- 2: Het non-stop sportkanaal (17%)
- 3: Game consoles (12%)
- 4: De Mobiele telefoons (11%)
- 5: De wekker (7%)
- 6: De stijltang (5%)
- 7: Het Internet (4%)
- 8: De PDA (2%)
- 9: De MP3 speler (2%)
- 10: De afstandsbediening (1%)

Sony Pictures verraadt Ghostbusters releasedatum

Het is een game waar menig nerd en gamer naar uitkijkt: de game van de Ghostbusters. Van de zomer komt ook nog eens de Blu-Ray-versie van de originele film uit en in een persbericht om dat onder de aandacht te brengen heeft Sony Pictures een "oepsie" begaan en hebben ze gelijktijdig ook bekend gemaakt wanneer we de game kunnen verwachten.

Volgens het persbericht wordt de film wereldwijd verwacht in de week van 16 juni 2009, samen met de gelijktijdige release van de videogame. Omdat games hier in Nederland over het algemeen op een vrijdag gereleased worden lijkt het er dus op dat we 19 juni van onze geestenjagende vriendjes kunnen genieten! Of het gaat om een gelijktijdige release van iedere versie van de game is nog onduidelijk, maar we verwachten dat Atari niet lang meer op zich zal laten wachten om ook die informatie naar buiten te brengen.

Ghostbusters wordt verwacht op vrijwel alle platformen:de PC, PlayStation 3 en Xbox 360, en aangepaste versies voor de Wii, DS en PlayStation 2.

'Tetris kan helpen bij post-traumatische stress'

Het NOS meldt op hun website dat Wetenschappers van de universiteit van Oxford hebben geconcludeerd dat het spelen van Tetris kan helpen bij het verwerken van post-traumatische stress. De onderzoekers denken dat dit een eerste stap kan zijn richting nieuwe behandelingen van de stoornis.

De onderzoekers lieten een groep vrijwilligers een serie schokkende beelden zien. Een half uur later mochten aantal testpersonen het spel Tetris spelen. Testpersonen die na de schokkende beelden wat blokjes langs elkaar hadden laten vallen bleken in de week erna significant minder flashbacks, een symptoon van post-traumatische stress, te hebben.

"Het spel Tetris beïnvloedt waarschijnlijk de manier waarop zintuiglijke herinneringen in de hersenen worden opgeslagen na een trauma, daardoor ervaren mensen minder flashbacks" aldus een van de onderzoekers.

De wetenschappers hopen door het onderzoek meer te leren over de manier waarop de hersenen werken bij mensen die lijden aan post-traumatische stress en dit dan ook beter te kunnen bestrijden.

Rode Kruis razend over Gaza

Het Rode Kruis eist toegang tot gewonden in de Gazastrook en stelt dat Israël dat in strijd met het internationaal recht belemmert. De hulporganisatie is meestal erg behoedzaam in zijn formuleringen, maar de toestand in de Gazastrook is zo schrijnend dat de organisatie meent zich duidelijk te moeten uitspreken.

De directeur van het Nederlandse Rode Kruis, Cees Breederveld, zei vandaag in Den Haag dat "het Rode Kruis altijd partij voor de slachtoffers kiest en als het geen toegang krijgt tot de slachtoffers van een conflict dan melden we dat".

Breederveld liet er geen twijfel over bestaan dat het de Israëli's zijn die de hulp hinderen. Hij opende een gironummer (6868) voor de talrijke slachtoffers van deze strijd.

Conflict Gazastrook (foto: ANP)

Peuters lopen taalachterstand op door games

In Groot-Brittannië zijn er veel peuters met taalproblemen, in sommige gebieden is het zo erg dat slechts tien procent van de kinderen een rijmpje of versje op kan noemen, en sommigen zelfs hun eigen naam niet weten. Eén van de oorzaken van deze taalachterstand zou verslaving aan televisie en games zijn. Er wordt dan ook gedacht aan een landelijke screening voor twee-jarigen om taalproblemen zo vroeg mogelijk op te sporen.

Naast games spelen ook andere factoren een rol, zoals het wegvallen van het traditionele avondeten met heel de familie, de lange-uren cultuur bij het werk van de ouders en slechte kinderopvang met weinig stimulatie. John Bercow, een Member of Parliament voor de Tory's had er het volgende over te zeggen:

If children are in a home in which they are getting insufficient stimulation, where there is not enough interaction, or where communication through the spoken word is not as common or extensive or imaginative as it might be, that is bound to have an impact.


Minder leuk dan het eruit ziet

[Upd] [Dakar] Zesde etappe ingekort

De organisatie van de Dakar Rally heeft bekend gemaakt dat een deel van de vijfde etappe van Neuquen naar San Rafael niet meetelt voor het klassement. Na CP2 was de weg door regenval onbegaanbaar geworden, zodat dit deel niet telt voor het klassement.

Hierdoor mogen Tim en Tom Coronel als ze hun auto gerepareerd hebben weer aan de start van de zesde etappe verschijnen. WTCC-kampioen Yvan Muller is er niet meer bij. Zijn auto werd gisteren tijdens de vijfde etappe aangereden door een vrachtwagen. Door de regen zou ook een deel van de zesde etappe geneutraliseerd zijn. Ook hier zou de finish bij CP2 liggen, al is dat nog niet door de organisatie bevestigd.

Update: 13.59

De organisatie van de Dakar Rally heeft besloten om de zesde etappe in de Dakar Rally in te korten tot 178 kilometer. Ook is de starttijd van de race vandaag twee uur uitgesteld om de teams meer rust de gunnen. Hierdoor kunnen meer teams van start gaan vandaag.

PC softwareverkopen USA, het was een Lichende kerst

Nadat ik de vorige keer nog zo hoopvol was wat betreft de opkomst van Left 4 Dead, blijkt nu dat de game toch uit de top 3 is gekicked en dat Spore zijn plek tussen De Groten Der Aarde in heeft genomen.

In de week van 21 tot en met 27 december was het duidelijk dat World of Warcraft: Wrath of the Lich King het meest onder gamers hun boom te vinden was, gevolgd door The Sims 2 Double Deluxe. Call of Duty: World at War is wat gezakt in de lijst, Fallout 3 blijft het grofweg hetzelfde doen, Bejeweled lijkt uit de lijst gekicked te worden en voor de rest is het The Sims en World of Warcraft wat de klok slaat. Tot volgende week!

1. World of Warcraft: Wrath of the Lich King Expansion Pack
2. The Sims 2 Double Deluxe
3. Spore
4. Left 4 Dead
5. The Sims 2 Apartment Life
6. Fallout 3
7. Call of Duty: World at War
8. World of Warcraft Battle Chest
9. The Sims 2 Mansion & Garden Stuff Expansion Pack
10. Bejeweled Twist

'FC Barcelona wil Van Persie en Fabregas'

FC Barcelona mag dan soeverein aan de leiding gaan in de Primera Division, achter de schermen zijn de Catalanen al bezig met volgend seizoen. Daarbij mogen uiteraard ook bij Barça de grote aankopen niet ontbreken.

Volgens het Engelse The Daily Star en de Catalaanse krant Sport zou Barcelona het Arsenal-duo Cesc Fabregas-Robin van Persie willen aantrekken. De huidige koploper van de Spaanse competitie zou zo'n 50 miljoen euro willen neertellen voor het tweetal.

Van Persie werd afgelopen zomer al in verband gebracht met Barcelona. Voor Fabregas zou een transfer naar de Catalanen een terugkeer betekenen naar de club, die hij op 16-jarige leeftijd verliet om voor Arsenal te gaan voetballen. Real Madrid zou echter ook belangstelling hebben voor de middenvelder.

Zielman wint NK Natuurijs voor vrouwen

Carla Zielman heeft de Nederlandse titel op natuurijs bij de vrouwen veroverd. Op de Oostvaardersplassen was ze de snelste in de sprint voor Daniële Bekkering en Andrea Sikkema. Eerder op de dag won Arnold Stam al bij de veteranen.

De rijdsters moesten op het meer nabij Lelystad veertien ronden van 4,3 kilometer afleggen op een parcours dat gekenmerkt werd door de mist. Ondanks vele vluchtpogingen wist niemand van de rijdsters weg te komen, zodat er een massasprint noodzakelijk was. Uiteindelijk bleek Zielman daarin de sterkste. "Ik ben wel verrast, want sterk voelde ik me niet," aldus de winnares.

