CD: Cage the Elephant - Cage the Elephant

René (MrManiak)
Cage the Elephant is een funk rockband uit Kentucky, Amerika. Na een cd-release in juni 2008 in Amerika, is Nederland eind 2008 aan de beurt. Het album Cage the Elephant uitgebracht door Relentless/EMI en beukt ons volgens de vijf heren hard wakker, op een lekker eigenwijze manier.


’It goes in one ear, and right out the other, people talkin' shit but you know we'll never bother.’ Het nummer ‘In One Ear’ laat de luisteraar duidelijk merken dat de band lekker z’n eigen ding doet. Zowel de zeer expressieve cover van de plaat als de 11 nummers die te beluisteren zijn is ook het resultaat van een lekker eigenwijze flow.

In totaal zijn er in Amerika vijf singles uitgebracht, waarvan 'Ain't No Rest For The Wicked' zeer goed ontvangen werd. Zoals de titel al doet vermoeden, gaat het nummer over mensen die kwaad in de zin hebben. De hoofdpersoon van het nummer stelt vragen aan drie mensen waarvan hij graag wil weten waarom ze doen wat ze doen. Zo komen een prostituee, een overvaller en een gearresteerde priester voorbij. Allen geven in het refrein een antwoord: "Money don't grow on trees, I've got bills to pay, I've got mouths to feed." Net zoals de eerder genoemde in Nederland uitgebrachte single 'In One Ear', is dit een lekker nummer. Niet te snel, niet te traag, gewoon precies goed.

Nog een heerlijk nummer, is de track 'Back Stabbin' Betty'. De gitaren en de drum zit zo lekker strak in elkaar, dat het een heerlijk nummer is om naar te luisteren. Mede door de lichte, agressieve toon van de zanger die precies bij het nummer past, is het een goede song.



De band lijkt op een vreemd liefdeskind van de Red Hot Chili Peppers en The Ramones. Duidelijke invloeden zijn herkenbaar in enkele nummers.
Maar toch is niet de hele cd een genot om naar te luisteren. Leadzanger Matt Shultz zet af en toe een keel op die vreselijk naar is om naar te luisteren. Of hij gaat helemaal op in het nummer of hij probeert Zack de la Rocha (RATM) te veel na te doen.


Tracklist
1. In One Ear
2. James Brown
3. Ain't No Rest for the Wicked
4. Tiny Little Robots
5. Lotus
6. Back Against the Wall
7. Drones in the Valley
8. Judas
9. Back Stabbin' Betty
10. Soil to the Sun
11. Free Love


Label:Relentless/EMI Releasedatum:december 2008
Waardering: