Huisman wint NK op Natuurijs

Sjoerd Huisman heeft het Nederlands kampioenschap op natuurijs gewonnen. Hij bleef in de massasprint op de Oostvaardersplassen Arjan Stroetingan en Roy Boeve voor. Huisman lost hiermee Bert Verduin af die eind 1996 de laatste kampioen op natuurijs was.

Op het ijs in de buurt van Lelystad ontspon zich een mooie wedstrijd waarbij halfweg koers een groep van 24 man ontsnapte. Meer dan 30 seconden kregen ze niet en het peloton achterhaalde de groep dan ook weer waar Douwe de Vries, Casper Helling en Jens Zwitser uit waren ontsnapt. Bob de Vries achterhaalde dit drietal, maar het was Erik Hulzebosch die het op vijf ronden van het einde probeerde, maar de nummer twee van de vorige elfstedentocht kreeg geen ruimte.

Daarna was het op het 4,3 kilometer lange parcours de beurt aan Jan Maarten Heideman en Bob de Vries, maar ook zij konden niet ontsnappen. Daarna volgden nog vele pogingen, maar niemand kwam weg, zodat het een massasprint werd. Daarin raakte Huisman Stroetinga die nog maar net overeind kon blijven. Uiteindelijk was Huisman de snelste voor Stroetinga en Boeve.

"Goh, wat een wedstrijd. De hele wedstrijd waren er groepjes weg, ze bleven maar demareren. En ik maar wachten en twijfelen," aldus de winnaar. "Op het eind kom je er bij en dan er overheen. Dan schrik je je kapot," aldus een juichende Huisman die zijn zege nog niet kon bevatten.