Mosley wil meer bezuinigen

FIA-president Max Mosley wil in de Formule 1 nog meer bezuinigen. De Brit is blij met de in december afgesproken maatregelen, maar heeft ondertussen volgens het Duitse Auto, Motor und Sport een brief aan de FOTA geschreven waar uit zou blijken dat de bezuinigingen nog niet teneinde zijn.

Voor 2009 is afgesproken dat de motoren niet meer dan 18.000 toeren mogen draaien, echter in de brief zou een verdere beperking tot 17.000 toeren voorgesteld worden. Ook het aantal testkilometers zou verder ingeperkt moeten worden. Nu mogen de teams gedurende het seizoen vrijwel niet testen, maar hebben wel een totaal van 15.000 testkilomters. In de nieuwe opzet zouden de kilomters op de vrijdagen voor de Grands Prix ook meetellen voor dat totaal. Daarnaast zouden de banden meer duurzaam moeten worden en zou er voor de teams een budgetlimiet ingevoer moeten worden.

Binnenkort zal de FIA een lijst publiceren met onderdelen die de teams vanaf 2010 nog verder mogen ontwikkelen. De rest van de onderdelen moet standaard worden. Wel zou het concept van beweegbare aerodynamica verder uitgewerkt mogen worden, waardoor het inhalen in de sport gemakkelijker moet worden. De FOTA vergadert vandaag over de voorstellen op luchthaven Heathrow.

[Dakar] Motorrijder stierf door infarct

Motorcoureur Pascal Terry is overleden aan een hartinfarct. Dit heeft autopsie uitgewezen in het ziekenhuis in het Argentijnse Santa Rosa. De Fransman raakte tijdens de tweede etappe van de Dakar Rally vermist en werd pas woensdag door de politie gevonden.

De tweede etappe voerde de coureurs van Santa Rosa naar Puerto Madryn. Terry was zonder benzine komen te zitten, maar vertelde de organisatie verder te kunnen doordat hij van een andere deelnemer wat had gekregen. Uiteindelijk is hij in de nacht van zondag op maandag aan het hartinfarct overleden.

De organisatie zette een grote zoektocht op naar de 49-jarige Fransman, maar kon hem ondanks het GPS-systeem in eerste instantie niet vinden. Dit kwam mede door een gebrekkig communicatie tussen de organisatie in Zuid-Amerika en het hoofdkantoor in Parijs.

Microsoft laat Kodu zien

Tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas heeft Microsoft ons kennis laten maken met Kodu. Kodu is een Xbox 360-titel die vooral gericht is op kinderen en ze hun eigen spelletjes laat maken. Deze spelletjes kunnen dan middels Xbox Live gedeeld worden met anderen. Hieronder kun je zien hoe Kodu er uit zal gaan zien.

Mocht het filmpje niet werken, klik dan hier om hem op Youtube te bekijken.

FOK!kers verdeeld over Gazaconflict

Terwijl het conflict tussen Israël en de Gazastrook voortduurt, en nu ook Hezbollah zich ermee bemoeit, is de wereldbevolking uiterst verdeeld. Bij pro-Gaza-demonstraties braken in verschillende landen al rellen uit.

Ook de FOK!kers zijn het niet eens over de penibele situatie. In het NWS-subforum loopt een reeks van inmiddels 28 topics, en op de FP-poll ("Voor wie duim jij?") stemden bijna 6500 mensen. Daarvan stemde bijna de helft, 44 procent, op "ik kies geen partij". Ruim één op vijf kiest voor Israël, terwijl bijna dertig procent voor de Palestijnen kiest. De overige vier procent koos voor de optie "anders, namelijk..."

De nieuwe poll vraagt of er een Elfstedentocht gaat komen. Poets je kristallen bol dus maar weer op; stemmen kan hierrr.

Dode wint $10 miljoen in loterij

De 78-jarige Amerikaanse Charlotte Peters viel onlangs van het ene in het andere emotionele uiterste. Twee uur voor haar 79-jarige man bezweek aan een hartaanval, had hij een lot voor een Amerikaanse loterij gekocht. Toen zijn vrouw het lot na zijn dood controleerde, bleek ze plotsklaps multimiljonair te zijn: het lot was goed voor tien miljoen dollar.

Donald had het lot twee uur voor zijn dood in een supermarkt in Danbury gekocht. "Ik ben helemaal verdoofd", laat de stamelde weduwe weten op het hoofdkantoor van de Connectiut Lottery. De kinderen van het echtpaar verwachten dat hun vader de ironie wel had kunnen waarderen. "Hij zou heel verontwaardigd zijn. Gaat hij dood, wint zijn vrouw een hoop geld. 'Zul je net zien', zou hij gezegd hebben", laat zoon Brian weten.

Met dank aan SMutzskii voor de submit.

Kolk blij met nieuw systeem en duidelijkheid

Bij Vitesse lijkt momenteel alles even nieuw te zijn. Een nieuwe trainer, een nieuw systeem en een nieuwe aanpak moeten ervoor gaan zorgen dat de Arnhemmers zich in de tweede seizoenshelft uit de gevarenzone van de Eredivisie weten te spelen.

Aanvaller Santi Kolk is in ieder geval zeer tevreden met de keuze van trainer Theo Bos om in een 4-4-2 systeem te gaan spelen. "Iedereen weet dat ik twee jaar geleden naar Vitesse ben gekomen om me juist in dat systeem verder te ontwikkelen", zei Kolk na afloop van het oefenduel met Roeselare tegen de Gelderlander. "Ik denk dat dit de beste speelwijze is voor deze spelersgroep"

Over de periode onder de ontslagen Hans Westerhof wilde de aanvaller niet veel meer kwijt. "Het heeft geen zin terug te kijken. Over het eerste half jaar van dit seizoen is genoeg gezegd. We moeten nu gaan presteren. Deze trainer begint er met alle overtuiging aan. Hij maakt meteen bekend wat hij in zijn hoofd heeft. En duidelijkheid is altijd fijn."

Dark Knight grote winnaar bij People's Choice Awards

De Batman-film The Dark Knight is de grote winnaar bij de uitreiking van de People’s Choice Awards in Los Angeles woensdagavond. De film met acteurs Christian Bale en wijlen Heath Ledger sleepte vijf prijzen in de wacht.

De People’s Choice Awards werden voor de 35e keer uitgereikt en markeren het begin van het jaarlijkse prijzencircus in Hollywood. Ook geven de awards een goede indicatie van de populariteit van films en sterren omdat fans via stemmingen op internet de winnaars bepalen. Bij de meeste andere prijzen bepalen vakgenoten of critici de winnaars. De prijzen vallen in categorieën op het gebied van film, muziek en televisie.

De 25-jarige countrymuziekzangeres Carrie Underwood, die het vierde seizoen van American Idol won, ging met drie prijzen naar huis. Ze kreeg een award in de categorieën ‘beste zangeres’, ‘beste countrylied’ en ‘beste ster onder de 35 jaar’.


Dark Knight grote winnaar bij People's Choice Awards  (foto: DAG)

B-staal baanrenner Keisse positief

Bij baanrenner Iljo Keisse zijn ook in het B-staal sporen van verboden middelen aangetroffen. De Belg had om een contra-expertise gevraag nadat hij in november betrapt was op het gebruik van cathine en van hydrochloorthiazide.

De 26-jarige renner werd bij de door hem gewonnen zesdaagse in Gent betrapt op de verboden middelen en door zijn ploeg Topsport Vlaanderen voorlopig geschorst. Ploegleider Christophe Sercu beraad zich op verdere stappen na het bekend worden van de uitslag van de test.

Bridgestone: "Slijtage banden gaat meevallen"

Bandenfabrikant Bridgestone zegt dat het met de bandenslijtage van de slicks in de Formule 1 wel mee zal vallen. Tijdens de wintertests in december klaagden verschillende teams over de slijtage van het Japanse rubber.

"De teams zijn nog steeds bezig met het leren begrijpen van de aërodynamische reglementen en de slicks. We verwachten hier de komende tijd dan ook nog flinke verbeteringen in", aldus hoofdingenieur Jun Matsuzaki van Bridgestone tegen Autosport. "Jerez is een baan die erg zwaar is voor de achterbanden, en het is in december ook nog eens kouder dan we tijdens het seizoen zullen meemaken. Hierdoor was er wat meer korrelvorming dan normaal op de banden."

"De constructie van de achterbanden is wel aangepast, om een goede balans tussen de voor- en achterkant te behouden. Momenteel zorgen de banden nog wel voor wat overstuur, maar zodra de teams goed doorhebben hoe ze met de banden om moeten gaan, zal die door middel van de afstellingen van de auto's wel worden verholpen."

Stam wint wederom een prijs

Het is Arnold Stam wederom gelukt een prijs te winnen. Won hij eerder nog een grote prijs in de Lotto, nu was hij de beste bij het NK Natuurijs voor veteranen.

De 40-jarige schaatser reed op de Oostvaardersplassen in de slotfase weg bij zijn drie medekoplopers en kwam solo over de finishlijn. De eerste tien kilometer van de wedstrijd werd wegens de dichte mist op verzoek van de organisatie rustig gereden.

Real Madrid stapt naar CAS

Real Madrid zal zich tot het internationale sporttribunaal CAS wenden als de UEFA de club verbiedt om zowel Klaas Jan Huntelaar als Lassana Diarra in te schrijven voor de knock out-fase van de Champions League.

De directie van de Koninklijke vergaderde deze week over de kwestie en kwam uiteindelijk tot dit besluit. De regels van de UEFA stellen dat slechts één van de twee aanwinsten mag worden ingeschreven voor het kampioenenbal, aangezien zowel Huntelaar als Diarra in 2008 al in de UEFA Cup acteerde. Real betwist dit echter en heeft in dit kader reeds een groot dossier ingediend bij de beroepscommissie van de Europese voetbalunie.

Mocht de UEFA in het gelijk worden gesteld, dan zal Real naar het CAS stappen om alsnog in het gelijk te worden gesteld. Real Madrid speelt eind februari in de achtste finale van de Champions League tegen Liverpool.

Dief steelt honderden linkerschoenen

Een Peru wilde een dief zijn grote slag slaan. Hij dacht zeshonderd paar sportschoenen te hebben gestolen, maar zal nu flink balen. Hij heeft namelijk alleen de linker schoenen meegenomen.

De dief stal de schoenen van een marktkoopman. Die had de rechter schoenen allemaal opgeborgen, zodat een dief nooit een volledig paar schoenen door kon verkopen. De gestolen schoenen hebben een waarde van omgerekend ongeveer 15.000 euro. De marktkoopman heeft een beloning van 500 euro uitgeloofd voor degene die hem zijn linkerschoenen terug kan brengen.

Met dank aan matthyb voor de submit.

Ezpeleta: "Kawasaki heeft nog contract met Dorna

Directeur van motorsportorganisatie Dorna Carmelo Ezpeleta maakt zich niet druk over de beslissing van Kawasaki om uit de MotoGP te stappen. De Spanjaard wijst er op dat het Japanse merk nog een contract voor drie jaar met zijn organisatie heeft en daar niet zomaar onderuit kan.

"We moeten de situatie met Kawasaki oplossen. Ze hebben nog een contract met Dorna om in ieder geval tot en met 2011 aan het kampioenschap deel te nemen. Vanaf het moment dat ze me hebben geïnformeerd over hun beslissing, heb ik veel gesprekken met ze gevoerd en ik heb het uiteraard ook over die deal gehad. Ik heb ze gevraagd om nog goed na te denken over hun besluit," aldus Ezpeleta in Motosprint.

"Ik maak me geen zorgen. In het ergste geval hebben we in 2009 zeventien rijders op de grid. Dat is niet ideaal, maar dan hebben we nog steeds maar een motor minder dan in 2008, al zie ik het zelf niet zover komen. In 2010 willen we wel weer negentien motoren hebben, hoe dan ook. Hier werk ik al aan vanaf het moment dat Kawasaki me heeft verteld te zullen stoppen."

Ezpeleta heeft goede hoop dat het team van Kawasaki deze winter nog overgenomen wordt, waardoor het merk alsnog in het nieuwe seizoen aan de start van de MotoGP staat. Momenteel zijn er verschillende partijen geïnteresseerd in het team dat voor komend seizoen John Hopkins en Marco Melandri had vastgelegd als coureurs.

Opnamestop ziekenhuis Gouda wegens norovirus

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda is getroffen door een uitbraak van het Norovirus. Er zijn 62 besmettingen bekend en voor de drie afdelingen waar de uitbraak is geconstateerd geldt momenteel een opnamestop.

Het gaat om de afdelingen Interne Geneeskunde en Geriatrie (A4), Longgeneeskunde (A5) en Neurologie (B1). Besmette patiënten worden in isolatie verpleegd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Vanwege de verscherpte maatregelen kent het ziekenhuis momenteel een beperkte opnamecapaciteit.

Het Norovirus is een besmettelijk virus dat 'buikgriep' (een ontsteking van het maag-darmkanaal) kan veroorzaken. Jaarlijks krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep. In 500.000 van deze gevallen wordt de buikgriep veroorzaakt door het Norovirus.

Met dank aan Blaze89 voor de submit.

Schep en Llaneras winnen zesdaagse Rotterdam

Peter Schep is er met zijn Spaanse koppelgenoot Joan Llaneras in geslaagd de zesdaagse in Rotterdam te winnen. In Ahoy wist het duo in de laatste sprint de zege voor zich op te eisen. Voor Schep was het na 2006 de tweede zege in Rotterdam bij de zesdaage.

Schep en Llaneras behaalden in zes dagen 284 punten, wat tien meer was dan het Zwitsers/Nederlandse duo Bruno Risi en Danny Stam. Derde op een ronde werden Leif Lampater en Franco Marvulli. Dit duo behaalde in totaal 341 punten.

Voor Llaneras was de wedstrijd in Rotterdam zijn laatste uit een imposante carrière. De Spanjaard die bijna veertig is, wordt directeur van de wielerbaan in Palma de Mallorca en wil een wielerschool opzetten. In Peking werd hij op de puntenkoers nog olympisch kampioen.

Elsevier: beste scholen in Goes en Papendrecht

De Lage Waard in Papendrecht en het Calvijn College in Goes zijn volgens een onderzoek van Elsevier de beste middelbare scholen van Nederland. Het Islamitisch College in Amsterdam is de slechtste.

Het weekblad publiceert deze week de resultaten van onderzoek, dat is gebaseerd op cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. Met de afdelingen havo en vwo stond het Calvijn College uit Goes ook vorig jaar bovenaan. Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard uit Papendrecht scoorde hoog met havo.

Volgens het weekblad blijkt uit 'De beste scholen 2009' dat scholieren punten extra krijgen bij schoolexamens. Het verschil tussen de cijfers op het schoolexamen, ook wel schoolonderzoek genoemd, en centraal examen is meegenomen in de beoordeling. Scholen die hogere cijfers voor het schoolexamen geven om de uitslag van het centraal examen te compenseren, kregen een lagere beoordeling dan scholen die dat niet deden.

Vooral in het vwo kregen leerlingen op die wijze ten onrechte een hoog gemiddeld examencijfer. Net als vorig jaar spande ook dit jaar scholengemeenschap Panta Rhei in Amstelveen de kroon: deze school gaf de leerlingen van het vmbo-gt 1,5 punt cadeau. Hoe hoger het percentage achterstandsleerlingen, des te sterker scholen geneigd zijn extra hoge cijfers uit te reiken bij het schoolexamen, concludeert Elsevier.

De scholen zijn over drie jaar (2005, 2006 en 2007) beoordeeld op de doorstroom in de onderbouw, het aantal leerlingen dat na de derde klas zonder vertraging het diploma behaalt en het gemiddelde cijfer voor het centraal examen.

Carmen Electra runde 'naakte meiden-club'

Carmen Electra gaat zelf graag uit de kleren voor een foto, maar ze maakt zelf ook graag foto's van naakte dames. Vroeger, toen Carmen nog studeerde, runde zij een clubje van medestudentes die graag voor haar naakt op de foto gingen.

Haar carrière als fotograaf had echter grote gevolgen. "Ik maakte op een gegeven moment de fout om een aantal vriendinnen naakt te fotograferen in een club. Ik heb daar zoveel gedonder mee gehad. Ze hebben de club zelfs moeten sluiten", aldus Electra.

Eerder deze week zou Carmen gespot zijn in Nederland, vanwege een fotoshoot gisteren in Kijkduin. Het is niet bekend of zij hiervoor zelf op de foto ging of de foto's maakte.

Met dank aan Marti1979 voor de submit.

Karaoke-apparaat meest irritante uitvinding

Aziaten zijn er dol op, maar de Britten hebben er een hekel aan: het karaoke-apparaat. Uit een onderzoek gehouden onder 2.500 Britten blijkt dat de eilandbewoners de meezingmachine beschouwen als de meest gehate uitvinding aller tijden.

Uitvinder Kane Kramer laat in de Britse krant The Independent zijn licht schijnen over het onderzoek. "Ik vind het niet verrassend dat het karaoke-apparaat op een staat. Het is natuurlijk een bijzonder onsociale uitvinding. Stel dat er tien mensen lol beleven aan een avondje zingen, dan kunnen daar in een volle kroeg makkelijk 150 man last van hebben."

