Opvallen en afvallen

Column door Elfletterig

Zo'n groot verlies en dan tóch succes boeken. VVD-leider Mark Rutte bonkt zijn hoofd nog eens tegen de muur in de fractiekamer. Overvallen door de populariteit van partijcoryfee Erica Terpstra. Of beter gezegd: haar boek... Afvallen doet Erica namelijk nog sneller dan de VVD zetels kwijtraakt in peilingen: 48 kilo in een half jaar.

“Help, ik val af!”, kraait het feestbeest, deze keer niet doelend op haar politieke vaardigheden, maar op haar schrijfkunsten. Alsof ze het erg vindt dat ze nu weer met haar armen moet bewegen om in het water te blijven drijven. De voormalig vette dame scoort een dikke Top 5-hit in de boeken-toptien, nota bene met Youp van ’t Hek onder zich. Een verpletterend succes. Ondanks dat er eindelijk weer eens een VVD’er is die scoort, is Mark Rutte toch de wanhoop nabij. Binnen de VVD blijft zo onderhand niemand meer over die nog wat gewicht in de schaal kan leggen...

Ook op zoek naar gewichtige politici is D66. Die partij valt juist op, in plaats van af. Het gaat in de peilingen namelijk zo goed dat Pechtold en consorten met de handen in het haar zitten. Waar halen we zo snel een nieuw blik politici vandaan? Gewoon hamsteren bij Appie Happie? Of misschien een leuke, Idols-achtige real-life soap op TV? Want vergaderingen van de gemeenteraad worden toch wat stil als de D66-zetels straks niet gevuld zijn. Scheelt nog dat kandidaten geen zwaarlijvig politiek programma erin hoeven te stampen. Gewoon ja-knikken, behalve als het om Wilders gaat. Succes verzekerd.

Terwijl D66 nieuwe hoogtepunten bereikt, kiest de thermometer juist voor dieptepunten. Global warming is even geen nieuws meer, gaten in de begroting zijn even minder belangrijk dan gaten in het ijs. Koning Winter regeert als een ware vorst over het rijk. Alhoewel Beatrix met haar vermogen natuurlijk wel de kroon spant. Ruim 200 miljoen euro bezit ze. Nee, dan de president van Letland, die in deze zware tijden juist salaris inlevert. Zou Bea ook eens moeten overwegen.

Iets voor anderen doen, is zo verkeerd nog niet. Zo haalde Radio 3FM eind vorige maand 3,1 miljoen euro op voor het Rode Kruis. Een gulle minister Koenders vulde dat bedrag nog verder aan. Mensen gingen tot het uiterste om geld in te zamelen; hardlopen, collecteren, zes dagen niet eten. Een paar dagen later begon 2009. Ook dit jaar is de jaarwisseling gelukkig weer ‘relatief rustig’ verlopen. De schade door brandstichting en vandalisme bedroeg ‘slechts’ 8 miljoen euro. Slechts het dubbele van wat Serious Request opbracht. Toch jammer dat sommige maatschappelijke ‘afvallers’ zo snel teniet doen wat anderen opbouwen en opbrengen. Je hoeft geen gewicht te verliezen om af te vallen.