Donk dreigt te moeten vertrekken bij WBA

Wouter Kursten (Magneet)
Het lijkt erop dat het verblijf van Ryan Donk bij West Bromwich Albion na zeven maanden al tot een einde gaat komen. De in degradatienood verkerende club wil graag versterkingen aantrekken, maar moet daarvoor eerst zelf spelers van de hand doen.

"Daarvoor moet financiële ruimte worden gevonden en dus mogen jongens die minder vaak spelen en op de begroting drukken naar een andere club uitkijken", legt Winnie Haatrecht, zaakwaarnemer van Donk, uit tegenover het Algemeen Dagblad.

"Het heeft vooral met geld te maken. De club moet iets doen om opnieuw te kunnen investeren."

Er doet zich nu echter wel een probleem voor. Donk staat bij WBA op de loonlijst, maar AZ heeft zijn transferrechten. "Contractueel kunnen wij hem niet terughalen" zegt technisch directeur Marcel Brands van AZ hierover.

"We hebben hem voor een jaar verhuurd. Maar bij zijn overgang heeft West Bromwich direct een optie genomen om hem op enig moment te kopen. Daar is een bedrag voor afgesproken."

WBA kan Donk deze maand dus aantrekken en dan gelijk doorverkopen. Er zit echter een 'maar' aan het verhaal. Brands: "Als er tijdens de transferperiode van deze maand een club bij ons aanklopt die één euro meer betaalt dan het bedrag dat met West Bromwich is afgesproken, kunnen we hem zelf verkopen."

Voor WBA kwam Donk sinds oktober nauwelijks nog in actie. Een terugkeer naar Nederland behoort derhalve tot de mogelijkheden. "Ryan gaat niet overal voetballen. Je zult hem niet naar Rusland zien verhuizen. Maar hij is 22 jaar en als een club nu behoefte heeft aan een centrale verdediger is er wel wat mogelijk", aldus Haatrecht.