Joanne Arbiter, de grootste importeur van Karaoke-machines in Engeland, weerlegt deze kritiek. "Karaoke is niet antisociaal. Het trekt mensen juist de kroegen in. En als er dan een keer iemand beroerd staat te zingen heb je in ieder geval iets om over te praten."

Opvallend is dat in de volledige lijst vrijwel alleen maar uitvindingen staan die razend populair zijn geworden. Een Britse uitvinder in de Britse krant The Daily Telegraph ziet een uitverkiezing in de top tien dan ook als een compliment. "Als je uitvinding zo populair is dat mensen het weer irritant gaan vinden, dan heb je een goed product bedacht!"

De complete top tien van meest irritante uitvindingen volgens de Britten:-   

-    1: Het karaoke-apparaat (22%)  

-    2: Het non-stop sportkanaal (17%)

-    3: Game consoles (12%)

-    4: De Mobiele telefoons (11%)

-    5: De wekker (7%)

-    6: De stijltang (5%)

-    7: Het Internet  (4%)

-    8: De PDA (2%)

-    9: De MP3 speler (2%)

-    10: De afstandsbediening (1%)

Hakola: "Liever Heracles dan Udinese"

Recentelijk trok Heracles Almelo twee nieuwe spelers aan. Paddy John en Juha Hakola werken momenteel met de Almelose selectie een trainingskamp af in Spanje.

Voor de Fin Hakola waren er meer kapers op de kust. Zo wilde het Italiaanse Udinese de jonge aanvaller ook vastleggen. In een interview met TC/Tubantia verklaart Hakola dat hij op gevoel voor de Almeloërs heeft gekozen. "Ik kon ook naar Udinese in Italië, maar die club wilde me meteen weer uitlenen", legt de jonge Fin zijn keuze uit.

2008 was voor Japan geen goed consolejaar

Al jaren is de gamesindustrie een van de snelst groeiende, niet voor niets is het de grootste binnen de entertainmentindustrie. Toch was 2008 geen goed jaar voor de consoleverkopen in Japan. Op de Xbox 360 en PSP na werd elk systeem minder verkocht van in 2007. Grote verliezer was de Nintendo DS die een terugloop kende van maar liefst 45%. De PlayStation 2 verloor ook veel met 39%, maar aangezien dat een console is van de vorige generatie is dat niet heel verrassend. Door de groei die de PSP het afgelopen jaar heeft doorgemaakt doet het systeem niet veel meer onder voor zijn concurrent de Nintendo DS.



PETA: "Kippen trappen niet het leukste deel van Fable 2"

Gisteren kondigde de dierenorganisatie PETA aan dat Fable II de titel "most animal friendly game" kreeg. Volgens veel mensen een opmerkelijke keus, aangezien de game je beloont voor het trappen tegen onschuldige en schattige kippen. Onze collega's bij het Engelse tijdschrift Edge vonden dat ook raar en zochten contact met de organisatie. Volgens woordvoerder Dan Shannon was de PETA ook niet heel gelukkig met de mogelijkheid tot het trappen van kippen, maar is het niet iets dat erg afdoet aan de diervriendelijkheid van de game.

De reden volgens Shannon dat de game zo diervriendelijk is, is dat je als speler keuzes krijgt. Je bent dus niet verplicht om vlees te eten en dieren te mishandelen in de game en het kan zelfs negatieve invloed hebben. Zo werkt het voglens Shannon ook in de echte wereld. Je krijgt weliswaar geen evil points voor het eten van vlees, maar je steunt wel een industrie die wreed is tegen dieren.

I'll be honest, it's not our favorite part of the game. But what we like about Fable II and why we gave it the award is because the game presents you with choices, and then you see the repercussions of what those choices are. This is what the awards are based on, and that’s what PETA's philosophy is—for people to understand how their choices affect the real world.

It's not like people eat meat to score evil points, but you are supporting an industry that is cruel to animals. People need to be aware that their choices affect the world. We like that message in Fable II.

Hij ziet het trappen tegen kippen in de game dan ook niet als een groot nadeel. Het is in de game gestopt op een vrij luchtige manier en hij denkt niet dat mensen door het spelen van Fable II plots naar de kinderboerderij gaan om kippen te trappen. Het is dan ook net als in het echte leven, je kunt kippen trappen als je wilt, maar Shannon denkt niet dat veel mensen daar een kick van krijgen.

SOCOM presenteert trophies

Met SOCOM: U.S. Navy SEALs Confrontation brengt Slant Six de eerste SOCOM game naar de Playstation 3. In Amerika is de game reeds uit maar heeft nog geen trophies. Bij de Europese launch op 20 februari moeten de trophies er wel in gaan zitten. Het gaat om dertien bronzen, 21 zilveren en twee gouden. De trophies zijn van aardig hoog niveau en je zult lang aan de bak moeten om ze allemaal te halen. De trophies zijn hier te bekijken.

Geen Rock Band 3 dit jaar, keyboard ook nog niet zeker

Op de Consumer Electronics Show is Las Vegas heeft Harmonix CEO Alex Rigopolous bekend gemaakt dat we dit jaar niet hoeven te rekenen op een derde deel in de Rock Band-serie. Dit komt deels door de Beatlesgame waar de ontwikkelaar druk mee bezig is en deels door de druk die een jaarlijkse release op een developer legt. De heren van Harmonix willen zich richten op een lange-termijnvisie.

Volgens Rigopolous had uitgever EA er geen problemen mee dat de game niet dit jaar zou verschijnen. Hoewel ze natuurlijk graag een nieuw deel op de markt zouden brengen, zien ze ook in dat het de kwaliteit niet ten goede zou komen. Inhoudelijk was er dan nog de vraag, krijgt Rock Band een keyboard erbij? Hierop kon Rigopolous helaas geen ander antwoord geven dan misschien. Het lijkt dus nog even afwachten.

Legers en steden in screenshots Grand Ages: Rome

Binnen een paar maanden moet het vervolg uitkomen op de game Imperium Romanum van Haemimont. Het vervolg genaamd Grand Ages: Rome moet de minpunten van zijn voorganger bijschaven en wat leuke nieuwe zaken toevoegen. Belangrijkste verschil zal zijn dat de combat dit keer heel wat dieper zal gaan en daarnaast zal er ook een uitgebreide co-op aan het spel worden toegevoegd, waardoor vier spelers één stad kunnen regeren.







Het vervolg op Imperium Romanum laat je wederom steden bouwen in het oude Rome. Je zult nu ook moeten proberen om indruk te maken op bekende leiders als Julius Caesar, Octavianus en Pompeius. Dit levert je dan weer voordeel op in de campaign-mode die verspreid is over 20 authentieke Romeinse steden.

Kwik in Duitsland daalt onder min 33

Duitsland heeft vanochtend de laagste temperatuur van deze winter meegemaakt. In Beieren daalde het kwik tot min 33,4 graden. Dat heeft de meteorologische dienst meteomedia gemeld.

Die lage temperatuur is gemeten aan het meer Funtensee in de Beierse Alpen, een van de zuidelijkste punten van Duitsland.

Het temperatuurverschil tussen het noorden en het zuiden van het land is daarmee opgelopen tot maar liefst 34,8 graden. Het eiland Helgoland in de Noordzee was donderdagochtend met plus 1,4 graden de 'warmste' plek van Duitsland.

Kwik in Duitsland daalt onder min 33  (foto: ANP)

Maastricht zoekt gezonde rokers voor vaccinonderzoek

Maastrichtse wetenschappers zijn op zoek naar zeshonderd gezonde rokers voor onderzoek naar een vaccin tegen roken. Het onderzoek gaat enige jaren duren.

De studie wil meten wat het effect van het vaccin NicVAX is op het stoppen met roken als dat samen met een ander middel wordt gegeven. Het vaccin is ontwikkeld door Nabi Biopharmaceuticals en een Amerikaans bedrijf. Het totale budget voor het onderzoek bedraagt bijna 2 miljoen euro.

