Resistance 2

Stefan (Nebo)



Zoals gamers die Resistance: Fall of Men hebben gespeeld wel weten, heeft de Tweede Wereldoorlog nooit plaats gevonden. De Russen hebben het voor elkaar gekregen om een snel verspreidend virus in de wereld te helpen en zo ontstaan de Chimera. In de Verenigde Staten wordt het probleem stilgezwegen en word jij als onwetende soldaat naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd om de uitgebroken pleuris te stoppen. Het probleem was echter niet opgelost aan het einde van Fall of Men. Insomniac Games brengt ons twee jaar na het eerste deel dan ook Resistance 2

Het verhaal in Resistance 2 gaat verder waar Resistance: Fall of Men eindigde. Nathan Hale wordt uit de sneeuw geplukt en naar de Verenigde Staten gebracht om de zich bij de Sentinels te voegen. Dit zijn soldaten die net als hij resistent zijn tegen het Chimera virus. De Chimera zitten inmiddels overal in de Verenigde Staten, en het is nog maar de vraag of Nathan Hale de boel nog kan redden. Only one way to find out.


Resistance 2 neemt gamers mee naar alle uithoeken van de Verenigde Staten. Het ene moment vecht je je een weg door de bossen, dan probeer je een ruimteschip van binnenuit te vernietigen en vervolgens strijd je in een op het eerste oog rustige buitenwijk. Dit zorgt in ieder geval al voor een grote variatie in omgevingen, iets wat ik zeer op prijs kan stellen. Verspreid over de levels zijn genoeg checkpoints, waardoor je bij sterfte gelukkig nooit veel opnieuw hoeft te doen. Om niet te sterven moet je uiteraard terug kunnen vechten. Dit doe je met een grotendeels hetzelfde wapenarsenaal als in deel één. Een van de nieuwkomers is de Marksman en meteen mijn favoriet. De Marksman schiet drie kogels per keer, heeft een scope en is erg krachtig in de meeste situaties. Een andere nieuwkomer is een heuze minigun. Dit brengt ons meteen bij een andere verandering op het gebied van wapens. Waar je in Resistance: Fall of Men alle wapens die je tegen kwam kon meenemen, kun je in Resistance 2 slechts twee vuurwapens bij je dragen. Dit dwingt de speler tot nadenken alvorens je zomaar een wapen dumpt voor een andere. Bovendien is de healthbar verwijderd, en zul je gewoon af en toe moeten schuilen wanneer het scherm rood wordt en je trommelvlies besmet wordt door hartkloppingen.

Al met al is de singleplayer wederom ijzersterk. In elk level krijg je te maken met een soort van boss die in het level met de scepter lijkt te zwaaien. We kennen allemaal nog wel de gigantische Chimera uit de beelden van E3 2008 die Chicago onveilig maakte. Dit is echter niet de enige nieuwe Chimera in Resistance 2. In een rustige woonwijk krijg je namelijk ook te maken met een nieuw soort Chimera: Creepers. Dit zijn de zombies onder de Chimera en komen in grote groepen tegelijk uit hun ei om vervolgens als een stel maniakken op je af te rennen. Vooral in donkere stukjes zit je door deze vijanden op het puntje van je stoel. Sterker nog, je zit constant op het puntje van je stoel, en dat voor ruim tien uur lang. En daarna is er nog de multiplayer.