Fries volbrengt Elfstedentocht

De Elfstedentocht is gisteren al volbracht. Jacob Brandsma uit Hommerts kwam gisteravond even na elf uur aan op de Bonkevaart in Leeuwarden. Hij was om vijf uur in de ochtend aan de 200 kilometer lange tocht begonnen. Al snel reed hij in een wak, waardoor hij de rest van de tocht met natte kleren aan moest afleggen.

Omdat het ijs niet overal even dik was, heeft Brandsma ongeveer de helft van het parcours op de fiets gedaan. Aan het begin van de avond raakte hij bij Harlingen uit koers en kwam op de snelweg naar Leeuwarden terecht. De politie haalde Brandsma van de weg, gaf hem een bekeuring en begeleidde hem daarna naar de juiste weg. Daarna fietste hij naar Dokkum en weer terug om vijfhonderd meter voor de finish in Leeuwarden de schaatsen weer onder te binden.

Veel trainde de Sneker niet. Twee keer stond hij deze winter op het ijs. Brandsma reed de tocht op houten schaatsen, oftewel Friese doorlopers. Dat schaatst naar zijn mening prettiger op onzeker ijs en het is gemakkelijker klunen.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

En voor meer Elfstedennieuws kijk je natuurlijk op het speciale Elfstedenforum!