Film: Surveillance



De plaatselijke politie van een rustiek plaatsje wordt opgeschrikt door een reeks brute gewelddadigheden op de uitgestrekte wegen van dit niemandsland. Zo ernstig allemaal dat sheriff Billings de FBI inschakelt. Zij sturen twee FBI-agenten, Hallaway (Bill Pullman) en Anderson (Julia Ormond), die de drie overlevenden moeten ondervragen. Een politieagent, een jonge vrouw en een klein meisje. Het vertrouwen tussen de FBI en de lokale politie is niet al te best, zeker niet nu agenten betrokken zijn bij het geheel. Al morrend wordt er toch maar meegewerkt. De drie worden ieder apart in een kamer gezet en verhoord terwijl agent Hallaway alles gadeslaat in beeld en geluid. Zo proberen ze een beeld te vormen van de gebeurtenissen. Het wordt ze echter niet makkelijk gemaakt, want het is al snel duidelijk dat er informatie wordt achtergehouden. Aan de FBI de taak om de waarheid boven tafel te krijgen.

Film: Yes Man

Carl Allen (Jim Carrey) is zo'n gast die nooit ergens aan mee doet. Ga je mee wat drinken? Nee. Kom je op m'n vrijgezellenfeest? Eh, volgens mij heb ik dan al wat. De telefoon gaat? Ignore. Heb je zin om.. Nah, nu niet. Allen is bankmedewerker en zit al vijf jaar in dezelfde positie. Mogelijkheden om omhoog te klimmen slaat hij altijd af.

Teveel gedoe.

Totdat hij besluit overal Ja op te zeggen. Een wereld gaat voor hem open...



Halo-franchise goed voor 25 miljoen verkochte games

Robbie Bach van Microsoft heeft bekend gemaakt dat de populaire shooterserie Halo het bedrijf de laatste jaren geen windeieren heeft gelegd. In totaal gingen de verscheidene games uit de serie maar liefst 25 miljoen keer over te toonbank. Niet alleen verkopen de games goed, ze zijn ook erg populair. De gemiddelde Halo-speler heeft inmiddels 150 uur met de game online doorgebracht. Binnenkort wordt de Halo-franchise uitgebreid met de RTS Halo Wars eind februari en later dit jaar moet daar Halo 3: ODST nog bijkomen.

Naast deze aankondiging liet Bach tijdens zijn speech op de Consumer Electronics Show in Las Vegas ook Kodu zien, een game waarmee Microsoft zich richt op de Xbox Live Community. Deze titel moet voor de 360 worden wat LittleBigPlanet al is voor de PlayStation 3, een game waarin iedereen de vrijheid krijgt om te ontwerpen wat hij of zij wil en vervolgens moet iedereen dit dan ook kunnen spelen. Kodu moet makkelijk en intuïtief zijn en geschikt voor alle leeftijden.



Microsoft geeft testversie Windows 7 vrij

Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft geeft een testversie van zijn nieuwe besturingssysteem Windows 7 vrij. Vanaf morgen kan iedereen de software downloaden, zo liet topman Steve Ballmer gisteren in Las Vegas weten.

Ballmer sprak daar aan de vooravond van de Consumer Electronics Show (CES), de jaarlijkse beurs voor elektronicafabrikanten en technologiebedrijven, die vandaag begint.

Windows 7 is het antwoord van Microsoft op het veel bekritiseerde besturingssysteem Windows Vista. Die software zou te veel van computers eisen en te veel randapparatuur hebben buitengesloten.

Ballmer noemde het nieuwe systeem "de beste versie van Windows ooit”. Kernwoorden zijn volgens hem eenvoud, betrouwbaarheid en snelheid. Softwareontwikkelaars en partners kunnen sinds gisteren al over de testversie beschikken.

Meer over Windows 7 op het FOK!forum.


Microsoft geeft testversie Windows 7 vrij  (foto: DAG)

Officiele aankondiging en eerste screenshots Grey's Anatomy

Er gingen al eerder geruchten dat de populaire tv-serie Grey's Anatomy zijn eigen game zou krijgen dankzij Ubisoft. Nu heeft de publisher ook officieel bevestigd aan het publiek dat er binnenkort inderdaad een game verschijnt rond deze ziekenhuisserie. De game wordt ontwikkeld voor de Wii, Nintendo DS en PC. Wat exact de bedoeling wordt van het spel is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Christian Salomon, vice president van worldwide licensing bij Ubisoft, zal je in ieder geval de mogelijkheid krijgen om met alle bekende karakters uit de serie te spelen en zul je niet alleen met patiënten bezig zijn, maar ook met het onderhouden van relaties met andere karakters uit de serie.

Grey's Anatomy moet nog in het begin van dit jaar in de winkels liggen.




Broekverbod voor scholieres

Dikke pech voor vele meisjes die deze dagen van en naar school moeten fietsen: een aantal reformatorische scholen houden stug vast aan het broekverbod. Hoe koud de vrieswind ook tussen de beentjes door waait, de scholieres moeten en zullen in een rok op school verschijnen.

De Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn is zeer streng in de leer. Niet alleen op het schoolplein, maar ook op de weg naar school toe is een rok verplicht. Vrouwen moeten zich altijd middels hun kleding onderscheiden van mannen. Dat de scholieres ook graag warme benen hebben is een bijzaak.

Gisterochtend klaagde een aantal leerlingen voor de school over de kou en de dunne panty's die ze dragen. Vele protesten bij de schoolleiding haalden niets uit. Die reageerde met de stelling dat 'pubers' nu eenmaal graag tegen de regels aanschoppen en dat ze dus voet bij stuk houden.

Een aantal meisjes meldden echter dat ze een skibroek of legging onder hun rok aantrekken. Deze trekken ze dan weer stiekem uit in het fietsenhok. De Pieter Zandt school in Kampen, ook reformatorisch, is soepeler: daar gelden de kledingvoorschriften pas vanaf het schoolplein en zijn er omkleedhokjes voor de vrouwelijke leerlingen.

Nederlanders laten zich massaal oplichten

Nederlanders laten zich massaal geld uit de zak kloppen door oplichters. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) onder ongeveer 1900 Nederlanders.

Volgens de onderzoekers heeft ruim één op de tien Nederlanders tussen januari 2006 en juni 2008 te maken gehad met oplichters. Die slaagden in ongeveer een derde (31 procent) van de gevallen in hun opzet. Vooral het niet of slecht leveren van producten, bijvoorbeeld via websites als eBay of Marktplaats, blijkt een succesvolle methode te zijn. Het rapport bevestigt een bericht in het Nederlands Dagblad van vandaag.

In meer dan de helft van de gevallen weten de oplichters hun slachtoffers een bedrag van onder de 500 euro af te troggelen. In 22 procent van de fraudegevallen bedraagt de buit tot 10.000 euro. 6 Procent van de respondenten zegt voor meer dan 10 mille het schip in te zijn gegaan.

Oplichters die mensen persoonlijk benaderen, zijn het meest succesvol. Ongeveer een derde van de slachtoffers is op deze wijze gedupeerd. Wanneer de beoogde slachtoffers via internet of telefoon benaderd worden, vangen oplichters aanzienlijk vaker bot.


Nederlanders laten zich massaal oplichten  (foto: DAG)

Michael Jackson terug naar Californië

Popster Michael Jackson gaat terugverhuizen naar de Amerikaanse staat Californië, de staat die hij drie jaar verliet na verhalen over handtastelijkheden met kinderen. Daarvan werd hij overigens door de rechter vrijgesproken.

Volgens de Los Angeles Times heeft Jackson (50) een landhuis gevonden in de wijk Bel-Air. Die woning zal hij voor 100.000 dollar per maand gaan huren, aldus een woordvoerder van de King of Pop.

Na zijn vertrek uit LA heeft de zanger een rondtrekkend bestaan geleid. Hij woonde in het Midden-Oosten, in Europa en in Las Vegas. Inmiddels is hij tot de conclusie gekomen dat hij weer in het hart van de entertainmentindustrie wil wonen. Hij huurt het huis in principe voor een jaar. Misschien wil hij een eigen huis gaan bouwen, maar dat is nog niet zeker. Eerder bezat Jackson de ranch Neverland in het nabijgelegen Santa Barbara. Op die ranch creëerde hij een soort pretpark en dierentuin. Door financiële perikelen moest hij afstand doen van Neverland.


Michael Jackson terug naar Californië  (foto: DAG)

Israël vergeldt Libanese raketaanval

Het Israëlische leger heeft vanochtend Libanon met artillerie beschoten nadat vanuit dat land eerder vier Katjoesja-raketten waren afgeschoten op het noorden van Israël. Dat maakte een zegsvrouw van het Israëlische leger bekend.

Volgens bronnen vuurde het leger vijf artilleriegranaten af op Libanon als vergelding. Kort daarvoor waren vier Katjoesja-raketten onder meer ten noorden van de stad Nahariya terechtgekomen. Hierbij raakten twee mensen lichtgewond, aldus de Israëlische autoriteiten.

Het is nog onbekend wie de raketten uit Libanon heeft afgevuurd. De sjiitische beweging Hezbollah bezit een uitgebreid arsenaal aan raketten. Israël voerde in de zomer van 2006 een korte, maar hevige oorlog met Hezbollah.

Maar ook Palestijnse groepen in Libanon hebben raketten. Zij zouden uit wraak voor het Israëlische offensief in Gaza de projectielen kunnen hebben afgevuurd.


Israël opent vuur op Libanon  (foto: DAG)

Twee testspelers voor Excelsior

Het Algemeen Dagblad meldt dat Excelsior momenteel twee spelers op proef heeft.

De aanvallers Mohammed Faouzi (FC Utrecht) en Guyon Fernandez (ADO Den Haag) trainen deze week mee met de Kralingers. De ploeg van Ton Lokhoff wil graag de voorhoede versterken.

De 19-jarige Faouzi speelde ooit een jaar in de A1 van Excelsior. Vorig seizoen debuteerde hij in het shirt van FC Utrecht in het betaalde voetbal in de wedstrijd tegen Feyenoord.

Fernandez (22) werkte november vorig jaar al eens een proefperiode af bij Excelsior. Een blessure maakte toen een vroegtijdig einde aan zijn stage.

'Roda JC huurt Addo en verhuurt Saeijs'

Volgens de Limburger speelt Eric Addo (PSV) de rest van het seizoen op huurbasis voor Roda JC. Daarentegen verhuurt de club uit Kerkrade verdediger Jan Paul Saeijs voor een half jaar aan het Engelse Southampton (Championship)

Addo zal zich pas op 19 januari bij de Limburgers melden. PSV wil hem tot die tijd behouden, daar een dag eerder de confrontatie tussen beide ploegen op het programma staat.

Het is niet de eerste keer dat Addo het shirt van Roda JC gaat dragen. De Ghanees speelde in 2003 al een jaar op huurbasis in Kerkrade. Na het aantrekken van Laurent Delorge en Arnaud Sutchuin is de verdediger de derde aanwinst voor de ploeg van trainer Harm van Veldhoven.

Jan Paul Saeijs zal daarentegen de club uit Kerkrade tijdelijk verlaten. De 30-jarige verdediger wordt verhuurd aan het Engelse Southampton, waar Jan Poortvliet de scepter zwaait. Mochten The Saints zich handhaven in het Championship, dan wordt Saeijs definitief aangetrokken. Momenteel staan Poortvliet en de zijnen op een voorlaatste plaats.

Tentakels, klauwen en morphing in Prototype-trailer

In Prototype krijg je de beschikking over een flinke lading superkrachten doordat je besmet bent geraakt met één of ander virus. Nu jaagt de overheid op jou omdat je een potentieel gevaar bent en jij jaagt op jouw beurt weer op andere geïnfecteerden wiens infectie iets verder is gegaan dan bij jou. Ondertussen probeer je ook nog uit te zoeken wat er in hemelsnaam gebeurd is met je en waar dit virus vandaan komt.
Komende zomer kunnen we helemaal uit ons bolletje gaan met de superkrachten, ondertussen kun je alvast een voorproefje nemen met onderstaande trailer.

Doet de trailer het niet, klik dan hier met de muis.

FC Utrecht wil Argentijnse spits van Corinthians

De Telegraaf meldt dat FC Utrecht zijn zinnen heeft gezet op de Argentijnse spits German Gustavo Herrera. De 25-jarige Herrera heeft een verleden bij Real Sociedad en speelt nu in Brazilië bij Corinthians.

Frans van Seumeren, eigenaar van de club uit de Domstad, heeft goede contacten in Brazilië. Onlangs besloot hij om samen met enkele relaties een voetbalschool op te zetten in het Zuid-Amerikaanse land.

Het moge duidelijk zijn dat Utrecht op zoek is naar een aanvaller. Aankoop Morten Skoubo kwakkelde de eerste seizoenshelft voortdurend met blessureleed, terwijl Ali Boussaboun de afgelopen weken ook niet in actie kon komen.

Eerder werden de pijlen gericht op Chelsea-jongeling Ben Sahar, maar uiteindelijk zagen de Domstedelingen af van de Israelïer. De media in Argentinië speculeren verder over een transfer van Gabriel Hauche (Argentinos Juniors) naar Utrecht.

'Onderzoek-Holloway duurste ooit'

De Arubaanse hoofdofficier van justitie, Hans Mos, heeft laten weten dat het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway één van de duurste onderzoeken naar een levensdelict is dat ooit is gedaan. De kosten worden door Mos op ongeveer tien miljoen dollar (7,5 miljoen euro) geschat.

De hoge kosten zijn vooral het gevolg van het laten overkomen van Nederlandse rechercheurs naar Aruba en de inzet van F-16 straaljagers. Volgens justitie zal het onderzoek nog drie maanden in beslag nemen. Mos wilde niet zeggen of het Openbaar Ministerie meer bewijs tegen de verdachte Joran van der Sloot heeft ontdekt.

Met dank aan E-lise voor de submit.

Rollende blokken in Cuboid debut-trailer

Het puzzel-genre is een apart genre. Kunst is om met een simpel concept en simpele handelingen de meest ingewikkelde puzzels te maken. Met de komst van de online mogelijkheden van de nieuwe generatie consoles komt het steeds vaker voor dat deze relatief kleine games via Live of het PSN verspreid worden. Op het PSN verschijnt dit jaar een nieuwe puzzel-game genaamd Cuboid.

In cuboid moet je door middel van het kantelen van blokken proberen het einde van het level te halen. Klinkt simpel, maar in onderstaande trailer is te zien dat dit nog best lastig kan worden.

Discussie: Eindejaarsline-up 2008 was dikke bagger

2008 was een jaar met een enorme eindejaarsline-up. Grote games als Gears of War 2, Call of Duty: World at War, Rock Band 2, Guitar Hero: World Tour, Fallout 3, Resistance 2, Saints Row 2, Left 4 Dead, Far Cry 2, Prince of Persia, Motorstorm: Pacific Rift, Mirror\'s Edge en Fable 2 kwamen allemaal tegen het einde van het jaar uit en de fanatieke gamer raakte dan ook in een zware crisis.
Maar nu, met de gave van het terugblikken, blijkt het allemaal toch wat minder te zijn geweest dan gehoopt. De druk om aan het eind van het jaar te lanceren heeft veel games niet echt goed gedaan waardoor potentieel legendarische games niet de geschiedenis in zullen gaan als de klassiekers die ze hadden kunnen zijn.

Scanner verraadt kindermishandeling

Medici en justitie hebben er een nieuw hulpmiddel bij om kindermishandeling op te sporen: de blauwe-plekkenscanner. De methode is door onderzoekers van het AMC in Amsterdam ontwikkeld. Via deze methode kunnen zij exact vaststellen wanneer een bloeduitstorting is ontstaan en of dit strookt met de verklaring van de ouders.

Deze methode, spectroscopie, kan volgens de onderzoekers ook toegepast worden bij onderzoeken naar grote misdrijven, zoals bijvoorbeeld moord. Via spectroscopie kan snel worden vastgesteld hoe oud bloedsporen zijn, iets wat tot nu toe onmogelijk was. Volgens de politie en het Nederlands Forensisch Instituut is de methode een doorbraak.

Jaarlijks worden er in Nederland ruim 100.000 kinderen mishandeld. De onderzoekers verwachten dat binnen enkele jaren bij iedere huisarts een blauwe-plekkenscanner kan liggen, zodat kindermishandeling nog sneller opgespoord kan worden. 

Met dank aan E-lise voor de submit.

CD: Marillion - Early Stages: Official Bootleg Box

In de eindejaarslijstjes van de 'Top Nogwat Aller Tijden' kwam 'Kayleigh' van Marillion veelvuldig voorbij. Deze prachtige ballad van de symfonische band stamt uit 1985. De trouwe schare fans die de band vanaf begin jaren '80 volgt zal de kenners van die enkele, ene hit afdoen als toeristen die in Parijs alleen de moeite nemen om de Eiffeltoren te bezoeken. Voor de echte fans van het 'vroege' Marillion, met de charismatische kopman Fish nog in de gelederen, is er sinds november een interessante box op de markt: Early Stages: Official Bootleg Box.

Verplegers mogen geld niet houden

Het verplegend personeel van de afdeling neurologie van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) dacht even een leuk meevallertje te hebben. De 120 personeelsleden kregen vorige week van een dankbare patiënt een staatslot, waar 25.000 euro op viel. Omdat het aannemen van geld in strijd is met de nationale beroepscode is, mogen de verpleegkundigen geen geld aannemen, ook niet in de vorm van een lot.

"Het is natuurlijk een leuk cadeau, maar verpleegkundigen mogen nooit persoonlijk worden betaald. Dat wekt de indruk dat ze voor extra geld te koop zijn", laat een woordvoerster weten. Het geld mag volgens haar wel ten goede komen aan het ziekenhuis. Dit gebeurt ook met legaten of schenkingen. Het geld kan bijvoorbeeld worden ingezet voor verbetering van de kwaliteit voor zorg.

Er wordt nagedacht over een passende bestemming voor het geld, laat een woordvoerder van het MCA weten. "Van de gever hebben wij begrepen dat hij het niet terug hoeft te hebben. Wij beschouwen het als een schenking aan de afdeling neurologie."

Met dank aan keukenkwastje voor de submit.

Brand boven café in Goes

In Goes heeft een grote uitslaande brand gistermiddag veel schade veroorzaakt aan de bovenverdieping van café La Strada aan de Sint-Jacobstraat in de binnenstad. Er raakte niemand bij de brand gewond, maar de bovenverdieping en waarschijnlijk ook het onderliggende café, moeten als verloren worden beschouwd.

Gistermiddag kwam even na 15.00 uur de eerste melding van de brand, waarop de brandweer direct met groot materieel uitrukte. Omstanders verbaasden zich erover dat het behoorlijk lang duurde tot de brandweer overging tot blussen. Jeroen Brussé, officier van dienst, laat weten dat zij even wachtten met blussen omdat het om een complexe situatie ging: "Je kunt dan beter eerst een goede aanvalstactiek bepalen."

De vlammen sloegen uit de kap van de bovenverdieping en boven de binnenstad van Goes vormde zich een grote zwarte rookwolk Uiteindelijk wist de brandweer de brand in een uurtje, rond 16.00 uur, onder controle te krijgen.

De bovenverdieping van het café werd bewoond door drie huurders, waarvan er één op het moment van de brand thuis was. Deze huurder wist zichzelf op tijd in veiligheid te brengen. Het is nog niet bekend waardoor de brand veroorzaakt is.

Een filmpje van de brand is hier te vinden en foto's van de brand zijn hier te vinden.

Met dank aan BobdG, EvilMonkey en mjjdw voor de submit.

Tiener zakt met scooter door ijs

Een 19-jarige jongeman uit Groningen is dinsdag met zijn scooter door het ijs gezakt toen hij een ritje over de dichtgevroren Kardingerplas in Groningen wilde maken. De politie vermoedt dat de combinatie te zwaar was voor het ijs, waardoor de man met zijn scooter in het ijskoude water belandde.

De bestuurder van de scooter is gered door een voorbijganger. Het gewaarschuwde ambulancepersoneel kon de jongeman ter plaatse behandelen en de brandweer heeft de scooter van de jongeman uit het water gevist.

Met dank aan DutchMilan voor de submit.

Nieuw vaccin tegen borstkanker

Amerikaanse onderzoekers hopen op de korte termijn een nieuw vaccin tegen borstkanker op de markt te kunnen brengen. Aan de universiteit van Arkansas beginnen dit voorjaar de eerste klinische testen met het nieuwe vaccin.

De antistoffen in het nieuwe vaccin moeten kankercellen in de borst bestrijden. De tests bestaan uit twee fasen. In de eerste fase zullen tests plaatsvinden met vrouwen die al borstkanker hebben en in de tweede testgroep zitten vrouwen die opnieuw kanker hebben gekregen of een verhoogd risico hierop lopen. Het testen zal minimaal anderhalf jaar duren. Wanneer de testresultaten positief zijn, zal het vaccin ingezet worden als aanvullende behandeling naast chemo- en radiotherapie. 

 Met dank aan E-Lise voor de submit.

Donk dreigt te moeten vertrekken bij WBA

Het lijkt erop dat het verblijf van Ryan Donk bij West Bromwich Albion na zeven maanden al tot een einde gaat komen. De in degradatienood verkerende club wil graag versterkingen aantrekken, maar moet daarvoor eerst zelf spelers van de hand doen.

"Daarvoor moet financiële ruimte worden gevonden en dus mogen jongens die minder vaak spelen en op de begroting drukken naar een andere club uitkijken", legt Winnie Haatrecht, zaakwaarnemer van Donk, uit tegenover het Algemeen Dagblad.

"Het heeft vooral met geld te maken. De club moet iets doen om opnieuw te kunnen investeren."

Er doet zich nu echter wel een probleem voor. Donk staat bij WBA op de loonlijst, maar AZ heeft zijn transferrechten. "Contractueel kunnen wij hem niet terughalen" zegt technisch directeur Marcel Brands van AZ hierover.

"We hebben hem voor een jaar verhuurd. Maar bij zijn overgang heeft West Bromwich direct een optie genomen om hem op enig moment te kopen. Daar is een bedrag voor afgesproken."

WBA kan Donk deze maand dus aantrekken en dan gelijk doorverkopen. Er zit echter een 'maar' aan het verhaal. Brands: "Als er tijdens de transferperiode van deze maand een club bij ons aanklopt die één euro meer betaalt dan het bedrag dat met West Bromwich is afgesproken, kunnen we hem zelf verkopen."

Voor WBA kwam Donk sinds oktober nauwelijks nog in actie. Een terugkeer naar Nederland behoort derhalve tot de mogelijkheden. "Ryan gaat niet overal voetballen. Je zult hem niet naar Rusland zien verhuizen. Maar hij is 22 jaar en als een club nu behoefte heeft aan een centrale verdediger is er wel wat mogelijk", aldus Haatrecht.

Blind en Alderweireld blijven bij A-selectie Ajax

De talenten Daley Blind en Toby Alderweireld worden definitief toegevoegd aan de A-selectie van Ajax, zo meldden de Amsterdammers woensdag op hun digitale thuis.

De 18-jarige Blind, zoon van technisch manager Danny Blind, heeft al vier competitiewedstrijden achter zijn naam staan. Alderweireld moet daarentegen nog zijn debuut maken in de Eredivisie.

Met de toevoeging van de twee jeugdige talenten beschikt Ajax-trainer Marco van Basten nu over acht verdedigers. Door het vertrek eerder dit seizoen van Donovan Slijngard (Sparta Rotterdam) en George Ogararu (Steaua Boekarest) bleven er nog maar zes achterhoedespelers over, te weten Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Gregory van der Wiel, Oleguer, Bruno Silva en Vurnon Anita.

Brand in woonwijk Alphen a/d Rijn

In Alphen aan den Rijn heeft vannacht brand gewoed in een woonwijk. Twee woonhuizen, zes auto's en een invalidenwagentje gingen in vlammen op. De brandweer gaat uit van brandstichting.

De brand begon in een centrale carport en sloeg over naar de twee woningen. Van tien woningen zijn de bewoners geëvacueerd en ondergebracht in een hotel. Er zijn geen gewonden gevallen bij de brand in Alphen aan den Rijn.

De brand brak rond 01.30 uur uit en was twee uur later geblust.

Amerikaanse porno-industrie wil staatssteun

Na financiële instellingen en de auto-industrie heeft de Amerikaanse porno-industrie in Washington aangeklopt voor staatssteun. Twee grootheden uit de seksbusiness hopen op vijf miljard dollar (3,7 miljard euro).

Larry Flynt, de oprichter van het blad Hustler, en Joe Francis, de man achter de onderneming Girls Gone Wild, verdedigden gisteren hun verzoek. De porno-industrie is net zo getroffen door de financiële crisis als alle andere branches, aldus een woordvoerder van Flynt.

Flynt en Francis benadrukten dat de pornosector geen direct gevaar loopt. Maar de mensen zijn te depressief om seksueel actief te zijn, aldus Flynt. De overheid zou de seksuele honger van de Amerikanen moeten prikkelen met een snelle financiële injectie. Flynt: "Amerikanen kunnen zonder auto enzo, maar niet zonder seks".

Fries volbrengt Elfstedentocht

De Elfstedentocht is gisteren al volbracht. Jacob Brandsma uit Hommerts kwam gisteravond even na elf uur aan op de Bonkevaart in Leeuwarden. Hij was om vijf uur in de ochtend aan de 200 kilometer lange tocht begonnen. Al snel reed hij in een wak, waardoor hij de rest van de tocht met natte kleren aan moest afleggen.

Omdat het ijs niet overal even dik was, heeft Brandsma ongeveer de helft van het parcours op de fiets gedaan. Aan het begin van de avond raakte hij bij Harlingen uit koers en kwam op de snelweg naar Leeuwarden terecht. De politie haalde Brandsma van de weg, gaf hem een bekeuring en begeleidde hem daarna naar de juiste weg. Daarna fietste hij naar Dokkum en weer terug om vijfhonderd meter voor de finish in Leeuwarden de schaatsen weer onder te binden.

Veel trainde de Sneker niet. Twee keer stond hij deze winter op het ijs. Brandsma reed de tocht op houten schaatsen, oftewel Friese doorlopers. Dat schaatst naar zijn mening prettiger op onzeker ijs en het is gemakkelijker klunen.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

En voor meer Elfstedennieuws kijk je natuurlijk op het speciale Elfstedenforum!

Schaatser volbrengt Elfstedentocht

Het is schaatser Jacob Brandsma gelukt om zijn tocht langs de elf Friese steden te volbrengen. Even na elf uur gisteravond kwam hij op zijn houtjes op de Bonkevaart bij Leeuwarden over de finish gegleden.

Brandsma ving gisterochtend om vijf uur de tocht aan en haalde na enkele kilometers al een nat pak. Van de 200 kilometer heeft de schaatser uit Hommerts ongeveer de helft per fiets afgelegd, omdat het ijs door de invallende dooi en het water spuien door het waterschap op veel plaatsen onbetrouwbaar geworden was.

Aan het eind van de middag nam Brandsma bij Harlingen een verkeerde afslag en kwam op de snelweg terecht. Dit kwam hem op een prent te staan. Het stuk naar Dokkum heeft hij per fiets af moeten leggen. De laatste halve kilometer naar de finish was weer betrouwbaar genoeg om te gaan schaatsen, zodat hij zijn tocht alsnog op een waardige manier kon volbrengen.

Film: Righteous Kill

Op de filmposters die vanaf deze week door het hele land verspreid zijn prijken vol trots twee klinkende namen: 'DeNiro', 'Pacino'. In de film Righteous Kill spelen deze twee mastodonten weer samen met elkaar. En eigenlijk is dat al reden genoeg om deze film te gaan zien, immers, wat was Heat een geweldige film. Dit terwijl ze daar niet een keer in hetzelfde shot zaten. In Righteous Kill is dat wel anders, het grootste gedeelte van de film zijn de twee samen te zien, spelend waar ze het beste in zijn: twee norse politiemannen.


Uitslag Africa Race etappe 8

De achtste etappe in de Africa Race bracht de coureurs van Bou Lanouar naar Chinguetti over 608 kilometer, waarvan 448 kilometer speciale proef was. Voor de coureurs was het een zware dag met grote onderlinge verschillen. Hans Bekx wist bij de vrachtwagens de leiding van Jan de Rooy over te nemen.

Juan Manuel Pellicer heeft bij de motoren de achtste etappe in de Africa Race met overmacht gewonnen. In een zware etappe bleef de Spanjaard de Fransman Arnaud Jacquart bijna twee uur voor. Op 45 minuten daarachter eindigde de Thomas Schattat als derde. In het klassement heeft Pellicer meer dan vier uur voorsprong op Jacquart en bijna tien uur op Schattat.

Bij de auto's was Jean Louis Schlesser oppermachtig. De Fransman won met meer dan twee uur voorsprong op de nummer twee Abdelhamid Abouyoussef. Derde werd Artem Varentsov op bijna drie uur. In het klassement heeft Schlesser meer dan vijf uur voorsprong op Varentsov die nog maar twee minuten voorsprong heeft op Abouyoussef.

Miklos Kovacs was bij de vrachtwagens de snelste van de dag. De Hongaar bleef Hans Bekx twaalf minuten voor die op zijn beurt Jan de Rooy zes minuten voorbleef. In het klassement gaat Bekx nu aan de leiding met twee minuten voorsprong op De Rooy. Derde op meer dan een uur staat Kovacs.

Jan de Rooy was na de etappe gesloopt. "Het was verschrikkelijk vandaag, één groot drama. De hele tijdrit was niets dan holen en gaten. Ik denk dat de helft vandaag niet binnenkomt. Ik hoop dat we vannacht nog aan slaap toekomen, voorlopig is er genoeg te doen als we morgen goed aan de start willen verschijnen," aldus De Rooy die niet alleen zelf overal last had, maar ook de vrachtwagen onderweg problemen zag krijgen.


Uitslag achtste etappe

Motoren

Plaats#RijderMerkTijdVerschil
1 1 PellicerBMW 06h16'00
2 2 JacquartKTM 08h03'22 + 01h47'22
3 6 SchattatYamaha08h54'32 + 02h38'32
4 27 MoneyronKTM 10h48'34 + 04h32'34
5 7MigliazzaSuzuki10h58'00 + 04h42'00

Auto's

Plaats#RijderMerkTijdVerschil
1200Schlesser/DebronSchlesser07h36'17
2208Abouyoussef/CotelToyota09h49'19 + 02h13'02
3205Varentsov/ElaginToyota10h32'50 + 02h56'33
4213Vela Ibanez/PuertoLand Rover10h57'08 + 03h20'51
5206Bondarev/GorelovToyota10h58'00 + 03h21'43

Vrachtwagens

Plaats#RijderMerkTijdVerschil
1305Kovacs/Czegledi/TothScania09h31'41
2303Bekx/Maessen/WillemsDaf09h43'48 + 00h12'07
3301De Rooy/Colebunders/RodewaldIveco09h49'58 + 00h18'17
4306Vismara/VerzelettiUnimog09h50'22 + 00h18'41


Klassement na etappe 8

Motoren

Plaats#RijderMerkTijdVerschil
1 1 PellicerBMW 31h47'18
2 2 JacquartKTM 36h06'39 + 04h19'21
3 6 SchattatYamaha41h45'09 + 09h57'51
4 27 MoneyronKTM 43h27'48 + 11h40'30
5 8 GalliziaSuzuki48h42'57 + 16h55'39

Auto's

Plaats#RijderMerkTijdVerschil
1200Schlesser/DebronSchlesser30h55'19
2205Varentsov/ElaginToyota36h34'14 + 05h38'55
3208Abouyoussef/CotelToyota36h35'40 + 05h40'21
4212Aregall/LandaToyota42h21'11 + 11h25'52
5207Savenko/ShukhnoHonda57h20'44 + 26h25'25

Vrachtwagens

Plaats#RijderMerkTijdVerschil
1303Bekx/Maessen/WillemsDaf36h15'09
2301De Rooy/Colebunders/RodewaldIveco36h17'17 + 00h02'08
3305Kovacs/Czegledi/TothScania37h22'48 + 01h07'39
4306Vismara/VerzelettiUnimog38h10'34 + 01h55'25


Etappe 9 Chinguetti - Tidjika

De negende etappe in de Africa Race is geneutraliseerd door twee redenen. De eerste heeft te maken met de veiligheid. Een aantal deelnemers zal pas laat finishen en de organisatie wil de groep zo dicht mogelijk bij elkaar houden. De tweede reden is een technische. Er wordt onderhoud gepleegd aan een communicatiesatelliet bover West-Afrika, waardoor de organisatie de deelnemers lastig kan bereiken.

Film: Saw V

Na reeds vier delen op haar conto te hebben staan, is de Saw serie nog altijd een waar icoon binnen de hedendaagse horrorcinema. Ingenieuze martelwerktuigen, schokkende gore, en een hoop plotwendingen. Dat zijn de ingrediënten die elk deel weer een smakelijke horrorsensatie opleveren. Toch krijgen de vervolgen er alsmaar harder van langs met de zwepen van de critici. Elk nieuw deel zou slechts een herhalingsoefening zijn van het origineel, gestoken in een iets ander jasje. Zet Saw V deze afdaling van de serie voort?

50 Cent weet van wanten in nieuwe trailer

Onze fiddy weet hoe je moet poppen, y'know. Enkele jaren geleden was de shizzle for the nizzle met 50 Cent: Bulletproof, y'know. Die game ging dope fur en kon de jepples goed diggen, y'know. Nu komt developer Sword Fish met 50 Cent: Blood on the Sand.

Fiddy is niet happy to the mappy omdat zijn katching bling gegapt is, en zoekt naar kenkerharde wraak in M to the Midden-Oosten, y'know. In deze nieuwe trailer stijlt 50 Cent de hoekjes keihard. Hij popt the bitches naar de ploerie en toont het nieuwe dope cover systeem. Voor de HD-shizzle klik je hier.50 Cent knalt ergens in deze maanden de ghetto uit richting de winkels. Peace, y'know what I'm saying!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.